Kojom je znastveno-arheoloskom metodom utvrdeno da su vecina visockih turista bile djecije ekskurzije i u cemu je razlike izmedju ove turisticko-statisticke metode i Semirove sralatansko-arheoloske metode. I Saralatan tvrdi da su oko Visokog vecinom piramide a ima i koje brdo.tranquil wrote:Većina turista tamo bila su jadna djeca iz bosanskih škola koje su učiteljice vodile da vide kako "ne potiču od slavenskih seljaka nego od najstarije civilzacije na Zemlji". Dakle ništa spektakularno, dječica ne noće nego se vrate isti dan, tako prevara nije generisala fascinantan broj stranih noćenja niti pomamu za suvenirima. Prema tome možemo je ugasiti a bager će se nadam se upotrijebiti u korisne svrhe.Toto wrote:Pa sto ne kazete da je ovaj bager doso ko donacija u Visoko. Bogme je ovo veliki hair za Visoko. Zaposlit ce se jedan bagerista; namah ce se vise nafte nasut u Visokom; bagerista ce pojest koju porciju cevapa vise; mehanicar ce klepnut koju dnevnicu; onaj sto drzi gvozdjariju je prodo reisu mistriju - da se on ima su cime uslikat; mesihat je i janjca okreno u Visokom - jer se reisi ne docekuje sudjukom, sudzukom se reis ispraca.
Vise hajra ima Visoko od Semirovog sarlatanstva vec od ovog naseg po Sa-x-u.
90 % turistickog biznisa BiH je od tranzitnog turizma, a ne od kreveta i nocenja. Tesko da se broj nocenja u visockim konacima moze jamiti kao relevatan indikator turistickih kretanja. Pogotovo kad se zna da je taj dio biznisa u sivoj zoni. Ni u Dalamciji se 50% nocenja ne prijavi a kamo li da se prijavljuju nocenja po bosanskim piramidama. Siguran sam da je svaki strani novinar koji je pohodio Visoko nocijevo u Sarajevu, tako da su od visockih sarlatana vise hajra imali sarajevski hoteli vec visocki.
Jos jedna piramida na Balkanu
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#151 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
-
PeroKosoric
#152 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Evo kako bi Izmo Guglic (Dr. Phil Amer Kovacevic) pristupio razvoju bagerskog turizma u nas:Toto wrote:Daj te slike. Inace si poslije ove izjave isti taj Osmanagic. Cuj bagerima oblikuje Visocicu? bageri su veca atrakcija od onih kamenih iskopina.PeroKosoric wrote: Nije njegovo da otkopa. Taj covjek raskopava, on ne otkopava. Imas brdo dokumentacije i fotografija na kojima je ocigledno da Ublehas bagerima oblikuje brdo, usput unistavajuci potencijalno vrijedna arheoloska nalazista.
Sa foruma "Bez cenzure":izmo guglic' wrote:Evo ja sam saznao da se u sklopu promovisanja arheološkog turizma i piramida u Visokom postavio novi sadržaj za mališane: maksum-bager na kojem mogu da od malih nogu uvježbavaju kopanje sondi:
Po uzoru na našeg najvec'eg istraživac(a svih vremena, Bosanskog Indijanu Džonsa - http://dolinapiramida.blogger.ba/arhiva ... /27/262296:
"Danas je Fondacija dobila na poklon mini bager od firme Del-co.Naime mini bager je poklonio direktor firme Del-co, ali bager nece biti upotrijebljen na piramidi Sunca ,nego na piramidi mjeseca i zmaja.Del-co je firma koja zastupa New Holland za BiH i njihove proizvode.Gosp. Semir Osmanagic se zahvalio direktoru firme Del-co u nadi da ce i dalje imat prijateljske ,a tako i poslovne odnose."
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=61257
- tranquil
#153 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
E vidiš drago mi je da si pitao.Toto wrote:Kojom je znastveno-arheoloskom metodom utvrdeno da su vecina visockih turista bile djecije ekskurzije i u cemu je razlike izmedju ove turisticko-statisticke metode i Semirove sralatansko-arheoloske metode. I Saralatan tvrdi da su oko Visokog vecinom piramide a ima i koje brdo.tranquil wrote:Većina turista tamo bila su jadna djeca iz bosanskih škola koje su učiteljice vodile da vide kako "ne potiču od slavenskih seljaka nego od najstarije civilzacije na Zemlji". Dakle ništa spektakularno, dječica ne noće nego se vrate isti dan, tako prevara nije generisala fascinantan broj stranih noćenja niti pomamu za suvenirima. Prema tome možemo je ugasiti a bager će se nadam se upotrijebiti u korisne svrhe.Toto wrote:Pa sto ne kazete da je ovaj bager doso ko donacija u Visoko. Bogme je ovo veliki hair za Visoko. Zaposlit ce se jedan bagerista; namah ce se vise nafte nasut u Visokom; bagerista ce pojest koju porciju cevapa vise; mehanicar ce klepnut koju dnevnicu; onaj sto drzi gvozdjariju je prodo reisu mistriju - da se on ima su cime uslikat; mesihat je i janjca okreno u Visokom - jer se reisi ne docekuje sudjukom, sudzukom se reis ispraca.
