KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaMaster

#226 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by SaMaster »

%tacno* wrote:
SaMaster wrote:

I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...
...a komfor :-) :-)
A to bi bilo sta? -Sto ne moras ujutro ustat da pokupis jednu kantu pepela ili sta?
:-) :-)

razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).

druga stvar, kada osjetis da ti je toplo i nema potrebe za produzenim grijanjem, pec jednostavno iskljucis i ona vise nista ne koristi a ovu na cvrsto gorivo ne mozes. izgorjet ce ono sto je u njoj pa trebalo ti ili ne.

p.s. o da, i ove na pelet treba cistiti ali zamisli da je otpada od 2-5% :-) i sve stane u jedan usisivac a to radis jednom sedmicno. :D
Jasno se vidi da nemas pojma o cemu pricas... Jednostavno drvo ti ne treba, osim za potpalu. Kupis potpalu a ne drva( Sve vec upakovano gotovo - zamisli). Cak i drva ako hoces imas iscjepana. Pelet moras isto unositi/slagati kao i ugalj. Loziti dva i vise puta moras samo u snovima. Ja lozim jednom a to je ujutro u 9 sati i to je sasvim dovoljno dok ne krenem spavati... Sta zelis kontrolisati? Sad nam samo reci da u 14.00 stavis temp 21, zatim je u 16.00 smanjis na 20 a onda u 20.00 stavis na 23...Of skroz!

Ciscenje stoji, ali sasvim vrlo jednostavno...
%tacno*

#227 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

SaMaster wrote: Jasno se vidi da nemas pojma o cemu pricas... Jednostavno drvo ti ne treba, osim za potpalu. Kupis potpalu a ne drva( Sve vec upakovano gotovo - zamisli). Cak i drva ako hoces imas iscjepana. Pelet moras isto unositi/slagati kao i ugalj. Loziti dva i vise puta moras samo u snovima. Ja lozim jednom a to je ujutro u 9 sati i to je sasvim dovoljno dok ne krenem spavati... Sta zelis kontrolisati? Sad nam samo reci da u 14.00 stavis temp 21, zatim je u 16.00 smanjis na 20 a onda u 20.00 stavis na 23...Of skroz!

skim ja raspravljam... :run:
madner

#228 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

Ima i kotlova koji se samopune, no generalno jeste prljavije.
lovacs

#229 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

Ma sve je stvar kome je sta prihvatljivo financijski i fizicki. Ali ne razumjem da je nekome prihvatljivo imati kamin u sobi i raditi oko njega a nije prihvatljivo naloziti kotao dva puta dnevno. Pa majka mu stara domacinski je brinuti se oko kuce da bude topla i ugodna za zivjeti.
CaneBos

#230 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by CaneBos »

Ko ima taj pelet valjda zna o cemu govori. Zvuci lakse za odrzavanje sto jest, jest.
Da je u ovoj zemlji ista normalno ugradila bih ga i ja, ovako kuku meni ako nestane peleta na trzistu odjednom..ovde je sve moguce, pa da se i to desi.. sta cu onda s tim centralnim grijanjem? Samo puhat' u njega.
Ovako,..drvo u sumi stoji, njega jedino moze nestati ako sve posijeku i izvezu iz ove hude zemlje :/
lovacs

#231 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

CaneBos wrote:Ko ima taj pelet valjda zna o cemu govori. Zvuci lakse za odrzavanje sto jest, jest.
Da je u ovoj zemlji ista normalno ugradila bih ga i ja, ovako kuku meni ako nestane peleta na trzistu odjednom..ovde je sve moguce, pa da se i to desi.. sta cu onda s tim centralnim grijanjem? Samo puhat' u njega.
Ovako,..drvo u sumi stoji, njega jedino moze nestati ako sve posijeku i izvezu iz ove hude zemlje :/
Ja se upravo iz tih razloga nebi nikad odlucio na grijanje koje nema opciju grijanja na drva. sada ima dosta kotlova koji su na pelet a moze se izvaditi plamenik i loziti ugalj ili drva. Recimo buderus s111 ili bosch solid 2000b. Tako da uvijek imas backup u slucaju da skoci cijena peleta a skocit ce kako je krenulo. U Bosni je suludo imati kucu koja nema opciju grijanja na drva. Sta da nestane plina kao nedavno a stegne zima i svi upale grijalice i nestane struje? popucase sve instalacije od leda i jovo nanovo.
VladaFBiH

