Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#151 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 20/12/2024 21:27 Ovaj iMAGO mi se dopada ova stvar je dobra bas je dobro isproducirano, bubnjevi odsvirani odlicno. Samo ime im je bezveze nemozes ih nagooglat ispada vazda neki filipinski cover band jebemu valjda prvo vidis jel zauzeto ime. Al nema veze...
Interesantno, meni je od svih ovih bas taj Imago bio najmanje interesantan (metalce ne racunam). Ali dobro, razliciti ukusi. :D
jeza u ledja

#152 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

So What! wrote: 20/12/2024 20:51
dale cooper wrote: 20/12/2024 20:43 Ne znam, meni ovi bendovi što su se postavljali na zadnjih par stranica zvuče poprilično bezlično i beskrvno. :|
Uz svo dužno poštovanje, ali poznavajući tvoj delikatni i poprilično unikatan ukus za muziku, apsolutno ne iznenađuje što ti se ne sviđa.
A sta li nam slusa dejl kuper? :?
Angela Badalamentija ili Kronos Quartet? :D

Meni su ovi momci bas zivahni i puni energije.
dale cooper

#153 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:06
dale cooper wrote: 20/12/2024 20:43 Ne znam, meni ovi bendovi što su se postavljali na zadnjih par stranica zvuče poprilično bezlično i beskrvno. :|
Uz svo dužno poštovanje, ali poznavajući tvoj delikatni i poprilično unikatan ukus za muziku, apsolutno ne iznenađuje što ti se ne sviđa.

Hey, ko ne voli Angela? :-D

A inače volim sve što vole mladi. :mrgreen: Ne znam odakle mu ovaj komentar o unikatnom i delikatnom ukusu, vjerovatno sarkazam. :mrgreen:
stubrijez

#154 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:02
stubrijez wrote: 20/12/2024 21:39
jeza u ledja wrote: 20/12/2024 16:42 Ja mislim da ljudi ne shvataju da se nikako ne moze porediti rad jednog benda iz omanjeg Sarajeva u bivsoj Jugoslaviji, koja je bila mnogo veca zemlja, sa dva mnogo veca grada, od rada benda danas. Danas ne postoje gotovo nikakvi uslovi da jedan novi rock bend iz BiH postane institucija na govornom podrucju BHS jezika. Mislim da ljudi generalno ne kontaju kolika je bila prednost Jugoslavije, znaci iskljucivo kao vece zemlje, institucionalno i trzisno pogotovo za manje razvijene krajeve. Pa onda prave nelogicne usporedbe sa ovim danas i u drugim sferama zivota, ekonomiji, sportu, i generalno kulturi, ocekujuci neki progres.
To je vec naravno neka druga prica ali generalno se veze za ovu nostalgiju prema nekim drugim vremenima, ukljucujuci naravno i muziku.

Meni inace ako se svidja bend ne znaci nista da li ce oni prodavati arene po Srbiji ili Svedskoj.
Ovo ti nema bas neke logike. To trziste i danas postoji...
Mislim da precesto trazimo opravdanje za nesto za sta nismo sposobni i posmatramo okolnosti kroz prizmu sopstvenog neuspjeha.
Ne samo na ovu temu ako me razumijes...
A naravno to si u pravu da ako mi se svidja band nije bitno sta i koliko prodaje to je individualno ali globalno bez velikog fun basea nemas karijeru, muzika je show business a show business je jedan od najvecih.
To trziste mozda postoji, ali se je 10 puta teze se na njega probiti iz BiH. Mislim da se pridaje prevelika vaznost nekoj predpostavljenoj meritokraciji naspram privilegije prebivalista u Zg ili Bg. Ovo vazi za sve sfere zivota, ali pogotovo za umjetnost.

