Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
Hendrix
#826 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ne kontam jesi li razmisljao o selidbi u neki drugi dio USA ili kontinenta, mislim da je povratak u BiH korak nazad, Kanada ti u komsiluku a ti se vracas u dzunglu pored tolikog svijeta i mogucnosti. Milion razloga zasto je BiH i USA je besmisleno porediti, pa evo vode nema citav dan u glavnom gradu, citava drzava jedna anarhija...naravno, svako ima svoj zivot.
Vjerujem da ces se sjetiti USA kad ti jednom neko ne dadne platu u Bosni, kad ti kaze bice kad bude, pa kad te na salteru sjebu za jos jedan papir, s djecom cekas satima doktora nadrkanog i kojem das fino kovertu da odradi svoj posao, javasluk u svakoj jebenoj sferi zivota i rada, svaki dan bombardovanje nacionalizmom i ratnim predvidjanjima...itd...
A mozda je i druga strana price neki lafo lagodni zivot u Bosni, kafica rahatluk...kafica dnevna na koju nisam otisao godinama jer radim citav dan a poslije posla nisam ni za sta, a ni jarani ti nisu jer i oni rade non stop...imas vikend ko i svugdje drugo u svijetu, drugo je zivjeti studentski zivot u Sarajevu a drugo je raditi...taj neki famozni rahatluk i laganica ne postoje.
Vjerujem da ces se sjetiti USA kad ti jednom neko ne dadne platu u Bosni, kad ti kaze bice kad bude, pa kad te na salteru sjebu za jos jedan papir, s djecom cekas satima doktora nadrkanog i kojem das fino kovertu da odradi svoj posao, javasluk u svakoj jebenoj sferi zivota i rada, svaki dan bombardovanje nacionalizmom i ratnim predvidjanjima...itd...
A mozda je i druga strana price neki lafo lagodni zivot u Bosni, kafica rahatluk...kafica dnevna na koju nisam otisao godinama jer radim citav dan a poslije posla nisam ni za sta, a ni jarani ti nisu jer i oni rade non stop...imas vikend ko i svugdje drugo u svijetu, drugo je zivjeti studentski zivot u Sarajevu a drugo je raditi...taj neki famozni rahatluk i laganica ne postoje.
- Thorgerson
#827 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Drug, rado citam tvoje postove, shvatam da si da izvines jeban u zdrav mozak ovdje u BiH, ali jebemu nije sve tako crno?Hendrix wrote:Ne kontam jesi li razmisljao o selidbi u neki drugi dio USA ili kontinenta, mislim da je povratak u BiH korak nazad, Kanada ti u komsiluku a ti se vracas u dzunglu pored tolikog svijeta i mogucnosti. Milion razloga zasto je BiH i USA je besmisleno porediti, pa evo vode nema citav dan u glavnom gradu, citava drzava jedna anarhija...naravno, svako ima svoj zivot.
Postoji dobar dio ljudi koji su zadovoljni. Nego je problem sto mi kao narod volimo da kukamo. Mi se moramo pomiriti s tim da smo zemlja u tranziciji, ne moze jbg preko reda, jedna generacija je sjebana u ratu, a druga ce morati da izvines poderat dupe da ovu zemlju iznese u neku bolju buducnost. Za nasu djecu.
Pa zamisli sad da su svedjani, finci, irci poceli tako da masovno odlaze iz zemlje kad im je puhalo za vratom. I u tim zemljama je nekada bilo lose zivjeti, nikakvi uslovi, nezaposlenost kakvu mi da nas imamo itd. Ali su ljudi ulagali u obrazovanje, vrsili reforme i danas su neke od najpozeljnijih zemalja za zivot.
Ako svi nastavimo odlaziti iz drzave, pa koji ce nam qrac onda drzava. Koji qrac su nasi ocevi ginuli? Za sta? Namjerno ti odgovaram, jer ako neko ima zelju da se vrati, nemas pravo da mu ovako ocrnis i predstavis samo losu stranu price.
Da, ima stvari zbog kojih i ja pizdim svaki dan, ali kad god sam bio vani u prici sa dijasporom - oni jedva cekaju da dodju u BiH. 80% njih. Oni koji su tek otisli, u koju grupu ja mislim da spadas i ti, naravno na to i ne pomisljaju. To ajd i shvatam.
I onda ja njima kazem, pa ajde vratite se jbmu sta cekate, imate kuce, imate stanove, automobile. Strah ih. Strah ih od politike, od rata... Hej od rata ih strah covjece. Zasto? Pa zato sto po citav jebeni dan po portalima i tv-u je ta prica...nakon 30 godina od rata mi i dalje te gluposti slusamo. Gledaju to, citaju i sjebavaju se. A vecinom su ljudi koji su pofino najebali na pocetku rata, pogubili kuce, imovinu, prijatelje, porodice, familije...
