Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#151 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

vozač wrote:
a šupka koji je predstavnik stanara ću svakako da strovalim
Ja isto već uradio, štos-nos-patos i odležao 50 dana, on i dalje predstavnik,...Ne isplati se!

Po Zakonu upravitelj uzima svojih 10% do 20% PROPORCIONALNO uplatama za svaki mjesec, pa bi, prema tome, trebao biti zainteresovan za što veću naplatu. Dovljno je da 51% vlasnika etaža podsjeti na ovo upravitelja ili PEV-a (Predstavnika etažnih vlasnika pred upraviteljem) i da nalog za utuživanje. Utuživanje se plaća iz zajednički prikupljenih sredstava, a tuženi prilikom presude nadoknadi, zavisno kakva presuda bude.

@vozač,
Jesi li dobio godišnje izvještaje na početku ove godine, za prošlu godinu. Jeste li usvojili Plan održavanja za 2010.g. na održanom skupu etažnih vlasnika uzimanjem potpisa?

Ako nema izvještaja, nema usvajanja tog izvještaja, nema usvajanja Plana rada, to znači da PEV krije informacije od vlasnika etaža. Mulja nešto. Slizao se sa upraviteljem,...

Ima li iko Cjenovnik usluga održavanja zaj. dijelova zgrada koji je ministar trebao propisati?

Inače, ministar je potrčko kriminalaca koji sebe pretenciozno nazivaju građevinska mafija. Znam šta pišem, imam dokaze.

Da, napomenem da je ministar i polupismen, a zna se da su najopasniji polupismeni. I za ovo imam dokaze. Dopisujemo se on i ja. Svaki mjesec po jednu žalbu pošaljem bagri ministarskoj. Ni jedno rješenje do sada nije donio, bilo pozitivno, bilo negativno u odnosu na moje zahtjeve.
vozač

#152 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vozač »

@duboka_misao
@Garden of illusion
@ PipiDugaDevetka

hvala Vam na informacijama, sad su mi stvari puno jasnije, čak i ovo da se može promijeniti predstavnik samo našem ulazu, mnogo mi znači, pa to je maltene sve što me i zanima. samo da mi se onog kretena riješiti, sve bi bilo lakše. meni nije mrsko pisati i stalno ih vući za rukav. malo ću i zakone protabiriti. administracija mi je najmanji problem.

mi u stvari nikada nismo održali nikakav sastanak, ne znamo šta se dešava, apsolutno nikakvog papira nikad vidio nisam, jednom godišnje nalijepi izvještaj koliko je ko uplatio i to je sve. ima par godina, mi se nakanili pa otišli po neke papire, ne znam kako se to zove, uglavnom spisak nekakvih radova što su obavljeni, sve je to fino u u elektronskoj formi, ali i to kad smo otišli direktoru u kancelariju nas četvorica. na tome se sve vidi, šta je rađeno, kad je rađeno itd., koliko je od toga zaista urađeno, a koliko je provučeno kroz papire to je vrlo upitno. u svakom slučaju hvala vam puno, ovo mi je za početak više nego dovoljno.

p.s. što se tiče strovaljivanja, to sam mislio sa "funkcije", nemam namjeru da se bijem. a mogu misliti u kakvo te stanje doveo kad si ga spuco. srećom kod nas nije tako strašno, mada problema ima, al znaš kako je, danas zatvoriš oči pred malim problemom, sutra gotovo, papku danas daš prst, sutra hoće ruku iz ramena da ti iščupa.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#153 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vozač wrote: ...mi u stvari nikada nismo održali nikakav sastanak...
Samo da te podsjetim:
Niko ne voli sastančiti, pa tako ni tvoje komšije, dodju umorni sa posla i umjesto da se posvete porodici, ti ili neko drugi da ih zove na skup etažnih vlasnika (Ranije se to zvalo ''sastank kućnog savjeta''),...Ne ide.

