kad zirant placa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

RMO

#26 Re: kad zirant placa

Post by RMO »

hvala ti na savjetima .... sve sam pokusala .... ali sada se gospodja ne javlja otisla je nabolovanje jer joj se povecao pritisak od nekih ljudi ( citaj mene ) i ne moze da raid. otkrilos e danisam samo ja u gabuli vec da je jos ljudi u nasoj firmi zavalila. promjenila je sve brojeve telefona i nema sanse da se dodje do nje jer preko infromacija ne mozes dobiti broj u zabrani a ona se javlaj direktoru ... sa cerkama sam obavila razgovor nekako su skupile 250 km i ulatile jednu ratu al kamate su pojele vice od pola. kada sam ponovo zvala kazale su da se obratim njihovoj majci jer one nemaju nista sa tim dugom.. nemam nacina da stupim ukontak s njom jer i kad joj jeradio stari telefon stalno me je iskljucivala a na druge brojeve se nije javljala a sad je promjenila telefon. u medjuvremnu ja sam obolila moram sad na opreraciju tj sutra idem u bolnicu radi bubrega a sumnjaju i na zuc .... tek kad se vratim iz bolnice Ako BOG da da sve bude uredu , moci cu nesto da uradim po pitanju advokata ili suda.... javicu vam se da barem znate kako se jedna prica zavrsila .... sestra bi najradje da ispise njeno ime negdje i da vozi na autu kao zastavu da svi vide kakvo je djubre doticna. al se ja bojim da je neko ne tuzi .. a u firmi svi znaju vec koja je to spodoba ....
u svakom slucaju hvala na svemu pokusacu i javim se forumasima da barem znate kako se nesto zavrsilo i da naucite na mojim greskama.
haval jos jednom i sretno mi bilo za sutra:)
detroit-mercy

#27 Re: kad zirant placa

Post by detroit-mercy »

Ja bi jos se cerkama osvetio (posto su punoljetne).
sheilak

#28 Re: kad zirant placa

Post by sheilak »

@ RMO

Sretno sutra! :)
Sarayman

#29 Re: kad zirant placa

Post by Sarayman »

Ako vec placam tudji kredit, ja bih nonsalantno i objavio sliku te osobe. Da se i sire zna ko je takav shupak (ne samo u firmi).
Sarayman

#30 Re: kad zirant placa

Post by Sarayman »

Lud i ponosan wrote:
Bušman wrote:Koliko sam shvatio u pitanju je auto. Razbijes auto. Ono, haubu, farove, sajbu. Onoliko koliko smatras da je tvoje.
Gdje si ti prije razbijao, kralju?? Ovo neka Staljinisticka metoda?

Niko joj nije kriv sto je pristala biti zirant, ljudi su danas kvarljiva roba i ovaj put joj niko ne moze pomoci... Ostaje ti jedino da vratis taj kredit i to ti je pouka za ubuduce...
Po tebi niko i nikad ne bi mogao dici kredit. Al' zato niko i nikad i nikome ne bi bio zirant. Dobro si skont'o.
Kraljica_Suza

#31 Re: kad zirant placa

Post by Kraljica_Suza »

Neku noc gledam na vijestima u 7, kako je neka zena tako zeznula bruku ljudi. Podigla je oko pola miliona kredita u 16 (?) razlicitih banaka i 4 mikrokreditne organizacije. I sad joj svi ziranti to vracaju. Banka nece ni da cuje, niti daje odgovore!
Takodjer ovi u vijestima govore kako je moguce da je uspjela podici tolike kredite, kako to da banke nisu provjeravale njenu kreditnu historiju, tj. ima li kakvih ranijih kredita itd...
Ja se zijanila! :shock:

A tebi zeno draga, jel moguce da mozda otvoris racun u drugoj banci i prebacis svoju placu tamo, tako da ti ovaj racun s kojeg ti skidaju za kredit bude prazan, ili da i ti podignes neki kredit da opteretis racun tako da ti ne mogu odbijati.
Sretno sa operacijom!
sinus

#32 Re: kad zirant placa

Post by sinus »

