Kanada

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rika

#26 Re: Kanada

Post by rika »

kriticarka_nikova wrote:
rika wrote:Kriticarko posto sam se dosta seljakao,prvo malo po evropi,a onda i po bliskom istoku,da i ja kazhem koju...
koliko mi je poznato,nijedna zemlja EUa nema zvanicni program useljavanja...
Kao prvo jako puno radnih mjesta u samome,hajmo ga nazvati prvom krugu EU drzhava (a svi tamo hoce ,sumnjam da bi htjela da emigriras u Litvaniju ili Slovacku) se popunjava EU drzhavljanima iz drugog kruga..
Tako u engleskoj ne mozhes opstati od Poljaka,a ti,cak i da govoris viktorijanski engleski i zavrsila si International Relations na Cambridgeu ,imas manja prava,da ne kazhem nikakva,u poredjenju sa Lolekom i Bolekom koji su dosli iz Gdanjska da peru hale...
Sve je to ovisno od onoga sto ti pise na koricama pasosa...
Postoje neki kanali emigracije za med.radnike tj. njegovatelje ali postavlja se pitanje da li si te struke..dalje zemlje bez obzira o kojima se radi,trazhe da imas aktivno znanje jezika da bi odmah mogla uskociti u posao...
Canada i Australia su jedine koje imaju oficijelni program useljavanja,ali tu postoji sistem bododvanja i ako nemas bodova,nema ni vize..
It's as simple as that...
trazhiti neku vrstu azila na osnovu toga sto si mozdha u mjesanom braku ili mozhda mjesanoj vezi je malo,u najmanju ruku djetinjasto..proslo je skoro 15 godina od daytona i ruku na srce,da je vama tako lose,bez obzira u kojoj sredini bili,ne bi se ni zabavljali...ili se mozda varam? :D :D :D

I na kraju dolazimo do zakljucka,koliko god to tesko zvucalo,najbolji i najlaksi nacin da se negdje ispalis je spajanje porodica,tj. udaja/zenidba...
obzirom da si se mnogo saltao po svijetu, ocekivala sam da ces nesto vise reci. no, eto rekao si dovoljno :vazno je ono sta ti pise na koricama pasosa...ok, na mom pise BiH pasos...sto znaci? kao da vidim odgovor: da nemam nikakvih sansi nigdje.
sto se tice bodova, intervjua i slicnih procedura , vjerovatno bih imala dobar prosjek....
dalje...nisam u "mjesanoj" vezi, ali kad bi se lakse otislo negdje, bilo bi lako naci nekog i pomjesat se, zasto da ne...radi odlaska, ne radi ljubavi...
znaci po tebi je ovo zadnje?
udati se za stranog drzavljanina, ha?
e to je vidis malo teze ako se interesi ne podudaraju, a ljubavi nema...
pa kriticarko nisam rekao da su ti sanse nikakve,ali nisi nista ni rekla o sebi,godine,profesija,zvanje,poznavanje jezika etc. etc. da ne spominjem nesto sto je malo tezhe kvantificirati,nazovimo ga "stepen ocajnosti" da se ispalis iz Jedne nam jedine.. zato sam spomenuo i instituciju braka...
vrlo je tuzhno nam ono sto pise na koricama determinira zhivote,na zalost u takvom svijetu zivimo...
:(
kriticarka_nikova

#27 Re: Kanada

Post by kriticarka_nikova »

rika wrote:
respo wrote:hello im canadian
im new here and im looking girl here cause i heard bosnian women's are very beautiful
any girl interested?
Well your english is very remarkable...
Where did you go to school Saskatchevan or maybe Chajniche?
"bosnian women's"
:lol: :lol: :lol:
ne branim @respu al' de nam ti makar na cistom bosanskom jeziku objasni fino sta si mislio ono gore pod "porodica" , vidis da te ljudi pitaju...
respo

#28 Re: Kanada

Post by respo »

rika wrote:
im new here and im looking girl here cause i heard bosnian women's are very beautiful
any girl interested?
"bosnian women's"
i dont understand your english i speak canadian :D
rika

#29 Re: Kanada

Post by rika »

kriticarka_nikova wrote:
rika wrote:
any girl interested?
"bosnian women's"
ne branim @respu al' de nam ti makar na cistom bosanskom jeziku objasni fino sta si mislio ono gore pod "porodica" , vidis da te ljudi pitaju...
Pa koliko ja nesto malo poznajem te zakone,pod spajanjem porodica se podrazumjeva bracni partner ili roditelj koji je u jednoj zemlji,pa zheli da dovede supruga,roditelje ili djecu...
Tetke,dajdze i sl. to koliko znam ne pali,nekome mi je pricao da je nekada palilo ali vise ne...
kriticarka_nikova

