Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#526 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

supercali wrote:
sumirprimus wrote:eh eh a onda prica vidi idiota za volanom kako kose, i kroz crveno prodju 100 na sat,pokjupe i sa trotoara pjesake,pa otmice, pa predatori seks.
pa narkomani pa njihovi okrsaji kallasima po ulici, pa manijaci sto siluju babe u kucama,
pa obican cova ptsp ga derne napravi sranje ...
kona s prozora namjestaj pobacala doslo joj-.. i tako.. :D
Znaci onaj kojeg ne prate u skolu ce biti sejfic ptspovac i sl a onaj sto ga je neko dovezao ce biti uzoran gradjanin? :-)
ne znas jarane nikad, s djecom se nije zajebavat nit u grah bacat...sbb kbb zajebi ti to...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#527 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

supercali wrote: Ja pricam kasnije kad je imala 17-18
eh, tad ne znam, al' e'o naš'o sam je na fb, nije loša :mrgreen:
supercali

#528 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Velkoski wrote:
supercali wrote: Ja pricam kasnije kad je imala 17-18
eh, tad ne znam, al' e'o naš'o sam je na fb, nije loša :mrgreen:
A ti ces kao forumski drug to proslijediti :)
CaneBos

#529 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

Naslovnica wrote:
dječak sa šibicama wrote:Kod mene u naselju, kad smo mi bili osnovnoskolci pred rat, niko mene nikada nije vozio autom u skolu. Ni mama ni tata, sine brate do skole ti je 10 minuta hoda, izvoli setaj sa skolskim drugovima. Iz skole isto tako, mi smo isli po dvoje troje, svratimo kod mene ili kod nekog prijatelja, pogleda se film na videorekorderu, uradimo zadacu ako nam se bas da ali urijetko, vise smo bili za nekog zijana spremni. Ostanemo igrati lopte pred skolom, od skolskih torbi napravimo stative, odemo na pljesku ako smo gladni, na kifle kod albanca.

Danas, pred istom skolom, ne mozes ujutro proci od parkiranih automobila, roditelji dovoze djecu iz 200 metara udaljenih zgrada.

Po meni cisto preseravanje.
Ne možeš porediti nekadašnja vremena sa današnjim.
Prvenstveno iz stanovišta sigurnosti.
Nekada su djeca imala obješen ključ od stana oko vrata, i tako išla u školu ili napolje. Čik ga danas pusti tako napolje.
Ja zaista ne znam u kojem filmu vi živite?
Upravo tako. Ne mozemo praviti poredjenje sa situacijom u onom vremenu o ovom sada.
Svi smo mi onda isli sami u skolu, bas tako kljuc o vrat i opleti. Saobracaja je bilo jako malo, sigurnost neuporedivo veca.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#530 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

prvo da ja probam Image
sumirprimus

#531 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

a mi o djeci.. ccc :roll: :lol:
dječak sa šibicama

#532 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

ultima_palabra wrote: U mojoj školi stampedo bio, prije rata... stotinjak nas se zablokiralo pred nekim malim vratima. Bilo lomova ko u priči, srećom niko nije zaginuo... i život se nastavio, u fejsbuk eri bi čitav Balkan saznao za to.
Mi na Igmanu pred rat polupali inventar u hotelu, potukli se sa Miljenko Cvitkovic i Razija Omanovic skolama ja mislim, masovna tuca bila, danas bi o tome 15 dijaloskih tv emisija snimili na temu problem maloljetne delikvencije :D
supercali

#533 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

sumirprimus wrote:
supercali wrote:
sumirprimus wrote:eh eh a onda prica vidi idiota za volanom kako kose, i kroz crveno prodju 100 na sat,pokjupe i sa trotoara pjesake,pa otmice, pa predatori seks.
pa narkomani pa njihovi okrsaji kallasima po ulici, pa manijaci sto siluju babe u kucama,
pa obican cova ptsp ga derne napravi sranje ...
kona s prozora namjestaj pobacala doslo joj-.. i tako.. :D
Znaci onaj kojeg ne prate u skolu ce biti sejfic ptspovac i sl a onaj sto ga je neko dovezao ce biti uzoran gradjanin? :-)
ne znas jarane nikad, s djecom se nije zajebavat nit u grah bacat...sbb kbb zajebi ti to...
Ja sam skloniji misljenju da ce prije taj koji je odvozen u skolu se ponasati tako da pokupi neke ljude na semaforu jer je isao 100km/h nego ovaj koji je sam isao u skolu
Vecinu sranja prave ovi koji au u djetinjstvu sve imali i odgajani tako da se njima ugadja pa i ta voznja do skole nego ovi koji su slabijeg imovinskog stanja i koja su donekle samostalno odrastala itd itd
CaneBos

#534 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

dječak sa šibicama wrote:Ne pusim ja tu pricu kako je nekad bila bajka a danas je opasno... dobro se sjecam i tada je bilo i ubistava i nasilja i svega i svacega, samo nije bilo internet portala da pisu o tome.

Danas se ne moze manji zemljotres dogoditi, a da na forumu i FB nakon 12 sekundi ne osvane milion statusa o tome.

