Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#451 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:@PDd
ma kontam ja procente pripadajućim felama,ali za što.Svako opravku platiš extra iz fonda zgrade,znači 10-15% plačaš za samoodržavanje upravitelju.Šta upravlja,boingom?
Takav je Zakon o održavanju zaj. dijelova. Nit sam ga ja smislio, niti odredio da postoji. Po meni najbolje bi bilo da se svaka zgrada brine o održavanju mimo upravitelja, da sama pronalazi majstore kada se desi neki kvar. Vlasnici etaza se organizuju, prikupljaju pare, popravljaju,...i mirna Bosna - Trava rosna - I popušena!

Kada se iskristališu najbolje i najpovoljnije firme koje vrše te popravke neka ''zapikaju'' određeni broj zgrada jer nema sumnje da je jeftinije jednoj firmi da recimo, renovira fasade na 100 zgrada, nego da vlasnici pojedinačno svaka za sebe pronalazi firme za renoviranje fasade.

Ovako kako je sada, certifikat upravitelja znači certifikat za potkradanje građana!
---------------------------------------------------------------------------
pa tako nekako,šta znači upravljati zgradom,slati račune za uplatu.opravke su im ionako iznad tržišne,sve ostalo extra.PEV isto tako.Pa predsjednik kućnog savjeta nije bio honoriran.Isto radio kaoi PEV.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#452 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote: ---------------------------------------------------------------------------
pa tako nekako,šta znači upravljati zgradom,slati račune za uplatu.opravke su im ionako iznad tržišne,sve ostalo extra.PEV isto tako.Pa predsjednik kućnog savjeta nije bio honoriran.Isto radio kaoi PEV.
Pa, pronalazi podizvođače radova, vodi evidencije, analitičke kartice, ugovara osiguranje,...Ima u Zakonu tačno pobrojano šta upravitelj radi kada upravlja zgradom,...Predsjednik kućnog savjeta nije imao proviziju, ali je zato bio na cijeni onaj koji ima ''štelu'' u Stambenom, kasnije Sarajevostanu kad bi trebalo krov popraviti.

Sad je sve privatno vlasništvo, pa ako ne prikupiš pare među ostalim vlasnicima, ili sam popravljaj krov, ili skupljaj kišnicu/otopljeni snijeg do kraja života.
AlanSmith

#453 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by AlanSmith »

nineinchnails wrote:
PipiDugaDevetka wrote:U preiodu od 1. januara pa do 1. marta tekuće godine su prema Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada KS upraviteljske firme i PEV-ovi (predstavnici etažnih vlasnika pred upraviteljem) dužni na pogodnom mjestu istaći Godišnji izvještaj o održavanju i upravljanju.

Čim nema tog Izvještaja, to je prvi znak da su u pitanju neke mahinacije
Meni OKI nije poslao godisnji izvjestaj, samo mjesecni za Decembar..........jel' im ja to moram traziti ili ce se sjetiti da posalju?
Godisnji izvjestaji se salju do 15. Februara, tako je zakonom propisano, tako da bi tad trebali ocekivat godisnji izvjestaj, barem mi tad saljemo :)
A ne radim ja u Okiju ne brini se, nego u jednom manjem upravitelju, necu da se reklamiram :)

@ Bellica - ti radis dobar posao za svoju zgradu, da je svaki PEV toliko upucen o odrzavanju i upravljanju zgradama, svima bi bilo lakse.

A pratim ovu temu vec neko vrijeme, sve kontam da se registrujem, da vam pokusam pomoci oko tih problema kojih imate sa upraviteljima, pa et ako vas sta bude konkretno zanimalo oko te problematike, napisite, bice mi drago ako vam mogu pomoci :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#454 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

AlanSmith wrote:
nineinchnails wrote:
PipiDugaDevetka wrote:U preiodu od 1. januara pa do 1. marta tekuće godine su prema Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada KS upraviteljske firme i PEV-ovi (predstavnici etažnih vlasnika pred upraviteljem) dužni na pogodnom mjestu istaći Godišnji izvještaj o održavanju i upravljanju.

Meni OKI nije poslao godisnji izvjestaj, samo mjesecni za Decembar..........jel' im ja to moram traziti ili ce se sjetiti da posalju?
Godisnji izvjestaji se salju do 15. Februara, tako je zakonom propisano, tako da bi tad trebali ocekivat godisnji izvjestaj, barem mi tad saljemo :)
A ne radim ja u Okiju ne brini se, nego u jednom manjem upravitelju, necu da se reklamiram :)

@ Bellica - ti radis dobar posao za svoju zgradu, da je svaki PEV toliko upucen o odrzavanju i upravljanju zgradama, svima bi bilo lakse.

A pratim ovu temu vec neko vrijeme, sve kontam da se registrujem, da vam pokusam pomoci oko tih problema kojih imate sa upraviteljima, pa et ako vas sta bude konkretno zanimalo oko te problematike, napisite, bice mi drago ako vam mogu pomoci :)
:sax:
Bellica

