Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

spreca

#8526 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

megaribi1 wrote:
drndalo wrote: Sve OK, ja sam pomijesao, a ti nisi... :-)

Ja ti rekoh, ako te put nanese osmotri, moze se primjetiti da je nesto neuobicajeno za nasa podrucja, posebno ako promislimo da se to gradilo '70-'80 godina... Cekaj, nov Fico nije bio NOV god. '78 ? 34 plate tad, 34 plate sad ? Bas smo napredovali... Onako bitno...
Koliko me sjećanje služi 1978 je moj otac kupio ladu 1600 i koštala je 180 000 dinara, ili kako je to narod popularno zvao osamnaest starih miliona. Fićo (Zastava 750) je bio polovina tog novca. Jedna Deutch marka je bila oko 7 a US dolar 18 dinara. Što se tiče plate, majka je tada zarađivala kao nastavnik u osnovnoj školi 6000 dinara, otac kao koordinator SOUR UPI sa zemljoradnicima oko 8000, a tetak kao tehnički direktor mostarske Elektrolize 12000 (otprilike kao predsjednik izvršnog vijeća, tadašnji naziv za premijera), dok je amidža kao traktorista primao 4000. Stoga je fićo koštao između 8 i 25 plata.

Edit: Marka je 1978 bila 9 dinara, a 7 je bila godinu ranije, dok je kurs dolara obije godine bio 18 dinara
1980 marka je bila 1DM=15.2 Dinara
Connaisseur Karlin

#8527 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

spreca wrote: 1980 marka je bila 1DM=15.2 Dinara
Spreca, koliko si za 15,2 dinara, tad mogao kupiti sladoelda iz masine u kornet ili sa najboljom loppticom :P
Ommadawn

#8528 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote::-)

covjek ti prica o svojoj porodici, prva ruka ... a ti se uhvatio novinarskog priloga :-)

golf 2 se cekao od 1988. i dalje ... podugo, ko nije imao stelu

a svaki drugi auto bi dobio u roku par dana, zavisno gdje je bio na lageru.
iz uvoza - vec druga prica

koliko plata su auti kostali ne znam u parama, moji su ih mijenjali svakih cca 5 godina, obicno kad se stari vrati sa kakvog posla po prijateljskim zemljama i kupi ga za kes.

sigurno je bilo plata i auta koji su se uklapali u racunicu 34 plate - 1 auto
isto kao i danas

za prosjecan auto od 25.000 ti treba 28 prosjecnih plata
za malo bolji od 30.000 - eto te na prosjecne 34 plate
ili auto od 20.000 kosta 34 plate od 600 km

sa druge strane to je necijih 10 plata
....
varijanti bezbroj
i sad i nekad

stariji brat cim se zaposlio novog yugu uzeo :D
Golf kec se 1984 također podugo čekao. I još ti treba štela. I to ozbiljna država??

Gdje se tvoj brat zaposlio i šta je radio pa mogao uzeti novog Yugu?

Ako si uzimao Forda, išlo je po sistemu - jedno auto sebi, jedno državi. Tolike su dadžbine bile. Pa ti gledaj možeš li kupiti Forda Fiestu ili Yugu.
spreca

#8529 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Connaisseur Karlin wrote:
Spreca, koliko si za 15,2 dinara, tad mogao kupiti sladoelda iz masine u kornet ili sa najboljom loppticom :P
nisam ja tad volio lizati :oops: :lol: ....to nezna ni arhiv KOS-a :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#8530 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

spreca wrote:
nisam ja tad volio lizati :oops: :lol: ....to nezna ni arhiv KOS-a :lol: :lol:
ja sam kao djete mjerila vrijednost novca u sladoledima :-D :lol:

eh et sad se ne sjecas :lol: :kiss:
spreca

#8531 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

:kiss: Nisam nikad bio neki ljubitelj sladoleda pa ni sada...jednostavno nije me privlacio dok su druga djeca histerisala kad prolaze pokraj one masine za sladoled :mrgreen: ...ja nikad nisam mjerio novcanu vrijednost nekom robom
Connaisseur Karlin

