Još jedna žrtva droge u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

novalic

Post by novalic »

Odgovor za novalicku od Malogradjanke: je li ti stvarno mislis da se ja (ovdje cu govoriti o sebi) nemam razloga drogirati, je li ti mislis da mi sve ide kao po loju, je li ti mislis da ja nemam problema, i te probleme ne rjesavam drogom nego se borim na drugi nacin s njima. A mogla bih potegnuti za spricom i krasti po komsiluku.

A sta mislis malogradjanko da si ipak posegnula za spricom. Pa nema svako tvoju petlju pa da se okrene drugim stvarima, drugim interesima i prebrodi svoje patnje. Da si posegnula za spricom da li bi to napravilo od tebe manje covjeka ili vecega patenika ? Bilo bi ti svejedno da ti se neko od blizih nadje u takvoj sitaciji, brat, sestra, ne bi gledala da mu pomognes mada bi osudjivala njegovo/njeno nasilje, kradju...

Halo bo, pogledaj malo dalje od tvoga egoistickog horizonta i kada su i ti LJUDI u pitanju, ne pali raju time sto ti je zao invalida itd... pa i to su invalidi, zenska glavo, bolesni kao alkoholicari, ljudi ovisni o lijekovima, pusaci...

Ne opravdavam kradje krvavo stecene imovine susjeda, naprotiv, ali kako rece neko prije ili poslije, cak je i drzava u toku odakle ta droga, pa nista...problem nije samo u narkomanima, problem je i ekonomski i politicki...
Sto se meni cini jeste da ne treba zaboraviti da su ti narkomani necije sestre, braca, roditelji, djeca.. i da i ti ljudi pate, i da je njihova narkomanija posljedica necega... moze biti i labilnog karaktera, ali isto tako posljedica prezivljenih sokova, rata, gubitka dragih im osoba, puno toga...
Kako je lako reci neka krapaju... i ne sagledati malo dublje problem..

Kod mene je u komsiluku za sedmicu dana bilo 17 kradja od jednog te istog narkomana. Na kraju covjek braneci svoju imovinu slucajno rani narkomana i dobije zatvor Mad Policija im ne moze nista Mad I sad, doticni je unisio jednoj porodici zivot jer im je otac u zatvoru. 17 stanova je ostalo bez zlata i dragocjenosti koje su u porodici godinama Mad i kako da "malogradjanka" ima sazaljenja prema jednom narkomanu. Najlakse je kad imas problema potegnuti za drogom, a malo je teze od toga boriti se sa problemima na drugi nacin.
Na kraju krajeva, ne znam sto sam ti malogradjanka, otidji u Pazaric u dom za ljude sa posebnim potrebama i pogledaj koliko ih je postalo teret ovom drustvu i porodici zbog droge, koliko ih je mentalno obolilo.
Meni je zao onih koji su izgubili nogu, ruku, paraplegicara, zao mi je ljudi koji boluju od raka, leukemije. Narkomana nije, jer su to sebi napravili. Mozda bi mi ih i bilo zao da tim svojim cinom unistavaju samo sebe, ali s obzirom da unistavaju i one oko sebe, cak i neduzne ljude koje pljackaju (koliko je penzionera ostalo bez ono malo crkavice penzije jer narkomani prezu oko prvog ispred banaka).

Ti hanice nemas istu mjeru za sve ljude oko tebe, ti vec u pocetku polazis od principa da ima samo dobro i lose, a ne da iza dobroba moze biti lose, ili iza losega dobro... i uvijek si nekako kontradiktorna... zao ti je ljudi koji pate, ali ne sviju... mrzis sve... one.. ali ne sviju...

to ja zovem malogradjanstvom, prosla si pofajn svijeta, svasta vidjela i dozivjela i na kraju se zatvorila u svoj nacin zivljenja, ogranicen i pun predrasuda... malogradjanski...

Prema tome novalicko nadam se da ces shvatiti sta sam htjela reci osim ako nisi i sama ovisnica (a toplo se nadam da nisi).

