Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
osa

#151 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by osa »

tema koju bih nazvao osvježenjem, ne mogu dati odgovor na pitanje postavljača teme, jer jednostavno nisam iz sarajeva, ali mogu napisati po sjećanju šta je reakao jedan hercegovački glumac (mislim zdenko jelčić, popularni ljubo iz kapelskih krijesova) na pitanje novinarke o stereotipima o hercegovcima, rekao je " nemojte cijeniti tisuće vrijednih i skromnih ljudi, prema par bahatih budala".
Provka

#152 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Provka »

perajic wrote:Nisam se htio javljati i komentarisati ova dogadjanja, jer je bilo jako malo odmjerenih i racionalnih komentara. Vecinom nekakvi mangupi na baterije. Ovaj post je SUPER sto se namjere tice, medjutim malo je previse idilicno napisan.
Jedno jednostavno pitanje:
Ako je dole vecina neopterecena nacionalnim podjelama zasto NIKAD u kosarkaskom klubu Siroki Brijeg nije igrao igrac koji nije katolik?
Klub ipak ne vodi ni balavurdija ni probisvijeti, koji eto kadkad imaju te nacionalisticke ispade.

Upravo tako.
Daleko smo mi od ideala.

Ali reći da je većina u Hercegovini neopterećena nacionalnim podjelama je apsolutno netočno, ma koliko bih ja voljela da je to tako...u nekim sredinama, poput ljubuške ili čitlučke (ljudi koji žive s muslimanima) je drugačiji nivo tolerancije, ustvari u Ljubuškom (odakle sam i sama) su dvije krajnosti - oni ljubušaci koji priznaju samo krajnje desnu orijentaciju i dva U u imenu svoga grada i oni drugi ljubušaci koji godinama žive svoj život s prijateljima muslimanima, koji imaju odlične odnose i sasvim normalan suživot u kojem se nikada nije pitalo tko je tko.

Problem je u čisto hrvatskim mjestima, do jučer ruralnim područjima ovog kamenjara, koji su najzagriženiji u ispoljavanju negativnih nacionalnih naboja, gdje je i otići popiti kavu na Stari Most -" izdavanje svega što jesi, što ti je bio ćaća, dedo i za što smo se borili", tako da mi nemojte uopće pričati o odnosu prema Sarajevu i ovoj državi.
Taj odnos se reflektra svakog prvog u mjesecu, kad na šalterima pošte pitaju : jel plaćate telefonski račun s tv pretplatom ili bez tv pretplate? Pronaći osobu koja plaća FTV pretplatu u Hercegovini je čista utopija.
Jedan Široki Brijeg je "hrvatskiji" od svih Hrvata iz Hrvatske zajedno. Jer toliki trud i napor iskazivanja tog hrvatluka, odnosno kompleksa, leži u svim onim šahovnicama, križevima, zastavama, Šušku&Tuđmanu čiji su spomenici tako blizu da se između njih može štrik razvuć.

Također, radila sam u firmi koja ima svoju poslovnicu u Sarajevu. Gazda napravio jer se ne može bez Bosne do profita velikih razmjera, jelte, o kakvom se čezne u kapitalističkoj glavi, mada mu je najveća muka bilo ići gore. Tih devetoro ljudi (svi muslimani) koji su radili za nas, su bili najpožrtvovniji i najvrijedniji radnici u firmi, a ipak su svaki put kad bi dolazili na sastanke bili etiketirani ko Balije, s podsmijehom ih se primalo, a ja sam bivala prozivana jugonostalgičarem jer sam se tako često družila s njima.

U svakom slučaju, kompleksno pitanje.

:-) :roll:
Last edited by Provka on 07/10/2009 19:20, edited 1 time in total.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#153 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Latina »

blue_sky wrote:
Hocemo li vratiti Vedrana ako se mi svi medjusobno pokoljemo sada?
Vedrana je ubio covjek sa imenom i prezimenom, mada je njegovo ime nebitno. Zlocin nema ime i naciju, ali se zlocin mora sankcionisati kako zbog ostalih ljudi, tako i zbog mira negovih roditelja i prijatelja. U "medjusobne pokolje" me ne uvlaci molim te.
Kako ljudi ne vidimo da je ovo sve opet posrana politika.Vidjeli su da im je stanje u drzavi izmaklo kontroli,i to samo i iskljucivo zbog njihove pljacke.Sada treba nama svima "mahnitoj masi" skrenuti paznju sa svega sto je bitno u ovoj jadnoj drzavi.Da zaboravimo na raznorazne strajkove,na mmf,na terminale i milione koje NASA drzava gubi,a prije svega na ogromnu pljacku i otimacinu vladajucih kleptomana.I za to,vjeruj mi draga Latina,nije njima zao ni jedan zivot zrtvovati.

