Ovo puno ljudi ili ne zna ili su zaboravilianimals wrote:I dok je tvoj dedo obilazio pola Evrope, u doba Tita..
nas cetvero je prezivljavalo od invalidske penzije
moga starog koja je bila duplo manja od penzije tvoga dede.. zato smanjite dozivljaje djeco..
moj stari nikad mora nije vidio.. i ja da zalim tvoga dedu..
Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- pustopoljina
#801 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- Sanjarko
#802 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ovi iz EU itd., barem mogu se preseliti i zivjeti u Bosni, Meksiku itd. A iz Bosne gdje ce. Moraju preuzimati penzije licno ili preko banke. Ako odu u inostranstvo imaju kako sam shvatio umanjenu penziju bez koeficijenta. To znaci ko ima onu sad od 358 km da ode u inostranstvo da zivi bi imao penziju oko 200 km.Bloo wrote:Srce mi se cijepa.
Što sa EU penzijom dolazi da živi u Bosni.
A gdje će penzioner iz Bosne da živi, a ne životari?
Znam iz licnog iskustva a ne bi ko to prima. Gdje da sa 200 km ode da zivi. Afrika mozda, i bi li i u Africi sa tim mogao da zivi.
-
Bodkin
#803 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sta trebamo izvuci iz ovoga? Sta mislis na sta lici prosjek tadasnje drzave i ove danas. Jel mislis da je vise danas ovih sto za mlijeko nemaju ili je vise tad bilo ovih gdje je cetvoro prezivljavalo od penzije? A i jos ne znamo kolika je ta penzija i sta je mogao sa njompustopoljina wrote:Ovo puno ljudi ili ne zna ili su zaboravilianimals wrote:I dok je tvoj dedo obilazio pola Evrope, u doba Tita..
moga starog koja je bila duplo manja od penzije tvoga dede.. zato smanjite dozivljaje djeco..
- bavi
#804 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
-
Bodkin
#805 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ajd sto levat iz zapadne evrope, amerike ili australije trubi o tome za koga glasati ili kako treba sa onima preko, ali da ubjedjuje koliko je dovoljno dedi za zivot u bih? Ludilo.
Bacan bolan suplju na temama tipa auta, zene, sport, globalna politika, a ne koliko je dosta dedi za zivi kako treba. Naravno ni slucajno kablovsku da uzme
Bacan bolan suplju na temama tipa auta, zene, sport, globalna politika, a ne koliko je dosta dedi za zivi kako treba. Naravno ni slucajno kablovsku da uzme
- mirsek
#806 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
1000 KM u BIH je 1100-1200 eura u Njemackoj. Eto da maksimalno, nerealno, budes fleksibilan 1500 eura, ni centa vise. 2500 eura je mozda isto u Svicarskoj ili Norveskoj, u Njemackoj sigurno nije.CPT wrote:
Citave porodice u BIH zive i sa manje od 500KM. Racunica ti je .... Samac moze bp zivjeti bar slicno kao i u DE sa 2500€.
- pustopoljina
#807 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Nista vezano za danas. Mali doprinos onome kako se nekad dobro jelo.
Neki danasnji penzioneri nisu ni tada uzivali. Citav zivot im je jebada.
- Sanjarko
#808 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Znam za onu nenu sto je 3 rata prezivjela. Ne znam ime itd.pustopoljina wrote:Nista vezano za danas. Mali doprinos onome kako se nekad dobro jelo.
- CPT
#809 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Jasta je...mirsek wrote:1000 KM u BIH je 1100-1200 eura u Njemackoj. Eto da maksimalno, nerealno, budes fleksibilan 1500 eura, ni centa vise. 2500 eura je mozda isto u Svicarskoj ili Norveskoj, u Njemackoj sigurno nije.CPT wrote:
Citave porodice u BIH zive i sa manje od 500KM. Racunica ti je .... Samac moze bp zivjeti bar slicno kao i u DE sa 2500€.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... Comparison
- animals
#810 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
200 tadasnji DM..Bodkin wrote:Sta trebamo izvuci iz ovoga? Sta mislis na sta lici prosjek tadasnje drzave i ove danas. Jel mislis da je vise danas ovih sto za mlijeko nemaju ili je vise tad bilo ovih gdje je cetvoro prezivljavalo od penzije? A i jos ne znamo kolika je ta penzija i sta je mogao sa njompustopoljina wrote:Ovo puno ljudi ili ne zna ili su zaboravilianimals wrote:I dok je tvoj dedo obilazio pola Evrope, u doba Tita..
-
Fudo387
#811 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A cuj, nema mu dedo za pozorisne predstave....
Ajebote, je problema.
Mislim, zaista suosjecam.
Vise od pola planete nije danas jelo, ali problem je pozoriste....
Tctctc, sta je ovom narodu?
Ajebote, je problema.
- insomnia78
#812 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Cekaj. Sad ce ona sto se preporodila kako se docepala becks opereFudo387 wrote:A cuj, nema mu dedo za pozorisne predstave....
Ajebote, je problema.
