Ovo je živa istina, jer sistem te tretira kao kriminalca ako se braniš, još te i govno tuži ako je zadobio povrede. Stisni u Teksasu krasti sa nečije zemlje ili opljačkati kuću... ima to svoje jbga, sve dok ima ljudi koji će zloupotrebljavati civilizirane ljude i na kraju još ispasti žrtve, a prava žrtva zločinac.ovo_malo_duse wrote:Dok raja ne pocne u samodbrani uzimat pravdu u svoje ruke, niko i nista se ovdje nece rjesavati po pitanju kriminala.
Kako se zaštiti od razbojnika
-
FrozenCastle
#226 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
- strucnjakdemagog
#227 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Dogoljubac wrote:Hajde...al majku mu sta je ovo?U ratu nekakav negdje neprijatelj dodje sa tenkom i bijemo se sa tenkom kamenicama.Ponosni!Sad dodje klošar sa nozem i citav tramvaj naroda lego ko ovca.Ja ne kontam da me ubijes kako moze bilo ko moliti krvnika za milost.Jbg bori se cim god mozes.Napominjem po milion puta da sam protiv nasilja što mi ne daje za pravo da umrem od straha i ne stitim sebe,svoju porodicu,imovinu ali i slucajnog prolaznika koji je napadnut bez razloga.Tuko sam se sa gnjidama i opet cu pa neka shvati kako ko hoce.
sve ja to razumijem, ali nije covjek pametan kako da reaguje. nit je pametno umijesat se, a ne mozes vala ni gledat. bio sam svjedok raznoraznih situacija, a i aktivan ucesnik u nekim
-
Dogoljubac
#228 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Da izvines jebo i mene i tebe,mene sto se tice moze ko god i kad god kako god mu volja.Nismo mi bar meni bitni.Al kad cujem ili vidim da nekakva lijepa,fina,kulturna omladina ili stariji budu maltretirani i samo Boga molim da se oni osposobe da se brane od gnjida.Kupite lijapa nasa djeco kakve opreme za samoodbranu.A i ne bojte se,jebo klosare,štocem u celo i svaki pada,ako ikako moze punim nogom u usta.Platite kaznu,dobit cete uslovnu al jbg.Branite se uvijek i svim silama,nemojte da se bojite otici na koncert zbog klosara,zivite punim plucima i sa srecom po svim pitanjima!strucnjakdemagog wrote:Dogoljubac wrote:Hajde...al majku mu sta je ovo?U ratu nekakav negdje neprijatelj dodje sa tenkom i bijemo se sa tenkom kamenicama.Ponosni!Sad dodje klošar sa nozem i citav tramvaj naroda lego ko ovca.Ja ne kontam da me ubijes kako moze bilo ko moliti krvnika za milost.Jbg bori se cim god mozes.Napominjem po milion puta da sam protiv nasilja što mi ne daje za pravo da umrem od straha i ne stitim sebe,svoju porodicu,imovinu ali i slucajnog prolaznika koji je napadnut bez razloga.Tuko sam se sa gnjidama i opet cu pa neka shvati kako ko hoce.
sve ja to razumijem, ali nije covjek pametan kako da reaguje. nit je pametno umijesat se, a ne mozes vala ni gledat. bio sam svjedok raznoraznih situacija, a i aktivan ucesnik u nekimi ja reagujem poput dozera, ali zadnji put sam lika doslovno poslao na KCUS. kasnije sam se dobro zamislio i rekao sebi da cu izbjegavati konflikte po svaku cijenu. mislim da je to ipak najpametnije. ako znas da se belaj blizi, da li u kafani, na svadbi i sl. izmakni se prije nego bude kasno. ako se zadesis u tramvaju kad neko maltretira starijeg covjeka ili nekog klinca, to jbg ne mozes izbjeci. kako god okrenes ne valja. jbg.
- King Theoden
#229 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Prestar sam da lično vodim bitku (
) protiv krimosa, ali ću vam dati zlata vrijedan savjet.
Dakle, ako želite pobijediti, ne smijete razmišljati.
Ovdje se previše razmišlja.
Ono, "joj, ne znaš ko je s druge strane" ili "jao, možda je spreman" i slične gluposti.
Čovjek bi trebao barem jednom u životu da razmisli o raznim scenarijima tj eventualitetima: šta, kako, gdje...
Kasnije jednostavno živiš. Nema opterećenja sa sličnim pitanjima. Lopov je taj koji treba da razmišlja.
Naravno da nećeš roknuti sitnog kokošara koji bunari po tramvaju, al hoćeš onoga koji je spreman da ti ugrozi život.
Ono, "joj, ne znaš ko je s druge strane" ili "jao, možda je spreman" i slične gluposti.
Čovjek bi trebao barem jednom u životu da razmisli o raznim scenarijima tj eventualitetima: šta, kako, gdje...
Kasnije jednostavno živiš. Nema opterećenja sa sličnim pitanjima. Lopov je taj koji treba da razmišlja.
