Kako se zaštiti od razbojnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#176 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by stakasa »

Dozer wrote:Dakle, po ovim nekim komentarima, zakljucujem da mnogi smatraju da je najbolje poklopiti se usima i pustiti nagru da radi sta hoce... Jebo to sto si krvavo zaradio taj auto, ili mobitel, ili stan, ili kucu, sto je sve moje PRIVATNO vlasnistvo koje, po zakonu, imam pravo da zastitim i branim... Pisaj ga, ne treba se kaciti s bagrom i rizikovati zatvor, bolje je pustiti bagru da ti uzme sve sta hoce...

Neka, hvala. Ja ne dam, a vi bujrum.
Nije svako u stanju uradit ovo sto ti zagovaras. Vecina nije. Nisu ta japija
Dogoljubac

#177 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

stakasa wrote:
Dozer wrote:Dakle, po ovim nekim komentarima, zakljucujem da mnogi smatraju da je najbolje poklopiti se usima i pustiti nagru da radi sta hoce... Jebo to sto si krvavo zaradio taj auto, ili mobitel, ili stan, ili kucu, sto je sve moje PRIVATNO vlasnistvo koje, po zakonu, imam pravo da zastitim i branim... Pisaj ga, ne treba se kaciti s bagrom i rizikovati zatvor, bolje je pustiti bagru da ti uzme sve sta hoce...

Nije svako u stanju uradit ovo sto ti zagovaras.
Vecina nije. Nisu ta japija
Al bi upravo ta vecina trebala imati nesto za samoodbranu,makar suzavac ili elektrošoker.
TheGodfather001

#178 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by TheGodfather001 »

Da bi se dobio adekvatan odgovor treba napraviti definiciju razbojnika, a onda definirati način zaštite. Nije isto kada te u mračnoj ulici napadne jedan razbojnik, džanki koji želi tvoj novčanik, mobitel, tašnu, lančić i kada te napadne organizovana grupa koja želi tvoje auto, motor, čamac ili sl.
Za ove prve je faktor iznenađenja glavni, da ga brzom reakcijom onesposobiš ili pokažeš "jače oružje" od njegovog, a za ove druge nema adekvatne odbrane osim hladne glave i taktičkog povlačenja. U slučaju razbojničke krađe, koliko god bio spreman za odvraćanje napada, moraš biti svjestan da sa druge strane cijevi stoji nadrogirani kriminalac koji nema uzusa niti životnih ciljeva osim da otme imovinu i da je unovči, a pri tome ne bira sredstva niti ima ograničenje prema potencijalnim žrtvama i oni nisu nikada sami. Djeluju u grupama i povezani su na svaki način u svrhu samozaštite.
A ukoliko bi djelovao prema njima na način kako Dozer objašnjava da ga zatvoriš u auto i ispališ 20 komada, pored mogućnosti da će te neki njegov pajdaš sprašiti AK47 prije nego se okreneš, u slučaju da preživiš ideš na sud, pa da li će ti utvrditi prekoračenje nužne odbrane ili ne, ostaje strah od zatvora gdje te čekaju pajdaši od ubijenog kriminalca koji će za 50KM na kantini boravak u zatvoru pretvoriti u životni pakao.
Dozer

#179 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Opet - povlacenje....

Da probamo postaviti stvari ovako, na drugi scenario - uzmu ti, recimo, auto, a ti ne reagujes nikako. Eto ih sutra da ti uzmu i sve iz kuce, prekosutra da ti otmu dijete i traze pare za njega... Zakosutra da ti opet uzmu auto...

Stalno ces se povlaciti zbog straha od zatvora i/ili onoga sto bi moglo uslijediti ako reagujes? Slobodno. Ja cu ih hladno sprasiti, odmah i prvi put, i vrlo je vjerovatno da nece ostati ni jedan. Radije prihvatam taj nekakav rizik koji nosi taj neki okrsaj, nego da ih pustim da rade sta hoce i do kad hoce.

Shvatite jednu stvar - nereagovanjem im samo dajete dodatnu snagu da nastave s onim sto rade. Kurazite ih da sve opet ponove, jer su vidjeli da mogu, i da u tome nema ni opasnosti, ni sankcije.