Vise hajra ima Visoko od Semirovog sarlatanstva vec od ovog naseg po Sa-x-u.
90 % turistickog biznisa BiH je od tranzitnog turizma, a ne od kreveta i nocenja. Tesko da se broj nocenja u visockim konacima moze jamiti kao relevatan indikator turistickih kretanja. Pogotovo kad se zna da je taj dio biznisa u sivoj zoni. Ni u Dalamciji se 50% nocenja ne prijavi a kamo li da se prijavljuju nocenja po bosanskim piramidama. Siguran sam da je svaki strani novinar koji je pohodio Visoko nocijevo u Sarajevu, tako da su od visockih sarlatana vise hajra imali sarajevski hoteli vec visocki.
Ja kada pišem ili pričam neke stvari koje nisam siguran žestoko se ogradim. Međutim, u ovom slučaju izvor mi je gospođa koja radi za "Fondaciju Arheološki Park: Bosanska Piramida Sunca", koja mi je prilikom posjete vrdu Visočica koja je pala u subotu, na moje direktno pitanje "Zašto nema turista" dala direktan odgovor "Pa većina posjeta je radnim danom, tada dolaze đačke ekskurzije". Dakle izvor je iz ekipe bliske Semiru Osmanagiću. Da si pročitao moj doživljaj sa Visočice par stranica ranije, ne bi pitao ovakve stvari jer sam opisao kompletnu moju "ekskurziju", uključujući i ovu "epizodu".
Takođe, više ljudi koji su dolazili radnim danom su potvrdili da su turisti uglavnom školarci.
Prema tome, u odgovru na tvoje pitanje, metoda je kombinacija ankete i direktne opservacije.
Razlika između moje i Semirove metode je što sam ispitao izvore i nisam nagađao i izmišljao nepostojeće civilizacije da bih podilazio narodu.
Imaš još stručnih pitanja?
- simonese
#154 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
moje strucno pitanje se odnosi na djeci bager:PeroKosoric wrote:Evo kako bi Izmo Guglic (Dr. Phil Amer Kovacevic) pristupio razvoju bagerskog turizma u nas:Toto wrote:Daj te slike. Inace si poslije ove izjave isti taj Osmanagic. Cuj bagerima oblikuje Visocicu? bageri su veca atrakcija od onih kamenih iskopina.PeroKosoric wrote: Nije njegovo da otkopa. Taj covjek raskopava, on ne otkopava. Imas brdo dokumentacije i fotografija na kojima je ocigledno da Ublehas bagerima oblikuje brdo, usput unistavajuci potencijalno vrijedna arheoloska nalazista.
Sa foruma "Bez cenzure":izmo guglic' wrote:Evo ja sam saznao da se u sklopu promovisanja arheološkog turizma i piramida u Visokom postavio novi sadržaj za mališane: maksum-bager na kojem mogu da od malih nogu uvježbavaju kopanje sondi:
Po uzoru na našeg najvec'eg istraživac(a svih vremena, Bosanskog Indijanu Džonsa - http://dolinapiramida.blogger.ba/arhiva ... /27/262296:
"Danas je Fondacija dobila na poklon mini bager od firme Del-co.Naime mini bager je poklonio direktor firme Del-co, ali bager nece biti upotrijebljen na piramidi Sunca ,nego na piramidi mjeseca i zmaja.Del-co je firma koja zastupa New Holland za BiH i njihove proizvode.Gosp. Semir Osmanagic se zahvalio direktoru firme Del-co u nadi da ce i dalje imat prijateljske ,a tako i poslovne odnose."
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=61257
gdje se nalazi taj mali bager
mislim da bih se moja kcerkica strasno obradovala kad bih je odveo da se malo poigra sa bagerom
-
PeroKosoric
#155 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Izmo ti je u nas tata-mata. Imao je on u svoje vrijeme fantasticnih bisera, cak se ni piramidioti nisu mogli takmiciti s njim, a ponekad ni on s njimasimonese wrote: moje strucno pitanje se odnosi na djeci bager:
gdje se nalazi taj mali bager
mislim da bih se moja kcerkica strasno obradovala kad bih je odveo da se malo poigra sa bagerom
Evo ti linkovi, kod Izme je uvijek bilo svega za nauciti:
http://izmo-ekspert.blogspot.com/
http://alternativnafondacija.blogspot.com/
http://www.ekspert.bloger.hr/
- Toto
#156 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Imam pitanja i plaho mi je drago sto si mi odgovorio na prethodna? Ova tvoja anketa mi je fascinanta i mogu ti reci da se: "namjerio junak na junaka". Mores komotno jamit reket Semiru.tranquil wrote: E vidiš drago mi je da si pitao.
