Jel to ona "ne mogu nas jebat, koliko mi mozemo trpiti"atko wrote:Prijateljica koja je boravila u Njemackoj neko vrijeme je dala komentar koji se bas odnosi na nase narodne osobenosti
"Nigdje nema nase jebene Bosne"
Koje osobine naseg naroda volim ?
- statix
#26 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
- sheilak
#27 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Upravo! Meša Selimović nas je ( i sebe ) dobro opisao.sarayewo wrote:Mesa je to najbolje rekao... i sve to volim.
Kakvi su ljudi Bosanci?
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doci ce što je odredeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da cesto budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom rijeci; ne lice na junake, a najteže ih je uplaštiti prijetnjom; dugo se ne osvrcu ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve pocne da ih se tice, sve isprevrcu i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaci, i ne vole da se sjecaju niceg što se desilo; boje se promjena jer su im cesto donosile zlo, a lako im dosadi jedan covjek makar im cinio i dobro. Cudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjaca i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve izmedu toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.
Mesa Selimovic
Mogu se ja i ljutiti ( i na sebe i na nas ), psovati, galamiti, nekada i proklinjati dan kad sam se u Bosni rodila
I, da, najdraze nase osobine su mi smisao za humor, koji je prije svega usmjeren prema nama samima, a podloga mu je pronicljivost i dosjetljivost, dalje veselost, bliskost koju, bez obzira na sve, osjecamo jedni prema drugima, kreativnost i neobicnost zbog koje smo uvijek malo drugaciji
- atko
#28 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Nije nego ti je bosna ko sevdalinkastatix wrote:Jel to ona "ne mogu nas jebat, koliko mi mozemo trpiti"atko wrote:Prijateljica koja je boravila u Njemackoj neko vrijeme je dala komentar koji se bas odnosi na nase narodne osobenosti
"Nigdje nema nase jebene Bosne"
Boli te ... tesko ti a lijepo ti
Ma da moram priznati da sam bas poceo mrziti taj razlog zbog kojeg volim ovaj narod i ovo podneblje
- chuchumbamayumbe
#29 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Prostodushnost.
Smisao za humor.
Malo nam treba da se razveselimo (ono, sekunda i eto ti derneka...).
Sarolikost.
Smisao za humor.
Malo nam treba da se razveselimo (ono, sekunda i eto ti derneka...).
Sarolikost.
-
EnglishmanInBosnia
#30 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Meni se svida bosanskohercegovacko patrijarhalno drustvo.
- Lakat Jebić
#31 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
joj hidrant je kralj
prostacko-intelektualni humor
-
Static-X
#32 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
ma najbolje je kod nas kad te natuzi samo se zakloni iza grma
nije te sramota
nije te sramota
- metar_drva
#33 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
ja bih ovo mogao reci samo pod uticajem teskih droga, a nisam siguran dal' i tadjedna tamo wrote:volim što smo ovakvi, dobrodušni i uvijek spremni pomoći drugome...
- SenSen
#34 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Drugi su vec rekli mnogo toga sa cime se ja slazem. Ali bih definitivno da dodam da mi se svidja nasa komunikativnost, pogotovo u poredjenju sa Skandinavijom u kojoj provodim vecinu vremena. Ovdje je tesko i za dijecu da se sprijatelje, a kamoli za odrasle. Dok u B&H (bar kada sam ja bila mladja) cim dodje neko novi, odmah mu svi pridju da se upoznaju.. Naravno to vodi i negativnim stvarima, kao kada se gura nos u tudji zivot i komentarise ("jesil' to majket' dimije obukla?"
) od strane skroz nepoznatih ljudi..
- Ajatolah_
#35 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Imam neki osjećaj da je on onaj Pipo sa portala.Lakat Jebić wrote:joj hidrant je kralj![]()
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#36 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Sviđa mi se naš humor, sviđa mi se naše beskrajno kafenisanje i spremnost da pomognemo nekome kome je stalo auto na primjer.
