supercali wrote: To je do odgoja
Od sestre djeca su 00 i 01
I sve to sto govoris za ratnu generaciju i starije vazi i za njih
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
Niemand
#551 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- KPNCTNJAH
#552 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja u drugom osnovne cijelu godinu na relaciji Grbavica - Logavina, sam u skolu, laganini, tramvaj ili pjehe... jednom se tramvaj zapali, panika, vrata blokirana, ljudi iz obliznje cvjecare krampama razvaljuju vrata
a Grbavica u to vrijeme bila pravi geto... gud tajms 
- supercali
#553 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Stvarnost ti ne ide u prilog ako mislis da ovo nije istinasumirprimus wrote:misljenje je ko i supak svi ga imaju.supercali wrote: Ja sam skloniji misljenju da ce prije taj koji je odvozen u skolu se ponasati tako da pokupi neke ljude na semaforu jer je isao 100km/h nego ovaj koji je sam isao u skolu
Vecinu sranja prave ovi koji au u djetinjstvu sve imali i odgajani tako da se njima ugadja pa i ta voznja do skole nego ovi koji su slabijeg imovinskog stanja i koja su donekle samostalno odrastala itd itd
-
sumirprimus
#554 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
voznja u skolu i odgoj i nisu bas skroz u korelaciji.supercali wrote: Stvarnost ti ne ide u prilog ako mislis da ovo nije istina
vidi se nedostatak prakticnog iskustva.nemoj se ljutit al fakat tebi je zapao jedan aspekt u oko,a to je kap u moru danasnjih problema.
veci problem ce napravit onaj koga roditelji i ne vide tokom dana, jer su zuzeti pa njegov odgoj preuzme ulica 100%. a danas na ulici vidimo ko su primjeri i uzori.
slazem se i prekomjerno popustanje djeci,zamjena izgubljenog vremena davanjem love i predmeta takodje cine medvjedje usluge,no ja o tom ne pricam.ja pricam o sigurnosnom aspektu,takodje i organizaciji vremena. s malom djecom gdje svi izlaze ujutro iz kuce,prakticno je a i sigurnije.
dakle ja vjerujem da je samcu za zivot ok oko 1500 maraka jer vjerovatno zivis sam i imas iskustva.
-
Niemand
#555 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nije lako danas biti roditelj jer vjecito ces imati osjecaj da nesto ne radis kako treba, a i osjecaces se il ko vanzemljac il ko los roditelj ako ne radis nesto ko i vecina. Pa tu je onda i internet koji ti stalno kaze nesto novo sto je eto stetno za dijete, pa se jos vise sekiras. Kako god okrenes, nikad taman.
Ako se dijete boji lutalica, bolje i da ga roditelji vode neg da sutra ne daj Boze muca od straha i sl. Moja komsinica, u penziji, dobila secer zbog gadnog susreta sa lutalicama. Svako zna procijeniti jel nesto ozbiljno il nije. Nije u svakom naselju ni isto.
Ako se dijete boji lutalica, bolje i da ga roditelji vode neg da sutra ne daj Boze muca od straha i sl. Moja komsinica, u penziji, dobila secer zbog gadnog susreta sa lutalicama. Svako zna procijeniti jel nesto ozbiljno il nije. Nije u svakom naselju ni isto.
- supercali
#556 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Naravno da je sve to siri aspekt i da je voznja djece u skolu najmanji problem u svemu tomesumirprimus wrote:voznja u skolu i odgoj i nisu bas skroz u korelaciji.supercali wrote: Stvarnost ti ne ide u prilog ako mislis da ovo nije istina
vidi se nedostatak prakticnog iskustva.nemoj se ljutit al fakat tebi je zapao jedan aspekt u oko,a to je kap u moru danasnjih problema.
veci problem ce napravit onaj koga roditelji i ne vide tokom dana, jer su zuzeti pa njegov odgoj preuzme ulica 100%. a danas na ulici vidimo ko su primjeri i uzori.
slazem se i prekomjerno popustanje djeci,zamjena izgubljenog vremena davanjem love i predmeta takodje cine medvjedje usluge,no ja o tom ne pricam.ja pricam o sigurnosnom aspektu,takodje i organizaciji vremena. s malom djecom gdje svi izlaze ujutro iz kuce,prakticno je a i sigurnije.
dakle ja vjerujem da je samcu za zivot ok oko 1500 maraka jer vjerovatno zivis sam i imas iskustva.