Ja kada pišem ili pričam neke stvari koje nisam siguran žestoko se ogradim. Međutim, u ovom slučaju izvor mi je gospođa koja radi za "Fondaciju Arheološki Park: Bosanska Piramida Sunca", koja mi je prilikom posjete vrdu Visočica koja je pala u subotu, na moje direktno pitanje "Zašto nema turista" dala direktan odgovor "Pa većina posjeta je radnim danom, tada dolaze đačke ekskurzije". Dakle izvor je iz ekipe bliske Semiru Osmanagiću. Da si pročitao moj doživljaj sa Visočice par stranica ranije, ne bi pitao ovakve stvari jer sam opisao kompletnu moju "ekskurziju", uključujući i ovu "epizodu".
Takođe, više ljudi koji su dolazili radnim danom su potvrdili da su turisti uglavnom školarci.
Prema tome, u odgovru na tvoje pitanje, metoda je kombinacija ankete i direktne opservacije.
Razlika između moje i Semirove metode je što sam ispitao izvore i nisam nagađao i izmišljao nepostojeće civilizacije da bih podilazio narodu.
Imaš još stručnih pitanja?
U ovom tvom anketnom izvjestaju se fino vidi da je broj anketiranih jednak broju piramida oko Visokog. Takodje je i Semir nakupio vise nekih kugli oko Visokog, koje su idealno sfericne, kao sto su i piramide idealno piramidicne pa je i tvoj anketni uzorak idealno statistican.
A da si inspirisan Sarlatanom vidi se po tome kako si svoj razgovor sa jednim uzorkom piramidologa proglasio znanstvenom anketom, a svoju posjetu lokalitetu znanstvenom i direktnom opservacijom.
Isto tako je i Sarlatan pri prvoj opservacijia Visokog skonto da su brda piramide, a preci visocana dosli iz neke sudzukli galaksije.
Da bi uradili znanstveno korektnu evaluaciju tvoje metode bilo bi potrebito:
-da se navede broj anketiranih;
-da se ima snimljen razgovovor ( po mogucnosti *.mp3 format) sa pomenutom piramidologinjom, gdje ti ona potvrdjuje tvoju znanstvenu istinu;
-da imas sve anketne listice sa odgovorima i da skeniras bar 2-3 listica i postavis na forum;
-navesti sva pitanja koja si postavio;
-kvantificirati sve odgovore u numrickom i dijagramskom obliku (mogu i pita dijegrami, a ne mora sve bit burek);
-da navedes ofrljativan broj opservacija na lokalitetima Suncate, Mjeseca i ostalim Zmajevima;
-navesti dobnu i polnu strukturu opserviranih turista u samoj visockoj carsiji i na pomenutim lokalitetima;
-navesti odokativan broj turistickih subjekata i njihove okoprilicne procjene o godisnjim fluktuacijama turista prije i poslije pojave piramida;
-navesti broj anketiranih indirektnih korisnika koji su nesto hajrovali pojavom piramida (piljari, sudzuklije, pumpadzije, dzeparosi, itd.)
I jos samo jedno pitanjce. Naveo si u svojoj eleboraciji: "da je vise ljudi brojalo djecu po visockim brdima", pa me interesuje: zasto su oni brojali samo djecu a nisu sebe i ostale ljude jer su i oni dosli na piramide kao turisti? Nije mi toliko cudo za te turiste, ali mi je cudo kako ti kao znanstvenik da napravis takav trokorak. Zar ti nije bilo sumnjivo to: da ti opserviras piramidu, na njoj zatices piramidologe i neke odrasle turiste koje anketiras i koji su ti pricali da su brojali djecu; ti sa te opservacije zakljucujes da su samo djecurlija turisti na piramidama, a ne primjecujes da su ti koje anketiras morali dva puta doci kao turisti?? Prvi put kad su brojali djecu, a drugi put kad si ti brojo pa umjesto da njih ubrojis dva puta ti ubrojo samo djecu - koju ti ocima nisi vidio??
Ja se ne veselim Semiru sto nosa kasike - kad prebrojava piramide oko Visokog. Mene veseli kad za njim krene horda "kasikara": pa jedan kasikari u tisak, drugi u turizam, treci u statistiku; holandjani kasikare u bagere; mesari nozakaju sudzuku; landohani kasikare u politiku; cevabdzije viljuskare. Spektakl!
-
PeroKosoric
#157 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Toto -> Trolloto?Toto wrote: {nebuloze}
Jedan je Izmo, a Toto nije Izmo.
- tranquil
#158 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Nije, nego je veći za jedan, naime pitao sam jednu osobu.Toto wrote:U ovom tvom anketnom izvjestaju se fino vidi da je broj anketiranih jednak broju piramida oko Visokog.
Vidio sam jednog piramidologa. Jedan piramidolog ne čini hordu turista.Toto wrote:Takodje je i Semir nakupio vise nekih kugli oko Visokog, koje su idealno sfericne, kao sto su i piramide idealno piramidicne pa je i tvoj anketni uzorak idealno statistican.
