Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elSaik

#326 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by elSaik »

A evo i malo pozitive

Nogometaš spasio Hrvata u Sarajevu
http://www.net.hr/sport/page/2009/10/09 ... tml?pos=n1
U jeku nogometne tragedije koja je pogodila BiH, postoje i ljudi koji su se izdigli iznad stereotipnih crno-bijelih podjela. Da je čovjek i dalje prije svega čovjek, pokazao je u ovoj ljudskoj priči bivši nogometaš Željezničara Hadis Zubanović.

'Ustaše, balije i četnici su opasniji od tovara i purgera'

Nekadašnji reprezentativac BiH i ljubimac navijača kluba s Grbavice prije dva dana našao se u jednoj pomalo čudnoj situaciji, u kojoj je zapravo pokazao o kakvoj se ljudskoj veličini radi, prenosi portal SportSport.ba.

Zubanović je s dvojicom prijatelja u poslijepodnevnim satima ispijao kavu kad su pored njih protrčali lokalni džepar i za njim u punom trku njegova žrtva, inače Dubrovčanin Nikša Ivanović.

"Što da kažem, mi smo reagirali kao što bi i većina Sarajlija u danom trenutku. Pridružili smo se Nikši u potjeri za kradljivcem. Nikša i ja smo trčali za njim, dok su moji prijatelji u potjeru krenuli automobilom. U jednom trenutku nas dvojica smo se razdvojili, a ja sam onako instinktivno ušao u jedan haustor. Na zadnjem katu u zgradi uhvatio sam kradljivca, koji mi je nudio pare da ga ne prijavim, no nisam ni pomislio prihvatiti ponudu. Vratio sam novčanik gostu našeg grada, a ovaj što je pokušao ukrasti novčanik priveden je u policiju", izjavio je Hadis Zubanović, koji je očito i dalje u zavidnoj formi.

SportSport.ba uspio je stupiti u kontakt i s Nikšom Ivanovićem, poslovnim čovjekom iz Dubrovnika, koji je bio sretan što može i javno zahvaliti Hadisu i njegovim prijateljima.

"Ne znam što da kažem, ovo samo mogu Sarajlije. Bio sam u jednom restoranu, novčanik, ključevi automobila i naočale bili su mi na stolu. U jednom trenutku u restoran je ušao mladić, zgrabio je moj novčanik i dao se u bijeg. Istrčao sam za njim, a malo zatim mojoj potjeri za kradljivcem priključili su se Hadis i njegovi prijatelji. Nakon potjere, koja je trajala nekoliko minuta, Hadis je pronašao kradljivca i ja sam natrag dobio svoj novčanik", rekao je Nikša Ivanović te dodao:

"U Sarajevu poslovno boravim već nekoliko godina. Ovo što sam doživio siguran sam da niti u jednom drugom gradu ne mogu doživjeti. Momci koje vidim prvi put u životu priključuju mi se u potjeri za kradljivcem. Ma ja još to ne mogu vjerovati. Reći ću vam iskreno da se u mom Dubrovniku nitko ne bi okrenuo za mnom u tim trenucima. Međutim, Sarajevo je grad koji ima dušu, čiji stanovnici imaju ono nešto što mi ostali koji dolazimo iz drugih gradova nikad nećemo imati. Ovim putem se želim zahvaliti Hadisu i njegovim prijateljima, a idućeg ljeta ja ću se njima odužiti u Dubrovniku."
oridjidji

#327 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by oridjidji »

Fasisti su neprijatelji Bosne, zato sto im se Bosna u 2. svijetskom ratu gadno osvetila kroz svoj antifasisticki pokret. Danas oni pokusavaju Bosni da vrate sve ono sto im je Bosna ucinila. Znamo da je Bosna u 2. svijetskom ratu dala veliki znacaj u borbi protiv stranog faktora u Jugoslaviji i protiv lokalnih fasista, ustasa i cetnika. Najvece bitke 2. svijetskog rata su se odvile u BIH-a. Zato je tako jako Bosna, stajala poslje u Titovoj Jugi. Ista se trebala razoriti, kako bi se jednom zauvijek ugasila ta jugoslovenska ideja bratstva i jedinstva jer Bosna je jedina zemlja na Balkanu koja nije jednonacionalna.