Na zalost uspjeli su.Velika vecina nas,okrenuli smo se svemu i svacemu,samo ne onome sto je bitno i onome gdje nam oni o glavi rade.Ne mogu da vjerujem da smo toliko zaludjeni da ne shvatamo da vladajucim nacionalistima i kleptomanima odgovara upravo ovakvo stanje.Stanje koje svjesno i namjerno izazivaju.Stanje u kojem se svaki od njihova tri prizeljkivana tora prepada stadom iz druga dva tora.Jer upravo to ih i drzi na vlasti evo 20 god. Jadni mi s nama.

A Vedrana se trebamo sjecati i svaki naredni dan,ne samo u ovim danima kad je to "aktuelno".
Da. Ne znam odakle ti ideja da smatram drugacije ? Gade mi se coporativno, izmedju ostalog i zbog toga sto svoje dragocjeno vrijeme trosim na ovakve teme, umjesto da radim ono od cega cu imati koristi i ja i drugi. Ali stvar je u tome da nas tako dugo drze u Status Quo poziciji, da ti dodje da iskocis iz vlastite koze od njihove isprazne retorike.
Last edited by Latina on 07/10/2009 19:22, edited 1 time in total.
Bevzil

#154 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Bevzil »

@Baby Blue

Roditelji ne odgajaju djecu da mrze, barem većina njih, uvjeravam te u to... Problem je što djeca imaju i druge uzore, spomenutog Thompsona i slične... A kad jedan postane 'ustaša', ostali slijede jer će tako i oni biti face...

Ima i starijih ljudi, rekao sam to, ali to su u pravilu lokalni besposličari...

Ma ne znam, možda je istina da idealiziram, ali vjerujte da je nesvjesno... Nepojmljivo mi je da netko mrzi nekog zbog imena, pa umislim da svatko razmišlja tako...
zelenashica

#155 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by zelenashica »

veljaca wrote:Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Sarajlija sam pa da odgovorim u svoje LICNO ime ( a i ne malog broja mojih prijatelja ):

Gledam je kao dio moje drzave Bosne i Hercegovine - kao sto je i svaki drugi dio Bosne i Hercegovine svakog onoga koji zivi u njoj ...
Svugdje ima izroda ( u manjem ili vecem broju ) pa takodjer i u tom dijelu moje lijepe Bosne i Hercegovine ....

:bih:
:thumbup:
BosanaC100/100

#156 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by BosanaC100/100 »

