Nemaju ni rudar ili prodavačica istu plaću. U svemu u životu je ponuda i potražnja izražena, zato su i nogometaši bolje plaćeni od rukometaša. Ali reći da profesionalni nogometaši se obogate preko noći je netočno.moimoi wrote: ↑30/12/2023 11:47A sta ako znam? Al ne fudbalera vec rukometasa… koji nikad ne moze zaraditi lovu koju zaradi jedan nogometas, a isto odricanje u pitanju, povrede etc. je li to fer?
Zivi i ovaj jaaako dobro ali nema milione na racunu.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- JohnnyS
#13526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislio sam na to da ovo drustvo enormno nagradjuje to u cemu su oni dobri poredeci sa njihovom realnom kontribucijom tom istom drustvu.Chmoljo wrote: ↑30/12/2023 11:48Nije to enormna nagrada. Jednostavno je velik novac u igri i ima dovoljno i da se daje puno._BataZiv_0809 wrote: ↑30/12/2023 11:39 Radio je on itekako kroz juniorske kategorije.
Ogromna je to konkurencija i kolicina ljudi.
Moras imati i srece i pravog menadzera.
Ali da danasnje drustvo enormno nagradjuje ono u cemu su dobri, to svakako.
Bilo je price o tome prije, i poredjenja sa doktorima npr. Iritantna prica do bola i pateticna. U rangu price kako je sramota da ima gladnih a toliko zemlje zjapi prazno.
April 2020. je pokazao koliko su neophodni fuzbaleri.
A doktori jesu bolje placeni od njih.
-
moimoi
#13528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Preko noci je bogatstvo. Od nekog ko je zaradjivao 3000 mj sa jednim potpisom moze zaradjivati 100k mjesecno pa za godinu milion pa za godinu 10miliona+
Takve skokove u “normalnim” poslovima neImas
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#13529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I kavijar je skuplji od brasna i ulja, pa bez cega se moze?_BataZiv_0809 wrote: ↑30/12/2023 11:54Mislio sam na to da ovo drustvo enormno nagradjuje to u cemu su oni dobri poredeci sa njihovom realnom kontribucijom tom istom drustvu.Chmoljo wrote: ↑30/12/2023 11:48Nije to enormna nagrada. Jednostavno je velik novac u igri i ima dovoljno i da se daje puno._BataZiv_0809 wrote: ↑30/12/2023 11:39 Radio je on itekako kroz juniorske kategorije.
Bilo je price o tome prije, i poredjenja sa doktorima npr. Iritantna prica do bola i pateticna. U rangu price kako je sramota da ima gladnih a toliko zemlje zjapi prazno.
April 2020. je pokazao koliko su neophodni fuzbaleri.
A doktori jesu bolje placeni od njih.
- Chmoljo
#13530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako nemas? Kako onda postanu miljarderi do 30?moimoi wrote: ↑30/12/2023 11:54Preko noci je bogatstvo. Od nekog ko je zaradjivao 3000 mj sa jednim potpisom moze zaradjivati 100k mjesecno pa za godinu milion pa za godinu 10miliona+
Takve skokove u “normalnim” poslovima neImas
- Chmoljo
#13531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo to. Da ne pominjemo radni vijek fudbalera i doktora koji je tri puta duzi u korist doktora.JohnnyS wrote: ↑30/12/2023 11:51Prosječan doktor ima bolju plaću od prosječnog nogometaša. Svi vide samo pola posto najplaćenijih nogometaša, jer broj nogometaša koji doguraju do Lige prvaka su vjerojatno niti promil od ukupnog broja nogometaša, a vjeruj mi da bi se svi iznenadili kolike su plaće među 1% najplaćenijih doktora.Chmoljo wrote: ↑30/12/2023 11:48Nije to enormna nagrada. Jednostavno je velik novac u igri i ima dovoljno i da se daje puno._BataZiv_0809 wrote: ↑30/12/2023 11:39 Radio je on itekako kroz juniorske kategorije.
- 512MB
#13532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nazad na temu, u Austriji se od Januara 2024 po prvi put u istoriji socijalna primanja i obiteljske beneficije automatski prilagođavaju prošlogodišnjoj inflaciji, tojest penzije, dječiji doplatak, dječiji bonus, trudnički/roditeljski doplatak, itd itd se dižu za 10%.
Pri tom se i porezne tarifne stope takođe automatski prilagođavaju inflaciji.