Naravno da nećeš roknuti sitnog kokošara koji bunari po tramvaju, al hoćeš onoga koji je spreman da ti ugrozi život.
- Dozer
#230 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
No sikirikistrucnjakdemagog wrote: ja pretpostavljam da si ti spreman, vjerovatno i znas dobro sa oruzjem cim si tako samouvjeren. ali zapamti da nikad ne znas ko je s druge strane. u takvim situacijama se cesto desavaju nepredvidive stvari, jer onaj ko je nenavikao na konfliktne situacije neocekivano reaguje kada ga opuca adrenalin, odnosno kada se nađe u smrtnoj opasnosti.
- Dozer
#231 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Tacno tako. Kad dodje situacija, nema puno razmisljanja - ili djelujes odmah, ili ne djelujes i popusis foru. End of story.Dino34 wrote:Prestar sam da lično vodim bitku () protiv krimosa, ali ću vam dati zlata vrijedan savjet.
Svako ko unaprijed razmislja sta bi i kako bi u nekoj kriticnoj situaciji, a pogotovo o onome "sta nakon toga", kada se nadje u istoj u 99% slucajeva ce - popusiti foru.
Treba biti svjestan sebe, svojih realnih mogucnosti, i prema tome se i postaviti i djelovati u skladu s tim. Svako ko unaprijed razmislja i trazi izgovore zasto se ne bi trebalo djelovati, taj ce u situaciji biti paralizovan kombinacijom straha, dvoumljenja i neodlucnosti. I radi toga ce biti donji.
Ja zaista nemam takav problem. Znam sta, koliko i kako sve mogu, i u datoj situaciji ne razmisljam. Razmisljacu kasnije (iako nema potrebe ni za tim).
Moja najjednostavnija deviza koje se drzim glasi - bolje da ja lezim njega i da su njegova (eventualna) djeca sirocad, nego on mene i moja djeca sirocad. Jbt mu mater. Hajvan ionako ne zasluzuje da dise.
- ovo_malo_duse
#232 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Dozer wrote: Tacno tako. Kad dodje situacija, nema puno razmisljanja - ili djelujes odmah, ili ne djelujes i popusis foru. End of story.
Upravo tako. Negdje 2003 je bilo cinimi se. Vozim se u tramvaju se prema gradu u sred dana. Stajao sam kod drugih vrata odmah pored uspravne sipke prema zglobu,nisam ih vidio kad su usli i sto su mene izabrali da dzepare sa mojih 190 i 110 kg, pojma nemam ali mozda ih odijelo prevarilo ( dugi kaput, kravata itd). Uglavnom sve se desava od Pofalica prema gradu.
Posto imam losu naviku da se uvjek igram sa kljucevima u dzepovima tako su mi dzepovi na kaputu uvjek probuseni skroz i druga stvar je da sam skakljiv toliko da na 10 cm od rebara osjetim ruku kako se primice.
Helem njih dvojica klosara, jedan se nasloni na mene sa strane vrata kao prolazi prema vratima a drugi stoji iza mene i ja osjetim ruku u dzepu dodirnu me sa strane kao da me strujom opali i ja ga instiktivno uhvatim za ruku. Kako se okrecem ovaj isto prodje do vrata i njih dvojica stoje do vrata i tramvaj staje pred kampusom. Prvi je krenuo da se prodere na mene a drugi da gurne ruku pod jaknu.
Ovog prvog sam spucao da je ispao kroz vrata napolje ( vrata su bila otvorila) a drugi je samo iskocio napolje i razgulio preko ceste a ovaj sto sam ga opucao je ostao lezat. Vrata se zatvorise i tramvaj nastavi.Raja se samo zgleda, oni blizi sto su skontali sta se desava masu glavom ostali se sasaptavaju
Da sam sacekao 10 sekundi ovaj drugi bi vjerovatno potegao noz ili nesto slicno( mada bi ih tek tad polomio) ali nisu imali kad.
Zato se slazem nema razmisljanja ako si ugrozen reaguj, poslije razmisljaj. Naravno ako je situacija da ces poginut bez da povedes bar 3-cu razmisljaj u svakom drugom slucaju reaguj.
- Dozer
#233 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Mah...imao sam i ja raznih tih situacija s kojekakvim "zajebanim", uglavnom na semaforima. Jednom sam uzeo utoku koju je potegao (i pri tome mislim da sam mu malo polomio zglob) i krenuo mi je staviti u usta (gled'o mazlum filmove, sta li...), a onda ga umalo tramvaj nije pokupio jer je morao bjezati s autom kroz crveno.
Drugi fol izasao iz auta, a onda odmah zbrisao nazad cim sam i ja izasao iz svog, a posto me huja bila uhvatila njega sam zaganj'o, i stig'o naravno, a "zajebani" se zakljucao u auto i fol zove muriju, treba mu cmizdri, haman se bila i upisala, a mislim da je i on. Itd.itd...
