Kad bi ste imali priliku...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

staticx

#1 Kad bi ste imali priliku...

Post by staticx »

Kad bi ste imali priliku dali bi otisli iz Bosne?

Rijec je o tome kakav je zivot u Bosni, dali se uopste moze tamo zivjeti
ili bi ste kada bi mogli odma negdje u diasporu?

Drugo pitanje

Raja koja je vec u diaspori, planirateli se vratiti u Bosnu ili mislite ostati tu gdje jeste
i povremeno ici u Bosnu ali samo na posjetu?

Zivim vani ali ipak nesto me vuce prema Bosni i nadam se jednog dana
pokusati ponovo zivot u svojoj domovini. Opet se covjek nigdje neosjeca bolje nego ko u svome. :bih:
8. sekretar SKOJ-a

#2 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

NIGDJE NE IDEM IZ BOSNE I HERCEGOVINE!
Pokušao, bio 4 mjeseca i pobjegao nazad
u Jednu i jedinu, Bosnu (i Hercegovinu).
patrius

#3 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by patrius »

Ma nem're co'jek utec od sebe,dzaba ti sve.A mi smo duboko "ukrivo srasli" s ovom nasom "mrtvajom",toliko smo se "sazivili" da se to ne da raskinut. :) Ovdje se cak i "umire da bi se zivjelo" :wink:
staticx

#4 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by staticx »

Dobro to narod se mora navici kad nemoze bolje mora se nekako zivjeti al fazon je kad bi mogli bil makli ili bi ipak ostali?
Luke Perry

#5 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by Luke Perry »

drzim da iz bosne nije otisao samo onaj ko nije htio, plus drzavni sluzbenici. ono sto me cudi je opsta nezainteresovanost uticanja na stvari koje ih se ticu.
8. sekretar SKOJ-a

#6 Re: Kad bi ste imali priliku...

Luke Perry wrote:drzim da iz bosne nije otisao samo onaj ko nije htio, plus drzavni sluzbenici. ono sto me cudi je opsta nezainteresovanost uticanja na stvari koje ih se ticu.
Ja sam bio otišao, pa se ''povratio''.
Luke Perry

#7 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by Luke Perry »

znam za tebe pipi :D ali ti se i boris za gradjansku drzavu. ti si to shvatio ozbiljno.
suncica24

#8 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by suncica24 »

Da, bih!

Ali ne zato sto ne volim kucu, vec zato sto je svijet globalno selo kroz koje je danas tako lako putovati i sto zelim upoznati nove ljude, nove nacine zivota, razmisljanja, djelovanja, vidjeti i osjetiti nove predjele i otvoriti vrata i negdje drugo.
Naravno, ima dosta u mom razmisljanju o odlasku i toga kako je ovdje, koje pocinje da utjece i na ono moje u cetiri zida, o situaciji u kojoj su neki pojmovi koje trazim "nepoznati eksperiment" i tog osjecanja da ne mogu i ne znam ne ucestvovati, a da sjedim i samo gledam, ne znam.

Otici se moze i da bi se naucilo, vidjelo, probalo... ne samo da bi se pobjeglo!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#9 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by KatarinaKosaca »

Imam priliku i ne idem. Ovdje sam svoja na svome. Gdje god drugo sam stranac i to mi ne prija.
staticx

#10 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by staticx »

Luke Perry wrote:drzim da iz bosne nije otisao samo onaj ko nije htio, plus drzavni sluzbenici. ono sto me cudi je opsta nezainteresovanost uticanja na stvari koje ih se ticu.
Mislis da je tako?

Ja opet mislim da oni koji su otisli jesu ti koji su bili siromasni i nisu vidjeli prosperiteta u Bosni, vjerujem da bi mnogi i dalje zeljeli otici ali koliko znam sada je mnogo teze nego odma poslije rata kada je svijet primao izbjeglice iz Bosne.
mislim da oni koji nezele da odu, nezele jer su zadovoljni trenutnim zivotom.
8. sekretar SKOJ-a

#11 Re: Kad bi ste imali priliku...

staticx wrote: Mislis da je tako?

