Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
McMoy

#226 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by McMoy »

Version wrote:
I ja kazem, sta ce bosanskom cobaninu muzeji, umjetnost, knjizevnost, historija, studij filozofije... Ono sto nije poslo za rukom ni Karadzicevim hordama, uspjeli su Izetbegovici i kadrovi koje su oni odgojili i odgajaju, a tragedija je tim prije veca ako uzmemo u obzir da nije poslo za rukom ni okupatoru i kvisliznizma za vrijeme IIWW, ono sto su uspjeli oni unistiti za nepunih dvadeset godina i ostaviti potpunu duhovnu i civilizacijsku pustos. Koliko je samo borbe i napora ulozeno da se uprkos svim opstrukcijama pokrenu neki fakulteti i odsjeci u Sarajevu, koji su vec postojali u Beogradu i Zagrebu, a Izetbegovicevi barbari bi sve to direktivom po kratkom postupku. U Tamnom vilajetu nikad Sunce zasjati nece.
Eh odavde puše vjetar... :D :D :D

Vidiš niko ne spominje da je otvoreno 5 novih medresa u BiH + 2 nova islamska fakulteta i da se tamo štancaju kadrovi kao na traci (6 medresa i 3 islamska fakulteta za ovako malu zemlju?!). Za njih ima para, a za ćafirski muzej, pozorišta ili sport nema :-)
Kakve oni to kadrove proizvode ? Kojem k....u oni sviraju ? Što njih ne kritizira postavljač teme ?

Na dobrom si tragu bio, ali nisi poentirao.
Dolaskom nacionalnih stranaka na vlast na prvim višestranačkim izborima 1990. godine povraćena je moć i uticaj vjerskih institucija na sva bitna dešavanja. Uticaj vjerske institucija sve tri konfesije u BiH posebno je dobio na značaju tokom krvavog rata '92-'95.
Pored toga, na čelu SDA kao predstavnika (poslije zaštitnika, a kako reče Bakir nekidan avangarde koja je toliko otišla naprijed da je narod više ne može ni pratiti) bošnjačkog naroda ustoličen je mladomuslimanski pokret.
Tokom ratnih godina, a posebno '93 godine, na teritoriji pod kontrolom SDA počela je implementacija šerijatskog prava.
Tek poslije, pod snažnim uticajem prije svega SAD-a došlo je do ponovne uspostave kakve-takve (nesavršene) ali ipak jedinstvene države i donekle je povraćena sekularna država.

Dragi moji filozofi, sociolozi, politolozi, pedagozi... očekivao sam da ćete barem detektovati jedan od glavnih uzroka zbog kojeg ni najbolji od vas niti su cijenjeni, niti su potrebni ovakvoj vlasti.
Morate se suočiti s tim da su vas filozofi, psiholozi, pedagozi sa FIN (Fakultet Islamskih Nauka) potpuno porazili i marginizirali. Sve društveno istorijske prilike su im itekako išle na ruku, tako da i niste imali neke izgledne šanse.
Nažalost, ovako uređena država, podijeljena po etničkom (pa skoro i vjerskom) principu i dalje radi protiv vas.

Sad općenito glede diskusije, bilo je dobrih naznaka da će se barem detektovati problemi i njihovi uzroci, ali se previše svelo na prepucavanja i omalovažavanja jednih protiv drugih. To samo dodatno podcrtava ovo gore napisano; stvoren je vještački sukob između dvije grupacije koje bi trebale ne samo da se uvažavaju, već i da tijesno sarađuju, a stvarni "društvenjaci" su ostali u dubokoj hladovini.

Pored svega toga, činjenica je da je (još i u ratu) stvorena hiperprodukcija doktora, magistara i visokoobrazovanih kadrova društvenog smjera uz vrlo niske standarde i zahtjeve struke. Kvalitet, koji je trebao da se stvori ozbiljnim i mukotrpnim studiranjem i radom, izgubio se u kvantitetu kadrova pod narodnim imenom "hajde Mujo da je više vojske".
Ne želim da neko pomisli da omalovažavam kriterije i zahtjeve na fakultetima društvenog smjera, kriteriji su spušteni i na prirodnim naukama. Isto tako, ne pada mi na pamet da generalizujem sve studente i način na koji su došli do diplome.
I u bolja vremena (kad se barem znalo "ko kosi, a ko vodu nosi") bilo je onih koji su zaista studirali i bavili se naučnim radom i onih koji su se provlačili tokom cijelih studija.

