Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ECC

#1 Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ECC »

pozdrav svima...pitam u iime drugoga...mlada osoba - sestricna zavrsila visu fizioterapeutsku u Srbiji, nas drzavljanin, ima malo radnog iskustva u struci...interesuje me kako legalno otici na rad u Austriju, Njemacku...hvala unaprijed na odgovorima :sax:
Last edited by ECC on 09/09/2015 21:00, edited 1 time in total.
Leia_Organa

#2 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by Leia_Organa »

Ukoliko ste se odlučili raditi i živjeti u Njemačkoj, a kvalificirana ste medicinska sestra ili tehničar, ovo je prilika za vas.

S obzirom na nedostatak kvalificiranog osoblja za njegu u Njemačkoj, ova država omogućila je jednostavniji način uspostavljanja veza za poslovnu suradnju.

Prijaviti se možete na stranici Freshfield.de, gdje se mogu ispuniti formulari za slanje dokumenata.

POTREBNO JE: Priložiti diplomu o medicinskoj stručnoj spremi (srednja škola) i uvjerenje o položenom stručnom ispitu. Neophodno je poznavanje njemačkog jezika na minimalnom nivou A2.

Ovaj način prijave ne iziskuje dodatne troškove, a organizatori čine najbolje kako bi omogućili da ovaj postupak za kandidate bude što sigurniji i jednostavniji.

Ukoliko vam je potrebna podrška i pomoć za prikupljanje potrebne dokumentacije ili ukoliko imate bilo kakvih pitanja, obratite se osobi za kontakt na e-mail adresu: [email protected]..
Preuzeto sa stranice mladi.info.
muminovic

#3 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by muminovic »

Ovdje imas 25 stranica po 25 odgovora, prelistaj sve:

http://forum.klix.ba/posao-njegovatelji ... 12953.html
bumerangss

#4 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by bumerangss »

Mislim da ce tesko sa tim smjerom... ovaj ugovor izmerju BiH i Njemacke striktno samo opsti tj med sestra-tehnicar i pedijatrijska sestra-tehnicar i jezik minimalno B1 nivo na Goethe institutu.
Koju je srednju skolu smjer zavrsila?
ECC

#5 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ECC »

bumerangss wrote:Mislim da ce tesko sa tim smjerom... ovaj ugovor izmerju BiH i Njemacke striktno samo opsti tj med sestra-tehnicar i pedijatrijska sestra-tehnicar i jezik minimalno B1 nivo na Goethe institutu.
Koju je srednju skolu smjer zavrsila?

hvala svima koji su vec odgovorili---srednja je isto smjer fizioteraput -. tehnicar
ECC

#6 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ECC »

rekose mi danas na lokalnom birou u N.Sarajevu , cisto informativno onako sa naznakom da provjerim u drzavnoj agenciji za rad, da ne mora biti ni prijavljena na birou, jer idu i sa klinika zainteresovani, ne mora se biti kao registrovana nezaposlena osoba...
ECC

#7 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ECC »

muminovic wrote:Ovdje imas 25 stranica po 25 odgovora, prelistaj sve:

http://forum.klix.ba/posao-njegovatelji ... 12953.html
thanks
ECC

#8 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ECC »

Leia_Organa wrote:
Ukoliko ste se odlučili raditi i živjeti u Njemačkoj, a kvalificirana ste medicinska sestra ili tehničar, ovo je prilika za vas.

S obzirom na nedostatak kvalificiranog osoblja za njegu u Njemačkoj, ova država omogućila je jednostavniji način uspostavljanja veza za poslovnu suradnju.

Prijaviti se možete na stranici Freshfield.de, gdje se mogu ispuniti formulari za slanje dokumenata.

POTREBNO JE: Priložiti diplomu o medicinskoj stručnoj spremi (srednja škola) i uvjerenje o položenom stručnom ispitu. Neophodno je poznavanje njemačkog jezika na minimalnom nivou A2.

Ovaj način prijave ne iziskuje dodatne troškove, a organizatori čine najbolje kako bi omogućili da ovaj postupak za kandidate bude što sigurniji i jednostavniji.

Ukoliko vam je potrebna podrška i pomoć za prikupljanje potrebne dokumentacije ili ukoliko imate bilo kakvih pitanja, obratite se osobi za kontakt na e-mail adresu: [email protected].....
Preuzeto sa stranice mladi.info.

hvala i tebi
ćiribiribela

#9 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ćiribiribela »

Kao sto je neko vec rekao, agencija za rad i zaposljavanje priznaje samo opsti i pedijatrijski smjer sa polozenim drzavnim ispitom i certifikatom njemackog B1 osd ili goethe.

U Njemacku je puno lakse otici, ima dosta ovih agencija kod nas koje posreduju.

https://www.facebook.com/HospitalMediak?fref=ts - Oni su jedna od tih agencija, ne naplacuju nista i mogu vam dati sve potrebne informacije.
ECC

#10 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ECC »

ćiribiribela wrote:Kao sto je neko vec rekao, agencija za rad i zaposljavanje priznaje samo opsti i pedijatrijski smjer sa polozenim drzavnim ispitom i certifikatom njemackog B1 osd ili goethe.