#30 Re: Kanada

@rika taman posla da o sebi govorim na forumu sarajevo-x, profesiju, godine, bla bla bla....JMBG :D uh kad ovo rekoh da ste culi malo prije provale: promjenila ja grad, kanton itd i sad moram mjenjat sve, pocev od licne pa nadalje....i sad...dolazi kod mene ovaj pravnik i kaze: hoce li ti JMBG bit isti kad budes mjenjala licnu, ja mislim da se JMBG mijenja :lol: ajde da je mlad i zelen, vec star i navodno "iskusan" :lol: ne mogu da vjerujem!!!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#31 Re: Kanada

Post by ladyblue18 »

statix wrote:ili Bec koji je prelijep i lici dosta na Sarajevo, a i standard je dobar.
:lol: :lol: :lol: predobar, ali nedostupan dzepu obicnog smrtnika iz BiH. :mrgreen:

Kriticarko, http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... 6#p2547686 , http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... &sk=t&sd=a

Mozda pomogne.
Last edited by ladyblue18 on 08/09/2009 12:02, edited 1 time in total.
rika

#32 Re: Kanada

Post by rika »

kriticarka_nikova wrote:@rika taman posla da o sebi govorim na forumu sarajevo-x, profesiju, godine, bla bla bla....JMBG :D uh kad ovo rekoh da ste culi malo prije provale: promjenila ja grad, kanton itd i sad moram mjenjat sve, pocev od licne pa nadalje....i sad...dolazi kod mene ovaj pravnik i kaze: hoce li ti JMBG bit isti kad budes mjenjala licnu, ja mislim da se JMBG mijenja :lol: ajde da je mlad i zelen, vec star i navodno "iskusan" :lol: ne mogu da vjerujem!!!
Meni i dan danas ne ide u glavu,sto sam morao mjenjati licnu kartu zbog selidbe iz jedne sarajevske opcine u drugu...
Jasno mi je da im treba vremena da recimo update-uju biracke spiskove,ali sto mi treba nova licna???
respo

#33 Re: Kanada

Post by respo »

rika wrote:
kriticarka_nikova wrote:@rika taman posla da o sebi govorim na forumu sarajevo-x, profesiju, godine, bla bla bla....JMBG :D uh kad ovo rekoh da ste culi malo prije provale: promjenila ja grad, kanton itd i sad moram mjenjat sve, pocev od licne pa nadalje....i sad...dolazi kod mene ovaj pravnik i kaze: hoce li ti JMBG bit isti kad budes mjenjala licnu, ja mislim da se JMBG mijenja :lol: ajde da je mlad i zelen, vec star i navodno "iskusan" :lol: ne mogu da vjerujem!!!
Meni i dan danas ne ide u glavu,sto sam morao mjenjati licnu kartu zbog selidbe iz jedne sarajevske opcine u drugu...
Jasno mi je da im treba vremena da recimo update-uju biracke spiskove,ali sto mi treba nova licna???
ako je nova licna onda zbog onog code-a koji sadrzi adresu opstinu i sve ostale zajebancije
ako je stara ona zuta vjerovatno jer pise na njoj ulica i broj
kriticarka_nikova

#34 Re: Kanada

rika wrote:
@rika vidim da si se davno registrovao, ako sad nenaberes 1000 postova na ovoj temi neces nikad :D
salu na stranu, zelim da se zahvalim svima koji su ucestvovali u raspravi, savjetima, i sl.
respo

#35 Re: Kanada

Post by respo »

nakon zahvala zakljucak udaj se za ovog kanadjanina pa ces imati i novi JMBG :)
chuchumbamayumbe

#36 Re: Kanada

Post by chuchumbamayumbe »

kriticarka_nikova wrote:Kako najlakse otici tamo?
Da li ce najlakse proci "mijesani" bracni par?
Oš ti kupovati stan ili se seliti u Kanadu, odluči se?!
8-)
kriticarka_nikova

#37 Re: Kanada

chuchumbamayumbe wrote:
kriticarka_nikova wrote:Kako najlakse otici tamo?
Da li ce najlakse proci "mijesani" bracni par?
Oš ti kupovati stan ili se seliti u Kanadu, odluči se?!
8-)
zar ima neko ko me pomno prati?
hocu i jedno i drugo, pa sta mi prvo naleti!
exliberal