A ti ljudi imaju novac, dosta njih. Sad zamisli da se vrati eto 20-30% dijaspore sa novcem i zaradom. Da ovdje trose zaradu, otvaraju biznise, poslove, ovdje trose penziju? Pa mi bi bili raj na zemlji.
Moramo obezbjediti sigurno okruzenje prvo zbog nas samih, pa onda traziti okolo i moliti ljude da se vrate u svoju zemlju. Ali ko ce to uraditi, ako svi odemo? Ko. Jer ti si jarane stranac, mozes se ti infiltrirati u drustvo, ali djaba stranac si. Tako te gledaju i gledat ce te citav zivot.
Jeste sigurno bolje, bolja plata, siguriji si, ali ne znam...mozda i ja ovo sve pisem da opravdam sam svoj ostanak ovdje, ono ne mogu nigdje, pa eto. Ne znam. Ali da je sve bas crno.
I ovo raje sto vani imam. Isto im je vala kao i meni. Mozda vise zaradjuju, ali vise i trose. Ja vozim auto od 15.000, jbg oni voze od 50.000. Moj stan mozda vrijedi 100.000, oni za svoj morali pljunut 400.000 KM. Rade po citav dan, dodju kuci, tv, spavanje, opet posao...izadju malo u grad, centre, za vikend se negdje ode malo na izlet, ovo, ono...dakle, isti zivot kao sto zivi vecina raje i ovdje. Prosjek.
Malo ovdje nedostaje da sve funkcionise. Malo. Samo da se malo narod probudi. Da shvati da nece niko drugi doci i popraviti ti sranje u kojem si, nego da moras sam zasukati rukave. E to kad skontamo, mozda i bude nesto od nas. Il jbg cekat jedno 100 godina da samo od sebe nadodje...
-
ins
#828 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Migracije su normalna stvar, Nijemci i Šveđani uveliko idu u USA, a isti ti Amerikanci sele u GB ili Italiju, i svako ima svoje razloge.
I iz BiH ljudi iseljavaju, a opet neki se doseljavaju. To su normalne stvari, i hvala bogu da je tako
Od ljudi moje generacije 40+, ja znam 3 familije koje su iselile iz BiH u recimo zadnje 2-3 godine, jedna zbog unapređenja na poslu kakvo se ne odbija, jedna iz motiva " 'nako", da se proba imati više nego ovdje, a jedna iz onog neshvatljivog ličnog nezadovoljstva, jer su ovdje živjeli kao što nikada neće tamo živjeti, ni za sto godina, al haj
Istovremeno, znam 4 familije mojih vršnjaka koje su se vratile, 2 iz USA a 2 iz EU, i znam još jedno 5 kojima zera fali da se isto vrate u narednih pola godine-godinu
I iz BiH ljudi iseljavaju, a opet neki se doseljavaju. To su normalne stvari, i hvala bogu da je tako
Od ljudi moje generacije 40+, ja znam 3 familije koje su iselile iz BiH u recimo zadnje 2-3 godine, jedna zbog unapređenja na poslu kakvo se ne odbija, jedna iz motiva " 'nako", da se proba imati više nego ovdje, a jedna iz onog neshvatljivog ličnog nezadovoljstva, jer su ovdje živjeli kao što nikada neće tamo živjeti, ni za sto godina, al haj
Istovremeno, znam 4 familije mojih vršnjaka koje su se vratile, 2 iz USA a 2 iz EU, i znam još jedno 5 kojima zera fali da se isto vrate u narednih pola godine-godinu
Last edited by ins on 12/12/2016 13:24, edited 2 times in total.
-
ins
-
Last December
#830 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Problem je naša tranzicija em traje predugo em ne ide u dobrom pravcu i ne sluti na dobro. To treba imati svako ko se namjerava vratiti, treba da očekuje samo otežavajuće okolnosti.Thorgerson wrote: Mi se moramo pomiriti s tim da smo zemlja u tranziciji, ne moze jbg preko reda, jedna generacija je sjebana u ratu, a druga ce morati da izvines poderat dupe da ovu zemlju iznese u neku bolju buducnost. Za nasu djecu.
-
Hendrix
#831 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Naravno da nije sve crno, daleko od toga i zavisi od toga sta covjek ocekuje od zivota i kako ga zeli provesti. Ja samo govorim da kako godine idu i ulazis u ozbiljnije zivotne probleme sve vise shvatas ogranicenje sredine u kojoj zivis i sve manje uzivas u nekim stvarima jer ti ih kvare zivotni problemi. Evo recimo zivotni problem da ne mozes dobiti jebeni kredit za nekretninu bez stele jer radis u privatnoj firmi, a i kad ga dobijes nakon 100 godina, navali ti kamatu za koju bi na Zapadu zavrsili na sudu vjerovatno bankari...ali nama je to postalo normalno. I sta onda...trazis pozitivne stvari a ne mozes osnovne da rijesis, smijesno.