U Njemacku je puno lakse otici, ima dosta ovih agencija kod nas koje posreduju.

https://www.facebook.com/HospitalMediak?fref=ts - Oni su jedna od tih agencija, ne naplacuju nista i mogu vam dati sve potrebne informacije.
hvala i tebi, korisna informacija, provjeravao sam danas u agenciji za rad i u njemackoj ambasadi kao i GTZ organizaciji..manje vise poklapa se sa svime sto ste rekli...svima hvala jos jednom na susretljivosti, zao mi je sto mladi odlaze, ali ipak je bolje da iskoriste bolje vrijeme nego moja generacija.. :sax:
zorana98

#11 Medicinski tehničar, prekvalifikacija i odlazak u inostranstvo.

Post by zorana98 »

Hej zdravo svima,
Imam par pitanja u koliko je neko malo bolje informisan.
Živim u Bih.
Dakle, imam završenu srednju medicinsku školu, opšti smijer, medicinska sestra il' ti ga tehničr, kako god. Pa me interesuje gdje i kako funkcioniše ta prekvalifikacija. Ja bih voljela iz opšteg smijera da "pređem" u akušerskog tehničara.
Pa u koliko neko ima ikakve informacije ili iskustvo, još bolje.
Koliko traje ta prekvalifikacija? Šta je potrebno priložiti? Da li je polaganje razlike ispita, tj. predmeta koje nisam imala u srednjoj? I ono što me najviše zanima, da li ja sa tom diplomom prekvalifikacije mogu otići u inostranstvo da radim, ili pak to ne priznaju?
Unaprijed hvala.. :bih: :-) :lol:
vjesticanametli

#12 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by vjesticanametli »

H9ces da ti mi na forumu i radnu dozvolu izdamo :lol: ccc :run:
yuser

#13 Re: Medicinski tehničar, prekvalifikacija i odlazak u inostranstvo.

Post by yuser »

zorana98 wrote: 01/05/2020 14:08 Hej zdravo svima,
Imam par pitanja u koliko je neko malo bolje informisan.
Živim u Bih.
Dakle, imam završenu srednju medicinsku školu, opšti smijer, medicinska sestra il' ti ga tehničr, kako god. Pa me interesuje gdje i kako funkcioniše ta prekvalifikacija. Ja bih voljela iz opšteg smijera da "pređem" u akušerskog tehničara.
Pa u koliko neko ima ikakve informacije ili iskustvo, još bolje.
Koliko traje ta prekvalifikacija? Šta je potrebno priložiti? Da li je polaganje razlike ispita, tj. predmeta koje nisam imala u srednjoj? I ono što me najviše zanima, da li ja sa tom diplomom prekvalifikacije mogu otići u inostranstvo da radim, ili pak to ne priznaju?
Unaprijed hvala.. :bih: :-) :lol:
Da li je akuserski tehnicar = babica? Ako jeste dobro se informisi prije nego se odlucis na taj korak. U Njemackoj ima dosta posla i hronicno nedostaju babice, ali ne i bez razloga. One naime nisu osigurane, tako da ti se zivot moze sj* u sat vremena.
vjesticanametli

#14 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Wot are ju toking about :mrgreen: ako radi onda je gesetz. versichert :-) :run:
yuser

#15 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by yuser »

vjesticanametli wrote: 01/05/2020 18:35 Wot are ju toking about :mrgreen: ako radi onda je gesetz. versichert :-) :run:
zdravstveno osiguranje ce joj biti najmanji problem. Da, tako jeste osigurana. Ono sto nema jeste Berufshaftpflicht (osiguranje odgovornosti prema trecim licima). Dakle ako se nesto na porodu desi....
vjesticanametli

#16 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

yuser wrote: 02/05/2020 00:00
vjesticanametli wrote: 01/05/2020 18:35 Wot are ju toking about :mrgreen: ako radi onda je gesetz. versichert :-) :run:
zdravstveno osiguranje ce joj biti najmanji problem. Da, tako jeste osigurana. Ono sto nema jeste Berufshaftpflicht (osiguranje odgovornosti prema trecim licima). Dakle ako se nesto na porodu desi....
Pa kako rade druge babice :roll: onda niko ne bi to radio.....
yuser

#17 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by yuser »

vjesticanametli wrote: 02/05/2020 00:07
yuser wrote: 02/05/2020 00:00
Pa kako rade druge babice :roll: onda niko ne bi to radio.....
Nazalost vecina radi iz uvjerenja i jer su dobri ljudi..I naravno na rizik. Drazava jos uvijek nije u stanju da ih zastiti. To je tema vec godinama u Njemackoj ali se nista ne mijenja.

Ovoj djevojci preporucujem da se dobro informise, mozda postoje neke opcije...ali neka zna da je upravo u tom podrucju prilicno zafrkana situacija.

Evo jedan izvor: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/ ... 8-174-Euro

postoji opcija placanja ali je astronomska cijena (bar po meni)
ćiribiribela

#18 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

Post by ćiribiribela »

Imas "privatne" babice i babice koje rade u bolnicama. Te sto rade u bolnicama su kao i ostale medicinske sestre. Lakse je nostrifikovati diplomu opsteg smijera nego ginekolosko- akuserskog.
vjesticanametli

#19 Re: Kako otici na rad vani kao medicinski radnik

:shock: nisam znala. Nemam dodira bas s medEcinom. Hvala za info.
Post Reply