Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#276 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Poznajem mnogo bogatih siromaha i siromasnih bogatasa.
Znam nekoliko ljudi koji moju mjesecnu platu zarade za dan, a ubio bih se da zivim onako kako oni zive.
Novcem se ne moze kupiti sreca, ali bijeda je po difoltu nesretna.
Zeznuta tema, kako god okrenes.
Sta znaci dobar zivot?
Svako ima svoju definiciju. A svi osjecaj zadovoljstva formiramo na osnovu ocekivanja, a ne na osnovu realnih parametara.
Znam nekoliko ljudi koji moju mjesecnu platu zarade za dan, a ubio bih se da zivim onako kako oni zive.
Sta znaci dobar zivot?
Svako ima svoju definiciju. A svi osjecaj zadovoljstva formiramo na osnovu ocekivanja, a ne na osnovu realnih parametara.
-
Dr Baltazar
#277 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Krajnje glupo pitanje. Na Zapadu sve sami privatniciŠveđanin wrote:
I kao krajnje pitanje, koliko ljudi u BIH zivi lagodno, a da nemaju veze sa drzavnom sisom, vec da su to lagodno sami sebi posteno kroz privatnu inicijativu obezbjedili...
- supercali
#278 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ovo na pocetku sto navodis je nesto sasvim drugo_BataZiv_0809 wrote:Poznajem mnogo bogatih siromaha i siromasnih bogatasa.
Sta znaci dobar zivot?
sta znaci dobar zivot
za mene da ne oskudjevas ni sa cim da imas za sve svoje potrebe koje su u granici da zasiti tvoje normalne potrebe a ne preuvelicane zelje
- radiša
#279 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zavisi sve sta je za koga dobro,pogledaj npr cige ne zaradjuju nista a sretniji od ovih sto uzmaju hiljade.Nije sve u parama,srecu kupit ne mozes.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#280 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma nije drugo bolan respo, to ti je srz ove teme.supercali wrote: ovo na pocetku sto navodis je nesto sasvim drugo
sta znaci dobar zivot
za mene da ne oskudjevas ni sa cim da imas za sve svoje potrebe koje su u granici da zasiti tvoje normalne potrebe a ne preuvelicane zelje
Dobar zivot se uopste ne moze kvantificirati kroz novac i primanja, jer svi znamo da sto vise imas, vise ti i treba.
Ne pomaze ovdje nikakva matematika, to je sve individualno.
- supercali
#281 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
jeste drugo jer faktor srece se ne moze racunati jel neki zivot dobar ili nije_BataZiv_0809 wrote:Ma nije drugo bolan respo, to ti je srz ove teme.supercali wrote: ovo na pocetku sto navodis je nesto sasvim drugo
sta znaci dobar zivot
Dobar zivot se uopste ne moze kvantificirati kroz novac i primanja, jer svi znamo da sto vise imas, vise ti i treba.
Ne pomaze ovdje nikakva matematika, to je sve individualno.
sve se moze rijesiti matematikom jer su svi faktori izracunljivi
ne moze meni biti malo 3 pice kad se sa 3 pice prejedem
to sto bih ja zelio da mogu pojesti njih 10 nema veze sa pricom jer se lako moze vidjeti do koje kolicine sam sit i koja kolicina pice mi je dosta
naravno nije uvijek ista kolicina u mg al se zna okvirno
meni su 2 srednje taman da se najedem i tacno se zna da mi je za to potrebno 8 maraka u u2 npr
isto se odnosi i na odjecu obucu i sl 600 pari tena nikako ne moze biti normalna brojka bez obzira jel to mene usrecuje ili ne
600 pari da bih izmjenjao trebalo bi mi nekih ajmo reci 4 mjeseca a pricamo na mjesecnoj bazi itd
auto takodjer
necemo racunati da tebe usrecuje ferrari kad te i lancia y fiesta golf odvuce od tacke a do tacke b a uzet cemo prosjek neki jer ovdje ne racunamo jesi li na auto potrosio 5000 ili 3500
itd itd
- Gojeni H
#282 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mislim da ima ... ovih prvih i veci broj.Šveđanin wrote:Pravo pitanje: koliki procenat ljudi u BIH zivi uslovan zivot (da im nista ne nedostaje, ali da se ne razbacuju)? A koliko dobar zivot? (da zive ugodno i bez opterecenja)
Ima li ovih prvih 20% a ovih drugih bar 5% na ukupnu populaciju drzave?
