Koliko i koje jezike govorite?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Tisina wrote:bosanski ( hrvatski, sprski iliti jezike juznih slavena, jer se da razumjeti dosta i bugarski i makedonski )

engleski i italijanski tecno

i razumijem spanski kad ga horns prica :razz:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ledina, zar ne govoris arapski? Stidi se nadriislamologu :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

mama32 wrote:Tema je sasvim solidna, ali mi nije jasna Princeza. Je li ona uvijek ovakva? :?
Mislim da udarati na nečiju ličnost bez da ga poznaješ, je u najmanju ruku, odraz nekulture i lošeg vaspitanja... U realnom životu bi za takvo ponašanje vjerovatno dobila po nosu... :sad:
Kritikuj ono što ljudi rade ili kako rade , a ne kakvi su kao osobe... moj ti je savjet.

Što se tiče odgovora na temu, ja govorim jezik bosanskih naroda, ali ne i narodnosti (ne znam npr. romski :) ), danski, engleski, svedski tako-tako, a pika li se 7 godina ruskog u školi ? :)
досвидания
Get used to it, woman! Samo da pokazem da znam engleski :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Soul bona, jedva cekam da Brazzo postira ovdje i kaze da govori swedish :D :D :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

:lol: :lol: :lol:

Jeste, jeste za vas koji ne znate, imali smo casove svedskog na forumu i nas prvi dzak je bio Brazzo :D uspjesno diplomirao kod svoje profe Siste :D. Cak smo imali i pokusaja da odrzimo par casova na njemackom sa Crnom nam Panterom :D ali nije bilo dovoljno prijavljenih na kursu...pa je propalo :D :D :D

Za Brazzu,
hej min_van :D
zili

#80 Re: Koliko i koje jezike govorite?

Post by zili »

Sarajevska Princeza wrote: Uporedjujes Zapadne uspjesne civilizacije sa znanjem stranih jezika. :lol: Evropa je drzala citavu Afriku i Aziju u svojim kolonijama - a ti jos citas cirilicu ziv bio - WAKE UP.
Ne mogadoh odoliti :D

Da, da, kolonije, kolegice, da, da, španski i engleski pokolji širom svijeta su baš uzoran primjer "civilizacije"

uh, boli me glava :-)
horns&drums

Post by horns&drums »

U povjerenju Sista, ali mislim da Panta nema kompetenciju za njemacki :D :D , ona ti je razapeta izmedju domovine i dojclanda :D :D :D
Harrys

Post by Harrys »

Sad da napisem pa da ispadne da se hvalim.E necu. :lol:
mama32

Post by mama32 »

Soul_Sista wrote:
mama32 wrote:Tema je sasvim solidna, ali mi nije jasna Princeza. Je li ona uvijek ovakva? :?
Mislim da udarati na nečiju ličnost bez da ga poznaješ, je u najmanju ruku, odraz nekulture i lošeg vaspitanja... U realnom životu bi za takvo ponašanje vjerovatno dobila po nosu... :sad:
Kritikuj ono što ljudi rade ili kako rade , a ne kakvi su kao osobe... moj ti je savjet.

Što se tiče odgovora na temu, ja govorim jezik bosanskih naroda, ali ne i narodnosti (ne znam npr. romski :) ), danski, engleski, svedski tako-tako, a pika li se 7 godina ruskog u školi ? :)
досвидания
Get used to it, woman! Samo da pokazem da znam engleski :D :D
What do you want to say??
Hvad vil du sige?
Vad vill du säga?
Nesto ne kapiram nedeljom... pardon, vec je ponedeljak.. :-D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

mama32, Sista ti je samo htjela reci da se ne obazires previse na Sar.Princ. jer je ona svakom loncu poklopac i cak i kad kaze nesto pametno (u rijetkim trenucima kad je babo Atif bio trijezan) niko je ne sljivi.... osim mene...ja sam mazohisticki raspolozena i uzviam u njenom vrijedjanju.... :lol:
livadic

Post by livadic »

ledina, zar ne govoris arapski? Stidi se nadriislamologu

---------------------

imam si ja mudzahidica iz iraqa ... 8-)

... koji mi obavlja usluge prevodjenja ... :oops:

:D

;)

nego ... kad smo vec kod arapskog ... :shock:

... zar bas niko ne poznaje isti ... :( ... ???

;)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Interesantna tema.