Iskoristi drugu zakonsku mogućnost održavanja skupa etažnih vlasnika PRIKUPLJANJEM POTPISA, a prema obrascu SKUP ETAŽNIH VLASNIKA kojeg možeš ''skinuti'' sa web. stranice upravitelja OKI. Neko je već dao link. Ovom prilikom se zahvaljujem upravitelju OKI što ''odradjuje'' posao Ministarstva (Ništa o upraviteljstvu se ne može saznati na stranici Ministarstva stambene politike kantona SA).

Specijalan slučaj prevara i potkradanja etažnih vlasnika od strane upravitelja i slizanih PEV-ova (Predstavnik etažnih vlasnika) je kada je firma upravitelj ujedno i nadograditelj.
Nedovršenu nadogradnju ''odrađuju'' nakon useljenja nadogradjenih. Tako je moj upravitelj, FAMOS-GRADNJA u sprezi sa PEV-om, godinu dana nakon useljenja nadogr(a)djenih uradio izoliranje fasade stiropolom i ponovno fasadiranje samo onih dijelova fasade koji pripadaju nadogradjenim. Radovi naplaćeni, zna se od koga. Od svih vlasnika zgrade.

Još nešto, a prema Zakonu. Tvoja zgrada je velika, ima pet ulaza. Zašto ne iskoristite zakonsku mogućnost formiranja Kućnog savjeta ZGRADE?
Sutra će iskrsnuti neki problem na krovu koji je zajednički za sve ulaze, pa nije ok da samo jedan ulaz snosi troškove popravke krova. Nekada je tehnički neizvodljivo popraviti krov na samo jednom dijelu krova.
Može se desiti da jedan ulaz sklopi ugovor za postavljanje neke reklame na vanjski zid, a lova ide samo upravitelju i onom ulazu na čijem je zidu postavljena reklama, što opet nije ok.
vozač

#154 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vozač »

PipiDugaDevetka wrote:
vozač wrote: ...mi u stvari nikada nismo održali nikakav sastanak...
Samo da te podsjetim:
Niko ne voli sastančiti, pa tako ni tvoje komšije, dodju umorni sa posla i umjesto da se posvete porodici, ti ili neko drugi da ih zove na skup etažnih vlasnika (Ranije se to zvalo ''sastank kućnog savjeta''),...Ne ide.

Iskoristi drugu zakonsku mogućnost održavanja skupa etažnih vlasnika PRIKUPLJANJEM POTPISA, a prema obrascu SKUP ETAŽNIH VLASNIKA kojeg možeš ''skinuti'' sa web. stranice upravitelja OKI. Neko je već dao link. Ovom prilikom se zahvaljujem upravitelju OKI što ''odradjuje'' posao Ministarstva (Ništa o upraviteljstvu se ne može saznati na stranici Ministarstva stambene politike kantona SA).

Specijalan slučaj prevara i potkradanja etažnih vlasnika od strane upravitelja i slizanih PEV-ova (Predstavnik etažnih vlasnika) je kada je firma upravitelj ujedno i nadograditelj.
Nedovršenu nadogradnju ''odrađuju'' nakon useljenja nadogradjenih. Tako je moj upravitelj, FAMOS-GRADNJA u sprezi sa PEV-om, godinu dana nakon useljenja nadogr(a)djenih uradio izoliranje fasade stiropolom i ponovno fasadiranje samo onih dijelova fasade koji pripadaju nadogradjenim. Radovi naplaćeni, zna se od koga. Od svih vlasnika zgrade.