Sva vlast je ogledalo naroda, dakle nista nije slucajno. Da bi upoznao pravo lice Bosne imas dvije opcije...ili da odes u vojsku koje vise nema, pa da vidis sa kakvim ljudima dijelis zemlju ili da odes u izbjeglistvo pa u kampu kao ja vidis na kojem nivou svijesti vecina ljudi zivi kod nas. I taj nivo je takav, da ce uvijek kradja i anarhija prevladati, osim u slucaju nekog novog diktatora, mozda se i to desi i bilo bi najbolje.
Ta dijaspora o kojoj pricas ima problem dugogodisnjeg boravka vani i amnezije, naviknu ljudi na normalu, zaboravi se kako je bilo, znam ih i ja dosta. Dodju na odmor i drze govore kako ljudi u BiH trebaju da prijave poslodavca drzavi da ih zastiti...neka revolucionarna prica od koje naravno mi svi znamo nema nista. Evo, sta bi ti rekao jaranu koji kaze pa vrati televizor nakon mjesec dana ako ti se ne svidja, dace ti pare nazad...tako je kod nas u Norveskoj, imas prava trazi ih, prijavi drzavi...zastita potrosaca
Sva vlast je ogledalo naroda, dakle nista nije slucajno. Da bi upoznao pravo lice Bosne imas dvije opcije...ili da odes u vojsku koje vise nema, pa da vidis sa kakvim ljudima dijelis zemlju ili da odes u izbjeglistvo pa u kampu kao ja vidis na kojem nivou svijesti vecina ljudi zivi kod nas. I taj nivo je takav, da ce uvijek kradja i anarhija prevladati, osim u slucaju nekog novog diktatora, mozda se i to desi i bilo bi najbolje.
Ta dijaspora o kojoj pricas ima problem dugogodisnjeg boravka vani i amnezije, naviknu ljudi na normalu, zaboravi se kako je bilo, znam ih i ja dosta. Dodju na odmor i drze govore kako ljudi u BiH trebaju da prijave poslodavca drzavi da ih zastiti...neka revolucionarna prica od koje naravno mi svi znamo nema nista. Evo, sta bi ti rekao jaranu koji kaze pa vrati televizor nakon mjesec dana ako ti se ne svidja, dace ti pare nazad...tako je kod nas u Norveskoj, imas prava trazi ih, prijavi drzavi...zastita potrosaca
-
prog321
#832 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Slično je i kod mene.ins wrote:
Ja znam desetak familija što iz Evrope što preko bare koji su se vratili u BiH i još toliko što preko Fejsbuka i privatno govore da će se vratiti.
Ali i mnoge koji su otišli.
Nema neko pravilo.
Jedino to da se preko bare većinom vraćaju mladi parovi sa malom djecom. To mi je nekako ostalo upečatljivo
-
Last December
#833 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Brzo se čovjek navikne na dobro i zaboravi zlo. Istorija tome ide u prilog - narod uvijek zaboravlja i ponavlja greške, uvijek bilo i bićeHendrix wrote: Ta dijaspora o kojoj pricas ima problem dugogodisnjeg boravka vani i amnezije, naviknu ljudi na normalu, zaboravi se kako je bilo, znam ih i ja dosta. Dodju na odmor i drze govore kako ljudi u BiH trebaju da prijave poslodavca drzavi da ih zastiti...
- jeza u ledja
#834 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jarane nemoj me zajebavat molim te. Ti ili imas jako lose iskustvo ili nisi svjestan kakvo je stanje drugdje ili jednostavno preuvelicavas da bi napravio neku poentu koja je dubiozna. Standard u Americi je 10 radnih dana. To je gotovo svugdje tako, u bilo kojoj respektabilnoj firmi/kompaniji, a u javnim institucijama jos vise.Tuzla111 wrote: Jel govno il se neko posro...
Naravno da zavisi oda kompanije do kompanije. Ja sam U LAu i 10 dana se ne dobije kad se zaposli nigdje, cak ni u drzavnim institucijama.
Koliko znam da u Americi nema zakona o bolovanju, tj sick days, prica se u CAliforniji da ce uvesti 6 dana gosinje al to jos nije doneseno. Ja sam imao 6 dana godisnje u svojoj firmi al je bio limit da se mogu uzeti 2 dana u rasponu od 3 mjeseca a da se ne dobije opomena.
Radio sam za jednu veliku korporaciju i odmor je isao, 1 sedmica nakon prve godine, 2 sedmice nakon druge godine i tri sedmice nakon 8 godina. To je bila kompanija koja po americkim standardima je pruzala dosta benefita. Vecina drugih kompanija nije blizu toga al zavisi i od industrije. Sad je u trendu da te uopste ne zaposljavaju vec ako mogu da nadju nacin da te placaju kao kontraktora, cesto ko radi neku vrstu programiranja i slicno, vezano za kompjutere. Isto tako contrustion, ako je neko specijalizovan za nesto. Al necu sad u detalje da idem. nije o tome prica.