#232 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by VladaFBiH »

SaMaster wrote: Jasno se vidi da nemas pojma o cemu pricas... Jednostavno drvo ti ne treba, osim za potpalu. Kupis potpalu a ne drva( Sve vec upakovano gotovo - zamisli). Cak i drva ako hoces imas iscjepana. Pelet moras isto unositi/slagati kao i ugalj. Loziti dva i vise puta moras samo u snovima. Ja lozim jednom a to je ujutro u 9 sati i to je sasvim dovoljno dok ne krenem spavati... Sta zelis kontrolisati? Sad nam samo reci da u 14.00 stavis temp 21, zatim je u 16.00 smanjis na 20 a onda u 20.00 stavis na 23...Of skroz!

jarane, jesil' ti jedan o onih sto im je vazda toplo kuci a kad dodjes kod njih imaju priglavke na nogama i hodaju u debelim džemperima (pa i jaknama) a u sobama na termometru max 15c i to kad tek naloze... cuj jednom dnevno naloziti i to u 9... btw. pogledaj malo po forumu jer je neko postavio temu o energetskoj efikasnosti energenata http://www.klix.ba/forum/uporedne-cijen ... 09027.html gdje se vidi da je cijena tu negdje a o komforu da ne pricam...
anonimus0007

#233 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

%tacno* wrote:
SaMaster wrote:

I da je pelet skuplji do uglja... Prednost peleta jedino je ekoloska i nikakva vise...
...a komfor :-) :-)
A to bi bilo sta? -Sto ne moras ujutro ustat da pokupis jednu kantu pepela ili sta?
:-) :-)

razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).

druga stvar, kada osjetis da ti je toplo i nema potrebe za produzenim grijanjem, pec jednostavno iskljucis i ona vise nista ne koristi a ovu na cvrsto gorivo ne mozes. izgorjet ce ono sto je u njoj pa trebalo ti ili ne.

p.s. o da, i ove na pelet treba cistiti ali zamisli da je otpada od 2-5% :-) i sve stane u jedan usisivac a to radis jednom sedmicno. :D
ne pričaj o onome što ne znaš. posjeti nekoga ko ima izveden sistem sa akumulacijskim spremnikom pa ga pitaj koliko puta dnevno loži, može li isključiti grijanje, te morali ogrjev goriti u havu ako nema potrebe za grijanje a vatra je naložena. :thumbup:
anonimus0007

#234 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

VladaFBiH wrote:

jarane, jesil' ti jedan o onih sto im je vazda toplo kuci a kad dodjes kod njih imaju priglavke na nogama i hodaju u debelim džemperima (pa i jaknama) a u sobama na termometru max 15c i to kad tek naloze... cuj jednom dnevno naloziti i to u 9... btw. pogledaj malo po forumu jer je neko postavio temu o energetskoj efikasnosti energenata http://www.klix.ba/forum/uporedne-cijen ... 09027.html gdje se vidi da je cijena tu negdje a o komforu da ne pricam...
dotičnom je analiza osporena i cijena nije tu negdje. krenuo je sa pretpostavkom da kotao na pelet radi sa 90% a na ugalj 60% iskoristivosti i u startu se zajebao. drugi mu je zajeb bio kada je za računicu ureo najskuplju ugalj na tržišti-banoviće. meni nije svejedno ako me grijanje umjesto 600KM košta 1000. možda nekome jeste, ali meni nije. nije bez značaja i održavanje sistema koji je u slučaju pelete visoko automatizovan i vođen kompjuterom. popravke isključivo može raditi ovlašteni servisr, dok je kod mene najkomplikovaniji dio pumpa, koju svako može zamijeniti, a koja,uzgred budi rečeno, traje 20ak godina.