Drugi fol izasao iz auta, a onda odmah zbrisao nazad cim sam i ja izasao iz svog, a posto me huja bila uhvatila njega sam zaganj'o, i stig'o naravno, a "zajebani" se zakljucao u auto i fol zove muriju, treba mu cmizdri, haman se bila i upisala, a mislim da je i on. Itd.itd...
-
pemanapemani
#234 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Najgora opcija je da se odbraniš ili zaštitiš nekoga i onda zovneš policiju kao savjestan građanin.
Ne gine ti vešegodišnja zajebancija sa tužilaštvom, ako već ne zaglaviš u zatvoru ili dobiješ uslovnu kaznu.
Govorim iz vlastitog iskustva.
Ne gine ti vešegodišnja zajebancija sa tužilaštvom, ako već ne zaglaviš u zatvoru ili dobiješ uslovnu kaznu.
Govorim iz vlastitog iskustva.
- King Theoden
#235 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Da dodam par riječi i napišem ono što mislim da je itekako važno.
Budući da forum čita veliki br mladih koji ove postove vide kao poziv na obračun sa krimosima, prije negoli počnu rafalati po gradu, neka se zna da se svi ovi upisi odnose na ekstremne situacije tj momente u kojima ti je ugrožen život.
Drugo, ako već dođe do toga da moraš zavaliti nekog sitnog džeparoša, pa isti ostane ležati na asfaltu, gledaj da mu izvadiš jezik i okreneš ga da ne leži na leđima.
Nema potrebe da se đubre udavi pa da ti pošten moraš ležati.
Treće, ako je ikako moguće, izbjegavati udaranje zatvorenom pesnicom. Bolje stisnutim dlanom. Prvo što ti se neće slomiti prst ko meni(još me đubre ugrizlo pa se ruka opoganila), a drugo što si precizniji.
Direkt "vara" nekih 5-15 cm, sve zavisno od zamaha.
Dakle, ako gađaš u bradu, znaj da ćeš pogoditi nos ili čelo.
Eto, jedan besplatni čas iz samoodbrane.
Budući da forum čita veliki br mladih koji ove postove vide kao poziv na obračun sa krimosima, prije negoli počnu rafalati po gradu, neka se zna da se svi ovi upisi odnose na ekstremne situacije tj momente u kojima ti je ugrožen život.
Drugo, ako već dođe do toga da moraš zavaliti nekog sitnog džeparoša, pa isti ostane ležati na asfaltu, gledaj da mu izvadiš jezik i okreneš ga da ne leži na leđima.
Nema potrebe da se đubre udavi pa da ti pošten moraš ležati.
Treće, ako je ikako moguće, izbjegavati udaranje zatvorenom pesnicom. Bolje stisnutim dlanom. Prvo što ti se neće slomiti prst ko meni(još me đubre ugrizlo pa se ruka opoganila), a drugo što si precizniji.
Direkt "vara" nekih 5-15 cm, sve zavisno od zamaha.
Dakle, ako gađaš u bradu, znaj da ćeš pogoditi nos ili čelo.
Eto, jedan besplatni čas iz samoodbrane.
- Dozer
#236 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Mogu ja i bolje! Ha!
1. Gadjajte mu spoj iza uha i vrata (ispod usne rese), unutrasnjim bridom otvorene sake (ona strana gdje je palac, koji se savije ili ispruzi uz vanjski dio dlana). Ovim ga "gasite" k'o sijalicu na prekidac jer mu istovremeno pogadjate splet zivaca ispod donjeg dijela uha, vilicu odozdo i sa strane, kao i vratnu arteriju. Garantovano pajki minimalno 5 min.
Naravno, gornji savjet o okretanju kloca na stranu ili na stomak apsolutno podrzavam, da se bilmez ne ugusi vlastitim jezikom. Ovo je vrlo lagan udarac, a pokriva gomilu tacaka.
2. Ako ste mu blizu, sto je recimo pri dzeparenju najcesci slucaj, onda ga jednostavno opletite laktom odozdo u bradu. Ako ga fulite, uspije se izmaci (sto je rijetkost), onda samo nastavite nogom (stopalom ili koljenom) u prepone.
3. Ako ste mu dovoljno blizu, opletite ga celom direkt u nos. Njonja se garantovano otvara, a bol i suze u ocima onemogucavaju njegovo dalje djelovanje bar 2-3 sec., i najcesce ce ga natjerati da se blago savije prema naprijed i uhvati nos rukama. Onda mu fino zalijepite koljeno na isto mjesto, preko njegovih ruku. Dalje po slobodnoj volji i zeljama
P.S. Ovo su sve potezi za neuvjezbane ljude, vrlo lagani za izvesti, moze ih izvesti svako, a vrlo su efikasni.
1. Gadjajte mu spoj iza uha i vrata (ispod usne rese), unutrasnjim bridom otvorene sake (ona strana gdje je palac, koji se savije ili ispruzi uz vanjski dio dlana). Ovim ga "gasite" k'o sijalicu na prekidac jer mu istovremeno pogadjate splet zivaca ispod donjeg dijela uha, vilicu odozdo i sa strane, kao i vratnu arteriju. Garantovano pajki minimalno 5 min.
