Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- Bloo
- Globalna šefica
#276 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Magična institucija ino dnevnica...
- HAVANA
#277 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Thorgerson wrote:Nevezano za firme koje si ti naveo. Znači ovo ispod što pišem, tako funkcioniše 70% domaćih firmi - ako ne i više. Neću da se ogriješim.HAVANA wrote: A od cega mislis da ima da plati na ruke? Kad pisem o zanatlijama i malim poduzetnicima jebo to...Daj ozbiljnije firme i poslove.Sad postavim takve koji su sami od nule krenuli a rade i ovde i bez problema dobiju poslove sirom svijeta,sad ni to ne valja.Kakve ba ruke,jesi ti pogledao djelatnosti kojim se bave?Od cega mislis da ima dati na ruke? Kes? Odakle mu? Da mu nece lidl ili aldi u njemackoj dati kesa,ili hotel dubaiju,ili hotel u sarajevu koji prati banka po izvedenim radovima i predracunima? Ili da drugom nece englez dati kes za proizvedena kolica za trku pasa,ili asa vw za bravice sanduka,rampe...Ili da mu nece za poslove na brani u africi platiti kesom,ili mozda soping centri kompletni uradjeni u sarajevu...Citaj reference ovih ljudi,pitaj,uci...Kakav ba kes,sve je manje kesa...Kes je na onim plocicama,klimama,servisima automobila,pijacama,piljarama...Ja sam sitan i mali a ne dam vise kes bogu ocu a sta je u vezi firme.Samo na racun.Registruj se pa radi.Jebem se ja,jebi se i ti...Ti kad bi radio koliko se naradio gazda strojala,puno bi ti bolje islo.Kad bi se smio usuditi i poceti od onoga od cega je poceo gazda alupointa,ja bi ti skino kapu i pitao te za savjet.Kad bi zavrsio skole i bio strucan kao sto je vlasnik i supruga od vlasnika electre,ja bi ti opet skinuo kapu.Kad bi sproveo ideju u djelo od koje je poceo purple key,ja bi ti rekao svaka cast.Zasto lajete na ljude a i ne znate ih? Ne kontam.
Necemo se prijatelju praviti valjda ludi? Zna se kako se keš ovdje izvlači. Svi šute i niko o tome ne govori. Pa jebote ne moraš dobiti keš, da bi mogao dati keš radnicima? Ne kontam?
Dobro radnicima, dobro privatnicima. Državi ne treba, imaju MMF. I svima super. Jebo dugoročno. Jebo to što ćemo za 50 godina bit zaduženi ko budale bez autoputa, infrastrukture i svi će se pitati - pa kako? Jebo to što će se penzioni fond urušiti (već se urušava), zdravsteveni fond (ne može rahat ni umerije ovdje, klinika je u rasulu), jer ovo ne ide ovako. Svi će reći, pa kako sad ovo.
p.s.
Računica je jasna, a student prvog semestra ekonomije će je skontati. Je li isplativije dati državi 10% na 1.000 KM ili 70% na 1.000 KM?Pomnozi to sa 20-30 radnika. Pa eto, ne treba ti ni digitron.
Ponavljam, kratkoročno sve funkcioniše i sve je ok, ali sistem će se urušiti. Samo je pitanje vremena. Eto mi pametni, čitav svijet budale.
Ne znam,ja bi volio da je ovaj moj bunt manji.Prebrzo idem po nove.A doo sa 2 zaposlena.Zamisli kakav je kod ovog sa 28 zaposlenih.I kao ne valja on,sta li,bolje da ga nema? Da i on ode?- Bloo
- Globalna šefica
#278 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Havana....
Ebanking...manja provizija po transakciji..usteda vremena...
- HAVANA
#279 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ne hvala.Bloo wrote:Havana....
-
Hendrix
#280 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Znaci da rezimiramo, standardno uspjesne firme preko ledja radnika i zakidanja na doprinosima? To sto ce taj inzinjer koji lafo treba da skace od srece sa 2 milje imati na kraju manju penziju od smecara...to gazde ne interesuje, do tada je on izvuko milione iz firme i posao je zavrsen. Nek fukara crkne.
Otkud gazdi da plati doprinose? Pa jebe se radniku za to ba, on radi za platu, gradjenje firme i sikiracija oko poreza je vlasnikova. Sta se petljas u biznis ako ne znas da ga vodis? Kod nas svaki klinac koji digne kredit postane gazda jer ga drzava ne tjera da radi posteno prema radnicima i plata po plata...nabije se milion.
