Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#301 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

voda zavisi od broja clanova domacinstva, pa sa 4 clana lako predje 30KM

prica se o cijeni hrane - ja pamtim recimo vrijeme kad se u alpiku mogao kupiti rinfuzni puter za 6KM/kg. danas ako pronadjete 1/4 kg za ispod 3 KM, puna saka brade. a plate nisu nesto aman porasle u odnosu na prije 15 god. nazalost.

nije jeftino hraniti (veliku) porodicu, narocito ako zelite zdravije varijante, voce i povrce.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#302 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Chmoljo »

wewa wrote:voda zavisi od broja clanova domacinstva, pa sa 4 clana lako predje 30KM

prica se o cijeni hrane - ja pamtim recimo vrijeme kad se u alpiku mogao kupiti rinfuzni puter za 6KM/kg. danas ako pronadjete 1/4 kg za ispod 3 KM, puna saka brade. a plate nisu nesto aman porasle u odnosu na prije 15 god. nazalost.

nije jeftino hraniti (veliku) porodicu, narocito ako zelite zdravije varijante, voce i povrce.
pa negdje ugrubo 8 KM po članu...
wewa

#303 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

Chmoljo wrote:
wewa wrote:voda zavisi od broja clanova domacinstva, pa sa 4 clana lako predje 30KM

pa negdje ugrubo 8 KM po članu...
a i to zavisi od zgrade, ekoloskoj (ne)svijesti stanara, broju neprijavljenih podstanara itd itd...
nejse, voda je najmanji problem.
statixx

#304 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by statixx »

Bas tako, mozes se sa kljukusom izvuci sa 200 KM, ali ako zelis redovno konzumirati voce i povrce, med i sl. moras izdvojiti dosta vise. Zato ja jos uvijek koristim:

Image

Osim dobre ishrane, izleti, rostilji, sijela, planina, odlazak na more i druge uzivancije ne smiju se zapostaviti. :D
Heller

#305 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Heller »

Dr. Kuca wrote:
prog321 wrote:Ti znaš da nije a ne vjerujem da si dva put bio/bila u BiH u zadnjih dvaes' godina.

Socijalci iz Danske i Švedske imaju vile po BiH. Komšija Albanac nije radio dana u Svedskoj. Odmah otisao na socijalu. Preselio se u Austriju gdje radi kao kamiondzija na crno kod jarana. Izgradio kuću i izdaje poslovni prostor u Sarajevu.
Sin mu 10god mladji od mene i on izvlaci socijalu. Nešto na mentalnoj bazi a zna svaki švedski zakon bolje od advokata.
I on salio temelj u Sarajevu ove godine :-D

Balija nije ti sala i onda raja sere kako se lose zivi, a u stvari nece niko da radi. Evo kunem ti se zivotom da bi 90% staniovnistva sad pristalo da ima milju svaku mjesec bez da radi ista, nego 6 milja da mora na posao.
Sta rade nezaposleni ljudi po cijele dan, ja kad se nisam ubio na bolovanju od dosade :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#306 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

mi s vodomjerom budale :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#307 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

5 000 KM mjesecno.
Trebam te

#308 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Trebam te »

Chmoljo wrote:grijanje po kvadratu 1,3662= 136,62
upravitelj 0,25 ako nema lift, ako ima onda 0,38 = 25, odnosno 38...
Rad oko 12-13 KM, ne znam cijenu napamet.

to ti je ono fiksno.

ja bih ti u toliko stanu trošio do 70-ak KM struje, vode do 20-ak.

znači, ako se uzmu najviše vrijednosti 278. dodaj još kablovsku i internet po svom ćejfu i to je to...

Hvala :thumbup: nije to skupo
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#309 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Chmoljo »

wewa wrote:a i to zavisi od zgrade, ekoloskoj (ne)svijesti stanara, broju neprijavljenih podstanara itd itd...
nejse, voda je najmanji problem.
naravno. ja sam njemu naškrabao koliko je šta, a sad što je ViK vjerovatno najbezobraznija komunalna firma, to je posebna priča.
Velkoski wrote:mi s vodomjerom budale :mrgreen:
iskreno, da. negdje načuh da se ViK više ne brine o ispravnosti vodomjera, nego ako je pokvaren, sam ga moraš mijenjati. pa ti vidi. da ne govorim da se lako pokvare zbog stalnih redukcija jer se nabija zrak u cijevima, povlači pijesak i kamenčići koji oštećuje vodomjer...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#310 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

ma i jesmo budale, tako sam i mislio :mrgreen:

na Dobrinji mi voda najjeftinija, ovdje u ovoj najvažnijoj Općini vodomjer baš dere guzove :mrgreen:
dječak sa šibicama

#311 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Meni je fantasticno sto ovi sa Dobrinje ili Stupa, posebno ova kineska novogradnja, kvalitet nula, cijene stanove po metru kolika je cijena maltene u centru grada.

