Ovo je vrlo dobra preporuka.pinkman wrote:Ja mislim da teško možeš otići na način da ti neka kompanija izganja radnu dozvolu. Morao bi im dati dobar razlog za to, a to je veoma teško jer ima dosta takvih u EU. Osim ako nisi neki genije. Naravno, druga je stvar sa osobama koje imaju neki tehnički fakultet završen i sl.
Moje mišljenje jeste, da je tvoja šansa da upišeš master studij. Najbolje bi bilo da to uradiš u Austriji, vjerovatno u Beču jer je najveći grad, pa bi bilo logično da je tamo tržište rada najveće. Naravno, možda griješim za grad, ali sa državom ne griješim jer tamo možeš studirati veoma povoljno.
U Austriji sistem studiranja funkcioniše na principu 3+2, odnosno master studij traje dvije godine što je za tebe veoma dobro. Također, imaš dosta studijskih programa na engleskom jeziku. Uslov je da imaš CAE ili CPE Cambridge diplomu, koja se polaže u British Councilu. Naranvo, može i TOEFL, ali nedostatak TOEFL diplome je u tome što ona ima ograničen vijek trajanja, dok su Cambridge ESOL (FCE, CAE, CPE) diplome bez roka trajanja. Napominjem, FCE ne može, već najmanje CAE koja je niži stepen od CPE, ali svejedno priznato.
Kao student ćeš imati priliku da radiš, naravno ne puno radno vrijeme, već vjerovatno 20 sati sedmično. Prosječnu satnicu ne znam, ali evo sad sam na netu malo pogledao, i naletim na bruto iznos od ~7€ po satu (McDonald's). Što bi sedmično bilo 140€ * 4 = 560€ mjesečno. Naravno, bruto je u pitanju, pa bi neto bila nešto manja, ali sigurno ne puno jer je ovo minimalan dohodak. Vjerovatno cca oko 450€ (ispravite me), što bi ti pomoglo.
A kroz dvije godine studija na engleskom jeziku ćeš naučiti njemački ako ga već ne znaš. Ja mislim da osobe tamo kad završe fakultet dobiju godinu dana vremena da pokušaju ostati, ako ne, noga iz zemlje. Naravno, uvijek možeš novi fakultet nakon toga upisati (prvi ciklus) i kupiti još 3 godine barem, pa kad izganjaš posao ispisati se.A možda se u međuvremenu i zaljubiš.
Kako otici iz BIH ?
-
jefferson
#76 Re: Kako otici iz BIH ?
-
prog321
#77 Re: Kako otici iz BIH ?
Nabubao si mnogo nicega.jefferson wrote:Nije tacno, posto potpisnik ovih redova ima kucu i placa porez na kucu.prog321 wrote:Ameri imaju i porez na imovinu.jefferson wrote: Hajde ne valjaj gluposti.
1. PDV u BiH je 17%, najveci porez na promet u SAD je 11%, a prosjek drzavni je oko 8%.
?
Ako zaradjujes recimo 40 000 godisnje i platis 4000 poreza na kucu onda je to dodatnih 10% na onih 8%.
Porez na kucu ne zavisi od drzave nego od okruga.
Tako je porez na vrijednost kuce u mom okrugu 0.8% (znam jer potpisujem cek, i nema drzavnog poreza na nekretnine jer taj porez finansira lokalne skole, vatrogasce itd) a porez na dohodak je 4.63%.
E sad, u Texasu npr. nemaju porez na dohodak, ali je porez na vrijednost kuce daleko veci.
Medjutim, porez na imovinu upravo finansira skole, vatrogasce, policiju itd na lokalnom nivou, pored finansiranja od strane drzavne i federalne vlade. I tacno se zna od cega se finansira koja ustanova.
Tako je sad na izborima bila opcija da se poveca porez na nekretnine da bi se platili infrastrukturalni projekti u vrijednosti od 700 miliona, i tacno je na glasackom listicu nabrojeno koliko ce koji projekat kostat.
O tome sam ja govorio. U BiH se naplati X suma poreza, ali onda vlada krpi rupe koje su nastale szbog ogromne administracije, namjestanja tendera itd, i na kraju najmanje para ima za obrazovanje.