I kao krajnje pitanje, koliko ljudi u BIH zivi lagodno, a da nemaju veze sa drzavnom sisom, vec da su to lagodno sami sebi posteno kroz privatnu inicijativu obezbjedili...
Vracamo se na apsurdnost pitanja sta je lagodan zivot.
-
probook
#283 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa imam prijatelja koji zaradjuje sa zenom mjesecno oko 2000 EUR i nema za kifle cim 20-ti.
Ja sa zenom sasvim solidno mjesecno zaradjujemo i ostaje nam ustedjevine svaki mjesec. Ali zato mene apsolutno ne zanima (a ni nju) da imamo po 4-te patike ili cipele, 10 farmerki i pantala, 5 jakna itd.
Zivimo pa ne bih rekao skromno, nego se ne rasipamo, pazimo kako trosimo pare. Za hranu ne stedimo i uvijek kupujemo kvalitetniniju hranu. Doduse naucili smo kroz zivot da na zadovoljstvo ne predstavlja npr jakna od 500 KM ili odlazak nzm ti gdje da se potrosi 2000 KM da bi komsije i rodjaci na fb vidili kako nam je dobro.
Auto mi je staro 14 god iako realno mogu kupiti neko staro 3 god, ali mi to uopste ne treba
Znaci sve je stvar kako raspodjelis prohtjeve i sta smatras kvalitetnim zivotom. Nekome je kvalitetan zivot auto od 30 000, izlasci svako drugu vece, nzm ti ni ja sta vise npr kosulje od 200 KM, Iphone 7 - i onda kuka kako ne moze od 3000 KM ziviti.
Ja sa zenom sasvim solidno mjesecno zaradjujemo i ostaje nam ustedjevine svaki mjesec. Ali zato mene apsolutno ne zanima (a ni nju) da imamo po 4-te patike ili cipele, 10 farmerki i pantala, 5 jakna itd.
Zivimo pa ne bih rekao skromno, nego se ne rasipamo, pazimo kako trosimo pare. Za hranu ne stedimo i uvijek kupujemo kvalitetniniju hranu. Doduse naucili smo kroz zivot da na zadovoljstvo ne predstavlja npr jakna od 500 KM ili odlazak nzm ti gdje da se potrosi 2000 KM da bi komsije i rodjaci na fb vidili kako nam je dobro.
Auto mi je staro 14 god iako realno mogu kupiti neko staro 3 god, ali mi to uopste ne treba
Znaci sve je stvar kako raspodjelis prohtjeve i sta smatras kvalitetnim zivotom. Nekome je kvalitetan zivot auto od 30 000, izlasci svako drugu vece, nzm ti ni ja sta vise npr kosulje od 200 KM, Iphone 7 - i onda kuka kako ne moze od 3000 KM ziviti.
- BarbaDue
#284 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Fol je u tome što svako od nas ima različite potrebe mimo onih osnovnih.supercali wrote:ovo na pocetku sto navodis je nesto sasvim drugo_BataZiv_0809 wrote:Poznajem mnogo bogatih siromaha i siromasnih bogatasa.
Sta znaci dobar zivot?
sta znaci dobar zivot
- supercali
#285 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Za to sluzi prosjekBarbaDue wrote:Fol je u tome što svako od nas ima različite potrebe mimo onih osnovnih.supercali wrote:ovo na pocetku sto navodis je nesto sasvim drugo_BataZiv_0809 wrote:Poznajem mnogo bogatih siromaha i siromasnih bogatasa.
