Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Azamo

#451 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Azamo »

Moj se jaran oženio iz Zapadne Hercegovine,ne bih nikome poželio :D
simonese

#452 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by simonese »

Azamo wrote:Moj se jaran oženio iz Zapadne Hercegovine,ne bih nikome poželio :D
produzio sebi zivot
dan mu ko godina :D
jedna tamo

#453 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by jedna tamo »

:lol:
muha_sa

#454 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by muha_sa »

jedna tamo wrote::lol:
kako te lijepo vidjet nasmijanu :D zato briši ono na onoj temi :-) :D
jedna tamo

#455 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by jedna tamo »

:kiss:
Jolpaz

#456 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Jolpaz »

Što se mene tiče, smatram da tamo živi vrijedan i čestit narod.Na žalost, zbog manjeg broja švercera prati ih glas ratnih profitera koji su profitirali kroz tudje patnje uzimajući dio za sebe sa humanitarnih konvoja.
Ipak i to je dio naše lijepe šarolike Bosne i Hercegovine... :bih:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#457 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Toto »

Jolpaz wrote:Što se mene tiče, smatram da tamo živi vrijedan i čestit narod.Na žalost, zbog manjeg broja švercera prati ih glas ratnih profitera koji su profitirali kroz tudje patnje uzimajući dio za sebe sa humanitarnih konvoja.

Jel to nejma svercera u Sarajevu??
Skutori su bar svercovali skiju -koju su sami proizveli- a nisu svercovali cigle i Vijecnicu.
anonimni clan

#458 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by anonimni clan »

oldplague wrote:Kolega forumaš, za dekonstrukciju ovolikog teksta, koji sadrži mnogo provjerljivih podataka i sasvim razrađenu tezu o odnosu prijestolnice i provincije, potrebno je mnogo više od dva ogorčena pasusa. Prije svega, Pirketov tekst nije satiričan, ne znam otkud ti to.
Drugo, ne postoji zakon koji ljudima dopušta ili ne dopušta odvođenje u konclogore i masovna ubistva. Trebam li to podrobnije objašnjavati? Valjda je jasno da niko ne može tvrditi šta bi se desilo u slučaju unutrašnjeg sukoba u SAD, recimo, i kako bi se provincija ponijela prema metropolama. Nešto mi govori da bi bilo svega i svačega.
Treće, Pirke se u ovom tekstu ne bavi ratom, već striktno mirnodopskim odnosom na relaciji prijestolnica-provincija. Ti odnosi, baš kao i u Americi i drugim stabilnim državama, često su opterećeni prošlošću (građanskim ratom u SAD, na primjer), ali ne mogu i ne smiju biti uslovljeni prošlošću. Na drugoj temi sam napisala da prijestolnica nije prijestolnica ako se sa provincijom sukobljava na istoj ideološkoj ravni. I zaista ni rat, ni logori, ni pucanje, ni krađa humanitarne ne mogu više poslužiti kao izgovor Sarajevu da se ne ponaša kao prijestolnica, odnosno kao integrativni faktor u zemlji.
Koristit ću isti primjer, da se ne pogubimo previše: južnjački papak može do mila boga mlatarati konfederalnom zastavom, salutirati pred slikom svog čukundede u konfed uniformi, organizirati memorijalne skupove u čast neostvarenog južnjačkog sna, mrziti crnce, mrziti Jenkije, pljuvati po saveznoj vladi, ići u šumu da gađa konzerve za nedajbože rata... Južnjački papak sve to može i sve to čini. Sve dok mu prijestolnica ne odgovara istom mjerom i dok ona nastupa kao najbitniji integracijski faktor, sukus države i državotvorne ideje, sve što Billy Joe radi ostaje folklor, i lijek za frustraciju i uzrok frustracije.
Ali istovjetan odgovor prijestolnice bio bi kraj SAD-a. Tada bi se moglo pričati samo o suprotstavljenim stranama, a u takvim okolnostima svaka strana ima podjednako pravo da gura "svoju stvar", da teži ostvarenju svojih političkih ambicija i, na kraju, da se (iz)bori za njih. Prijestolnica balansira između krajnosti, ona ne može biti krajnost po sebi. Ako jeste, onda više nije integracijski faktor. I kraj priče.
Može to zaboljeti većinu forumaša, ali činjenica je i ostat će činjenica da što može biti Širokom Brijegu, ne može biti Sarajevu.
Kolegice forumasice.......lijep pokusaj poredjenja SAD zbivanja sa ovdasnjim naSkim dogadjajima i odnosima prijestolnice i fristracijama provincije............
Samo mali previd ,u americkom gradjanskom ratu se na kraju istog zna ko je pobijedio i ko je porazen.
Znaci jedna strana je pobijedila a ona druga koja je porazena ima priliku da ispucava svoje frustracije po konzervama u nekoj sumi i to je tada zaista lijek za frustraciju.
Kod nas je ako me pamcenje jos sluzi malko drugacija situacija..kod nas nema pobjednika ni porazenog pa je istovremeno jako moguca ova druga situacija koja je u SAD nemoguca a to je da prijestolnica ima istovjetan odgovor provincijskim praznjenjima frustrirane energije.
Cemu nas sve to vodi i u kojem smijeru sve ide.............da se naslutiti.