Evo ti na brzaka otvorih, posto si u LA, City of Los Angeles jobs:
http://personnel.lacity.org/index.cfm?c ... erbenefits
S tim sto se ovdje vrlo moguce akumulira odmor svaki mjesec, ne da se odjednom dobije 2 sedmice.PAID VACATIONS
Two weeks after one year.
Three weeks after five years.
Additional increases after thirteen years.
Employees may accumulate vacation time equivalent to two annual vacation periods.
A evo posto potrazih da je najveci uposljivac u LA Northrop Grumman, ovdje mozes vidjeti average vacation time za njih, nationally:
http://www.payscale.com/research/US/Emp ... Experience
Znaci ocigledno 2 sedmice za prvu godinu, poslije se povecava na 2 i po do 3 nakon 10+ godina rada.
Dvije sedmice je standard. To sa praznicima komotno moze biti dva godisnja.
Ja imam ocigledno drasticno drukcija iskustva i za mene je 2 sedmice izuzetno malo jer uspijevam izmajmunisati cesto preko mjesec dana u cugu, plus po 3-4 dana here and there nekoliko puta godisnje, tako da ja mogu reci za sebe da nisam mjerilo. Ali to tvoje, kad procitam 2 sedmice nakon 5 godina e jebiga onda nemoj pretjerivati. Jos u Californiji.
Govorim za kvalifikovane poslove, znaci ili bar univerzitetska diploma ili strucnost u bransi (od automehanicara do vodoinstalatera pa i do priucenog programera, znas i sam da takvi ako su strucni zaradjuju masno).
Ako je nekom "karijera" rad u Walmartu na kasi onda je to vec druga stvar. Taj vjerovatno i nema zvanicnog odmora. Ali tu se onda dovodi u pitanje da li je to karijera ili privremen rad.
Na kraju, kod malih poduzetnika imas vecu mogucnost pregovaranja. Ja znam masinskog inzenjera koji je skakutao od posla do posla u firmama od 5-20 ljudi i pregovarao za po 6 sedmica odmora u startu za manju platu. Jednostavno to mu je bio prioritet. Kome je prioritet da zaradjuje ima i ta opcija. Znam ljudi koji ne idu na odmor uopste, a imaju ga.
Tako da nema potrebe za pretjerivanjem. Ovima u Bosni (u stvari u Evropi) je i dvije sedmice dovoljno stravicno
- jeza u ledja
#835 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
U Americi?ultima_palabra wrote: Kakvi su to robovlasnici? U mene mi punac i punica imaju 6-7 sedmica, a nisu u javnoj firmi.
To je normala nakon recimo 15 godina rada u istoj firmi.
A za pocetak je normala 2 sedmice, i to nakon probnog perioda, 6 mjeseci, godinu (mada se i tu svasta moze izmajmunisat
- madner
#836 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
To je zivotni problem loseg radnog mjesta. Kojih je doduse vise u BiH nego vani.Hendrix wrote:Naravno da nije sve crno, daleko od toga i zavisi od toga sta covjek ocekuje od zivota i kako ga zeli provesti. Ja samo govorim da kako godine idu i ulazis u ozbiljnije zivotne probleme sve vise shvatas ogranicenje sredine u kojoj zivis i sve manje uzivas u nekim stvarima jer ti ih kvare zivotni problemi. Evo recimo zivotni problem da ne mozes dobiti jebeni kredit za nekretninu bez stele jer radis u privatnoj firmi, a i kad ga dobijes nakon 100 godina, navali ti kamatu za koju bi na Zapadu zavrsili na sudu vjerovatno bankari...ali nama je to postalo normalno. I sta onda...trazis pozitivne stvari a ne mozes osnovne da rijesis, smijesno.
Trazis posao gdje si prijavljen na puni iznos, nemas problem sa kreditom u BiH. Radis na crno, imas problem.
Nema ni u Norveskoj pravo da vrati stvari onako, trebas mu reci da ne lupa gluposti.
-
detroit-mercy
#837 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jos kad razbijes far ili karmbolku na Q7 a plata bosanska ima da se pitas usta ode plataultima_palabra wrote:Ma bezveze ćeš se zajebavati, prodaj tamo auto i kupi ovdje.Tuzla111 wrote:Nema sanse da ce zena mjenjati Q7ins wrote:Ma nije ti ni taj Q7 ovdje sreća, slobodno zamjeni za A4 TFSI, ili zamjeni oba za npr A4 i novi S3 ili Golf GTI.
U svakom slučaju, za model koji je isti u USA i EU.