Sta znaci dobar zivot?
sta znaci dobar zivot
Naravno da necemo isto trositi ako je tebi hobi ribolov a meni kibernetika nekakva i sl zato imamo prosjek trosenja na nivou nekog broja ljudi pa kad sve skontas dodje cifra oko neoih 100 maraka recimo koje se trose na hobije iako ti trosis 10 maraka a ja kupujuci nekakve ploce rezistore procesore itd u iznosu od 1500
-
TheDocToR
#286 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mislim da je osnovni problem naseg drustva - zivot na kredit, mnogi razmisljaju "daj da ja sebi priustim luksuz", a onda danas sutra se nadju u problemu i rate ih poklope.
Ovi sto uzimaju auta od 20 30 hiljada, a onda nemaju da sipaju ili za registracije ili za servisa to su napaceni likovi, a takvih je more u Sarajevu samo pogledajte kakva su auta u saobracaju, a kakav nam je standard.
Mislim da se u BiH moze solidno zivjeti sa 2000 KM (bracni par bez djece) naravno bez ikakvih kreditnih obaveza.
Ovi sto uzimaju auta od 20 30 hiljada, a onda nemaju da sipaju ili za registracije ili za servisa to su napaceni likovi, a takvih je more u Sarajevu samo pogledajte kakva su auta u saobracaju, a kakav nam je standard.
Mislim da se u BiH moze solidno zivjeti sa 2000 KM (bracni par bez djece) naravno bez ikakvih kreditnih obaveza.
- Dope_Man
#287 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Odlicno receno, jednostavno je stvar ne u tome koliko neko zaradjuje, vec koliko trosi. Naravno, uz rast zarade krenu i vece zelje, pa i veca potrosnja, samo cesto nekima udari u glavu i potrosnja im skoci brze nego zarada.probook wrote:Pa imam prijatelja koji zaradjuje sa zenom mjesecno oko 2000 EUR i nema za kifle cim 20-ti.
Auto mi je staro 14 god iako realno mogu kupiti neko staro 3 god, ali mi to uopste ne treba![]()
Tokom studija sam radio i imao 300 KM platu za neki bezvezni poslic cuvara. Dok platim kartu, internet, hranu, ostavim za skolarinu itd, opet sam uspjevao i ustedjeti ponesto. Naravno, nije bilo izlazaka gdje nesto nekome dokazujem pa narucujem bocu od 150 KM za stol jer nemam potrebu za tim stvarima.
Danas imam normalniji posao i od 800 KM cistih opet zivim dobro, trosim vise naravno, kupujem nesto malo skuplje stvari (npr umjesto patika od 20-30 sa pijace uzimam od 50-60 iz radnji), al umjesto da dam npr. 8000 za auto, dao sam 5000, a rezervoar konstantno pun i svaki vikend putujem po drzavi jer me to usrecuje. I ja sam trenutno sa svojih 800 sretan. Bilo bi i bolje da imam 1500 naravno, al lagao bih kad bi rekao da ne mogu sa 800 uzivati u zivotu. Prednost mi je sto ne moram placati npr. kiriju koju mnogi placaju, pa te pare mogu potrositi na putovanje.
Da se zamislim i u braku, recimo da partnerica ima ista primanja znaci da bi i sa 1500 mogli bas lijepo zivjeti. Opet je glavno tu sto nisam pacenik da mi treba mob od 1000 KM vec nosam vec skoro 3 godine mob od 200 KM, i slicne sitnice na koje ljudi bace pare pa onda nemaju ni cenera za goriva.
- Logovan
#288 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Bravo.probook wrote:Pa imam prijatelja koji zaradjuje sa zenom mjesecno oko 2000 EUR i nema za kifle cim 20-ti.
Auto mi je staro 14 god iako realno mogu kupiti neko staro 3 god, ali mi to uopste ne treba![]()
Sa ovakvim životom možeš sebi priuštiti da nekada potrošiš više nego što si planirao, tako da ti sa strane uvijek ostane bruku para.