Još nešto, a prema Zakonu. Tvoja zgrada je velika, ima pet ulaza. Zašto ne iskoristite zakonsku mogućnost formiranja Kućnog savjeta ZGRADE?
Sutra će iskrsnuti neki problem na krovu koji je zajednički za sve ulaze, pa nije ok da samo jedan ulaz snosi troškove popravke krova. Nekada je tehnički neizvodljivo popraviti krov na samo jednom dijelu krova.
Može se desiti da jedan ulaz sklopi ugovor za postavljanje neke reklame na vanjski zid, a lova ide samo upravitelju i onom ulazu na čijem je zidu postavljena reklama, što opet nije ok.
najbitnije od svega je da se stvari pokrenu i da imamo uvida u to što se radi, sad mi je tek krivo što tu bandu prije nismo razjebali, ali nikad nije kasno.
pa ovaj kreten što je PEV sredio je da nam zatvore jedini asfaltirani prilaz zgradi, moram i to da vidim da se razvali, kreten nema auto i vatra mu, pa sad smislio da niko sa autom ne može ni prići ispred zgrade, napuco vjerovatno ove iz MZ-a, ne znam detalje, nije ni bitno, uglavnom napravio nam one žute visoke ivičnjake, ne može ni hitna doći ni vatrogasci, niko ne može pred ulaze, osim preko okolnih travnjaka, ma krebil totalni.
što je najtužnije nikad se niko nije ni parkirao, osim jednog taksiste pijandure i probisvjeta, a i on ponekad, (samo javiš muriji, zakače mu kaznu i neće zadugo, tako je funkcionisalo), raja stvarno regularna, nekad svrati neko iznese ako ima puno stvari i skloni se, to je sve, al kreten valjda ne može da gleda kako on nema auta i sve mu smeta.
e sad kako je to stavio, raja se parkiraju ispred ivičnjaka jer vide zazidan prolaz, pa ko vele da se ja ovdje parkiram, onda se zna desiti da bukvalno nemaš kuda izaći na ulicu, moraš preko blata i još preskakati ivičnjak, užas. moram i to riješiti
duboka_misao

#155 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by duboka_misao »

kod nas na mjesecnoj bazi maznjavaju pare za inspekciju liftova i dimnjaka, a meni se cini da je oboje pod moranje 1 godisnje? zgrada je napravljena 2003 znaci novo sve, ali koliko jos dugo....
vryzas

#156 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Bellica wrote:Pozdrav!

Interesuju me vasa iskustva s upraviteljima koji upravljaju vasom zgradom!Do sada sam cula da je "EKOing"najbolji,da je "SARAJEVOSTAN"najslabiji, da je "OKIupravitelj"zlatna sredina,a o "H.E.T.I.G."-u nisam cula nista posebno!!!Koliko ste zadovoljni radom upravitelja,da li su cijene odrzavanja(iako odredjene zakonom)previsoke???
Dobrinja, ulaz sa 20-ak i kusur stanova od cega samo jedan stan ne placa odrzavanje 15 KM mjesecno...nemamo upravitelja, raskinuli ugovor jos 2005 ili 2006 god., sami se organizovali i sve fercera ko pista :D
Odrzavanje lifta, ciscenje, sitne popravke po ulazu, zamjena sijalica itd. su standardne stvari koje se rjesavaju svakog mjeseca...imali smo nekoliko krupnijih problema (prokisnjavanje krova, poplava u podrumu i sl.) zbog kojih smo angazovali firme koje se bave rjesavanjem tih problema, a sve je placeno sa zajednickog racuna...svi stanari extra zadovoljni :D :D
PipiDugaDevetka

#157 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Ne znam šta da ti kažem za to što vozilima hitne pomoći i stanarima onemogućava povremeni pristup ulazima, a i za ''vatropirce'' je barem otežano :smajli koji se ibreti:

I moj PEV, bitanga kakve nema nadaleko rodom iz sela Kijevo općina Trnovo, prigradski seljak nas držao 11 godina nakon rata bez stubišnog osvjetljenja i bez dvotarifnih, trofaznih strujomjera.
Tek nakon moje intervencije dao nalog za ugradnju automata za stubišno osvjetljenje (Tridesetak KM) i ''sata za strujomjere''....pas mater.
Sve sam doktore i hitne pomoći dočekivao sa baterijskom lampom, 11 godina,...Gošća od komšinice u onom mraku slomila prst na nozi,...
PipiDugaDevetka

#158 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vryzas wrote: Dobrinja, ulaz sa 20-ak i kusur stanova od cega samo jedan stan ne placa odrzavanje 15 KM mjesecno...nemamo upravitelja, raskinuli ugovor jos 2005 ili 2006 god., sami se organizovali i sve fercera ko pista :D
Odrzavanje lifta, ciscenje, sitne popravke po ulazu, zamjena sijalica itd. su standardne stvari koje se rjesavaju svakog mjeseca...imali smo nekoliko krupnijih problema (prokisnjavanje krova, poplava u podrumu i sl.) zbog kojih smo angazovali firme koje se bave rjesavanjem tih problema, a sve je placeno sa zajednickog racuna...svi stanari extra zadovoljni :D :D
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama, Decembar, 2007.g. -PREČIŠĆENI TEKST wrote:Clan 10.

