Draga @Bellice,
Hvala ti što se suosjećaš samnom i pokušavaš ukazati na put kako da riješim ovo neizdrživo stanje. Ukradeni i oteti novac nije veliki jer moja zgrada je mala, ali eto, ne šutim. Svađao sam se, prijetio, napravio dva incidenta koje sam odležao. Još dvije prijave za prkršaj JRM stoje na sudu da budu riješene jer sam uputio prigovor. Tada je bilo besplatno prigovariti na te presude. Ne isplati se, mada sam postigao da sve etaže budu prijavljene u evidenciju upravitelja.
Tužili su oni mene (Troškovi tužbene takse i advokata/pravnika oduzeti od naših para) zbog neplaćanja, pa sam sudu uputio odgovor na tužbu koji je besplatan.
Ostalih deset vlasnika etaža, uključujući i PEV (Predstavnika etažnih vlasnika), svi su bili protiv mene. Eh, jedino sin od ove komšinice iznad, sa nemuslimanskim prezimenom, eh, on je u razgovoru samnom, a nakon incidenta sa njegovom majkom, priupitao konstatujući DA ONI KOJI NE PLAĆAJU, ZAPRAVO KRADU OD MENE, NJEGA,...Samo sam mu odgovorio sa ''DOBRO JUTRO KOLUMBO''. Inače, pravnik koji radi u ''Zajedničkim institucijama BiH'', ali eto, nezgodno mu prezime, pa se ne miješa puno jer hoće svoj mir. A nema mira jer i on zna da ga potkradaju, doduše, za sitan novac.
Dakle, ostalih 9 etažnih vlasnika su i dalje svi protiv mene. Svi su na neki način nešto ušićarili od FG (FAMOS-GRADNJA) i PEV. Tri nadogr(a)đena vlasnika, sada to sumnjam, nemam dokaza, e ta tri nadogradjena su ušićarili izoliranjem njihovog trećeg sprata, fasadno izoliranje=stavljanjem stiropol ploča. Ti radovi su obavljeni godinu dana nakon njihovog useljenja, 2004. godine. Nema prikazanih radova izoliranja fasade na 3. spratu u Godišnjem izvještaju za tu godinu. Samo sumnjam da je to plaćeno od naših para.
Preostalih šest vlasnika su isto za PEV-a penzionera i FG. Jedna vlasnica PP (Poslovnog prostora) ima muža koji radi u školi zajedno sa dirktorovom FG suprugom. Vlasnik drugog PP je ''zemljak'' da ne navodim odakle, uvrijediće se ostali, pošteni ''zemljaci''.
Jedan vlasnik stana samo izdaje stan, pa ga ništa nije briga, pa ni za plaćanje vode jer vodu plaća onaj ko koristi stan, a jedno vrijeme je plaćao vodu za 6 članova iako je u jednosobnom stanu bila samo jedna EUPM policajka, strankinja. I on je za to da se ne ''talasa'' zbog sitnih para.
Jedna vlasnica stana živi u Holandiji i dođe samo jednom godišnje i provede tu pet-šest dana, produži na more.
Ne shvata sistem održavanja i upravljanja i načina krađe njenih para, plaća redovno i nije je ništa briga.
Posljednja vlasnica stana, starija žena kojoj sam poklonio neke stvari, peć na drva i ugalj, telefonski aparat i slično,...i ona je protiv mene. Kao, šta ja imam određivati kada je PEV tu, osigurao nas,...Zvala nedavno policiju jer je čula vrisku sestre koja je vriskala od bolova u mokraćnom mjehuru. Policija, došla, pitali sestru šta se dešava, i otišla.
Samo sam jednom pogriješio i pred ovom komšinicom odvrnuo sijalicu iznad njenih vrata i razbio je od beton. Nije važno šta je bilo, nego je važno da je PEV, naredio svima da svako ''izbaci sijalicu'' na haustor iznad svojih vrata tako da se ne mora renovirati automat stubišnog svjetla, uvoditi zajednički strujomjer, a on je kao penzioner EDP, krao struju uz pomoć te instalacije stubišnog osvjetljenja. Prijavljivao komšija dok je bio živ, prijavio i ja jednom. Ništa, EDP toleriše i fakturiše ukradenu struju kao gubici u transportu i na konto toga, sveukupnih gubitaka i ''gubitaka'' formira cijene. Jedanaest godina nakon rata nisam imao to dostigunće modernih vremena, stubišno svjetlo. Kada god dođe hitna, ljekar ili bilo ko drugi, ja sa baterijom dočekujem goste kao da rat još traje, pa struju imaju samo ''prioriteti''. Tek nakon svađe i peripetija, smilovao se i ugradio strujomjer zajedničke potrošnje i automa stubišnog osvjetljenja, 2006. godine. Samo umrli komšija i ja nismo pristali na PEV-ovu naredbu da ''izbacimo'' sijalicu iznad svojih vrata na stubištu i priključimo je na razvodnu kutiju u stanu.