Dosla meni zenska i nudi mi zamjenu stana, ja u centru ona na Dobrinji, njen stan ima ravno 2 kvadrata vise od mog i kad joj rekoh kvadraturu kaze ona uf pa moj je malo veci, morao bi mi doplatiti :D rekoh de ba idi vidi ima li me iza coska.
dječak sa šibicama

#312 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Da budemo kratki, hrana je u Sarajevu bezobrazno preskupa.

U Zagrebu i Ljubljani cijene hrane su skoro pa identicne kao kod nas, a prosjecna plata u ZG je prilicno a u LJ drasticno veca nego u SA. Da ne govorim o penzijama. Jbt moja rodica u LJ ima penziju 800 eura i to prijevremena, prosjecna je 600 eura, u ZG 300 €. Kod nas 160 i nesto.

Ali glavno da se kod nas prati sta je Dodik rekao. To je najveci problem.
gidra

#313 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

supercali wrote:zasto je pucanje ciframa?

evo uzmimo samca koji zivi u svom stanu od 50 kvadrata i ima auto mobitel kablovsku bez kredita

rezije koliko mogu biti grijanje voda struja odvoz smeca stan i sta jos ide uz to

za hranu 300 maraka normalno da jedes a ne pastete salamu i kifle

nek 100 maraka trosis na gorivo i prosjecno 100 na servis na godisnjem nivou
mobitel nek bude 30 maraka
izlazak vikendom nek bude prosjek 30 maraka
trosenje obicnim danima nek bude 20 maraka na kafe pica i sl
prosjek kupovine odjece i obuce nek bude 100 maraka mjesecno
nek 50 bude prosjek i ovih kucnih potrepstina domestos sapuni samponi paste za zube i ostalo
evo dosli smo do cifre od 680 bez rezija
evo da uzmemo kablovsku sve zajedno neki paket od 40 maraka
to je 720
ove rezije sigurno idu do nekih 300-400 maraka i to je vec 1170 maraka
nek se na neocekivane popravke i izdatke uzme 100 maraka u prosjeku to je cca 1300
i 200 da se malo pocastis sto hranom vani sto nekom novom stvari u kuci ili odjevnim predmetom i sl

znaci za dobar zivot 1500
a za fin zivot moze evo i nekih 700 800 al za to moramo oskudijevati sa necim gore nabrojanim
Ne valja ti računica.
Kakvih 300-400 KM režija na stan od 50 kvadrata za samca života ti?
- voda po članu 10.50 KM
- grijanje, toplane 70ak KM
- odvoz smeća 7 KM
- struja cca 30 KM
- održavanje oko 20 KM
Što je cca 140 KM...
Mobitel i kablovski paket si zasebno naveo.

Čuj cvaju da potrošim dnevno na kafe pića, pa toliki nije ni topli obrok u BHtelekomu. Ne ideš svaku noć u Metropolis na kolač niti jedeš teletinu za doručak.
Ko to daje na auto 100 x 12 1200 KM godišnje na servis? Koja je to budala, neka ga zapali odmah :D
supercali

#314 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

20: 5
Ne 20 dnevno
Nego petak i subota vikend a ostali dani cvaju

Kad sam pominjao auto uracunao sam i registraciju u to ne sami servis

Za ove rezije u stanu ne znam zato i govorim koliko to vec kosta bez cifri
madner

#315 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Ne dam vise od 900 na komad odjece, pa da ne znam kakav je taj Bogner ko marka :evil:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#316 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

meni je najgore za kladionicu, ne volim uložit' ispod 100 kermi, nekad se zajebem pa mjesec bude gust :-x
madner

#317 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Sjo, glupi Green Bay, odose nove skije za veleslalom u sljedecu sezonu.
vrapcic

#318 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by vrapcic »

Pitanje je sta je kome osnovno a sta je kome luksuz.

4-clana porodica - lijep zivot da se ne okrece svaka marka po deset puta prije nego se potrosi.