#455 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

zonbirile wrote:vbelica
znači za 10g naplačeno 81 oooKM,po 10-tak uzeli upravitelj i PEV i tebi to nije suludo.Izvini ,ali ovo je loše riješenje,loš mix.Mi nemamo prave zgrade sa vlasnikom više stanova (svih stanova) pod kirijom.Taj model je pravi i onda se vidi održavanje zgrade,ovako ništa nije postignuto.Izvini molim te zašto PEV uzima 10%, a i upravitelj?
Pobogu jesi uporan, ovdje nema veze ko koliko uzima, ovdje je rijec o pasivnim EV. Sta bi ti htio, da ti neko radi besplatno je li? Upraviteljsvo je ustvari ODRZAVANJE, sto znaci da za 10 godina neko uzme 81000, ali je i potrosi na ODRZAVANJE. Dakle, ako ti procuri krov, neces cekati 10 godina da se nakupi 81000 KM nego ces platiti 1000 da se krov sanira i to se zove ODRZAVANJE, a ne ZAPUSTANJE dok se nakupi para na racunu. Po tom tvom modelu Sarajevostan nije ama bas nista uradio za 7 godina koliko je bio upravitelj u jednom ulazu koji trenutno ja vodim, odnosno gdje sam PEV. Oni covjece boziji nisu nista ODRZAVALI, oni su cekali da se sve urusi totalno pa onda da nesto urade, pa kad se i pocne urusavati davali su onaj dobro poznati odgovor "nema para na racunu", a stanari uredno placali. Prema tome, taj sistem ne valja, ovaj je bolji, koliko para toliko muzike, ti uredno placaj, imaj dobrog PEV i upravitelja i neces biti tako ogorcen. Krade se na danasnjem vremenu kako ko stigne, to si u pravu, ali krade onaj kome je dozvoljeno u tvom slucaju je dozvoljeno vasem PEV i upravitelju jer ste vi pasivni EV, nije vas briga ni zasto, samo da ne odete na sud. Nista nije postignuto jer niko nije zainteresovan, kako je kod mene postignuto, kako kod mene nigdje nista ne curi, kako ne otpada fasada, kako??? Dodje Casper pa napravi je li? Eh pa ne dodje, nego se redovno odrzava ulaz. Evo npr. fasada, otpadne jedan djelic, ne placa se, PEV nije zainteresovan, EV takodjer, o upraviteljima da ne govorim...nema veze, padne kisa, snijeg, taj djelic se pretvori u veliki dio fasade i sta bude, umjesto da ste dali 500 KM npr. za popravku, morate date 2500 KM za sanaciju tog velikog dijela fasade. Prema tome, sistem je dobar ako u njemu sve karike pravilno funcionisu, a ako imas dobrog PEV, a lose upravitelje, ne valja, ako imas dobre upravitelje, a loseg PEV, opet nevalja, ako su upravitelji i PEV dobri, a EV losi, opet ne valja, ako su dobri EV, a losi i PEV i upravitelji onda opet ne valja. Da bi sve bilo OK mora biti -dobar PEV+dobar upravitelj+dobri (savjesni) EV= uspjesno odrzavanje ulaza tj. zajednickih dijelova, ako samo jedna karika zakaze, ljudi postanu ogorceni s pravom, tako kao i ti, zato moras nesto poduzeti. PEV dobiju nakadu svaki mjesec kako bi mogli da rade za stanare, evo npr. ako idem autom treba mi gorivo, ako zovem telefonom treba mi kredit, ako saljem zahtjev trebam odnijeti u kopirnicu pa ga isprintati i iskopirati i ti mislis da ja sve te troskove trebam da pokrijem od svog novca je li? Eh pa ne moram i necu, radim za stanare i to jako dobro, ne radim samo za sebe, ne idem na izlet pa da sipam gorivo od svog novca, nego idem kod upravitelja, u opstinu u MZ...A upravitelji, oni naplacuju radove i time placaju radnike, medjutim treba dati i njima 10%, zar bi ti dopustio da te neko zove u 3h iza ponoci, da budes dostupan i raspolozen, a besplatno. Stampao bi nanaliticke kartice i godisnje izvjestaje jer bi ti papir i boja padali s neba, racune takodjer... To su ljudi koji rade 24h i moraju to naplatiti, ne znam sta ti od ovoga svega nije jasno, svugdje u svijetu je ovako, svi naplacuju svoje usluge, ja stvarno ne znam kako mozes ocekivati da neko nesto besplatno radi, pa ti prvi ne bi, ne bih ni ja, niti bilo ko drugi. Ja besplatno mogu samo starijim komsijama otici u apoteku ili po novine, mogu im i pritisak izmjeriti, a sve ostalo naplacujem i tako i treba, jer ako ja ne cijenim sebe i svoj trud i rad pa ko ce onda, cijenis i ti svoj i tako i treba biti, prema tome, nema neke vece rasprave, kao sto sam vec pisala, koliko platis toliko dobijes, koliko para toliko muzike.
Bellica

#456 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

AlanSmith wrote:
nineinchnails wrote:

Hvala lijepo, meni puno znaci kad me pohvali neko ko je upucen u posao upraviteljstva vise od mene, znaci da mi protekle dvije godine nisu prosle uzalud i da sam bar nesto naucila. Hvala jos jednom i bit cu slobodna da ti se javim ako mi nesto ne bude jasno.
Bellica

#457 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:
Ja se u potpunosti slazem s tobom, ispravno si sve napisao i dok postoji upravitelj-PEV jedna strana i EV, stanari druga strana, bit ce nam kao i do sada. I imas pravo, cijene stanova opadaju zbog loseg odrzavanja. Sad u oglasu kad se prodaje stan pise pored uobicajnog "...zgradu odrzava OKI, vratu ulazna su tek promijenjena, ima para na racunu..."ziva istina, neki dan sam procitala i shvatila koliko ustvari izgled i stanje ulaza utice na cijenu stana, doduse, ne kupuje se samo stan nego i zajednicki dijelovi pa je ovakav oglas na mjestu.
Eto, znao sam i predviđao da će doći to vrijeme kada će u oglasu pisati koliko koja zgrada ima na računu sredstava za održavanje.

OKI-ju svaka čast, izgleda da su najbolji upravitelj, mada sumnjam i na EKO-ing da su skoro pa dobri.

@zonbirile,
10 do 20% pripada naknade za upravljanje za određeni mjesec, a PEV-u do 15%. Ne mora značiti da je upraviteljska firma najjeftinija ako ''uzima'' samo 10%. Primjer mog upravitelja, FAMOS-GRADNJE, koji su se prilikom uvođenja upraviteljstva reklamirali kao ''najjefitiniji upravitelj'', a u stvari, napuhujući račune i praveći ostale mahinacije su najskuplji.

U Zakonu piše da PEV-ove poslove može obavljati i neka od firmi ili bilo koji punoljetni gradjanin FBiH/BiH.

Nadam se da će @Bellica uskoro predstavljati toliko ulaza i zgrada da će moći osnovati firmu, sebi uplaćivati socijalno, zdravstveno i još nekog od demobilisanih boraca da zaposli.

Ako uzmemo da u nekom neboderu ima i po 80 stanova po ulazu, ta cifra koja ide PEV-u se vrtoglavo penje i nisu neka ''sića''.

U interesu je svakom PEV-u i upraviteljskoj firmi da imaju što više redovnih platiša jer je njihova provizija proporcionalna uplati za određeni mjesec. Zbog toga bi u novom Zakonu trebalo biti da se mjesečni izvještaji o stepenu naplate naknade za održavanje budu obavezni svakog mjeseca za isticanje na oglasnoj ploči ili na odgovarajućem mjestu u haustoru.
Pa to mora pisati, kupuju se i zajednicki dijelovi zgrade i kupci mroaju znati u kakvomsu stanju. U ugovoru o kupoprodaji stana, a kasnije u onom iz grunta pise da si vl. 1/1 64m2 stana, prostora ispod zgrade i pripadajucih zajednickih dijelova. Samo sam se ja iznenadila kad sam vidjela da se to vec pocelo navoditi u oglasima, ko odrzava, kakvi su i koliko ima para na racunu.
Hvala ti puno sto me podrzavas i sto "vidis" da se zaista trudim da budem dobra PEV. Ja se isto nadam da cu uskoro imati veliki broj ulaza, ali ne zbog sebe, nego zbog gradjana, da napokon vide da moze biti bolje, da ne placaju uzalud i da ne moraju placati odrzavanje da ne bi isli na sud, nego da imaju sve ono sto su potpisali u ugovoru s upraviteljima.
zonbirile