Sto se tice karijere i uspjeha, opet mene licno to ne interesuje sto se tice benda. Mozda ce duze opstati ako budu imali uspjeha, ali i tu je pitanje da li ce im muzika jos uvijek valjati. Ali ne shvataju svi muzicari sviranje kao karijeru jbg.
Hmm ne znam ne bih dalje, ali duzan sam spomenuti tri imena koja mi trenutno padaju na pamet i nisu bas muzicari reprezantativni temi - Merlin, Thompson, Balasevic (umro je ali dobar primjer). Halid !
A ovo drugo... Naravno da ne, ja sam jedan od njih. To je onda hobi i niko za tebe ne zna...
stubrijez

#155 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:04
stubrijez wrote: 20/12/2024 21:27 Ovaj iMAGO mi se dopada ova stvar je dobra bas je dobro isproducirano, bubnjevi odsvirani odlicno. Samo ime im je bezveze nemozes ih nagooglat ispada vazda neki filipinski cover band jebemu valjda prvo vidis jel zauzeto ime. Al nema veze...
Interesantno, meni je od svih ovih bas taj Imago bio najmanje interesantan (metalce ne racunam). Ali dobro, razliciti ukusi. :D
Pa dobro mozda ti vise volis ove malo folklornije... stvar ukusa kako kazes.
jeza u ledja

#156 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 20/12/2024 22:10
stubrijez wrote: 20/12/2024 21:39

Ovo ti nema bas neke logike. To trziste i danas postoji...
Mislim da precesto trazimo opravdanje za nesto za sta nismo sposobni i posmatramo okolnosti kroz prizmu sopstvenog neuspjeha.
Ne samo na ovu temu ako me razumijes...
A naravno to si u pravu da ako mi se svidja band nije bitno sta i koliko prodaje to je individualno ali globalno bez velikog fun basea nemas karijeru, muzika je show business a show business je jedan od najvecih.
To trziste mozda postoji, ali se je 10 puta teze se na njega probiti iz BiH. Mislim da se pridaje prevelika vaznost nekoj predpostavljenoj meritokraciji naspram privilegije prebivalista u Zg ili Bg. Ovo vazi za sve sfere zivota, ali pogotovo za umjetnost.

Sto se tice karijere i uspjeha, opet mene licno to ne interesuje sto se tice benda. Mozda ce duze opstati ako budu imali uspjeha, ali i tu je pitanje da li ce im muzika jos uvijek valjati. Ali ne shvataju svi muzicari sviranje kao karijeru jbg.
Hmm ne znam ne bih dalje, ali duzan sam spomenuti tri imena koja mi trenutno padaju na pamet i nisu bas muzicari reprezantativni temi - Merlin, Thompson, Balasevic (umro je ali dobar primjer). Halid !
A ovo drugo... Naravno da ne, ja sam jedan od njih. To je onda hobi i niko za tebe ne zna...
Eee, zato sam namjerno prvobitno napisao novi rock bend.
stubrijez

#157 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:33

Ne vidim razliku izmedju rock i ostalih izvodjaca... stavise prijemcivije je nesto univerzalno. Odnosno trebalo bi da je...
jeza u ledja

#158 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 20/12/2024 22:15
jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:04
Pa dobro mozda ti vise volis ove malo folklornije... stvar ukusa kako kazes.
Jeste, ja volim folklornije i zato mi se svidja. :lol:
jeza u ledja

#159 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 20/12/2024 22:40
Ne vidim razliku izmedju rock i ostalih izvodjaca... stavise prijemcivije je nesto univerzalno. Odnosno trebalo bi da je...
Ja fino podvucem novi ti se uhvatis rijeci "rock". Pa mislim ono...

Stavio sam rock jer ne racunam kojekakve narodnjake, jale bube, sta ja znam sta se vec prodaje i sta norod slusa.
stubrijez

#160 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:42
stubrijez wrote: 20/12/2024 22:40

Ja fino podvucem novi ti se uhvatis rijeci "rock". Pa mislim ono...