Svaka zgrada koja ima dva i više etažnih vlasnika i u kojoj je privatizovano više od 50% korisne površine bira upravitelja,......
Ministre LUkiću, na desetine, a možda i na stotine zgrada nemaju upravitelja. Poremse ti se na ministarsku funkciju!
Pretvorio si certifikat za upravitelja u certifikat za reketašenje mirnih i poštenih vlasnika etaža, pa se ljudi snalaze,....
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/03/2010 11:21, edited 1 time in total.
vozač

#159 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vozač »

vryzas wrote:
Bellica wrote:Pozdrav!

Interesuju me vasa iskustva s upraviteljima koji upravljaju vasom zgradom!Do sada sam cula da je "EKOing"najbolji,da je "SARAJEVOSTAN"najslabiji, da je "OKIupravitelj"zlatna sredina,a o "H.E.T.I.G."-u nisam cula nista posebno!!!Koliko ste zadovoljni radom upravitelja,da li su cijene odrzavanja(iako odredjene zakonom)previsoke???
Dobrinja, ulaz sa 20-ak i kusur stanova od cega samo jedan stan ne placa odrzavanje 15 KM mjesecno...nemamo upravitelja, raskinuli ugovor jos 2005 ili 2006 god., sami se organizovali i sve fercera ko pista :D
pa zar i to može?
PipiDugaDevetka

#160 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vozač wrote: ...pa zar i to može?
Može, korupciju omogućio bivši ministar Tajo, a kriminal nastavlja i ministar Lukić!

Ne krivim vlasnike etaža, ljudi se snašli i sve perfektno funkcioniše, osim jednog što ne plaća,...
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/03/2010 11:42, edited 1 time in total.
Garden of illusion

#161 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

Može i ne može :-) "Član 18. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama : U zgradama u kojima etažni vlasnici nisu izvršili izbor upravitelja uvodi se prinudna uprava, a prinudnog upravitelja određuje Ministarstvo u skladu sa Pravilnikom.
Prinudna uprava traje sve dok vlasnici ne odaberu upravitelja u skladu sa zakonom, a etažni vlasnici su dužni plaćati naknadu za održavanje i upravljanje prinudnom upravitelju."

Elem, po zakonu ne bi smjelo biti zgrada bez upravitelja, bilo izabranog bilo prinudnog , što naravno ne znači da ulaza bez upravitelja u praksi nema. Naprosto nadležne institucije ne vode računa o tome , a pojedini ulazi veoma dobro funkcionišu i bez upravitelja...i dobro svima...
PipiDugaDevetka

#162 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Garden of illusion wrote:Može i ne može :-) "Član 18. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama : U zgradama u kojima etažni vlasnici nisu izvršili izbor upravitelja uvodi se prinudna uprava, a prinudnog upravitelja određuje Ministarstvo u skladu sa Pravilnikom.
Prinudna uprava traje sve dok vlasnici ne odaberu upravitelja u skladu sa zakonom, a etažni vlasnici su dužni plaćati naknadu za održavanje i upravljanje prinudnom upravitelju."

Elem, po zakonu ne bi smjelo biti zgrada bez upravitelja, bilo izabranog bilo prinudnog , što naravno ne znači da ulaza bez upravitelja u praksi nema. Naprosto nadležne institucije ne vode računa o tome , a pojedini ulazi veoma dobro funkcionišu i bez upravitelja...i dobro svima...
Vode računa, i te kako vode računa, rukovodioci nadležnih institucija uzimaju pinku, valja nagovoriti prinudnog upravitelja da ne protestvuje zbog neplaćanja, valja privoljeti ove u nadležnim institucijama da otkažu regularnom upravitelju, a onda, godinama da otežu sa odredjivanjem prinudnog upravitelja,...S obzriom da znam kako funkcioniše ova država koju kriminalci posjeduju, ne čudim se ovome....