#458 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Bellica wrote:
znači za 10g naplačeno 81 oooKM,po 10-tak uzeli upravitelj i PEV i tebi to nije suludo.Izvini ,ali ovo je loše riješenje,loš mix.Mi nemamo prave zgrade sa vlasnikom više stanova (svih stanova) pod kirijom.Taj model je pravi i onda se vidi održavanje zgrade,ovako ništa nije postignuto.Izvini molim te zašto PEV uzima 10%, a i upravitelj?
Pobogu jesi uporan, ovdje nema veze ko koliko uzima, ovdje je rijec o pasivnim EV. Sta bi ti htio, da ti neko radi besplatno je li? Upraviteljsvo je ustvari ODRZAVANJE, sto znaci da za 10 godina neko uzme 81000, ali je i potrosi na ODRZAVANJE. Dakle, ako ti procuri krov, neces cekati 10 godina da se nakupi 81000 KM nego ces platiti 1000 da se krov sanira i to se zove ODRZAVANJE, a ne ZAPUSTANJE dok se nakupi para na racunu. Po tom tvom modelu Sarajevostan nije ama bas nista uradio za 7 godina koliko je bio upravitelj u jednom ulazu koji trenutno ja vodim, odnosno gdje sam PEV. Oni covjece boziji nisu nista ODRZAVALI, oni su cekali da se sve urusi totalno pa onda da nesto urade, pa kad se i pocne urusavati davali su onaj dobro poznati odgovor "nema para na racunu", a stanari uredno placali. Prema tome, taj sistem ne valja, ovaj je bolji, koliko para toliko muzike, ti uredno placaj, imaj dobrog PEV i upravitelja i neces biti tako ogorcen. Krade se na danasnjem vremenu kako ko stigne, to si u pravu, ali krade onaj kome je dozvoljeno u tvom slucaju je dozvoljeno vasem PEV i upravitelju jer ste vi pasivni EV, nije vas briga ni zasto, samo da ne odete na sud. Nista nije postignuto jer niko nije zainteresovan, kako je kod mene postignuto, kako kod mene nigdje nista ne curi, kako ne otpada fasada, kako??? Dodje Casper pa napravi je li? Eh pa ne dodje, nego se redovno odrzava ulaz. Evo npr. fasada, otpadne jedan djelic, ne placa se, PEV nije zainteresovan, EV takodjer, o upraviteljima da ne govorim...nema veze, padne kisa, snijeg, taj djelic se pretvori u veliki dio fasade i sta bude, umjesto da ste dali 500 KM npr. za popravku, morate date 2500 KM za sanaciju tog velikog dijela fasade. Prema tome, sistem je dobar ako u njemu sve karike pravilno funcionisu, a ako imas dobrog PEV, a lose upravitelje, ne valja, ako imas dobre upravitelje, a loseg PEV, opet nevalja, ako su upravitelji i PEV dobri, a EV losi, opet ne valja, ako su dobri EV, a losi i PEV i upravitelji onda opet ne valja. Da bi sve bilo OK mora biti -dobar PEV+dobar upravitelj+dobri (savjesni) EV= uspjesno odrzavanje ulaza tj. zajednickih dijelova, ako samo jedna karika zakaze, ljudi postanu ogorceni s pravom, tako kao i ti, zato moras nesto poduzeti. PEV dobiju nakadu svaki mjesec kako bi mogli da rade za stanare, evo npr. ako idem autom treba mi gorivo, ako zovem telefonom treba mi kredit, ako saljem zahtjev trebam odnijeti u kopirnicu pa ga isprintati i iskopirati i ti mislis da ja sve te troskove trebam da pokrijem od svog novca je li? Eh pa ne moram i necu, radim za stanare i to jako dobro, ne radim samo za sebe, ne idem na izlet pa da sipam gorivo od svog novca, nego idem kod upravitelja, u opstinu u MZ...A upravitelji, oni naplacuju radove i time placaju radnike, medjutim treba dati i njima 10%, zar bi ti dopustio da te neko zove u 3h iza ponoci, da budes dostupan i raspolozen, a besplatno. Stampao bi nanaliticke kartice i godisnje izvjestaje jer bi ti papir i boja padali s neba, racune takodjer... To su ljudi koji rade 24h i moraju to naplatiti, ne znam sta ti od ovoga svega nije jasno, svugdje u svijetu je ovako, svi naplacuju svoje usluge, ja stvarno ne znam kako mozes ocekivati da neko nesto besplatno radi, pa ti prvi ne bi, ne bih ni ja, niti bilo ko drugi. Ja besplatno mogu samo starijim komsijama otici u apoteku ili po novine, mogu im i pritisak izmjeriti, a sve ostalo naplacujem i tako i treba, jer ako ja ne cijenim sebe i svoj trud i rad pa ko ce onda, cijenis i ti svoj i tako i treba biti, prema tome, nema neke vece rasprave, kao sto sam vec pisala, koliko platis toliko dobijes, koliko para toliko muzike.
----------------------------------------
prvo ne shvataj to lično,a sem subjektivnog doživljaua hajmo malo objektivno.
-sem opštinskih stanova/socijalnih/državnih na trulom zapadu ne poznaju ovaj sistem
- investitor/vlasnik,iznajmljuje iodržava SVOJU zgradu-najbolje riješenje
-ex SHRJ riješenje je bilo takvo da se 50% prikupljenih sredstava trošilo za Sarajevostan,ostalo za tekuće održavanje.
-trenuto 20-25 posto proguta fiksni trošak upravitelj+PEV +neidentifikovan iznos lopovluka

Ovo je presjek stanja,a na terenu se vidi stanje objekata sa ovim novim tipom održavanja.U osnovi ekonomske misli je smanjiti fiksne troškove,ostali su prateći i riješavaju se u hodu.Na ovaj način,ti nemaš sem za krpljevinu ,nikakva sredstva za neka kvalitetna ulaganja.Ako griješim ja,samo napravi letimičan pogled po gradu,izuzmi nadogradnje,gdje investitor riješio ulaze i fasade-strava.
Garden of illusion

#459 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

zonbirile wrote:prvo ne shvataj to lično,a sem subjektivnog doživljaua hajmo malo objektivno.
-sem opštinskih stanova/socijalnih/državnih na trulom zapadu ne poznaju ovaj sistem
-ex SHRJ riješenje je bilo takvo da se 50% prikupljenih sredstava trošilo za Sarajevostan,ostalo za tekuće održavanje.
-trenuto 20-25 posto proguta fiksni trošak upravitelj+PEV +neidentifikovan iznos lopovluka

Ovo je presjek stanja,a na terenu se vidi stanje objekata sa ovim novim tipom održavanja.U osnovi ekonomske misli je smanjiti fiksne troškove,ostali su prateći i riješavaju se u hodu.Na ovaj način,ti nemaš sem za krpljevinu ,nikakva sredstva za neka kvalitetna ulaganja.Ako griješim ja,samo napravi letimičan pogled po gradu,izuzmi nadogradnje,gdje investitor riješio ulaze i fasade-strava.
Ovako,ako ćemo realno iznos samih mjesečnih naknada za održavanje je poprilično nizak u odnosu na iznose građevinskih i zanatskih radova na tržištu, u prosjeku se kreću od 10-30KM, u zavisnosti od kvadrature. Ako uzmemo stanara koji plaća npr.15,00KM mjesečno to je na godišnjem nivou 180,00KM , znači da je iznos naknade za upravljanje jedna od najnižih dadžbina koje se daju. Neka svako za sebe izračuna koliko potroši na struju,telefon,grijanje itd. na godišnjem nivou. Manje se plaćaju samo računi za odvoz smeća. Ili koliko potroši na cigarete ili slična "bacanja para". 90% zgrada nema naplatu veću od 80% (ako ima i toliko ali recimo da ima) 30% troškova ode na redovne troškove (servis lifta,čišćenje ulaza,osiguranje)+ plata PEV 15% + troškovi upravljanja za upravitelja 15%, od onih 80% ostane 20% novca za vršenje popravki.Znači da od ovog stanara s početka priče ostanu 6,00KM mjesečno ili 72,00KM godišnje (ako računamo da 60% od njegove uplate ode na obavezne troškove). Naravno da se iz ovih sredstava na kraju mogu vršiti samo krpljenja, sanacije curenja i slično. Nikakav lopovluk, što se uporno potencira na ovoj temi, nije u pitanju, samo čista matematika, ali lakše je reći mi nemamo para na računu jer nas upravitelj i PEV potkradaju nego sjesti i izračunati troškove za svoju zgradu i zamoliti komšije koji ne plaćaju da uplate svoje obaveze.Pa da svima bude ne bolje već samo lakše.
Čitava ekonomska situacija u državi nam je katastrofalna, bilo bi naivno očekivati da će nam se stanari u zgradama u skorije vrijeme aktivno uključiti u održavanje VLASTITOG životnog prostora. Uvijek je lakše okriviti osobu koja je pokazala dobru volju da bude predstavnik na ulazu ili upravitelja kojeg je propisao zakon. Uvijek su drugi krivi, mi nismo...pa dok se sve ne počne rušiti, a i tada će se većina samo izmaći da ih šta ne pogodi, a problem neka rješava neko drugi.
zonbirile

#460 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Garden of illusion wrote:
zonbirile wrote:prvo ne shvataj to lično,a sem subjektivnog doživljaua hajmo malo objektivno.