A da si inspirisan Sarlatanom vidi se po tome kako si svoj razgovor sa jednim uzorkom piramidologa proglasio znanstvenom anketom, a svoju posjetu lokalitetu znanstvenom i direktnom opservacijom.
Isto tako je i Sarlatan pri prvoj opservacijia Visokog skonto da su brda piramide, a preci visocana dosli iz neke sudzukli galaksije.
Da bi uradili znanstveno korektnu evaluaciju tvoje metode bilo bi potrebito:
-da se navede broj anketiranih;
-da se ima snimljen razgovovor ( po mogucnosti *.mp3 format) sa pomenutom piramidologinjom, gdje ti ona potvrdjuje tvoju znanstvenu istinu;
-da imas sve anketne listice sa odgovorima i da skeniras bar 2-3 listica i postavis na forum;
-navesti sva pitanja koja si postavio;
-kvantificirati sve odgovore u numrickom i dijagramskom obliku (mogu i pita dijegrami, a ne mora sve bit burek);
-da navedes ofrljativan broj opservacija na lokalitetima Suncate, Mjeseca i ostalim Zmajevima;
-navesti dobnu i polnu strukturu opserviranih turista u samoj visockoj carsiji i na pomenutim lokalitetima;
-navesti odokativan broj turistickih subjekata i njihove okoprilicne procjene o godisnjim fluktuacijama turista prije i poslije pojave piramida;
-navesti broj anketiranih indirektnih korisnika koji su nesto hajrovali pojavom piramida (piljari, sudzuklije, pumpadzije, dzeparosi, itd.)
I jos samo jedno pitanjce. Naveo si u svojoj eleboraciji: "da je vise ljudi brojalo djecu po visockim brdima", pa me interesuje: zasto su oni brojali samo djecu a nisu sebe i ostale ljude jer su i oni dosli na piramide kao turisti? Nije mi toliko cudo za te turiste, ali mi je cudo kako ti kao znanstvenik da napravis takav trokorak. Zar ti nije bilo sumnjivo to: da ti opserviras piramidu, na njoj zatices piramidologe i neke odrasle turiste koje anketiras i koji su ti pricali da su brojali djecu; ti sa te opservacije zakljucujes da su samo djecurlija turisti na piramidama, a ne primjecujes da su ti koje anketiras morali dva puta doci kao turisti?? Prvi put kad su brojali djecu, a drugi put kad si ti brojo pa umjesto da njih ubrojis dva puta ti ubrojo samo djecu - koju ti ocima nisi vidio??
Ja se ne veselim Semiru sto nosa kasike - kad prebrojava piramide oko Visokog. Mene veseli kad za njim krene horda "kasikara": pa jedan kasikari u tisak, drugi u turizam, treci u statistiku; holandjani kasikare u bagere; mesari nozakaju sudzuku; landohani kasikare u politiku; cevabdzije viljuskare. Spektakl!
Za djecu sam takođe čuo od ljudi koji su išli tamo radnim danom.
Koliko teksta si napisao samo da bi iskazao jed zbog toga što sam ti pod nos bacio očiglednu činjenicu: niti ima piramida, niti turizma, čak ni na lažnoj osnovi. Sav ovaj tvoj tekst ne može prikriti te činjenice.
Ja sam otišao jednom, nisam ostavio marke i nikada više se neću vratiti. I većina ljudi koja je bila tamo, bez obzira šta oni mislili o tom cirkusu prije nego što su otišli. Osim djece naravno, oni nemaju izbora.
Ne razumijem šta želiš da dokažeš - da je to potencijalna zlatna koka koja će izvući Bosnu iz krize? Vrijeme je pokazalo da od toga nema ništa, tako da te stvarno ne razumijem - šta pokušavaš?
-
PeroKosoric
#159 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
... sve dok nam nasa vlada, nadlezna ministarstva i normalne osobe koji su arheolozi i istoricari koje znaju sta rade, ne omoguce posjetu Starom Gradu, dokazu bosanske drzavotvornosti.tranquil wrote: Ja sam otišao jednom, nisam ostavio marke i nikada više se neću vratiti...
- Toto
#160 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Nadao sam se da ce ti biti jasno da hocu da pokazem da se protiv Semirovog sarlatanstva ne boris sarlatanstvom. Zar ne vidis da ironiziram tvoj nacin analiziranja visockog turizma jer je jednako sarlatanski kao i Semirov. Vise ce Semir steci simptizera na racun tvoga sarlatanstva nego sto ces ti steci na racun njegovog. On je za par kopalja veci sarlatan od tebe, jer se podufatio teme gdje moze dozivotno da serenda a da niko ne moze da ponudi cvrste dokaze protiv njega. Ti si se naivno podufatio neke statistike o turizmu da bi imao sa cime da serendas po Semiru, i ja ti zelim reci da se kanes turizma i statistike jer ispanes gori Semir od Semira.tranquil wrote: Ne razumijem šta želiš da dokažeš - da je to potencijalna zlatna koka koja će izvući Bosnu iz krize? Vrijeme je pokazalo da od toga nema ništa, tako da te stvarno ne razumijem - šta pokušavaš?