- Bosanski_kralj
#37 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Sviđa mi se samouvjerenost našeg čovjeka "Daj ´vamo meni, da ja to riješim"
Volim našu kreativnost i dosjetljivost
Volim našu sposobnost da izigramo i najbolji zakon....
Volim našu kreativnost i dosjetljivost
Volim našu sposobnost da izigramo i najbolji zakon....
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#38 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
ja obozavan nas talenata za rahatluk i aksamluk
- 8. sekretar SKOJ-a
#39 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Volim što malo, po malo žuta diskreciona linija biva sve češće zanemarena u našem narodu.
Da nema onih iz gamad sikjuritija, ne bi je niko ni 5% ''šljivio''.
Da nema onih iz gamad sikjuritija, ne bi je niko ni 5% ''šljivio''.
- ljubav_aha
#40 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
anjusha wrote:Volim nasu emotivnost, nas temperament i nasu želju da pomognemo.
- nas smisao za humor i crni humor i to sto kada nam je i najgore znamo nacin da se salimo na sopstveni racun
- sto i u najcrnjim situacijama nadjemo nesto smijesno ili dobro u tome
- sto smo spremi pomoci, uvijek i svuda, i nasu suosjecajnost (sranja u Ruandi)
- sto smo gostoprimljivi i uvijek nam se ljudi rado vracaju
- sto ne damo na sebe i sto smo ponosni
- sto se znamo zabaviti, ali isto tako i raditi
- najvise volim da cujem kako smo uspjesni u stranom svijetu. srce mi tada bude ko Sagrada Familia
- sto imamo prirodne "klikere" (bar vecina) za rjesavanje problema i sto nam nista nije strano i nemoguce
... navikao Mujo i na gore, pa moze i to izdurati...
i jos mnogo toga.
A ima mnogo toga sto i ne volim, ali to nije tema ovog puta...
-
KENJAC
#41 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Kako bih volio kada bi mi neko preveo na Evropske jezike "propuh"Margita81 wrote:Ziva istina8. sekretar SKOJ-a wrote:Ja volim to što se svi boje propuha, bez obzira koji je bh. narod u pitanju.
- viva_castro
#42 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Volim kod našeg naroda (misli se na narod BiH) sveprisutni mit da su genetički, Bogom dano, instiktivno, u svom korijenu, kao "narod" drugačiji od ostatka svijeta.
Tu vrhunsku glupost koja kaže da je narod (misli se na narod u bolesnom balkanskom smislu) genetička činjenica, biološki fakt, nešto što će nam neko moći pročitati iz DNK nakon što budemo davno zaboravljeni, i da su zbog toga ne samo drugačiji od svijeta nego i od komšija.
Mislim da se nigdje u takve gluposti ne vjeruje tako snažno kao na Balkanu.
Tu vrhunsku glupost koja kaže da je narod (misli se na narod u bolesnom balkanskom smislu) genetička činjenica, biološki fakt, nešto što će nam neko moći pročitati iz DNK nakon što budemo davno zaboravljeni, i da su zbog toga ne samo drugačiji od svijeta nego i od komšija.
Mislim da se nigdje u takve gluposti ne vjeruje tako snažno kao na Balkanu.
- ljubav_aha
#43 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
atko wrote:
Nije nego ti je bosna ko sevdalinka
Boli te ... tesko ti a lijepo ti
Ma da moram priznati da sam bas poceo mrziti taj razlog zbog kojeg volim ovaj narod i ovo podneblje
- Erzsebet
#44 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Joj sve ovo što nabrajate, ja to baš ne volim... Sabur, "dobro je dok ne puca" i ostale osobine me izludiše svaki dan.
Volim naše ljude u inostranstvu, jer su zadržali balkanske običaje, temperament, kulturu, gostoljubivost, toplinu i sl., a opet se ponašaju u skladu sa zakonima i ne zadržavaju negativne osobine kao mi koji smo ovdje.