Kad bi im se 3-4x desilo da ih zrtva poroka, izranjava i isprasi, ne brini - sljedeci put ce to isti uraditi sa 100% vise straha nego prvi put (ako uopste urade), a i svi drugi ce dooobro razmisliti prije nego krenu raditi isto, jer ce znati sta im se moze desiti.
Dogoljubac

#180 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Podrzavam stav Dozera.Znam sta znaci razjebat par majmuna i znam da takvi vise ne prilaze,kakve njihove osvete i slicno...teskih krivicnih djela ko iz filmova i nema bas puno,neke firme imaju predavanja gdje se objasnjava kako postupiti u slucaju pljacke,te instrukcije se mogu iskoristiti i mislim da su ispravne.
Narodu na ulici su stvarno dosadili klosari iz tramvaja i slicni.Bar ovakvim klosarima se uz malo,malo,malo hrabrosti i dostojanstva moze stati u kraj.Bruka je da klosar u tramvaju maltretira dijete i da se sto ljudi izmakne...jbg...draga djeco,žene,nemocni-branite se na sve nacine,nabavite bilo kakvu opremu za samoodbranu.
TheGodfather001

#181 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Dozer wrote:Opet - povlacenje....

Da probamo postaviti stvari ovako, na drugi scenario - uzmu ti, recimo, auto, a ti ne reagujes nikako. Eto ih sutra da ti uzmu i sve iz kuce, prekosutra da ti otmu dijete i traze pare za njega... Zakosutra da ti opet uzmu auto...

Stalno ces se povlaciti zbog straha od zatvora i/ili onoga sto bi moglo uslijediti ako reagujes? Slobodno. Ja cu ih hladno sprasiti, odmah i prvi put, i vrlo je vjerovatno da nece ostati ni jedan. Radije prihvatam taj nekakav rizik koji nosi taj neki okrsaj, nego da ih pustim da rade sta hoce i do kad hoce.

Shvatite jednu stvar - nereagovanjem im samo dajete dodatnu snagu da nastave s onim sto rade. Kurazite ih da sve opet ponove, jer su vidjeli da mogu, i da u tome nema ni opasnosti, ni sankcije.

Kad bi im se 3-4x desilo da ih zrtva poroka, izranjava i isprasi, ne brini - sljedeci put ce to isti uraditi sa 100% vise straha nego prvi put (ako uopste urade), a i svi drugi ce dooobro razmisliti prije nego krenu raditi isto, jer ce znati sta im se moze desiti.
Nemojte uzimati spremnost nekog pripadnika specijalne vojne ili policijske jedinice koji je spreman odbraniti se ili odbiti napad razbojnika koji želi nešto da mu otme/otuđi.
Uzmite prosječnog građanina koji ne posjeduje oružje, ima 2 djece maloljetne, stambeni kredit, prosječna primanja kojih je 80% u državi, kako bi reagovao... Ne može taj pojedinac koji čuva svoju porodicu i život provoditi represiju nad organiziranim kriminalnim grupama, to mora država jer za to postoje strukture koje su dužne prevenirati i goniti takve pojave. Na zapadu možeš braniti slobodno svoju imovinu, ali ne poteže se oružje po defaultu i ubijaš odmah nekoga ko otvori kapiju. Evo primjer je hipotetički ali je realan jer se i daans prijeti ratovima, klanjima i sl. - koliko je ljudi osvetilo ubistva, silovanja, premlaćivanja svoje djece, roditelja, braće i sestara, a znajući presuđene i nepresuđene osobe koje su ih ubile, silovale, premlatile, mučile? Rezultat je 0.
Možete li zamisliti koliko bi onda tek ljudi bilo spremno osvetiti se i odbiti napad od svog vozila?? Niko.
Dogoljubac

#182 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Na bilo kakvo nasilnicko ponasanje ako niste mogli da ga zaustavite iz bilo kog razloga obratite se POLICIJI.Policija ne moze stajati na svaka dva metra i rjesavati sve probleme,ako znaju gdje je bio problem,po mogucnosti ko pravi prekrsaj ili krivicno djelo uradit ce sve sto je moguce da pomognu.Tužilastvo i ostale poznate probleme svi znamo...policija radi uglavnom dobro.
I meni ta ista policija nekad ide ba zivce što me peglaju zbog neispravnog žmigavca ali ipak su to uglavnom dobri momci.
Dogoljubac

#183 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Dozer wrote:Dakle, po ovim nekim komentarima, zakljucujem da mnogi smatraju da je najbolje poklopiti se usima i pustiti bagru da radi sta hoce... Jebo to sto si krvavo zaradio taj auto, ili mobitel, ili stan, ili kucu, sto je sve moje PRIVATNO vlasnistvo koje, po zakonu, imam pravo da zastitim i branim... Pisaj ga, ne treba se kaciti s bagrom i rizikovati zatvor, bolje je pustiti bagru da ti uzme sve sta hoce...