Pa imam i ja ba takvih primjera milion, uspjesni gazda sa nekretninama i 5 radnika koje supak ne moze prijaviti posteno jer jbg kako kupiti 10 nekretnina u 10 godina. Svaka marka je vazna, pogotovo ona koja se uzima na porezima.
Sminka sve stroga, vrhunske firme eno ti Bekto Precisa, Audi ..Ferrari nema dalje a inzinjer radi po 14 sati dnevno i vikende. Ko bi to u Njemackoj radio? Popushio bi tuzbu i propo u mjesec dana, ali kod nas je hadzo i njegova hanuma...mumini, dobrotvori, bisnizmeni.
Jebo ti drzavu ba gdje ljudi meni kazu sta hoces ti si prijavljen na punu platu, ljudima dopizdi sve i ta neka supljiranja i gledanje kako se bogatstvo skuplja preko ledja radnika.
Al ima posla, nije da nema jel. Al nema postenja.
Otkud gazdi da plati doprinose? Pa jebe se radniku za to ba, on radi za platu, gradjenje firme i sikiracija oko poreza je vlasnikova. Sta se petljas u biznis ako ne znas da ga vodis? Kod nas svaki klinac koji digne kredit postane gazda jer ga drzava ne tjera da radi posteno prema radnicima i plata po plata...nabije se milion.
Pa imam i ja ba takvih primjera milion, uspjesni gazda sa nekretninama i 5 radnika koje supak ne moze prijaviti posteno jer jbg kako kupiti 10 nekretnina u 10 godina. Svaka marka je vazna, pogotovo ona koja se uzima na porezima.
Sminka sve stroga, vrhunske firme eno ti Bekto Precisa, Audi ..Ferrari nema dalje a inzinjer radi po 14 sati dnevno i vikende. Ko bi to u Njemackoj radio? Popushio bi tuzbu i propo u mjesec dana, ali kod nas je hadzo i njegova hanuma...mumini, dobrotvori, bisnizmeni.
Jebo ti drzavu ba gdje ljudi meni kazu sta hoces ti si prijavljen na punu platu, ljudima dopizdi sve i ta neka supljiranja i gledanje kako se bogatstvo skuplja preko ledja radnika.
-
moonca
#281 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sa ovakvom logikom, radnik dobije sto je i zasluzio.Otkud gazdi da plati doprinose? Pa jebe se radniku za to ba, on radi za platu, gradjenje firme i sikiracija oko poreza je vlasnikova.
-
Hendrix
#282 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A koja to logika inace treba? Da radi vikende i dzabne sate da bi gazdi dizao firmu? Nemoj mijesati ovo sa zabusavanjem ili neradom na racun firme, to je druga stvar.moonca wrote:Sa ovakvom logikom, radnik dobije sto je i zasluzio.Otkud gazdi da plati doprinose? Pa jebe se radniku za to ba, on radi za platu, gradjenje firme i sikiracija oko poreza je vlasnikova.
Radnik ima ugovor u kojem stoji da ce biti placen odredjenu sumu za posao koji radi i to je to ba. Nema tu emocija ili nekog davanja zivota za firmu ba, to su totalne gluposti. Radnik je resurs kojeg ce se biznis rijesiti prvom prilikom kad nema posla, to je jednostavno tako i to je samo biznis. Jedino je u bosni familijarni biznis svaciji biznis i gazde ocekuju da se neko kojem daje 2% zarade firme posveti firmi kao da dobiva 100%.
Dakle, nemas za doprinose da platis...ti si karina od biznismena i prvenstveno kriminalac koji krade od svog radnika. Nema se para...zatvori firmu brate, nemoj patit druge ljude ako nisi sposoban voditi zdrav biznis koji se ne zasniva na principima iz Bangladesa.
-
The 51st State
#283 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
tako je svugdje u svijetu, samo drukcije vizualizirano, otkako je ekonomije i viska vrijednosti. otkio bosnjak zapadnu evropu i satra pricom kako moze tamo.Hendrix wrote:Znaci da rezimiramo, standardno uspjesne firme preko ledja radnika i zakidanja na doprinosima? To sto ce taj inzinjer koji lafo treba da skace od srece sa 2 milje imati na kraju manju penziju od smecara...to gazde ne interesuje, do tada je on izvuko milione iz firme i posao je zavrsen. Nek fukara crkne.