Ovako,ako ćemo realno iznos samih mjesečnih naknada za održavanje je poprilično nizak u odnosu na iznose građevinskih i zanatskih radova na tržištu, u prosjeku se kreću od 10-30KM, u zavisnosti od kvadrature. Ako uzmemo stanara koji plaća npr.15,00KM mjesečno to je na godišnjem nivou 180,00KM , znači da je iznos naknade za upravljanje jedna od najnižih dadžbina koje se daju. Neka svako za sebe izračuna koliko potroši na struju,telefon,grijanje itd. na godišnjem nivou. Manje se plaćaju samo računi za odvoz smeća. Ili koliko potroši na cigarete ili slična "bacanja para". 90% zgrada nema naplatu veću od 80% (ako ima i toliko ali recimo da ima) 30% troškova ode na redovne troškove (servis lifta,čišćenje ulaza,osiguranje)+ plata PEV 15% + troškovi upravljanja za upravitelja 15%, od onih 80% ostane 20% novca za vršenje popravki.Znači da od ovog stanara s početka priče ostanu 6,00KM mjesečno ili 72,00KM godišnje (ako računamo da 60% od njegove uplate ode na obavezne troškove). Naravno da se iz ovih sredstava na kraju mogu vršiti samo krpljenja, sanacije curenja i slično. Nikakav lopovluk, što se uporno potencira na ovoj temi, nije u pitanju, samo čista matematika, ali lakše je reći mi nemamo para na računu jer nas upravitelj i PEV potkradaju nego sjesti i izračunati troškove za svoju zgradu i zamoliti komšije koji ne plaćaju da uplate svoje obaveze.Pa da svima bude ne bolje već samo lakše.
Čitava ekonomska situacija u državi nam je katastrofalna, bilo bi naivno očekivati da će nam se stanari u zgradama u skorije vrijeme aktivno uključiti u održavanje VLASTITOG životnog prostora. Uvijek je lakše okriviti osobu koja je pokazala dobru volju da bude predstavnik na ulazu ili upravitelja kojeg je propisao zakon. Uvijek su drugi krivi, mi nismo...pa dok se sve ne počne rušiti, a i tada će se većina samo izmaći da ih šta ne pogodi, a problem neka rješava neko drugi.
------------------------------------------------------------
pa nije ti dobar primjer,ne analiziraš sve mogućnosti

1-stari predratni stan u zgradi staroj 40-50g,koja je prošla upravljanje na sličan način pod firmom Sarajevostana
2-nova zgrada (hipotetički,jer današnja gradnja je isto lopovluk,koji rezultira nekvalitetom),ali nejse da je OK,znači nema ulaganja za održavanje.
3 lični primjer,zgrade sa 8 stanova,svi se znaju i htjeli bi sami,ali Zakon im ne dozvoljava,naplata 100%,25% bacaju niz Miljacku.
Garden of illusion

#461 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:pa nije ti dobar primjer,ne analiziraš sve mogućnosti

1-stari predratni stan u zgradi staroj 40-50g,koja je prošla upravljanje na sličan način pod firmom Sarajevostana
2-nova zgrada (hipotetički,jer današnja gradnja je isto lopovluk,koji rezultira nekvalitetom),ali nejse da je OK,znači nema ulaganja za održavanje.
3 lični primjer,zgrade sa 8 stanova,svi se znaju i htjeli bi sami,ali Zakon im ne dozvoljava,naplata 100%,25% bacaju niz Miljacku.
@zonbirile dalo bi se na ovu temu nadugo i naširoko pričati i uzeti puno primjera, ja sam svoj navela zbog tvog zaključka, s kojim se i ja slažem u potpunosti, da jako puno zgrada izgleda zaista loše a stanari redovno plaćaju održavanje. Htjela sam reći da nam naknada za održavanje nije u skladu sa tržišnim cijenama za izvođenje radova pa zbog toga zgrade nisu u mogućnosti izgledati bolje i vršiti veće opravke koje bi se zaista i primjetile.

1.Starije zgrade imaju veću potrebu za popravkama od novijih, znači i veći utrošak sredstava,ali tako je kako je, zakon ih tretira na isti način.Nekadašnji sistem za održavanje je u potpunosti bio drugačiji od današnjeg, tada je Sarajevostan bilo državno preduzeće i država je uzimala popriličan dio svega toga a ne Sarajevostan koji je danas.Ne treba miješati državno preduzeće sa onim današnjim,koje je u vlasništvu dioničara, sada je sve svedeno na privatno vlasništvo, niko te ne pita koje godine ti je izgrađena zgrada, plati i čekaj da se skupe sredstva da bi se nešto popravilo, druge nema.Tako je sa svim upraviteljima.
2.Postoji održavanje koje se mora obavljati i na novim zgradama, mjesečni servis lifta,čišćenje i osiguranje su obavezni troškovi koji kupe bar 30%, procenat upravitelju i naknada PEV,također, tako da i kod novih i kod starih zgrada postoji ista osnovna potrošnja. Ono što čini razliku su zgrade gdje stanari plaćaju i zgrade gdje stanari ne plaćaju.
3.Tačno da im zakon ne dozvoljava. Član 1.Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama : Održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje zgradama je javni interes. Ne sumnjam da bi se vas 8 etažnih vlasnika moglo dogovoriti oko održavanja zgrade mimo bilo kojeg upravitelja ali u tom slučaju bi ste najvjerovatnije tražili majstore koji bi vam izvodili radove bez račune ili "na crno",jer bi naravno bilo jeftinije. Znači ne biste plaćali porez državi na izvedene radove kao ni majstor koji je zaradio preko vas, a nema države na svijetu koja bi vam to dozvolila.
PipiDugaDevetka

#462 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Garden of illusion wrote: Nikakav lopovluk, što se uporno potencira na ovoj temi, nije u pitanju, samo čista matematika, ali lakše je reći mi nemamo para na računu jer nas upravitelj i PEV potkradaju nego sjesti i izračunati troškove za svoju zgradu i zamoliti komšije koji ne plaćaju da uplate svoje obaveze.Pa da svima bude ne bolje već samo lakše.

Pošto ja non-stop izjavljujem da je sarajevsko uprviteljstvo ustvari, način za potkradanje građana, osjećam se prozvanim da objasnim svoje stavove.

