Kako žive Bosanci i Hercegovci ??!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fair Life

#1 Kako žive Bosanci i Hercegovci ??!!

Post by Fair Life »

[img]http://www.startbih.info/images/startbih.gif[/img][color=white]__[/color][b]broj 155 - godina VI, Subota, 20.11.2004.[/b] wrote:NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE ŽIVOTNIH NAVIKA GRAĐANA BIH

Prosječan Bosanac/Hercegovac rijetko ide u kino, ne čita knjige, religiju smatra bitnim dijelom svog života, ne želi govoriti o seksu, a više od polovine zadovoljno je svojim životom.

Agencija Prizma je za čitaoce magazina Start pripremila dosad najsveobuhvatnije istraživanje životnih navika građana BiH. Saznajte šta jedu, piju i čitaju Bosanci i Hercegovci, koliko često idu u kino, koliko se druže i rekreiraju, te koliko su zadovoljni svojim bračnim i seksualnim životom

Priredio: Nihad Sijerčić

Više od osamdeset posto Bosanaca i Hercegovaca religiju smatra bitnom u svom životu, 36,9 posto ih uopće ne želi razgovarati o seksu, a skoro polovina stanovnika BiH garderobu kupuje na pijaci. Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje je za magazin Start obavila agencija Prizma. Start i Prizma tako su na sebe preuzeli posao kojim se u sretnijim zemljama bave čitavi instituti. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.550 ispitanika iz cijele zemlje i dosad je najsveobuhvatnije istraživanje ove vrste provedeno u Bosni i Hercegovini. Sasvim je sigurno da bi rezultati ovog istraživanja mogli poslužiti kao podloga za čitavu naučnu studiju o tome koliko su opravdani brojni stereotipi o Bosancima i Hercegovcima. Zbog ograničenog prostora, ovaj put vas samo upoznajemo sa rezultatima do kojih smo došli u istraživanju.

JELO I PIĆE: Bošnjaci uglavnom piju pivo, najveći ljubitelji domaće rakije su Srbi, a Hrvati najčešće posjećuju restorane
Više od polovine ispitanika (50,2 posto) nikad ne posjećuje restorane, dok ih četvrtina to čini samo u iznimnim prilikama. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da se Hrvati nešto češće hrane u restoranima u odnosu na Bošnjake i Srbe.
Većina Bosanaca i Hercegovaca (32,2 posto) nekoliko puta sedmično na trpezi ima obroke sa mesom i mesnim prerađevinama. Jedna četvrtina građana BiH jede barem jedan mesni obrok dnevno. Nažalost, skoro četvrtina građana meso jede samo kad ima dovoljno novca da ga kupi. Samo 1,5 posto Bosanaca i Hercegovaca se izjašnjavaju kao vegetarijanci. Interesantno da se niko od ispitanika Hrvata nije tako izjasnio.
Naše istraživanje bi moglo ponuditi odgovor i na pitanje zbog čega je BiH jedina evropska zemlja u kojoj McDonald's nema svoj restoran brze hrane. Naime, trećina ispitanika izjavila je kako uopće ne konzumira hranu u fast food radnjama. Preostali najviše jedu ćevape (19,7 posto), pite (16,6 posto) i pizzu (11,2 posto). Za hamburgere se odlučuje tek 5,9 posto Bosanaca i Hercegovaca.
Sudeći po rezultatima našeg istraživanja, većina Bosanaca i Hercegovaca su antialkoholičari. Još trećina ih pije ponekad, a svaki dan to čini tek 4,7 posto građana BiH. Ipak, ove rezultate treba uzeti s rezervom, s obzirom da je istraživanje obavljeno u toku ramazana, pa je čak 68 posto Bošnjaka izjavilo kako ne konzumira alkohol.
Bosanci i Hercegovci koji piju, uglavnom se odlučuju za pivo (45 posto), domaću rakiju (24 posto) ili vino (18,8 posto). Bošnjaci su najveće pivopije i više od polovine ih se odlučuje za ovo piće. Srbi, ne zapostavljajući pivo, u najvećim količinama konzumiraju domaću rakiju.