A sve je tako fino zamišljeno idejom o uvodjenju upraviteljstva,....Izokrenuo se svijet naopačke na ovoj krizi, turbulentnom vaktu i zemanu,....TAJOOOO, koliko si primio love na ovaj način?
Ministre Lukiću, koji si karijeru počeo u firmi Javor, koja je opet, zbog ''nestručnog kadra'' rasformirana još u socijalizmu,...Koliko primaš ove pinke?
Garden of illusion

#163 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

PipiDugaDevetka wrote:
Garden of illusion wrote:Može i ne može :-) "Član 18. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama : U zgradama u kojima etažni vlasnici nisu izvršili izbor upravitelja uvodi se prinudna uprava, a prinudnog upravitelja određuje Ministarstvo u skladu sa Pravilnikom.

Vode računa, i te kako vode računa, rukovodioci nadležnih institucija uzimaju pinku, valja nagovoriti prinudnog upravitelja da ne protestvuje zbog neplaćanja, valja privoljeti ove u nadležnim institucijama da otkažu regularnom upravitelju, a onda, godinama da otežu sa odredjivanjem prinudnog upravitelja,...S obzriom da znam kako funkcioniše ova država koju kriminalci posjeduju, ne čudim se ovome....
Ne osporavam ništa od navedenog :-D , ali je činjenica da ima i ulaza koji nemaju upravitelja, pa do kada.... :)
PipiDugaDevetka

#164 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

...
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/03/2010 12:32, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#165 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Ideja upraviteljstva se svodi na to da je firmi upravitelju lakšei jeftinije po vlasnike etaža održavati stotinu ulaza ili ugovarati neki posao sa podizvodjačem radova za stotinu ulaza, nego da sami vlasnici etaža traže i angažuju izvođače radova.

Medjutim, kao u slučaju mog upravitelja FAMOS-GRADNJE, zakinuti smo prilikom ugradnje interfona. Ugradili interfon u trospratnu zgradu, jedan ulaz, mala zgrada za 1500KM, a brat-bratu, oprema i radovi nisu koštali ni 500KM (Moja procjena). I tako su uradili, ugradili interfone sa napuhanim cijenama gdje god su mogli. Na stotine ulaza je u nadležnosti ove firme upravitelja.

Baš mi je žao što su naši ministri uprskali, upropastili ovako jednostavnu ideju koja je sasvim ok.
Ideju upraviteljstva su izokrenuli baš kao što je Branko Ćopić izokrenuo priču mog djetinjstva.

Vidjeti video Naopaki grad:
vozač

#166 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vozač »

interesantno je kako se, kad čovjek počne nešto da rješava, pokaže da je u pitanju najobičniji lopovluk, samo ipak im se može stati u kraj, ali moraju stanari biti organizovani, kao prvo. šta sve papku padne na pamet, koje su to šeme za krađu, da ti pamet stane šta skontaju.

malo digresije al moram, ja imam masu iskustava, a daleko najbolje je sa kreditom iz kantona za boračku populaciju, prvo su me izradili na takvu seljačku fintu da o tome treba knjigu napisati, kad sam digao frku ombudsmeni su mi čak rekli da nisam u pravu, na kraju su me zvali iz KS jer su se sasrali kad sam ih krenuo predati na sud, sa pozitivnim rješenjem od inspektora,da mi dodijele kredit.
finta jednostavna, neko se odrekne kredita čak iako je dobio, seljačka politika, skonta bolje donacija nego kredit, to valja vraćati ili jednostavno čovjek ne može ni to pa odustane, al šta oni rade, od njih stotinu uvijek se vrati 4-5 kredita, a oni se normalno ušute, nema nikakvih oglasa, ništa, ko te pita, završen konkurs i samo se obavjesti roki, zemo, role, komšo, brale, pajdo, amidžić, dajdžić itd., dođi po pare, ovaj je odustao i sve čisto.
e tako su i mene zvali, al tek nakon takve frke da su se žene na protokolu u kantonu počele skupljati kad se ja pojavim, znale su evo dopisa i pikanterija. u prevodu, jebo sam im znanje svima od ministra do premijera, ali argumentovano, na kraju više nisu imali kud, daj mu samo da ga skinemo sa vrata

dobro kažete, sve lijepo zamišljeno, da svi građani budu zadovoljni, jedini problem je ... malo građana
onda papak to malo preformuliše u da samo on bude zadovoljan i tu nastaje haos, ne možeš nadolmiti stoku

uzgred i nas su zajebali sa interfonima, provjereno, platili smo ih najmanje duplo skuplje nego što su se mogli nabaviti i ugraditi
PipiDugaDevetka

#167 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

ja1977 wrote:Mi nemamo upravitelja.