On: Da li bi mi bio žirant na 5, 10 ,15, ili 20 hiljada KM? (nebitan je iznos u primjeru)
Ja: Da naravno, Aliiii.
On: Ali?
Ja: Ja i ti ćemo potpisati ugovor u kojem stoji da, ukoliko ti prestaneš sa vračanjem kredita i ukoliko to sve ja budem morao vračati tvoja kuća ili stan pripada meni, i to ćemo da ovjerimo kod notara, u sudu i gdje god treba u tri primjerka (jedan meni, jedan tebi i jedan za sud).
On: Ooooo pa sad!
Ja: Je li to neki problem?
On: Pa to ti meni ne vjeruješ da ću vratiti?
Ja: Pa ako si siguran da ćeš vratiti zašto je onda problem potpisati ugovor koji će presati važiti kada ti otplatiš kredit?
On: -------------------------------------

Po meni najefikasniji način zaštite samog sebe je upravo ovakav kako sam naveo u primjeru, nevezano za banku...ako te neko gnjavi da mu budeš žirant nije problem ali prije toga potpišete ugovor i decidno navedete da ukoliko taj neko prestane sa svojim obavezama vama pripada njegova imovina (navedete neku nekretninu koju ima u mnogo većoj vrijednosti od kredita) tako da ako se desi da vas zavali on ostaje bez recimo kuće.

Što znači, ako je neko pošten on će prihvatiti to jer zna da će vratiti kredit i nakon otplate kredita čist račun duga ljubav, ili neće prihvatiti to jer gleda samo svoju guzicu i vjerovatno da vas je imao namjeru zavaliti.
Kraljica_Suza

#33 Re: kad zirant placa

Post by Kraljica_Suza »

@sinus, a moze li taj npr. prodat kucu prije pa da te opet izlevati :?:
sinus

#34 Re: kad zirant placa

Post by sinus »

Kraljica_Suza wrote:@sinus, a moze li taj npr. prodat kucu prije pa da te opet izlevati :?:
Pa zato prije svega se potpisuje ugovor koji se ovjeri u sudu...Nisam pravnik oni bolje znaju...mislim da se može klauzula postaviti ili se čak odrediti u samom ugovoru da on u periodu dok traje kredit ne može prodati svoju imovinu...tako da ti, ukoliko on prestane sa plačanjem određeni broj rata ili ako u potpunosti odustane od plačanja, postaješ vlasnik njegove imovine.

To bi trebao neki pravnik malo bolje pojasniti, vjerujem da ih ima na ovom forumu.
gaius

#35 Re: kad zirant placa

Post by gaius »

takva klauzula je izričito zabranjena.. riječ je o lex comissoriji.. po kojoj ako dužnik ne plati dug, založena stvar postaje vlasništvo povjerioca.. ništa od toga..
Vertigo

#36 Re: kad zirant placa

Post by Vertigo »

RMO wrote:
bila zirant za kreditne kartice 2 komada...
ovo se bankama ni slucajno ne moze desiti u BiH:
"Kompanija "MasterCard", drugi po veličini svjetski...Analitičari procjenjuju da bi neizvršene obaveze po kreditnim karticama mogle da dostignu 10 posto ukupne vrijednosti kredita prije no što se sadašnja kriza završi."

zamislimo da "nase" banke imaju gubitak 10 % kredita :-) , oduzeli bi nam drzavu zajedno sa entitetima.
lav miko

#37 Re: kad zirant placa

Post by lav miko »

Imao sam jednu slicnu situaciju u familiji. Naime, moj otac je ( RVI) bio zirant svom najboljem prijatelju, ma bolji je bio s njim nego sa rodjenim bratom. Prijatelj je kupio automobil pomocu kojeg njegov sin sada taksira (to je bila i namjena kredita, sin je bio dugo nezaposlen, inace velika ljencina). Medjutim, kako mog oca prati peh u zivotu, prijatelj je umro poslije sest mjeseci, a sinu ne pada na pamet da placa kredit, evo vec tri duge godine. Kredit je na sedam godina. Stari nije jedini zirant, ima jos jedan, medjutim taj se zirant bavi poezijom...
Rekao sam sebi da nikada necu biti zirant niti cu traziti ziranta. Tako kad se budem mislio stambeno prosiriti odlucio sam da cu uzeti hipotekarni kredit. Svim sam svojim prijateljima i rodbini dao do znanja, nikom ne treba vjerovati, takva su vremena!
tigarsazapada

#38 Re: kad zirant placa

Post by tigarsazapada »

Treba istaci ime i sliku...Bilo bi dobro da postoji fond da se zakupe bilboardi u centru grada, i da se na njih kace slike i imena bezdusnih bezobraznika....sto bi rekao pok. Mija Aleksic u kultnom domacem filmu "Sve bi ja to na celu obelezio...da se zna.... da se prepozna...."
Haris.ba