Bosni danas nisu neprijatelji Bosnjaci, Srbi i Hrvati, njoj su neprijatelji oni najgori medju njima, one za koje mi normalni rado kazemo daleko im kuca od moje... Neprijatelji su Bosne svi oni koji su fasisti, ma zvali ih mi Balijama, Cetnicima, Ustasama, nebitno jer su svi oni koji ce uvijek ostati oni najgori i najnesvjesniji medju nama, koji nastoje da sve uguraju pod plast, mrznje i diskriminacije drugog i drugacijeg i koji su zbog te mrznje uvijek spremni povrijediti, opljackati i ubiti onoga drugacijeg.

Protiv takvih mi moramo da se borimo i to nam je duznost da pokusamo nepravdu koji oni siju da zamjenimo pravdom koja ce za sviju biti ista, a nece se pisati diskriminatorski i kroz mrznju.

Tako je moje vidjenje o Bosni i njenim stanovnicima ... Ni u zapadnoj Hercegovini nisu svi Hrvati isti, neki su partizani, a neki ustase, medjutim veci broj je ovih drugih koji ne vole ni sebe ni one druge i kite se mrznjom, diskriminacijom, crninom i uzvicima "gazi, gazi balije".
zovemsecrveni

#328 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 22:03, edited 1 time in total.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#329 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by anjusha »

tema ociscena od off topica. ko pokusa jos jednom ne gine mu ban od 14 dana. ovo je opomena i neka se tako i shvati!
Provka

#330 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Provka »

Samo da prijavim trenutnu situaciju u Širokom Brijegu, prosvjed, crne majice, zastave nepostojeće države, Thompson trese sa svih zvučnika i terasa, neprijateljski uzvici i povici, škole su oslobođene nastave ( :?: ) odvratno je nešto u zraku, osjećam se ko malo dijete one 91'... :sad:

Ne može se ni opisati, ne mogu vjerovati da je 21.stoljeće, neka me pljuje tko hoće, mene je stid ovoga danas.... :sad:

Pretužno... :sad:
Kupalo

#331 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Kupalo »

Ima stara prica od Vladimira Nazora, ne sjecam se tacno naslova price ali jedne recenice : "Pa Tito je Hrvat".
leo karan

#332 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by leo karan »

Toto wrote:Izmedju Ustasa i Hrvata postoji velika razlika. Razlika je nastala u II svjetskom ratu. Siroki Brijeg i Mostar su oslobodile dalmatinske patrizanske brigade sastavljene od 98% Hrvata. Skripari su i nastali kao rezultat obracuna Hrvata i ustase od Sirokog brijega do Slovenije i Blajburga. Ante Pavelic je bio herceg-bosanac (rodjen na Bradini). Njemu Hrvati dalmatinci nisu mogli oprostiti sto ih je prodao fasistickoj Italiji. Kako je Dalamcija prodata fasistickoj italiji tako je i Posavina prodata saveznickoj Srbji. Sirokobrijeski svecenici nisu bacali bombe na Bosnjake vec na hrvatske partizne. Naredbu za strijeljanje tih svecenika bombasa nije potpisao Bosnjak vec Hrvat, a ni u streljackom vodu nije bilo Bosnjaka.