#8532 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

spreca wrote:

:kiss: Nisam nikad bio neki ljubitelj sladoleda pa ni sada...jednostavno nije me privlacio dok su druga djeca histerisala kad prolaze pokraj one masine

za sladoled :mrgreen: ...ja nikad nisam mjerio novcanu vrijednost nekom robom
pa tako sam ljeti trosila dzeparac, mora biti minimlan jedan sladoled :-D eh , slaodel histerisanje, to sam bila ja :lol:

to sam mjerila, jer nisam znala stati na jednom sladoledu tokom dana :lol: :kiss:
uglavnomja

#8533 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:

Golf kec se 1984 također podugo čekao. I još ti treba štela. I to ozbiljna država??

Ako si uzimao Forda, išlo je po sistemu - jedno auto sebi, jedno državi. Tolike su dadžbine bile. Pa ti gledaj možeš li kupiti Forda Fiestu ili Yugu.

to za g1 se ne sjecam, moji su ga uzeli par godina ranije
tad nekako je buraz kupio yugu, zavrsio faks, zaposlio se u unisu

a sistem auto meni - auto tebi danas vazi u norveskoj :roll: ono sto je kod vas ili bio gdje drugo u svijetu 20.000 u norveskoj je 40.000, bez izuzetka

u yugi si imao kupiti golf i renault iz domace proizvodnje
i naravno fiate dok nisu postali zastava
i lade, pezejce
i peglice

ne znam odakle onoliko princeva na ulicama :D
i buba
i spaceka, dijana ...

znam da je tetka debelo platila datsuna
i jedan porodicni prijatelj imao sumbeam :D a mi djeca se skupljali i blejali sambim wow :lol:

edit: ford
uzeli buraz i jaran starog forda, popravice ga oni, spustiti djedista, napravi rally auto, ofarbati ...

:zzzz:

zamalo izgubili godinu na faksu, isprlajli dvoriste, garazu, auto par puta do pola ulice stigao :lol:
ali su sjedista bila na podu :oops:
i zavrsio na otpadu

mislim da ih je ta zabava kostala k'o 2 auta u voznom stanju
Connaisseur Karlin

#8534 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

uglavnomja wrote:
Ommadawn wrote:

a sistem auto meni - auto tebi danas vazi u norveskoj :roll: ono sto je kod vas ili bio gdje drugo u svijetu 20.000 u norveskoj je 40.000, bez izuzetka

i lade, pezejce
i peglice

i buba
i spaceka, dijana ...

i jedan porodicni prijatelj imao sumbeam :D a mi djeca se skupljali i blejali sambim wow :lol:

uzeli buraz i jaran starog forda, popravice ga oni, spustiti djedista, napravi rally auto, ofarbati ...

zamalo izgubili godinu na faksu, isprlajli dvoriste, garazu, auto par puta do pola ulice stigao :lol:
i zavrsio na otpadu

koji model od sumbeam?

opel manta :D moja rodica ovo vozala , folirala se sa razlogom :D

Image
uglavnomja

#8535 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

ne znam, neki ogroman ...
nije nesto ovakvo, ono bukvalno limuzina
Connaisseur Karlin

#8537 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

uglavnomja wrote:ne znam, neki ogroman ...
nije ovaj sigurno, ono bukvalno limuzina
ja sma postavila opel mantu, meni j l ijepo auto, vloim stare uatomobile,a sjecam se moja rodica, mlada neudata ovo cudo vozila :-D

hvala, a ne znam o kojem modelu pises, sumbema, Google kaze to je englski model automobila :) zato sam pitala :-D ma nema veze, mozda neko zna :-D
Connaisseur Karlin

#8538 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

insomnia78 wrote:Đe ste crvena burzoazijo
tu sam, ali mi nismo vozili ruska auta :D
supercali