Upraviteljstvo je na neki način ustvari, nastavak načina održavanja za vrijeme Austro-Ugarske kada je svaka zgrada imala svog domaćina, hausmajstora koji je opet, imao manji stan u sklopu zgrade koju je održavao i brinuo se o njoj.

Isto su uradili i u Zagrebu, a današnji sarajevski Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrada je prepisan od Zagreba. Doslovno, prepisan. Zagrepčani su kasnije svoj Zakon o upraviteljima popravljali, usavršavali, ali i njima se dešava da padne komad fasade ili balkon kao što se nedavno desilo u Sarajevu. I njima se dešava da neodgovorni vlasnici etaža ne uplaćuju naknadu za održavanje, da se ne zna ko je vlasnik stana,...

Međutim, kod njih je veoma malo etaža i zgrada koje nisu u evidencijama ili uopšte nemaju upravitelja.

Tako se desilo da u mojoj zgradi (građena 1972.g.-relativno nova) nadograditelj, ujedno upravitelj, FAMOS-GRADNJA, uopšte nije imao u evidenciji tri nadogradjena stana (Imali su ugovore sa budućim vlasnicima što je po Zakonu sasvim dovoljno za uvodjenje u evidenciju). Ne nego su raširili priču kako nadograđeni stanovi nisu uvedeni u ZK, pa ne mogu ni biti u evidenciji. Toliko su se bili osilili da je supruga od jednog vlasnika izjavila da ''oni što su kupili stanove ne moraju plaćati održavanje, a mi koji smo DOBILI stanove to moramo činiti''. Šta drugo reći nego LOPOVLUK.

Ja kompletno upraviteljstvo vidim kroz odnos mog upravitelja FAMOS-GRADNJE prema meni kao vlasniku jedne etaže.

Prilikom uvodjenja upraviteljstva koristeći ranije poznanstvo sa komšijom FAMOS-GRADNJA (Direktor, Muharemović) je angažovao istog da bude PEV. Taj starac uopšte nije znao da je on PEV, nego je sebe zvao ''predsjednikom kućnog savjeta'' i nije bio prijavio svoju garažu u evidenciju, pa tako nije ni plaćao naknadu za održavanje za kompletno vlasništvo dvije etaže. Navodno, nekada, prije rata nije mu Sarajevostan popravio garažna vrata, pa je on to ''onako odokativno počeo da kompenzira'' neplaćajući naknadu za održavanje. Taj isti PEV nije bio prijavio u evidenciju ni 2 poslovna prostora, te tri garaže uključujući i svoju. Nema druge nego da su se upravitelj i moj PEV slizali u interesu potkradanja nas ostalih vlasnika etaža i zgrade.

2002. godine je uvedeno upraviteljstvo, a 2003.g. FAMOS-GRADNJA je izvodila radove postavljanja izolacije na fasadi u visini nadogradjenih stanova. Ti radovi su bili izvodjeni u tajnosti. Nikakvog izvještaja ili informacije. Ostaje sumnja da sam redovno plaćajući naknadu za održavanje zaj. dijelova zgrade, ustvari, djelomično plaćao nadogradnju zgrade uglavnom dobrostojećim vlasnicima (Policajac u civilu-2 auta parkirana ispred zgrade), vlasnik picerije,...socijalni slučaj (samohrana žena sa 6-toro djece).

Četiri požara su se desila od vremena nadogradnje i svi pozari na instalacijama i uredjajima nadogradjenih.

Ovo se ne bi moglo dešavati da direktor FAMOS-GRADNJE nije podmitio ministra (obojicu, i prethodnog Taju, i starog-novog, Čedu Omladinca - SDA).

FAMOS-GRADNJA je specijalizovana za izradu i ugradnju drvenih prozora, pa ko zna koliko je opremila vikendica i stanova zaposlenim u Ministarstvu?

Upraviteljstvo, sasvim solidna ideja, ne ''šljaka'' u KS zbog naopake izvršne vlasti!

Ponavljam, sarajevsko upraviteljstvo gledam kroz odnos FAMOS-GRADNJE, mog upravitelja, prema meni kao vlasniku etaže.
AlanSmith

#463 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by AlanSmith »

PipiDugaDevetka wrote:
Garden of illusion wrote: Nikakav lopovluk, što se uporno potencira na ovoj temi, nije u pitanju, samo čista matematika, ali lakše je reći mi nemamo para na računu jer nas upravitelj i PEV potkradaju nego sjesti i izračunati troškove za svoju zgradu i zamoliti komšije koji ne plaćaju da uplate svoje obaveze.Pa da svima bude ne bolje već samo lakše.

Pošto ja non-stop izjavljujem da je sarajevsko uprviteljstvo ustvari, način za potkradanje građana, osjećam se prozvanim da objasnim svoje stavove.

Upraviteljstvo je na neki način ustvari, nastavak načina održavanja za vrijeme Austro-Ugarske kada je svaka zgrada imala svog domaćina, hausmajstora koji je opet, imao manji stan u sklopu zgrade koju je održavao i brinuo se o njoj.

Isto su uradili i u Zagrebu, a današnji sarajevski Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrada je prepisan od Zagreba. Doslovno, prepisan. Zagrepčani su kasnije svoj Zakon o upraviteljima popravljali, usavršavali, ali i njima se dešava da padne komad fasade ili balkon kao što se nedavno desilo u Sarajevu. I njima se dešava da neodgovorni vlasnici etaža ne uplaćuju naknadu za održavanje, da se ne zna ko je vlasnik stana,...

Međutim, kod njih je veoma malo etaža i zgrada koje nisu u evidencijama ili uopšte nemaju upravitelja.

Tako se desilo da u mojoj zgradi (građena 1972.g.-relativno nova) nadograditelj, ujedno upravitelj, FAMOS-GRADNJA, uopšte nije imao u evidenciji tri nadogradjena stana (Imali su ugovore sa budućim vlasnicima što je po Zakonu sasvim dovoljno za uvodjenje u evidenciju). Ne nego su raširili priču kako nadograđeni stanovi nisu uvedeni u ZK, pa ne mogu ni biti u evidenciji. Toliko su se bili osilili da je supruga od jednog vlasnika izjavila da ''oni što su kupili stanove ne moraju plaćati održavanje, a mi koji smo DOBILI stanove to moramo činiti''. Šta drugo reći nego LOPOVLUK.

Ja kompletno upraviteljstvo vidim kroz odnos mog upravitelja FAMOS-GRADNJE prema meni kao vlasniku jedne etaže.

Prilikom uvodjenja upraviteljstva koristeći ranije poznanstvo sa komšijom FAMOS-GRADNJA (Direktor, Muharemović) je angažovao istog da bude PEV. Taj starac uopšte nije znao da je on PEV, nego je sebe zvao ''predsjednikom kućnog savjeta'' i nije bio prijavio svoju garažu u evidenciju, pa tako nije ni plaćao naknadu za održavanje za kompletno vlasništvo dvije etaže. Navodno, nekada, prije rata nije mu Sarajevostan popravio garažna vrata, pa je on to ''onako odokativno počeo da kompenzira'' neplaćajući naknadu za održavanje. Taj isti PEV nije bio prijavio u evidenciju ni 2 poslovna prostora, te tri garaže uključujući i svoju. Nema druge nego da su se upravitelj i moj PEV slizali u interesu potkradanja nas ostalih vlasnika etaža i zgrade.