Meni ne smeta sto se ti istovars po Semiru, vec sto Semira koristis da se istovaras po svima nama.
Ne vjerujem u Semirove teorije o porijeklu visockih piramida, ali imam vise simpatija prema semiroviom sarlatanstvu vec prema tvom. Ti parazitiras na Semirovom sarlatanstvu a on pravi sarlatanstvo i to je najveca razlika izmedju vas dva. Ako i jedan turista godisnje svrati u Visoko radi piramida -a svrati- onda je veca korist od semirovog sarlatanstva vec od tvoje pljuvaone. Nisam procitao ni jednu stranicu Semirove znanstvene prdimahovine jer u principu nisam sklon Semirovim pristupima ovim temama, ali sam dao Semiru neki moj kredit da otkopa sto vise Visockih brda pa cu poslije pregleda slika da vidim sta cu dalje. Mozda moje zapazanje nije potpuno, ali nisam upratio nigdje da Semir pljuje po drugima koliko pljuju po njemu. Ovo je nesto zbog cega imam vise simpatija prema Semirovom sarlatanstvu vec prema turistickim i ostalim "znanostima".
Bez obzira jesu li piramide prirodni feneomen ili neka od Semirovih prdimahovina one jesu turisticki potencijal. Nisu zlatna koka sa stanovista svjetskog turizma ali jesu mrvice koje su nam dostupne i koje valja pokupit. Mi smo u BiH u situaciji da nem svaka mrva zlata vrijedi. Te mrvice znaju i umiju pokupit samo ljudi tipa Semira, Mire Purivatre, organizatora svih onih korida po BiH, sajmova sljive u Gracanici i tresnje u Mostaru, raftinga na Uni i Neretvi. U Cevljanovicima su za jedan dan obrnuli bar pola miliona maraka. U BiH je bilo bar desetak korida i nek su okupili bar pola miliona ljudi to je zavidan turisticki prozivod vrijedan bar 2-3 miliona KM godisnje. Kad se procita koliko su se turisticki sarlatani istovarili po raznim forumima na racun korida i ostalih "filmskih festivala" dobronamjernom Bosnji lijepo dodje muka od tolikog smrada.
Ono sto te ja hoce da te podsjetim je to: da treba bit u stanju izbrojit pola miliona za jedan dan, a kamo li napravit biznis koji moze toliko da obrne. Ucinilo mi se da nisi u stanju da napravis anketu i opservaciju kako treba, pa mi se ukaza progoda da ti pripomenem da se manes corava posla. Nisam ni ja sposoban za napravit milionski biznis, ali sam u stanju nekom sarlatanu rec u brk: da mi se ne vrtiguza pred ocima sa sund anketama, kvazi opsrevacijama i ostalim istovaranjima.
Izmedju mene i tebe nam velike razlike, osim u dvije stvari:
ti mezis Semira, a ja sam nesto skromnijih prohtjeva pa mezim tebe;
ja sam fer-plej igrac pa ti u brk skresem i dam mogucnost da mi odbrusis, a ti hinjski oblajavas Semira znajuci da ti se nece udostojiti ni da te primjeti.
- tranquil
#161 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
U pravu si kada kažeš da imaš nepotpunih zapažanja:
- Semir pljuje po protivnicima puno gore nego oni po njemu. Ton obraćanja prema svima koji se ne slažu sa njegovom teorijom je i dan danas zabilježen na stranicama Fondacije
- Podatke o posjetama sam već postao - zvanične od strane turističke zajednice Ze-Do kantona. Informaciju o djeci sam prvo dobio od osobe iz Fondacije, pretpostavljam da nema razloga da mi laže takvu stvar. Pravu anketu nisam pravio, valjda je svima osim tebi ovdje to jasno da sam se samo nadovezao na tvoja ironizirajuća pitanja. Ako si stvarno smatrao moj odgovor za ozbiljan, moram ti reći da stvarno imaš problema sa opservacijama. Primjetio sam da si prilično neinformiran dok nisi znao za mnoge stvari kao što su bager, reis i slično, a i sada tražiš da ne vjerujem svojim očima nego da "dam kredit Semiru"
- Ti si dao taj kredit Semiru da iskopava "pa šta nađe", ali problem je u tome da je on, iako je obećao da će strana piramide biti vidljiva još 2008, u međuvremenu ništa nije pronašao. Sve je sada do granica TVOJE tolerancije prema šarlatanima, moju granicu je davno prešao, šteta je već nanesena - većina domaćih medija su prenijeli vandalizam koji su "Semirovci" napravili tamo prije nekoliko mjeseci, ali bitno je da od svih ljudi TI mu i dalje daješ kredit da to radi.