Meni licno je smetao onaj protest gradjana Sirokog od neki dan.Nova tv prikazuje kako su fini itd...nakon par sati na youtube se pojavio snimak kako cijela masa vristi gazi gazi balije...a u masi su djecica mala 5g i babe 70g...to mi smeta!Smeta mi onaj grb koji su nacrtali i text koji su napisali!
Smetaju mi nove lazi policije svakih 20 min o tome da nisu pucali...da je momak ubijen kamenom...a za sve postoje snimci.
Smeta mi non salantan odnos "normalnih" gradjana Sirokog koji su izasli da se bune zato sto im policija laze i pusta ubicu da se iseta iz suda.
Smeta mi sto se na vecini puteva u Hercegovini viore zastave R. Hrvatske.Zasto ne zastave BIH???
Ako se osjecas kao Hrvat tu zastavu slobodno mozes kod kuce da imas,ali ne na javnoj povrsini druge zemlje. Ili na kraju zasto ne vise zastava BIH i HR jedna kraj druge kao znak prijateljstva zemalja????
Smeta mi sto Hrvati iz tog djela drzave nisu kao Tuzlanski Hrvati koji su stali u odbranu naseg grada i drzave ,a boga mi i danas je brane. E vidis u Tuzli kada se Hrvati zene , takodje se viore HR zastave ali nikome ne smetaju ;)
Na ulazu u Tuzlu se nalazi 7 metara visok kriz od inoxa koji izrasta iz ogromne sahovnice....to je spomenik poginulim Hrvatima u ratu i nikome ne smeta..
Ali ovde Hrvati navijaju za BIH kao za svoju zemlju, lijepo o njoj misle,govore. E sad , kada bi Hercegovacki Hrvati promjenili svoj odnos prema drzavi BIH i njenim ostalim gradjanima...pretpostavljam da bi mnogo lakse i ti ostali gradjani promjenili misljenje o njima. Ali ne mozete promovisati ustastvo na svakome koraku,a onda tvrditi da to ne radite. Kao sto neko vec rece vjerujem ja svojim ocima jos uvjek :-D
A u Mostaru sam cesto i prolazim kroz Hercegovinu cesto tako da vidim da ima veeeeoma mnogo zastava na kucama itd.A takodje zet mi je iz Stoca/Capljine/Mostara pa imam price i info iz prve ruke. Nemoj pogresno da shvatis, to je normalan covjek koji se druzi sa svima , ali svasta i vidi..
blue_sky

#157 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by blue_sky »

Latina wrote:
Da. Ne znam odakle ti ideja da smatram drugacije ? Gade mi se coporativno, izmedju ostalog i zbog toga sto svoje dragocjeno vrijeme trosim na ovakve teme, umjesto da radim ono od cega cu imati koristi i ja i drugi. Ali stvar je u tome da nas tako dugo drze u Status Quo poziciji, da ti dodje da iskocis iz vlastite koze od njihove isprazne retorike.
Ma ne,to govorim za vecinu koja to ne gleda bas tako.Peace out. ;-)
simonese

#158 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by simonese »

stella666 wrote:Jedne prilike sam se sasvim slucajno potrefila u Ljubuskom u 2 sata iza ponoci. Kafic pored autobuske je radio pa sam usla popiti kafu. Unutra su bile okacene fotografije raznih pjevaca izmedju ostalog i Halidova, Harijeva... Preko puta je bila trafika, kupila sam Drinu, covjek me pitao odakle sam i pocela je prica. Jako lijepo smo se ispricali...Mi smo proklet narod, moramo se svadjati. Ja znam da se Citluk i Medjugorje ne mogu smisliti isto kao ni S.Brijeg sa Posusjem. Tako je i u Sarajevu, ako si sa Bistrika ne volis Alipasince. Svugdje ima svega pogotovo medju nepismenim stanovnistvom a u BiH samo je 6% visokoobrazovanih. Kad ostalih 94% shvate da nemaju druge drzave bez obzira koje su nacionalnosti, svima ce nam biti ljepse.
samo da te pitam:cije ime nosis?
Karen

#159 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Karen »

buna wrote:
bila i u Vrgorcu
moj gradić :) samo kakve veze ima on sa zapadnom hercegovinom?

Da se razumijemo, ja sam pola/pola, i dijelom se slažem sa forumašicom koja je napisala da je ovo samo lijepa priča.

iako su me roditelji odgojili da cijenim sve isto i da se čovjek ne gleda na način koji se moli (jer je ovdje to glavni problem), odmah u užoj obitelji imam primjere koji su me se "odricali" zbog nekih, ljudskih odluka u životu, kao što je npr. baš ta selidba u Sa.
tako da ima nas normalnih i sa jedne i sa druge strane (mislim geografski), ali ima ih koji nisu tolerantni.
imam tu sreću da sam dalmatinka/hercegovka sa prebivalištem u Sa, isključivo svojom željom i voljom, i lijepo mi je :) i kad god imam priliku da razbijem predrasude svoje obitelji i prijatelja, to i radim.

što se tiče širokog i nereda, ja krivim samo i isključivo policiju, jer je sve jedna velika greška onih koji trebaju da nas čuvaju, pa makar od sebe samih.

i iskreno sam se nasmijala kad se onaj načelnik ili šta li je već javio telefonom na državnu televiziju odbacujući bilo kakvu ideju o pogibiji momka od vatrenog oružja? jer iskreno, na to bi samo debil pao.