#8539 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

insomnia78 wrote:Đe ste crvena burzoazijo
Tu smo kromanjonac
supercali

#8540 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Joj poredjenja koliko je trebalo za auto cekati 80-ih i sada
Prvo uporedite tehnologiju i brzinu pravljenja i sl
Sada se auta stancaju u mali milion fabrika a tada u 100 tada ta auto trebalo 3 sata sada 11 minuta i sl
drndalo

#8541 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drndalo »

supercali wrote:Joj poredjenja koliko je trebalo za auto cekati 80-ih i sada
Sada se auta stancaju u mali milion fabrika a tada u 100 tada ta auto trebalo 3 sata sada 11 minuta i sl
Necemo spominjati da su se tada auta pravila da traju > 20 godina, cak i Zastava > 15... I masine za ves, i sve ostalo... Nije bilo predvidjeno da LCD TV bacas nakon isteka garancije... Ni telefon...

Sto se Golfa i stele tice, istina je, mi smo i to pokvarili... Trziste je trazilo 40.000 kom. TAS proizvodio 30.000. Lole se dosjetile, vjestacka nestasica im je omogucila da uzimaju 10% za uslugu, ili unparama, ili u usluzi dugovanja... Znas ti nas, jebo ti nas...
Last edited by drndalo on 06/04/2018 22:18, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8542 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Velkoski »

ko to baca telefon nakon isteka garancije il' tv? :lol:

dakle, tadašnja auta su bolja tom analogijom, ok...
Edin H.

#8543 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

drndalo wrote: Sto se Golfa i stele tice, istina je, mi smo i to pokvarili... Trziste je trazilo 40.000 kom. TAS proizvodio 30.000. Lole se dosjetile, vjestacka nestasica im je omogucila da uzimaju 10% za uslugu, ili unparama, ili u usluzi dugovanja... Znas ti nas, jebo ti nas...
Ne vjeruj Svabi ni kad darove nosi. :oops:
drndalo

#8544 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drndalo »

Velkoski wrote:ko to baca telefon nakon isteka garancije il' tv? :lol:

dakle, tadašnja auta su bolja tom analogijom, ok...
Ne nego su jednostavno drugacije projektovana... Sva tehnika... Istrazi zamalo propadanje Mercedesa sa serijom W123...

Citava ideja potrosnje i jeste da ti i ja ZELIMO novi telefon, iako nam nas star 2 godine radi, al nam je dojadio... Istrazi malo pojavu mrtvih pixela na modernim TVima, nakon isteka garancije... Slucajno? Jasta... Velike se slucajnosti desavaju u poslovima teskim 300 milijardi $... Aha... To se u industriji zove projektovani zivot uredjaja...Nije da ne moze duze, ali ih 50% ide kad je planirano... Dal' kvarom, dal' nasom "slobodnom" voljom...
Last edited by drndalo on 06/04/2018 22:30, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8545 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Velkoski »

sve ovo se zove konzumerizam

a to što ti pričaš se zove "masoni" :mrgreen:
Dozer

#8546 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Thorgerson wrote:Al vidi znas sta meni nikako nije jasno. Pa dobro ko vodi ovu drzavu sada? Ne vode je oni rodjeni 90-ih, ne vode je oni rodjeni 80-ih, pa cak - ne vode je oni rodjeni ni 70-ih.

Vode je oni koji su rodjeni 50-ih, 60-ih. Dakle, jugosloveni da ne mogu biti veci, odrasli u tom sistemu. Prakticno sve sto znaju i umiju su naucili u toj Jugoslaviji, jel tako. Potpuno formirane licnosti su bile puno prije rata.

Pa sta bi jbmu s tim ljudima onda? :roll: Nije moguce da su samo govna ostala, a sve iole sposobno da je otislo vani. U to ne mogu nesto da povjerujem.