Kad sam vec pri pisanju na ovoj temi da se osvrnem na prvopostavljeno pitanje otkud tolika mrznja prema Zapadnoj Hercegovini.
Imam dobrog havera iz srednje skole..........zavrsili smo je prije nekih........pa skoro dvadesetak godina a ujedino bili i komsije na A.Polju.
Poslije rata putevi su nam se razisli,ja zavrsio u Njemackoj a on odselio u Medjugorje odakle su mu roditelji porijeklom.
Klasika prodao se stan ovdje i kupio stan u Citluku.
E sad ovaj moj haver je snalazljiv kakav je uvijek i bio ,pokrenuo porodicni biznis i stoji pa recimo vrlo dobro finansijski i vezan je polom sa velikim dijelom lokalnog stanovnistva.
Posjetimo ga prije par godina,nismo se dugo vidjeli i on nas provoda po Meddjugorju,Citluku,obidjemo mnostvo kafana,kafica,Etno selo itd ...da ne nabrajam........uglavnom kako je to kad se sretnu stara raja nakon bruku vremena.
Setajuci Medjugorjem pokazuje nam kafice i restorane koji su u vlasnistvu bivsih Sarajlija i pozdravlja se naravno sa njima,
To me je zaista iznenadilo jako puno bivsih gradjana Sarajeva posjeduje kafice,pansione,restorane itd......
zatim su tu i ostale bivse Sarajlije koje sad rade il u bankama ili kao predstavnici velikih poznatih firmi i sl......
Sve mi je on to lijepo pokazao i objasnio a za sebe kaze da on sa lokalnim stanovnicima ima samo "sluzbeni odnos" i to kad mora.
Bez obzira sto su mu roditelji tu rodjeni i sto je on fakticki "domaci" medjusobno se "ne mogu".
On je za njih Sarajlija a oni za njega "skutori" i to se za sve ove godine nije promijenilo.
Kaze da povremeno sjede sa tom rajom koja je dosla u toku rata iz Sarajeva i da se povremeno druze jer ipak drugi je to svijet od ovih domacih.......koje opisuje ne bas lijepim rijecima.
Mene je ta posjeta jako dojmila........kao i sve sto sam vidio za tih par dana dole.
Znaci ima tu nesto sto kuha ...........izmedju provincijskog kompleksa i prepotentnosti prijestolnice.........o ostalim dodacima moglo bi se nadugo i nasiroko.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#459 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Toto »