žao mi momka, i žao mi nas što nas takvi debili vode.

a što se tiče protesta, u sarajevu, vođeni isključivo mirno bez nereda. problem je u medijima koji žele huškati nas na nas same.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#160 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Latina »

Provka wrote: Upravo tako.
Daleko smo mi od ideala.

Ali reći da je većina u Hercegovini neopterećena nacionalnim podjelama je apsolutno netočno, ma koliko bih ja voljela da je to tako...u nekim sredinama, poput ljubuške ili čitlučke (ljudi koji žive s muslimanima) je drugačiji nivo tolerancije, ustvari u Ljubuškom (odakle sam i sama) su dvije krajnosti - oni ljubušaci koji priznaju samo krajnje desnu orijentaciju i dva U u imenu svoga grada i oni drugi ljubušaci koji godinama žive svoj život s prijateljima muslimanima, koji imaju odlične odnose i sasvim normalan suživot u kojem se nikada nije pitalo tko je tko.

Problem je u čisto hrvatskim mjestima, do jučer ruralnim područjima ovog kamenjara, koji su najzagriženiji u ispoljavanju negativnih nacionalnih naboja, gdje je i otići popiti kavu na Stari Most -" izdavanje svega što jesi, što ti je bio ćaća, dedo i za što smo se borili", tako da mi nemojte uopće pričati o odnosu prema Sarajevu i ovoj državi.
Taj odnos se reflektra svakog prvog u mjesecu, kad na šalterima pošte pitaju : jel plaćate telefonski račun s tv pretplatom ili bez tv pretplate? Pronaći osobu koja plaća FTV pretplatu u Hercegovini je čista utopija.
Jedan Široki Brijeg je "hrvatskiji" od svih Hrvata iz Hrvatske zajedno. Jer toliki trud i napor iskazivanja tog hrvatluka, odnosno kompleksa, leži u svim onim šahovnicama, križevima, zastavama, Šušku&Tuđmanu čiji su spomenici tako blizu da se između njih može štrik razvuć.

Također, radila sam u firmi koja ima svoju poslovnicu u Sarajevu. Gazda napravio jer se ne može bez Bosne do profita velikih razmjera, jelte, o kakvom se čezne u kapitalističkoj glavi, mada mu je najveća muka bilo ići gore. Tih devetoro ljudi (svi muslimani) koji su radili za nas, su bili najpožrtvovniji i najvrijedniji radnici u firmi, a ipak su svaki put kad bi dolazili na sastanke bili etiketirani ko Balije, s podsmijehom ih se primalo, a ja sam bivala prozivana jugonostalgičarem jer sam se tako često družila s njima.

Ti si postena zena koja stvari naziva onakvim kakve su. To ni u jednom drustvu, niti u bilo kojoj konstelaciji odnosa ne moze biti losa stvar. Podjela na "moje" i "tvoje" je toliko besmislena ako je na nacionalnoj osnovi, da o tome uopste ne treba trositi rijeci. Ono sto sam spoznala na vlastitoj kozi je da ako me istinski zaboli glava, onda je to od nekoga ko je "moj"( gledano sturim i slijepim nacionalnim naocarima ). Iako izuzev slicnosti u naciji nas sustinski ne spaja nista, a mnogo toga nas dijeli.

Toliko moja @Provka. Sve najbolje ;-)
student-x

#161 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by student-x »

Bevzil wrote:
Her Flick wrote:vidis nisam ti odgovorio
ja na zapadnu hercegovinu gledami isto kao sto ti gledas na sarajevo, moze li ovako
Svaka dva-tri mjeseca odem na vikend u Sarajevo, volim šetati Wilsonovim, otići na ćevape, nije mi loše u Sarajevu, moglo bi se reći da mi je čak i dobro :) Jedino mrzim tramvaje jer ne volim gužvu...
Odes li ikada u Fejicevu, Kujundziluk ili Cernicu?
KREMEN

#162 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by KREMEN »