#38 Re: Kanada

Post by exliberal »

kriticarka...imas vise opcija mada sad nije kao sto je bilo odmah poslije rata. Ja sam dosao u Kanadu 98, tada su uslovi da dodjes ovdje bili mnogo laksi. U to doba je bilo ako si srbin onda ti negine kanada, bosnjak-amerika a hrvat-australija nemislim da su svi isli tako ali je neki dogovor bio da se narod tako razvuce :( .
Trenutno da dodjes u Kanadu imas tri opcije , jedna je da se prijavis za ulazak kao legalni "self support" imigrant ( znaci da imas dovoljno para da mozes da zivis minimalno godinu-dvije a i to zavisi odakle dolazis) druga opcija je da apliciras da dobijes imigrantsku radnu vizu ( ne azil...to je skroz drugo i tad je bas jebada). Svake godine Kanada ima kvotu koju rezervise za "skilled immigrants". Tu spadaju medicinsko osoblje, inzinjeri ali i neki zanati. Ako ti nepomaze ni jedna od ovih opcija onda nadji kakvog kanadjanina ( pod tim kanadjaninom mislim svakog ko je dobio kanadsko drzavljanstvo nakon 3 godine) i udaj se za njega.Ja licno znam da se moja bivsa komsinica tako udala , tip iz sarajeva otisao da obidje rodbinu, upoznali se i....eno je sa covjekom zivi, dobila dijete...jebaji ga dura ko i svi mi. Nebi ti preporucio udavanje striktno radi papira jer u 90% slucajeva ti koji trazis te papire si u njihovoj milosti, mogu ti trazit koliko hoce para, prijetit da ce te prijavit imigraciji ( koja je ne bas toliko striktna ali sta ti to treba).
U svakom slucaju ako dodjes dobro dosla....nije ovdje toliko kao sto neki pricaju...evo ja se "ubih" od posla.. :D
ako imas jos pitanja slobodno se javi
kriticarka_nikova

#39 Re: Kanada

exliberal wrote:kriticarka...imas vise opcija mada sad nije kao sto je bilo odmah poslije rata. Ja sam dosao u Kanadu 98, tada su uslovi da dodjes ovdje bili mnogo laksi. U to doba je bilo ako si srbin onda ti negine kanada, bosnjak-amerika a hrvat-australija nemislim da su svi isli tako ali je neki dogovor bio da se narod tako razvuce :( .
Trenutno da dodjes u Kanadu imas tri opcije , jedna je da se prijavis za ulazak kao legalni "self support" imigrant ( znaci da imas dovoljno para da mozes da zivis minimalno godinu-dvije a i to zavisi odakle dolazis) druga opcija je da apliciras da dobijes imigrantsku radnu vizu ( ne azil...to je skroz drugo i tad je bas jebada). Svake godine Kanada ima kvotu koju rezervise za "skilled immigrants". Tu spadaju medicinsko osoblje, inzinjeri ali i neki zanati. Ako ti nepomaze ni jedna od ovih opcija onda nadji kakvog kanadjanina ( pod tim kanadjaninom mislim svakog ko je dobio kanadsko drzavljanstvo nakon 3 godine) i udaj se za njega.Ja licno znam da se moja bivsa komsinica tako udala , tip iz sarajeva otisao da obidje rodbinu, upoznali se i....eno je sa covjekom zivi, dobila dijete...jebaji ga dura ko i svi mi. Nebi ti preporucio udavanje striktno radi papira jer u 90% slucajeva ti koji trazis te papire si u njihovoj milosti, mogu ti trazit koliko hoce para, prijetit da ce te prijavit imigraciji ( koja je ne bas toliko striktna ali sta ti to treba).
U svakom slucaju ako dodjes dobro dosla....nije ovdje toliko kao sto neki pricaju...evo ja se "ubih" od posla.. :D
imam. jesi li ozenjen? hahahahahahaha
exliberal

#40 Re: Kanada

Post by exliberal »

kriticarka_nikova wrote:
exliberal wrote:kriticarka...imas vise opcija mada sad nije kao sto je bilo odmah poslije rata. Ja sam dosao u Kanadu 98, tada su uslovi da dodjes ovdje bili mnogo laksi. U to doba je bilo ako si srbin onda ti negine kanada, bosnjak-amerika a hrvat-australija nemislim da su svi isli tako ali je neki dogovor bio da se narod tako razvuce :( .
imam. jesi li ozenjen? hahahahahahaha
zakasnila si .... ....zabarka me ulovila :D :D :D :D
tandrkalo

#41 Re: Kanada

Post by tandrkalo »

postoji li ikakva mogucnost ulaska preko rodbine?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:45, edited 2 times in total.
duboka_misao