Plate po kolektivnog ugovoru rastu za 8-10%, stim da neke branze imaju oko 15-16% rast (Stomatologija, piloti, hemijska industrija, elektronika itd)
Plate po kolektivnog ugovoru rastu za 8-10%, stim da neke branze imaju oko 15-16% rast (Stomatologija, piloti, hemijska industrija, elektronika itd)
-
moimoi
#13533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa otprilike im je tu negdje plata… oko 1000 KM barem kod nas.JohnnyS wrote: ↑30/12/2023 11:53Nemaju ni rudar ili prodavačica istu plaću. U svemu u životu je ponuda i potražnja izražena, zato su i nogometaši bolje plaćeni od rukometaša. Ali reći da profesionalni nogometaši se obogate preko noći je netočno.
Gdje se lova vrti? Fudbal, kosarka, tenis, box…
Bejzbol, konjske trke, golf u VB i Usa
Jedan rukometas, iako je osvojio olimpijsko zlato, nikad nece zaraditi kao jedan fudbaler koji je osvojio evropsko ili svjetsko.
To su cinjenice.
-
elcaliente
#13534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
512MB wrote: ↑30/12/2023 12:27 Nazad na temu, u Austriji se od Januara 2024 po prvi put u istoriji socijalna primanja i obiteljske beneficije automatski prilagođavaju prošlogodišnjoj inflaciji, tojest penzije, dječiji doplatak, dječiji bonus, trudnički/roditeljski doplatak, itd itd se dižu za 10%.
Dobro je to ali ipak cudno da je to tek sada u Austriji.
U Njemackoj se to uvjek prilagodjava jer po ustavu moraju reagovati.
-
Bodkin
#13535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fula post. Bavio sam se profi sportom i mogu ti reci da taj koji stvarno postane milioner ima hiljade i hiljade sati rada, rekao bih do 25 ima visestruko vise nego njegovi vrsnjaci u biznisu.moimoi wrote: ↑30/12/2023 11:37Ne znaci bez rada nego preko noci. Recimo, vrhunski fudbaler mora raditi, trenirati etc ali je bogatstvo stekao preko noci. Nije se godinama skolovao, nije radio sve i svasta da bi zaradio.elcaliente wrote: ↑30/12/2023 11:29Mislis na one sto su to samo nasljedili bez rada?moimoi wrote: ↑30/12/2023 11:23
Svi oni koji imaju vise miliona na racunu plus jos duplo u nekretninama tj firmama![]()
Prave, oni koji su radom zaradili, nece ni prepoznati. Takvi se ne oblace po luxuznim radnjama.. ne pokazuju svoje bogatstvo, ne hvale se.. zive kao obicni smrtnici. Samo oni koji prekonoci steknu bogatstvo bacaju ga na luxuz i imaju potrebu pokazivati se.
Ljudi koji su se obogatili radom cijene svaku marku ili ti ga euro, dolar…
A da ne kazem da je konkurencija puno puno veca.
Poenta je sto dobiju pare mladi dok uspjesni biznismeni uglavnom dobiju pare u srednjim godinama
- Ozimician
#13536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni nije jasno kako to da se stalno nesto prilagodjava inflaciji, a prosjecna plata pada (mislim na Njemacku), za AT ne znam. 
- Dope_Man
#13537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije bas da to postaju ljudi koji primaju platu. To postaju ljudi koji imaju svoj biznis/brend - eto tipa Taylor Swift. Nije bas da je ona radila za platu godinama. Sport, i opcenito industrija zabave jesu takve da mozes "preko noci" postati prebogat, al naravno prije te noci dodje godina i godina rada i pravih poteza, poznanstava itd..
- 512MB
- Chmoljo
#13539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ima i ljudi u industriji koji postanu izuzetno bogati kao mladi. pa bezbroj je priča o tome iz IT industrije, a najviše zato jer se radi o inovatorima.Dope_Man wrote: ↑30/12/2023 19:11Pa nije bas da to postaju ljudi koji primaju platu. To postaju ljudi koji imaju svoj biznis/brend - eto tipa Taylor Swift. Nije bas da je ona radila za platu godinama. Sport, i opcenito industrija zabave jesu takve da mozes "preko noci" postati prebogat, al naravno prije te noci dodje godina i godina rada i pravih poteza, poznanstava itd..
-
moimoi
#13540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da su Stonsi dugo bili u minusu dok im finansije nije preuzeo prijatelj?? Negdje citah, ne mogu se zakleti da su Stonsi.. al neka poznata grupa def jeste.Dope_Man wrote: ↑30/12/2023 19:11Pa nije bas da to postaju ljudi koji primaju platu. To postaju ljudi koji imaju svoj biznis/brend - eto tipa Taylor Swift. Nije bas da je ona radila za platu godinama. Sport, i opcenito industrija zabave jesu takve da mozes "preko noci" postati prebogat, al naravno prije te noci dodje godina i godina rada i pravih poteza, poznanstava itd..