Teorija zavjere,mozda sam u pravu-mozda nisam
Rat...komsija komsiju ubjedjuje da ce sve biti ok,da se nema cega bojati,da nema potrebe da se brani,od cega da se brani...?I sutra ga zakolje.
Pomislim na momente da neki koji pisu da se ne treba braniti ili tome slicno da bi upravo oni mogli sutra nekog napasti,zrtva ubjedjena da je sve u savrsenom redu i relaksirana,i...daj auto,mobitel,pare,zenu...ne prozivam nikoga,svako ima cime da razmislja.Vjerovatno nisam u pravu.
seln

#184 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by seln »

Dogoljubac wrote:Na bilo kakvo nasilnicko ponasanje ako niste mogli da ga zaustavite iz bilo kog razloga obratite se POLICIJI.Policija ne moze stajati na svaka dva metra i rjesavati sve probleme,ako znaju gdje je bio problem,po mogucnosti ko pravi prekrsaj ili krivicno djelo uradit ce sve sto je moguce da pomognu.
U Tuzli me NA PJESACKOM umalo pregazi papak sa bijesnim autom. Dva djevera stoje pet metara od pjesackog i pretvaraju se da ne vide.
Razumijem ih, ko ce zaustavljati papka koji me na kraju krajeva nije ni pregazio.

Poznaniku u sred noci upadnu u kucu. On puca u zrak, hrsuzi pobjegnu.
Dodje policija i poslije uvidjaja mu kazu da nikome ne spominje da je pucao, moze biti optuzen za pokusaj ubistva.
Potraga za lopovima prestala onog momenta kad su izvjestaj predali u stanicu.
Dozer

#185 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

To je to. Danasnji zakon ide na ruku krimosima, i to je tako. Istovremeno, ako se kojim slucajem uspjesno odbranis, zakon ce tebe teretiti za nanosenje povreda, pokusaj ubistva, i sl. budalastine.
King Theoden

#186 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by King Theoden »

Dozer je u pravu.
il rokni, il ako može ovaj rad:

Dogoljubac

#187 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

U Tuzli me NA PJESACKOM umalo pregazi papak sa bijesnim autom. Dva djevera stoje pet metara od pjesackog i pretvaraju se da ne vide.
Razumijem ih, ko ce zaustavljati papka koji me na kraju krajeva nije ni pregazio.

Poznaniku u sred noci upadnu u kucu. On puca u zrak, hrsuzi pobjegnu.
Dodje policija i poslije uvidjaja mu kazu da nikome ne spominje da je pucao, moze biti optuzen za pokusaj ubistva.
Potraga za lopovima prestala onog momenta kad su izvjestaj predali u stanicu.[/quote]
Sve je tako.Policija nije idealna.Zakoni su odron.Al da nema policije bilo bi jos gore.Grijese i automehanicari,doktori,zidari...svi smo ljudi.
Dozer

#188 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Samo kriminalci nikad ne grijese, izgleda...
Al' OK... Ako se desi da nekad odradim nekog, neka mi murija i zakon to priznaju kao gresku, a ja cu obecati da ih vise necu tamaniti ako me ne budu dirali. Ne moze postenije :D
Hakiz

#189 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

I tako se za ona dva policajca pola godine nakon što su ih ubili ne zna ko ih je ubio.

A za razliku od tebe ili mene nisu bili sami, kompletna policijska infrasktruktura je bila iza njih, bili su i sami naoružani, valjda su i nešto malo vježbali, teretane, učili pucati itd. itd.

Pa završiše kako završiše.

Sa druge strane kada pogledaš statistiku vidiš da je u u odnosu na broj stanovnika najviše ubistava i najbrutalnije su izvedena u državama u kojima se oružije nosi kako se kome svidi za zaštitu, i u kojima se zakoni ne samo o nošenju nego i o upotrebi prilično liberalni.
Dozer

#190 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Hakiz wrote: I tako se za ona dva policajca pola godine nakon što su ih ubili ne zna ko ih je ubio.

A za razliku od tebe ili mene nisu bili sami, kompletna policijska infrasktruktura je bila iza njih, bili su i sami naoružani, valjda su i nešto malo vježbali, teretane, učili pucati itd. itd.