KULTURA: Tri četvrtine Bosanaca i Hercegovaca uopće ne čita knjige i ne gleda filmove; Bošnjaci najviše vole tradicionalnu, Srbi novokomponovanu, a Hrvati zabavnu muziku
Dolazimo do kulturnih događaja, koji očito ne privlače veliki broj posjetilaca u BiH. U posljednjih godinu dana, tek je 22,5 posto Bosanaca i Hercegovaca pogledalo film u kinu, a samo ih je 4,5 poslušalo koncert ozbiljne muzike. Koncerte zabavne i narodne muzike u BiH posjećuje nešto veći broj gledalaca (18,7 odnosno 17 posto).
Skoro šezdeset posto ispitanika najradije sluša narodnu muziku. Pritom, Bošnjaci se u najvećem broju odlučuju za slušanje tradicionalne, Srbi su najveći fanovi novokomponovane, a Hrvati zabavne muzike. Muziku uopće ne sluša više od deset posto učesnika naše ankete, a samo ih 3,6 posto rado sluša klasičnu muziku.
Više od sedamdeset posto Bosanaca i Hercegovaca nije pročitalo niti jednu knjigu za posljednja tri mjeseca, a nešto manje od petnaest posto ih se odlučilo iz svog budžeta odvojiti desetak maraka za kupovinu knjige. Ovo je jedno od pitanja na koja su Bošnjaci, Srbi i Hrvati dali približno iste odgovore.
Čak 74,3 posto bh. porodica ne izdvaja ni jednu konvertibilnu marku za kupovinu knjiga ili ulaznica za koncerte, pozorišne predstave i kino – projekcije. Ni ovdje nema značajnijih razlika u odgovorima koje su ponudili pripadnici tri bh. naroda.

DRUŽENJE: Pola stanovništva svakodnevno viđa prijatelje
Jedan od rijetkih pozitivnih stereotipa koji stanovnike Bosne i Hercegovine prikazuje kao druželjubive ljude, potvrđen je i našim istraživanjem. Skoro svakodnevno s prijateljima se viđa gotovo polovina stanovnika Jedne i Jedine, a dodatnih 31,6 posto to čini nekoliko puta sedmično. Samo šest posto, očito izuzetno zauzetih Bosanaca i Hercegovaca, vrlo rijetko se viđa s prijateljima. Najdruželjubiviji su Srbi (51,8 posto), odmah iza njih Bošnjaci (47,9 posto), te Hrvati (38 posto).
Većina Bosanaca i Hercegovaca se odijeva robom kupljenom na pijačnim štandovima.

KUPOVINA: Bošnjaci i Srbi kupuju na pijaci a Hrvati u buticima
Četvrtina stanovnika BiH rijetko kupuje odjeću, a u prodavnicama korištene robe to čini 3,2 posto ispitanika. Bošnjaci su najčešći kupci odjeće na pijačnim štandovima, a uspješno im pariraju i Srbi. Hrvati su nedostižni u konkurenciji kupovine u buticima. Tamo se odjećom snabdijeva čak 44,3 posto pripadnika najmalobrojnijeg bh. naroda, u odnosu na 21,8 posto Srba i 15,9 posto Bošnjaka. Cijena je glavni kriterij koji utiče na Bosance i Hercegovce prilikom kupovine odjeće. Nešto manje vode računa o kvalitetu, a osim 12,1 posto Hrvata, skoro uopće ne vode računa o brandu robe.

AUTOMOBIL: Hrvati voze najmlađa vozila
Čak 58,6 posto ispitanika odgovorilo je da nema i ne vozi automobil. Vozilo starije od osamnaest godina vozi 12,1 posto ispitanika, a samo 6,8 posto ispitanika vozi automobil mlađi od deset godina. Među njima najviše je Hrvata.

ODMOR: Trećina stanovništva ne zna šta je rekreacija
Da li zbog nedostatka sredstava ili lijenosti, polovina radnih ljudi i građana u ovoj zemlji, odmor provodi kod kuće. Na Jadranu se odmara četvrtina, a na bosanskohercegovačkim izletištima tek 13,4 posto Bosanaca i Hercegovaca.
Trećina ispitanika ne zna šta je rekreacija ili ne žele odgovoriti koliko vremena troše na nju, još 14,1 posto ih ne provodi ni trenutak svog vremena baveći se nekim sportom. I oni koji upražnjavaju neku fizičku aktivnost u slobodno vrijeme, tome posvećuju najviše pet sati sedmično.