Na kraju, iako u ovim vremenima "prirodnjaci" puno bolje prolaze od "društvenjaka" (ne zamjerite na izrazima), odsustvo duha, smjera kretanja društva, sistema vrijednosti u društvu i posebno institucija koje bi o tome trebalo da vode računa i "razbijaju glavu", ne daje veliku nadu u budućnost bilo kome (bio ga prirodni ili društveni) van povlaštene, dobro uhljebljene i uvezane elite na vlasti.
Kao još jedan dokaz debilnosti ovakvog društvenog uređenja je i paradoks da u jednoj državi od 4-4,5 miliona stanovnika, sa nezaposlenošću od gotovo 50% i ogromnom birokratskom aždahom koja ne samo da pojede i ono što stenjući privreda mora zaraditi, nego nam i unuke zadužuje, dakle u jednoj takvoj nakaradnoj državi imamo imamo 4 ANU (3 za konstitutivne narode, plus jedna za ostale valjda :? )!!
I gle čuda, od te 4 ANU nijedna se ne bavi onim čime bi trebala - usmjeravanjem bosanskohercegovačkog društva ka boljem sutra.
Sve u svemu, ne piše nam se dobro...

P.S. Da ne bude da sam samo po Bošnjacima opleo, mislim da i ne treba previše naglašavati da se politička i vjerska elita ostala dva konstitutivna naroda ponašaju isključivo kao ekspoziture svojih vještački stvorenih matica U Srbiji i Hrvatskoj.
McMoy

#227 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by McMoy »

Hmmm... evo jedan primjer kako razmišlja "duhovna elita" i avangarda "društvenih nauka"u sekularnoj BiH:
(S)UDAR S LEĐA: "BiH je vještačka država i umiruće društvo"

Bosna i Hercegovina je vještačka država, umiruće društvo iz kojeg bježi svako ko može, izjavio je na skupu u Italiji biskup Katoličke crkve u BiH monsinjor Pero Sudar, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

‘’BiH je vještačka država sa političkog stajališta, ali, kao rezultat toga, također i sa drugih stajališta ‘’ rekao je Sudar, kako prenosi italijanska agencija.

Ova je agencija našla za shodno da sa cijelog skupa prenese samo ovu znakovitu izjavu.

‘’Bosna je prošla kroz stravičan rat izazvan komunistički inspiriranim imperijalizmom i historijskim osjećajima koji su bila raširena u narodu. Mir je nametnut kako bi se zadovoljili određeni intreresi koji nemaju ništa sa interesima građana. Za mnoge u BiH, to je umiruće društvo i zemlja iz koje treba bježati ko god može ‘’, rekao je biskup Sudar, javlja NAP.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/134 ... ustvo.html
insomnia78

#228 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by insomnia78 »

McMoy wrote:
Version wrote:
I ja kazem, sta ce bosanskom cobaninu muzeji, umjetnost, knjizevnost, historija, studij filozofije... Ono sto nije poslo za rukom ni Karadzicevim hordama, uspjeli su Izetbegovici i kadrovi koje su oni odgojili i odgajaju, a tragedija je tim prije veca ako uzmemo u obzir da nije poslo za rukom ni okupatoru i kvisliznizma za vrijeme IIWW, ono sto su uspjeli oni unistiti za nepunih dvadeset godina i ostaviti potpunu duhovnu i civilizacijsku pustos. Koliko je samo borbe i napora ulozeno da se uprkos svim opstrukcijama pokrenu neki fakulteti i odsjeci u Sarajevu, koji su vec postojali u Beogradu i Zagrebu, a Izetbegovicevi barbari bi sve to direktivom po kratkom postupku. U Tamnom vilajetu nikad Sunce zasjati nece.

Vidiš niko ne spominje da je otvoreno 5 novih medresa u BiH + 2 nova islamska fakulteta i da se tamo štancaju kadrovi kao na traci (6 medresa i 3 islamska fakulteta za ovako malu zemlju?!). Za njih ima para, a za ćafirski muzej, pozorišta ili sport nema :-)
Kakve oni to kadrove proizvode ? Kojem k....u oni sviraju ? Što njih ne kritizira postavljač teme ?