Ljudi koji odlaze iz BiH nakon rata ne odlaze samo zato sto nema posla, nego zato sto nece da zive u okruzenju gdje je drzava postala sama sebi svrha, a ne servis gradjanima. Zato sam rekao, u BiH se naplati toliko poreza da mogu studentima dati po 100km svaki put kada idu na predavanje. Ali u BH realnosti to ne mogu, jer te pare zavrse u platama vijecnika koji se izjasnjavaju kao Srbi da bi dobili mandat u parlamentu i slicno.
E zbog toga ljudi idu vani, a ne samo zbog toga sto nemaju posla.
Ja sam u pravu. Porez na dohodak, porez na imovinu i porez na prodaju su tri glavna izvora prihoda za americku lokalnu i drzavnu vladu.
Kada se sve sabere i oduzme, porez je isti ako ne i veci od naseg.

- hrle1976
#78 Re: Kako otici iz BIH ?
Jedini moguci azil za gradjane Bosne i Hercegovine je politicki. Bukvalno receno prijeti vam javno vjesanje. Znaci individualni progon. Sve ostalo, kao onih 40tak hrvata sto je pokusalo dobiti azil u Islandu je prosipanje iz supljog u prazno.
- BlackSteel
#79 Re: Kako otici iz BIH ?
Ne mora bas javni i toliki linch, ali si u pravu. Tipa dobijas prijetnje od kriminalaca povezanih sa sistemom sto si npr pisao komentare na drustvenim mrezama protiv vlasti korumpirane i muchki. Normalno sve uz pomoc advokata koji su specijalizovani za te slucajeve. Ima tih savjetovalista i organizacija gore kolko oces. Presmjesni su mi ovi sto misle da je jedini nacin kad daju azile ako je zemlja u ratu.
-
Miki89
#80 Re: Kako otici iz BIH ?
Opet da ponovim hvala ljudima na toplim i korisnim savjetima...
pinkman upravu si provjerio sam to, za Austriju Grazz aa i njemacka daje slicne mozda i bolje uslove rada mastera na njigovim fakultetima (drzavnim) ali na eng. jeziku sto mi ide u korist jer njemacki nezz... naravno skuckati se dok to ne obavim tamo...
zrakomlat... imam 24 god sto nije ni malo realno, smatram da imam dovoljno radnog iskustva za svoje god... a to cekajuci GOdoa, ispijanje kafa, ABD politika bit ce bolje, i dobro je dok se ima... za sta se ima?? Gledao sam vise od pola svoje generacije i drugih koji su bili talentovani mladi ljudi, sportisti koje je to ma bit ce bolje i te kafe iz dana u dan cekajuci da dobiju bingo ili na kladionici zivot pregazio.. al nije ih malo gazio s takvim stavom... CTRPLJIV SPASEN nije moto u ovoj drzavi !!! TUZNO JE TO ALI ISTINITO !!!!
Sto se tice kruzera prijavio sam se preko agencije www.radinabrodu.com znaci kod njih se sve nesto ceka, sad sam podnio aplikaciju preko BG agencije... pa ABD razgovor...
Hvala ljudima na korisnim savjetima !
pinkman upravu si provjerio sam to, za Austriju Grazz aa i njemacka daje slicne mozda i bolje uslove rada mastera na njigovim fakultetima (drzavnim) ali na eng. jeziku sto mi ide u korist jer njemacki nezz... naravno skuckati se dok to ne obavim tamo...
zrakomlat... imam 24 god sto nije ni malo realno, smatram da imam dovoljno radnog iskustva za svoje god... a to cekajuci GOdoa, ispijanje kafa, ABD politika bit ce bolje, i dobro je dok se ima... za sta se ima?? Gledao sam vise od pola svoje generacije i drugih koji su bili talentovani mladi ljudi, sportisti koje je to ma bit ce bolje i te kafe iz dana u dan cekajuci da dobiju bingo ili na kladionici zivot pregazio.. al nije ih malo gazio s takvim stavom... CTRPLJIV SPASEN nije moto u ovoj drzavi !!! TUZNO JE TO ALI ISTINITO !!!!
Sto se tice kruzera prijavio sam se preko agencije www.radinabrodu.com znaci kod njih se sve nesto ceka, sad sam podnio aplikaciju preko BG agencije... pa ABD razgovor...
-
jefferson
#81 Re: Kako otici iz BIH ?