DA jednom ložiti, moguće je itekako. samo se treba malo raspitati prije nego se izvali na forumu.
%tacno*

#235 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

dupli
Last edited by %tacno* on 14/03/2013 19:21, edited 1 time in total.
%tacno*

#236 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

anonimus0007 wrote:
%tacno* wrote: :-) :-)

ne pričaj o onome što ne znaš. posjeti nekoga ko ima izveden sistem sa akumulacijskim spremnikom pa ga pitaj koliko puta dnevno loži, može li isključiti grijanje, te morali ogrjev goriti u havu ako nema potrebe za grijanje a vatra je naložena. :thumbup:
valjas nebuloze. stariji sam od tebe, isprobao sam sve vrste grijanja osim plina, struka mi je to...
ti da izvadis njega i onda se jos vise uvaljujes. jedan promil a mozda ni toliko ljudi ima akumulacijske spremnike ili bojlere tako da to nemoze biti neko mjerilo. druga stvar, i kod akumulacijskih spremnika ne mozes loziti jednom na dan ako je vani dobar minus. treca stvar, onaj ko bi isao na akumulacijski spremnik a lozio drvo i ugalj, u startu pravi gresku. uloziti dodatne pare i ponovo radno odijelo da ocistis pec i ponovo je nalozis. moze i to ali je neuporedivo sa grijanjem na automatiku.
sto se tice iskoristivosti, pelet ima do 95% iskoristivost (pepela vrlo malo nakon sagorijevanja) dok kod drveta i uglja taj procenat je do 60%.

Peci na cvrsto gorivo su najisplativije (najjeftinije) kako peci tako i ogrjev. To stoji ali ja govorim da ne zelim da budem sluga kotlu a ko voli nek izvoli.
Sto se tice ovih kotlova na pelet, skoro svi imaju mogucnost prebacivanja na drvo pa su cak i automatiku prilagodili tom ogrjevu. Sve je pod garancijom i serviseri uvijek pri ruci. Do sada su bezbroj puta dolazili i nikada nisu nista naplatili osim ako im ja nesto dam.

Lozio sam i znam sta je to. Imao na struju, preskupo. Na naftu od 1997 god do 2003. nafta poskupjela i ja izbacio tako da ovaj sistem sa peletom je nesto izmedju svega toga
mO k3

#237 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Majstor mi napravio predračun uz estrih nekih 17 KM po kvadratu sa svim i stiroporom ,sada mi nije potreban stiropor jer ćemo da staviti podno grijanje ,sada automatski bi trebao estrih da bude jeftiniji ,pitanje koliko se kreće kvadrat stiropora ??? Da me majstori ne zeznu ....
funky_baby

#238 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by funky_baby »

od koliko cm?? a zar ne ide stiropor i na podno? preko buzira, pa onda stiropor pa ona neka izolacija (filc il tako nesto), pa tek onda cijevi, pa estrih?

na ebau.ba imas sve cijene pa provjeri, nije ista cijena stiropora od 2 i 10cm
mO k3

#239 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

funky_baby wrote:od koliko cm?? a zar ne ide stiropor i na podno? preko buzira, pa onda stiropor pa ona neka izolacija (filc il tako nesto), pa tek onda cijevi, pa estrih?

koliko sam razumio ide stiropor u kojem se "motaju" cijevi za podno i poslije samo estrih ,tako mi objasnili
lovacs

#240 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

Ženski Dr.Med wrote:
funky_baby wrote:od koliko cm?? a zar ne ide stiropor i na podno? preko buzira, pa onda stiropor pa ona neka izolacija (filc il tako nesto), pa tek onda cijevi, pa estrih?

koliko sam razumio ide stiropor u kojem se "motaju" cijevi za podno i poslije samo estrih ,tako mi objasnili
mozda ti i bude skuplje ako iso na podno grijanje pa estrih jer je mozda majstoru teze raditi sa podnim grijanjem ko ce ti ga znati. ali generalno reci da ce biti manje za cijenu stiropora mislim da nije to tako jednostavno.
anonimus0007

#241 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

Ženski Dr.Med wrote:

naravno da ide stiropor. sad, volja ti ozeti onaj što je namijenjen za podno pa ima pipke oko kojih se motaju cijevi, ili obični pa preko njega mreži na koju se kače cijevi za podno.
funky_baby

#242 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by funky_baby »

Ženski Dr.Med wrote:

taj je jos skuplji stiropor (sa onim cepovima?), mislim da mozes naci cijene za sve na onom bau.ba.
likce

#243 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by likce »

Nisam neki majstorcina,ali upravo iz razloga da me neko ne bi zezno upoznat sa cijenama jer i ja imam u planu da opremam potkrovlje!
Kvadrat stiropora od 3 cm namjenjenog za pod je 3,70 KM,a ako hoces da stavljas fasadni onda je 2,7 KM!