Uglavnom, auto koji uvozis na povratnicku povlasticu mora biti registrovan na ime povratnika najmanje 6 mjeseci prije dana uvoza, i jedna osoba moze biti oslobodjena dadzbina samo za jedan autoJes preveliko i nema neke potrebe za njim, al hajd ti to zeni objasni. A4 su premali za mene. Ja imam skoro 120 kila jarane
- ilkbahar
#838 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sa diplomama ovdje mozete obrisat guzicu... Ovdje unazad pet sest mozda i vise godina vlada hiperprodukcija kadra a posebno ekonomista...jedino te vadi to sto imas pare.... I to na nacin da nekom platis da te zaposli u kakvu instituciju. Sto se tice ulaganja u nekretnine, mrtav kapitla manje vise. Mozes izdavat dugorocno max. 400 stoje, i.to ako nadjes kakve fine ljude, u suprotnom mozes imat problema da naplatis kiriju...kratkorocno se vise isplati ali i tih stanova za turiste, hostela i guest hausa, hotelcica na pasija preskakala...veca ponuda od traznje...a radis efektivno pet sest mjeseci, zima mrtva osim nove godine. Plus ne postoji adekvatna zakonska regulativa. Dalje ako probas otvoriti kakvu firmicu, bilo cim da se bavi, spremi se da ces 70% zarade davat drzavi na poreze,doprinose i stele da te inspekcija ne kazni. A mozda i na reket ako kojem kabadahiji upadnes u oko. Pa ti vidi. I na kraju rizikujes da ti neko dijete, nedobog, zbode u tramvaju ili zgazi na pjesackom....Tuzla111 wrote:Nemam konkretan biznis plan al ja volim nekretnine i investicije u iste. Za pocetak se nadamo da mozemo uzeti dva stana u SA za iznajmljivanje, negdje na dobroj lokaciji. Mozda cak jedan na iznajmljivanje dugorocno i jedan za turiste, mozda se moze vise para izvuci. To bi nas malo guralo uz bilo kakav drugi posao. Sa diplomama valjda mozemo naci bilo kakav posao, ustvari ja bi trazio posao a zena bi samo nesto povremeno da radi, i za nju ne brinem jer ima dosta diploma i iskustva. Radi od 16te godine bez prestanka, vrijeme je da se malo odmori.prog321 wrote:Tuzla111 wrote: Upravu si. Ljudi nece da zhvate da je LA rupa kakvu je tesko zamisliti. Osim za milionere koji mogu kupiti dobru kucu za 5 miliona i uzivati daleko od svih. Ja imam pare i mogu zivjeti normalno ovdje. Vjerovatno bi i milioner mogao postati normalnom stednjom i umjerenim ulaganjima. Al daleko sam od svega ono sto trazim u zivotu.
Da malo pojednostavim. Roditeljima ne treba izdrzavanje nikakvo. OBje mame imaju penziju koja nije ogromna al dovoljno za njih. Mi samo onako voliko da pomognemo zbog nas po nekad. To nije bitan faktor u mom pitanju.
Imamo jedno dijete i drugo u planu. Ja college diplomu, bez nekog ogromnog iskustva, ono poslici dobro placeni al nista da bi se pohvalio.
Zena univezitetska diploma i iskutvo u finansijskim poslovima.
Pojasni sta imas u planu ?
Doci u BiH i onda sta ?
Realno bez nekog solidnog biznis plana nemoj dolaziti. Samo ces se vratiti ko popisan.
I da.jos dodam vezano za godisnji, ako nemas sreću da radis u drzavnom sektoru, odnosno ako.radis za privatnika ne da neces imat godišnji nego zaboravi i na vikende, radno vrijeme po 10-12 sati, uz naravno redovno odbijanje toplog obroka kao da se koristio puni godisnji odmor, a ti imo dva dana u cijelo godini slobodna.
Last edited by ilkbahar on 12/12/2016 18:33, edited 2 times in total.
- ultima_palabra
#839 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Da... pa otprilike toliko su u toj firmi, mozda koja godina manje. Punac je pricao da ima 7 sedmica, ali su u to uracunati vjerski praznici i sick days.jeza u ledja wrote:U Americi?ultima_palabra wrote: Kakvi su to robovlasnici? U mene mi punac i punica imaju 6-7 sedmica, a nisu u javnoj firmi.
To je normala nakon recimo 15 godina rada u istoj firmi.
A za pocetak je normala 2 sedmice, i to nakon probnog perioda, 6 mjeseci, godinu (mada se i tu svasta moze izmajmunisat)
-
izgubljena dusa
#840 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja sam prijavljena na punu platiu i radim dodatni posao... i opet nije mogao kredit.madner wrote:To je zivotni problem loseg radnog mjesta. Kojih je doduse vise u BiH nego vani.Hendrix wrote:Naravno da nije sve crno, daleko od toga i zavisi od toga sta covjek ocekuje od zivota i kako ga zeli provesti. Ja samo govorim da kako godine idu i ulazis u ozbiljnije zivotne probleme sve vise shvatas ogranicenje sredine u kojoj zivis i sve manje uzivas u nekim stvarima jer ti ih kvare zivotni problemi. Evo recimo zivotni problem da ne mozes dobiti jebeni kredit za nekretninu bez stele jer radis u privatnoj firmi, a i kad ga dobijes nakon 100 godina, navali ti kamatu za koju bi na Zapadu zavrsili na sudu vjerovatno bankari...ali nama je to postalo normalno. I sta onda...trazis pozitivne stvari a ne mozes osnovne da rijesis, smijesno.