#43 Re: Kanada

Post by duboka_misao »

jOFLA wrote:
duboka_misao wrote:majko Jamajko :D
Jako fine papričice imam i uzgajam u vrtu, sa Jamajke takozvanu jamajsku ljutu čokoladu. Monstruozno ljuta paprika i jako snažnog dimljenog okusa.
Meni najljepša prerezana na pola kad joj polovice valjaš na roštilju sa nekim mesom i povrćem, prevrćeš jedno s drugim, mješaš, okrećeš, prevrćeš... Kasnije te iste polovice odstraniš (nisi lud da ih jedeš) a meso poprimilo ljutinu i onu dobru paprikastu dimljenu aromu. Pristajem na razmjenu sjemenki sljedeće jeseni, ili proljeća ako mi nikne dovoljno iz sjemenki koje planiram posaditi.
ti paprike obezbjedi ja cu meso i niko nam nemoze nista jepo Kanadu!
in33sa

#44 Re: Kanada

Post by in33sa »

Mislim da je pros`o voz za Kanadu, trebalo je na vrijeme bjezati tamo.

Islo se preko Kanadske ambasade u Becu i Beogradu, preko UNHCR-a i kasnije IMC ili kako vec, ali i tada je uvjet bio da si u momentu predavanja zahtjeva smjesten van teritorija BiH (kao izbjeglica, prognanik, kako bilo)

Mnoge su odbijali, pa su se pojavile i "agencije" koje posreduju prilikom aplikacije, citaj platis par milja maraka i upadas. Jesu li dijelili mito sa kanadskim sluzbenicima, ili kako je to fukncionisalo, ne znam. Znam samo da su posrednici bili nasi ljudi. Ako si bivsi logoras, ili te UNHCR izmjestio iz Sarajeva kao ranjenika recimo (a i to se cesto moralo platiti, naravno, sjecamo se svi) mogao si birati gdje ces, volja ti Oslo, volja ti Stokholm, volja ti Sidnej, volja ti Toronto.
Ovi sto su isli u Kanadu, dobiju tri grada na izbor, pa biraju u koji ce dio Kanade. Znam ih dosta koji su tako otisli, pametni ljudi, dodju gore, uce jezik pola godine ili malo vise, cijelo to vrijeme su smjesteni na racun drzave u nekom stancicu ili slicno, primaju bonove za hranu i odjecu, ako im je volja skolovati se, skoluju se na racun drzave, ili ako imas neko zvanje drzava ti pomogne oko pronalaska posla.
I onda kaze pati mu srce za Bosnom... mislim se ne rise.

Najvise je raje otislo preko Beograda, danas u Kitchneru ili Londonu (kod Toronta) imas vise sarajevskih Srba nego domicilnih kanadjana.
Luke Perry

#45 Re: Kanada

Post by Luke Perry »

Pomalo romanticno razmisljanje da su oni iz mijesanih brakova posebno ugrozeni. Mogu da shvatim da je na zapadu neko to tako i shvatio ali na terenu ti ljudi bas i nisu bili ugrozeni, cak i ne postoje izvjestaji.
kriticarka_nikova

#46 Re: Kanada

Dobro ako je kasno za Kanadu, sta je sa Novim Zelandom? Jel' kasno za Novi Zeland? Sta traze za tamo?
The Nightwatchman

#47 Re: Kanada

Post by The Nightwatchman »

kriticarka_nikova wrote:Dobro ako je kasno za Kanadu, sta je sa Novim Zelandom? Jel' kasno za Novi Zeland? Sta traze za tamo?
na novi zeland mores bez problema
kriticarka_nikova

#48 Re: Kanada

Pa dobro pojasni, kako.
Mogu ja suda bez problema, ali kako otici i ostati?
in33sa

#49 Re: Kanada

Post by in33sa »

Ma nije kasno ni za Kanadu, nego kazem kasno je za onaj "lagani" nacin odlaska, ono kao "rat, izbjeglice".

Mozes ti aplicirati, prosnjuhaj malo po netu, ali samo kroz program ekonomske emigracije. Ako imas njima zanimljivo zanimanje, mozda te prime kao deficitarnu radnu snagu.

A ratne emigrante oni sad primaju iz drugih kriznih podrucja svijeta. Mi smo sad, jelte, stabilno i prosperitetno podrucje.
Brisbane

#50 Re: Kanada

Post by Brisbane »

kriticarka_nikova wrote:Pa dobro pojasni, kako.
Mogu ja suda bez problema, ali kako otici i ostati?
Haj' posalji sliku, mozda te ja uzmem :D
Post Reply