anonimni clan wrote:
Kolegice forumasice.......lijep pokusaj poredjenja SAD zbivanja sa ovdasnjim naSkim dogadjajima i odnosima prijestolnice i fristracijama provincije............
Samo mali previd ,u americkom gradjanskom ratu se na kraju istog zna ko je pobijedio i ko je porazen.
Znaci jedna strana je pobijedila a ona druga koja je porazena ima priliku da ispucava svoje frustracije po konzervama u nekoj sumi i to je tada zaista lijek za frustraciju.
Kod nas je ako me pamcenje jos sluzi malko drugacija situacija..kod nas nema pobjednika ni porazenog pa je istovremeno jako moguca ova druga situacija koja je u SAD nemoguca a to je da prijestolnica ima istovjetan odgovor provincijskim praznjenjima frustrirane energije.
Cemu nas sve to vodi i u kojem smijeru sve ide.............da se naslutiti.
Kad sam vec pri pisanju na ovoj temi da se osvrnem na prvopostavljeno pitanje otkud tolika mrznja prema Zapadnoj Hercegovini.
Imam dobrog havera iz srednje skole..........zavrsili smo je prije nekih........pa skoro dvadesetak godina a ujedino bili i komsije na A.Polju.
Poslije rata putevi su nam se razisli,ja zavrsio u Njemackoj a on odselio u Medjugorje odakle su mu roditelji porijeklom.
Klasika prodao se stan ovdje i kupio stan u Citluku.
E sad ovaj moj haver je snalazljiv kakav je uvijek i bio ,pokrenuo porodicni biznis i stoji pa recimo vrlo dobro finansijski i vezan je polom sa velikim dijelom lokalnog stanovnistva.
Posjetimo ga prije par godina,nismo se dugo vidjeli i on nas provoda po Meddjugorju,Citluku,obidjemo mnostvo kafana,kafica,Etno selo itd ...da ne nabrajam........uglavnom kako je to kad se sretnu stara raja nakon bruku vremena.
Setajuci Medjugorjem pokazuje nam kafice i restorane koji su u vlasnistvu bivsih Sarajlija i pozdravlja se naravno sa njima,
To me je zaista iznenadilo jako puno bivsih gradjana Sarajeva posjeduje kafice,pansione,restorane itd......
zatim su tu i ostale bivse Sarajlije koje sad rade il u bankama ili kao predstavnici velikih poznatih firmi i sl......
Sve mi je on to lijepo pokazao i objasnio a za sebe kaze da on sa lokalnim stanovnicima ima samo "sluzbeni odnos" i to kad mora.
Bez obzira sto su mu roditelji tu rodjeni i sto je on fakticki "domaci" medjusobno se "ne mogu".
On je za njih Sarajlija a oni za njega "skutori" i to se za sve ove godine nije promijenilo.
Kaze da povremeno sjede sa tom rajom koja je dosla u toku rata iz Sarajeva i da se povremeno druze jer ipak drugi je to svijet od ovih domacih.......koje opisuje ne bas lijepim rijecima.
Mene je ta posjeta jako dojmila........kao i sve sto sam vidio za tih par dana dole.
Znaci ima tu nesto sto kuha ...........izmedju provincijskog kompleksa i prepotentnosti prijestolnice.........o ostalim dodacima moglo bi se nadugo i nasiroko.
naravoucenije iz ove tvoje price i nomadskog zivota kojeg sam zivio diljem BiH je:

Doslo ostaje doslo.

Nije bitno je li ti familija 200 godina u carsija a ti se zivotnim sudbinama rodio na drugom karaju uzeg zavicaja.
Nije bitno jel se sljeglo iz Medjugorja u Sarajevi, Iz Sarajevo u Medjugorje, iz Konjica u Mostar, iz Mostara u Sarajevo; nije bitno je li preso iz Zelja u Sarajevoi ili iz Zelje u Siroki. Nije bitno koje je vjere, pameti, uzrasta spola. Nita nije bitno osim straha i kukavicluka..
MI moramo biti svjesni da nam je ksenofobija i sovinzam pogolema mahana koje se nikad necemo kutarisat.
anonimni clan

#460 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by anonimni clan »

Posmatrajuci stanje drustva danas mozemo to tako definisati a ovaj primjer sam naveo vezano za pitanje odkud mrznja Sarajeva prema zapadnoj Hercegovini.
Slucajan primjer Sarajlije koji je dosao u tu sredinu pa se ne razumije sa domacim iako su mu korijeni odatle i iako je katolik kao i oni.
On je za njih prije svega dosljo,pa Sarajlija,jer covjek prica i dan danas klasicni "sarajevski jezik",pa mozda tek onda katolik,pa jedan ciji su roditelji starosjedioci pa valjda onda dodje to sto je muskarac pa tek onda ljudsko bice....
Mislim da je poredak odprilike takav.
Slicnih primjera imas koliko hoces diljem Bosne pa evo i Hercegovine,podrucja bivse zajednicke drzave pa cak i sire,mozda drugacijim redosljedom ali taj animozitet i ksenofobija je u svakom slucaju tu,ma u kakvom obliku se prikrivala.
Jolpaz

#461 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Jolpaz »

Toto wrote:
Jolpaz wrote:Što se mene tiče, smatram da tamo živi vrijedan i čestit narod.Na žalost, zbog manjeg broja švercera prati ih glas ratnih profitera koji su profitirali kroz tudje patnje uzimajući dio za sebe sa humanitarnih konvoja.