2002. godine je uvedeno upraviteljstvo, a 2003.g. FAMOS-GRADNJA je izvodila radove postavljanja izolacije na fasadi u visini nadogradjenih stanova. Ti radovi su bili izvodjeni u tajnosti. Nikakvog izvještaja ili informacije. Ostaje sumnja da sam redovno plaćajući naknadu za održavanje zaj. dijelova zgrade, ustvari, djelomično plaćao nadogradnju zgrade uglavnom dobrostojećim vlasnicima (Policajac u civilu-2 auta parkirana ispred zgrade), vlasnik picerije,...socijalni slučaj (samohrana žena sa 6-toro djece).

Četiri požara su se desila od vremena nadogradnje i svi pozari na instalacijama i uredjajima nadogradjenih.

Ovo se ne bi moglo dešavati da direktor FAMOS-GRADNJE nije podmitio ministra (obojicu, i prethodnog Taju, i starog-novog, Čedu Omladinca - SDA).

FAMOS-GRADNJA je specijalizovana za izradu i ugradnju drvenih prozora, pa ko zna koliko je opremila vikendica i stanova zaposlenim u Ministarstvu?

Upraviteljstvo, sasvim solidna ideja, ne ''šljaka'' u KS zbog naopake izvršne vlasti!

Ponavljam, sarajevsko upraviteljstvo gledam kroz odnos FAMOS-GRADNJE, mog upravitelja, prema meni kao vlasniku etaže.
Današnji zakon je komplet prepisan od prije rata, kad je samo Sarajevostan bio upravitelj ..:), tako da te to nema sta cuditi ..

A shvatam ovo sto pricas, "veliki" upravitelji rade sta hoce, jer imaju drzavu iza sebe ..stranacki igraci, bla bla ..nisam rekao nista novo.

A sta bi sa tim nadogradjenim stanovima? Placaju li sad odrzavanje ili ..jer po zakonu cim se useli u stan, dobiju kljucevi, ugovor o vlasnistvu, vlasnik je duzan placati ..
Za nadogradnju je potrebno imati 100% potpisa ostalih stanara, saglasnost svih vlasnika etaza, ako jedan nece da se potpise, nema nista od nadogradnje..
Al dok ljudi ne shvate da placaju sebi, na svoj racun zgrade, a ne nama upraviteljima..uvijek ce biti problema, nama dodju ljudi "nervozni" sto moraju platiti, jer su prije toga dobili opomenu pred tuzbu, "evo da VAM platim", pa onda dok im se objasni da te pare idu na racun zgrade, sta se od tih para finansira (ciscenje, mjesecni servis lifta, zajednicke instalacije, grijanja, vode, struje, i sl ..), promjene pricu..
Garden of illusion

#464 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PipiDugaDevetka wrote:

@Pipi nije se odnosilo na tebe, jednom davno sam te pitala čemu takvo ogorčenje prema upraviteljima, objasnio si mi situaciju i to je to.Imaš problem koji ja ne znam kako bih riješila, pokušao si i preko upravitelja i preko ministarstva nešto srediti i popraviti situaciju , nisi uspio i zaista bi mi bilo neugodno da ti kažem "ma hajde šta ti znaš". Obratila bih ti se lično da se moj komentar odnosio na tvoje postove. Ali obrati pažnju da puno forumaša u svojim postovima povezuje lopovluk i upraviteljstvo po defaultu, bez iznošenja konkretnih situacija i činjenica, eto kao oni čuli ovdje je ovako,pa čuli tamo je još gore (ovo se ne odnosi ni na koga lično, zaista govorim uopšteno, da me neko drugi ne bi pitao jel ovo zbog mene) itd.Inače mi se diže kosa na glavi od rekla-kazala politike a niko neće da sjedne i pokuša sabrati dva i dva i informiše se gdje mu ode većina uplaćenih sredstava za održavanje. Ne branim ni upravitelje, gdje ima dima ima i vatre, ali lično mislim da su takve situacije puno rijeđe nego što se čovjeku može učiniti čitajući ovu temu.
PipiDugaDevetka

#465 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

AlanSmith wrote:
Današnji zakon je komplet prepisan od prije rata, kad je samo Sarajevostan bio upravitelj ..:), tako da te to nema sta cuditi ..

A shvatam ovo sto pricas, "veliki" upravitelji rade sta hoce, jer imaju drzavu iza sebe ..stranacki igraci, bla bla ..nisam rekao nista novo.

A sta bi sa tim nadogradjenim stanovima? Placaju li sad odrzavanje ili ..jer po zakonu cim se useli u stan, dobiju kljucevi, ugovor o vlasnistvu, vlasnik je duzan placati ..

Za nadogradnju je potrebno imati 100% potpisa ostalih stanara, saglasnost svih vlasnika etaza, ako jedan nece da se potpise, nema nista od nadogradnje..

Al dok ljudi ne shvate da placaju sebi, na svoj racun zgrade, a ne nama upraviteljima..uvijek ce biti problema, nama dodju ljudi "nervozni" sto moraju platiti, jer su prije toga dobili opomenu pred tuzbu, "evo da VAM platim", pa onda dok im se objasni da te pare idu na racun zgrade, sta se od tih para finansira (ciscenje, mjesecni servis lifta, zajednicke instalacije, grijanja, vode, struje, i sl ..), promjene pricu..
Moram priznati da sam bio u zabludi da je naš Zakon o održavanju prepisan od Zagreba.

Nadograđivanje je uslijedilo po Bakirovom zakonu (Sam se hvalio u izbornoj kampanji u emisiji CD FACE TV.) i to u međuvremenu dok još svi nismo bili otkupili stanove u zgradi (Namjerno usporen proces otkupa da bi se izvršila masovna nadogradnja). Sad taj Bakirov zakon nije više na snazi, pa za bilo kakvu nadogradnju trebaju potpisi svih vlasnika. Da je bilo tako nešto ranije, ja prvi ne bih dao svoj potpis, a ni komišija koji je presvisnuo-umro jer u toku nadogradnje mu je prokišnjavalo toliko da je procurilo do 1. kata, u moj stan. Strašno se sekirao. Nije bilo pomoći.

Sada je sa nadogradnjom sasvim drugačija, pa je nemoguće nadograditi neku zgradu bez potpisa svih suvlasnika.

Prijavio sam direkto FAMOS-GRADNJI, pa kada su se oglušili i ministarstvu. Na kraju morao sam istaći ogromnu parolu na svom balkonu da nadogradjeni ne polaćaju održavanje upravitelju. Tek su tada izvršene konsultacije sa Ministarstvom i otpočeli su sa plaćanjem. Vlasnica jednog poslovnog prostora ima svoju tvornicu jorgana i jastuka, pa nije plaćala naknadu za održavanje. Nju sam ''prisilio'' da počne plaćati tako što sam je verbalno ''napao'' u samoposluzi.
Scene za filmova. Njen muž radi u istoj školi kao supruga direktora FAMOS-GRADNJE, pa se osjećala ''bezbjednom'' to što ne plaća i meni ''zavlači'' ruku u moj džep. Sve fanovi SDA.