-
moonca
#284 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ja samo cujem, kako vas vlasnik izrabljuje, moras raditi cak 8 sati --samo pauza pola sata ..Hendrix wrote:A koja to logika inace treba? Da radi vikende i dzabne sate da bi gazdi dizao firmu? Nemoj mijesati ovo sa zabusavanjem ili neradom na racun firme, to je druga stvar.moonca wrote:Sa ovakvom logikom, radnik dobije sto je i zasluzio.Otkud gazdi da plati doprinose? Pa jebe se radniku za to ba, on radi za platu, gradjenje firme i sikiracija oko poreza je vlasnikova.
Radnik ima ugovor u kojem stoji da ce biti placen odredjenu sumu za posao koji radi i to je to ba. Nema tu emocija ili nekog davanja zivota za firmu ba, to su totalne gluposti. Radnik je resurs kojeg ce se biznis rijesiti prvom prilikom kad nema posla, to je jednostavno tako i to je samo biznis. Jedino je u bosni familijarni biznis svaciji biznis i gazde ocekuju da se neko kojem daje 2% zarade firme posveti firmi kao da dobiva 100%.
Dakle, nemas za doprinose da platis...ti si karina od biznismena i prvenstveno kriminalac koji krade od svog radnika. Nema se para...zatvori firmu brate, nemoj patit druge ljude ako nisi sposoban voditi zdrav biznis koji se ne zasniva na principima iz Bangladesa.
.da, placen je i da odradi za sta je placen---- da li odradi?
..Vlasnik treba da plati doprinose i mora ih platiti- za one, koje se dogovore sa radnikom.
I radnik ima opciju -- ako ga vlasnik ne placa, ne uplacuje doprinose, napusti firmu-kazni vlasnika-- neka sam radi.
-
Hendrix
#285 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Kakvi dogovori s radnikom oko doprinosa? Ima zakon i zna se koji su doprinosi na plate, drugo je to sto se vecina oglusuje na to.moonca wrote:
Ja samo cujem, kako vas vlasnik izrabljuje, moras raditi cak 8 sati --samo pauza pola sata ..![]()
.da, placen je i da odradi za sta je placen---- da li odradi?
..Vlasnik treba da plati doprinose i mora ih platiti- za one, koje se dogovore sa radnikom.
I radnik ima opciju -- ako ga vlasnik ne placa, ne uplacuje doprinose, napusti firmu-kazni vlasnika-- neka sam radi.
Ako ne odradi za sto je placen pa ima otkaz valjda, disciplinske mjere...nije niko lud da placa nesto sto ne donosi vrijednost? Ne govorimo o drzavnoj sluzbi ovde.
Koliko vidim tvoja teorija je da su radnici takvi da ih i treba izrabljivati, jbg nije bas tako, mnogi ljudi nemaju izbora. Kod nas trebas kao biti sretan jer ti je neko dao posao, kako divan gest od vlasnika firme, pa to je humanitarac veliki. Et ne moras ni platit, fala sto si posla dao.
Biznis je biznis ba, svi rade za pare na kraju dana jel, ali kod nas je sve okrenuto ka poslodavcu i on je svemocan.
Paradoksalno je da se ovde kao zale gazde jer jadni moraju naci pare da plate radnike...pa jbg sta je poenta firme i rada uopste?
- Edin H.
#286 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Bloo wrote:@HAVANA
Javi jaranu iz Alu-pointa da mu treba neko lektorisati web stranicu.
Jel mu neko iz IB pisao, posvađali se svi padeži...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#287 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Kod nas prijavljuju na puni iznos plate i mislim da smo jedna od rijetkih firmi iz ove branse sto to radi... i vjeruj mi da ljudi i ne zele tu punu platu... eto taj od 2000 sto dobije, on u brutu kosta mozda 2300-2400Hendrix wrote:Znaci da rezimiramo, standardno uspjesne firme preko ledja radnika i zakidanja na doprinosima? To sto ce taj inzinjer koji lafo treba da skace od srece sa 2 milje imati na kraju manju penziju od smecara...to gazde ne interesuje, do tada je on izvuko milione iz firme i posao je zavrsen. Nek fukara crkne.
Da ga prijavi na sve ne bi ni 1300 dobio čestito, ko ce pristati na to?
Kad drzava stane iza postenih firmi, a ne da jos vise namete i terete lupa da bi raznorazna bagra mogla na divljaka da radi... jbt znam covjeka ima firmu ovu pvc stolariju i roletne radi, al kaze ubi konkurencija
On plati sve zivo, izdaje fiskalni sa garancijom, radi alu rolentne za 95+pdv roletna i ove dzize naknadno po metru
Ti otvoris pik, na piku milion nekih majstora, kupuju repromaterijal po zivinicama, srebreniku, ovdje rezu, nesta sklapaju, stakla nabavljaju na xy mjestima, računa nikakvog, on na birou, neka penzija pride, ide zdravstveno itd itd, a sve zarad nekoga ko se ubi placajuci drzavi namete.
