Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
- Partizzanka
#1 Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Malo mi je mozda konfuzan naslov teme, trebao bi fakticki biti "nemam gace na dupetu ali imam ..."
fascinirana sam naime jednom stvari kod nas, a to je pretjerano trosenje novca na luksuzna dobra.
npr:
mladji bracni par sa dvoje djece
kukaju kako nemaju plate kako treba, kukaju za ovo i za ono, djeca se ne bave nikakvim sportskim aktivnostima jer sve kosta i SVE KOSTA
ali imaju nove ultra posebne telefone (svih 4, iako je barem jednom djetetu nepotrebno)!
npr 2:
kupit ce novo auto, a nemaju gaca na dupetu, a da ne govorim da zive u rupi
ali je vazno da imaju novo auto
npr3:
veceravanje po raznoraznim restoranima? a opet primanja nisu bas da kazete da su woow!
itd ...
kako odredjujete prioritete za trosenje novca?
mislite li nekada o tome treba li nam to i koliko nam necega treba?
stedite li?
fascinirana sam naime jednom stvari kod nas, a to je pretjerano trosenje novca na luksuzna dobra.
npr:
mladji bracni par sa dvoje djece
kukaju kako nemaju plate kako treba, kukaju za ovo i za ono, djeca se ne bave nikakvim sportskim aktivnostima jer sve kosta i SVE KOSTA
ali imaju nove ultra posebne telefone (svih 4, iako je barem jednom djetetu nepotrebno)!
npr 2:
kupit ce novo auto, a nemaju gaca na dupetu, a da ne govorim da zive u rupi
ali je vazno da imaju novo auto
npr3:
veceravanje po raznoraznim restoranima? a opet primanja nisu bas da kazete da su woow!
itd ...
kako odredjujete prioritete za trosenje novca?
mislite li nekada o tome treba li nam to i koliko nam necega treba?
stedite li?
- damskot
#2 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
potrosacko drustvo (materalizam), karcinom planete samo se mnoze i unistavaju .Partizzanka wrote: ali imaju nove ultra posebne telefone (svih 4, iako je barem jednom djetetu nepotrebno)!
-
swanfilter
#3 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Najveci luksuz su mi vutra i Nuttela. Oko 30 euro mjesecno. Mobitel mi bez touch screen-a, bolji me ne zanima. I, nemam pretplatu. Ipad me isto tako ne zanima. Vozacki uradio jer su me nekada davno starci natjerali, vozim se biciklom vrijednim 400 euro i to je moja navrijednija stvar. odnosno ne, laptop imam od 700 euro. Sve potrebne stvari, a ostalo mi je fuseraj. Vise volim odraditi 5 dana kakve destinacije, nego imati nekakvu mistriju od telefona, realno vrijednu 5$ ... Kako si naucen u krugu porodice, takav si, bez obzira koliko imao ...
- supercali
#4 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Dok sam imao kredit koji sam otplatio ovog mjeseca bilo je da 5 dana do plate skoro ostanem bez novca pa se nekako krpim ne trosim i slicno s tim da nisam oskudjevao u prvih 25 dana nego fino trosio pa kozda i previse
Znaci kad trosim normalno sa kreditom bilo mi je od prvog do prvog
Sada kad sam otplatio kredit ono sto je islo na kredit ici ce u stednju uglavom
A visina plate je iznad prosjeka al ne i astronomska
Znaci kad trosim normalno sa kreditom bilo mi je od prvog do prvog
Sada kad sam otplatio kredit ono sto je islo na kredit ici ce u stednju uglavom
A visina plate je iznad prosjeka al ne i astronomska
-
statixx
#5 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Ja koristim Nokiu C101.
Najtragicnije je sto masa tih sa dobrim autima nije dobacila dupetom dalje od općine Hadžići, niti imaju posebnu želju za putovanjima.
Šta drugi znaju o nama . — To što mi o sebi samima znamo i čega se sećamo nije toliko presudno za sreću našeg života, koliko se to veruje. Jednog dana će se srušiti ono šta drugi znaju o nama (ili šta misle da znaju) o nama — i sada saznajemo da je to moćnije. Lakše izlazimo na kraj sa lošom savešću nego sa lošim glasom.
Fridrih Niče
Najtragicnije je sto masa tih sa dobrim autima nije dobacila dupetom dalje od općine Hadžići, niti imaju posebnu želju za putovanjima.