Naravno, gornji savjet o okretanju kloca na stranu ili na stomak apsolutno podrzavam, da se bilmez ne ugusi vlastitim jezikom. Ovo je vrlo lagan udarac, a pokriva gomilu tacaka.
2. Ako ste mu blizu, sto je recimo pri dzeparenju najcesci slucaj, onda ga jednostavno opletite laktom odozdo u bradu. Ako ga fulite, uspije se izmaci (sto je rijetkost), onda samo nastavite nogom (stopalom ili koljenom) u prepone.
3. Ako ste mu dovoljno blizu, opletite ga celom direkt u nos. Njonja se garantovano otvara, a bol i suze u ocima onemogucavaju njegovo dalje djelovanje bar 2-3 sec., i najcesce ce ga natjerati da se blago savije prema naprijed i uhvati nos rukama. Onda mu fino zalijepite koljeno na isto mjesto, preko njegovih ruku. Dalje po slobodnoj volji i zeljama
P.S. Ovo su sve potezi za neuvjezbane ljude, vrlo lagani za izvesti, moze ih izvesti svako, a vrlo su efikasni.
Last edited by Dozer on 03/04/2019 13:01, edited 1 time in total.
-
TheGodfather001
#237 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Izgleda da ovdje nema opasnosti od odbijanja napada jer forumaši su klonovi Fedora E., CroCop-a, Denisa Stojnića i sl. Čuj oteli utoku liku iz ruke?? Jeste možda Sejfovića roda?
Taj kome ste je oteli vjerovatno je neki balo kojem utoka služi da zadivi trebice iz šišaone. Jedino pravilo ko nosi ručno naoružanje jeste - vadiš ga kada ćeš ga i upotrijebiti.
Nego vratite se na temu - koji elektro-šoker je kvalitetan? Je li iko kupovao suzavac u olovki? Dakle, ne govorim o ešalonskom napadu na razbojnika već sredstvima za prvi kontakt i samoodbranu.
Taj kome ste je oteli vjerovatno je neki balo kojem utoka služi da zadivi trebice iz šišaone. Jedino pravilo ko nosi ručno naoružanje jeste - vadiš ga kada ćeš ga i upotrijebiti.
Nego vratite se na temu - koji elektro-šoker je kvalitetan? Je li iko kupovao suzavac u olovki? Dakle, ne govorim o ešalonskom napadu na razbojnika već sredstvima za prvi kontakt i samoodbranu.
- Dozer
#238 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Za tvoju info, a sto sigurno neces vjerovati, ali pistolj je vrlo lako uzeti iz necije ruke, bez obzira koliko je taj neko fizicki jak. Pogotovo onome ko je samouvjeren u svoju nadmoc samo jer ima taj pistolj u ruci, i istovremeno je dovoljno glup da potcijeni protivnika i pridje mu na puni dohvat ruke. A upravo je sve ovo uradio lik kojeg spomenuh 
Ako kojim slucajem ovo cita, TT mu je zavrsio kod raje iz Specijalne
-
TheGodfather001
#239 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Meni je ovo sve jasno. I saam nosim VO, spremno za upotrebu, ali sam prije toga prošao i teorijske i praktične obuke sa raznim predavačima i instruktorima koji dnevno spraše 800+ metaka i kojima je to jedino zanimanje. Svi su istog stava - pištolj je efektivan za odbranu i napad do 5 metara udaljenosti i kad ga izvadiš - pucaj ili će se desiti kao Vama da mu otmete pištolj i upotrijebite ga protiv njega.Dozer wrote:Za tvoju info, a sto sigurno neces vjerovati, ali pistolj je vrlo lako uzeti iz necije ruke, bez obzira koliko je taj neko fizicki jak. Pogotovo onome ko je samouvjeren u svoju nadmoc samo jer ima taj pistolj u ruci, i istovremeno je dovoljno glup da potcijeni protivnika i pridje mu na puni dohvat ruke. A upravo je sve ovo uradio lik kojeg spomenuh
Ali situacija - mom prijatelju su oteli vozilo na tranzitu prije 8 godina, unutra djeca, on je obrazovan lik, u nauci do srži, ne zanima ga nasilje, odbrana i oružje, operisan od te sfere. Scenarij - koči vozilo ispred njega i pali 4 žmigavca, izlazi tip sa fantomkom i pištoljem u ruci i prilazi njegovom vozilu, kako je bilo automatski zaključano, repetira pištolj i usmjerava ga u staklo, ovaj moj prijatelj se skamenio jer ne konta čovjek šta se dešava, mahinalno spušta prozor i ovaj kriminalac otvara vrata sa unutrašnje strane i sjeda na suvozačevo mjesto i pištoljem istjeruje mog prijatelja te prelazi na vozačevo mjesto. Vidi djecu nazad, naređuje mu da izvede djecu inače će ih pobiti na licu mjesta. Pri tome, to je mjesec juli, tranzit, ljudi prolaze sa autima i zaobilaze njegovo vozilo i ispred njega, jer misle da se radi o saobraćajnoj nesreći. Srećom po njega i djecu, auto je oteto, kasko naplatio, djeca još dugo išla psihologu. Kako biste reagovali u ovoj situaciji?