Nego smo se dotakli voznje i pricamo o njoj
To je normalno ako je skola udaljena 2-3-10 kilometara al govorimo o udaljenostima 200-300 metara
Inace idemo malo od teme sa ovim voznjama pa da se vratimo
Znaci bez preseravanja i sl al i bez oskudjevanja za pojedinca je 1500 otprilike mjera i kao sto rekoh na svakog dodatnog clana ide otprilike 500 km
- SmoLe
#557 Re: Koliko e je u BIH potrebno za dobar zivot?
cuj treba 3000km porodici s jednim djetetom
u Sarajevu s jednim djetetom 1500km da normala zivis
u Sarajevu s jednim djetetom 1500km da normala zivis
- radiša
#558 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Treba ako se otac i mater drogiraju,locu,sto je danas cest slucaj.Nek puse i po dvije kutije cigara eto ga.Na cigare im samo ode 500km
- Logovan
#559 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
I šta smo zaključili, koliko je u BiH potrebno za dobar zivot? 
- zforumas
#560 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Haman vise nego u NjemackojLogovan wrote:I šta smo zaključili, koliko je u BiH potrebno za dobar zivot?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#561 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
svako dijete ima svoju nafakuwewa wrote:...
ne slažem se ni ja sa generalizacijama. nemam svojih, ali ima oko mene na sve strane, i znam koliki su troškovi za djecu. ali, da ne bude zabune, ja sam otišao na nešto drugo, a to je da, pored sve te svakodnevne borbe koju si opisala, opet postoji i borba sa djecom, da im se pokuša predstaviti zašto on ne može imati isto kao neki klinac u bogatijoj zemlji.
ili još gore, nečiji klinac iz razreda čiji su roditelji imućniji. otuda i vječno nezadovoljstvo i žudnja za odmah i sad...
ne volim pričati napamet, ali vjerujem ako se uporede cijene nekih osnovnih artikala za život, da je u odnosu na standard dosta skuplje nego u sređenijim zemljama.
kao da su trgovci skontali da je to jedini način da od našeg naroda izbiju novac. neki dan, iz toliko hvaljenog, jeftinog Binga, sa pet-šest manjih kesa i 300 KM manje... to je tri četvrtine minimalne plate... oguliše nas na hrani ko da je zemzemom zaljevaju...
- Logovan
#562 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Što je i realno.zforumas wrote:Haman vise nego u NjemackojLogovan wrote:I šta smo zaključili, koliko je u BiH potrebno za dobar zivot?
- wewa
#563 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
nas je dragi Bog pogledao hairli djecom pa ako kazemo da smo neki mjesec na knap, oni nude bajramluke, da pomognu. e to ti tek montira knedlu u grlo.Chmoljo wrote:svako dijete ima svoju nafakuwewa wrote:...
ne slažem se ni ja sa generalizacijama. nemam svojih, ali ima oko mene na sve strane, i znam koliki su troškovi za djecu. ali, da ne bude zabune, ja sam otišao na nešto drugo, a to je da, pored sve te svakodnevne borbe koju si opisala, opet postoji i borba sa djecom, da im se pokuša predstaviti zašto on ne može imati isto kao neki klinac u bogatijoj zemlji.
ili još gore, nečiji klinac iz razreda čiji su roditelji imućniji. otuda i vječno nezadovoljstvo i žudnja za odmah i sad...
ne volim pričati napamet, ali vjerujem ako se uporede cijene nekih osnovnih artikala za život, da je u odnosu na standard dosta skuplje nego u sređenijim zemljama.