Kakve veze ima koji porez cini koliko dio budzeta? Pitanje je koliko ti mjesecno od svoje plate odvojis i posaljes lokalnoj, federalnoj itd vladi. Na kraju, u SAD 48% stanovnistva dobije povrat poreza svakog proljeca na osnovu djece, bolesti, zdravstvenih troskova itd.Nabubao si mnogo nicega.
Ja sam u pravu. Porez na dohodak, porez na imovinu i porez na prodaju su tri glavna izvora prihoda za americku lokalnu i drzavnu vladu.
Kada se sve sabere i oduzme, porez je isti ako ne i veci od naseg.
Veze ti nemas.
-
prog321
#82 Re: Kako otici iz BIH ?
Htjeo sam da prestavim kako je porez na imovinu sastavni dio budzeta.
Ako imas kucu ili stan u Americi moras platiti porez kojeg u BiH nema.
Tako da ti u Americi placas i veci porez nego ja u BiH, a nemas besplatno vise skolstvo.
Tako da ti u Americi placas i veci porez nego ja u BiH, a nemas besplatno vise skolstvo.
-
jefferson
#83 Re: Kako otici iz BIH ?
Jbt ti fakat ne mozes skontat.prog321 wrote:Htjeo sam da prestavim kako je porez na imovinu sastavni dio budzeta.
Prvo, taj grafikon nije dobar jer racuna prosjek, posto SVAKI OKRUG ima drugaciji porez na nekretnine.
Americka vlada NE UBIRE porez na nekretnine. To radi lokalna vlada, ili ako hoces Opcina. Jedino sto vlada SAD ubire od gradjana su doprinosi na platu i dohodak, koji je u prosjeku oko 24%.
Drugo, hajde recimo da uracunas porez na nekretnine (koji finansira osnovne i srednje skole). Konkretno, mene je taj porez izasao oko 2% mojih ukupnih primanja, a te skole su kao i u svim zemljama besplatne.
Trece, porez na promet je 7.5%. Znaci ja drzavi dadnem 7.5% kada kupim hljeb, a u BiH je to 17%, dok je u madjarskoj 27%.
Cetvrto, ti opet o besplatnom skolovanju. Visoko skolstvo u BiH nije besplatno. "Besplatno" je ako te prime na fax. Ako te ne prime na fax, mozes upisati vanredno sto znaci da MORAS platiti sve troskove svog skolovanja.
I opet, neko mora finansirati one redovne studente, a to su poreski obveznici.
Pa ti sad uporedi fakultete u SAD i one u BiH, koji osim jednog (Zenica) nemaju drzavnu akreditaciju, a o medjunarodnim je suvisno i pricati.
-
jefferson
#84 Re: Kako otici iz BIH ?
Jos si mald i imas vremena da odes.Miki89 wrote:Opet da ponovim hvala ljudima na toplim i korisnim savjetima...
Sto se tice kruzera prijavio sam se preko agencije http://www.radinabrodu.com znaci kod njih se sve nesto ceka, sad sam podnio aplikaciju preko BG agencije... pa ABD razgovor...
Cuj, prosle godine najveci broj legalnih imigranata u SAD je dosao iz Njemacke!
Jel to znaci da je u Njemackoj lose? NE! Nego ljudi hoce da se oprobaju u drugim drzavama dok su mladi.
To sto ces ti otici ne znaci da ces gluho bilo zaboraviti BiH. Mozda ces BiH biti korisniji u Austriji, Njemackoj, SAD, Japanu nego da sjedis i cekas da se nesto desi.
Probaj ovo sa Austrijom, Bec i Graz. To je bilo popularno nakon rata, ne znam kako stvari sada stoje.
-
pinkman
#85 Re: Kako otici iz BIH ?
Evo ti master programi na engleskom: http://www.wu.ac.at/prospective/degree-programs/en/
a evo i uslovi: http://www.wu.ac.at/prospective/admissi ... l/requ/en/
Izuzev jednog programa uslov je: Relevant Bachelor's degree + Sufficient proficiency in English + GMAT.
GMAT ti je test koji se mora položiti. Imaš na netu dosta video tutorijala, knjiga i svega ostalog. Evo ovdje imaš besplatno neku pripremu: https://www.khanacademy.org/test-prep/gmat
Nisam polagao, ali kažu da nije baš lagano. No, u svakom slučaju, vrijedi se potruditi.