- Ne postoji niti jedan primjer u svijetu da je na dokazanoj prevari napravljena održiva turistička atrakcija, prema tome, da sada uzmem tvoju taktiku, pokaži kako si izračunao taj turistički potencijal koji ti vidiš. Na stranu moralna strana - zarada na lažima.
- Uz sve eventualne manjkavosti drugih manifestacija poput SFF-a ili ako hoćeš Čevljanske bodljavine, ti događaji ipak JESU novokreirana vrijednost. Mnogima se ne sviđaju ali tu su i kao što si primjetio skreću pažnju na sebe. "Piramide" se baziraju na lažima, nažalost, tako da ne možeš staviti Piramidu u isti kontekst sa Čevljanovićima, a kamoli sa SFF-om.
I na kraju - to što ti "meziš" po meni, možeš slobodno, ali imaj u vidu da za razliku od Semira, ja nisam zagrabio pare iz budžeta, niti pravim historijske izmišljotine koje udaraju tamo gdje je najosjetljivije i najmekše - nacionalne emocije. Ti uvijek imaš izbor ne pročitati niti jedan moj post, i staviti me na "ignore" (ovaj forum to podržava).
Ono što ne možeš izabrati je kome idu pare iz budžeta. Meni ne daješ pare, Semiru daješ. Pa eto ti onda vidi ko se ovdje istresa na kome, mene možeš meziti do sutra, niti ću se iznervirati niti ćeš šta time dobiti.
Moj lični razlog zbog uključivanja u ovu priču nisu ni te devastacije kulturnog nasljeđa koje se tamo radi niti sisanje državne sise, mada su i to dobri razlozi. Moj razlog je zloupotreba emocija meni bliskih i pozitivnih osoba, ljudi koji su proživjeli rat i 14 godina nakon njegovog završetka i dalje proživljavaju ovaj "bosanski mir", i već cijeli život čekaju neku dobru vijest, a onda se pojavi Semir i postane žeteoc tih emocija. Na stranu zarada i slava koju pravi na račun toga, ali takav način operisanja nalazim izrazito perverznim i iskreno gadi mi se, to je način operisanja kojim se služe samo moralno najnakaradnije osobe - razni iscjelitelji, astrolozi i vidovnjaci - svjesno prodaju lažnu nadu.
Prema tome, u jednom si možda u pravu, ako Semir i njegovi ovo ne čitaju (a to ne možemo znati), možda se moji postovi ovdje mogu stvarno nazvati istresanjem, ali ovo isto što sam rekao su govorili i potpisivali i bili čitani od strane Semira i drugi ljudi, koji su cijeli život posvetili nauci, da bi od strane Semira, obične lažljive štetočine, bili nazvani "foteljašima", "neprijateljima Bosne" i "neprijateljima progresa", i što je najgore u svemu, široke narodne mase čije je emocije dodirnuo, mu vjeruju.
Eto zato govorim o tome, i mezi me koliko hoćeš ako ti to predstavlja zadovoljstvo, ali ne možeš mi zabraniti da pričam. Ako ti smetam, stavi me na ignore.
- Semir pljuje po protivnicima puno gore nego oni po njemu. Ton obraćanja prema svima koji se ne slažu sa njegovom teorijom je i dan danas zabilježen na stranicama Fondacije
- Podatke o posjetama sam već postao - zvanične od strane turističke zajednice Ze-Do kantona. Informaciju o djeci sam prvo dobio od osobe iz Fondacije, pretpostavljam da nema razloga da mi laže takvu stvar. Pravu anketu nisam pravio, valjda je svima osim tebi ovdje to jasno da sam se samo nadovezao na tvoja ironizirajuća pitanja. Ako si stvarno smatrao moj odgovor za ozbiljan, moram ti reći da stvarno imaš problema sa opservacijama. Primjetio sam da si prilično neinformiran dok nisi znao za mnoge stvari kao što su bager, reis i slično, a i sada tražiš da ne vjerujem svojim očima nego da "dam kredit Semiru"
- Ti si dao taj kredit Semiru da iskopava "pa šta nađe", ali problem je u tome da je on, iako je obećao da će strana piramide biti vidljiva još 2008, u međuvremenu ništa nije pronašao. Sve je sada do granica TVOJE tolerancije prema šarlatanima, moju granicu je davno prešao, šteta je već nanesena - većina domaćih medija su prenijeli vandalizam koji su "Semirovci" napravili tamo prije nekoliko mjeseci, ali bitno je da od svih ljudi TI mu i dalje daješ kredit da to radi.
- Ne postoji niti jedan primjer u svijetu da je na dokazanoj prevari napravljena održiva turistička atrakcija, prema tome, da sada uzmem tvoju taktiku, pokaži kako si izračunao taj turistički potencijal koji ti vidiš. Na stranu moralna strana - zarada na lažima.
