Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#3101 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

_id=17634647 wrote:12/10/2021 19:11
Djeca su bebe :D , jedna je tri godine, a druga godinu dana. Ne bi ja ni pomisljao na odlazak natrag da nije ove pizdarije sa koronom gdje ti vise ne daju ni disat. Ne mozes putovat, ne mozes se druzit, ne mozes igrat nogomet, ne mozes prakticirat ni religiju ako ju imas, ne mozes u restorane,
Ako je tolika potreba..onda ti ne treba niciji savjet/iskustvo..Bosna je za tebe, skrojena.
hadzinicasa

#3102 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hadzinicasa »

moonca wrote: 13/10/2021 12:44
_id=17634647 wrote:12/10/2021 19:11
Djeca su bebe :D , jedna je tri godine, a druga godinu dana. Ne bi ja ni pomisljao na odlazak natrag da nije ove pizdarije sa koronom gdje ti vise ne daju ni disat. Ne mozes putovat, ne mozes se druzit, ne mozes igrat nogomet, ne mozes prakticirat ni religiju ako ju imas, ne mozes u restorane,
Ako je tolika potreba..onda ti ne treba niciji savjet/iskustvo..Bosna je za tebe, skrojena.
bas tako. sve je do toga kako su ti poslozeni prioriteti.
Project Sejuani

#3103 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Project Sejuani »

azdralovic wrote: 12/10/2021 14:54 Ako ti smeta stambeni kredit i inflacija, slobodno se pakuj za BiH, toga ovdje nema
nema al kurcu, al pretpostavit ću da nisam primjetio cinizam.
Project Sejuani

#3104 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

fortaleza wrote: 13/10/2021 09:43 Teško pitanje. Ostao sam sad za sad u BiH, uz naravno osiguran smještaj, bez kredita te plaću koja mi kao samcu dovoljna. Svjestan sam isto tako da uz ženu, djecu, kredit za stan u tom slučaju te milijun drugih stvari ne bi doteklo i morao bih mijenjati nešto. U krajnjem slučaju i državu.

Ne idem vani jer je i postat će ludilo, već znam za primjere preseljenja iz Njemačke u Hrvatsku u široj okolini upravo zbog ovog korona ludila i raznih uvjetovanja. Znam da na sve živo kukamo i da ovdje u bejha i nije neka sreća, ali ima i svojih prednosti, pogotovo oko korone jer i nema nametanja kao na zapadu oko cjepljenja.

Na kraju krajeva i proizvodim dio hrane koja je sigurno kvalitetnija neko vani trgovački centar, klima i te stvari da ne govorimo.

E sad, vraćati se iz Kanade, relativno uređene države u državu i mentalitet na koji nisi navikao s dvoje male djece bez neke zaleđine i nije neka sreća. To što imaš nekretninu je dobro, ali izvore financiranja bi trebao rješiti prije dolaska, ili otvoriti neki biznis, ili neka redovna primanja iz matične države. Na suho doći i imati posla s ljudima oko zaposlenja i financija, pogotovo ako nisi ili uvezan negdje ili neka deficitarna struka, odličan stručnjak je dosta nepromišljeno.

U svakom slučaju, razumijem tu želju za promjenom, mada će te 95% ljudi odavde iz svoje perspektive uvjeravati da si poludio, jer im je i samima želja ići vani.
Vama je odlično ako vam je najveći problem to što se morte vakcinisat a nećete. Dođite vam u Bosnu pa živite pod strahom da će sutra zapucat ako nekom ne digne kurac ujutro pa ne mere jebavat normalno pa zauzvrat jebe narod u BiH. Samo se ti vrati paša moj. Ovdje te niko neće natjerat da se vakcinišeš al će te tjerat da budeš ovca za šišanje svake dvije godine, tjerat će te da mrziš sve i svašta o onih anamo jer su oni anamo nisu ovi moji.
mayab

#3105 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mayab »

Ako možeš slušati i gledati ovo prepucavanje nacionalističkih tzv.lidera , koje nije prestalo od kraja rata , a sad se i pojačalo, bujrum!
Ako možeš prihvatiti da isti ti gore pomenuti mogu raditi šta hoće, prijetiti, tebi i drugima nekim ratom, i čime sve ne,sve korumpirati, krasti, pljačkati i da ih tzv.pravna drzava ni ne okrzne, a ti samo lani, samo probaj šta učiniti, najebaćeš ekspresno, bujrum!
Pa gomila ljudi "bježi" odavde samo zbog gore navedenog, ne želi da im djeca tu odrastaju!
Eto, samo te dvije "crtice" od mene....nije sreća, para puna vreća , mada olakšava život!
fortaleza