Pogledaj malo o internet marketingu. Tu ti je dobra šansa. Na google.com/partners/ možeš se besplatno edukovati i naučiti o internet oglašavanju kroz njihovu platformu koja se zove Google AdWords. Tu se polaže za Google AdWords certifikat (u BiH trenutno ima 4-5 ljudi to, a u Hrvatskoj +150) i Google Analytics certifikat. Google AdWords reklame su one kad pretražuješ nešto i iskoči u vrhu i sa strane, kao i reklame na stranicama koje Googleu ustupe oglasni prostor da prikazuje reklame svojih oglašivača, pa na osnovu toga dijele novac. Otvori booking.com, pogledaj rezervacije u nekom gradu i koju god stranicu otvoriš vidjeti ćeš Booking.com oglase. To se zove remarketing.
Dobar put ti je da kreneš od google.com/partneres/ a nakon tog a počni čitat blogove vodećih autoriteta iz te oblasti. Vidjeti ćeš da tu ima dosta i psihologije, matematike odnosno statistike itd.
Samo zahvaljujući Google AdWordsu, Google godišnje ima prihod od $50.547 milijardi što dovoljno govori o važnosti ovoga o čemu pričam. Ono što hoću da kažem u vezi s ovim, jeste da vjerujem da ćeš prije naći posao ako se specijaliziraš u ovom području nego ako budeš, hajmo reći, generalni/opšti ekonomista. Ekonomija je veoma širok pojam, ali marketing, a čak i internet marketing gdje imaju specijalizacije za FB oglašavanje, Google oglašavanje, optimizacija za pretraživače (SEO), e-mail marketing, conversion rate optimization itd.
a evo i uslovi: http://www.wu.ac.at/prospective/admissi ... l/requ/en/
Izuzev jednog programa uslov je: Relevant Bachelor's degree + Sufficient proficiency in English + GMAT.
GMAT ti je test koji se mora položiti. Imaš na netu dosta video tutorijala, knjiga i svega ostalog. Evo ovdje imaš besplatno neku pripremu: https://www.khanacademy.org/test-prep/gmat
Nisam polagao, ali kažu da nije baš lagano. No, u svakom slučaju, vrijedi se potruditi.
Pogledaj malo o internet marketingu. Tu ti je dobra šansa. Na google.com/partners/ možeš se besplatno edukovati i naučiti o internet oglašavanju kroz njihovu platformu koja se zove Google AdWords. Tu se polaže za Google AdWords certifikat (u BiH trenutno ima 4-5 ljudi to, a u Hrvatskoj +150) i Google Analytics certifikat. Google AdWords reklame su one kad pretražuješ nešto i iskoči u vrhu i sa strane, kao i reklame na stranicama koje Googleu ustupe oglasni prostor da prikazuje reklame svojih oglašivača, pa na osnovu toga dijele novac. Otvori booking.com, pogledaj rezervacije u nekom gradu i koju god stranicu otvoriš vidjeti ćeš Booking.com oglase. To se zove remarketing.
Dobar put ti je da kreneš od google.com/partneres/ a nakon tog a počni čitat blogove vodećih autoriteta iz te oblasti. Vidjeti ćeš da tu ima dosta i psihologije, matematike odnosno statistike itd.
Samo zahvaljujući Google AdWordsu, Google godišnje ima prihod od $50.547 milijardi što dovoljno govori o važnosti ovoga o čemu pričam. Ono što hoću da kažem u vezi s ovim, jeste da vjerujem da ćeš prije naći posao ako se specijaliziraš u ovom području nego ako budeš, hajmo reći, generalni/opšti ekonomista. Ekonomija je veoma širok pojam, ali marketing, a čak i internet marketing gdje imaju specijalizacije za FB oglašavanje, Google oglašavanje, optimizacija za pretraživače (SEO), e-mail marketing, conversion rate optimization itd.
- dobojlija81
#86 Re: Kako otici iz BIH ?
ma mani se tih brodova,jos ako prvi put ides,nit ces kakve love ogromne zaradit,mozda malo svijeta obici.Zadaj se na ovo sto pink i jeff savjetuju.