Hajdemo napisati posteno, da su Hercegovci poseban soj ljudi..da li je to zbog raniji uslova zivota , siromastva, vjerovatno jeste..imaju dosta predrasuda, ozeniti npr. Srpkinju , smak svijeta..razlikuju se od ostali Hrvata u drugim djelovima Bosne..tesko je promjeniti njihov nacin razmisljanja, gotovo nemoguce.... moze se pljuvati po njima ili ih prihvatiti takve kakvi jesu..najbolje je to nekako uskladiti na obostranim interesima jer drugacije ne vjerujem da moze..razumijem potpuno Bosnjacku frustraciju, ali sto se prije pogleda istini u oci lakse ce biti..znaci nema ljubavi vec samo interesi..jedino tako se moze vremenom mozda postici povjerenje..sve ostale opcije, kao i neka nasilna rjesenja samo ce jos pogorsati i onako lose odnose..
Bevzil

#163 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Bevzil »

student-x wrote:Odes li ikada u Fejicevu, Kujundziluk ili Cernicu?
Ne poznajem Sarajevo tako dobro...
blue_sky

#164 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by blue_sky »

Bevzil wrote:
Gdje rece da studiras? Izvini al morala sam pitati :-)
Provka

#165 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Provka »

Bevzil wrote:

:D :) :D :-)

Eto o čemu ja pričam cijelo vrijeme.
Mazanje očiju.

A na Tekiju il Musalu? :lol:
JThomas

#166 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by JThomas »

auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :lol:

auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :lol:
goldenlily

#167 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by goldenlily »

Z.Hercegovina ima dobra vina,sireve,janjetinu i tako dalje,u Z. Hercegovini se iako nema more mogu naručiti i prstaci iako u većini ostalih zemalja mediterana moš zbog toga u bajbuku završiti. :D
Imao sam jednog jarana na faxu iz Širokog bješe,momak rega skroz,mislim živio je u Sarajevu dugo,dobro se uklopio,možda će sad neko bit negativan do kraja pa reć da je čo'ek glumio...al' nebitno.Moj stari ima isto jednog dobrog jarana,doduše nije iz Z.Hercegovine nego iz Imote,mislim da je mentalitet dosta sličan toj zapadnoj H.taj čo'ek zovne fino svaki Bajram čestita,kad bere grožđe pošalje kujundžuše,a pravi je domaćinski :D .Tako da ja za većinu ljudi koje lično znam odatle,mogu reći ono rega su. :-D
Možda se sad ja družim samo s normalnim ljudima,jer očito da ima i manje normalnih.
E sad Z.H. u svjetlu 2.svjetskog rata i najnovijih dešavanja,ono nije baš tako sjajna.Mislim da razloge za to treba tražiti prije svega u činjenici da je to pretežno ruralni kraj i da su ljudi pod prevelikim uticajem epike,možda i nekih klero folova,koji baš i ne šire kosmopolitizam i ljubav međe narodima.
Ali realno gledajući slične furke imaju i ostali ljudi iz sličnih sredina,bez obzira na naciju i vjeru.
Sva ova priča oko belaja u Širokom je po meni sranje,bio sam na nekim gostovanjima,čak sma bio i na tekmi sa Srbima u Beogradu,đe bi baš bilo gusto da četalji nemaju onako jebenu žandarmeriju.Mislim da je sve ovo posledica činjenice da Sarajevo kao glavni,veliki i grad s tradicijom je spalo na to da igra derbi u Širokom,a njegovi huligani bi htjeli kao i BBB il Delije da idu na gostovanja u Prag,Wien i slično,i onda ljudi isfrustrirani činjenicom da im je klub pao k. za uši odu u neko selo za koje su čuli da nema murije i poneseni činjenicom da im niko ništa ne može,slupaju po sela i onda seljaci kao i svugdje na svijetu,krenu da se brane i ispadne belaj.
A ja mislim,da su Horde prava navijačka grupa,oni bi prvo trebali spalit upravu Sarajeva,popalit savez pa onda bi im oprostio i sranja u malim pitoresknim selima u Z.H.,gdje se inače ne ide na derbi nego na izlet,ponese se samo dobra stolica i od seljaka kupi janje,vino i ostale stvari potrebne za izlet,ovako Sarajevo moje Široki te sebi vuče bićeš za 50 godina idući ovim tempom jedan Široki...et'!
klixober

#168 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by klixober »

Provka wrote:
Upravo tako.
Daleko smo mi od ideala.