Rezije 400 BAM - struja, voda, stanarina, komunikacije, tv,
Hrana 800 BAM - da ovo je realna cifra za zdravo i raznovrsno hranjenje bez radioaktivnih salama, i butLera, biljnih sireva i slicnog- sa 1 kg voca dnevno i to ne samo jabuka nego i jagoda i malina i breskvi i nektarina, i salate koja nije samo kupus koji kosta 0.5 BAM, sa govedinom, teletinom ribom, piletinom, spinatom, brokulom, celerom, graskom.... Ovo je zdravo hranjnjene a moze i makaroni riza krompir makaroni riza krompir i kupus salata i jabuke - to je dosta jeftinije
Obdaniste/teta cuvalica 400-600 BAM - mi nismo imali srecu i baka servis...
Auto (gorivo, registracija i osnovni servis bez ozbiljnijih kvarova) 200 BAM (oni koji voze djecu na aktivnosti poslije skole znaju da ovo nije dovoljno ali)
Kupovina tog istog auta tj kredit 200 BAM (neko polovno outo od 10 000 BAM- a ako je jeftinije povecaj stavku iznad radi cescih kvarova)
Kuca 150 BAM (kupovina namjestaja, tv, tehnike, kompjutera, mobitela, tableta masine za ves, sudje etc.. kao i popravci istih)
Odjeca 250 BAM - pod pretpostavkom da se za posao treba ipak malo dotjerati -od najlon carapa do obuce i odjece za djecu koja se mijenja svake sezone jer jednostavnu izrastu iz nje.
Izlazak jednom mjesecno za sviju 100 BAM - rucak vani ili vecera ili kino/pozoriste i neki rucak poslije.
Djecije vannastavne aktivnosti 100 BAM engleski, karate, kosarka, ples, hor...
Pokloni za rodjendane (sto vase, sto u rodbini sto prijatelja vasih i vase djece) 50 BAM
Neplanirani troskovi - neko spomenu doktora, lijek, vece kvarove na autu pomoc roditeljima ili sestri za fakultet - 200 BAM
Godisnji odmor - 150 BAM

Ovo je po meni nesto osnovno ali lagodno/komotno da se ne broji svaki dinar- znaci izmedju 2500 - 3000 BAM. Mnogi ce reci da je razbacivanje novcem 250 maraka mjesecno na odjecu ali ako zelis pristojno izgledati ti, supruznik i dvoje djece ovo je realno - i opet kazem nije odlazak po pijacama i buvljacima ali imati lijepu koznu cipelu ili lijep jedan par kvalitetnih suncanih/dioptrijskih naocara nije luksuz.

I nema jako bitne stavke - kredita za stan.
Nema ni neke vrste osiguranja za starost da ne zavrsimo sa penzijama od 400 BAM mjesecno
Ni ne pusimo :)

Preko ovoga je lijepi lagodni zivot gdje se moze i lijepo ustedjeti i gle cuda jednom u radnom vijeku kupiti i omanji/jeftiniji ali novi auto, otici za vikend u Zagreb/beograd/bec/more (kada nije sezona) -jedan fini zivot kakav bismo u biti svi zeljeli.

I nemojte molim vas i tome da moze jeftinije, pa naravno da moze, evo moj komsija i dalje vozi golfa 2 (stvarno) koji je truo po pragovima vec godinaamn, sam ga odrzava i auto ide, ali ovdje pricamo o pristojnom i ugodnom zivotu a ne pukom prezivljavanju sa kakvim smo suoceni.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#319 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

gidra wrote:

evo uzmimo samca koji zivi u svom stanu od 50 kvadrata i ima auto mobitel kablovsku bez kredita

rezije koliko mogu biti grijanje voda struja odvoz smeca stan i sta jos ide uz to

nek 50 bude prosjek i ovih kucnih potrepstina domestos sapuni samponi paste za zube i ostalo
to je 720
nek se na neocekivane popravke i izdatke uzme 100 maraka u prosjeku to je cca 1300
i 200 da se malo pocastis sto hranom vani sto nekom novom stvari u kuci ili odjevnim predmetom i sl

a za fin zivot moze evo i nekih 700 800 al za to moramo oskudijevati sa necim gore nabrojanim
Ne valja ti računica.
- voda po članu 10.50 KM
- odvoz smeća 7 KM
- struja cca 30 KM
- održavanje oko 20 KM
Što je cca 140 KM...

Čuj cvaju da potrošim dnevno na kafe pića, pa toliki nije ni topli obrok u BHtelekomu. Ne ideš svaku noć u Metropolis na kolač niti jedeš teletinu za doručak.
Ko to daje na auto 100 x 12 1200 KM godišnje na servis? Koja je to budala, neka ga zapali odmah
:D
Kolega svaka cast, meni bi mrsko :thumbup:

Bold poseban :thumbup:
madner

#320 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Registracija oko 800 KM + set guma + mali servis = 1500 KM.
Tomahawk11
Globalni moderator

#321 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Velkoski wrote:meni je najgore za kladionicu, ne volim uložit' ispod 100 kermi, nekad se zajebem pa mjesec bude gust :-x
Jos se kladis?
Zar nisi presto? :nevjerujem:
supercali

#322 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

_BataZiv_0809 wrote:
gidra wrote:

to je 720

Ne valja ti računica.
- voda po članu 10.50 KM
- odvoz smeća 7 KM
- struja cca 30 KM
- održavanje oko 20 KM
Što je cca 140 KM...