- Bullet Tooth Tony
#13541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas .. ja imao 3 indeksacije ove godineelcaliente wrote: ↑30/12/2023 13:22512MB wrote: ↑30/12/2023 12:27 Nazad na temu, u Austriji se od Januara 2024 po prvi put u istoriji socijalna primanja i obiteljske beneficije automatski prilagođavaju prošlogodišnjoj inflaciji, tojest penzije, dječiji doplatak, dječiji bonus, trudnički/roditeljski doplatak, itd itd se dižu za 10%.
U Njemackoj se to uvjek prilagodjava jer po ustavu moraju reagovati.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#13542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da jesu.moimoi wrote: ↑30/12/2023 19:32Mislim da su Stonsi dugo bili u minusu dok im finansije nije preuzeo prijatelj?? Negdje citah, ne mogu se zakleti da su Stonsi.. al neka poznata grupa def jeste.Dope_Man wrote: ↑30/12/2023 19:11Pa nije bas da to postaju ljudi koji primaju platu. To postaju ljudi koji imaju svoj biznis/brend - eto tipa Taylor Swift. Nije bas da je ona radila za platu godinama. Sport, i opcenito industrija zabave jesu takve da mozes "preko noci" postati prebogat, al naravno prije te noci dodje godina i godina rada i pravih poteza, poznanstava itd..
Isto kao što i većina onih "IT firmi iz garaže" dobila debeli startni kapital.
Rijetko je da je stvarno neki "self-made" milijarder stvarno počeo od nule.
- PreWiBa
#13543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tu es luxembourgois (da ne kazem =bourgois), autres regles chez vousBullet Tooth Tony wrote: ↑30/12/2023 19:36Bas .. ja imao 3 indeksacije ove godineelcaliente wrote: ↑30/12/2023 13:22512MB wrote: ↑30/12/2023 12:27 Nazad na temu, u Austriji se od Januara 2024 po prvi put u istoriji socijalna primanja i obiteljske beneficije automatski prilagođavaju prošlogodišnjoj inflaciji, tojest penzije, dječiji doplatak, dječiji bonus, trudnički/roditeljski doplatak, itd itd se dižu za 10%.
U Njemackoj se to uvjek prilagodjava jer po ustavu moraju reagovati.Nije njemacka
Imao bih jedno pitanje, od tvojih prijašnjih upisa znam da si u Luksemburgu. Bio bih ti zahvalan ukoliko bi mi mogao pomoći.
Koji jezik u Luxu je najvažniji? Znam da je službeno trilingualna zemlja, no imam utisak da je francuski ipak najdominantniji: Ako odeš na pumpu, nećeš odmah naći nekoga da ti odgovori na njemačkom, saobraćajni znakovi su na francuskom.
Ja znam oba (neću sad govoriti o luksemburškom), ali može li se i samo sa Njemački uredno živjeti i dobiti posao? Mislim na ove "obične" grane tipa zdravstvo, ugostiteljstvo i tkd, pretpostavljam da se zbog velikog broja stranaca u finansijama i IT svakako govori engleski...
Last edited by PreWiBa on 30/12/2023 19:46, edited 1 time in total.
-
moimoi
#13544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima. To niko ne spori.Chmoljo wrote: ↑30/12/2023 19:30ima i ljudi u industriji koji postanu izuzetno bogati kao mladi. pa bezbroj je priča o tome iz IT industrije, a najviše zato jer se radi o inovatorima.Dope_Man wrote: ↑30/12/2023 19:11Pa nije bas da to postaju ljudi koji primaju platu. To postaju ljudi koji imaju svoj biznis/brend - eto tipa Taylor Swift. Nije bas da je ona radila za platu godinama. Sport, i opcenito industrija zabave jesu takve da mozes "preko noci" postati prebogat, al naravno prije te noci dodje godina i godina rada i pravih poteza, poznanstava itd..
I kakvo se ponasaju ti ljudi vs ljudi koji su godinama radili?