Hrvati su 50 godina vladali Sirokin brigon. Sad ustase vladaju herceg-bosnom i doslo je vrijeme da oni vrate Hrvatima pedesetogodisnje dugove. Do nedavno su ustase vladale i Hrvatskom, ali su ih -opet dalmatinci- rastjerali. Rastjerane ustase se iz Hrvatske opet skupljaju i pregrupisu po Sirokon brigu. U ovom pedesetogodisnjem hrvatsko ustaskom sukobu Bosnjaci su samo kolateralna steta.
Ustase se ne svete "turcima" vec se svete Hrvatima. Ovaj masakar u Sirokom brijegu nije poruka Bosnjacima vec Hrvatima. Ne trebaju ustasama bosnjacki glasovi vec hrvatski. Znaju ustase da bosnjo nece glasat za njih. Sva ova silna medijska kampanja iz Hrvatske je namjenjena Hrvatima, ne Bosnjacima ili Srbima. Najveca opasanost za ustase i Siroki brig nisu Bosnjaci vec Hrvati. Bosnjaci su opasni samo zato sto su u stanju da ogole ustaski kukavicluk i da ohrabre Hrvate da se i oni okuraze i oslobode ustaskog jarma kao i 1945.

Vidjelo se na snimcima kako dvojica navijaca sami izazivaju cijelu sirokobrijesku kafanu na megdan. Dok se mehana dala u bjezaniju i u mirovni pokret konobarica gazdi vice: "ovo je onaj tvoj". Nije tesko pretpostaviti da bi ovo "onaj tvoj" moglo znaciti da onaj megdanzija i nije Bosnjak. Ustase nemaju hrabrosti da izadju na megdan ni dvojici megdandzija. Oni su samo u stanju da hrvatskom policajcu otmu pistolj i likvidiraju prvog nenaoruzanog. Ustase tako jednim metkom ubijaju dvojicu: prvi je sigurno policajac i nije bitno sto je on hrvatski policajac i sto ce odgovarat za to sto mu neko otima pistolj. Ustase ce za svoje ciljeve zrtvovati i Hrvate.
Ustase su od svog postanka do danas bile samo egzekutori.
Kada je 1992 godine Skupstina grada Mostara donijela odluku da vlast u Mostaru prepusti HVO-u tadasnji gradonacelnik Mostara Gagro -koji je Hrvat- je vijecnicima rekao: " predali ste vlast ustasama". Tako je i bilo. Tadasnja vlast Mostara je danas u Hagu.
Kada se Kraljevic stavio pod komandu ARBiH za dvije sedmice je bio likvidiran. Kljuic je pukim slucajem prezivio trovanje na Sirokom. U toku rata u Mostaru na Bulevaru je prvu borbenu liniju drzala Hrvatska vojska, dok su ustase pljackale stanove, likvidirale nenaoruzane civile i organizovale koncentraione logore po Sirokom Brijegu, Capljini i dubokoj pozadini.
Stadion na kome se danas igra u Sirokom je i napravljen od pljacke po Hercegovini i Bosni i od humanitarne pomoci koja je bila namjenjena sarajlijama. Odakle jednom mjestu od 5000 stanovnika pare da grade stadione na cije tribine moze stati cijelo mjesto?
HV je pocela gubiti rat u BiH kad su Hrvati poceli masovno dezertirati sa ratista u BIH; kad su vidjeli da su zrtvovani od domacih ustasa. Dok su Hrvati ginuli ustase su pljackali i okretali kozlad i janjad po Sirokon. Kompletna tjelesna garda komandanta Hrvatske vojske -partizanskog generala-Janka Bobetka je izginula u Bosni - nije izginula na kninskom ratistu braneci Hrvatsku.
Herceg-Bosnu nisu ukinuli Bosnjaci. Herceg-Bosnu je napravio Gojko Susak - stvarni vladar Hrvatske, a ukinuo je partizanski general Franjo Tudzman. HB nije stradala od Bosnjaka: vec kao rezultat hrvatsko-ustaskog obracuna.
Na Nijemaca Hansa Kosnika - administratora grada Mostara- ustase su u dva navrata organizovale atentat. Generalu Blaskicu-Hrvatu su sudjenje smjestili iz paralelne ustaske komande koje su izvrsile masakar, a ne Bosnjaci. Hrvatska vojska je prosla kninskim podrucjem a da nije dirnula ni jednu kucu. Sve zlocine u Oluji i Blijesku su napravile ustase u pozadini Hrvatske vojske. Isto kao sto su po navijacima u Sirokom pucali oni iz pozadine. Po navijacima nisu pucali policajci koji su bili u kontaktu sa navijacima - sto bi bilo za ocekivati i pravilu policijske sluzbe. Pucali su oni iz duboke policijske pozadine. Oni nisu pucali u samoodbrani vec je jasno da su pucali sa predumisljajem ili po naredbi. Policajci iz pozadine smiju pucati samo u zrak. Na snimcima se jasno vidi da policajci nisane. Policajac koji nisani pistoljem i puca u masu puca sa predumisljajem i ide na robiju.