-
zijancer
#240 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Dozer wrote:3. Ako ste mu dovoljno blizu, opletite ga celom direkt u nos.
ovo može vrijedit samo za raju koja igraju fudbala
Last edited by zijancer on 03/04/2019 13:55, edited 1 time in total.
-
Dogoljubac
#241 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
200 000 volti stotinjak maraka.TheGodfather001 wrote:Izgleda da ovdje nema opasnosti od odbijanja napada jer forumaši su klonovi Fedora E., CroCop-a, Denisa Stojnića i sl. Čuj oteli utoku liku iz ruke?? Jeste možda Sejfovića roda?
Malo ode tema...ko šta smije i može...pomozimo savjetima osobama koje nisu za rambo filmove.Izbijo sam razna oruzja iz ruku,popusio par posjekotina al sta ce omladina koja nije u sali 10-20-30 godina?Njima treba savjet a ne price o junacima.
-
Dogoljubac
#242 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Postoje instrukcije svima dostupne koje su napisali psiholozi,covjek je postupio kako i treba.Da je bio sam MOŽDA je trebao postupiti drugacije,ovake je zastitio zivot drugog,u ovom slucaju svoje porodice.TheGodfather001 wrote:Meni je ovo sve jasno. I saam nosim VO, spremno za upotrebu, ali sam prije toga prošao i teorijske i praktične obuke sa raznim predavačima i instruktorima koji dnevno spraše 800+ metaka i kojima je to jedino zanimanje. Svi su istog stava - pištolj je efektivan za odbranu i napad do 5 metara udaljenosti i kad ga izvadiš - pucaj ili će se desiti kao Vama da mu otmete pištolj i upotrijebite ga protiv njega.Dozer wrote:Za tvoju info, a sto sigurno neces vjerovati, ali pistolj je vrlo lako uzeti iz necije ruke, bez obzira koliko je taj neko fizicki jak. Pogotovo onome ko je samouvjeren u svoju nadmoc samo jer ima taj pistolj u ruci, i istovremeno je dovoljno glup da potcijeni protivnika i pridje mu na puni dohvat ruke. A upravo je sve ovo uradio lik kojeg spomenuh
Ali situacija - mom prijatelju su oteli vozilo na tranzitu prije 8 godina, unutra djeca, on je obrazovan lik, u nauci do srži, ne zanima ga nasilje, odbrana i oružje, operisan od te sfere. Scenarij - koči vozilo ispred njega i pali 4 žmigavca, izlazi tip sa fantomkom i pištoljem u ruci i prilazi njegovom vozilu, kako je bilo automatski zaključano, repetira pištolj i usmjerava ga u staklo, ovaj moj prijatelj se skamenio jer ne konta čovjek šta se dešava, mahinalno spušta prozor i ovaj kriminalac otvara vrata sa unutrašnje strane i sjeda na suvozačevo mjesto i pištoljem istjeruje mog prijatelja te prelazi na vozačevo mjesto. Vidi djecu nazad, naređuje mu da izvede djecu inače će ih pobiti na licu mjesta. Pri tome, to je mjesec juli, tranzit, ljudi prolaze sa autima i zaobilaze njegovo vozilo i ispred njega, jer misle da se radi o saobraćajnoj nesreći. Srećom po njega i djecu, auto je oteto, kasko naplatio, djeca još dugo išla psihologu. Kako biste reagovali u ovoj situaciji?
Last edited by Dogoljubac on 03/04/2019 14:07, edited 1 time in total.
- King Theoden
#243 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Vidim ja da tebe svrbe pesniceDozer wrote:Mogu ja i bolje!
Mogli smo vala sparingovat. Živo me zanima je li ova tvoja spika ustvari samo stara slava i davno prohujalo vrijeme, ili još uvijek nisi za starog željeza
Jok druže, mrava neću zgazit. Sklanjam se i djeci.TheGodfather001 wrote:Izgleda da ovdje nema opasnosti od odbijanja napada jer forumaši su klonovi Fedora E., CroCop-a, Denisa Stojnića i sl.
Prije nekoliko dana izlazi neki poljak iz auta, hoće da me tuče
Možda bih halalio i šamar. Al brate dragi, kad dođe ozbiljna situacija, mogu si pomoći.
Pa nisu me džabe mlatili na treninzima
Zapamtio sam neš, majku mu
Bez po riječi izašao iz auta, predao ga i djeci objasnio da je u pitanju šala kolege s posla.TheGodfather001 wrote:Kako biste reagovali u ovoj situaciji?
Uzeo taksi, odvezao djecu kući, sjeo u drugo auto, preko smartfona našao ukradeno auto, otišao i ubio govno.
