zonbirile wrote:Bellica wrote:zonbirile wrote:vbelica
znači za 10g naplačeno 81 oooKM,po 10-tak uzeli upravitelj i PEV i tebi to nije suludo.Izvini ,ali ovo je loše riješenje,loš mix.Mi nemamo prave zgrade sa vlasnikom više stanova (svih stanova) pod kirijom.Taj model je pravi i onda se vidi održavanje zgrade,ovako ništa nije postignuto.Izvini molim te zašto PEV uzima 10%, a i upravitelj?
Pobogu jesi uporan, ovdje nema veze ko koliko uzima, ovdje je rijec o pasivnim EV. Sta bi ti htio, da ti neko radi besplatno je li? Upraviteljsvo je ustvari ODRZAVANJE, sto znaci da za 10 godina neko uzme 81000, ali je i potrosi na ODRZAVANJE. Dakle, ako ti procuri krov, neces cekati 10 godina da se nakupi 81000 KM nego ces platiti 1000 da se krov sanira i to se zove ODRZAVANJE, a ne ZAPUSTANJE dok se nakupi para na racunu. Po tom tvom modelu Sarajevostan nije ama bas nista uradio za 7 godina koliko je bio upravitelj u jednom ulazu koji trenutno ja vodim, odnosno gdje sam PEV. Oni covjece boziji nisu nista ODRZAVALI, oni su cekali da se sve urusi totalno pa onda da nesto urade, pa kad se i pocne urusavati davali su onaj dobro poznati odgovor "nema para na racunu", a stanari uredno placali. Prema tome, taj sistem ne valja, ovaj je bolji, koliko para toliko muzike, ti uredno placaj, imaj dobrog PEV i upravitelja i neces biti tako ogorcen. Krade se na danasnjem vremenu kako ko stigne, to si u pravu, ali krade onaj kome je dozvoljeno u tvom slucaju je dozvoljeno vasem PEV i upravitelju jer ste vi pasivni EV, nije vas briga ni zasto, samo da ne odete na sud. Nista nije postignuto jer niko nije zainteresovan, kako je kod mene postignuto, kako kod mene nigdje nista ne curi, kako ne otpada fasada, kako??? Dodje Casper pa napravi je li? Eh pa ne dodje, nego se redovno odrzava ulaz. Evo npr. fasada, otpadne jedan djelic, ne placa se, PEV nije zainteresovan, EV takodjer, o upraviteljima da ne govorim...nema veze, padne kisa, snijeg, taj djelic se pretvori u veliki dio fasade i sta bude, umjesto da ste dali 500 KM npr. za popravku, morate date 2500 KM za sanaciju tog velikog dijela fasade. Prema tome, sistem je dobar ako u njemu sve karike pravilno funcionisu, a ako imas dobrog PEV, a lose upravitelje, ne valja, ako imas dobre upravitelje, a loseg PEV, opet nevalja, ako su upravitelji i PEV dobri, a EV losi, opet ne valja, ako su dobri EV, a losi i PEV i upravitelji onda opet ne valja. Da bi sve bilo OK mora biti -dobar PEV+dobar upravitelj+dobri (savjesni) EV= uspjesno odrzavanje ulaza tj. zajednickih dijelova, ako samo jedna karika zakaze, ljudi postanu ogorceni s pravom, tako kao i ti, zato moras nesto poduzeti. PEV dobiju nakadu svaki mjesec kako bi mogli da rade za stanare, evo npr. ako idem autom treba mi gorivo, ako zovem telefonom treba mi kredit, ako saljem zahtjev trebam odnijeti u kopirnicu pa ga isprintati i iskopirati i ti mislis da ja sve te troskove trebam da pokrijem od svog novca je li? Eh pa ne moram i necu, radim za stanare i to jako dobro, ne radim samo za sebe, ne idem na izlet pa da sipam gorivo od svog novca, nego idem kod upravitelja, u opstinu u MZ...A upravitelji, oni naplacuju radove i time placaju radnike, medjutim treba dati i njima 10%, zar bi ti dopustio da te neko zove u 3h iza ponoci, da budes dostupan i raspolozen, a besplatno. Stampao bi nanaliticke kartice i godisnje izvjestaje jer bi ti papir i boja padali s neba, racune takodjer... To su ljudi koji rade 24h i moraju to naplatiti, ne znam sta ti od ovoga svega nije jasno, svugdje u svijetu je ovako, svi naplacuju svoje usluge, ja stvarno ne znam kako mozes ocekivati da neko nesto besplatno radi, pa ti prvi ne bi, ne bih ni ja, niti bilo ko drugi. Ja besplatno mogu samo starijim komsijama otici u apoteku ili po novine, mogu im i pritisak izmjeriti, a sve ostalo naplacujem i tako i treba, jer ako ja ne cijenim sebe i svoj trud i rad pa ko ce onda, cijenis i ti svoj i tako i treba biti, prema tome, nema neke vece rasprave, kao sto sam vec pisala, koliko platis toliko dobijes, koliko para toliko muzike.