Ovo je najistinitiji post na ovoj temi
Broj ljudi u zapadnoj Hercegovini koji nisu nacionalno optereceni i koji BiH smatraju svojom drzavom je jednak broju ljudi koji placaju tv pretplatu.
Nazalost,jedina ljubav prema Sarajevu u Sirokom je ljubav prema profitu koji stize iz Sarajeva.Ja sam juce rekao i tema je nazalost zakljucana...kada bismo samo mjesec dana bojkotovali robu iz Sirokog i zapadne Hercegovine,u tom dijelu BiH bi strahovito vise poceli cijeniti ovu drzavu.
escobar_

#169 Kako Hrvati gledaju na Bošnjake i Sarajevo?

Post by escobar_ »

Muslimanski napad na Široki Brijeg!

Sarajevska čaršija ponovno pokreće rat u BiH! Sarajevska turčinska čaršija mržnje protiv najstarijeg BiH naroda - Hrvata! Sarajevska wehabi-talibanska čaršije snova o unitarnoj ISLAMSKOJ Bosni sa šerijatskim zakonom! Navijači došli u Široki brijeg iz Sarajeva i napali mirne građane Širokog Brijega... čak i vatrenim oružjem?!!! ZAŠTO? Po čijem nalogu? Odgovor je u dolasku zamjenika mpremijera Federacije BiH i OTIMAČINE uhićenih sarajevskih terorista iz Širokog Brijega! TU JE ODGOVOR TKO STOJI IZA SVEGA! U Široki Brijeg nisu došli nikakvi navijači nogometnog kluba Sarajevo, nego specijalne snage Armije BiH, i muslimanske obavještajne agencije, pod maksom "navijača". Cilje je bio izazvati što veće nerede, isprovocirati sukob i krvoproliće... radi spremnih planova vojnog napada na Hrvate Bih i etničkog čišćenja Hrvata BiH s njihovih ognjišta!

Odavno se sve ovo sprema... jedan je visoki crkveni dostojanstvenik još proljetos upozporio da u BiH "se sprema etničko čišćenje i IZGON Hrvata ..." Izgon cjelokupnog stanovništva Zapadne Hercegovine..." Ekstremisti iz SDA i tajne wehabijske snage i obavještajni krakovi hidre zla - Saudijske Arabije rade u BiH - punom parom! Tu su i Turske obavještajne agencije i Iranske i malezijske itd. Hrvati u BiH su primili PORUKU... i trebaju učiniti slijedeće: Naoružavati se i spremati, a biti miran i staložen... spremiti se za žestok, krvav napad islamske Armije BiH na Hrvate BiH osobito na Hrvate zapadne Hercegovine! Upozoravamo već nekoliko godina: Dva puta će musliamanski ekstremisti napasti Hrvate u BiH. prvi put je to bilo već u Listopadu 1992 u Rami, tada je u stvari počeo Hrvatski-muslimanski rat... a potom... opet... kada?? Čini se da se probližava čas...

Dodik je veoma zadovoljan razvojem događaja...

A islamski ektremisti (dslovno, agenture Al Qadide u vrhu sarajevske vlasti i SDA) trljaju ruke... Vjerovali vi ili ne proročanstvima... drugi muslimanski napad na Hrvate BiH će uslijediti uskoro... ali proročanstvo musliamnskim zločincima iz Sarajeva i Saudijske Terorističke kuće mraka: Nećete uspejti a platit ćete veliku cijenu!

Postoji jasan muslimanski plan, ne muslimana iz BiH nego svjetskog islama... da se BiH etnički očisti od - kršćana i uspostavi ISLAMSKA REPUBLIKA BOSNA! Sa šerijatksim zakonom za sve! I sa wehabijskom totalitarnom islamo-fašističkom Saudijskom vlašću (koja je pak samo ispostava engleske masonerije i svjetskog cionizma!) Za ostvaranje tog paklenog plana - Hrvati su smetnja... jer Hrvati BiH nikada neće prihvatiti islamizaciju... Hrvati BiH će nadljudskim žrtvama i stradanjem, razbiti taj plan i uništiti agresora! Kojemu će to biti lekcija koju neće nikada zaboraviti!