Ps Bekto vise ne postoji, sad je Emka Bekto, i imaju slobodne dane i po propisu rade
A zna se sta je on ustvari bio, i sta ke novo otvorio, i za sta na kraju njegove firme sluze
-
Fudo387
#288 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Eno, sad im i 2 milje malo...
To bi 3-4 i prst u uho, k’o da s nebesa padaju.
-
pijo_zoljo
#289 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
fakjuFudo387 wrote:Eno, sad im i 2 milje malo...
-
Fudo387
#290 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Oooo...pijo_zoljo wrote:fakjuFudo387 wrote:Eno, sad im i 2 milje malo...
- dječak sa šibicama
#291 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
preimenovati temu u "nevolje sarajevskih malih privrednika, teme i dileme" 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#292 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
živjeli gazde - dole radnici
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#293 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Jbg kad takvi cine osnov ovdjedječak sa šibicama wrote:preimenovati temu u "nevolje sarajevskih malih privrednika, teme i dileme"
Koliko znas firmi sa preko 50 uposlenih? Vrlo malo, uglavnom do 20, mada neke firme građevinske prešišaju to u sezoni pofino... ali uglavnom do 20 uposlenih
Budzetlije ne pikam, oni su uglavnom paraziti ovima, i oni se i ne sikiraju, planduju ko ovce, a ovi sto hoce da postanu budzetlije, hodaju okolo i pricaju kako nema posla, kako je sve crno, imas li mi koga da me ubaci
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#294 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Svaka ti cast na potpisu za Grasshopers, navijat cemo za tebe i poslat Robiju kasetuMea_parvitas wrote:Da, dokazao, opet ti o covjeku, ne kazem nista, vrijedan je, dobar je, ali su plate takve. Odes u Njemacku, Svicarsku, Svedsku, Norvesku, Dansku i za ono sta bi se ovdje mucio 20 godina da dokazes, tamo kroz godinu, dvije, 3000-4000 eura i prst u uho...
- mirsek
#295 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sve su to prosjecne plate (ili malo vise) u skandinavskim zemljama, nista toliko nemoguce, pogotovo za osobe sa radnim iskustvom i VSS-om._BataZiv_0809 wrote:Svaka ti cast na potpisu za Grasshopers, navijat cemo za tebe i poslat Robiju kasetuMea_parvitas wrote:Da, dokazao, opet ti o covjeku, ne kazem nista, vrijedan je, dobar je, ali su plate takve. Odes u Njemacku, Svicarsku, Svedsku, Norvesku, Dansku i za ono sta bi se ovdje mucio 20 godina da dokazes, tamo kroz godinu, dvije, 3000-4000 eura i prst u uho...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#296 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Halo bolan jedno je plata drugo je sta ti ostane kad poplacas sve sto moras...mirsek wrote: Sve su to prosjecne plate (ili malo vise) u skandinavskim zemljama, nista toliko nemoguce, pogotovo za osobe sa radnim iskustvom i VSS-om.
- Edin H.