kao da su trgovci skontali da je to jedini način da od našeg naroda izbiju novac. neki dan, iz toliko hvaljenog, jeftinog Binga, sa pet-šest manjih kesa i 300 KM manje... to je tri četvrtine minimalne plate... oguliše nas na hrani ko da je zemzemom zaljevaju...
a objasnjavati im uvijek moras, jer su uvijek mimo svijet. od toga da su napolju do aksama, a ne do sabaha, k'o vrsnjaci, do interneta koji je na raspolaganju do sat dnevno i to ako stignu, pa nadalje...
i da, skuplje je zivjeti u siromasnoj bosni nego, recimo, u austriji, uporedjeno prema prosjecnoj plati.
-
Niemand
#564 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ubiti u pojam odmalena oliverom tvistom il malom princezom sarom, more i tom sojer (ovo ako nece da ide vani se igrati). I nadati se najboljem.Chmoljo wrote:svako dijete ima svoju nafakuwewa wrote:...
Nisu samo cijene osnovnih artikala skuplje, vec nemamo nikakve plahe pogodnosti tipa clanske kartice a da se isplate.
-
Niemand
#565 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Wewo, to su divna djeca. Da su ti ziva i zdravawewa wrote: nas je dragi Bog pogledao hairli djecom pa ako kazemo da smo neki mjesec na knap, oni nude bajramluke, da pomognu. e to ti tek montira knedlu u grlo.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#566 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
dok sam iš'o u srednju imali smo milju kredita mjesečno za stan i opet nisam propustio ni ekskurziju ni razmjene bla bla
zato odgovorno tvrdim da se ovdje preserava 
- ultima_palabra
#567 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nije samo u odnosu na standard, nego i apsolutno. Hrana u supermarketu je jeftinija u Njemačkoj nego u Bosni. Odjeća je bare-bare u normalnom periodu, a kad su sniženja onda je dosta jeftinija.Chmoljo wrote:.
Ono što je skuplje su nekretnine, i posljedično iće i piće u restoraniima i kafanama.
- Logovan
#568 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sad će ti neko reći da ti nisi tada imao dobar život, nego si preživljavao.Velkoski wrote:dok sam iš'o u srednju imali smo milju kredita mjesečno za stan i opet nisam propustio ni ekskurziju ni razmjene bla blazato odgovorno tvrdim da se ovdje preserava
-
Niemand
#569 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Iz pouzdanih izvoraLogovan wrote:Sad će ti neko reći da ti nisi tada imao dobar život, nego si preživljavao.Velkoski wrote:dok sam iš'o u srednju imali smo milju kredita mjesečno za stan i opet nisam propustio ni ekskurziju ni razmjene bla blazato odgovorno tvrdim da se ovdje preserava
- insomnia78
#570 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jest al nije iso na skijanje. Dakle prezivljavanje
-
Niemand
#571 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
insomnia78 wrote:Jest al nije iso na skijanje. Dakle prezivljavanje
- zforumas
#572 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
I tada je godisnje samo 2 puta mobitel mijenjaoinsomnia78 wrote:Jest al nije iso na skijanje. Dakle prezivljavanje
- Logovan
#573 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
insomnia78 wrote:Jest al nije iso na skijanje. Dakle prezivljavanje
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#574 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
odupir'o sam se androidu s nokijom xpressmusic, ali onda sam skont'o da moram biti online 24/7 ipak. najviše volim pisat' iz autobusa, il' dok sam na semaforu u autu 
- wewa
#575 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ljudi moji, lakse se zivjelo prije 15 godina (ko je radio) nego danas...
za 100 maraka si se nakupovaoooooo svega! benzin bio 1.3KM kad sam polozila vozacki 2000., puter bio 6KM/kg, karte za Kamerni 5KM. itd itd.
za 100 maraka si se nakupovaoooooo svega! benzin bio 1.3KM kad sam polozila vozacki 2000., puter bio 6KM/kg, karte za Kamerni 5KM. itd itd.