Tragicna sudbina navijaca Vedrana nije samo tragedija Bosne i Hercegovine, vec i sudbina bosansko-hercegovackih Hrvata.
Svaki mostarski Hrvat koji ne misli kao vladajuca garnitura je vise ugrozen od bilo kojeg Bosnjaka ili Srbina iz Mostara ili Stoca. Oni smiju samo potajice da se oglase na ovakvim forumima. U Mostaru i Sirokon brigu su u politickim misijim rupama ili su se iselili u Hrvatsku.
Godinama mostarci sa desne obale Neretve nisu smjeli otici na lijevu samo iz straha da ih zapadnohercegovacki Hrvati ne vide da se oni druze sa balijama. To je bila gora hereze nego da su glasali za izadajnike Racana i Mesica. Hrvati desnog Mostara dolaze u lijevi Mostar preko Konjica; ne preko Carinskog ili -ne daj boze- Titovog mosta.
Bosanski Hrvati nisu toliko izlozeni politickom reketu ustasa i mogu biti toliko neovisni da ce doci cak i na Siroki brijeg da navijaju za Sarajevski klub. To je najveca opasnost za Siroki brig. Cinjenica da na ulicama Sirokog brijega nije poginuo Bosnjak je glavni razlog zasto je HTV -koja ce za koji mjesec u EU- organziovala sagoljicu po istovjetnom receptu od prije 16-17 godina i to u organizaciji udrane pesnice hrvatskog novinarstva. Da su zrtva bili samo Bosnjaci sve bi se svodilo na vijest u dnevniku i price o mudzehedinima i tisuljetnoj ugrozbi svekolikog hrvatstva. Ovako se sve svelo na zataskavanje skandala sramote i pomirbe medju Hrvatiam i ustasama.

Siroki brijeg je de fakto druga drzava i u mirovne pohode je trebao otici Predjsednik drzave BiH. On nije otisao jer bi mu se priredio " bolji" docek nego navijacima Sarajeva i zato sto nema hrabrosti koju su imali dalmatinski partizani. Predsjednik BiH je zaduzen samo za diplomatski megdan sa sarajlijama koji upravljaju drugim drzavama: tako da mozemo mirne duse reci da sarajlije ka Sirokon brigu gledaju samo preko Zagreba, Beograda, Brisela ili Haga. Mada bi bolje bilo da ga gledaju sa Vrdi- ko nekad Sefer Halilovic.
:thumbup: :sax:
El_comadante

#333 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by El_comadante »

ja mislim da je situacija među običnim narodom dobra za razliku od one koju pokušavaju političari nametnuti. bio sam u Mostaru i Istočnom Sarajevu i još mnogo gdje i za sada nisam osjetio nikakvu neprijatnost itd. naravno da ima svakavih budala i da na njih čovjek može naletiti i da bude belaja.
baxterHR

#334 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by baxterHR »

Chicha Chvorak wrote:
VjecitiStudent wrote:
Admir_1984 wrote:Jel iko ikad (javno) u ovih 15 godina nakon rata dole u Zapadnoj Hercegovini osudio "fasisticko" (slike sa ispruzenom desnom rukom, pozive na utakmicu sa ustaskim vojnicima, slovo U kao transparenti, ustaski simboli na transparentima, pjevanje ustaskih pjesama i slicno) djelovanje navijackih grupa, ultrasa i skripara? Dole se glas razuma slabo cuje, pa mi to daje zapravo sliku da bash to nije kako kazes 20 budala od 14 godina :-) :-)

