“Slucaj Stolac”
Stolacka je policija na Praznik rada privela na razgovor Nerina Dizdara, predsjednika Foruma mladih, jer je sa Starog grada skinuo hrvatsku i stavio zastavu Bosne i Hercegovine. Nakon sto je ispitan, Dizdar je osumnjicen za krivicno djelo izazivanja rasne i vjerske mrznje, razdora i netrpeljivosti. Jer je postavio zastavu svoje (nase) drzave na spomenik kulture. Dizdar tvrdi da se u cijeli slucaj upetljao SFOR, koji je pod punom ratnom opremom dosao i pomogao stolackim Hrvatima da hrvatsku zastavu vrate na stijeg. SFOR tvrdi da to nije tacno, a za ovu pricu vise nije ni bitno. Valjda se samo u nasoj zemlji moze dogoditi da se, osam godina nakon rata, nakon sto su sve iluzije o velikoj Hrvatskoj pokopane, nakon sto je izvjesno da nece biti “treceg entiteta”, hrvatska zastava vijori u Stocu. Valjda se samo kod nas moze postavljanje drzavne zastave smatrati rasnom i vjerskom mrznjom, razdorom i netrpeljivosti. U svakoj drugoj, normalnoj zemlji, takav bi gest bio pohvaljen. U Bosni, u Hercegovini, u Stocu, on se kaznjava. U MUP-u tvrde da se nakon svega od Stoca opet zeli stvoriti “grad slucaj”. Sto je sramotno, netacno i pokvareno. Ne zele Dizdar i Forum mladih stvarati od Stoca slucaj. Ovaj je to grad postao 1993. godine, kada su iz njega Bosnjaci protjerani u logore, a bosnjacke kuce i spomenici spaljivani. Stolac je postao slucajem i danas, to jeste zahvaljujuci onima koji su skinuli zastavu drzave BiH i vratili hrvatsku. Stolac jeste slucaj. U kojem nista nije slucajno.
Senka KURTOVIC
Oslobodjenje
-I ko sad ne bi popizdio zbog ovakvih situacija. Uklanjaju se nacionalni prefiksi gradova, a zastava susjedne drzave se viori nad Stocom. I nedajboze skinuti je i staviti BiH zastavu. Predlazem da posaljemo pismo Peddy-ju sa pitanjem zasto je to tako. Koje cemo mu slati sve dok ne dobijemo odgovor, ili dok se BiH zastava ne zaviori nad Stocom. A moze i ....ili bosanska ili nikakva.
Ko koga ovdje za......budalom pravi?
- JBT
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
sve mora ići postepeno
prije 7 godina nisam ni smio pomisliti da idem u lukavicu i RS
danas idem bez problema i straha...
postepeno...je***nije ok ali postepeno
kada sami oni skinu zastavu
taj dan će biti najbolji dan u stocu
prije 7 godina nisam ni smio pomisliti da idem u lukavicu i RS
danas idem bez problema i straha...
postepeno...je***nije ok ali postepeno
kada sami oni skinu zastavu
taj dan će biti najbolji dan u stocu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
inat, i nezadovoljstvo osobnim životomJBT wrote:Komi, sve je to OK, i ja bih volio da je skinu oni koji su je i postavili, ali.... Postoje zakoni. Neka stoji HR zastava ali zasto su skinuli BiH zastavu?
jadni bijedni siromašni zlobni ljudi
-
MRAVOJED
JBT wrote:Komi, sve je to OK, i ja bih volio da je skinu oni koji su je i postavili, ali.... Postoje zakoni. Neka stoji HR zastava ali zasto su skinuli BiH zastavu?
nema hrvatska zastava šta da radi u bih...ja nisam nikad vidio bosansku u hrvatskoj i znam da bi se digla halabuka da se to dogodi. nema ništa postepeno
joj...jest me ovo iznerviralo
- JBT
Da nisam ovo procitao u ozbiljnim novinama, ne bih povjerovao. Slucaj koji nikako ne mogu drugacije shvatiti nego miniranje suverene BiH. I to na najprimitivniji nacin. Najvise sam ljut na medjunarodne cimbenike jer su oni ti koji trebaju rijesiti ovaj problem a da pri tome ne dodje do problema i pogresnih tumacenja. Stvarno me interesuje razlog zasto tolerisu ovakvo ponasanje lokalnih budala.
-
St.Germain
politicki kurvaluk fuj. Nazalost, velika vecina BH Srba i Hrvata su trenutno u krizi identiteta, pa valja trpit njihove frustracije, dok ne dodju pameti. mislim da ne treba ni spominjati da uzrok frustracija elite nacionalnih stranaka ova dva naroda bjesomucno koriste za zgrtanje velikih novaca.
-
ella_la
St.Germain wrote:politicki kurvaluk fuj. Nazalost, velika vecina BH Srba i Hrvata su trenutno u krizi identiteta, pa valja trpit njihove frustracije, dok ne dodju pameti. mislim da ne treba ni spominjati da uzrok frustracija elite nacionalnih stranaka ova dva naroda bjesomucno koriste za zgrtanje velikih novaca.
kriza identiteta ????
borba za vlast (kao i, ako zelis, borba za >ocuvanje< identiteta), nije isto sto i kriza identiteta......