Čini ti se. Da ti jednom pokažem, znala bi. Lakše je glavom nego pesnicom.zijancer wrote:ne vjerujem da bih rukom mogla pogoditi nečiji nos, a kamoli čelom
Uhvatiš ga za džemper ili još bolje za kosu ako je duža ili za uši.
Iznabadaš ga precizno ko snajper. Samo navlačiš
Ps.
Glavom se ne zamahuje. Udaraš iznenada i bez zamaha. Osim ako ga možeš uhvatiti kako sam objasnio iznad.
Jer ako zamahneš a istovremeno naletiš na iskusnog lolu, samo će poviti glavu i ti ćeš ga udariti nosem
- S4mpion
#244 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Pazite ovo(direktno iz zakona):
Malo mi je nevjerovatno da ti policajac nađe šoker, palicu, nož za pasom i da sve prođe bez problema.
Neki dan na slučajevima x oduzeše liku teleskopsku palicu(doduše klošari su bili u pitanju, ali ne znam da li bi drugi bolje prošli).
d) Kategoriju D, koju ~ine:
1) elektri~ni paralizatori snage ispod 10.000 v,
2) sprejevi za omamljivanje,
3) hladno oru`je,
4) vazdu{no oru`je ~ija je kineti~ka energija manja od 10,5 J
ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4.5 mm i
manjeg i
5) oru`je s tetivom ~ija je sila zatezanja tetive manja od 450
N, odnosno ~ija je natezna te`ina manja od 101 libre.
(1) Oru`je iz ~lana 6. ovog zakona se, u pogledu prava i obaveza
vlasnika oru`ja, razvrstava u:
a) zabranjeno oru`je - oru`je kategorije A,
b) dozvoljeno oru`je za koje je potrebno prethodno
odobrenje - oru`je kategorije B,
c) dozvoljeno oru`je za koje je potrebna prijava nadle`nom
organu - oru`je kategorije C i
d) dozvoljeno oru`je za koje nije potrebno odobrenje niti
prijava nadle`nom organu - oru`je kategorije D.
(2) Zabranjeno je nabavljanje ili dr`anje ili no{enje oru`ja
kategorije A, osim ako ovim zakonom nije druga~ije
propisano.
(3) Zabranjeno je nabavljanje ili dr`anje ili no{enje oru`ja
kategorije B bez odgovaraju}e isprave o oru`ju.
(4) Zabranjeno je dr`anje ili no{enje oru`ja kategorije C bez
odgovaraju}e isprave.
(5) Zabranjeno je nositi hladno oru`je na javnim mjestima,
vjerskim okupljanjima, ugostiteljskim objektima, obrazovnim
ustanovama i na drugim javnim mjestima.
(6) Oru`je kategorije D mogu nabavljati, dr`ati i nositi samo lica
starija od 18 godina, osim ~lanova sportskih strelja~kih
organizacija, a izuzetno raspr{iva~e (sprejeve) mogu
nabavljati, dr`ati i nositi lica starija od 16 godina.
Eh sad, zanima me, zna li neko kakva je situacija na terenu?22) "hladno oru`je" su bode`i, kame, ma~evi, sablje, bajoneti i
skakavci ~ije se sje~ivo nalazi pod pritiskom sabijene
opruge, a iz dr{ke iska~e pritiskom na dugme ili polugu ili
metalne zvjezdice za bacanje, bez obzira na du`inu o{trice,
bokseri, buzdovani, te drugo oru`je sa skrivenom
o{tricom, kao i drugi predmeti pogodni za nano{enje
povreda kada se nose na javnim mjestima
Malo mi je nevjerovatno da ti policajac nađe šoker, palicu, nož za pasom i da sve prođe bez problema.
Neki dan na slučajevima x oduzeše liku teleskopsku palicu(doduše klošari su bili u pitanju, ali ne znam da li bi drugi bolje prošli).
-
Dogoljubac
#245 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Situacija je tacno ovakva:Ne diraj nikog i nece ti ni policajac ni sudija nista,ako treba napisat ce u izvjestaju da je bio soker zakonom propisan.Diraj nekog na pravdi boga-najebo si i treba da najebes.To je to.A policija jako dobro zna ko ima palicu,pistolj,noz za samoodbranu a ko za napad.
Nisam policajac,be branim policiju ali sam siguran da su vecinim ispravnu momci.
Nisam policajac,be branim policiju ali sam siguran da su vecinim ispravnu momci.
-
pemanapemani
#246 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Neće ti policajac ništa, samo će te zamoliti da odeš sa njim u stanicu da daš izjavu. Na putu u stanicu će te hvaliti kako si dobro postupio, kako će on napisati u izvještaju da je bila samoodbrana ili zaštita druge osobe..., uglavnom postat ćete dobri jarani dok dođete do stanice.Dogoljubac wrote:Situacija je tacno ovakva:Ne diraj nikog i nece ti ni policajac ni sudija nista,ako treba napisat ce u izvjestaju da je bio soker zakonom propisan.Diraj nekog na pravdi boga-najebo si i treba da najebes.To je to.A policija jako dobro zna ko ima palicu,pistolj,noz za samoodbranu a ko za napad.