Ja samo pitam, jesu li tadasnji roditelji bili losiji roditelji? moja sestra svoje dijete maltene ne ispusta iz vida, meni to nije normalno. Pusti ba dijete neka se uci zivotu, prave debile od djece, kontam ako vozis dijete u skolu u drugi dio grada ali prevesti ga 200 metara od kuce do skole autom... ono :-)
Ne pricamo o 200 metara, govorimo o nekim udaljenostima od 500 metara i vise, moja su 1km od skole, bez drustva s kojim bi mogli ici, uz glavnu saobracajnicu..nema sanse da kontam svaki dan kako ce stici do skole i vratiti se, hoce li ih kakva budala nagaziti, iz neke zajebancije istraumirat ili cak strpat u auto.
Da, tacno, gube mnogo na gradnji samostalnosti i samopouzdanja..ali obzirom u kako nestabilnoj sredini zivimo to je minus koji prihvatam.
supercali

#535 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Velkoski wrote:prvo da ja probam Image
Nece te ni pogledati kad si je maltretirao u osnovnoj
Ja cu probati pa cu ti reci kakva je
sumirprimus

#536 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

supercali wrote: Ja sam skloniji misljenju da ce prije taj koji je odvozen u skolu se ponasati tako da pokupi neke ljude na semaforu jer je isao 100km/h nego ovaj koji je sam isao u skolu
Vecinu sranja prave ovi koji au u djetinjstvu sve imali i odgajani tako da se njima ugadja pa i ta voznja do skole nego ovi koji su slabijeg imovinskog stanja i koja su donekle samostalno odrastala itd itd
misljenje je ko i supak svi ga imaju. :thumbup:
Niemand

#537 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Pa vodjenje djece u skolu i nije nuzno vise izbor roditelja, onu malu djecu ne puste iz skole dok neko ne dodje po njih, pa orilo gorilo. Moras ga dovesti i otici po njega, il ako ne mozes ti, unaprijed reci uciteljici ko ce doci po dijete.
supercali

#538 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

CaneBos wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ne pusim ja tu pricu kako je nekad bila bajka a danas je opasno... dobro se sjecam i tada je bilo i ubistava i nasilja i svega i svacega, samo nije bilo internet portala da pisu o tome.

Danas se ne moze manji zemljotres dogoditi, a da na forumu i FB nakon 12 sekundi ne osvane milion statusa o tome.

Ja samo pitam, jesu li tadasnji roditelji bili losiji roditelji? moja sestra svoje dijete maltene ne ispusta iz vida, meni to nije normalno. Pusti ba dijete neka se uci zivotu, prave debile od djece, kontam ako vozis dijete u skolu u drugi dio grada ali prevesti ga 200 metara od kuce do skole autom... ono :-)
Ne pricamo o 200 metara, govorimo o nekim udaljenostima od 500 metara i vise, moja su 1km od skole, bez drustva s kojim bi mogli ici, uz glavnu saobracajnicu..nema sanse da kontam svaki dan kako ce stici do skole i vratiti se, hoce li ih kakva budala nagaziti, iz neke zajebancije istraumirat ili cak strpat u auto.
Da, tacno, gube mnogo na gradnji samostalnosti i samopouzdanja..ali obzirom u kako nestabilnoj sredini zivimo to je minus koji prihvatam.
Ako pogledas pocetak rasprave mi govorimo bas o tim 200 metara i sl
Naravno da ako zivis na kobiljaci neces dijete samo pustiti da ide u rakovicu u skolu i sl
Govorimo o dijelu uz miljacku recimo dobrinja kosevsko i sl
supercali

#539 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand wrote:Pa vodjenje djece u skolu i nije nuzno vise izbor roditelja, onu malu djecu ne puste iz skole dok neko ne dodje po njih, pa orilo gorilo. Moras ga dovesti i otici po njega, il ako ne mozes ti, unaprijed reci uciteljici ko ce doci po dijete.
Vodjenje u skoli i uzimanje djece iz skole nije isto
Mea_parvitas

#540 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

HAlo, tema...
dječak sa šibicama

#541 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Istini za volju, vidjam kamaru djece koja idu u skolu pjesice kao i nekada. Sto znaci da se moze, bar u mom krajoliku, e sad ne znam zasto se mnogi roditelji plase.
Jesu li ovi drugi roditelji manje losi ili jednostavno manje preplaseni.