Bila neka lopovska firma koja je propala i evo vec dvije godine smo bez upravitelja.

Ja bih licno volio da ga imamo jer mislim da to nije losa stvar, ali ostali stanari nisu istog misljenja
StupskaBitanga wrote:ni moja zgrada nema upravitelja samo ženu koja čisti
Zgrada je "nova" ima joj 6god
Plus @vryzasov slučaj,...Samo na ovoj temi smo saznali da postoje tri zgrade koje nemaju firmu upravitelja. Ja od ranije znam sa Foruma da u Ulici Vogošćanskog odreda 23, nemaju upravitelja.

Indikativna, dapače, veoma znakovita je masovna pojava nemanja upravitelja iako je to po Zakonu obavezno.

Novinari istraživači, tužioci što plate primate, inspektori razni htio bih da znam, gdje ste, da ste ?
Haris.ba

#168 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

PipiDugaDevetka wrote:Plus @vryzasov slučaj,...Samo na ovoj temi smo saznali da postoje tri zgrade koje nemaju firmu upravitelja. Ja od ranije znam sa Foruma da u Ulici Vogošćanskog odreda 23, nemaju upravitelja.

Indikativna, dapače, veoma znakovita je masovna pojava nemanja upravitelja iako je to po Zakonu obavezno.

Novinari istraživači, tužioci što plate primate, inspektori razni htio bih da znam, gdje ste, da ste ?
Ima još tih zgrada. I znaš šta je meni najzanimljivije? Na pisanje Ministarstvu stambene politike dobivam poziv na lični broj od predstavnika jednog upravitelja, nudi mi usluge. :lol: Kaže, indirektno naravno, dobio on poziv preko ministarstva.
Džaba ministarstvu objašnjavati da je njihova zakonska dužnost da pokrenu postupak za prinudnog upravitelja. Već, nemojmo im smetat. Pustimo ih da ništa nastave da rade.

A i u novinama da izađe - piši propalo. Sitnicu su to koje su se popravile nakon teksta u novinama o nekoj temi. Već ja to ovako kontam - niko meni ne zabranjuje da prodam stan sa blentavim komšijama i kupim gdje su normalnije. A na kraju pa šta fali i vozariti malo ako ću imati svoj plac sa minimalnim 10 metara dalekim komšijama od zida kuće. Pa neka onda Mehmedić traži izvještaje od toplana i sarajevogasa, a Bećarević tetki zavrće ventile.
HomeArt

#169 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HomeArt »

Ja nisam nikad imao upravitelja (niti imam potrebu za njim) i odjednom dobijem tog prinudnog!? Ne pada mi na pamet da ga placam.
PipiDugaDevetka

#170 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Haris.ba,
Uh i tebe žestoko uzbudjuje i remete ti život ti problemi koji kada se pretvore u novac, nisu vrijedniji od stotinjak maraka. I kod mene isto, kada znam da me pakšu levati, a ne mogu mu ništa.

Ja se pojedoh što je komšija kojeg ne znam, (živi u Danskoj, svrati na nekoliko dana ljeti, pa produži na more), kupio stan od 61m2, a plaća upraviteljninu za stan od 58m2. Eto, ja spavati ne mogu što komšija mjesečno zgradu zakine 75pf i kada preračunam u postotke mog vlasništva zgrade to je oko 7pf mene direktno komšija mjesečno zakine. Dođe on od tamo iz Danske pozvoni na vrata i uzme mi 7pf.