-
prog321
#87 Re: Kako otici iz BIH ?
jefferson wrote: Prvo, taj grafikon nije dobar jer racuna prosjek, posto SVAKI OKRUG ima drugaciji porez na nekretnine.
A.
Ti si genije.
Last edited by prog321 on 30/10/2014 00:08, edited 1 time in total.
-
pinkman
#88 Re: Kako otici iz BIH ?
dobojlija81 wrote:ma mani se tih brodova,jos ako prvi put ides,nit ces kakve love ogromne zaradit,mozda malo svijeta obici.Zadaj se na ovo sto pink i jeff savjetuju.
Najveća misterija su mi bili ovi što su išli u Afganistan i Irak, pa kupe bijesno auto. Čuo sam za masu njih što vozaju Audije, a nemaju svoj stan gdje bi jednog dana trebali živjeti..
EDIT:
Mislim da vam je nebitna priča o porezima. Momak hoće da ide, i bitno je da ode u uređenu i zdravu sredinu. Svejedno mu da li plaćao 15% ili 20% poreza..
- homega
#89 Re: Kako otici iz BIH ?
Miki89 wrote:Dragi ljudi, imam zavrsen fakultet... po zavrsetku radio sam 2 god i dobio otkaz... Ovdje stvarno ne vidim nikakvu perspektivu.. UGLV kako otici iz drzave na bilo koji nacin, dal raditi master studiji ili otici zaposliti se... SAMO OTICI...HELP !!!
Zašto si dobio otkaz, tako mlad i obrazovan?
-
pinkman
#90 Re: Kako otici iz BIH ?
Možda nije dobio otkaz, već mu jednostavno nisu produžili ugovor. Rijetko ko daje na neodređeno, a pogotovo osobi koja je tek završila fakultet i zaposlila se bez ikakvog iskustva.homega wrote:Miki89 wrote:Dragi ljudi, imam zavrsen fakultet... po zavrsetku radio sam 2 god i dobio otkaz... Ovdje stvarno ne vidim nikakvu perspektivu.. UGLV kako otici iz drzave na bilo koji nacin, dal raditi master studiji ili otici zaposliti se... SAMO OTICI...HELP !!!
- homega
#91 Re: Kako otici iz BIH ?
pinkman wrote:Možda nije dobio otkaz, već mu jednostavno nisu produžili ugovor. Rijetko ko daje na neodređeno, a pogotovo osobi koja je tek završila fakultet i zaposlila se bez ikakvog iskustva.homega wrote:Miki89 wrote:Dragi ljudi, imam zavrsen fakultet... po zavrsetku radio sam 2 god i dobio otkaz... Ovdje stvarno ne vidim nikakvu perspektivu.. UGLV kako otici iz drzave na bilo koji nacin, dal raditi master studiji ili otici zaposliti se... SAMO OTICI...HELP !!!
Možda sam ja retardiran pa riječ "otkaz" čitam kao riječ "neproduženje ugovora"
A inače - zašto ti odgovaraš, nisam tebe pitao
-
pinkman
#92 Re: Kako otici iz BIH ?
Sve je moguće.homega wrote: Možda sam ja retardiran pa riječ "otkaz" čitam kao riječ "neproduženje ugovora"
A inače - zašto ti odgovaraš, nisam tebe pitao
-
jefferson
#93 Re: Kako otici iz BIH ?
Ti nikako da skontas da u SAD imas 50 poreza na promet, i 3600 poreza na nekretnine.prog321 wrote:jefferson wrote: Prvo, taj grafikon nije dobar jer racuna prosjek, posto SVAKI OKRUG ima drugaciji porez na nekretnine.
A.
Ti si genije.
I opet, koliko prosjek koji porezi cine budzet svih americkih drzava ne govori o visini poreza. Profulao si grafikon
Last edited by jefferson on 30/10/2014 04:23, edited 1 time in total.
- astala_vistala
#94 Re: Kako otici iz BIH ?
da ponovim,odes u bilo koju evropsku zemlju,ja sma taj i taj,religija jevrej,sexualna orijentacija homosexualac,i kada vas pitaju odakle dolazite dovoljno je reci BiH i sve je ok,UN povelja veli azil se daje na osnovu sexualne i religijske diskriminacije. 
-
Sociolog
#95 Re: Kako otici iz BIH ?