Stavio sam rock jer ne racunam kojekakve narodnjake, jale bube, sta ja znam sta se vec prodaje i sta norod slusa.
:-) Haj da ne ubijam temu dalje...
toska

#161 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by toska »

So What! wrote: 20/12/2024 20:38
Znamo da se te slavne 1984. godine jedan Elton John relativno obrukao posjetom u toj istoj Zetri.
A to je promašaj decenije mada je imao i medijsku podršku, na kraju su puštali besplatno ko god želi samo da nije prazno.
[/quote]
stubrijez wrote: 20/12/2024 21:10
toska wrote: 20/12/2024 17:22
Danas rasprodati velike dvorane je sekunda za popularne i to ne jednom već 4,5 večeri zaredom.

Ko je te slavne i mitske olimpijske 84. mogao napuniti Skenderiju? Bijelo dugme i Riblja čorba, čini mi se i Parni valjak, dopunite me ako sam izostavio šta, tu su bili još i rock maratoni kada više srednje poznatih grupa svira isto veće, svi ostali u Dom mladih.

Imati gramofon ili kasetofon, stereo linije da ne spominjem, a električna gitara i malo pojačalo su već bili teška egzotika.
Klasne razlike su tih godina bile ne veće, ali daleko lakše uočljive nego danas. Dovoljno je bilo imati par adidaski koje su radili Slovenci.
... Plavi Orkestar, Valentino, Pusenje... svi su punili, puno vece sale od skenderije, to su samo neki i samo iz BiH. To sto pises su najobicnije floskule koje su ti servirali oni sto su dosli s tega u gradove 92. Dosta nas je i u Jugi lijepo zivjelo. Ti sto su tebi to prezentirali su te slagali.
Možda kao predgrupe Dugmetu i Čorbi mada Plavi orkestar nije imao šansi sa muškom publikom, kao i CJ.

Ja ne pišem sta mi je ko pričao već sta sam doživio, znači prestar za mitove i legende 80ih.

I zaboravio sam napomenuti izuzetak, a to je od 89.-92.
To je poznato i kao Markovićevo vrijeme i uz demokratiju i slobodu, a u suštini anarhiju nakon pada komunizma, došle su i neke lude pare narodu (nestale devizna štednja i sve devizne rezerve? ).
To je vec period opšteg cirkusa i ne bih ih uvrstio u 80e, a što se već uobičajeno radi.
stubrijez

#162 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

toska wrote: 20/12/2024 23:17
So What! wrote: 20/12/2024 20:38
Znamo da se te slavne 1984. godine jedan Elton John relativno obrukao posjetom u toj istoj Zetri.
A to je promašaj decenije mada je imao i medijsku podršku, na kraju su puštali besplatno ko god želi samo da nije prazno.
stubrijez wrote: 20/12/2024 21:10
toska wrote: 20/12/2024 17:22
Danas rasprodati velike dvorane je sekunda za popularne i to ne jednom već 4,5 večeri zaredom.

Ko je te slavne i mitske olimpijske 84. mogao napuniti Skenderiju? Bijelo dugme i Riblja čorba, čini mi se i Parni valjak, dopunite me ako sam izostavio šta, tu su bili još i rock maratoni kada više srednje poznatih grupa svira isto veće, svi ostali u Dom mladih.

Imati gramofon ili kasetofon, stereo linije da ne spominjem, a električna gitara i malo pojačalo su već bili teška egzotika.
Klasne razlike su tih godina bile ne veće, ali daleko lakše uočljive nego danas. Dovoljno je bilo imati par adidaski koje su radili Slovenci.
... Plavi Orkestar, Valentino, Pusenje... svi su punili, puno vece sale od skenderije, to su samo neki i samo iz BiH. To sto pises su najobicnije floskule koje su ti servirali oni sto su dosli s tega u gradove 92. Dosta nas je i u Jugi lijepo zivjelo. Ti sto su tebi to prezentirali su te slagali.
Možda kao predgrupe Dugmetu i Čorbi mada Plavi orkestar nije imao šansi sa muškom publikom, kao i CJ.

Ja ne pišem sta mi je ko pričao već sta sam doživio, znači prestar za mitove i legende 80ih.