Ta dijaspora o kojoj pricas ima problem dugogodisnjeg boravka vani i amnezije, naviknu ljudi na normalu, zaboravi se kako je bilo, znam ih i ja dosta. Dodju na odmor i drze govore kako ljudi u BiH trebaju da prijave poslodavca drzavi da ih zastiti...neka revolucionarna prica od koje naravno mi svi znamo nema nista. Evo, sta bi ti rekao jaranu koji kaze pa vrati televizor nakon mjesec dana ako ti se ne svidja, dace ti pare nazad...tako je kod nas u Norveskoj, imas prava trazi ih, prijavi drzavi...zastita potrosaca![]()
Trazis posao gdje si prijavljen na puni iznos, nemas problem sa kreditom u BiH. Radis na crno, imas problem.
Nema ni u Norveskoj pravo da vrati stvari onako, trebas mu reci da ne lupa gluposti.
Teta u banci kaze ovako:
"za ovakvu platu u privredi (famozni realni sektor) ne mozete dobiti ovaj kredit, ali ova visina plate u drzavnom sektoru - moze. A sto ne probate naci nekoga iz drzavne firme pa da on bude glavni duznik, a vi placajte njemu."
Kamata je bila 6%, i o visini kamate se nije moglo razgovarati. A znam da se vani moze pregovarati o uslovima kredita kao sto je fiksna il varijabilna kam stopa, period vracanja kredita i znam da je kamatna stopa duplo niza nego kod ovdasnjih lihvara.
A ovo puno kaze i o polozaju tog jadnog "realnog sektora"...ubijaju ga, a i za banke je on "ogroman rizik"
- MisterNo1
#841 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zavisi gde u BiH živiš, naravno da ti nisu potrebni isti novci ako živiš u Varešu ili u Sarajevu.
-
Tuzla111
#842 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Oni vole da ga zovu kapitalizam, u svom najgorem izdanju.ultima_palabra wrote:Kakvi su to robovlasnici? U mene mi punac i punica imaju 6-7 sedmica, a nisu u javnoj firmi.jeza u ledja wrote:U privatnim obicno dobijes 10 radnih dana, tj. dvije sedmice, odmah. Normalno moras raditi neko vrijeme da se to akumulira. Negdje dobijas 1 dan mjesecno, negdje prvih 6 mjeseci ne mozes uzeti slobodno. Normalno, u to ne racunam sick days ili regularne praznike.Tuzla111 wrote: U privatnim se dobije sedmica odmora nakon 1 godine, onda drugu sedmicu dobijes nakon 5 godina, i tri sedmice odmora nakon 10.
Da se dodje u Bosnu dva dana se potrosi na let samo. Ja zelim sa rodbinom da potrosim vise od 10 dana u godini. Zelim da djecu odgajam u moralno naprednijoj sredini. Nije vise to ni teme, ja sam onako pitao koliko kosta zivot u SA, ostale stvari su manje bitne, do para ce se doci.
Iz mog iskustva, i iz iskustva drugih, ovo je standard. Nisam nikad cuo to za samo 1 sedmicu, pogotovo ne za samo 2 sedmice nakon 5 godina.
Ovdje govorim o vecim firmama i full time poslu. Moguce da je u manjim drukcije.
No opet, ovisi valjda od vrste posla.
Da dodam, vece firme nakon te 2 sedmice poslije dodaju po 1 dan, recimo svake godine, do jedno 4 sedmice, ali negdje i do 6 sedmica (no za to treba nakupit bar jedno 15ak godina rada u toj firmi). To je sve paid vacation naravno. Znam ljude koji cak rade u firmama koje im dozvoljavaju i odredjeno vrijeme unpaid.![]()
U drzavnim, tj. javnim firmama, je ovo jos bolje, prvenstveno jer ima i vise slobodnih dana za praznike, a tvoja teorija o tome kako se dobija posao u istim je segasticna.(jeste doduse tacno da cesto manjine imaju prednost, odnosno, sto je logicno, javne institucije trebaju imati slicnu podjelu kao i sam grad, drzavu koju predstavljaju).
No bez obzira na sve to, i sa samo jednom sedmicom odmora mozes dva puta izletiti za godisnji odmor. Jednom skoknes negdje vani, drugi put sklopis za neki od praznika 3-4 dana. Druga je stvar sto bi ti htio do Bosne skociti svake godine.