#297 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
_BataZiv_0809 wrote:
Svaka ti cast na potpisu za Grasshopers, navijat cemo za tebe i poslat Robiju kasetu
- славянин
#298 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
E havana pa ti nisi normalan, E-bankarstvo uzmes lijepo USB i popunjavas na racunaru popunjavas uplatinice koje se skoro odmah provedu + imas jasnu evidencijuHAVANA wrote:Thorgerson wrote:Nevezano za firme koje si ti naveo. Znači ovo ispod što pišem, tako funkcioniše 70% domaćih firmi - ako ne i više. Neću da se ogriješim.HAVANA wrote: A od cega mislis da ima da plati na ruke? Kad pisem o zanatlijama i malim poduzetnicima jebo to...Daj ozbiljnije firme i poslove.Sad postavim takve koji su sami od nule krenuli a rade i ovde i bez problema dobiju poslove sirom svijeta,sad ni to ne valja.Kakve ba ruke,jesi ti pogledao djelatnosti kojim se bave?Od cega mislis da ima dati na ruke? Kes? Odakle mu? Da mu nece lidl ili aldi u njemackoj dati kesa,ili hotel dubaiju,ili hotel u sarajevu koji prati banka po izvedenim radovima i predracunima? Ili da drugom nece englez dati kes za proizvedena kolica za trku pasa,ili asa vw za bravice sanduka,rampe...Ili da mu nece za poslove na brani u africi platiti kesom,ili mozda soping centri kompletni uradjeni u sarajevu...Citaj reference ovih ljudi,pitaj,uci...Kakav ba kes,sve je manje kesa...Kes je na onim plocicama,klimama,servisima automobila,pijacama,piljarama...Ja sam sitan i mali a ne dam vise kes bogu ocu a sta je u vezi firme.Samo na racun.Registruj se pa radi.Jebem se ja,jebi se i ti...Ti kad bi radio koliko se naradio gazda strojala,puno bi ti bolje islo.Kad bi se smio usuditi i poceti od onoga od cega je poceo gazda alupointa,ja bi ti skino kapu i pitao te za savjet.Kad bi zavrsio skole i bio strucan kao sto je vlasnik i supruga od vlasnika electre,ja bi ti opet skinuo kapu.Kad bi sproveo ideju u djelo od koje je poceo purple key,ja bi ti rekao svaka cast.Zasto lajete na ljude a i ne znate ih? Ne kontam.
Necemo se prijatelju praviti valjda ludi? Zna se kako se keš ovdje izvlači. Svi šute i niko o tome ne govori. Pa jebote ne moraš dobiti keš, da bi mogao dati keš radnicima? Ne kontam?
Dobro radnicima, dobro privatnicima. Državi ne treba, imaju MMF. I svima super. Jebo dugoročno. Jebo to što ćemo za 50 godina bit zaduženi ko budale bez autoputa, infrastrukture i svi će se pitati - pa kako? Jebo to što će se penzioni fond urušiti (već se urušava), zdravsteveni fond (ne može rahat ni umerije ovdje, klinika je u rasulu), jer ovo ne ide ovako. Svi će reći, pa kako sad ovo.
p.s.
Računica je jasna, a student prvog semestra ekonomije će je skontati. Je li isplativije dati državi 10% na 1.000 KM ili 70% na 1.000 KM?Pomnozi to sa 20-30 radnika. Pa eto, ne treba ti ni digitron.
Ponavljam, kratkoročno sve funkcioniše i sve je ok, ali sistem će se urušiti. Samo je pitanje vremena. Eto mi pametni, čitav svijet budale.Ne znam,ja bi volio da je ovaj moj bunt manji.Prebrzo idem po nove.A doo sa 2 zaposlena.Zamisli kakav je kod ovog sa 28 zaposlenih.I kao ne valja on,sta li,bolje da ga nema? Da i on ode?
- Bloo
- Globalna šefica
#299 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sve je to ok, ali ušteda vremena i novca. A i manje te mrze ljudi u redu iza tebe.HAVANA wrote:Ne hvala.Bloo wrote:Havana....
Ebanking...manja provizija po transakciji..usteda vremena...Ja sam starog kova a svakako moram nositi polog pazara.Svaki cas me upozoravaju iz banke ne odgovaraj na ovo,ne odgovaraj na ono,mail,internet bankarstvo...Mrs.Nek ti nana to koristi.
Ja na motoric i laganini voznjica.Pusti ba mene,ja sam malo na svoju ruku...
Pogotovo kad doneseš plate i poreze i doprinose i račune.
Ne znam kako ti se da pisati sve te uplatnice kada mozes napraviti predloške...
Uživaj u prednostima 21. stoljeća ba
- славянин
#300 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Jos napravis template i samo 3-4 klika i svima ponovis samo kada je plata jos i automatski poreze i ostale dadzbine platis, sve laganoBloo wrote:Sve je to ok, ali ušteda vremena i novca. A i manje te mrze ljudi u redu iza tebe.HAVANA wrote:Ne hvala.Bloo wrote:Havana....
Ebanking...manja provizija po transakciji..usteda vremena...Ja sam starog kova a svakako moram nositi polog pazara.Svaki cas me upozoravaju iz banke ne odgovaraj na ovo,ne odgovaraj na ono,mail,internet bankarstvo...Mrs.Nek ti nana to koristi.
Ja na motoric i laganini voznjica.Pusti ba mene,ja sam malo na svoju ruku...
Pogotovo kad doneseš plate i poreze i doprinose i račune.
Ne znam kako ti se da pisati sve te uplatnice kada mozes napraviti predloške...
Uživaj u prednostima 21. stoljeća ba