Koliko primijetih, navodna sarajevska princeza se nije izjasnila koje to ona jezike govori, umjesto toga napala je zoku koji je i otvorio ovu temu. Malo kasnije i mircerku.
Simpatichno bi bilo da nije vetj simptomatichno. :D

Engrame,
smijeshan si sa optuzhbama usmjerenim prema zoki.

Glede teme,
znati svoj maternji jezik, je osnova svega, josh je bolje ako poznajesh i narjechja (tako su nas nekad uchili u shkoli, zar ne?), sad su narjechja postala jezici.

Znati latinicu i tjirilicu je josh jedno bogatstvo vishe, olakshava npr. uchenje pojedinih istochnoevropskih jezika, za pochetka znate da chitate (ako izuzmemo onih par ekstra karaktera, npr. u ruskom: ja, ju, ji, i i razlichitih duzhina ;)).

Znati engleski, bi isto tako trebalo biti osnovno obrazovanje u danashnje vrijeme.

Od ostalih jezika, to sve zavisi gdje zhivite i kakve su vam namjere.

Poznat je paradoks gdje se u Americi (misli se na USA) samo 50.000-tak hiljada odluchilo na uchenje kineskog, a preko milion na uchenje francuskog.
Isto je i sa stanovnicima Bosne i Hercegovine.
Ako gledate kako je BiH okrenuta i kako se privreda okretje, dobro je poznavati njemachki, i kao tretji jezik arapski ili ruski.

Ovo ne znachi da znanje nekog drugog jezika, kao shto je finski, ili japanski ili shvedski i shpanski nisu bogatstvo. Dapache.
Prag

Post by Prag »

Daklem jezici :

Bosanski - rodio se tamo
Ceski - zivim i radim
Engleski - na vrijeme skonto vaznost dobro ga znati
Njemacki - ucio 8 godina u skoli
Turski - maternji (ovo mislim ozbiljno Livadicu)
krava

Post by krava »

engleski
i malo francuskog...mada u zadnje vrijeme znacajno napredujem :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#89 Re: Koliko i koje jezike govorite?

Post by Truba »

zoka wrote:Ne znati ni jedan svjetski jezik a zivjeti u 21 stoljeci je mislim sramota.

a šta je sa ljudima koji ne znaju komunicirati na svom maternjem (srpskom istočne i zapadna varijante, ijekavskim ili ekavskim dijalektom) jeziku :D

to je nedostatak kao što nekome nedostaje ruka ili noga :roll:
Stari

Post by Stari »

Eh nije da ja sad pokusavam praviti karikaturu ali evo ovako....ne zeleci isprovocirati nikakvo skretanje teme ...drzacu se strogo propisa kakvi su bili onda i kakvi su sada.

Od jezika razumijem 100% (sto posto) od onih jezika koji se govore i pisu na teritorijumu danasnje republike Hrvatske (premda sa nekim dijalektima imam pomalo problema ....recimo sa Medjumursim i narjecjem oko grada Cakoveca...nista ih ne kontam kad pricaju izmedju sebe...kao i dijalekti koji se govore na ostrvima Susak i Unije nadomak Kvarnerskog zaliva)

Dalje, na prostoru koji se prostire od Subotice na sjeveru pa do ispod Vranja na jugu razumijem sve jezike osim Albanskog i Madzarskog. Juzno od Kumanova pa do Demir Kapije i Gevgelije razumijem pomalo u pisanoj formi.

Na prostoru juzno od Save , istocno od Une , zapadno od Drine i sjeverno od Dinare...razumijem skoro sve, kako u pismenoj tako i usmenoj formi neovisno o pismu, naglasku i izgovoru.

Osim toga , nisam siguran da je to uopste vrijedno pomena ali eto, pomalo pricam Svedski i Engleski.
mya

Post by mya »

[quote="

nego ... kad smo vec kod arapskog ... :shock:

... zar bas niko ne poznaje isti ... :( ... ???

[/quote]

ja znam pisati i citati kad stave vokale. na zalost, nista ne razumijem.

inace engleski i bosanski (iliti b/h/s)
i mnogo zelim nauciti talijanski.
seas of cheese

#92 Re: Koliko i koje jezike govorite?

Post by seas of cheese »

zoka wrote:Ne znati ni jedan svjetski jezik a zivjeti u 21 stoljeci je mislim sramota.

Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...

Sjecam se u osnovnoj skoli svi smo imali sansu da naucimo jedan streni jezik... isto tako u srednjoj skoli. Ja licno sam najvise naucio privatno. Mislim da upravo licnim zalaganjem mozete najvise i postici.