Već sam napisao da vlasnici etaža žive i rade po inerciji. Sve misle da još vrijedi da su stanovi društveno vlasništvo, da postoji neko ko se brine o zgradama, ko misli na to šta će se desiti ako krov procuri ili nedajbože temelji zgrade popuste. Još uvijek penzioneri PEV-ovi sebe nazivaju ''predsjednikom kućnog savjeta'',...itd.

Koliko god da je nova zgrada, treba redovno od prvog dana uplaćivati u fond za održavanje zgrade jer doći će vrijeme kada će se početi javljati veliki kvarovi. Poznato je da za velike kvarove, trebaju veliki novci za veliku opravku. Neće se država niti iko smilovati da plati sadašnju nebrigu u vezi sa nečijim privatnim vlasništvom.

Ovo je kapitalizam. Plati pa se klati!

@Gardenice of illusions,
Jasno mi je da si govorila uopšteno jer se sjećam da sam ti objasnio skoro sve detalje. Hakuna-Matata = (swah.)Nema Problema!
zonbirile

#466 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

u Šangaju investitori jednostavno ruše sa ljudima unutra,ko preživi prepričava unucima,tako da je Bakir u osnovi humanista.
PipiDugaDevetka

#467 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:u Šangaju investitori jednostavno ruše sa ljudima unutra,ko preživi prepričava unucima,tako da je Bakir u osnovi humanista.
@zonbi, Bakir (Alije) Izetbegović je zakonom odredio da se ovako potonula zgrada nadogradi. Bi li ti stanovao na trećem spratu ove zgrade koja i dalje tone?
Image
zonbirile

#468 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

pa nisi shvatio ironiju za postupke malog princa.
PipiDugaDevetka

#469 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:pa nisi shvatio ironiju za postupke malog princa.
Drugi put da si stavio zelenog smaju. Tek tada ''ukopčavam''.
:D
PipiDugaDevetka

#470 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Evo šta su napravili prethodni ministar Tajo i sadašnji, stari-novi ministar Čedo Omladinac-SDA:
Image
Da nije tragično, bilo bi smiješno!
:(
zonbirile

#471 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

ma i tu nije baš sve jasno,oko Zakona bar meni.Nemamo 3. stranu uobičajenu na Zapadu.Vlasnika višekatnice,koji renta stanove i održava ih.Mislim da nije problem u javnim prihodima,nego u nejednakom pristupu.nije ostavljena mogućnost izbora.
Bellica

#472 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

zonbirile wrote:
Bellica wrote:
----------------------------------------
prvo ne shvataj to lično,a sem subjektivnog doživljaua hajmo malo objektivno.

Ja moram sve ovo uzeti k srcu i na temu odgovarati subjektivno jer sam do usiju upala u istu. To sto sam PEV (inace najmladja u KS) mi daje dovoljan razlog da budem subjektivna. Meni je izuzetno zao zgrada koje propadaju, ali za to ja krivim vlasnike etaza i zajednickih dijelova zgrada. Nasa je po milioniti put pisem takodjer pocela propadati, vec je i krov poceo curiti, pa ni sanducice za postu nismo imali, zato sto nismo placali, a nismo placali jer smo imali problem PEV-upravitelj isti koji ima i nas drug Pipi. I dok se nismo osvijestili, kljuceve smo gostima bacali preko balkona jer interfon je bio i u slaboj tj. nikakvoj funkciji, kroz stubiste smo prolazili uz pomoc baterija jer rasvjeta nije radila, postara smo cekali ispred zgrade ako smo ocekivali nekko vazno pismo. Stvari koje su predvidjene za ostavu ili podrum gomilali smo na balkonima jer su nase ostave jedno vrijeme rentane, a kasnije su ti "rentasi" ostavili stravu i uzas iza sebe pa nas je sanacija stete izasla oko 10.000KM, u lift su stalno ugradjivani polovni dijelovi, naplacivani kao novi, lift nikada nije "vidio" redovni mjesecni servis, o tehnickom prijem da ne govorim, keramika ispred ulaza je bila blago receno uzasna, rupe su bile posvuda, PP aparati servisirani Bog zna kada, analitiku smo rijetko vidjali na oglasnoj ploci, jako rijetko, skoro nikada...Sredstava na racunu je bilo, placali smo mi jedno vrijeme dok nismo vidjeli sta se desava, ja npr. placam odrzavanje, pukne cijev u kupatilu, platim majstora da sanira curenje jer nas PEV nece da otvori nalog, nece da ih pozove, a oni nisu htjeli dolaziti dok ih on ne bi pozvao i nas su uvijek odbijali s ovim "imate PEv pa mu se obratite" Pa nismo ni mi travu pasli, sto bi placali po 30KM mjesecno za odrzavanje, placali sanaciju tog npr. curenja sto je dodatni trosak, a trebao je biti finansiran iz "budzeta" zgrade plus smo na sve to placali po 20,50,70 KM za nekakve radove, ciscenje ostava i sl. krecenje stubista koje bi da je radjeno preko upravitelja bilo daleko jeftinije. Ja ti opet ponavljam svoju formulu za uspjesno odrzavanje zgrada, bez toga ne moze. Nece upravitelji raditi besplatno, to bi mi svi voljeli, ali ne moze, grad jeste u takvom stanju kako ti kazes, ali za to ne mozes i ne smijes kriviti upravitelje, hajde, reci mi je li drzava poslije rata dobila novac za sanaciju i puteva i fasada i krovova...? je li, pa gdje je ta donacija??? Da bi mi napravili fasadu na nasoj zgradi morali bi ili podici kredit ili cekati 20 godina da skupimo novac jer je zgrada velika, na svu srecu ne moramo nista raditi na fasadi, nigdje jos nije ostecena, krpit cemo je ako pocne propadati. Krov, sanaciju smo sami morali platiti, jer su se novci za popravke ratne stete izgubili. Cijene odrzavanja su niske, nema razlike u cijeni odrzavanje novijih i starijih zgrada sto je velika greska, ali sta da se radi, tu smo gdje smo. Mozda bi demonstracijama mogli nesto postici :D izmjenu zakona o upravljanju, tj. odrzavanju zajednickih dijelova. Nazalost, ja mislim da ce stanje na tim fasadama, balkonima, krovovima biti jos gore jer ljudi ne primaju pplate i penzije, mozda uskoro nece imati novca da plate odrzavanje i to ce samo pogorsati stanje. Kakvo stanje u drzavi, tako je i u zgradama, na ulicama, u sredstvima javnog prevoza... Nemoj misliti da je lako biti upravitelj, dobar upravitelj (ovdje ne ovorim o onim koji nece da rade), nije nimalo, a biti dobar PEV pogotovo nije lako, imas 50 stanara, svi nesto hoce, hoces svima da udovoljis, a upravitelj ima 5000 nekih ulaza, pa dok ti s njima sredis kad bi mogao doci majstor, pa dok se ti organizujes sto ti je prioritet da uradis, a hoces da te komsije pozdrave svaki put kad ih sretnes i hoces da budu zadovoljni jer uredno placaju...razmisli malo, najlase je govoriti "ne valja ovo, ne valja ono, lopovluk, lopovi, idioti..." a kriti se iza svojih vrata. Naplativost mog ulaza je negdje izmedju 80-85%, pred kraj godine bude i 90%, eh sad, ovi sto ne placaju, uvijek su najglasniji, uvijek njima nesto ne odgovara, oni dodju na sastanak, dok drugi, koji placaju da ne bi otisli na sud, njih zgrada ne interesuje, briga ih radi li rasvjeta, interfon ili lift, mrsko im je sici na sastanak EV, pa slusaju sta se prica putem interfona... generalno mogu reci da imam 60% aktivnih stanara koji imaju dobru suradnju samnom, imam 20% onih sto ne placaju i 20% nezainteresovanih, sto je poprilicno dobro. Ja ne znam kako druge zgrade ne mogu skupiti novac za neku sanaciju, to mi imamo solidan ulaz koji se redovno odrzava, a opet imamo nekoliko stotina KM na racunu. Hvala Bogu za sada je sve ok i meni je zao sto ne mogu biti objektivna kao ti, ja sam subjektivna i uvijek cu upravitelje dijeliti na dobre, lose i moje upravitelje, uvijek cu za lose odrzavanje okrivljivati EV, lose upravitelje i lose PEV, koja za sobom vuce losu naplativost i sve to rezultira propadanjem zgrade, nazalost. To sto ti i tvoje komsije ne dobijete nista za tih 20-30Km mjesecno sto platite okrivite svog PEV koji ne zna raspolagati ni kucnim budzetom, a o budzet zgrade, jer da zna raspolagati svojim kucnim budzetom ne bi mu trebao portal sa zgrade koji je vjerovatno prodao i uzeo sebi novac od prodaje umjesto da ga je uplatio na racun zgrade. Mijenjala sam i ja staklo na vratima, ono staro koje nije bilo polomljeno samo je "ciknulo" sam ostavila u podrum, pa ako bi pukao neki manji prozor, moze se uzeti komad stala od ovog starog, mogla sam i prodati taj "ispravni" dio stakla, pa uplatiti novac na racun zgrade, ali eto nisam, a nisam niti staklo niti jedan KF uzela sebi jer postujem svoje komsije i njihovu platu i njihovo placanje racuna za odrzavanje.
zonbirile