Znam ja dobro sta si ti htjela reci, i dobro se ovdje prepoznaje tvoj drasticni stil, crno ili bijelo, imas ti na to pravo, naravno...

zato ti velim, ne glumi (jer se nadam da samo glumis)...

dvije sekunde zamisli nekoga dragog ti u takvoj situaciji, njegovu i tvoju patnju..
daca l

Post by daca l »

[quote="komi"][quote="MRAVOJED"][quote="komi"]nek umiru vise posla za nas koji ostajemo[/quote]

sick![/quote]iskreno

kto jebe budale[/quote]
pitaj sebe pa ces saznati :lol:
omcho

Post by omcho »

Za kijametdedu-To je tacno sta ti govoris ali kad je neko ovisan o bilo kojoj drogi on jednostavno ne može da kontrolise svoje osjecaje i ono sto cini.Tek kad se ocisti covijek vidi sta je uradio i moze da sam sebe rezimira.To je tako,i zato se kaze da je ovisnost ( BIJELA KUGA) iz koje se tesko izvuci.Ona ne bira ljude,ne bira polove,ne bira jel direktor ili klosar.To može svakoga zakaciti,i zato ne smijemo kriviti narkomane zato sto kradu ili otimaju.Narkomanima TREBA PRUZITI ADEKVATNU LIJECNICKU POMOC ,A NE ZATVOR ILI NEKE KAZNE,JER SU ONI BOLESNI.To je to i ja kao bivisi ovisnik i dalje tako razmisljam.
omcho

Post by omcho »

NOVALICU,Prvo OVISNICI koji su to sebi napravili njih90% je Ratni vojni invalidi,porodice poginulih,socijalni slucajevi i bas te kategorije ljudi su trebali Drzava i ovo drustvo da zbrinu.Ti pricas da ti nije zao narkomana jer su oni to sami sebi napravili,eh drug moj ja licno znam 100 narkomana koji kad legnu imaju takve snove da vide poginule drugove,poginulu majku ili oca.Ti vjerovatno nisi nikog izgubio i ti ne znas sta je tebi govorim jer si imao sretno dijetinstvo,jer ti je mama i tata kupili autic ili kompjuter.Takvi ljudi kao TI,mogu da blate i ponizavaju BOLESNE LJUDE.
novalic

Post by novalic »

omcho, citaj malo bolje, u dugackom postu citiram malogradjanku hancuru...

i novalicka, omcho, novalicka...

zivio 8-)
hananah

Post by hananah »

De novalicko skini mi se, ti namjerno bezobrazno izdvajas iz konteksta moje postove, a sve sam ti objasnila. No nekome ko je simple mind kao ti to ne vrijedi. Ti dobro znas da u mom stvarnom zivotu za takve ljude, citaj mahaluse poput tebe nema mjesta i da te nikada ne bih udostojila da sa mnom sjednes i popricas. Jednostavno, nismo isti nivo, ko je sad visi ko nizi nije bitno. I zato mi se skini svega ti. Eto, neka sam malogradjanka, to mi od nekog kao ti i ne smeta. Sama kazes da sam proputovala i svasta vidjela. A vidis ti pojma nemas o meni, meni je dobar prijatelj umro od droge, pred mojim ocima se drogirao, ja sam bila s njim danima nastojeci da mu pomognem. I ne gledam stvari crno i bijelo, javi mi se na mail pa da ti kazem kako se zovem i da ti dam broj institucija koje ces nazvati i pitati za mene, za djevojku koja pomaze tim ljudima. Posramit ces se svoga proganjanja mene po forumu nakon sto cujes koliko sam dobrih djela uradila. Dakle, ili mi se skini s vrata ili mi posalji mail. Ja za razliku od tebe koja tipkas sa posla trosim svoje kucne impulse te nemam ni volje ni zelje za rasprave s tobom. Meni forum dodje vise kao mjesto gdje cu se opustiti a ne raspravljati sa mahalusama poput tebe. Nadam se da smo se razumjeli i da ces me od sada zaobilaziti u sirokom krugu. Jer si postala poput buhe koja se nakaci na jadnu macku i ne pusta je. Pokusala sam i fino s tobom i sve ali jok, tebi se ja nesto ne svidjam i sta god ja napisem ti ces naci nacina da to sarkasticki prokomentarises.
I nesto za kraj, ne daj mi boze da sam u zivotu okruzena ljudima poput tebe, onda bih sigurno posegnula za spricom.
novalic

Post by novalic »

ti jednostavno nista ne kuzis, ama bas nista...
sta god ti covjek napise, napada te, ne diskutuje...

odjebi, kozo
DonDavudes

Post by DonDavudes »

mir, mir, mir, niko nije kriv :D

niko ste ako se ne potucete :D 8)
novalic

Post by novalic »

sta bi ti ? da budes sudija gologuzim zenskicama u blatu !?

ono, da ih rastavljas, podvirujes se da li su "zahvati" korektni 8-) 8-)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

novalic wrote:sta bi ti ? da budes sudija gologuzim zenskicama u blatu !?
:roll: Novalicko, molim te ..... mogu li ja biti sudija u ringu, ... :-) .... mogu li, .... mogu li, ...... mogu li ...... :roll:
:) Eto, ... a Havetinja neka bude bodovni sudija, .... ono ..... malo dalje od ringa. :)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ne mozes, treba neko s europskom reputacijom :mrgreen: :mrgreen:
DonDavudes