Ja sam tecno naucio govoriti engleski i ruski, razumijem i mogu se izraziti na njemackom a nesto malo znam finski i italijanski.

Zelja mi je da naucim dobro italijanski i spanski. Meni najvise pomogne citanje neke dobre literature na izvornom jeziku i "zivot u jezickom okruzenju". Bas tako zbog zelje da neke knjige i pjesme mogu citati na izvornom jeziku me je i motivisala da proucavam strane jezike.

Kada savladate jedan jezik kasnije je mnogo lakse drugi i tako dalje... isto tako ako se ne vjezba sve se zaboravlja... tako koristite svaku priliku da govorite, citate ili pisete na jezicima koje znate.

cisto sumnjam da ti je engleski tecan... kladim se da te prosjecan amerikanac ili englez nebi razumio kad pricas. mozda ako im ponovis 4-5 puta...
bejbex

Post by bejbex »

Engleski (a ko ga ne govori:)
Ceski
Slovacki
Poljski (vise manje:)

Spanski sam pocela uciti, al nazalost i prestala. To mi je ostao san.

Mislim da vise razumijem makedonce nego slovence, koji me svaki put izbace iz cipela kad se prave da ne razumiju. Ne pricam o mladoj raji nego o ljudima koji su u exYu zivjeli 20-30 godina...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

انتصر الرئيس بوش وحزبه الجمهوري نصرا مؤزرا في الانتخابات، وتبدلت معالم المسرح السياسي الأميركي. ولم تتوقف مظاهر النجاح الجمهوري على بقاء الرئيس بوش في البيت الأبيض، بعد أن حصل على نتائج مريحة محت ذاكرة النجاح المشكوك فيه عام 2000، وإنما سيطر الحزب على مجلسي النواب والشيوخ أيضا، فجمع في يديه السلطتين التنفيذية والتشريعية.

فما هو سر هذا النجاح؟ وما هي آثاره على أميركا في علاقاتها بالعالم، خصوصا الدول العربية والإسلامي
TheGame

Post by TheGame »

tecno govorim engleski,njemacki,italijanski(malo slabije od eng i deutsch), slovenacki(zivim u slo),znao sam i makedonski ali zaboravio.
samo ne znam ko Sa. Princeza ćureći,kozji i malo gusjeg :D :D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

TheGame wrote:tecno govorim engleski,njemacki,italijanski(malo slabije od eng i deutsch), slovenacki(zivim u slo),znao sam i makedonski ali zaboravio.
samo ne znam ko Sa. Princeza ćureći,kozji i malo gusjeg :D :D :D

jooooj game, ne dozivaj sejtana...taman se sklonila sa ove teme....
aaaaaaaa
:-)
lola181

Post by lola181 »

ja......

turski-bila tamo nekolioko godinica

bosanski-maternji

spanski-ucila i naucila

japanski-od karatea(kibadachi-jahaci stav :lol: )

latinski(ucim evo vec drugug godinu u skoli

talijanski-ma znas,od nase zemlje-ona safunjare mravojed

arapski-naucila

i jos njemacko i francuski

ali svaki od ovih jezika,izuzev bosanskog,engleskog i njemackog jos ne znam toliko da bih mogla pricati kao bosanski,njemacki i arapski

lol
livadic

Post by livadic »

prijatelj prag ::

Daklem jezici :

Bosanski - rodio se tamo
Ceski - zivim i radim
Engleski - na vrijeme skonto vaznost dobro ga znati
Njemacki - ucio 8 godina u skoli
Turski - maternji (ovo mislim ozbiljno Livadicu)

prijatelj livadic ::

vrlo interesantna konstatacija ... :oops:

ko ti je iz turske ... :oops:

... ako nije tajna ... :cry:

;)

mama32

Post by mama32 »

Mislim da ne znati neki od stranih jezika nije sramota, zasto bi bilo... pa nemamo svi iste sposobnosti, ni mogucnosti, a ni znanje matematike npr. nije kod svih na istom nivou...
Ali, naravno, veliko je bogatstvo ako znas neki od jezika, i kad citam koliko razlicitih jezika govorimo mi, Bosanci (vjerujem da su na ovom sajtu vecinom Bosanci), pa to je zaista veliki potencijal koji treba maksimalno iskoristiti.Tacka.
Bez smijeska.

:)
imigrant

Post by imigrant »

PRAG!!!!!!!!

Vole kdo jses?
Znam te nebo ne?

Napis,

zdar
Post Reply