Ko to daje na auto 100 x 12 1200 KM godišnje na servis? Koja je to budala, neka ga zapali odmah
:D
Kolega svaka cast, meni bi mrsko :thumbup:

Bold poseban :thumbup:
Ako bolje procitate shvatit ce te da grijesite
Trebam te

#323 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Trebam te »

vrapcic wrote:Pitanje je sta je kome osnovno a sta je kome luksuz.

4-clana porodica - lijep zivot da se ne okrece svaka marka po deset puta prije nego se potrosi.

Rezije 400 BAM - struja, voda, stanarina, komunikacije, tv,
Hrana 800 BAM - da ovo je realna cifra za zdravo i raznovrsno hranjenje bez radioaktivnih salama, i butLera, biljnih sireva i slicnog- sa 1 kg voca dnevno i to ne samo jabuka nego i jagoda i malina i breskvi i nektarina, i salate koja nije samo kupus koji kosta 0.5 BAM, sa govedinom, teletinom ribom, piletinom, spinatom, brokulom, celerom, graskom.... Ovo je zdravo hranjnjene a moze i makaroni riza krompir makaroni riza krompir i kupus salata i jabuke - to je dosta jeftinije
Obdaniste/teta cuvalica 400-600 BAM - mi nismo imali srecu i baka servis...
Auto (gorivo, registracija i osnovni servis bez ozbiljnijih kvarova) 200 BAM (oni koji voze djecu na aktivnosti poslije skole znaju da ovo nije dovoljno ali)
Kupovina tog istog auta tj kredit 200 BAM (neko polovno outo od 10 000 BAM- a ako je jeftinije povecaj stavku iznad radi cescih kvarova)
Kuca 150 BAM (kupovina namjestaja, tv, tehnike, kompjutera, mobitela, tableta masine za ves, sudje etc.. kao i popravci istih)
Odjeca 250 BAM - pod pretpostavkom da se za posao treba ipak malo dotjerati -od najlon carapa do obuce i odjece za djecu koja se mijenja svake sezone jer jednostavnu izrastu iz nje.
Izlazak jednom mjesecno za sviju 100 BAM - rucak vani ili vecera ili kino/pozoriste i neki rucak poslije.
Djecije vannastavne aktivnosti 100 BAM engleski, karate, kosarka, ples, hor...
Pokloni za rodjendane (sto vase, sto u rodbini sto prijatelja vasih i vase djece) 50 BAM
Neplanirani troskovi - neko spomenu doktora, lijek, vece kvarove na autu pomoc roditeljima ili sestri za fakultet - 200 BAM
Godisnji odmor - 150 BAM

Ovo je po meni nesto osnovno ali lagodno/komotno da se ne broji svaki dinar- znaci izmedju 2500 - 3000 BAM. Mnogi ce reci da je razbacivanje novcem 250 maraka mjesecno na odjecu ali ako zelis pristojno izgledati ti, supruznik i dvoje djece ovo je realno - i opet kazem nije odlazak po pijacama i buvljacima ali imati lijepu koznu cipelu ili lijep jedan par kvalitetnih suncanih/dioptrijskih naocara nije luksuz.

I nema jako bitne stavke - kredita za stan.
Nema ni neke vrste osiguranja za starost da ne zavrsimo sa penzijama od 400 BAM mjesecno
Ni ne pusimo :)

Preko ovoga je lijepi lagodni zivot gdje se moze i lijepo ustedjeti i gle cuda jednom u radnom vijeku kupiti i omanji/jeftiniji ali novi auto, otici za vikend u Zagreb/beograd/bec/more (kada nije sezona) -jedan fini zivot kakav bismo u biti svi zeljeli.

I nemojte molim vas i tome da moze jeftinije, pa naravno da moze, evo moj komsija i dalje vozi golfa 2 (stvarno) koji je truo po pragovima vec godinaamn, sam ga odrzava i auto ide, ali ovdje pricamo o pristojnom i ugodnom zivotu a ne pukom prezivljavanju sa kakvim smo suoceni.
Veoma realno i lijepo napisano...Bravo :thumbup:

:bih:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#324 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

Tomahawk11 wrote:
Velkoski wrote:meni je najgore za kladionicu, ne volim uložit' ispod 100 kermi, nekad se zajebem pa mjesec bude gust :-x
Jos se kladis?
Zar nisi presto? :nevjerujem:
ma ponekad, ne znam na šta više da trošim :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#325 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Uvijek ima nesto na sta se moze potrositi :D
To sam skonto kad sam bacio kladaru :roll:
Post Reply