I zaboravio sam napomenuti izuzetak, a to je od 89.-92.
To je poznato i kao Markovićevo vrijeme i uz demokratiju i slobodu, a u suštini anarhiju nakon pada komunizma, došle su i neke lude pare narodu (nestale devizna štednja i sve devizne rezerve? ).
To je vec period opšteg cirkusa i ne bih ih uvrstio u 80e, a što se već uobičajeno radi.
[/quote]

Onda jos gore da to pises ako si star...
So What!

#163 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by So What! »

dale cooper wrote: 20/12/2024 22:10
jeza u ledja wrote: 20/12/2024 22:06

Hey, ko ne voli Angela? :-D

A inače volim sve što vole mladi. :mrgreen: Ne znam odakle mu ovaj komentar o unikatnom i delikatnom ukusu, vjerovatno sarkazam. :mrgreen:
Kunem ti se, zanimam se za svakavu muziku, ali jačih preporuka na Preporučite album temi nisam čuo, itekako unikatne i delikatne.
toska

#164 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by toska »

Navedi tačno šta i imaj u vidu da pišem o konkretnoj 1984.
jeza u ledja

#165 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

Sad si prestar a do maloprije si pisao floskule o tome kako se nekad zivjeli koje su ti prenjeli drugi. :D
toska

#166 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by toska »

jeza u ledja wrote: 21/12/2024 00:21 Sad si prestar a do maloprije si pisao floskule o tome kako se nekad zivjeli koje su ti prenjeli drugi. :D
:?

odjavljujem se sa teme svakako.

još edit:
Edin H. wrote: 20/12/2024 21:23
Napunio je Saxon :oops:
Sad vidim, mart 83. nisam upratio, čitam na nekom blogu, vrhunac svjetske slave grupe, Skenderija poluprazna.
Ko je bio od stranih prije njih?
Last edited by toska on 21/12/2024 01:29, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#167 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

toska wrote: 21/12/2024 00:39
jeza u ledja wrote: 21/12/2024 00:21 Sad si prestar a do maloprije si pisao floskule o tome kako se nekad zivjeli koje su ti prenjeli drugi. :D

Ama govorim kako ti kolega iznad kontrira bezveze. :)
DaysleepeR

#168 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

_BataZiv_0809 wrote: 20/12/2024 20:01
DaysleepeR wrote: 20/12/2024 14:50

Ako se za nešto potpuno izgubio interes kod mladih to je DJ-ing i elektronska muzika...
Garden of dreams partiji budu krcati
Ne mislim u smislu publike, vec interesa mladjih da se bave dj-ingom.
Odavno se prica kod nas da sviranje nikog ne zanima a to nije tacno.
Edin H.

#169 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Edin H. »

još edit:
Sad vidim, mart 83. nisam upratio, čitam na nekom blogu, vrhunac svjetske slave grupe, Skenderija poluprazna.
Nije bilo tako loše popunjeno koliko se ja sjećam, ipak je bio koncert u velikoj dvorani.
Vrhunski koncert bio. Držao sam poster koncerta u sobi.
Jedini problem je bio što je jaran prije koncerta statirao u nekom filmu i maznuo značku SS-a iz WW2, i iz zezanja stavio značku za rever. :lol: Joj kad’ tadašnji sljedbenici partizanskog pokreta, budući SDA-ovci provališe, jedva se ispalismo. :lol:

Bio je Lemmy i Motorhead u Zeti nakon što smo išli na dva dana heavy metal festival u Zagrebu i imali okršaj sa beogradskim heavimetalcima.
stubrijez

#170 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 21/12/2024 01:12

Nista ne kontriram, frajer ocigledo prenosi neka fragmentarna sjecanja drugih a ako je zaista zivio u taj vakat onda je sve to prohujalo pored njega bez da bude sudionik. Neki nisu mogli priustiti gramofon i adidaske mozda nisu htjeli ili mogli ali ne ovako kako je napisano... Nemas potrebe da policiras temu.
So What!