-
Fudo387
#813 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Balet na ledu, drz, nedaj.insomnia78 wrote:Cekaj. Sad ce ona sto se preporodila kako se docepala becks opereFudo387 wrote:A cuj, nema mu dedo za pozorisne predstave....
Ajebote, je problema.
-
Bodkin
#814 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
CPT wrote:Jasta je...mirsek wrote:1000 KM u BIH je 1100-1200 eura u Njemackoj. Eto da maksimalno, nerealno, budes fleksibilan 1500 eura, ni centa vise. 2500 eura je mozda isto u Svicarskoj ili Norveskoj, u Njemackoj sigurno nije.CPT wrote:
Kakvi ste vi indijanci. I to poredjenje sa jednim od skupljih gradova
- insomnia78
#815 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A u tri smjene se radi i jos kaze nazes jedan na po radnog vremena i bog da te vidi 
- pustopoljina
#816 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Bgm kafa u tom gradu jeftinija neg u ovoj mojoj provinciji 
- animals
#817 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Moja strina danas u Bosni ima penziju preko 2000km..
I kukate opet.. ne valja vam drzava..
I kukate opet.. ne valja vam drzava..
-
macchiato
#818 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A neko možda nije imao ni te invalidske penzije. I šta sad?animals wrote:I dok je tvoj dedo obilazio pola Evrope, u doba Tita..
Ne smiješ se više ni na šta požaliti, uvijek se neko nađe da se uporedi sa još većim crnjakom. Dokle više?
Čitava poenta moje priče je da uz svoju crkavicu od penzije nije skoro trideset godina maknuo iz Zenice, da ne može priuštiti skoro ništa, uzeti nešto unucima i da hiljadu puta prevrne onu marku prije nego što je potroši. Od momenta otkako se penzionisao, čitav život se sveo na životarenje i gledanje kako pregurati od prvog do prvog, a da ne crkne od gladi i da mu ne isključe struju. Sve ostalo je postalo luksuz.
Ali mi je drago što je bar nekad prije ljepše i opuštenije živio. Eto, to htjedoh reći.
To što vi niste imali, ne znam kakve to veze ima sa ovim što sam pisala.
- insomnia78
#819 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A vani nema takvih penzionera?
-
Fudo387
#820 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
I onda na kraju, skup zivot u Sarajevu.
Pa seli se u Olovo. Prodas stan, i taman ti razlika, sto ostane kad kupis u Olovu, moze biti da rahat gledas ismeta horu, sometimes.
I ovdje na Lower ManhattanU zivi ko ima viska para, ostali koji nemaju odu u neku zabit po Koloradu i sl.
Zamisljam, sad dodje penziner i pocne ti se zaliti, mala mi penzija jarane nemerem justina biebera ic’ gledat?
Aj bizi.
Pa seli se u Olovo. Prodas stan, i taman ti razlika, sto ostane kad kupis u Olovu, moze biti da rahat gledas ismeta horu, sometimes.
I ovdje na Lower ManhattanU zivi ko ima viska para, ostali koji nemaju odu u neku zabit po Koloradu i sl.
Zamisljam, sad dodje penziner i pocne ti se zaliti, mala mi penzija jarane nemerem justina biebera ic’ gledat?
Aj bizi.
- mirsek
#821 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Upravo si dokazao da sam u pravu, hvala.CPT wrote:Jasta je...mirsek wrote:1000 KM u BIH je 1100-1200 eura u Njemackoj. Eto da maksimalno, nerealno, budes fleksibilan 1500 eura, ni centa vise. 2500 eura je mozda isto u Svicarskoj ili Norveskoj, u Njemackoj sigurno nije.CPT wrote:
- cLo
#822 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa nisu svi preostali u Bosni skorojevici i "kad se opanak popapuci" da im je doner kod Ahmeda plafon civilizacije. Postoje ljudi koji ce ustedjeti na rucku da bi otisli u pozoriste ili balet. Vama je to smijesno, naravno.
- insomnia78
-
Fudo387
#824 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Super.cLo wrote:Pa nisu svi preostali u Bosni skorojevici i "kad se opanak popapuci" da im je doner kod Ahmeda plafon civilizacije. Postoje ljudi koji ce ustedjeti na rucku da bi otisli u pozoriste ili balet. Vama je to smijesno, naravno.
- Bloo
- Globalna šefica
#825 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Vidiš da jestecLo wrote:Pa nisu svi preostali u Bosni skorojevici i "kad se opanak popapuci" da im je doner kod Ahmeda plafon civilizacije. Postoje ljudi koji ce ustedjeti na rucku da bi otisli u pozoriste ili balet. Vama je to smijesno, naravno.
I tužno je da su penzioneri i često najbrojniji na predstavama i otvaranju izložbi...
Ali to ne razumije neko ko nema kulturu odlaska u pozorište ili kino tokom radnog vijeka, da ljudi imaju potrebu da isto nastave i kad se penzionišu.
I ne samo to. I da planinare i da posjećuju prijatelje u drugim gradovima...
Da kupe knjigu gluhobiloooooooooooooooooo