Ja opet mislim da oni koji su otisli jesu ti koji su bili siromasni i nisu vidjeli prosperiteta u Bosni, vjerujem da bi mnogi i dalje zeljeli otici ali koliko znam sada je mnogo teze nego odma poslije rata kada je svijet primao izbjeglice iz Bosne.
mislim da oni koji nezele da odu, ne zele jer su zadovoljni trenutnim zivotom.
Oh, ne,...Ne mogu govoriti uopšteno, ali za sebe znam da vodim život tipa: SURVIVAL!
I ne mrdam nigdje, a mogu,...
bice_bice

#12 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by bice_bice »

koliko si dobro zivio u slucaju da nisi bio clan komunisticke partije u bivsoj nam drzavi i koliko je posla za mladu raju tada bilo (bez stele, naravno), stari moj napusti raj i zaputi se abroad.. ni danas ne vjerujem da su drugi razlozi u pitanju...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#13 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by corolla02 »

Oduvjek sam imao rodbine na Zapadu (Njemacka) prije rata...
U ratu u dva navrata mi se bila ukazala prilika da idem u Njemacku i nisam...
I onda se ukazala i treca za SAD i nisam je propustio!
Sad, da li se kajem?? U mome slucaju uopste NE, kamo srece da sam to i ranije ucinio, jer je zivot i previse kratak i prema tome gledaj da ga prozivis najbolje kako znas i umijess.. a Bosna mi nikad negine!
Last edited by corolla02 on 16/07/2009 15:32, edited 1 time in total.
Luke Perry

#14 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by Luke Perry »

staticx wrote:
Mislis da je tako?

Ja opet mislim da oni koji su otisli jesu ti koji su bili siromasni i nisu vidjeli prosperiteta u Bosni, .
reci mi koliko je npr. tvoja porodica imala love u dzepu na dan potpisivanja deytonskog sporazuma da mogu imati neku orijentaciju u vezi toga ko je siromasan a ko ne. :skoljka:
staticx

#15 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by staticx »

Luke Perry wrote:
staticx wrote:
Mislis da je tako?

Ja opet mislim da oni koji su otisli jesu ti koji su bili siromasni i nisu vidjeli prosperiteta u Bosni, .
reci mi koliko je npr. tvoja porodica imala love u dzepu na dan potpisivanja deytonskog sporazuma da mogu imati neku orijentaciju u vezi toga ko je siromasan a ko ne. :skoljka:
Koliko se sjecam nismo imali banke udzepu tada - al tada nisam otisao. Tek 2002 jer smo zivjeli od oceve invalidnine 300km mjesecno i to neredovne isplate, znaci 300 mjesecn na nas cetvero u porodici.
staticx

#16 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by staticx »

corolla02 wrote:Oduvjek sam imao rodbine na Zapadu (Njemacka) prije rata...
Sad, da li se kajem?? U mome slucaju uopste NE, kamo srece da sam to i ranije ucinio, jer je zivot i previse kratak i prema tome gledaj da ga prozivis najbolje kako znas i umijess.. a Bosna mi nikad negine!

Nekajaem se nija jarane sto sam otisao jer bi sada bio obicni prosjak da sam ostao.
Ali sada kad si nesto stekako i mozes nesto pokusati u Bosni planiras li se vratiti?
HAVANA

#17 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by HAVANA »

Otišao 95g i sanjao dan kad ću se vratiti.
Pobjegao :D prije 6 godina i evo me svojoj kući,sretan,živim ,radim,nervira me puno stvari ali sretan i ja i žena i djeca. :-D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#18 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by corolla02 »

staticx wrote:
corolla02 wrote:Oduvjek sam imao rodbine na Zapadu (Njemacka) prije rata...