Tokom ratnih godina, a posebno '93 godine, na teritoriji pod kontrolom SDA počela je implementacija šerijatskog prava.
Odmah ti je jasno o kakvom vilozovu se tu radi

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Juvelandia

#229 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Juvelandia »

Skoro svaka druga tema na ovom forumu se na kraju okrene na anti islam.Islam je kriv i za porast cijene nafte te saobraćajne nesreće, ne vole ljudi valjda crveno svjetlo pa nece da stanu da ga gledaju, samo im u glavi zeleno. :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#230 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Domaci izdajnik »

Breathless wrote:
pashasolidni wrote:ova dvojica lajavih bi i Galilea spalili,nedjeljom na forumu,a u ponedjeljak u reifeisen na salter,valja sta i zaradit jel
Sta ce Galileo Galilei, kad nema cage sa ETF-a :lol:
Znaš kako ovo zvuči? Ko kad bi sad ja rekao da nije Tesla izmislio struju sad bi ovo čitali u mraku :mrgreen: :lol:
Breathless

#231 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

crnoplavo wrote:
djecu odgajaju, prije svega roditelji,
Roditelji koji u ovom meraku koji uzivamo rade po 10-14 sati, cak i vikendima ili roditelji koji ne rade, a nemaju vremena ni za svoju djecu, jer su zauzeti gledanjem turskih serija i prijenosima Lige prvaka.
Version wrote:
ko će ih upoznati sa svojom kulturom i historijom ?
crnoplavo wrote: ovo je poziv u nacionalizam...
:-)
Platformas

#232 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Platformas »

Ima mjesta i ova za 'vjerske' škole koje su poslije rata nicale kao gljive poslije kiše, kome to oni trebaju? Ali to i dalje ne znači da je štancanje 'filozofa' opravdano.

Treba jednostavno uzeti spiskove nezaposlenih po zanimanjima, dozvoliti svakome da upiše šta voli ali na neki način usmjeriti upisivanje studenata na fakultete koji daju kakvu takvu šansu za zapošljavanje. Jedan od vidova tog usmjerenja bi recimo mogao biti dodatni broj bodova na deficitarnost studija, kada se aplicira za stipendiju.
To je uvedeno u Tz prilikom dodjeljivanja studentskih kredita, gradjevina, elektrotehnika, masinstvo, fizika i matematika nose +20 bodova u startu.

Treba prestati prepucavanje ko je 'jači', bez koga to ne bi moglo, nego samo gledati ko nam to treba u budućnosti. Da se ne prave budući visokoobrazovani socijalni slučajevi.
Breathless

#233 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

McMoy wrote:Kao još jedan dokaz debilnosti ovakvog društvenog uređenja je i paradoks da u jednoj državi od 4-4,5 miliona stanovnika, sa nezaposlenošću od gotovo 50% i ogromnom birokratskom aždahom koja ne samo da pojede i ono što stenjući privreda mora zaraditi, nego nam i unuke zadužuje, dakle u jednoj takvoj nakaradnoj državi imamo imamo 4 ANU (3 za konstitutivne narode, plus jedna za ostale valjda :? )!!
I gle čuda, od te 4 ANU nijedna se ne bavi onim čime bi trebala - usmjeravanjem bosanskohercegovačkog društva ka boljem sutra.
Sve u svemu, ne piše nam se dobro...