E sada neznam sta su ti majstori rekli,kolika ti je razlika u visini,odnosno kolika ti treba ukupna visina?

Npr.,ako ti je ukupna potrebna visina 10 cm,moze ici stiropor od 3 cm i 7 cm estriha,kubik pijeska za estrih 37,50 KM i ako imas 100 kvadrata potrebno ti je negdje oko 5 kubika!
E evo ti sada neka rekapitulacija:
- 100 m2 stiropora od 3cm = 100x3,7 = 370,00 KM
- 5 kubika pijeska = 5x37,50 = 187,50 KM
- cement 6KM vreca od 25 kg = cca 150 KM
-filc,ne planirani troskovi = 200,00 KM
Ukupno 700 KM!

Tvoji majstori po kvadratu sa svime kostaju 17 KM,17x100=1700,00 KM!

Po meni je skupo,savjet da se raspitas na vise strana!
mO k3

#244 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Drugari ovako mi je rečeno ,ide stiropor onaj za podno i preko njega ide estrih ,nikakve folije vise kao gotovo .. Ili su me pogrešno savjetovali
anonimus0007

#245 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

%tacno* wrote:[

valjas nebuloze. stariji sam od tebe, isprobao sam sve vrste grijanja osim plina, struka mi je to...
ti da izvadis njega i onda se jos vise uvaljujes. jedan promil a mozda ni toliko ljudi ima akumulacijske spremnike ili bojlere tako da to nemoze biti neko mjerilo. druga stvar, i kod akumulacijskih spremnika ne mozes loziti jednom na dan ako je vani dobar minus. treca stvar, onaj ko bi isao na akumulacijski spremnik a lozio drvo i ugalj, u startu pravi gresku. uloziti dodatne pare i ponovo radno odijelo da ocistis pec i ponovo je nalozis. moze i to ali je neuporedivo sa grijanjem na automatiku.
sto se tice iskoristivosti, pelet ima do 95% iskoristivost (pepela vrlo malo nakon sagorijevanja) dok kod drveta i uglja taj procenat je do 60%.

Peci na cvrsto gorivo su najisplativije (najjeftinije) kako peci tako i ogrjev. To stoji ali ja govorim da ne zelim da budem sluga kotlu a ko voli nek izvoli.
Sto se tice ovih kotlova na pelet, skoro svi imaju mogucnost prebacivanja na drvo pa su cak i automatiku prilagodili tom ogrjevu. Sve je pod garancijom i serviseri uvijek pri ruci. Do sada su bezbroj puta dolazili i nikada nisu nista naplatili osim ako im ja nesto dam.

