kako biste opisali sevdah
-
Fila
#1 kako biste opisali sevdah
Zanima me sta za Bosnjake znaci sevdah jer mi se cini da ta rec ima narocit eho i u vezi je sa nacionalnim identitetom. Jedan moj prijatelj iz Sarajeva mi je rekao ovako: Nema Bosne bez sevdaha, niti sevdaha bez Bosne. Voleo bih da cujem sta vi mislite. 
-
BECHO
Nema pjesme bez sevdaha! Sevdah je jedna vrsta aure koju zivi covjek osjeca kao ljepotu; ima ljudi koji behar ne vide tj. nemaju smisla za estetiku! Ko ima smisla za sevdah zivi u toj njegovoj auri! Vrh je naravno sevdalinka, mada tu postoji i lijepa pisana rijec te jos mnogo sitnica!
SEVDAH RULES!!!
SEVDAH RULES!!!
- Pooll
Jako postujem sevdah, sevdalinke... i svu tradiciju, naroda u BIH 
Sevdah je jedna divna stvar koja se razvijala i trajala nekoliko stoljeca, na nasu srecu dosta je sevdaha ostalo, samo je na nama da ga cuvamo i njegujemo. Sumnjam da ce to naredne generacije ciniti, ali su krivi odgajatelji koji trebaju od malih nogu djeci usaditi osjecaj za sevdah i tradiciju opcenito!
eto, ovo vam je moje misljenje i to djaba!
Sevdah je jedna divna stvar koja se razvijala i trajala nekoliko stoljeca, na nasu srecu dosta je sevdaha ostalo, samo je na nama da ga cuvamo i njegujemo. Sumnjam da ce to naredne generacije ciniti, ali su krivi odgajatelji koji trebaju od malih nogu djeci usaditi osjecaj za sevdah i tradiciju opcenito!
eto, ovo vam je moje misljenje i to djaba!
-
Glumica
fila mislim da sevdah nije vezan iskljucivo za nacionalni identitet, pa tako ni samo i iskljucivo za bosnjake...
i cini mi se da mi ne govorimo samo o muzici ovdje... pa ce ti svako odgovoriti razlicito, jer za svakoga sevdah jeste nesto drugo...
onaj fini osjecaj rahatluka (sad trazi da prevedemo
), kad vrijeme jaaako, jako sporo tece... kad uzivas svakim dijelom svoga bica... hrana za dusu...
haman tako nekako za mene...
i cini mi se da mi ne govorimo samo o muzici ovdje... pa ce ti svako odgovoriti razlicito, jer za svakoga sevdah jeste nesto drugo...
onaj fini osjecaj rahatluka (sad trazi da prevedemo
haman tako nekako za mene...
-
BECHO
Da, sama rijec sevdah znaci ljubav, to znaci ta ljubav koja se prenosi pjesmom a ta pjesma je istovremeno i emotivno stanje svakog pojedinca! Mnogi tzv. poznati pjevaci su pali na ispitu pjevajuci staru dobru sevdalinku, upravo zbog nesposobnosti i neadekvatnog pristupa pjesmi koja odise onim istim sarmom i aurom o kojoj govori i Omer Pobric! Naravno da je ova vrsta muzike cvrsto vezana za bosnjackog covjeka a i sam Mesa Selimovic je u jednom od svojih djela spomenuo da su najljepse ljubavne pjesme, pjesme bosanskih-muslimana, pri cemu je vjerovatno mislio na sevdalinke!Fila wrote:Znaci ljubavna ceznja!
Ali da li se slazes da je sevdah narocito vazan deo bosnjackog identiteta? Da posebno dobro opisuje mentalitet i karakter naroda?
- Pooll
veza postoji, izmedju sevdaha i identiteta.
Sevdah je pojava, uslovljena kompleksnim previranjima, koja nastaju u odredjenom vremenu... u ovom slucaju pod uticajem vjere, uglavnom islama ali i ostalih... potom na odredjenom prostoru, drustvenom stepenu. Zato je bas sevdah, specifican u Bosni? Sa kojeg god aspekta ga posmatrali! Eh kad sagledas sveukupnu situaciju, i vratis se korak unazad od vremena kada "sevdah" nastaje i razvija se i odes korak unaprijed... do danasnjeg dana, tada ce ti biti jasno kakva je veza sevdaha i bosanskog/bosanskohercegovackog/bosnjackog ili vec kojeg identiteta!
Sevdah je pojava, uslovljena kompleksnim previranjima, koja nastaju u odredjenom vremenu... u ovom slucaju pod uticajem vjere, uglavnom islama ali i ostalih... potom na odredjenom prostoru, drustvenom stepenu. Zato je bas sevdah, specifican u Bosni? Sa kojeg god aspekta ga posmatrali! Eh kad sagledas sveukupnu situaciju, i vratis se korak unazad od vremena kada "sevdah" nastaje i razvija se i odes korak unaprijed... do danasnjeg dana, tada ce ti biti jasno kakva je veza sevdaha i bosanskog/bosanskohercegovackog/bosnjackog ili vec kojeg identiteta!
-
callmethebreeze
nema istine. za mene je sevdah kada ti se u stomaku ispreplice hiljadu osjecaja istovremeno, tuga, ceznja, radost, neko blagostanje, etc. svi ti osjecaji su, jebi ga, univerzalni. i ne mislim da bosnjaci imaju exluzivno pravo na sevdah.