RELIGIJA: Osamdeset posto Bosanaca i Hercegovaca smatra se vjernicima
Suprotno općeprihvaćenom mišljenju, apatija nije zahvatila sve stanovnike naše zemlje. Tek ih se 6,4 posto izjasilo jako nezadovoljnim svojim životom. S druge strane, skoro šezdeset posto ispitanika je zadovoljno. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da su Srbi manje zadovoljni svojim životom u odnosu na pripadnike druga dva bh. naroda.
Oni koji ističu iznimno velik utjecaj vjerskih zajednica u bh. društvu, očito su u pravu. Religiju jako važnom smatra polovina stanovnika Bosne i Hercegovine, a još 31,5 posto je smatra važnom. Može se reći da je religija podjednako važna pripadnicima svih bh. naroda.

BRAK I SEKS: Stidljivi i zadovoljni
Većina naših sagovornika su bili oženjeni ili udati ljudi. Skoro tri četvrtine ispitanika koji su u braku, izrazili su zadovoljstvo svojim brakom. Ako su učesnici ankete bili iskreni u odgovoru na ovo pitanje, možemo biti jako zadovoljni, jer ih je manje od jedan posto nezadovoljno svojim brakom. Najzadovoljniji svojim bračnim životom su ispitanici hrvatske nacionalnosti, dok su nešto manje zadovoljni ispitanici – Srbi.
Na kraju, učesnike naše ankete smo upitali i koliko su zadovoljni svojim seksualnim životom. Tu su, inače za razgovor o svojim navikama izuzetno raspoloženi Bosanci i Hercegovci, odjednom zašutjeli. Čak 36,9 posto ih je odbilo odgovoriti na ovo pitanje. Oni koji su pristali odgovarati na pitanje o svom seksualnom životu, uglavnom su zadovoljni (48 posto). Oko deset posto ispitanika nisu ni zadovoljni, ni nezadovoljni svojim seksualnim životom, a samo oko pet posto Bosanaca i Hercegovaca priznalo je da nisu baš najzadovoljnijim svojim i partnerovim ljubavnim vještinama. Iako su ispitanici srpske nacionalnosti bili nešto spremniji da odgovaraju na ovo pitanje u odnosu na pripadnike druga dva naroda, može se reći da su pripadnici sva tri bh. naroda uglavnom zadovoljni svojim seksualnim životom.

Metodologija: Anketirano 1.550 ljudi
Agencija Prizma ispitala je ukupno 1.550 ispitanika (45,4 posto Bošnjaka, 36,3 posto Srba, 14,4 posto Hrvata i 2,2 posto ostalih). Svi ispitanici su intervjuirani, izabrani su metodom slučajnog uzorka, koji je reprezentativan za BiH, entitet, područja s jednim većinskim narodom, kao i za populaciju građana starijih od osamnaest godina.
Istraživanje je otpočelo u augustu ove godine, a završeno je nekoliko dana prije izlaska ovog broja Starta.
Download rezultata istraživanja u PDF formatu (225kb):____http://www.startbih.info/broj/155/Start ... navike.pdf
hame

Post by hame »

zalosno :( :( :(
margareta

Post by margareta »

Zive kao stoka podijeljeni u tri tora! Ko lude krave i josh ludji bikovi !
Razjarene primitivne zvijerine ! Kultura i obrazovanje su misaona imenica.
Selam, pomoz' Bog i Hvaljen Isus ! Vraceni od 500 do 1500 godina unazad. Imaju tri cobana sa mnogo pomocnih krupnih i sitnih pomocnih
docobana :x
zoka

Post by zoka »

Ja sam takodjer kupop Start 17.11.2004 cim sam vidio naslovnu stranicu "kakvi smo ko ljudi".

Da procitao sam clanak od slova do slova i moram priznati da me rezultati nisu nimalo iznenadili i bas odgovaraju nasim zovotnim navikama i obicajima.

Zelio bih da cestitam agenciji Prizma na veoma opseznom i korektno izvedenom socioloskom ispitivanju. Dobro je da je ovako, da se krenulo od mrtve tacke.