Pozzz svima... Dugo sam na forumu 6- godina.. I ja imam 25 godina, zavrsen master studij, radno iskustvo 1 godina, + 6 mjeseci staža... legalno..plus od 2 godine konobarisanja, rad sa staklom, masu nekih projekata u nevladnim organizacijam.. Bio sam prije desestak dana na prezetacije organizacije BHV education iz Banja luke... Naime nude 3 programa. Dva su za studente, 3 je za svakoga. Prvi program se zove au pair, u Americi..cuvanje djece u Americi, uglavnom za cure, 2 je Work and Travel, da se radi 4 mjeseca, A TRECI, NAJBOLJI PROGRAM LICNO..Au pair Kanada.
Sta to znaci??? Znaci, da nakon 2 godine posla u Kanadi, kao bebisister, nije bitan spol..se dobije permal rezidence, ili ti ga stalna boravisna dozvola. Na prezentaciji su mi tako rekli, da je masa djevojaka tako iskoristila za Kanadu i otisla tamo da zive i borave, jer poslije 2 godine promjene posao.
Ako ne odem u Njemacku, kao medicinar, oticic cu u Kanadu, preko Bhv Organizacije.. Stripicu se 2 godine cuvati djecu, i onda nostrificirati svoje diplome, i probati u Kanadi kao medicinar.. Da li cu moci ili ne, moram jos dosta dosta informacija saznati.
Sta to znaci??? Znaci, da nakon 2 godine posla u Kanadi, kao bebisister, nije bitan spol..se dobije permal rezidence, ili ti ga stalna boravisna dozvola. Na prezentaciji su mi tako rekli, da je masa djevojaka tako iskoristila za Kanadu i otisla tamo da zive i borave, jer poslije 2 godine promjene posao.
Ako ne odem u Njemacku, kao medicinar, oticic cu u Kanadu, preko Bhv Organizacije.. Stripicu se 2 godine cuvati djecu, i onda nostrificirati svoje diplome, i probati u Kanadi kao medicinar.. Da li cu moci ili ne, moram jos dosta dosta informacija saznati.
-
razonoda
#96 Re: Kako otici iz BIH ?
Ovo gore napisano je tacno.jefferson wrote:Jbt ti fakat ne mozes skontat.prog321 wrote:Htjeo sam da prestavim kako je porez na imovinu sastavni dio budzeta.
Prvo, taj grafikon nije dobar jer racuna prosjek, posto SVAKI OKRUG ima drugaciji porez na nekretnine.
Americka vlada NE UBIRE porez na nekretnine. To radi lokalna vlada, ili ako hoces Opcina. Jedino sto vlada SAD ubire od gradjana su doprinosi na platu i dohodak, koji je u prosjeku oko 24%.
Drugo, hajde recimo da uracunas porez na nekretnine (koji finansira osnovne i srednje skole). Konkretno, mene je taj porez izasao oko 2% mojih ukupnih primanja, a te skole su kao i u svim zemljama besplatne.
Trece, porez na promet je 7.5%. Znaci ja drzavi dadnem 7.5% kada kupim hljeb, a u BiH je to 17%, dok je u madjarskoj 27%.
Cetvrto, ti opet o besplatnom skolovanju. Visoko skolstvo u BiH nije besplatno. "Besplatno" je ako te prime na fax. Ako te ne prime na fax, mozes upisati vanredno sto znaci da MORAS platiti sve troskove svog skolovanja.
I opet, neko mora finansirati one redovne studente, a to su poreski obveznici.
Pa ti sad uporedi fakultete u SAD i one u BiH, koji osim jednog (Zenica) nemaju drzavnu akreditaciju, a o medjunarodnim je suvisno i pricati.
-
razonoda
#97 Re: Kako otici iz BIH ?
Dobro provjeri sve te info. Cuvanje djece nije jednostavno dobiti, a i ako dobijes to ti je tezak posao. Dobijes ti jos stosta po kuci da radis. Kanadjani su skrti , pogotovo franc, podrijekla.Sociolog wrote:Pozzz svima... Dugo sam na forumu 6- godina.. I ja imam 25 godina, zavrsen master studij, radno iskustvo 1 godina, + 6 mjeseci staža... legalno..plus od 2 godine konobarisanja, rad sa staklom, masu nekih projekata u nevladnim organizacijam.. Bio sam prije desestak dana na prezetacije organizacije BHV education iz Banja luke... Naime nude 3 programa. Dva su za studente, 3 je za svakoga. Prvi program se zove au pair, u Americi..cuvanje djece u Americi, uglavnom za cure, 2 je Work and Travel, da se radi 4 mjeseca, A TRECI, NAJBOLJI PROGRAM LICNO..Au pair Kanada.