----------------------------------------
prvo ne shvataj to lično,a sem subjektivnog doživljaua hajmo malo objektivno.
-sem opštinskih stanova/socijalnih/državnih na trulom zapadu ne poznaju ovaj sistem
- investitor/vlasnik,iznajmljuje iodržava SVOJU zgradu-najbolje riješenje
-ex SHRJ riješenje je bilo takvo da se 50% prikupljenih sredstava trošilo za Sarajevostan,ostalo za tekuće održavanje.
-trenuto 20-25 posto proguta fiksni trošak upravitelj+PEV +neidentifikovan iznos lopovluka
Ovo je presjek stanja,a na terenu se vidi stanje objekata sa ovim novim tipom održavanja.U osnovi ekonomske misli je smanjiti fiksne troškove,ostali su prateći i riješavaju se u hodu.Na ovaj način,ti nemaš sem za krpljevinu ,nikakva sredstva za neka kvalitetna ulaganja.Ako griješim ja,samo napravi letimičan pogled po gradu,izuzmi nadogradnje,gdje investitor riješio ulaze i fasade-strava.
Ja moram sve ovo uzeti k srcu i na temu odgovarati subjektivno jer sam do usiju upala u istu. To sto sam PEV (inace najmladja u KS) mi daje dovoljan razlog da budem subjektivna. Meni je izuzetno zao zgrada koje propadaju, ali za to ja krivim vlasnike etaza i zajednickih dijelova zgrada. Nasa je po milioniti put pisem takodjer pocela propadati, vec je i krov poceo curiti, pa ni sanducice za postu nismo imali, zato sto nismo placali, a nismo placali jer smo imali problem PEV-upravitelj isti koji ima i nas drug Pipi. I dok se nismo osvijestili, kljuceve smo gostima bacali preko balkona jer interfon je bio i u slaboj tj. nikakvoj funkciji, kroz stubiste smo prolazili uz pomoc baterija jer rasvjeta nije radila, postara smo cekali ispred zgrade ako smo ocekivali nekko vazno pismo. Stvari koje su predvidjene za ostavu ili podrum gomilali smo na balkonima jer su nase ostave jedno vrijeme rentane, a kasnije su ti "rentasi" ostavili stravu i uzas iza sebe pa nas je sanacija stete izasla oko 10.000KM, u lift su stalno ugradjivani polovni dijelovi, naplacivani kao novi, lift nikada nije "vidio" redovni mjesecni servis, o tehnickom prijem da ne govorim, keramika ispred ulaza je bila blago receno uzasna, rupe su bile posvuda, PP aparati servisirani Bog zna kada, analitiku smo rijetko vidjali na oglasnoj ploci, jako rijetko, skoro nikada...Sredstava na racunu je bilo, placali smo mi jedno vrijeme dok nismo vidjeli sta se desava, ja npr. placam odrzavanje, pukne cijev u kupatilu, platim majstora da sanira curenje jer nas PEV nece da otvori nalog, nece da ih pozove, a oni nisu htjeli dolaziti dok ih on ne bi pozvao i nas su uvijek odbijali s ovim "imate PEv pa mu se obratite" Pa nismo ni mi travu pasli, sto bi placali po 30KM mjesecno za odrzavanje, placali sanaciju tog npr. curenja sto je dodatni trosak, a trebao je biti finansiran iz "budzeta" zgrade plus smo na sve to placali po 20,50,70 KM za nekakve radove, ciscenje ostava i sl. krecenje stubista koje bi da je radjeno preko upravitelja bilo daleko jeftinije. Ja ti opet ponavljam svoju formulu za uspjesno odrzavanje zgrada, bez toga ne moze. Nece upravitelji raditi besplatno, to bi mi svi voljeli, ali ne moze, grad jeste u takvom stanju kako ti kazes, ali za to ne mozes i ne smijes kriviti upravitelje, hajde, reci mi je li drzava poslije rata dobila novac za sanaciju i puteva i fasada i krovova...? je li, pa