Pa završiše kako završiše.

Sa druge strane kada pogledaš statistiku vidiš da je u u odnosu na broj stanovnika najviše ubistava i najbrutalnije su izvedena u državama u kojima se oružije nosi kako se kome svidi za zaštitu, i u kojima se zakoni na samo o nošenju nego i o upotrebi prilično liberalni.
Bili su iznenadjeni i izrafalani u autu, nisu ni znali sta ih je snaslo. Klasicna zasjeda/sacekusa.

A upravo njihov primjer pokazuje koliko je policija neefikasna protiv te vrste kriminalaca. Pohapseno je na desetine, pazi sad - poznatih likova koji se bave kradjom i otimanjem auta (pitanje galasi - zasto su uopste na slobodi ako se zna sta rade?), i niko nije zvanicno optuzen. nadjena gomila pokradneih auta po sumama na Romaniji i oko Pala, i...? Zna li se ko je sve uhapsen i zatvoren radi toga, a pogotovo ko je sve optuzen? Presudjen?
Nije da murija nista ne radi, naravno, ali ako se obrati paznja shvati se da krupni kriminal prolazi skoro pa nekaznjeno, dok se jase po sitnom. Love se i kaznjavaju oni koji prekorace brzinu 10-20kmh, sitni dilercici (krupini slabo), lokalne kabadahije po naseljima (i odmah budu pusteni), i nesto malo privrednog kriminala, i to je to.

Dzeparosi po javnom prevozu satrase narod, rade ekipno, i, sto je najgore, murija zna za sve njih. I umjesto da se, recimo, organizuje akcija i da se pohapse i pomlate, sto bi se hladno moglo odraditi za manje od 10 dana s murijom u civilu, tu niko nista ne radi i oni uredno haraju tramvajima, trolama i autobusima. Svaki dan izdzepare minimalno 20 ljudi i ukradu novcanika i mobitela u vrijednosti vise hiljada, pa i desetina hiljada KM. Ovo se vec vise ne moze smatrati sitnim, nego i te kako organizovanim kriminalnom. Cak imaju i razradjene seme s istim likovima u drugim gradovima. Pa, npr, klepe mobitel u Sarajevu, i odmah ga proslijede svojima u Tuzlu, koji ga onda tamo prodaju (cak i na PIK-u), i obratno, oni otamo klepe tamo i salju ovamo, a ovi ovdje onda prodaju.

najbolji primjer ovoga se moze vidjeti cak i na Hayat TV, u onoj emisiji nedeljom, X-nesto... Obratite paznju - zaustavljaju se samo losija vozila i u kojima je neka balavurdija. Nema novih Mecki, BMW-ova, Audija, Porschea i sl.. Prije mozda godinu su ganjali lika u novom crvenom A4, koji je kroz grad vozio preko 100kmh. Na Ilidzi ga negdje zaustavili, legitimisali, a lik samo sto im iz auta nije j.bo majku sto su ga zaustavili.... I njega uredno pustise, ni pretresa, nista... Fol, poslace mu kaznu....
E, tako ovdje sve fercera.
Last edited by Dozer on 02/04/2019 14:12, edited 1 time in total.
Hakiz

#191 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Htio sam reći:

1. Policaci, obučeni, naoruzani, njih dvojica, institucija ovlaštena za provođenje fizičke sile puna obučenih i sposobnih ljudi spremnih i raspoloženih da šamaraju i pucaju iza njih, pa završiše mrtvi.

2. Ti sam.
Last edited by Hakiz on 02/04/2019 14:14, edited 1 time in total.
Dozer

#192 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Znam sta si htio reci. A, vjeruj mi, koliko su obuceni i koliko znaju pucati, bolje da ti ne pricam...
Dogoljubac

#193 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Sve tacno tako.Ostaje vjera da ce biti bolje,do tada bar suzavce i elektrosokere u ruke i branite se svim silama.Ili ko vec sta misli da mu treba.
Hakiz

#194 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Ma, vjerujem ja da bi ti bi sposoban da u nekoj situaciji spriječiš jednog ili dvojicu kada ti slučajno nalete.

Ali, koliko god da si ti sposoban, vjeruj da postoji i sposobniji, luđi, spremniji da ubije itd. Naletjeće ti možda on.

Stvar je da po mom mišljenju treba izabrati bitke, kao što sam već pričao.

Kada nema druge, kada su u pitanju zdravlje i/ili život, onda se naravno upuštaš u bitku, pa kako završi.