#3106 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by fortaleza »

Project Sejuani wrote: 13/10/2021 12:56
fortaleza wrote: 13/10/2021 09:43 Teško pitanje. Ostao sam sad za sad u BiH, uz naravno osiguran smještaj, bez kredita te plaću koja mi kao samcu dovoljna. Svjestan sam isto tako da uz ženu, djecu, kredit za stan u tom slučaju te milijun drugih stvari ne bi doteklo i morao bih mijenjati nešto. U krajnjem slučaju i državu.

Ne idem vani jer je i postat će ludilo, već znam za primjere preseljenja iz Njemačke u Hrvatsku u široj okolini upravo zbog ovog korona ludila i raznih uvjetovanja. Znam da na sve živo kukamo i da ovdje u bejha i nije neka sreća, ali ima i svojih prednosti, pogotovo oko korone jer i nema nametanja kao na zapadu oko cjepljenja.

Na kraju krajeva i proizvodim dio hrane koja je sigurno kvalitetnija neko vani trgovački centar, klima i te stvari da ne govorimo.

E sad, vraćati se iz Kanade, relativno uređene države u državu i mentalitet na koji nisi navikao s dvoje male djece bez neke zaleđine i nije neka sreća. To što imaš nekretninu je dobro, ali izvore financiranja bi trebao rješiti prije dolaska, ili otvoriti neki biznis, ili neka redovna primanja iz matične države. Na suho doći i imati posla s ljudima oko zaposlenja i financija, pogotovo ako nisi ili uvezan negdje ili neka deficitarna struka, odličan stručnjak je dosta nepromišljeno.

U svakom slučaju, razumijem tu želju za promjenom, mada će te 95% ljudi odavde iz svoje perspektive uvjeravati da si poludio, jer im je i samima želja ići vani.
Vama je odlično ako vam je najveći problem to što se morte vakcinisat a nećete. Dođite vam u Bosnu pa živite pod strahom da će sutra zapucat ako nekom ne digne kurac ujutro pa ne mere jebavat normalno pa zauzvrat jebe narod u BiH. Samo se ti vrati paša moj. Ovdje te niko neće natjerat da se vakcinišeš al će te tjerat da budeš ovca za šišanje svake dvije godine, tjerat će te da mrziš sve i svašta o onih anamo jer su oni anamo nisu ovi moji.
Pa jesam u Bosni, pardon Hercegovini, nešto si pomiješao. :D

Ne živim u strahu da će sutra zapucat, nisam vakcinisan, ne izlazim na izbore, a tv i medije pratim svake prijestupne.
Project Sejuani

#3107 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

fortaleza wrote: 13/10/2021 13:37
Project Sejuani wrote: 13/10/2021 12:56
Pa jesam u Bosni, pardon Hercegovini, nešto si pomiješao. :D

Ne živim u strahu da će sutra zapucat, nisam vakcinisan, ne izlazim na izbore, a tv i medije pratim svake prijestupne.
sorry mislio sam ovom kanađaninu da odgovorim
nortsask

#3108 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by nortsask »

Ma nisam reko da se vracam, nego da me zanimaju cisto te informacije. Jer eto igrom slucaja, srecom ili nesrecom, Bosna je jedina zemlja gdje vec imam nekretninu koja ne mora biti placana ikome na mjesecnoj bazi, a uz to ima i dovoljno zemlje da donekle budes sam sebi svrsishodan.
Da se mene pita i da imam mogucnosti ja bih si najradije kupio komad zemlje podno Rocky Mountaina, ali ne mozes jer ili pripada indijancima ili kosta milijune dolara.

O Bih i troskovima zivota tamo nemam pojma, ali znam i svjestan sam da je birokracija, zivot i sve ostalo kao i Hrvatska pa jos x puta gore zbog nekih stvari zato sam i pitao kakvo je zapravo stanje.