Onda će on otići do šefa da mu ispriča kako je bilo, a iz njegove kancelarije izaći kao pokisla kokoš i samo slegnuti ramenima.
Onda ćeš 7-8 godina svaka 2-3 mjeseca dobivati poziv od Tužilaštva da dođeš dati izjavu. Poslije toga je gatanje kako ćeš proći.
Uglavnom, kako sam i naveo iz ličnog iskustva, ako ćeš nekoga udariti/šokirati u samoodbrani ili štiteći nekoga, nemoj zvati policiju. Provjeri da li je "oštećenik" dobro, hvataj se noge i moli Boga da te nije snimila kakva kamera (jer Huso Ćesir ne može svaki put biti u blizini da joj pokaže ko je gazda
- Dozer
#247 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Ne moramo se persirati, forum je.TheGodfather001 wrote:Meni je ovo sve jasno. I saam nosim VO, spremno za upotrebu, ali sam prije toga prošao i teorijske i praktične obuke sa raznim predavačima i instruktorima koji dnevno spraše 800+ metaka i kojima je to jedino zanimanje. Svi su istog stava - pištolj je efektivan za odbranu i napad do 5 metara udaljenosti i kad ga izvadiš - pucaj ili će se desiti kao Vama da mu otmete pištolj i upotrijebite ga protiv njega.Dozer wrote:Za tvoju info, a sto sigurno neces vjerovati, ali pistolj je vrlo lako uzeti iz necije ruke, bez obzira koliko je taj neko fizicki jak. Pogotovo onome ko je samouvjeren u svoju nadmoc samo jer ima taj pistolj u ruci, i istovremeno je dovoljno glup da potcijeni protivnika i pridje mu na puni dohvat ruke. A upravo je sve ovo uradio lik kojeg spomenuh
Reagovao bih momentalno na jedan od 2 moguca nacina, a sto zavisi od situacije.
1. Ako je njihovo vozilo dovoljno odmaknuto od mog (sto bi vjerovatno bio slucaj jer sam vozac s puno iskustva i uvijek ostavljam dovoljno prostora izmedju svog i vozila ispred mene), cim bih ga vidio takvog da izlazi iz auta, odmah bih ga zaobisao pod punim gasom i produzio voznju, ali bih ga onda blokirao na cesti i ne bih mu dozvolio da me prestigne (ukoliko bi krenuo za mnom), a istovremeno bih nazvao muriju. Pri tome bih imao spremno oruzje pored sebe.
2. Ukoliko bi se desilo da nemam dovoljno prostora za zaobilazenje, ako se, recimo, neko meni nabio s ledja, a ja preblizu njihovog auta, tada bih odmah poceo pucati u onog maskiranog koji je izasao. I onda produzio dalje voznju, uz pucanje i u ostale u njihovom autu. S obzirom na moje iskustvo u pucanju (30+ godina), garantujem da ne bih fulio ni jednog.
Pazi nesto... Ovo sto si opisao nedavno se desilo u Paromlinskoj ulici. Pokusali su na ovaj nacin covjeku oteti A4, u kojem su bila i djeca. Uradio je prvu varijantu. Nisu krenuli za njim, nego su pobjegli.
- Dozer
#248 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Ma ne svrbi me nista, al' nisam jos ni za staro zeljezoDino34 wrote: Vidim ja da tebe svrbe pesnice
Mogli smo vala sparingovat. Živo me zanima je li ova tvoja spika ustvari samo stara slava i davno prohujalo vrijeme, ili još uvijek nisi za starog željeza
Sparing vazda, al' moras znati da tu nema nista od cistaka, jer radi diskus hernije bih te morao brzo zavrsiti
-
Hakiz
#249 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Hipotetički, ako se negdje pojaviš sa pasošem ili drugim dokumentom koje nema ime koje si dobio po rođenju i država na upit onoga kome predočiš takav pasoš ili dokument potvrdi iz svojih razloga da si to ti, da li ti je taj identitet koji u tom trenutku koristiš legalan?Dozer wrote:Netacno. Drzava te pravo i legalno "potvrdjuje" po rodjenju, i samo po rodjenju, a na osnovu roditeljskog iskaza. Sljedeca ili sljedece legalno "potvdjivanje" moze biti na osnovu tvog vlastitog iskaza i zelje za promjenom imena. Ali, tada ti se ukida prethodni legalni identitet.Hakiz wrote:Sa druge strane, samo kada te država dokumentima potvrdi, tek tada pravno postojiš. Činjenica da biološki postojiš ne znači da pravno postojiš.Dozer wrote:Ne postoji nesto sto se zove "visestruki legitimni identitet"
To ako mu je drzava dala lazni identitet, ne cini ga legitimnim, nego i dalje laznim
Tako da ako ti država da 5 identiteta, svi su ti i legitimni i legalni.