Šta drugi znaju o nama . — To što mi o sebi samima znamo i čega se sećamo nije toliko presudno za sreću našeg života, koliko se to veruje. Jednog dana će se srušiti ono šta drugi znaju o nama (ili šta misle da znaju) o nama — i sada saznajemo da je to moćnije. Lakše izlazimo na kraj sa lošom savešću nego sa lošim glasom.
Fridrih Niče
-
Drinski
#6 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
pa nisu te valjda roditeli ucili da pusis travu!swanfilter wrote:Najveci luksuz su mi vutra .... Kako si naucen u krugu porodice, takav si, bez obzira koliko imao ...
- JaneEyre
#7 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Primjetila sam da dosta naših ljudi troši bespotrebno novac na junk food.
Kupuju se sokovi, svaki dan se kupuju čokolade, džemovi...kod komšije gledam jedva kraj s krajem sastavljaju ali tri hljeba kupe u prodavnici a kod kuće dvije žene koje ne rade
onda gledam i pojedine ''skuplje'' markirane stvari u pojedinim buticima maice po 100 KM i slično i kontam neko to fakat kupuje jer da ne kupuje ne bi opstajali...nikad recimo ne bih iz pricima dala toliko para na takve krpice...
a trošim onoliko koliko mi je dug čaršav i kupujem što mi je potrebno...dosad sam najviše novca potrošila na hajmo reći ličnu edukaciju: na kurseve, certifikate engleskog, vozački, pravosudni...druga po redu stavka bi bila uređenje doma i vrta: stolići, tabure, prekrivači za namještaj, okviri za slike, ogledala, posuđe, cvijeće, saksije...
Kupuju se sokovi, svaki dan se kupuju čokolade, džemovi...kod komšije gledam jedva kraj s krajem sastavljaju ali tri hljeba kupe u prodavnici a kod kuće dvije žene koje ne rade
onda gledam i pojedine ''skuplje'' markirane stvari u pojedinim buticima maice po 100 KM i slično i kontam neko to fakat kupuje jer da ne kupuje ne bi opstajali...nikad recimo ne bih iz pricima dala toliko para na takve krpice...
a trošim onoliko koliko mi je dug čaršav i kupujem što mi je potrebno...dosad sam najviše novca potrošila na hajmo reći ličnu edukaciju: na kurseve, certifikate engleskog, vozački, pravosudni...druga po redu stavka bi bila uređenje doma i vrta: stolići, tabure, prekrivači za namještaj, okviri za slike, ogledala, posuđe, cvijeće, saksije...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#8 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Pa to smo mi, nema veze sto mi znamo da nemamo za hljeba, vazno je da mahala vidi da imamo novo auto pa ce steci utisak da se ima i za ostalo
Prioriteti, hmmm prvo se obavi velika kupovina, poplacaju racuni, onda pogledam snizenja gdje sta ima pa ako sta treba uzme se. Osim hrane sve ostalo uvijek kupujem na snizenjima, od higijene, kozmetike, do odjece
A ponesto se uspije i ustediti ali rijetko.
Prioriteti, hmmm prvo se obavi velika kupovina, poplacaju racuni, onda pogledam snizenja gdje sta ima pa ako sta treba uzme se. Osim hrane sve ostalo uvijek kupujem na snizenjima, od higijene, kozmetike, do odjece
-
swanfilter
#9 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Svoju bukvalnost prosipaj nekome u mahali ...Drinski wrote:pa nisu te valjda roditeli ucili da pusis travu!swanfilter wrote:Najveci luksuz su mi vutra .... Kako si naucen u krugu porodice, takav si, bez obzira koliko imao ...
- Partizzanka
#10 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
primjecujem da se kupuje markirana garderoba - i to ono olako! cijene u buticima ravne onima u inostranstvu - i sto neko rece, neko to kupuje!
kozmetika preskupa - ali se samo skupe marke imaju
kozmetika preskupa - ali se samo skupe marke imaju
- insomnia78
#11 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Imam, trosim
Jesul gluposti, realno me ne zanima
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Jesul gluposti, realno me ne zanima
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
Drinski
#12 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
uz travu?swanfilter wrote:Svoju bukvalnost prosipaj nekome u mahali ...Drinski wrote:pa nisu te valjda roditeli ucili da pusis travu!swanfilter wrote:Najveci luksuz su mi vutra .... Kako si naucen u krugu porodice, takav si, bez obzira koliko imao ...