Kada je imovina u pitanju, najčešće je bolje ostati bez nje nego rizikovati.

I kao što neko već reče, ti možeš biti izuzetak od pravila, da si izuzetno spreman, obučen, raspoložen za ulazak u konfrontaciju itd, ali si kao takav statistički nebitan.

Stvar je u "generalnoj populaciji" kako da se čovjek koji nije ni raspoložen niti ima vremena ili novca da obilazi teretane, borilačke klubove i streljane pa da se nabilda, istrenira i nauči pucati, i koji nije spreman ili u mogućnosti da kupuje i nosi oružije nosi sa situacijom u kojoj je napadnut.

Jedan je Rambo. Šta je sa ostalima?
Dozer

#195 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

ma nisam nikakav Rambo... Naprosto ne dam na sebe, niti bih dao. Logicno, sve zavisno od situacije. 1000 je varijabli uvijek u igri.
sumirprimus

#196 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by sumirprimus »

Dozer wrote:To je to. Danasnji zakon ide na ruku krimosima, i to je tako. Istovremeno, ako se kojim slucajem uspjesno odbranis, zakon ce tebe teretiti za nanosenje povreda, pokusaj ubistva, i sl. budalastine.
znaic najbolje popustit sa gun kontrol i naoruzat populaciju legalno pa divlji zapad kom obojci kom opanci,
bilo bi i najrealnije izjednacit sanse bar :D
klixoris

#197 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by klixoris »

Kada citam i slusam ovakve price, uvijek se sjetim onog GOSPODINA (namjerno pisem velikim slovima jer je zasluzio) sto je prije nekih desetak godina, blizu Kule, izresetao klosare koji su mu maskirani kao policija (plavi kombi sa blinkerima) pokusali oteti auto. Povaljao ih na mrtvo i uredno otisao, nikada ga nisu identifikovali. Obzirom da nam je zakon takav da stiti kriminalce, covjek je i postupio u skladu sa tim zakonom. Jer da je bio fin pa sacekao policiju, bezveze bi fasovao robije samo zato sto je stitio svoje :thumbup:
Dozer

#198 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Tacno tako. Svi oni koji prilaze s oruzjem u 99% slucajeva racunaju s tim da ce se zrtva prepasti i da nece nikako reagovati, tj. da ce samo gledati kako da pobjegne. Naravno, ovo najcesce i jeste ovako.
Ali, radi toga su najcesce vrlo samouvjereni. A potcjenjivanje protivnika/zrtve je uvijek majka zajeba. I moze voditi samo takvoj pusioni, sto je gornji primjer i pokazao da je moguce.
mali jomu

#199 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by mali jomu »

Sve sto se tice citave teorije u vezi odbrane ili napada je da treninzima otkrijete svoje licne sposobnosti koje mozete izvesti i one koje ne mozete izvesti......

Trening je sirok pojam koji obuhvaca sve............. dok su sposobnosti raznolike, za svakog su drugacije, gdje u treninzima svako pronalazi svoje sposobnosti,

to je sve sto se tice teorije, nema dalje........ osim suplje koje je neogranicena

svako ima neke sposobnosti........ bilo kakve, to je to, ko hoce trazit ce ih, ko nece, nece ih ni trazit

strah je nus posljedica neznanja samoga sebe, koliko ko poznaje sebe, toliko ga je i strah
TheGodfather001

#200 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

klixoris wrote:

Kada citam i slusam ovakve price, uvijek se sjetim onog GOSPODINA (namjerno pisem velikim slovima jer je zasluzio) sto je prije nekih desetak godina, blizu Kule, izresetao klosare koji su mu maskirani kao policija (plavi kombi sa blinkerima) pokusali oteti auto. Povaljao ih na mrtvo i uredno otisao, nikada ga nisu identifikovali. Obzirom da nam je zakon takav da stiti kriminalce, covjek je i postupio u skladu sa tim zakonom. Jer da je bio fin pa sacekao policiju, bezveze bi fasovao robije samo zato sto je stitio svoje :thumbup:
Taj "gospodin" je ubio kriminalce jednog srpskog klana čiji je vođa ostao u šumi sa ak47 jer kada je vidio kako ih je dingospo pobio za 1.5 sekundu, ostavio je samo mokar trag ispod sebe i molio se da ga ne primjeti u žbunju.
Last edited by TheGodfather001 on 06/04/2019 14:05, edited 1 time in total.
Post Reply