Hvala na odgovorima
Seyfo

#3109 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Seyfo »

Hrvatska je malo uredjenija i hajmo reci pro - zapadnija ali ima mnogo losih stvari isto kao u BiH. U odnosu na BiH imaju more i slobodan put do Evrope zbog clanstva u EU (a ne bi ni to imali da nije katolicke vjere i naklonosti Svaba). Neke stvari su i gore od BiH, drzava je zaduzenija, sve je prodato, drzava guli vise,imaju visi PDV i trosarine pa im je zato sve skuplje (trenutno gorivo s cijenama otislo u nebesa) pa se snabdijevaju u BiH. Ali velika sreca u odnosu na BiH i nije.
daario naharis

#3110 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by daario naharis »

2000 KM po glavi to je to.
moonca

#3111 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

I u Turskoj...

Image
Laertes

#3112 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Laertes »

moonca wrote: 24/10/2021 17:10 I u Turskoj...

Image
A đe Beč? Pitam za jarana @_BataZiv_0809
moonca

#3113 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

Image

Cost of living:....Vienna..68.68....Sarajevo 37.74
tintilinic

#3114 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by tintilinic »

daario naharis wrote: 14/10/2021 11:47 2000 KM po glavi to je to.
To je raskos,akonnemas kredit, naravno.
Hakiz

#3115 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

tintilinic wrote: 24/10/2021 20:53
Kakva raskoš...
YouAreMyDestiny

#3116 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by YouAreMyDestiny »

2000 KM bez kredita po osobi.
daario naharis

#3117 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by daario naharis »

tintilinic wrote: 24/10/2021 20:53
2 ljudi - 4000 KM

Kredit za stan 900KM
Kredit za auto 300KM
Didier

#3118 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Didier »

nortsask wrote: 12/10/2021 14:31 Postovanje ljudi, evo padobranac uletava cisto radi znatizelje i informacija.

Vidim da bi puno ljudi selilo van iz BiH, no ja imam jedno sasvim suprotno pitanje ideju. Sto je sa seljenjem u Bosnu, jel ima takvih?

Koliko bi recimo cetveroclanoj obitelji trebalo novca za neki pristojan zivot ukoliko ima vec kucu u okolici recimo Novog Travnika? Znaci treba placati samo hranu i rezije?

Kakva je situacija uopce sa poslom, jel uopce ima sta tamo ili je nezaposlenost ogormna?

Naime, ja zivim u Kanadi, i znam da cete svi izbeciti oci i pomisliti ovaj je lud sto bi isao iz Kanade u Bosnu hahaha, ali napisat cu vam sve sto vas zanima, ukoliko ikoga zanima, pa pitajte.
Razlog zasto uopce pomisljam na to je ova trenutna situacija sa plandemijom gdje smo polako stisnuti u kut, a troskovi zivota i opcenita nesigurnost zivota je sve veca i osobno mislim da je ovo drustvo blize kaosu nego tamo. Jedino sto ovdje imam super je posao i donekle ta placa, ali i ona je sve manja zbog sve vece inflacije. Zivot je jako jednostavan i uredan.
Najveci razlog sto me uopce privlaci ideja zivota u Bosni je ta sto bi mogao pokazati srednji prst kreditu za krov nad glavom, znaci to je tamo osigurano i ne bi morao nista posudjivati. Da li je i usprkos tome jako tesko imati nekakav normalan zivot ili ne? Tamo bih znaci imao pristojnu i relativno novu kucu sa jako puno zemlje i ne bi me imao tko zafrkavati oko icega. Ovdje jedva da mozemo kupiti kucu sa dvoristem velicine 2x2, a pomisljati kupiti nekakvo zemljiste i zivjeti van grada je protivno zdravom razumu za prosjecnu osobu, jer to je rezervirano samo za bogate. A najbolje od svega da nisam u Torontu ili Vankuveru nego u preriji, gdje je kao "jeftin" zivot.
Inace, zivio sam u Hrvatskoj prije odlaska i iskreno bih radije u Hrvatsku jer je donekle uredenija, to je cinjenica, ali i u Hrvatskoj je opcenito zesci raspasoj, a cijene svega su bolesne plus tamo nemam nikakvu nekretninu.

Zanima me koliko novca treba mjesecno u takvoj situaciji tek toliko da vidim da li bi mogao iz nekoga razloga sam to zaraditi ili bi ipak morao traziti posao. I kakav je situacija sa otvaranjem privatnog obrta, da li je to tesko i skupo ili su pojednostavili?
Inace, da je zena malo otvorenija okusao bi se bar na 6mj i godinu dana, pa ako ide ide, ako ne mozemo se vratiti.