#473 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

@belica
draga moja belice,dobri PEV,koliko god nastojala,subjektivna si i u sukobu interesa.najbolji demant ti je praksa,praksa zemalja gdje to funkcioniše,a i stanje kod nas.pa draga Belice,cijela Titova ,frehadija,Obala ,e bila do WW II po zapadnom sistemu.Cijela je zgrada bila nečija,svi stanovi pod kiriju i hausmajstor u prizemlju.poravljao sitne popravke,u 22h zaključavao haustor,za tringelt otključavao kasnim namjernicima.protuusluga bio smještaj,manja neka plaća i mogućnost extra zarade za sitne usluge stanarima.Naši u Čikagu specijalno to i danas rade,samo su zgrade poput Bosmala i tal je veliki.Čova mi priča dobije 50 dolara da iznese ispravn TV,jer dolazi novi.On uzme 50 dolara i TV,a iznese svoj TV i tako u krug,opremio stan.Da ne dužim,po oslobođenju i nacionalizaciji,konfiksaciji,naplačivane su stanarine i sjebane zgrade,zbog lošeg sistema.sada opet loš sistem,evo na tvom primjeru o fasadi koji spominješ.Recima da je 25KM uplata održavanja.Znaš li da je komplet termo fasade m2 i to na kredit bez žiranata i kamata od 30-33KM.Znači 12 mjeseci ,cca 10m2 termo fasade.Znači cca 3-4g je dovoljno za izvedbu komplet fasade.kada uzmeš mogućnost kredita ide i brže,ili ti ostavlja mogućnost paralelnog održavanja u periodu otplate kredita.Nemoj uzeti lično,ali kako se bira PEV,sa aspekta kompetencije za posao koji bi radio.Na stranu zainteresovanost i poštenje.Stanje će i dalje voditi ka ruiniranju do devastacije,jer se laički,odokativno troše sredstva za nebitne stvari,a još kada se ubaci lični interes ,nigdje kraja.Smiješno je očekivati dogovor 10-15,a kamoli 80 EV.Po meni je bolje i 3g ići sa baterijama,imati loš ulazni portal,a uraditi fasadu.
PipiDugaDevetka

#474 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Zonbi,
Pa, šta predlažeš? Šta i kako bi ti promijenio stanje? Šta savjetuješ ministru i Vladi Kantona da se ne dešavaju ovakve stvari sa starijim zgradama u centru Grada:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/22740-Otpao-dio-balkona-zgrade-Vrazovoj.html wrote:Otpao dio balkona sa zgrade u Vrazovoj

Komadi fasade pali na automobil

S. M. 23/12/2010 14:30:00
Image
Sinoć u Vrazovoj: Oštećen automobil

Sa zgrade u Vrazovoj ulici na Skederiji sinoć oko 20.30 sati obrušio se veliki dio fasade i balkona na parkirani automobil "pasat". Na licu mjesta zatekli smo zbunjene stanare, koji su nam kazali da niko nije povrijeđen te da je prava sreća da u trenutku kada je fasada pala nije bilo prolaznika ispred objekta.

- Fasada je bila zakrpljena prije oko dvije godine, a to je finansirala Općina Centar. Duže vrijeme je prijetila opasnost jer se vidjelo da će komadi fasade otpasti. Iako je uništen nov automobil, prava je sreća da niko nije povrijeđen - kazao nam je predstavnik etažnih vlasnika Davorin Brđanin.

Nešto više od sat nakon obrušavanja došle su ekipe upravitelja "Sarajevostana" i žutom trakom obilježili opasno područje.
zonbirile

#475 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:@Zonbi,
Pa, šta predlažeš? Šta i kako bi ti promijenio stanje? Šta savjetuješ ministru i Vladi Kantona da se ne dešavaju ovakve stvari sa starijim zgradama u centru Grada:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/22740-Otpao-dio-balkona-zgrade-Vrazovoj.html wrote:Otpao dio balkona sa zgrade u Vrazovoj

Komadi fasade pali na automobil

S. M. 23/12/2010 14:30:00
Image
Sinoć u Vrazovoj: Oštećen automobil

Sa zgrade u Vrazovoj ulici na Skederiji sinoć oko 20.30 sati obrušio se veliki dio fasade i balkona na parkirani automobil "pasat". Na licu mjesta zatekli smo zbunjene stanare, koji su nam kazali da niko nije povrijeđen te da je prava sreća da u trenutku kada je fasada pala nije bilo prolaznika ispred objekta.

- Fasada je bila zakrpljena prije oko dvije godine, a to je finansirala Općina Centar. Duže vrijeme je prijetila opasnost jer se vidjelo da će komadi fasade otpasti. Iako je uništen nov automobil, prava je sreća da niko nije povrijeđen - kazao nam je predstavnik etažnih vlasnika Davorin Brđanin.

Nešto više od sat nakon obrušavanja došle su ekipe upravitelja "Sarajevostana" i žutom trakom obilježili opasno područje.
-------------------------------------------------
teško je bilo što predložiti u Kongo-Kinšasi,a može i Brazavilu.Za pravnu državu,predložio bih slobodu izbora,a pošto je već država pravna,ona bi dala pravni okvir kako zgrade moraju izgledati.kada odbaciš komponentu privatnih rentijera i vlasnika zgrada,ostali zajedno sa njima moraju poštovati opšti interes,a ostalo dođe s tim.
Post Reply