#171 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by So What! »

Evo nove liste:

Kapitaklizma - nekakav industrial rock, meni baš zanimljivo zvuči, ne znam kako bih definisao ovo

Taino - nemam pojma koji je ovo žanr, znam da mi se strašno sviđa, radili soundtrack za seriju Kotlina

Individua - neloš alt-rock bend, frontmen je Darin, momak što se uključio video-linkom na onu čuvenu diskusiju u DKC-u

Solis - psihodelični punk, kako ga nazivaju, jako dobro zvuči

Fakat! - post-punk bend, energično, originalno i vrijedno pažnje

Nervni Slom - alt rock, nisu mi se previše svidjeli, ali eto neka se nađu na popisu

toska

#172 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by toska »

Edin H. wrote: 21/12/2024 11:55
Nije bilo tako loše popunjeno koliko se ja sjećam, ipak je bio koncert u velikoj dvorani.
Jedini problem je bio što je jaran prije koncerta statirao u nekom filmu i maznuo značku SS-a iz WW2, i iz zezanja stavio značku za rever. :lol: Joj kad’ tadašnji sljedbenici partizanskog pokreta, budući SDA-ovci provališe, jedva se ispalismo. :lol:

Bio je Lemmy i Motorhead u Zeti nakon što smo išli na dva dana heavy metal festival u Zagrebu i imali okršaj sa beogradskim heavimetalcima.
Navodno 4000 bilo, onda polupuno :), može proći.

Siguran za Motorhead, nisi pomješao datume? najveće ime novog heavy metala u to doba i da dođe u Sarajevo?
Gugl kaže da je to ipak mit i koncert je stvarno održan 1990. posjećenost onako.
Još čuvam lp Ace of Spades.
stubrijez wrote: 21/12/2024 13:40
Nista ne kontriram, frajer ocigledo prenosi neka fragmentarna sjecanja drugih a ako je zaista zivio u taj vakat onda je sve to prohujalo pored njega bez da bude sudionik. Neki nisu mogli priustiti gramofon i adidaske mozda nisu htjeli ili mogli ali ne ovako kako je napisano... Nemas potrebe da policiras temu.
Ma gdje bi ti kontrirao, nakon što si odgovorio ovdje ideš za 30 min. na temu o jelkama i na moju šalu spuštaš nešto.
stubrijez

#173 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

toska wrote: 21/12/2024 18:01
Edin H. wrote: 21/12/2024 11:55

Navodno 4000 bilo, onda polupuno :), može proći.

Siguran za Motorhead, nisi pomješao datume? najveće ime novog heavy metala u to doba i da dođe u Sarajevo?
Gugl kaže da je to ipak mit i koncert je stvarno održan 1990. posjećenost onako.
Još čuvam lp Ace of Spades.
stubrijez wrote: 21/12/2024 13:40
Ma gdje bi ti kontrirao, nakon što si odgovorio ovdje ideš za 30 min. na temu o jelkama i na moju šalu spuštaš nešto.
:P Prvi sam doso na temu o jelkama...
Nije mi bilo mrsko, sad sam bas pogledao to jedva nadjo topic. Jesi to bio ti nevezano je za ovu raspravu uopste nisi bitan, samo iznosim svoje misljenje.
Nisam ti ja drugar taj kalibar sto mislis...
dale cooper

#174 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by dale cooper »

So What! wrote: 21/12/2024 15:40 Evo nove liste:

Taino - nemam pojma koji je ovo žanr, znam da mi se strašno sviđa, radili soundtrack za seriju Kotlina

Ovo mi dobro zvuči. Neki cross između post rocka i americane (osjeti se definitivan twang u gitari) sa onako noirish atmosferom. :)

See...ipak nisam baš toliki hejter. :mrgreen:
jeza u ledja

#175 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 21/12/2024 21:45
So What! wrote: 21/12/2024 15:40 Evo nove liste:

Ovo mi dobro zvuči. Neki cross između post rocka i americane (osjeti se definitivan twang u gitari) sa onako noirish atmosferom. :)

See...ipak nisam baš toliki hejter. :mrgreen:
Ovo je iz one serije mescini.

Moglo je komotno i u Lincovoj seriji biti. :D
Post Reply