Jer je to nadležnost i pravo države.
Ne mozes legalno i legitimno imati vise od jednog licnog identiteta (imena i prezimena), pa makar ti ih drzava tajno dala i 10. Svaki osim onog tvog zavedenog po rodjenju, i ukoliko ga nisi mijenjao legalnim putem - niti je legalan, niti legitiman.
Znam da ciljas na drzavne sluzbe, spijune, itd., ali to nisu ni legalni identiteti. Legitimnima se mogu nazvati ukoliko je osoba od nekog posebnog drzavnog znacaja, ukoliko joj je ugrozen zivot, i sl.
Ko ti potvrđuje legalnost identiteta, ko potvrđuje da si ti onaj kako se predstavljaš? Država.
Pa ako država danas kaže da si Dozer, a sutra kaže da si Hakiz, ko si? Onaj kojeg u tom trenutku država potvrđuje. Bez obzira na to kako su te u trenutku rođenja roditelji upisali u knjigu rođenih (ako nisi poslije mijenjao ime i prezime da ne komplikujemo sa tim).
Uostalom, napravi eksperiment. Otiđi negdje gdje ti treba potvrda o identitetu bez ikakvih dokumenata.
Sutra otiđi sa dokumetima na jedno ime.
Prekosutra otiđi sa dokumentima na drugo ime.
Pretpostavimo ti je oba dokumenta dala država iz svojih razloga.
Šta će se desiti u ta tri slučaja?
U prvom slučaju ćeš biti vraćen jer nemaš dokumente o identitetu, je li tako?
Ako u oba slučaja sa dokumentima ostvariš to za šta ti dokumenti o identitetu trebaju, to će dokazati da si legalno onaj koji država kaže da jesi, a ne onaj koji stvano jesi.
To je slično kao pravda i pravo. Posao suda nije da zadovolji pravdu nego da zadovolji pravnu normu. Ako se zadovolji pravna norma a rezultat je nepravedan, što se legalnosti postupka i odluke tiče sve je kako treba jer je urađeno ono šta je trebalo uraditi, zadovoljiti pravnu normu.
Ako se pravda i pravna norma poklope, odlično, ako se ne poklope, to gore po pravdu, nebitna je.
To jeste, nije bitno šta je svarno stvarno, nego šta je formalno stvarno.
Da, ni država, makar bio osoba od posebnog interesa kojoj da bi uradila posao za državu različiti identiteti trebaju, ti legalno ne može dati nekoliko identiteta, tako da je sa te strane sve šta ti kažeš tačno.
Država ne smije kršiti svoje zakone.
Ali to svaki dan radi, svaka država.
Na primjer, zatvaranje u Gvantanmo da bi se reklo da je tamo mučenje dozvoljeno jer zatvor nije na teritoriji SAD-a. Takve pravne akrobacije svaka država svaki dan koristi kada joj treba.
Ali, sve je gore napisano u domenu šupljeg filozofiranja, filmova i romana.
-
Dogoljubac
#250 Re: Kako se zaštiti od razbojnika
Ne rekoh da treba u ovom slucaju zvati policiju.AKO nekim cudom policajac kod curice nepoznate tuzilastvu primjeti elektrosoker nece joj napraviti problem.Ukoliko ipak dodje do upotrebe protiv kakve kriminalne gnjide od strane curice sve i jedan policajac kog znam a znam ih dosta ublazit ce situaciju koliko god mogu.pemanapemani wrote:Neće ti policajac ništa, samo će te zamoliti da odeš sa njim u stanicu da daš izjavu. Na putu u stanicu će te hvaliti kako si dobro postupio, kako će on napisati u izvještaju da je bila samoodbrana ili zaštita druge osobe..., uglavnom postat ćete dobri jarani dok dođete do stanice.Dogoljubac wrote:Situacija je tacno ovakva:Ne diraj nikog i nece ti ni policajac ni sudija nista,ako treba napisat ce u izvjestaju da je bio soker zakonom propisan.Diraj nekog na pravdi boga-najebo si i treba da najebes.To je to.A policija jako dobro zna ko ima palicu,pistolj,noz za samoodbranu a ko za napad.
Onda će on otići do šefa da mu ispriča kako je bilo, a iz njegove kancelarije izaći kao pokisla kokoš i samo slegnuti ramenima.
Onda ćeš 7-8 godina svaka 2-3 mjeseca dobivati poziv od Tužilaštva da dođeš dati izjavu. Poslije toga je gatanje kako ćeš proći.
Uglavnom, kako sam i naveo iz ličnog iskustva, ako ćeš nekoga udariti/šokirati u samoodbrani ili štiteći nekoga, nemoj zvati policiju. Provjeri da li je "oštećenik" dobro, hvataj se noge i moli Boga da te nije snimila kakva kamera (jer Huso Ćesir ne može svaki put biti u blizini da joj pokaže ko je gazda)