-
izgubljena dusa
#843 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sve je bolje od ovog feudalnog drustva
Nisam sigurna da su dobacili do feuda, ali tu je to negdje
Nisam sigurna da su dobacili do feuda, ali tu je to negdje
-
Tuzla111
#844 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ovo sto si postavio su government poslovi.Pokusaj dobiti jedan U LAu, pored manjima. Ja kao evropljanin nemam nikakvih prednosti pri zaposljavanju a da se ovi poslovi dobiju moraju se imati neke pogodnosti.jeza u ledja wrote:Jarane nemoj me zajebavat molim te. Ti ili imas jako lose iskustvo ili nisi svjestan kakvo je stanje drugdje ili jednostavno preuvelicavas da bi napravio neku poentu koja je dubiozna. Standard u Americi je 10 radnih dana. To je gotovo svugdje tako, u bilo kojoj respektabilnoj firmi/kompaniji, a u javnim institucijama jos vise.Tuzla111 wrote: Jel govno il se neko posro...
Naravno da zavisi oda kompanije do kompanije. Ja sam U LAu i 10 dana se ne dobije kad se zaposli nigdje, cak ni u drzavnim institucijama.
Koliko znam da u Americi nema zakona o bolovanju, tj sick days, prica se u CAliforniji da ce uvesti 6 dana gosinje al to jos nije doneseno. Ja sam imao 6 dana godisnje u svojoj firmi al je bio limit da se mogu uzeti 2 dana u rasponu od 3 mjeseca a da se ne dobije opomena.
Radio sam za jednu veliku korporaciju i odmor je isao, 1 sedmica nakon prve godine, 2 sedmice nakon druge godine i tri sedmice nakon 8 godina. To je bila kompanija koja po americkim standardima je pruzala dosta benefita. Vecina drugih kompanija nije blizu toga al zavisi i od industrije. Sad je u trendu da te uopste ne zaposljavaju vec ako mogu da nadju nacin da te placaju kao kontraktora, cesto ko radi neku vrstu programiranja i slicno, vezano za kompjutere. Isto tako contrustion, ako je neko specijalizovan za nesto. Al necu sad u detalje da idem. nije o tome prica.
Evo ti na brzaka otvorih, posto si u LA, City of Los Angeles jobs:
http://personnel.lacity.org/index.cfm?c ... erbenefits
S tim sto se ovdje vrlo moguce akumulira odmor svaki mjesec, ne da se odjednom dobije 2 sedmice.PAID VACATIONS
Two weeks after one year.
Three weeks after five years.
Additional increases after thirteen years.
Employees may accumulate vacation time equivalent to two annual vacation periods.
A evo posto potrazih da je najveci uposljivac u LA Northrop Grumman, ovdje mozes vidjeti average vacation time za njih, nationally:
http://www.payscale.com/research/US/Emp ... Experience
Znaci ocigledno 2 sedmice za prvu godinu, poslije se povecava na 2 i po do 3 nakon 10+ godina rada.
Dvije sedmice je standard. To sa praznicima komotno moze biti dva godisnja.![]()
Ja imam ocigledno drasticno drukcija iskustva i za mene je 2 sedmice izuzetno malo jer uspijevam izmajmunisati cesto preko mjesec dana u cugu, plus po 3-4 dana here and there nekoliko puta godisnje, tako da ja mogu reci za sebe da nisam mjerilo. Ali to tvoje, kad procitam 2 sedmice nakon 5 godina e jebiga onda nemoj pretjerivati. Jos u Californiji.![]()
Govorim za kvalifikovane poslove, znaci ili bar univerzitetska diploma ili strucnost u bransi (od automehanicara do vodoinstalatera pa i do priucenog programera, znas i sam da takvi ako su strucni zaradjuju masno).
Ako je nekom "karijera" rad u Walmartu na kasi onda je to vec druga stvar. Taj vjerovatno i nema zvanicnog odmora. Ali tu se onda dovodi u pitanje da li je to karijera ili privremen rad.
Na kraju, kod malih poduzetnika imas vecu mogucnost pregovaranja. Ja znam masinskog inzenjera koji je skakutao od posla do posla u firmama od 5-20 ljudi i pregovarao za po 6 sedmica odmora u startu za manju platu. Jednostavno to mu je bio prioritet. Kome je prioritet da zaradjuje ima i ta opcija. Znam ljudi koji ne idu na odmor uopste, a imaju ga.
Tako da nema potrebe za pretjerivanjem. Ovima u Bosni (u stvari u Evropi) je i dvije sedmice dovoljno stravicno, tako da ne moras kamarati jos samo da bi postigao efekt.
-
Niemand
#845 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Prece ti je ponijeti dobar kanister za vodu neg dobro avto.
Inace, ja sam za to da se na nasim granicnim prelazima pored welcome napise i "..ostavite svaku nadu, vi koji ulazite."
Inace, ja sam za to da se na nasim granicnim prelazima pored welcome napise i "..ostavite svaku nadu, vi koji ulazite."