Lozio sam i znam sta je to. Imao na struju, preskupo. Na naftu od 1997 god do 2003. nafta poskupjela i ja izbacio tako da ovaj sistem sa peletom je nesto izmedju svega toga
1. stariji si od mene, gledaš u grah?
2. grijanje ti je struka, jesil dunđer ili imaš završeno mašinstvo?
3. na akumulacijski se može ložiti jednom dnevno i po najjačem minusu. ali treba imati dobru izolaciju i znati dimenzionirati kotao i spremnik. ja sam to postigao.
4. opet ti navalio 60% iskoristivost. gdje si to našao, koji proizvođač proizvodi takve kotlove?
5. pa nije ti doživotna garancija. prije ili poslije će početi izvaljivanje za servise. ti taj kotao i njegovu elektroniku kad se pokvari samo možeš gledati sa pristojne udaljenosti. da ne spominjem koliko košta elektronika, a doći će vakat da i ona crkne. sam si rekao da su ti do sada (dok vrijedi garancija, a to je najviše par godina) bezbroj puta dolazili. a sada zamisli koliko puta će ti dolaziti dok se to sve lagano ishaba i potroši, a sve ćeš ti to lagano platiti, i to ne koliko daš nego po tarifama.
6. ko ima spremnik zna da se kotao čisti jednom ili dva puta tokom sezone jer se zbog dobrog sagorjevanja ne nakuplja katran.
7. e sad, kome je mrsko ložiti i jednom dnevno, a ima viška para, onda svakako i ja preporučujem pelet ili plin, što je još bolja opcija.
8. kombinovani kotlovi, koji su prvenstveno namijenjeni za ugalj i drva, sa ugrađenim pelet setom ne mogu postići iskoristivost koju si naveo. to mogu kotlovi koji su namijenjeni samo za pelet, a ti sad skontaj koliko je pametno ugraditi takav kotao u situaciji kada ne znaš kolika će cijene peleta sutra biti. čak i za ove kotlove, preporučeno je imati akumulacijski spremnik zbog rjeđeg potpaljivanja.
krater

#246 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by krater »

:lol:
anonimus0007

#247 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

fetic wrote:Nisam neki majstorcina,ali upravo iz razloga da me neko ne bi zezno upoznat sa cijenama jer i ja imam u planu da opremam potkrovlje!
Kvadrat stiropora od 3 cm namjenjenog za pod je 3,70 KM,a ako hoces da stavljas fasadni onda je 2,7 KM!

E sada neznam sta su ti majstori rekli,kolika ti je razlika u visini,odnosno kolika ti treba ukupna visina?

Npr.,ako ti je ukupna potrebna visina 10 cm,moze ici stiropor od 3 cm i 7 cm estriha,kubik pijeska za estrih 37,50 KM i ako imas 100 kvadrata potrebno ti je negdje oko 5 kubika!
E evo ti sada neka rekapitulacija:
- 100 m2 stiropora od 3cm = 100x3,7 = 370,00 KM
- 5 kubika pijeska = 5x37,50 = 187,50 KM
- cement 6KM vreca od 25 kg = cca 150 KM
-filc,ne planirani troskovi = 200,00 KM
Ukupno 700 KM!

Tvoji majstori po kvadratu sa svime kostaju 17 KM,17x100=1700,00 KM!

Po meni je skupo,savjet da se raspitas na vise strana!
ako ima neko ispod tebe, obavezno stavi 5 cm. 5cm armiranog estriha po tome je sasvim dovoljno.
i NEMOJ koristiti obični podni stiropor, nego elastificirani koji slabije provodi buku. e ako nema niko ispod tebe, onda može i obični podni, ali ja opet nebi ispod 5cm. biće ti topliji pod, pogotovo ako imaš malu djecu, ali i bez njih.
mO k3

#248 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Samo što nisi računom ruke
SaMaster

#249 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by SaMaster »

VladaFBiH wrote:

@ %tacno*, VladaFBIH

Koliko ste vi samo neupuceni to je cudo jedno! Ja govorim iz iskustva a Vas dvojica cula/kazala/procitao...Opet ti kazem da lozim jednom, konkretno ovu zimu. Pec je 45Kw Tom Stadler. Napunis punu i zavrsio si za cijeli dan. Pogledaj za ovakvu pec koliko stane uglja u nju pa mozda promijenis misljenje. A posto nemas pojma o cemu pricas(%tacno*) onda sam siguran da ti ionako zans samo za peci 18, 22 i 25 Kw.
Sto se tice priglavki i toplote prijatelju, ja i ne znam sta su priglavke. Mozda ih ti koristis ili opet cula/kazala/majstor reko...Moja sobna temp je 23/24 i meni je sasvim dovoljno, i vise od toga...

A vezano za ovu temu i clanak sto si ostavio link, neko je prije sve objasnio.
funky_baby

#250 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by funky_baby »

Ženski Dr.Med wrote:Samo što nisi računom ruke
ruke po kvadratu 4-5KM, a mozes se i cjenkati s njima ako ima toga puno
Post Reply