BiH je jako važna za svjetski islam, tj. teroristički kalifat. Jer BiH je jedini istinski oslonac... kula Mosta prema Europi! I to 'bijelih' muslimana... (koji su, vidimo, ipak dobrim dijelom mongrilizirani s Turcima... kad vidite odvratnu njušku onog Hadžihafisbegovića - ministra sporta kantona Sarajevo... onda vam je jasnije!) BiH ovakva ne može opstati, to je sad i onim zadnjim naivcima (koji se hrane TV maglama) jasno. Pokušaj nekih... da događaje u Širokom brijegu gurnu pod tepih, nisu uspjeli... Hvala Bogu... mora se javno i na velika zvona iznijeti u svijet - UGROŽENOST Hrvata u BiH kojima se zabranjuje jedini preostali medij na Hrvatskom jeziku - radio Mostar, bivši Radio HRVATSKE REPUBLIKE - HERCEG BOSNE! Hrvati kojima se zabranjuje na stadione u Bosni unositi regularnu, ustavnu zastavu hrvatskog naroda u BiH!

Koja bezobraština muslimanskih medija u BiH da stvar prikazuju kao da su Širokobriježani krivci!! Kao da su mirni građani Širokog Brijega napali, "jadne" i "miroljubive" "navijače" (s pištoljima???) FK Sarajevo! Očito je... ovo je isplanirano u obavještajnim muslimanskim centrima i logisticirano sarajevskom antihrvatskom, talibanskom vlašću.

Srbi su jedini ispravno odigrali- odvojili se od Musliamna i izborili se za svoj politički entitete i OPSTANAK! Hrvati moraju učiniti isto, ma šta kazala tzv. "međunarodna zajednica" koja Hrvate drži taocima muslimanske Federacije, tako da se stvara privid - "multikulturalnosti" i da se kao muslimane spriječi u staranju islamske države u sred Europe! Krepaj prokleta Europo a Hrvati, MI GLEDAJMO SVOJ INTERES A NE EUROPSKI - pededski, masonski, koji nas žrtvuje za svoje iluzije i obmane! Neka muslimani naprave svoju džamahiriju ali NE NA NAŠOJ ZEMLJI! A Srbi neće dati ni na njihovoj.

Izvor
blue_sky

#170 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by blue_sky »

Neka boni ne zatrpavajte temu dok ne dobijemo odgovor dje se u Sarajevu nalaze Fejiceva,Kujundziluk i Cernica :lol: :lol: :lol:
Provka

#171 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Provka »

blue_sky wrote:Neka boni ne zatrpavajte temu dok ne dobijemo odgovor dje se u Sarajevu nalaze Fejiceva,Kujundziluk i Cernica :lol: :lol: :lol:

Sad će njega Google Earth brže-bolje odvest tamo... 8)
goldenlily

#172 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by goldenlily »

blue_sky wrote:Neka boni ne zatrpavajte temu dok ne dobijemo odgovor dje se u Sarajevu nalaze Fejiceva,Kujundziluk i Cernica :lol: :lol: :lol:
Haj šta ste uzeli čo'eka u pilanu,eto moamk nikad nije bio ni u Mostaru ni u Sarajevu i šta sad,ko neki gradovi :D .
Provka

#173 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Provka »

goldenlily wrote:
Haj šta ste uzeli čo'eka u pilanu,eto moamk nikad nije bio ni u Mostaru ni u Sarajevu i šta sad,ko neki gradovi :D .

Gdje ne upitah za lepinje u Ostrošcu.... :D
nellington

#174 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nellington »

Ma nije meni bitno gdje se navedene ulice nalaze, no što je u njima :D

Eh da, mogli bismo da otvorimo temu 'gdje je ta i ta ulica u tom i tom gradu', bila bi zanimljiva i od pomoći:D

@Bolonjac: e nek' im je rek'o :lol:
blue_sky

#175 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by blue_sky »

Provka wrote:
goldenlily wrote:

Gdje ne upitah za lepinje u Ostrošcu.... :D
Ma ne znam koji te djavo naĆera da i ono pitas,vidis sta napravi :lol: :lol: :lol:
Post Reply