Post by DonDavudes »

pape, ne uzimaj mi hljeb iz usta. :x
vidis da je cura meni ponudila mjesto. 8)
novalicko, srdacno prihvatam uz obecanje da cu biti nepristrasan i da cu stipanje ostaviti sa poslije meca
:D
pape

Post by pape »

horns&drums wrote:Ne mozes, treba neko s europskom reputacijom :mrgreen: :mrgreen:
:roll: Ali, ...... imam licencu. :roll: Europsku, ....... stvarno. :roll: 8) :P
pape

Post by pape »

DonDavudes wrote:pape, ne uzimaj mi hljeb iz usta. :x
vidis da je cura meni ponudila mjesto. 8)
:roll: Haj` dobro Don, ...... bit ces drugi bodovni, ........ malo dalje od ringa ........ k`o i Havetinja. :P
havetinja

Post by havetinja »

nazalost, moram odbiti ovu velikodusnu :cry: papetovu ponudu.

naime , za bodovne sudije potrebna je objektivnost, a kad je novalic u pitanju...bojim se da taj kvalitet nemam. :)
novalic

Post by novalic »

DD glavni sudija, onaj u ringu...
havetinja 8-) pomocni u ringu...
pape... kontrola prije meca, mjerenje, podmazivanje...

da su sudije uvijk takve, ja bi se vazda sportom bavila 8-)
pape

Post by pape »

novalic wrote:DD glavni sudija, onaj u ringu...
havetinja 8-) pomocni u ringu...
pape... kontrola prije meca, mjerenje, podmazivanje...

da su sudije uvijk takve, ja bi se vazda sportom bavila 8-)
:-) Moze. :-) Uh, ..... ljubim ti mazalicu. :P
horns&drums

Post by horns&drums »

pape wrote::roll: Ali, ...... imam licencu. :roll: Europsku, ....... stvarno. :roll: 8) :P
nemas ostala u Modrici :D :D
havetinja

Post by havetinja »

cuj pomocni :( .

aa, kontam sad. bojis se da dd treba strucnu pomoc 8-) . pa.., ako je vec tako...tu sam da uskocim. pa ljudi smo :D
novalic

Post by novalic »

modrica ! pa nije valjda pape iz modrice !?

bas iz modrice ?

to mijenja sve ! :shock:
horns&drums

Post by horns&drums »

Nije ti on iz Modrice i pape bi ti najvise volio da zaboravi taj grad, je l' da pape? :D :D
havetinja

Post by havetinja »

optima modrica. ina delta tlx ?

a, pape :lol:
novalic

Post by novalic »

:shock: :shock: :shock:

??????
kame

Post by kame »

Glumo, nije to tako jednostavno.

Kada se vratim u djetinjstvo uvijek se sjetim kako je u raji bilo nepopularno baviti se vanskolskim aktivnostima. Onaj ko se bavio vanskolskim aktivnostima smatran je pederom, smokljanom i sl. Bez obzira o cemu se radilo. To jednostavno nije bilo popularno. Raja u mom naselju je oduvijek imala takav stav i odnos prema vanskolskim aktivnostima.

Zato kazem da je to tema za knjigu....filozofsku.... :oops: 8-)

I ne slazem se da je sve u roditeljima, u drustvu. Mada ima tu istine. Neki od ovih koji se danas fiksaju imali su probleme u porodici. Ali to nije opravdanje. I ja sam imao mnogo problema u zivotu. Vise nego sto mnogi mogu podnijeti. Pa opet nisam postao narkoman, alkoholicar ili nesto trece. Stvar je u karakteru.

Dalje, svijest roditelja koji ne sugerisu djeci da se ukljuce u vanskolske aktivnosti ne mozes promijeniti. To ce ici jako tesko. Neki roditelji odgajaju buduce narkomane.

Ni sam nisam shvatao znacaj vanskolskih aktivnosti sve do prije par godina kada mi je "doslo iz guzice u glavu". Tada sam shvatio koliko je znacajno sto sam bio ukljucen u iste. Nekoliko njih koji se danas drogiraju bili su zajedno sa mnom. Onda su odustali da ne bi bili zadnja rupa na svirali medju rajom. Historija...... :oops: 8-) Shvatas? Sami su odabrali pogresan put. Ja sam odabrao ovaj drugi. A dugo sam vremena mislio da sam ja pogrijesio. A ne oni.
novalic

Post by novalic »

kame
dobro receno....
Post Reply