Naravno, da nisam rekao za tih 7pf, ali pojedoh se živ, živci su mi oštri kao sankcije.....Redovno mjesečno pišem Ministarstvu, šta ću, nemoćan sam da bilo šta promijenim i jedva čekam oktobar i izbore.

Ja ne idem iz svoga stana, pa taman kada mi pukne film,....hm,...neću da prijetim nikome putem foruma.

@sahane,
Ne potcjenjuj kolabirajuću državu, zakon je zakon i doći će vrijeme kada će se država stabilizovati, a tebi od suda pristići presuda zbog neplaćanja urpaviteljnine.

Nego, moj ti je savjet da se angažuješ u vezi sa upraviteljem, ti se prijavi da budeš PEV, ti određuj, pregovaraj, a prethodno se na stranicama OKI Upravitelja upoznaj sa Zakonom.

Teže će ti biti kada di neki penzioner, pri tome još i neuk, bude određivao šta ćeš i kako ćeš plaćati
PipiDugaDevetka

#171 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Besim Mehmedić, premijer Kantonalne Vlade SA wrote:"Oko izgradnje stanova za mlade prave se toliki propusti o kojima se ne smije ni pričati", kazao je Mehmedić.
Kantonalni stambeni fond, a i upravitelji su pod nadležnošću Ministarstva za stambenu politiku, čiji minsatar je Čedomir Lukić.
Premijeru, prebroj koliko ima ulaza u Kantonu koji nemaju upravitelja i na tragu si ministrovog kriminala!

E, hoćeš ti proglašavati pedesetogodišnjake za omladinu, fuj, ministre Lukiću!
HomeArt

#172 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HomeArt »

PipiDugaDevetka wrote:
@sahane,
Ne potcjenjuj kolabirajuću državu, zakon je zakon i doći će vrijeme kada će se država stabilizovati, a tebi od suda pristići presuda zbog neplaćanja urpaviteljnine.

Nego, moj ti je savjet da se angažuješ u vezi sa upraviteljem, ti se prijavi da budeš PEV, ti određuj, pregovaraj, a prethodno se na stranicama OKI Upravitelja upoznaj sa Zakonom.

Teže će ti biti kada di neki penzioner, pri tome još i neuk, bude određivao šta ćeš i kako ćeš plaćati
Ne stanujem u stanu nego u kuci nemam ama bas nista za odrzavenje a opet sam dobio racun, zato mi ne pada na pamet da placam.
PipiDugaDevetka

#173 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sahan wrote:Ne stanujem u stanu nego u kuci nemam ama bas nista za odrzavenje a opet sam dobio racun, zato mi ne pada na pamet da placam.
Aha, znači privatna kuća je sa jednim stanom i jednom porodicom u njoj i vlasnik je 1/1.

Biće da je to slučaj kao što je u jednoj zgradi stizao račun za potrošnju struje za lift, a lifta nikada nije bilo u toj zgradi još od Austrougarske monarhije kada je zgrada izgradjena.

Svejedno, moraš to razriješiti sada jer tebi će kad-tad stići ''čestitka'' od suda. Biće ti mnogo teže da sve objasniš nekada u budućnosti. Bolje je sada to da regulišeš.
MAN-lion's coach

#174 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by MAN-lion's coach »

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:27, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#175 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

MAN-lion's coach wrote:Fidges Inženjering kod nas,važno je da redovno plaćamo i da povjerenik je iskao 40KM za interfon.Moja majka nije htjela da plati jer i zašto bi ako već mjesečno izdvaja 20.50KM?
Uglavnom većina nije platila interfon a oni koji nikako ne plaćaju tj. duguju Fidgesu dobili su interfon tao što su povjereniku platili po 40KM i nastavili kamarati dug. :shock:
Da, duguju upravitelju. Da li duguju samo upravitelju?

Razmisli.

Što je manje novca za održavanje zaj. dijelova zgrade, to je lošije održavanje, opada cijena stanova u toj zgradi, pa tako i tvoj stan ima manju cijenu nego što bi mogao imati.

Jeste da ni ja ne plaćam, ali iz sasvim drugih razloga i čim se promijene upravitelj i PEV,sve ću nadoknaditi,...
Post Reply