- Uz sve eventualne manjkavosti drugih manifestacija poput SFF-a ili ako hoćeš Čevljanske bodljavine, ti događaji ipak JESU novokreirana vrijednost. Mnogima se ne sviđaju ali tu su i kao što si primjetio skreću pažnju na sebe. "Piramide" se baziraju na lažima, nažalost, tako da ne možeš staviti Piramidu u isti kontekst sa Čevljanovićima, a kamoli sa SFF-om.
I na kraju - to što ti "meziš" po meni, možeš slobodno, ali imaj u vidu da za razliku od Semira, ja nisam zagrabio pare iz budžeta, niti pravim historijske izmišljotine koje udaraju tamo gdje je najosjetljivije i najmekše - nacionalne emocije. Ti uvijek imaš izbor ne pročitati niti jedan moj post, i staviti me na "ignore" (ovaj forum to podržava).
Ono što ne možeš izabrati je kome idu pare iz budžeta. Meni ne daješ pare, Semiru daješ. Pa eto ti onda vidi ko se ovdje istresa na kome, mene možeš meziti do sutra, niti ću se iznervirati niti ćeš šta time dobiti.
Moj lični razlog zbog uključivanja u ovu priču nisu ni te devastacije kulturnog nasljeđa koje se tamo radi niti sisanje državne sise, mada su i to dobri razlozi. Moj razlog je zloupotreba emocija meni bliskih i pozitivnih osoba, ljudi koji su proživjeli rat i 14 godina nakon njegovog završetka i dalje proživljavaju ovaj "bosanski mir", i već cijeli život čekaju neku dobru vijest, a onda se pojavi Semir i postane žeteoc tih emocija. Na stranu zarada i slava koju pravi na račun toga, ali takav način operisanja nalazim izrazito perverznim i iskreno gadi mi se, to je način operisanja kojim se služe samo moralno najnakaradnije osobe - razni iscjelitelji, astrolozi i vidovnjaci - svjesno prodaju lažnu nadu.
Prema tome, u jednom si možda u pravu, ako Semir i njegovi ovo ne čitaju (a to ne možemo znati), možda se moji postovi ovdje mogu stvarno nazvati istresanjem, ali ovo isto što sam rekao su govorili i potpisivali i bili čitani od strane Semira i drugi ljudi, koji su cijeli život posvetili nauci, da bi od strane Semira, obične lažljive štetočine, bili nazvani "foteljašima", "neprijateljima Bosne" i "neprijateljima progresa", i što je najgore u svemu, široke narodne mase čije je emocije dodirnuo, mu vjeruju.
Eto zato govorim o tome, i mezi me koliko hoćeš ako ti to predstavlja zadovoljstvo, ali ne možeš mi zabraniti da pričam. Ako ti smetam, stavi me na ignore.
-
dalajlama
-
oldplague
#163 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Na Balkanu ima samo štednih piramida, koje se uglavnom brzo uruše. Sve ostale piramide su plod mašte lutajućih prodavača magle i njihovih mušterija željnih uzbuđenja i misterije.
-
PeroKosoric
#164 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Mislis valjda da se istovara po piramidiotima.Toto wrote: Meni ne smeta sto se ti istovars po Semiru, vec sto Semira koristis da se istovaras po svima nama.
"Svi mi" nismo svi mi. Vi ste piramidioti, mi uredno idemo u skolu, ili saljemo djecu u skolu, da naucimo i znamo o istinskim dostignucima ljudske inteligencije, a ne da nas se vara kao idiote o Hitlerima na Juznom polu i Majama sa galaksije Plejada. Sta semir radi nije nauka , to je napad najgore vrste na svaciji zdrav razum i inteligenciju (kome su vidim mnogi podlegli), a narocito na zdrav razum djece koje hapsi po osnovnim skolama da posjecuju Visocicu iz razloga koja ona to nije.
Toto, postoji velika razlika izmedju Kralja Tvrtka i Faraona Ramiza,
Ovo nema blage veze sa zdravom pameti. Brkas kruske i trule jabuke.Te mrvice znaju i umiju pokupit samo ljudi tipa Semira, Mire Purivatre, organizatora svih onih korida po BiH, sajmova sljive u Gracanici i tresnje u Mostaru, raftinga na Uni i Neretvi. U Cevljanovicima su za jedan dan obrnuli bar pola miliona maraka.
Koride i sajmovi tresanja su produkt istinskog ljudskog rada i volje, a semirov piramidiotizam je zasnovan na prevari. Rekao sam sto puta da je isplatnije napraviti oruzanu pljacku banke. Kad vec lazemo sviju, sta fali malo nabildat adrenalina sa oruzjem, ubit koga, pa ce novine i o tebi pisat, i eto postanes "turisticka atrakcija".
