pa kriticarko nisam rekao da su ti sanse nikakve,ali nisi nista ni rekla o sebi,godine,profesija,zvanje,poznavanje jezika etc. etc. da ne spominjem nesto sto je malo tezhe kvantificirati,nazovimo ga "stepen ocajnosti" da se ispalis iz Jedne nam jedine.. zato sam spomenuo i instituciju braka...kriticarka_nikova wrote:obzirom da si se mnogo saltao po svijetu, ocekivala sam da ces nesto vise reci. no, eto rekao si dovoljno :vazno je ono sta ti pise na koricama pasosa...ok, na mom pise BiH pasos...sto znaci? kao da vidim odgovor: da nemam nikakvih sansi nigdje.rika wrote:Kriticarko posto sam se dosta seljakao,prvo malo po evropi,a onda i po bliskom istoku,da i ja kazhem koju...
koliko mi je poznato,nijedna zemlja EUa nema zvanicni program useljavanja...
Kao prvo jako puno radnih mjesta u samome,hajmo ga nazvati prvom krugu EU drzhava (a svi tamo hoce ,sumnjam da bi htjela da emigriras u Litvaniju ili Slovacku) se popunjava EU drzhavljanima iz drugog kruga..
Tako u engleskoj ne mozhes opstati od Poljaka,a ti,cak i da govoris viktorijanski engleski i zavrsila si International Relations na Cambridgeu ,imas manja prava,da ne kazhem nikakva,u poredjenju sa Lolekom i Bolekom koji su dosli iz Gdanjska da peru hale...
Sve je to ovisno od onoga sto ti pise na koricama pasosa...
Postoje neki kanali emigracije za med.radnike tj. njegovatelje ali postavlja se pitanje da li si te struke..dalje zemlje bez obzira o kojima se radi,trazhe da imas aktivno znanje jezika da bi odmah mogla uskociti u posao...
Canada i Australia su jedine koje imaju oficijelni program useljavanja,ali tu postoji sistem bododvanja i ako nemas bodova,nema ni vize..
It's as simple as that...
trazhiti neku vrstu azila na osnovu toga sto si mozdha u mjesanom braku ili mozhda mjesanoj vezi je malo,u najmanju ruku djetinjasto..proslo je skoro 15 godina od daytona i ruku na srce,da je vama tako lose,bez obzira u kojoj sredini bili,ne bi se ni zabavljali...ili se mozda varam?![]()
![]()
![]()
I na kraju dolazimo do zakljucka,koliko god to tesko zvucalo,najbolji i najlaksi nacin da se negdje ispalis je spajanje porodica,tj. udaja/zenidba...
sto se tice bodova, intervjua i slicnih procedura , vjerovatno bih imala dobar prosjek....
dalje...nisam u "mjesanoj" vezi, ali kad bi se lakse otislo negdje, bilo bi lako naci nekog i pomjesat se, zasto da ne...radi odlaska, ne radi ljubavi...
znaci po tebi je ovo zadnje?
udati se za stranog drzavljanina, ha?
e to je vidis malo teze ako se interesi ne podudaraju, a ljubavi nema...
vrlo je tuzhno nam ono sto pise na koricama determinira zhivote,na zalost u takvom svijetu zivimo...