gdje je ta donacija??? Da bi mi napravili fasadu na nasoj zgradi morali bi ili podici kredit ili cekati 20 godina da skupimo novac jer je zgrada velika, na svu srecu ne moramo nista raditi na fasadi, nigdje jos nije ostecena, krpit cemo je ako pocne propadati. Krov, sanaciju smo sami morali platiti, jer su se novci za popravke ratne stete izgubili. Cijene odrzavanja su niske, nema razlike u cijeni odrzavanje novijih i starijih zgrada sto je velika greska, ali sta da se radi, tu smo gdje smo. Mozda bi demonstracijama mogli nesto postici

izmjenu zakona o upravljanju, tj. odrzavanju zajednickih dijelova. Nazalost, ja mislim da ce stanje na tim fasadama, balkonima, krovovima biti jos gore jer ljudi ne primaju pplate i penzije, mozda uskoro nece imati novca da plate odrzavanje i to ce samo pogorsati stanje. Kakvo stanje u drzavi, tako je i u zgradama, na ulicama, u sredstvima javnog prevoza... Nemoj misliti da je lako biti upravitelj, dobar upravitelj (ovdje ne ovorim o onim koji nece da rade), nije nimalo, a biti dobar PEV pogotovo nije lako, imas 50 stanara, svi nesto hoce, hoces svima da udovoljis, a upravitelj ima 5000 nekih ulaza, pa dok ti s njima sredis kad bi mogao doci majstor, pa dok se ti organizujes sto ti je prioritet da uradis, a hoces da te komsije pozdrave svaki put kad ih sretnes i hoces da budu zadovoljni jer uredno placaju...razmisli malo, najlase je govoriti "ne valja ovo, ne valja ono, lopovluk, lopovi, idioti..." a kriti se iza svojih vrata. Naplativost mog ulaza je negdje izmedju 80-85%, pred kraj godine bude i 90%, eh sad, ovi sto ne placaju, uvijek su najglasniji, uvijek njima nesto ne odgovara, oni dodju na sastanak, dok drugi, koji placaju da ne bi otisli na sud, njih zgrada ne interesuje, briga ih radi li rasvjeta, interfon ili lift, mrsko im je sici na sastanak EV, pa slusaju sta se prica putem interfona... generalno mogu reci da imam 60% aktivnih stanara koji imaju dobru suradnju samnom, imam 20% onih sto ne placaju i 20% nezainteresovanih, sto je poprilicno dobro. Ja ne znam kako druge zgrade ne mogu skupiti novac za neku sanaciju, to mi imamo solidan ulaz koji se redovno odrzava, a opet imamo nekoliko stotina KM na racunu. Hvala Bogu za sada je sve ok i meni je zao sto ne mogu biti objektivna kao ti, ja sam subjektivna i uvijek cu upravitelje dijeliti na dobre, lose i moje upravitelje, uvijek cu za lose odrzavanje okrivljivati EV, lose upravitelje i lose PEV, koja za sobom vuce losu naplativost i sve to rezultira propadanjem zgrade, nazalost. To sto ti i tvoje komsije ne dobijete nista za tih 20-30Km mjesecno sto platite okrivite svog PEV koji ne zna raspolagati ni kucnim budzetom, a o budzet zgrade, jer da zna raspolagati svojim kucnim budzetom ne bi mu trebao portal sa zgrade koji je vjerovatno prodao i uzeo sebi novac od prodaje umjesto da ga je uplatio na racun zgrade. Mijenjala sam i ja staklo na vratima, ono staro koje nije bilo polomljeno samo je "ciknulo" sam ostavila u podrum, pa ako bi pukao neki manji prozor, moze se uzeti komad stala od ovog starog, mogla sam i prodati taj "ispravni" dio stakla, pa uplatiti novac na racun zgrade, ali eto nisam, a nisam niti staklo niti jedan KF uzela sebi jer postujem svoje komsije i njihovu platu i njihovo placanje racuna za odrzavanje.