Tebi svaka cast, al mislim da vas je malo takvih dole :( ;-)
Pitanje je veliko da nije bilo rata izmedju A BiH i HVO-a, da li bi uopste pojam "ustasa" dozivljavao u Sarajevu (ili bar u njegovom vecem dijelu) kao negativan pojam?
Dok nije krenuo rat izmedju ABIH i HVO-a, 1992., neke ustaske pjesme su bile vrlo popularne i na mnogim mjestima u Sa, dok smo u ratu bili jos uvijek na istoj strani.
Odlicno si ovo srocio.Prebrzo se mnogo toga zaboravilo,odnosno mladji clanovi foruma i ne znaju...Zvalo su u pomoc odzacku 102 brigadu HVO da pomognu u proboju obruca oko Sarajeva.Tada nije smetalo sto su u toj brigadi "ustase i fasisti"(potomci onih koji su drzali Odzak tako dugo da je pao poslije Berlina).
http://www.youtube.com/watch?v=GqxQQqXRr0Y
Poslusajte ovu pjesmu.
"U Sarajevu gradu Herceg Bosne ponosne"...prvi stih..
Pojam i naziv Herceg Bosna su postojali i prije nesretnog Mate Bobana i njegove klike.
Pjesma i tekst su zapravo Tompsonove Cavoglave,malo preradjene prema BiH prilikama.
Inace,vjerujem najzesca Tompsonova pjesma.Onda nije smetalo.Danas koji to pjevaju,slusaju odmah su ustase i fasisti.

Mogu reci da je ovaj topic melem,budi nadu.Ima ljudi kojima hercegovci hrvatske nacionalnosti nisu ustase,ni fasisti ,niti za njih tvrde da su bosanci,bosnjaci katolicke(..."kakvi Hrvati,otkud Hrvati u Bosni"...) vjeroispovjesti.
I pored sve ocekivane ogorcenosti raje zbog ubojstva Vedrana Puljica,ipak sam ostao zatecen kolicinom pridjeva tipa "ustase,fasisti" na drugim temama na ovom podforumu,kao i na Nogometu.
Ma i to bi bilo OK,da su oni koji to pisu uvjerene demokrate.Ja bih prije rekao da je cilj vrijedjanje.
http://www.youtube.com/watch?v=6w8RkVbS ... rofilepage
http://www.youtube.com/watch?v=b0MNwRjiK2c
nokia6170

#335 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nokia6170 »

Htio to neko priznati ili ne trenutno hrvatskom politikom u Bosni i Hercegovini na terenu vlada ustaska-ksenofobicna politika netrpeljivosti i slavljenja fasizma i fasista.
jedna mala

#336 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by jedna mala »

Provka wrote:Samo da prijavim trenutnu situaciju u Širokom Brijegu, prosvjed, crne majice, zastave nepostojeće države, Thompson trese sa svih zvučnika i terasa, neprijateljski uzvici i povici, škole su oslobođene nastave ( :?: ) odvratno je nešto u zraku, osjećam se ko malo dijete one 91'... :sad:

Ne može se ni opisati, ne mogu vjerovati da je 21.stoljeće, neka me pljuje tko hoće, mene je stid ovoga danas.... :sad:

Sto bi nas drug Bevzil rekao ......" Još jedna glupost koju šire pubertetlije i maloumnici, no koja odgovara predodžbi koju prosječan Sarajlija ovih dana ima o nama..."
eh jos da covjek moze povjerovati u njegove rijeci....pa gdje su sad ti dobri ljudi da izadzu sa zastavama BIH,da pjevaju himnu svoje drzave,da osude tu sacicu pubertetlija i maloumnika.....gdje su???????????????????????????