Jednostavno, mi smo ovdje neki pokus. Ono, ovi sa strane malo nesto ubace, pa vide kako to sve ide itd. Nigdje veze, da MZ, evropa ne mogu ovdje rijesiti stvari. Mogu, da hoce. Ako se moglo '95 u jeku krvoprolica dogovoriti i rijesiti, da sada ne moze? Moze, ali nece, ovo im dobro dodje, nije im dosadno. A Americi vise nismo interesantni.
Pa bi upravo ono - U ratu budale progovore, mapetni zasute, a fukara se obogati.

Sta su bili svi ti koje si nabrojao prije rata, a koji danas "vode" ovu zemlju? Obicne jajare, anonimusi koji su jedva zavrsavali skole, sirotinja koja je zivjela kao podstanari (cak nisu bili u stanju dobiti ni stan i stanarsko pravo od te drzave).

I naravno da MZ nece ovdje nista da rijesi. Da su hteli, rijesili bi 2-3-4 g. nakon Daytona, kao je i planirano da se desi promjenama DMS-a. Ali, zasto bi MZ to radila? Odlicno im dodje da imaju jedno tinjajuce podrucje usred Evrope, koje mogu aktivirati za razna potkusurivanja kad god im padne na pamet.
Pored toga, ko zna sta sve ovdje rade, koliko love peru, a koliko izvlace... Mi smo vec u duznickom ropstvu, samo sto to niko ziv od vladajucih nece priznati. Ali, s obzirom da je svako novorodjence ovdje zaduzeno oko 3.000 KM cim ugeda svjetlo dana, samim tim sve je jasno.

A gdje su sposobni ljudi...? Otisli, pobijeni, rastjerani, gurnuti u aninimnost i ne dozvoljava im se ni da pridju necemu u cemu bi mogli pokrenuti stvari na bolje.
Ommadawn

#8547 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote:ne znam, neki ogroman ...
nije nesto ovakvo, ono bukvalno limuzina
Sunbeam Hunter - ja ih se sjecam. Onako coke-bottle design. Provozao se u nekoliko njih kao dijete.
Ommadawn

#8548 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote:
Ommadawn wrote:

i lade, pezejce
i peglice

i buba
i spaceka, dijana ...

i zavrsio na otpadu

Uf to mi je takodjer poznato. Moj stari htio tako "srediti" Volvo iz 1974. Srecom, neko ga pametniji odvratio od te ideje jer je tesko bilo 1987 nabaviti dijelove. Sjecam se da je auto bio svijetlo metalik plavi.
Sunbeam - englesko auto. Kasnije ih kupio Chrysler pa se zvali i Talbot/Simca.
supercali

#8549 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

drndalo wrote:
Necemo spominjati da su se tada auta pravila da traju > 20 godina, cak i Zastava > 15... I masine za ves, i sve ostalo... Nije bilo predvidjeno da LCD TV bacas nakon isteka garancije... Ni telefon...

Sto se Golfa i stele tice, istina je, mi smo i to pokvarili... Trziste je trazilo 40.000 kom. TAS proizvodio 30.000. Lole se dosjetile, vjestacka nestasica im je omogucila da uzimaju 10% za uslugu, ili unparama, ili u usluzi dugovanja... Znas ti nas, jebo 7ti nas...
Ajd ne jevi pij sa mnompa cem9 rijestiti to
Ps n3 jebi ajd sta pijes
drndalo

#8550 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drndalo »

supercali wrote:
drndalo wrote:

Sto se Golfa i stele tice, istina je, mi smo i to pokvarili... Trziste je trazilo 40.000 kom. TAS proizvodio 30.000. Lole se dosjetile, vjestacka nestasica im je omogucila da uzimaju 10% za uslugu, ili unparama, ili u usluzi dugovanja... Znas ti nas, jebo 7ti nas...
Ajd ne jevi pij sa mnompa cem9 rijestiti to
Ps n3 jebi ajd sta pijes
Da ti nije neko stavio drogu u heroin? :mrgreen:
Post Reply