P.S. Da ne bude da sam samo po Bošnjacima opleo, mislim da i ne treba previše naglašavati da se politička i vjerska elita ostala dva konstitutivna naroda ponašaju isključivo kao ekspoziture svojih vještački stvorenih matica U Srbiji i Hrvatskoj.
Nije cak toliki problem ni ta dejtonska struktura zemlje, koliko palanacka svijest koja je ukorijenjena u nasu kulturu, jednako i u Sarajevu, i u Banja Luci i u Grudama, na selu i u gradu, svuda u cijeloj BiH, a prisutna je itekako i u ove tri susjedne zemlje s kojima granicimo. Radomir Konstantinovic je u njoj vidio i uzrok srpskog nacizma, kako ga je okarakterisao, a ni druga dva naroda ne zaostaju mnogo. U socijalizmu je postojao bar prividno drustveni konsenzus i smjernice kojima bi drustvo trebalo ici, a danas se ne mozemo usaglasiti ni oko najbazicnijih vrijednosti koje su cesto potpuno suprostavljene jedna drugoj. Smatram da je ta linija razdvajanja, uz vrlo ostro povucene socijalne i klasne razlike, cak i destruktivnija od onoga sto dijeli stanovnike ove zemlje po nacionalnoj pripadnosti. Ta palanacka svijest u simbiozi sa kapitalizmom kakav nam se ratovima tokom 90-ih nametnuo, stvorila je najzlocudniju bolest koaj jede samo tkivo ovog drustva, a njen produkt je i ova tema u kojoj raspravljamo da li nam je potrebna kultura, kulturne i naucne institucije, humanisticke nauke, jer nista od toga toboze ne sluzi nicemu izuzev da muze pare od privatnika, a pored toga, time se moze i amaterski baviti u slobodno vrijeme svaki student tehnickih fakulteta.. Kao sto vec rekoh, mi smo se vratili u preddrustveno stanje i jedini kohezivni faktor u ovoj zemlji moze biti upravo kultura, ona je prva i u ratu i nakon rata probila linije razdvajanja, a kulturu smo gotovo iskorijenili. I po tome smo jedinstven primjer u Evropi, a i sire. Ako neko misli da narod i zemlja bez kulture, kulturne proizvodnje i institucija koje cuvaju pamcenje moze napredovati i u krajnjem opstati bez onih koji postavljaju pitanja i propituju put kojim se drustvo krece, opasno se vara.
azdralovic

#234 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by azdralovic »

Nevezano za temu, najdraze mi je kad neko napise ekonomski neodrziv sistem a Hrvatska danas 4 puta vise zaduzena nego Jugoslavija :D
ultima_palabra

#235 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by ultima_palabra »

Nije problem toliko u broju "filozofa" koliko u kvaliteti... većina profesora na FPN-u recimo su moralne ništarije koje ne reaguju na društvenu katastrofu koja se dešava, nego čekaju da im kakav tajkun baci kosku da je glođu. I sad takvi trebaju da obrazuju nove generacije mislilaca koji će nas povući sa dna... vidimo kako im to ide.

Znači problem je dvostruk... slažem se da je barbarska država ona koja okreće glavu od humanističkih nauka, ali činjenica je i da tamo sad studiraju većinom mediokriteti, oni koji bi "nešto da završe" itd.

Kao mali sam pokazivao afinitet prema književnosti, jezicima, žurnalizmu, istoriji... i onda sam upisao ekonomiju :D Zato što sam vidio u kojem pravcu to ide, što sam htio da imam veći izbor zaposlenja od toga da radim u školi... a ovim stvarima se čovjek može baviti i iz hobija.
Joe McCarthy

#236 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

McMoy wrote:

Ista procesuirana biološka masa, drugo pakovanje. :thumbup:
trcicu trceci

#237 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by trcicu trceci »

ultima_palabra wrote:Nije problem toliko u broju "filozofa" koliko u kvaliteti... većina profesora na FPN-u recimo su moralne ništarije koje ne reaguju na društvenu katastrofu koja se dešava, nego čekaju da im kakav tajkun baci kosku da je glođu. I sad takvi trebaju da obrazuju nove generacije mislilaca koji će nas povući sa dna... vidimo kako im to ide.

Znači problem je dvostruk... slažem se da je barbarska država ona koja okreće glavu od humanističkih nauka, ali činjenica je i da tamo sad studiraju većinom mediokriteti, oni koji bi "nešto da završe" itd.

Kao mali sam pokazivao afinitet prema književnosti, jezicima, žurnalizmu, istoriji... i onda sam upisao ekonomiju :D Zato što sam vidio u kojem pravcu to ide, što sam htio da imam veći izbor zaposlenja od toga da radim u školi... a ovim stvarima se čovjek može baviti i iz hobija.
Iz hobija se mozes baviti ali nemoj misliti da ces znati jezik ili knjizevnost kao oni sto to diplomiraju, kao i da si mjerodavan da dajes misljenje osim kafansko

Isto tako, i ja, se mogu baviti iz hobija ekonomijom, ali ne mogu znati kao neko ko zavrsi taj fakultet. Da li mogu biti uspjesan? Mogu ako imam para. Da li neko moze biti uspjesan lingvista ako ima para? e to tesko, u tome je razlika
Post Reply