Hvala i pozdrav
Vidi buraz, teško je o takvim stvarima pričati na forumu jer ćeš naići na svakakve odgovore. Takve odluke su isključivo individualne jer ono što meni smeta, tebi možda neće, tako da ti ja mogu hvaliti ili kuditi Bosnu, a to možda uopšte za tebe nije relevantno.

Koliko vidim, imaš dvoje djece, tako da se radi o četveročlanoj porodici. Da bi imao život na kakav si navikao, vjerujem da će ti oko 4.000 KM biti dovoljno, s tim da djeca idu u javne škole (koje su podijeljene u tvom kantonu, doduše ne sve). S tim novcem možeš imati sasvim pristojan život, i da napraviš uštedu za određene stvari. Vozićeš odlično auto, ići na vikende do mora, skijati na okolnim planinama, i nećeš štedjeti na hrani.

Da sam na tvom mjestu, ja bih pokušao, ali nipošto se ne bih zamjerio kanadskoj banci i poslao kredit u kurac jer nikad ne znaš na šta možeš naletjeti u Evropi i koliko ti Kanada može valjati. Vjerujem da imaš hrvatsko državljanstvo, tako da će ti u Evropi onda biti lakše, ali opet nije loša opcija doći na godinu dana i probati, a ako ti se ne svidi, uvijek se možeš vratiti.
Hakiz

#3119 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

Da je samo novac problem, bilo bi lako.
Didier

#3120 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Didier »

Hakiz wrote: 01/11/2021 13:18 Da je samo novac problem, bilo bi lako.
To je čovjek pitao, a ostalo se možemo složiti ili ne složiti.

Jebiga, neko ne može gledati majmuna Dodika svaki dan na teveu, a neko i ne gleda teve, pa ostaje sretan.
moonca

#3121 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

Hakiz wrote: 01/11/2021 13:18 Da je samo novac problem, bilo bi lako.
E, da i ovo cujem od tebe... :oops:
stubrijez

#3122 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by stubrijez »

...bas je tema bezveze postavljena. Pa moze cetvoroclana porodica i sa iljadom kad nije zinuta guzica. Jos bitnije pitanje, sta je dobar zivot u BiH???
Laertes

#3123 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Laertes »

stubrijez wrote: 01/11/2021 16:04 ...bas je tema bezveze postavljena. Pa moze cetvoroclana porodica i sa iljadom kad nije zinuta guzica. Jos bitnije pitanje, sta je dobar zivot u BiH???
Znači, sve preko hiljade je zinula guzica? :-)
S4mpion

#3124 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by S4mpion »

Hiljada je dobra, ako se izgladnjujete na sve moguće načine, u suprotnom, sa miljom se danas može guzica obrisat'.
mistek

#3125 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mistek »

Vala su meni preseravanje neke cifre koje se navode :D Na stranu što sam svašta iskusio pa znam da može i sa 1.000KM četveročlana porodica, ali evo sad recimo žena i ja imamo oko 4.000KM zajedno, malo manje zapravo, ali nevažno. Imamo kredit od 1.000KM za adaptaciju stana tj. kuće. Međutim, obzirom da smo na početku, gotovo uvijek su tu neka dodatna ulaganja, koja nisu mala, poput grijanja, izgradnje garaže, uređenja, uzeli auto i sl. Helem, sve to stignemo, svaki vikend smo negdje na izletu po BiH ili eventualno okolini, evo ove godine dva puta išli na sedmodnevno putovanje, guramo roditeljima i hranimo se i oblačimo najnormalnije moguće. I na sve ovo, ostane nam za neke zafrkancije i nikad nije frka.

Što se hrane tiče, nije da jedemo tartufe i kavijar, ali šta god poželimo, uzmemo. Doduše, ne pijemo kahvu, ne pušimo, ne pijemo alkohol i nema tako tih zezancija :D Odjeća isto, nije da ćemo uzeti jaknu od 500KM, ali obnavljamo ormar redovno :-D Eh doduše, nismo nešto od restorana i kafana, odemo mjesečno par puta, ali to je od nečeg najbanalnijeg do možda jednog ili dva jača ručka vani. Mada, mislim da ni tad ne potrošimo ni 30% koliko neko kad izlazi :D
Post Reply