-
probook
#289 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa tako ti je - sada mi nije problem da mi sutra nesto crkne u kuci, na autu ili zatreba za nesto npr 1000 - 2000 KM bez ikakvih problema to odmah rjesavam.Logovan wrote: Sa ovakvim životom možeš sebi priuštiti da nekada potrošiš više nego što si planirao, tako da ti sa strane uvijek ostane bruku para.
Najlakse je trositi, ali da raja stavi na papir 30-40 % tih tzv luksuznih stvari je obicna glupost
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#290 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
najviše se na hranu daje
i mislim da se prema tome odrđeuje koliko je zemlja "uspješna" i narod bogat
skupa hrana a svaki dan je moraš kupovati
još ako ne voliš zeleno, kupus, i ostale stvari
ode keš na hranu
ode keš na hranu
- ranger
-
Trebam te
#292 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mea_parvitas wrote:Za DOBAR zivot u Sarajevu samcu treba minimalno 1500 KM
Tako je
- Dope_Man
#293 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
I tu je velika razlika u tome da li kupujes gotovu hranu, ili jednostavno kupujes sastojke. Kad odes jednom u dva mjeseca u kupis osnovne namirnice (ulje, brasno, secer, sol, neko meso...) u vecim kolicinama onda nije ni hrana skupa. Skroz je druga racunica za nekoga ko svaki dan kupi 2-3 jela.Black swan wrote:najviše se na hranu daje
ode keš na hranu
-
Trebam te
#294 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Planiram kupiti stan od 100 m2 u gradu interesuje me kolike su otprilike rezije? Naravno grijanje centralno toplane, lokacija novi grad.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#295 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
isto ko i u centru.Trebam te wrote:Planiram kupiti stan od 100 m2 u gradu interesuje me kolike su otprilike rezije? Naravno grijanje centralno toplane, lokacija novi grad.
-
Trebam te
#296 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Chmoljo wrote:isto ko i u centru.Trebam te wrote:Planiram kupiti stan od 100 m2 u gradu interesuje me kolike su otprilike rezije? Naravno grijanje centralno toplane, lokacija novi grad.
dobro
- Dr. Kuca
#297 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
prog321 wrote:Ti znaš da nije a ne vjerujem da si dva put bio/bila u BiH u zadnjih dvaes' godina.
Socijalci iz Danske i Švedske imaju vile po BiH. Komšija Albanac nije radio dana u Svedskoj. Odmah otisao na socijalu. Preselio se u Austriju gdje radi kao kamiondzija na crno kod jarana. Izgradio kuću i izdaje poslovni prostor u Sarajevu.
Sin mu 10god mladji od mene i on izvlaci socijalu. Nešto na mentalnoj bazi a zna svaki švedski zakon bolje od advokata.
I on salio temelj u Sarajevu ove godine
Balija nije ti sala i onda raja sere kako se lose zivi, a u stvari nece niko da radi. Evo kunem ti se zivotom da bi 90% staniovnistva sad pristalo da ima milju svaku mjesec bez da radi ista, nego 6 milja da mora na posao.
- Chmoljo
#298 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
odokativno oko 300 do 350... sve zavisi koliko će vas živjeti u stanu i da li u računicu ulazi kablovska i internet.
- ranger
#299 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
toplane 1,40KM/m2
- Chmoljo
#300 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
grijanje po kvadratu 1,3662= 136,62
upravitelj 0,25 ako nema lift, ako ima onda 0,38 = 25, odnosno 38...
Rad oko 12-13 KM, ne znam cijenu napamet.
to ti je ono fiksno.
ja bih ti u toliko stanu trošio do 70-ak KM struje, vode do 20-ak.
znači, ako se uzmu najviše vrijednosti 278. dodaj još kablovsku i internet po svom ćejfu i to je to...
upravitelj 0,25 ako nema lift, ako ima onda 0,38 = 25, odnosno 38...
Rad oko 12-13 KM, ne znam cijenu napamet.
to ti je ono fiksno.
ja bih ti u toliko stanu trošio do 70-ak KM struje, vode do 20-ak.
znači, ako se uzmu najviše vrijednosti 278. dodaj još kablovsku i internet po svom ćejfu i to je to...