Kinezi dolaze na taj nacin sto uloze u neki biznis 100.000 $, drze ga dok ne srede papire, i onda se cijela familija navali na soc. sistem. Pun ih je Vankuver.
-
Sociolog
#98 Re: Kako otici iz BIH ?
raznonda... kako mislis, mozes li mi objasniti? Po tim prezetacijama, masa djevojaka je tako otisla u Kanadu, i ostale, neke su diplome priznali, neke ne, neke su morali nesto dodatno polagatirazonoda wrote:Dobro provjeri sve te info. Cuvanje djece nije jednostavno dobiti, a i ako dobijes to ti je tezak posao. Dobijes ti jos stosta po kuci da radis. Kanadjani su skrti , pogotovo franc, podrijekla.Sociolog wrote:Pozzz svima... Dugo sam na forumu 6- godina.. I ja imam 25 godina, zavrsen master studij, radno iskustvo 1 godina, + 6 mjeseci staža... legalno..plus od 2 godine konobarisanja, rad sa staklom, masu nekih projekata u nevladnim organizacijam.. Bio sam prije desestak dana na prezetacije organizacije BHV education iz Banja luke... Naime nude 3 programa. Dva su za studente, 3 je za svakoga. Prvi program se zove au pair, u Americi..cuvanje djece u Americi, uglavnom za cure, 2 je Work and Travel, da se radi 4 mjeseca, A TRECI, NAJBOLJI PROGRAM LICNO..Au pair Kanada.
Kinezi dolaze na taj nacin sto uloze u neki biznis 100.000 $, drze ga dok ne srede papire, i onda se cijela familija navali na soc. sistem. Pun ih je Vankuver.
-
landlord
#99 Re: Kako otici iz BIH ?
Azil se moze traziti i ako ste gay ili se pretvarate da ste
. Ne znam puno o ovome sta, kako ali sigurno prolazi. Raspitajte se.
Da je moguce otici, jeste. Da je lako, nije. Prvo sto treba svasta proci na pocetku, a zatim i kad si odvojen od prijatelja/porodice/ okoline sve je to dosta tesko. Ja nisam otisao zbog ekonomske/finansijske situacije, vec iz razlga sto nisam vidio da se generalno stvari ne pomicu sa mrtve tacke godinama, a dobio sam priliku da probam poceti zivot u USA.
I sada nakon 5 godina ovde mi Sarajevo mnogo nedostaje (prijatelji i porodica), ali i pored toga se ne mislim vracati.
Kao sto Jeferson rece imate priliku da se usavrsavate, da idete na faks, ucite nesto novo...
Na pocetku jeste tesko, dok ne pohvatate konce i naucite malo o novom okruzenju, ali nakon toga sve ide puno lakse. Kad promijenite drzavu za neku novu, poslije toga mozete sve.
Da je moguce otici, jeste. Da je lako, nije. Prvo sto treba svasta proci na pocetku, a zatim i kad si odvojen od prijatelja/porodice/ okoline sve je to dosta tesko. Ja nisam otisao zbog ekonomske/finansijske situacije, vec iz razlga sto nisam vidio da se generalno stvari ne pomicu sa mrtve tacke godinama, a dobio sam priliku da probam poceti zivot u USA.
I sada nakon 5 godina ovde mi Sarajevo mnogo nedostaje (prijatelji i porodica), ali i pored toga se ne mislim vracati.
Kao sto Jeferson rece imate priliku da se usavrsavate, da idete na faks, ucite nesto novo...
Na pocetku jeste tesko, dok ne pohvatate konce i naucite malo o novom okruzenju, ali nakon toga sve ide puno lakse. Kad promijenite drzavu za neku novu, poslije toga mozete sve.
- makse seljanko makse
#100 Re: Kako otici iz BIH ?
Idi pjeske i mojne se vracat.