Volim naše ljude u inostranstvu, jer su zadržali balkanske običaje, temperament, kulturu, gostoljubivost, toplinu i sl., a opet se ponašaju u skladu sa zakonima i ne zadržavaju negativne osobine kao mi koji smo ovdje.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#45 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Nije to do njih, nego do uredjene drzave. Pravo lice tih ljudi vidis kad dodju vamo. Cak i odrasli bacaju smece na ulicu, parkiraju po travi ili trotoarima i slicnoErzsebet wrote:Joj sve ovo što nabrajate, ja to baš ne volim... Sabur, "dobro je dok ne puca" i ostale osobine me izludiše svaki dan.
-
realna do boli
#46 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Mi smo ko ringispil..dok ne krene svi psujemo majstore da ga "pusti" vec jedamput..pa kada se polako pocnemo dizadi..adrenalin raste..kez na licu..hvatas onog do sebe da ga bacis ..nebili se prepao..a on se nogama brani ..psuje ti sve po spisku da ga ostavis na miru ..a u sebi vice ..joj da me hoce "zidnut" da budem glavni.....pa kada se dignemo u visine ..umre i g..u nama..ali ne bi priznali..kada pocne padati...lakse ti dusi..kada si na zemlji ..ne znas bil ponovo ili bi pobjego...ali kada dodje ringispil ..svima nesto drago..nesto se dogadja....samo nismo sigurni da li nam je bilo lijepo ili nije 
- Zlata M.
#47 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Hvala svima.
Pravo merak citati...
Postujem razmisljanja tipa "osjecam se ovdje k'o krme u Teheranu"...znam kako je...i sama sam se nekad tako osjecala, i dobrovoljno (prije rata), otisla balavica u svijet "po mjeri"
Cudni su putevi Gospodnji, kako li ono rekose... trebalo je otici tako daleko i na tako dugo... da shvatis, kako pise kod @KadSeMrtviProbudimo... "samo je jedno mjesto na ovome svijetu - zavicaj" ...i da ne postoji "pogresan zavicaj", vec samo nas pogresan odnos prema njemu.
Pravo merak citati...
Postujem razmisljanja tipa "osjecam se ovdje k'o krme u Teheranu"...znam kako je...i sama sam se nekad tako osjecala, i dobrovoljno (prije rata), otisla balavica u svijet "po mjeri"
Cudni su putevi Gospodnji, kako li ono rekose... trebalo je otici tako daleko i na tako dugo... da shvatis, kako pise kod @KadSeMrtviProbudimo... "samo je jedno mjesto na ovome svijetu - zavicaj" ...i da ne postoji "pogresan zavicaj", vec samo nas pogresan odnos prema njemu.
- milenko
#48 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
pa jbg, nemoj tako...jel' dodju na odmor il' ne????Admir_1984 wrote:Nije to do njih, nego do uredjene drzave. Pravo lice tih ljudi vidis kad dodju vamo. Cak i odrasli bacaju smece na ulicu, parkiraju po travi ili trotoarima i slicnoErzsebet wrote:Joj sve ovo što nabrajate, ja to baš ne volim... Sabur, "dobro je dok ne puca" i ostale osobine me izludiše svaki dan.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#49 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Jes vala.milenko wrote:pa jbg, nemoj tako...jel' dodju na odmor il' ne????Admir_1984 wrote:Nije to do njih, nego do uredjene drzave. Pravo lice tih ljudi vidis kad dodju vamo. Cak i odrasli bacaju smece na ulicu, parkiraju po travi ili trotoarima i slicnoErzsebet wrote:Joj sve ovo što nabrajate, ja to baš ne volim... Sabur, "dobro je dok ne puca" i ostale osobine me izludiše svaki dan.
-
kuda
#50 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Volim Je zato sto je samo kod nas potkosulja obavezan dio odjece-bez toga garantirana prehlada!