Jel to nejma svercera u Sarajevu??
Skutori su bar svercovali skiju -koju su sami proizveli- a nisu svercovali cigle i Vijecnicu.
Uzimali kamione humanitarne i svake druge pomoci za prolaz preko "njihove" teritorije,pa ponovo tu pomoc prodavali kome je bila namjenjena.Nisam mislo na klasicni sverc nego na prednsoti koje su imali u ratu da se dokopaju para i danas da lagodno zive...
mirnisan

#462 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by mirnisan »

Naatasha wrote:....a s druge strane Hercegovci se ponašaju kao da postoji samo Hercegovina. za njih je bosna neka druga država.
tako hercegovci doživljavaju bosance,kao glupe, primitivne i pomalo prljave...žalosno, al je tako. :cry: :
nevolja_sa

#463 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nevolja_sa »

Evo vidio si da su tebe kao takvog u sustini svi podrzali, a pitanje je koliko je takvih. Pa hajde ti budi djelotvoran pokreni nevladinu organizaciju gdje ces okupljati istomisljenike pa ce onda tvoj post postati reprezentativan!
junkers

#464 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by junkers »

natasha,jesi gledala tekmu???
drmadzija

#465 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by drmadzija »

Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Ne gledam na zapadnu Hercegovinu. Imam preceg posla.
michio

#466 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by michio »

Tako je to u BiH -patrijarhalno a fol moderno. Jedni Bošnjaci drugi Hrvati :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#467 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Pera Trta »

Ima li tema o mahanju zastave sa svastikom od strane predstavnika predziđa europskog kršćanstva na zadnjoj utakmici, ili i o tome ovdje da pričamo?
junkers

#468 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by junkers »

Pera Trta wrote:Ima li tema o mahanju zastave sa svastikom od strane predstavnika predziđa europskog kršćanstva na zadnjoj utakmici, ili i o tome ovdje da pričamo?
prvo Komšić,pa nema trećeg :-D ,demografija...moraju dat malo oduška svom primitivizmu,a zato ništa bolje od turaka iz sarajeva.
p.s. nova tema bi ih baš ugrozila!
leo karan

#469 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by leo karan »

kad bi samo znali koliko oni nas mrze i preziru, prepali biste se
u pitanju je patologija
zato, samo sikaniranje u svakom smislu i ponizavanje u svakoj prilici to je najbolje :)
junkers

#470 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by junkers »

leo karan wrote:kad bi samo znali koliko oni nas mrze i preziru, prepali biste se
u pitanju je patologija
zato, samo sikaniranje u svakom smislu i ponizavanje u svakoj prilici to je najbolje :)
u njihovu mržnju sam se uvjerio,nevjerovatno je kako to izgleda od djeteta do starca,a prepadanje,ma daj :lol:
nosara

#471 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nosara »

Mogu samo rec, hvala ti premilosni Tito pa nemam rodbine ni prijatelja medju tim poskocima... :D

Toliko...
poznanik

#472 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by poznanik »

junkers wrote:
leo karan wrote:kad bi samo znali koliko oni nas mrze i preziru, prepali biste se
u pitanju je patologija...
u njihovu mržnju sam se uvjerio,nevjerovatno je kako to izgleda od djeteta do starca,a prepadanje,ma daj :lol:

Koga mrze i koji je stvarni razlog te mržnje?
junkers

#473 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by junkers »

u njihovu mržnju sam se uvjerio,nevjerovatno je kako to izgleda od djeteta do starca,a prepadanje,ma daj :lol:[/quote]

Koga mrze i koji je stvarni razlog te mržnje?[/quote]

drugačije,uglavnom turke,balije,srbe...a razlog mržnje???možda nam ti kažeš nešto više o tome?
poznanik

#474 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by poznanik »

junkers wrote:u njihovu mržnju sam se uvjerio,nevjerovatno je kako to izgleda od djeteta do starca,a prepadanje,ma daj :lol:
Koga mrze i koji je stvarni razlog te mržnje?[/quote]

drugačije,uglavnom turke,balije,srbe...a razlog mržnje???možda nam ti kažeš nešto više o tome?[/quote]

Nikad nisam primjetio takvu mržnju o kojoj ti pišeš, a Z.H. obilazim decenijama. Možda nije sve do njih?

Ili možda treba ponekad i razgovarati s tim ljudima, razumjeti ih i ustanoviti da su i oni poput nas, da imaju iste ili slične životne probleme, da jedu i piju isto kao i mi... ne samo čitati forume i razne portale :oops:
Palavra

#475 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Palavra »

Ma nema se tu sta gledati. To su sirovi ljudi, bez ljubavi, bez osjecaja, bez razumijevanja... Odgojeni u duhu neprijateljstva prema drugim i prema drugacijim. A na kraju krajeva, to je sacica naroda koje jednostavno treba ignorisati i ne obazirati se na njih. Jednostavno ih treba zanemariti. Ja neshvatam nase Bosanski orijentisane politicare koji se stalno nesto dogovaraju sa onim koji drzavi o glavi rade, npr. HDZ. Pa njih treba zanemariti, ignorirati, jer oni nemogu opstati bez drzave Bosne i Hercegovine. Pa kad se opamete BUJRUM, a ako ne, onda ih pustiti da se isele u Zagreb.
Post Reply