Tuzno :run:
:bih:
KREMEN

#337 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by KREMEN »

palermo wrote:
KREMEN wrote:Davno prije rata sam bio u Mostaru, i mislim da je to bio jedan od najljepsi gradova u bivsoj Yu..Kakav je sad nemam pojma..jedno pitanje, jel vi dolje idete u kupovinu napr, kod drugi, mislim zbog cijena..ako je jeftinije na lijevoj strani normalno bi bilo da odes kupiti ono sto trebas, bez obzira ko je vlasnik..ili strogo svak kupuje kod svoji..po ovome sto citam ovdje izgleda da uopce nemate dodira ízmedju sebe..pitam to da znam jesam li dobro svatio situaciju..
Nemam vremena za pisanje,ako bude onda se priključim temi ( a ima zanimljivh mišljenja sa kojima bi se moglo polemizirati :D ),zato samo jedna usputna napomena, Mostar nije do zapadne Hercegvoine, tako da ne vidim baš razlog da se unutar ove teme raspravlja o njemu.
Gdje vi vidite da sam ja napisao da je zapadna Hercegovina?? Samo sam pitao kakvo je stanje dolje, posto su ga mnogi drugi spomenuli prije mene ovdje...ali eto, moras ti nesto napisati :-)
torcida

#338 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by torcida »

nokia6170 wrote:Htio to neko priznati ili ne trenutno hrvatskom politikom u Bosni i Hercegovini na terenu vlada ustaska-ksenofobicna politika netrpeljivosti i slavljenja fasizma i fasista.
teške riječi padoše (po ne znam koji puta,,), a argumentacije ni na vidiku....da im se može pripisati dosta stvari koje im ne idu na čast-slažem se u potpunosti, ali me interesira gdje si to vidio ksenofobnoustašku urotu i koja to stranka potencira propali režim i u kojem obliku?
nokia6170

#339 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nokia6170 »

torcida wrote:
nokia6170 wrote:Htio to neko priznati ili ne trenutno hrvatskom politikom u Bosni i Hercegovini na terenu vlada ustaska-ksenofobicna politika netrpeljivosti i slavljenja fasizma i fasista.
teške riječi padoše (po ne znam koji puta,,), a argumentacije ni na vidiku....da im se može pripisati dosta stvari koje im ne idu na čast-slažem se u potpunosti, ali me interesira gdje si to vidio ksenofobnoustašku urotu i koja to stranka potencira propali režim i u kojem obliku?
zar se mora propagirati javno da bi se odredjena ideja podrzavala? pa to se danas radi puno suptilnije na nacin da samo sutis i pasivno posmatras odredjene stvari i pojave.

izvini ali za mene kada neki policajac samo stoji pored nekoga ko mase simbolima ndh, onda je to za mene znak da nadlezna vlast na tom podrucju podrzava fasizam, odnosno da ga precutno odobrava.

u ovom nasem slucaju drzavni organi ne rade ono sto smiju, odnosno oni rade ono sto ne smiju. ovo sto se deasva u sirokom je cirkus koji samo demonstrira i sta i koga vlast i politicari podrzavaju. a dole ne vladaju ni bosnjaci, ni srbi koliko ja znam...pogotovo ne u sirokom.
torcida

#340 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by torcida »

jedna mala wrote:
Provka wrote:Samo da prijavim trenutnu situaciju u Širokom Brijegu, prosvjed, crne majice, zastave nepostojeće države, Thompson trese sa svih zvučnika i terasa, neprijateljski uzvici i povici, škole su oslobođene nastave ( :?: ) odvratno je nešto u zraku, osjećam se ko malo dijete one 91'... :sad:

Sto bi nas drug Bevzil rekao ......" Još jedna glupost koju šire pubertetlije i maloumnici, no koja odgovara predodžbi koju prosječan Sarajlija ovih dana ima o nama..."
eh jos da covjek moze povjerovati u njegove rijeci....pa gdje su sad ti dobri ljudi da izadzu sa zastavama BIH,da pjevaju himnu svoje drzave,da osude tu sacicu pubertetlija i maloumnika.....gdje su???????????????????????????