Seremo i mi oponenti, istini za volju takodje, svaki roditelj ima pravo da strepi nad svojim djetetom. Ko sam ja da to osudjujem. Samo eto, primjecujem da se malo pretjeruje u tome.
Niemand

#542 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

supercali wrote: Vodjenje u skoli i uzimanje djece iz skole nije isto
Pa dobro, ni tog nije bilo kad smo isli u skolu, mozda sedmicu-dvije. Al mi smo sa 7 kretali u skolu, a sad ima i djece od 5.
sumirprimus

#543 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Mea_parvitas wrote:HAlo, tema...
PA NA TEMU JE ,NEBITNO KOLiko imo il nemo, kad zivis u drzavi s ovolko lunatika, nemos imat dobar zivot da jebe rak raka..
supercali

#544 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Potrebno je dijete obuci a ne odvesti ga u skolu
Znaci 1500 za samca a otprilike po 500 maraka na svakog dodatnog clana
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#545 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

CaneBos wrote:
pa ja sam u školu išao odmah poslije rata (kren'o sa šest, vazda najmlađi bio)... i? tad su bile aktuelne mine, zaostali meCi, droga, bla bla bla.

sve je to hipotetički, kako je bilo prije deset godina, tako je i sada. s tim da je danas sve možda i lakše, s obzirom na to da svako drugo dijete ima mobitel i vazda je dostupno. :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#546 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

:mrgreen:
supercali

#547 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand wrote:
supercali wrote: Vodjenje u skoli i uzimanje djece iz skole nije isto
Pa dobro, ni tog nije bilo kad smo isli u skolu, mozda sedmicu-dvije. Al mi smo sa 7 kretali u skolu, a sad ima i djece od 5.
Naravno da nije bilo
Al govorimo o nekom normalnom odrastanju i sl to sto su skole i obdanista uveli je druga prica i naravno da ces ispostovati to al ih voziti u skolu koja je udaljena od kuce 200-300 metara je kao sto rekoh preseravanje i snobizam

Inace mi generalno idemo iz krajnosti u krajnost
Juce su se mnogi cudili sa cifrom od 1500 za normalan zivot jer se moze i sa 600 a danas ako se dijete ne vozi do skole je isto cudno jer gdje ces to
Pa otkud onome od 600 onda auto?

To dodje na ono ja bih da ne placam grijanje al da mi radijatori griju da imam vode al neka duga od 3672 maraka i sl
Niemand

#548 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Velkoski wrote: pa ja sam u školu išao odmah poslije rata (kren'o sa šest, vazda najmlađi bio)... i? tad su bile aktuelne mine, zaostali meCi, droga, bla bla bla.

sve je to hipotetički, kako je bilo prije deset godina, tako je i sada. s tim da je danas sve možda i lakše, s obzirom na to da svako drugo dijete ima mobitel i vazda je dostupno. :mrgreen:
Al ratna generacija je bila drugacija, mi smo se svega bojali, meni npr nasred ulice kazu sacekaj tu 5 minuta, eto me odmah i ja ne mrdam 5 minuta nikud jer me strah bilo. Danas tesko da bi koje dijete mogo ostaviti 5 minuta na ulici i da se ne pomakne. Tako i za skolu, prvo sto su ti roditelji dobro znali s kim ides u skolu i iz skole il cak branili sa odredjenim djetetom da ides npr jer se mozda gura po ulici i slicno.

Realno, nas je strah drzo pod kontrolom. Danas se djeca ne boje. I ne slusaju bas. Hajd iskreno, koje se to dijete smijelo derati nasred supermarketa ako nesto hoce ko danas? Nijedno. Mozes pokusati, al te kasnije nema. :mrgreen:

Sad vala kontam, blago se ovoj djeci. :|
Niemand

#549 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

supercali wrote: Naravno da nije bilo
Al govorimo o nekom normalnom odrastanju i sl to sto su skole i obdanista uveli je druga prica i naravno da ces ispostovati to al ih voziti u skolu koja je udaljena od kuce 200-300 metara je kao sto rekoh preseravanje i snobizam

Inace mi generalno idemo iz krajnosti u krajnost
Juce su se mnogi cudili sa cifrom od 1500 za normalan zivot jer se moze i sa 600 a danas ako se dijete ne vozi do skole je isto cudno jer gdje ces to
Pa otkud onome od 600 onda auto?

To dodje na ono ja bih da ne placam grijanje al da mi radijatori griju da imam vode al neka duga od 3672 maraka i sl
A sta ja znam, ima tu i malo roditelja, malo skole a malo i djece. Mozda se roditeljima ne hoda po kisi? :mrgreen:
supercali

#550 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand wrote:
Velkoski wrote: pa ja sam u školu išao odmah poslije rata (kren'o sa šest, vazda najmlađi bio)... i? tad su bile aktuelne mine, zaostali meCi, droga, bla bla bla.

Al ratna generacija je bila drugacija, mi smo se svega bojali, meni npr nasred ulice kazu sacekaj tu 5 minuta, eto me odmah i ja ne mrdam 5 minuta nikud jer me strah bilo. Danas tesko da bi koje dijete mogo ostaviti 5 minuta na ulici i da se ne pomakne. Tako i za skolu, prvo sto su ti roditelji dobro znali s kim ides u skolu i iz skole il cak branili sa odredjenim djetetom da ides npr jer se mozda gura po ulici i slicno.

Realno, nas je strah drzo pod kontrolom. Danas se djeca ne boje. I ne slusaju bas. Hajd iskreno, koje se to dijete smijelo derati nasred supermarketa ako nesto hoce ko danas? Nijedno. Mozes pokusati, al te kasnije nema. :mrgreen:

Sad vala kontam, blago se ovoj djeci. :|
To je do odgoja
Od sestre djeca su 00 i 01
I sve to sto govoris za ratnu generaciju i starije vazi i za njih
Post Reply