Oluci od prve zime ne funkcionišu, pa u svadji sa PEV-om sam mu prigovorio objašnjavajući mu da kada smo tek uselili u novu zgradu imali smo garanciju na stanove 20 godina, a nadogradnja nema ni dana garancije. Zašto je on naručio radove na oluku iznad svog stana i platio ih od naših para, a nije od upravitelja koji je ujedno nadogr(a)ditelj na ime garantnog roka?!
Da je bogd'o, poprvio sve oluke i od naših para jer sada, čim zima dodje i malo ojuži naš zimski dvorac (Oluci svi ledom urešeni), a kada kiša pada voda teče mimo oluka oštećuje fasadu, balkonske drvene ograde,...
@Bellice, zar je besplatno skidanje ledenica i snijega koji prijeti da padne nekome na glavu? Ja sam mislio da je onih 10% što ide FG, da je to naknada upravitelju za UPRAVLJANJE, a ODRŽAVANJE zgrade se plaća po cjenovniku Ministarstva kojeg nema ili taje da ga je ministar propisao da bi mogli krasti.
Imaš li najnoviji cjenovnik iz Ministarstva. Pošalji mi na e-mail adresu, ako imaš.
[email protected]
Čini mi se da je ministar-potrčko, Čedomir LUkić (SZBiH) bio dužan propisati cjenovnik nakon tri mjeseca nakon izmjena Zakona iz 2007.g. ili je tada ministar bio Silajdžić Tajo Samir Nedam Ostavku, ne sjećam se više.
Ovo za ministra Lukića, znam šta govorim, on je potrčko kriminalaca što sebe pretenciozno nazivaju ''građevinska mafija''. 5,5 miliona je utrošio za stanove za mlade, pa nije mogao prodati te stanove, te je onda za omladinu proglasio pedesetogodišnjake, promijenio naziv Fonda, e samo da bi angažovao resurse i građevnsku operativu na račun narodnih budžetskih para.
Svjedočio, bio svjedok odbrane u slučaju Mirha Pelak i ostali. Nije on ništa pogriješio ili šta protivzakonito uradio, ali eto, da se zna u kakvom miljeu se on kreće, radi kao samostalni projektant što nije naveo u biografiji vidljivoj na web. stranici Ministarstva stambene politike Kantona. Inače, karijeru započeo u firmi ''Javor'', koja je raspuštena još u socijalizmu zbog ''nestručnosti kadra''.
Pritisak ovih ''građevinskih mafijaša'' je toliki da će i u novom budžetu planirati milionske cifre narodnih para za izgradnju stanova koji se prodaju pod ''povoljnijim uvjetima''. Sreća, pa dolaze izbori i nova vlast će u novembru to sve stopirati, nadam se. Glasaću za one koji obećaju da će ukinuti Fond za kupovinu stanova pod povoljnijim uvjetima (Raniji naziv Fonda je bio izgradnja stanova za mlade).
Rješenje je da oni, PEV I FG, prekrše neki zakon i da ih prijavim Ministarstvu ili Stambenoj inspekciji. Još uvijek ne radi pri Inspektoratu, nego pri Ministarstvu tako da ta inspekcija ne vrijedi ništa jer joj je šef Ministar i nije nezavisna kao ostale inspekcije pri Inspektoratu Kantona.
Žalim se, redovno mjesečno šaljem žalbe, oni odgovaraju i ništa ne čine kada uočim neki prekršaj zakona i prijavim.
Recimo, servisirali smo PP aparate za gašenje početnog položaja plativši ih višestruko skuplje da smo za te pare mogli kupiti nove PP aparate. Servisiranje preko FG i na aparatima piše da se servisiraju, mijenjaju prah svakih 6 mjeseci što FG i PEV ne čine. Nisu osposobili dva od tri PP hidranta. Treba imati na umu da su se u mojoj zgradi desila tri požara u roku od 9 mjeseci tokom 2006. g. i 2007.g. Svaka tri mjeseca po jedan požar i sve na instalacijama i uređajima nadogradjenih.
Eto, takve stvari prijavljujem i svi potkupljeni, ništa nije riješeno, potkupljen ministar-potrčko Lukić, potkupljen glavni protiv-požarni inspektor Kantona, Slinić Muamer (Nije donio rješenje, nego samo upozorenje FG).
Sve u svemu, žalosno moja @Bellice,...Sasvim OK ideja uvođenja upraviteljstva (Kopiran Zg model) je pretvorena u svoju suprotnost i certifikat upravitelja je u stvari, certifikat za uzimanje reketa ukoliko se sližu PEV i upravitelj.
To, da su se slizali, poznaje se po tome da nema informacija, nema na oglasnoj ploči izvješenih godišnjih izvještaja, godišnjeg plana održavanja zgrade za narednu godinu, mjesečnih izvještaja i ostalog,....
p.s.
Uh, sada mi je lakše kada sam sve ovo ispričao,...Nekome ko će razumjeti.