Mozes cak i muzicare uzeti kao primjer… ista industrija.. nekog ko je nakon jedne-dvije hit pjesme potpisao milionski ugovor vs neko ko godinama radi, uci, razvija se
- PreWiBa
#13545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Old money vs. New money je najklasičniji primjer.moimoi wrote: ↑30/12/2023 19:46Ima. To niko ne spori.Chmoljo wrote: ↑30/12/2023 19:30ima i ljudi u industriji koji postanu izuzetno bogati kao mladi. pa bezbroj je priča o tome iz IT industrije, a najviše zato jer se radi o inovatorima.Dope_Man wrote: ↑30/12/2023 19:11
Pa nije bas da to postaju ljudi koji primaju platu. To postaju ljudi koji imaju svoj biznis/brend - eto tipa Taylor Swift. Nije bas da je ona radila za platu godinama. Sport, i opcenito industrija zabave jesu takve da mozes "preko noci" postati prebogat, al naravno prije te noci dodje godina i godina rada i pravih poteza, poznanstava itd..
I kakvo se ponasaju ti ljudi vs ljudi koji su godinama radili?
Mozes cak i muzicare uzeti kao primjer… ista industrija.. nekog ko je nakon jedne-dvije hit pjesme potpisao milionski ugovor vs neko ko godinama radi, uci, razvija se
Jednom sam čitao da je Mercedes istražio ko sve kupuje njihove modele.
Došli su do rezultata da ni AMG, ni S-Klasa niti oni džipovi ne kupuju ljudi sa najvišim prosječnim primanjima, već E-klasu. Kombi verziju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Ozimician
- Ozimician
#13548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto se tice tih najvisih prosjecnih primanja - to su osobe koje rade u strukama gdje moras svaki dobijeni euro prikazati i oporezovati.
Zato statistika zna da vara.
Ja poznajem majstore koji u fusu zarade mjesecno jos jednu platu. Ali njegovu struku neces nikad naci u top po primanjima.
Ovi koji stavljaju svoj potpis na projekte, QC, recepte i ostalo, imaju malo ili nikako mogucnosti za zaradu te vrste.
Ovo je samo plastican primjer.
Zato statistika zna da vara.
Ja poznajem majstore koji u fusu zarade mjesecno jos jednu platu. Ali njegovu struku neces nikad naci u top po primanjima.
Ovi koji stavljaju svoj potpis na projekte, QC, recepte i ostalo, imaju malo ili nikako mogucnosti za zaradu te vrste.
Ovo je samo plastican primjer.
- Bullet Tooth Tony
#13549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sehohari wrote: ↑30/12/2023 19:46
Tu es luxembourgois (da ne kazem =bourgois), autres regles chez vous
Imao bih jedno pitanje, od tvojih prijašnjih upisa znam da si u Luksemburgu. Bio bih ti zahvalan ukoliko bi mi mogao pomoći.
Koji jezik u Luxu je najvažniji? Znam da je službeno trilingualna zemlja, no imam utisak da je francuski ipak najdominantniji: Ako odeš na pumpu, nećeš odmah naći nekoga da ti odgovori na njemačkom, saobraćajni znakovi su na francuskom.
Ja znam oba (neću sad govoriti o luksemburškom), ali može li se i samo sa Njemački uredno živjeti i dobiti posao? Mislim na ove "obične" grane tipa zdravstvo, ugostiteljstvo i tkd, pretpostavljam da se zbog velikog broja stranaca u finansijama i IT svakako govori engleski...
Ma kako gdje ... u Luksemburgu gradu mozes proci samo sa engleskim ... naravno ako znas malo francuskog puno ti moze olaksati neke stvari (usluge)
Sjever zemlje i na istocoj granici mozes proci samo sa njemackim ( na pumpama, samoposlugama itd) ...
Sto se tice posla zavisi u kojem sektoru trazis posao...Ako su usluge, medicina itd onda je francuski obaveza a njemacki i engleski su plus .. tesko da mozes biti pekar, bravar, elektricar, xoktor bez francuskog jaaaako tesko..
Finansije i IT moze samo engleski a sa njemackim imas dodatna vrata otvorena ...
Preko 45 % stanovnika su stranci tako da... to je ogromna prednost jer ti niko ne moze reci "go home" jer mu odma ti mozes odgvoriti "you go home"
- PreWiBa
#13550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.ibtimes.com/americas-wealth ... ius-746820
Evo istraživanje iz 2012.
Glavno auto E-klasa, ali je još interesantnije pogledati cijelu top 10 listu.
Toyota Camry, Prius, pa i njihova verzija Golf Varianta.
I to je ovo još u Americi, šta misliš kako je onda u evropi gdje imaš puno više ovih porodica koje samo sa koljena na koljeno nasljeđuju lovu