%tacno* wrote:[
valjas nebuloze. stariji sam od tebe, isprobao sam sve vrste grijanja osim plina, struka mi je to...
ti da izvadis njega i onda se jos vise uvaljujes. jedan promil a mozda ni toliko ljudi ima akumulacijske spremnike ili bojlere tako da to nemoze biti neko mjerilo. druga stvar, i kod akumulacijskih spremnika ne mozes loziti jednom na dan ako je vani dobar minus. treca stvar, onaj ko bi isao na akumulacijski spremnik a lozio drvo i ugalj, u startu pravi gresku. uloziti dodatne pare i ponovo radno odijelo da ocistis pec i ponovo je nalozis. moze i to ali je neuporedivo sa grijanjem na automatiku.
sto se tice iskoristivosti, pelet ima do 95% iskoristivost (pepela vrlo malo nakon sagorijevanja) dok kod drveta i uglja taj procenat je do 60%.
Peci na cvrsto gorivo su najisplativije (najjeftinije) kako peci tako i ogrjev. To stoji ali ja govorim da ne zelim da budem sluga kotlu a ko voli nek izvoli.
Sto se tice ovih kotlova na pelet, skoro svi imaju mogucnost prebacivanja na drvo pa su cak i automatiku prilagodili tom ogrjevu. Sve je pod garancijom i serviseri uvijek pri ruci. Do sada su bezbroj puta dolazili i nikada nisu nista naplatili osim ako im ja nesto dam.
Lozio sam i znam sta je to. Imao na struju, preskupo. Na naftu od 1997 god do 2003. nafta poskupjela i ja izbacio tako da ovaj sistem sa peletom je nesto izmedju svega toga
1. stariji si od mene, gledaš u grah?
2. grijanje ti je struka, jesil dunđer ili imaš završeno mašinstvo?
3. na akumulacijski se može ložiti jednom dnevno i po najjačem minusu. ali treba imati dobru izolaciju i znati dimenzionirati kotao i spremnik. ja sam to postigao.
4. opet ti navalio 60% iskoristivost. gdje si to našao, koji proizvođač proizvodi takve kotlove?
5. pa nije ti doživotna garancija. prije ili poslije će početi izvaljivanje za servise. ti taj kotao i njegovu elektroniku kad se pokvari samo možeš gledati sa pristojne udaljenosti. da ne spominjem koliko košta elektronika, a doći će vakat da i ona crkne. sam si rekao da su ti do sada (dok vrijedi garancija, a to je najviše par godina) bezbroj puta dolazili. a sada zamisli koliko puta će ti dolaziti dok se to sve lagano ishaba i potroši, a sve ćeš ti to lagano platiti, i to ne koliko daš nego po tarifama.
6. ko ima spremnik zna da se kotao čisti jednom ili dva puta tokom sezone jer se zbog dobrog sagorjevanja ne nakuplja katran.
7. e sad, kome je mrsko ložiti i jednom dnevno, a ima viška para, onda svakako i ja preporučujem pelet ili plin, što je još bolja opcija.
8. kombinovani kotlovi, koji su prvenstveno namijenjeni za ugalj i drva, sa ugrađenim pelet setom ne mogu postići iskoristivost koju si naveo. to mogu kotlovi koji su namijenjeni samo za pelet, a ti sad skontaj koliko je pametno ugraditi takav kotao u situaciji kada ne znaš kolika će cijene peleta sutra biti. čak i za ove kotlove, preporučeno je imati akumulacijski spremnik zbog rjeđeg potpaljivanja.