Ja odavno govorim da biH narodu treba gurnuti ogledalo pod nos i pokazati kakvi su da bi se mogli poceti korigovati.
hame

Post by hame »

Cuj tu nje :D :D :D :D
To sto nekome smeta selam, pomoz bog ili hvaljen isus najvise pokazuje o ortodoksnom primitivizmu pojedinih stanovnika bih pa i posjetioca ovog foruma
zoka

Post by zoka »

margareta wrote:Zive kao stoka podijeljeni u tri tora! Ko lude krave i josh ludji bikovi !
Selam, pomoz' Bog i Hvaljen Isus ! Vraceni od 500 do 1500 godina unazad. Imaju tri cobana sa mnogo pomocnih krupnih i sitnih pomocnih
Nebih da zapocinjem poleniku ali pomoz' Bog i Hvaljen Isus je pravi raritet cuti na ovim prostorima. Mozda samo vjerske sluzbenike na TV i jos ponegdje ali ja stvarno nisam primjetio sire rasprostranjenu upotrebu ovih pozdrava medju srbima i hrvatima.

Hajde da napravimo jedno istrazivanje evo svi lokalni TV kanali (FTV, TV Vogosca, MTV Igman, RTRS, BK, Pink, HRT1 2 3...) i da se za 24 sata prebroje svi selami pomaganja i hvaljenja sve bi ti bilo jasno. A isto da neko sjede u postinu na palama, kiseljaku i pazaricu i broji pomaganja selamanja i hvaljenja vidjela bi jako brzo da nisi bas 100% u pravu nego 1/3 si u pravu.

Nemoj ovo shvatiti licno, ja ne kazem da sve globalno nije tako kao sto ti kazes, slazem se potpuno da smo vraceni u srednji vijek ali sto se tice pozdrava mislim da religiozni pozdravi i pozdravi na stranom jeziku nisu za javne institucije.
hame

Post by hame »

Sto opet ne govori nista. Ona je namjerno prozvala sve one koji vjeruju u Boga a ne mozda u kravu kao ona :D . U svakom slucaju niko netreba da se stidi svojih religioznih pozdrava a jos manje da nekome to smeta
tempora

Post by tempora »

margareta wrote:Zive kao stoka podijeljeni u tri tora! Ko lude krave i josh ludji bikovi !
Budi ljubazna pa pojasni razliku u ostatku svijeta na ovoj planeti?
I odakle takva agresija prema religiji? Tolerancija ateizma? :?
delimiter

Post by delimiter »

Margareta, mislim da nema gore vrste ljudi od te kojoj ti izgleda pripadas, militantni ateisti i sekularisti. Ti mislis linearno - progres = priklanjanje Zapadu = odricanje od i mrznja prema religiji!
Jednom me jedan Englez u Engleskoj pitao prilikom upoznavanja odakle sam. Ja mu kazem, a on me pita jesam li Musliman. Ja kazem jesam, a on pita klanjam li i postim li. Ja kazem da sam nekad prije, da sad nisam bas revnosan, a on ce na to "A, znam, sigurno i pijes za Ramazan i jedes svinjetinu. Znam ja takve, zele se dodvoriti nama Zapadnjacima, a ne kontaju koliko su bijedni i da ih takve ja kao Zapadnjak mogu samo prezirati. Jer, ja mozda jesam odgojen da mrzim Muslimane, ali ako jesi ono sto jesi, onda te barem mogu postovati, cak iako te mrzim!"

get the point?!
margareta

Post by margareta »

delimiter wrote:Margareta, mislim da nema gore vrste ljudi od te kojoj ti izgleda pripadas, militantni ateisti i sekularisti. Ti mislis linearno - progres = priklanjanje Zapadu = odricanje od i mrznja prema religiji!
Jednom me jedan Englez u Engleskoj pitao prilikom upoznavanja odakle sam. Ja mu kazem, a on me pita jesam li Musliman. Ja kazem jesam, a on pita klanjam li i postim li. Ja kazem da sam nekad prije, da sad nisam bas revnosan, a on ce na to "A, znam, sigurno i pijes za Ramazan i jedes svinjetinu. Znam ja takve, zele se dodvoriti nama Zapadnjacima, a ne kontaju koliko su bijedni i da ih takve ja kao Zapadnjak mogu samo prezirati. Jer, ja mozda jesam odgojen da mrzim Muslimane, ali ako jesi ono sto jesi, onda te barem mogu postovati, cak iako te mrzim!"

get the point?!
zae80 si se zesce.ja se dodvoravam samo svome cobanu.nikome vise.nemam veze sa tim koji moje stado zarazili kravljim ludilom.pedy je suludi bik.odhe8auz.
ps.za razliku od tebe ja nemam namjeru ici tvojim englezima.kada bih isla van imam bolje instance.samo im ti ljubi rektum.ja ne.
Post Reply