- Russki
#13 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
jedna stara izreka
trošimo novac koji nemamo na stvari koje nam trebaju da bi impresionirali ljude koje ne volimo
trošimo novac koji nemamo na stvari koje nam trebaju da bi impresionirali ljude koje ne volimo
-
Drinski
#14 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Russki wrote:jedna stara izreka
- madner
#15 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Trosim, moze mi se. 
- Russki
#16 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
na stvari koje nam ne trebaju*
ispravka krivog navoda
ispravka krivog navoda
- JThomas
#17 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
kafana je meni i hobi i luksuz i posao. kafana je apsolutni prioritet, jer su u kafani veze, kontakti i potencijalni poslovi. ništa nema bez kafane.
na putovanja, skupu odjeću, skupa auta, tehničke gadgete, nakit i slično sam ravnodušan koliko je moguće biti ravnodušan.
na putovanja, skupu odjeću, skupa auta, tehničke gadgete, nakit i slično sam ravnodušan koliko je moguće biti ravnodušan.
-
kakavdanakneiskustvu
#18 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
znam ljude koji odu u tursku na more 10 dana a stalno kukaju kako plata kasni,nema se
- Russki
#19 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
a znam i ja dosta takvihkakavdanakneiskustvu wrote:znam ljude koji odu u tursku na more 10 dana a stalno kukaju kako plata kasni,nema se
samo kukaju, a sto je najgore, vecina tih sto kuka su financijski stabilni, imaju fine poslove i sl.
to je sad u modi da se kuka ili sta?
razumijem onog sto nema pa kuka, znam i ja kako je i imati i nemati
ali ovi gore sto sam rekao, dize mi se kosa od njih
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
treba razlikovati profesionalne kukače, one koji kukaju iz navike ( taj sam
) i one koji kukaju jer zaista potrošiše sve zbog sela i onda nemaju do sljedeće plate
profesionalni kukači kukaju da im ne bi tražio novce
ovi ko ja kukaju jer ne mogu ništa veliko... npr ne mogu dovršiti kuću... zera mi je falila za stan i tako
dakle vječite prečke to nikog ne zanima samo pogodak
ili kukaju jer im je nekad bilo teško... nije više... ali ostalo... znam gomilu takvih
a ovi treći su možda najgori...
o njima ovdje pričamo
profesionalni kukači kukaju da im ne bi tražio novce
ovi ko ja kukaju jer ne mogu ništa veliko... npr ne mogu dovršiti kuću... zera mi je falila za stan i tako
a ovi treći su možda najgori...
o njima ovdje pričamo
- Russki
- madner
#22 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
Kukaju jer su krivo nasadjeni, a i malo sto ih je stid da je njima dobro a nekome drugom lose. Istovremeno, osim sto ih je stid, previse su skrti da pomognu pa vrse prevenciju.
-
kakavdanakneiskustvu
#23 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
madner wrote:Kukaju jer su krivo nasadjeni, a i malo sto ih je stid da je njima dobro a nekome drugom lose. Istovremeno, osim sto ih je stid, previse su skrti da pomognu pa vrse prevenciju.
-
groove
#24 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
podsjeti me na jednog zidovskog stand up comediana.ladyblue18 wrote:Pa to smo mi, nema veze sto mi znamo da nemamo za hljeba, vazno je da mahala vidi da imamo novo auto pa ce steci utisak da se ima i za ostalo![]()
Prioriteti, hmmm prvo se obavi velika kupovina, poplacaju racuni, onda pogledam snizenja gdje sta ima pa ako sta treba uzme se. Osim hrane sve ostalo uvijek kupujem na snizenjima, od higijene, kozmetike, do odjece![]()
pita publiku sto su zidovi obrezani?
neko iz publike rece zbog higijene - on odgovori da nije to razlog.
nego, moraju to raditi jer zidovkinja nece nista pipnuti sto nije najmanje 20% reducirano
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#25 Re: Koliko imamo, koliko trosimo i na sta trosimo?
groove wrote: podsjeti me na jednog zidovskog stand up comediana.
pita publiku sto su zidovi obrezani?
neko iz publike rece zbog higijene - on odgovori da nije to razlog.
nego, moraju to raditi jer zidovkinja nece nista pipnuti sto nije najmanje 20% reducirano