- madner
#846 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kamatna stopa je takva jer je rizik za banku u BiH veci nego u Svici.izgubljena dusa wrote:Ja sam prijavljena na punu platiu i radim dodatni posao... i opet nije mogao kredit.madner wrote:To je zivotni problem loseg radnog mjesta. Kojih je doduse vise u BiH nego vani.Hendrix wrote:Naravno da nije sve crno, daleko od toga i zavisi od toga sta covjek ocekuje od zivota i kako ga zeli provesti. Ja samo govorim da kako godine idu i ulazis u ozbiljnije zivotne probleme sve vise shvatas ogranicenje sredine u kojoj zivis i sve manje uzivas u nekim stvarima jer ti ih kvare zivotni problemi. Evo recimo zivotni problem da ne mozes dobiti jebeni kredit za nekretninu bez stele jer radis u privatnoj firmi, a i kad ga dobijes nakon 100 godina, navali ti kamatu za koju bi na Zapadu zavrsili na sudu vjerovatno bankari...ali nama je to postalo normalno. I sta onda...trazis pozitivne stvari a ne mozes osnovne da rijesis, smijesno.
Ta dijaspora o kojoj pricas ima problem dugogodisnjeg boravka vani i amnezije, naviknu ljudi na normalu, zaboravi se kako je bilo, znam ih i ja dosta. Dodju na odmor i drze govore kako ljudi u BiH trebaju da prijave poslodavca drzavi da ih zastiti...neka revolucionarna prica od koje naravno mi svi znamo nema nista. Evo, sta bi ti rekao jaranu koji kaze pa vrati televizor nakon mjesec dana ako ti se ne svidja, dace ti pare nazad...tako je kod nas u Norveskoj, imas prava trazi ih, prijavi drzavi...zastita potrosaca![]()
Teta u banci kaze ovako:
"za ovakvu platu u privredi (famozni realni sektor) ne mozete dobiti ovaj kredit, ali ova visina plate u drzavnom sektoru - moze. A sto ne probate naci nekoga iz drzavne firme pa da on bude glavni duznik, a vi placajte njemu."ja ostala paff...ne znam sta da joj odgovorim...
Kamata je bila 6%, i o visini kamate se nije moglo razgovarati. A znam da se vani moze pregovarati o uslovima kredita kao sto je fiksna il varijabilna kam stopa, period vracanja kredita i znam da je kamatna stopa duplo niza nego kod ovdasnjih lihvara.
A ovo puno kaze i o polozaju tog jadnog "realnog sektora"...ubijaju ga, a i za banke je on "ogroman rizik"
Uslovi kredita se mogu pregovarati kao i vani, odlaskom u drugu banku.
Ili ako postoji historija vracanja ili osiguranja, moze se izvuci koji procent.
Koja rata na koju platu?
- Edin H.
#847 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
madner wrote:
Kamatna stopa je takva jer je rizik za banku u BiH veci nego u Svici.
I da mi ruka zakona ne bi sudila,
Ekipa advokata ovde se potrudila.
- jeza u ledja
#848 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa ti rece u prvoj recenici "nema to ni u drzavnim institucijama". Ja ti nasao dokaz da ima.Tuzla111 wrote:
Ovo sto si postavio su government poslovi.Pokusaj dobiti jedan U LAu, pored manjima. Ja kao evropljanin nemam nikakvih prednosti pri zaposljavanju a da se ovi poslovi dobiju moraju se imati neke pogodnosti.
A dao sam ti drugi link koji govori o broju dana odmora u najvecoj privatnoj kompaniji u LA, pise da zaposljava 18 hiljada dusa. Takodje pise 2 sedmice u godinu dana.
Stoga ono sto ti pises se bas ne poklapa ne samo s mojim iskustvom nego i podacima koji se mogu naci na netu.
-
prog321
#849 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Northrop Grumman proizvodi oružje za američku vojsku.
Trebalo bi tu biti teže zaposliti se nego u državnoj instituciji.
Trebalo bi tu biti teže zaposliti se nego u državnoj instituciji.
-
Tuzla111
#850 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
dobro prijatelju, ja lazem.jeza u ledja wrote:Pa ti rece u prvoj recenici "nema to ni u drzavnim institucijama". Ja ti nasao dokaz da ima.Tuzla111 wrote:
Ovo sto si postavio su government poslovi.Pokusaj dobiti jedan U LAu, pored manjima. Ja kao evropljanin nemam nikakvih prednosti pri zaposljavanju a da se ovi poslovi dobiju moraju se imati neke pogodnosti.
A dao sam ti drugi link koji govori o broju dana odmora u najvecoj privatnoj kompaniji u LA, pise da zaposljava 18 hiljada dusa. Takodje pise 2 sedmice u godinu dana.
Stoga ono sto ti pises se bas ne poklapa ne samo s mojim iskustvom nego i podacima koji se mogu naci na netu.
A ovaj gore sto je naveo nasu birokratiju i kako je ici nekome na salter treba da vidi kako je ovdje neke stvari zavrsiti gdje osoba na drugoj strani slusalice uopste ne postoji vec se automatski sve radi. Mogu sati da potraju da se neke banalne stvari zavrse.
Ljudi koji nisu iz Bosne izasli nikad misle da je svugdje van Bosne zlatno.