Nekajaem se nija jarane sto sam otisao jer bi sada bio obicni prosjak da sam ostao.
Ali sada kad si nesto stekako i mozes nesto pokusati u Bosni planiras li se vratiti?
Niko ne zna sta ga gdje ceka, ali ne planiram dole prije svoje 60te (ex posjete), ali opet niko ne zna sta mu sutra donosii..
and

#19 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by and »

mogao,i još uvijek mogu,ali mi nikad nije palo na pamet da bi negdje drugo mogao živjeti.15-tak dana posjeta može.
staticx

#20 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by staticx »

HAVANA wrote:Otišao 95g i sanjao dan kad ću se vratiti.
Pobjegao :D prije 6 godina i evo me svojoj kući,sretan,živim ,radim,nervira me puno stvari ali sretan i ja i žena i djeca. :-D

Jel to znaci bolje sad u Bosni nego sto je bilo vani
amrica

#21 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by amrica »

staticx wrote:
HAVANA wrote:Otišao 95g i sanjao dan kad ću se vratiti.

Jel to znaci bolje sad u Bosni nego sto je bilo vani

Ne znam kako je bilo HAVANI vani, ali mislim da nije bilo lose, on je lik koji se svugdje snadje :D

U Bosni je nikad gore (osim u ratu) i bice jos gore. Od patriotizma se ne zivi, mogu samo oni koji posluju sa strancima da dobro zive, a ostalim ce biti sve losije.

Inace, ja otisla prije par mjeseci i ne pada mi na pamet da se vracam.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#22 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by Admir_1984 »

Prije 3-4 godine nema sanse da bi igdje otisao, a sada kako samo malo zreliji, samo da mi se pruzi neka prilika. Odma idem...
black

#23 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by black »

amrica wrote:
:shock: kad ba ti zdimi :mrgreen: pa chini mi se da si u aprilu bila ovde..
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#24 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by Romeo 80 »

Amrice daj ne zezaj, stvarno si otišla!? :)
Ako je tako, puno sreće ti želim! I pošalji nam Mircerku nazad ako je gdje sretneš) :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#25 Re: Kad bi ste imali priliku...

Post by ladyblue18 »

black wrote:
amrica wrote:
:shock: kad ba ti zdimi :mrgreen: pa chini mi se da si u aprilu bila ovde..
I ja se iznenadih. :shock: :mrgreen:

Bih, iste sekunde! Ne samo zblog lose situacije u drzavi, po svakom aspektu, vec zbog boljeg zivota.
Prije svega negdje gdje bih mogla normalno studirati, jer ovaj nas sistem je ne daj Boze nikome.

U sustini uvijek me je gusio ovaj nas primitivni Balkan, malogradjanstvo, papanluk, korupcija, kriminal, gledanje ko si i sta si, jesil nas il njihov... :roll:
Zelim neke normalne stvari, nista puno, ali to ovdje nikada vejrovatno necu ostvariti.
Hocu da putujem, da upoznajem nove kulture, ljude, obicaje, da se obrazujem, da uzivam u zivotu ukratko.

Znam ja jako dobro da nigdje nikoga ne ceka nista servirano na zlatnom pladnju, ali kad se neko trudi cuda moze uciniti.
A ovo drustvo, narod, drzava mene dosta ogranicava.
Najdalje sto mogu otici su Hrvatska i Srbija, za sve ostalo moram cekati da li ce se Evropa smilovati da mi da vizu da negdje odem kao turista.

Tako da, iskreno se nadam da cu jednog dana otici odavde, u potrazi za boljim zivotom.
Mozda ga ne nadjem pa se vratim, ali bar cu moci reci da sam probala. A ne da cijeli zivot provedem u ovom ghettu. :(
Volim BiH, ali vise ipak volim sebe. BiH nece nigdje pobjeci, i uvijek ce cekati.

Inace Evropa me nesto plaho ne privlaci, mozda jedino Pirinejski poluotok.
Privlace me vise SAD i Australija, iako Australija malo manje zbog prevelike daljine.

Ah sto je ljepo mastati. :mrgreen:
Post Reply