#39 Re: kad zirant placa

Post by Haris.ba »

gaius wrote:takva klauzula je izričito zabranjena.. riječ je o lex comissoriji.. po kojoj ako dužnik ne plati dug, založena stvar postaje vlasništvo povjerioca.. ništa od toga..
Ne mora se ugovoriti tako, ugovori se zalog ili cak hipoteka ako je veliki kredit. Nema prepreke da zirant trazi neki oblik obezbjedjenja. Problem je sto to kod nas nije obicaj. Ali ne vidim nikakvu prepreku kad se banka osigura da to i zirant uradi. Moze se lex comissorija elegantno zaobici.
gaius

#40 Re: kad zirant placa

Post by gaius »

naravno da može... ali se ugovoriti ne može.. možeš upisati založno ali se onda stvar prodaje na javnoj prodaji.. ili ako se naknadno dužnik i povjerilac slože - stvar može preći u vlasništvo povjerioca umjesto isplate duga (datio in solutum)...

ali klauzula kao takva - nije dopuštena..

u svakom slučaju biti jemac je potpuna i totalna glupost.. teško da ćeš dobiti neki od oblika obezbjeđenja (da ih glavni dužnik ima dovoljno - jemac mu ne bi ni trebao) u slučaj da dužnik ne vrati dug.. ne postoji efikasna zaštita (ako platiš moraš se kasnije parničiti itd.. itd..).. pa se onda postavlja pitanje - zašto bi iko ikome bio jemac? zato što je to bankama sigurniji metod? pa neka banke malo snose rizik.. ovako im je naplativost 99%, kreditni rizik ravan nuli a onda povećanje kamate obrazlažu upravo kreditnim rizikom :)

mislim da će ovakav modalitet personalnih garantija za kredite vrlo brzo u praksi potpuno isčeznuti...
ministar78

#41 Re: kad zirant placa

Post by ministar78 »

Stvar je u tome sto su nase banke lihvarske i nece ni malo da snose rizik, osiguraju se sa 15 strana i kako kolega Gaius rece, naplativost im je preko 95%. Medjutim, ima finta kako nag**ti i banku. Ja sam sasvim slucajno dosao do modaliteta, kojeg vjerujem da se neko vec sjetio.

Naime, uzmes za zirante osobe koje namjeravaju iseliti u BiH (eto, meni se slucajno desilo da mi je zirant neplanirano sklopio brak i iselio u Kanadu,mada svoj kredit vracam a mogao bi se praviti i budala, jer sam u medjuvremenu promijenio banku, ali sta cu kad sam se posten rodio..)

Ja stanem sa isplatom, oni traze ziranta, zirant u Torontu, ja nisam kod njih u banci...e sad jedina je caka sto onda moras naci modus da se prebacis na rad na crno da ti ne mogu plijeniti platu...Naravno, ja sam previse posten i to necu uraditi.

Doskocit ce neko i njima, mamicu im lihvarsku :x :x
melbaa

#42 Re: kad zirant placa

Post by melbaa »

Najbolja stvar je sto se neki prepoznaju medju ovim postovima :D :D :D pa eto, ispade i ovakav nacin zgodan da ih se malo "uznemiri" ako se osoba koja ne vraca svoje kredite uopce moze "uznemiriti" :roll:

Cujem od prijatelja koji radi u jednoj od banaka, da je jedino u nasoj regiji obicaj banaka da kad uzimas kredit i stavljas svoju nekretninu pod hipoteku banka zahtjeva da imas jamca ili suduznika.

S druge strane, treba svakoga odbiti kad vas pita da mu budete zirant, ako nista uvijek mozete reci da vam je placa dovoljno opterecena da vas banka nece prihvatiti za ziranta ili da vam vase racunovodstvo nece da ovjeri admnistrativnu zabranu zbog opterecenosti place.
Onda kada nestane sposobnih za ulogu ziranata valjda ce i banka morati mijenjati malo svoj odnos prema stanovnistvu koji trazi kredite.
A ima jos jedna stvar, a to su sluzbenici banaka kod kojih trazite kredtit: da li namjerno ili nenamjerno cesto zazmire pred cinjenicom da je neko preopterecen (oni imaju pristup Registru u CB pa mogu vidjeti podatke o klijentima i zirantima) i da nije podoban ili ti solventan da moze da dobije kredit ili da bude zirant.

Ponavljam se ali moram: ljudi moji pamet u glavu ako ne mislite da vas poslije boli :run:
Post Reply