Tuzno :run:
:bih:
hm, pa ne bave se ljudi vivisekcijom u slobodno vrijeme...'institucije' ove države su osudile ljude po defaultu, potpredsjednik fbih dolazi u selendru i izvlači osumnjičenike bez ijednog validnog razloga-da ne govorim da je time prekoračio svoja ovlaštenja i time na najgori mogući način pookazao šta misli o pravosudnim tijelima ove države...i povrh svega toga, očekuješ da mještani izađu sa zastavama države i usput joj skandiraju?? :-)
svi normalni ljudi u državi trebaju i moraju osuditi ubojstvo mladog čovjeka, krivac se mora pronaći i kazniti..to je neupitno,, ostalo ne bih komentirao
torcida

#341 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by torcida »

veza je podivljala, sorry na dupliranju
osa

#342 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by osa »

nokia6170 wrote:
torcida wrote:
zar se mora propagirati javno da bi se odredjena ideja podrzavala? pa to se danas radi puno suptilnije na nacin da samo sutis i pasivno posmatras odredjene stvari i pojave.

izvini ali za mene kada neki policajac samo stoji pored nekoga ko mase simbolima ndh, onda je to za mene znak da nadlezna vlast na tom podrucju podrzava fasizam, odnosno da ga precutno odobrava.

u ovom nasem slucaju drzavni organi ne rade ono sto smiju, odnosno oni rade ono sto ne smiju. ovo sto se deasva u sirokom je cirkus koji samo demonstrira i sta i koga vlast i politicari podrzavaju. a dole ne vladaju ni bosnjaci, ni srbi koliko ja znam...pogotovo ne u sirokom.
u širokom se jedino zamjećuju hrvatske zastave, e sad što je to nekom fašističko obilježeje, a šta ćeš, tko tako misli, nek misli i dalje.
Šaner

#343 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Šaner »

gledamo je sa visine :D
nokia6170

#344 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nokia6170 »

osa wrote:
u širokom se jedino zamjećuju hrvatske zastave, e sad što je to nekom fašističko obilježeje, a šta ćeš, tko tako misli, nek misli i dalje.
govorio sam hipoteticki, objasnjavajuci covjeku na sta mislim. nisam vidio uopste sliku iz sirokog....ali me osa zanima da mi definises sta su to "hrvatske zastave"
torcida

#345 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by torcida »

nokia6170 wrote:
torcida wrote:

ista premisa se može iskoristiti i u obratnom smjeru, zar ne? :)

svatko isticanje ndh obilježja odbacujem i osuđujem u startu (ako kome to šta znači), ali ako pod tim obilježjem podrazumijevaš zastavu bh hrvata..onda se nećemo složiti....a da ima frikova koji podržavaju propali režim, naravno da ima...ali oni ne vode političke partije niti propagiraju takvu politiku koliko je meni poznato, kukolja ima na svim stranama, hebga

ne rade organi (na obje strane) ono što trebaju i moraju, niti su objektivni niti nepristrani, svatko se vodi svojim torovskim razmišljanjem i u startu baca kamen(figurativno) na one pored sebe bez sekunde promišljanja,, zato i jesmo podijeljeni i unazađeni, i kako je počelo bit će samo gore..
p.s ma neću uopće da komentiram zh županiju, zna se da su radikalniji od ostalih ali ih radi toga šikanirati i po automatizmu osuditi nije fer i pravično, niti su svi ljudi u tom podneblju na istoj valjnoj duljini...zna se uvijek tko iskoči u prvi plan, zzž nije izuzetak u tome
nokia6170

#346 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nokia6170 »

torcida wrote:
ne rade organi (na obje strane) ono što trebaju i moraju, niti su objektivni niti nepristrani, svatko se vodi svojim torovskim razmišljanjem i u startu baca kamen(figurativno) na one pored sebe bez sekunde promišljanja,, zato i jesmo podijeljeni i unazađeni, i kako je počelo bit će samo gore..
p.s ma neću uopće da komentiram zh županiju, zna se da su radikalniji od ostalih ali ih radi toga šikanirati i po automatizmu osuditi nije fer i pravično, niti su svi ljudi u tom podneblju na istoj valjnoj duljini...zna se uvijek tko iskoči u prvi plan, zzž nije izuzetak u tome

zasto se lazemo kada svi vrlo dobro znamo da hrvatska politika u bih u vecoj mjeri koketira sa ustastvom...to su jednostavno cinjenice...to je glasacko tijelo na koje hrvatska politika racuna i jednostavno hrvatska politika nema muda da se distancira od toga. na svu tu pricu o ustastvu po automatizmu se pocne pricato o zlocinima komunizma..mislim halo sta stim? koga to zanima...uvijek se samo prebacuje loptica.

nosanje crnih majica, slavljenje tompsona, cuveno slovo U, mahanje zastavama sa pocetnim bijelim poljem kod sahovnice, imenovanje ulica po ustaskim herojima ante starcevica itd, dizanje ruke i slicne stvari...to jeste ustastvo.

pa majka mu draga, jesmo mi to ostali svi slijepi i toliko glupi da nam se prodaje ta uvijek prica kako to nije tako. jeste tako i sta se tu ima puno pricati. mozes ti meni reci da su to djeca, maloljetnici, budale i slicni, ali te djece, tih budala, tih pacijanata je na hiljade...onda ocito treba jedna kolektivna klinika i terapija otvaranja ociju toj djeci, budala i njima slicnima.

p.s. pa jestel sarajevo prozvali fasistickim gradom i gradom koji siri mrznju samo zato sto je ustalo i zabranilo tompsona...a pola evrope ga zabranilo i identifikovalo sa fasizmom....

jel se iko od hrvata izvinio sarajevu zbog tog blacenja? nije niti ce ikad.
jutarnji

#347 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by jutarnji »

privremen wrote:Dođi da vidiš, dođi da se diviš...
:lol: :lol: za svaki slucaj nabaci pancir i sljem, jel?
MoHiKaNaC

#348 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by MoHiKaNaC »

Ovo me podsjeti na jedan ratni dnevnik sa Pala. Oni koji prate e-novine znace o cemu se radi.

Provka... Duboko i iskreno postovanje... :roll:

p.s.
CETNIK - USTASA - BALIJA

Izbacite uljeza?
osa

#349 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by osa »

nokia6170 wrote:
osa wrote:
govorio sam hipoteticki, objasnjavajuci covjeku na sta mislim. nisam vidio uopste sliku iz sirokog....ali me osa zanima da mi definises sta su to "hrvatske zastave"
sve ono što ja ili bilo koji drugi hrvat odredi za svoju zastavu, naravno tu bi treblo stajati, "i što ne vrijeđa druge", samo to u slučaju ovih naših krajeva nije moguće, jer zbog svekolikih inata , druge vrijeđa sve ono što ne vrijeđa prve i obrnuto., zato, ako hrvati u bih kažu "ovo je naša zastava", onda je to, to i tu mišljenje bošnjaka i srba, ne igra nikakvu ulogu, naravno podržavam i obrnuto.
nokia6170

#350 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nokia6170 »

osa wrote:
nokia6170 wrote:
osa wrote:
sve ono što ja ili bilo koji drugi hrvat odredi za svoju zastavu, naravno tu bi treblo stajati, "i što ne vrijeđa druge", samo to u slučaju ovih naših krajeva nije moguće, jer zbog svekolikih inata , druge vrijeđa sve ono što ne vrijeđa prve i obrnuto., zato, ako hrvati u bih kažu "ovo je naša zastava", onda je to, to i tu mišljenje bošnjaka i srba, ne igra nikakvu ulogu, naravno podržavam i obrnuto.
pa zastava hrvata je bila i zastava ndh u drugom svjetskom ratu ili grijesim?
Post Reply