Isto tako jednom godisnje posjecujemo Srebrenicu. "Dobro je za biznis" oko Bratunca.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#165 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Protiv svake vrste sarlatanstva se mora boriti time sto ces to reci na najjasniji nacin, sarlatan ne prepoznaje drugacije, .... dakle i tom kauboju jasno, pa i na sarlatanski nacin moras reci da je lopuza i prevarant. Taj kauboj je stekao simpatizere u neobrazovanom puku, u licemjerima svake vrste, od avanturista koji bi se malo grebali uz njega, jer ima dovoljno budala koji ga finansijski podrzavaju, jer se oko te prevare vrti velika lova, .... od politicara, koji kod raje ubiru poene pojavom i mudrim zakljuccima "da im intuicija govori da tu ima nesto", ...Toto wrote:Nadao sam se da ce ti biti jasno da hocu da pokazem da se protiv Semirovog sarlatanstva ne boris sarlatanstvom. Zar ne vidis da ironiziram tvoj nacin analiziranja visockog turizma jer je jednako sarlatanski kao i Semirov. Vise ce Semir steci simptizera na racun tvoga sarlatanstva nego sto ces ti steci na racun njegovog. On je za par kopalja veci sarlatan od tebe, jer se podufatio teme gdje moze dozivotno da serenda a da niko ne moze da ponudi cvrste dokaze protiv njega. Ti si se naivno podufatio neke statistike o turizmu da bi imao sa cime da serendas po Semiru, i ja ti zelim reci da se kanes turizma i statistike jer ispanes gori Semir od Semira.
Dokle ce tipovi poput visockog kauboja prosipati suplju? Dotle dok je medju nama ogroman broj primitivaca i onih koji nikada nisu procitali ni jednu knjigu. U drustvima poput naseg, u kome su vrijednosti i norme poredane s brda s dola, tesko da ce nam jos zadugo uci iz guzice u glavu da se svijetu prodaje istinska vrijednost, iza koje stoji ljudski um i rad. Slicnih kauboja kao sto je ovaj visocki, ima svugdje u svijetu, ali .... kratko potraju. Ljudi to brzo prepoznaju i postave na mjesto koje im pripada.Toto wrote:Meni ne smeta sto se ti istovars po Semiru, vec sto Semira koristis da se istovaras po svima nama.
Ne vjerujem u Semirove teorije o porijeklu visockih piramida, ali imam vise simpatija prema semiroviom sarlatanstvu vec prema tvom. Ti parazitiras na Semirovom sarlatanstvu a on pravi sarlatanstvo i to je najveca razlika izmedju vas dva. Ako i jedan turista godisnje svrati u Visoko radi piramida -a svrati- onda je veca korist od semirovog sarlatanstva vec od tvoje pljuvaone. Nisam procitao ni jednu stranicu Semirove znanstvene prdimahovine jer u principu nisam sklon Semirovim pristupima ovim temama, ali sam dao Semiru neki moj kredit da otkopa sto vise Visockih brda pa cu poslije pregleda slika da vidim sta cu dalje. Mozda moje zapazanje nije potpuno, ali nisam upratio nigdje da Semir pljuje po drugima koliko pljuju po njemu. Ovo je nesto zbog cega imam vise simpatija prema Semirovom sarlatanstvu vec prema turistickim i ostalim "znanostima".
Sve dok nam kaubojske prevare u vidu piramida, sajmovi primitivizma i kitcha poput cevljanske i ostalih bodljavina budu nada za bolje turisticko sutra, ostajemo Balkan kojem se zbog istog smiju sirom svijeta.Toto wrote:Bez obzira jesu li piramide prirodni feneomen ili neka od Semirovih prdimahovina one jesu turisticki potencijal. Nisu zlatna koka sa stanovista svjetskog turizma ali jesu mrvice koje su nam dostupne i koje valja pokupit. Mi smo u BiH u situaciji da nem svaka mrva zlata vrijedi. Te mrvice znaju i umiju pokupit samo ljudi tipa Semira, Mire Purivatre, organizatora svih onih korida po BiH, sajmova sljive u Gracanici i tresnje u Mostaru, raftinga na Uni i Neretvi. U Cevljanovicima su za jedan dan obrnuli bar pola miliona maraka. U BiH je bilo bar desetak korida i nek su okupili bar pola miliona ljudi to je zavidan turisticki prozivod vrijedan bar 2-3 miliona KM godisnje. Kad se procita koliko su se turisticki sarlatani istovarili po raznim forumima na racun korida i ostalih "filmskih festivala" dobronamjernom Bosnji lijepo dodje muka od tolikog smrada.
Sta je alternativa?
Uciniti prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine dostupnim strancu koji to zeli vidjeti, a mnostvo ih je takvih. Osmisliti i ponuditi strancu na uvid bogatu kulturno-historijsku bastinu ovih prostora.
Kako do toga? Radom i samo mukotrpnim radom, ... odmaknuti kauboje od toga.
Tesko je, znam, .... tesko je jer mi sa sobom nismo u stanju rascistiti sa svojim kulturno-historijskim nasljedjem. Nismo u stanju definirati sta je to "nasa", a sta neka "njihova" historija. Od kada da je pocnemo racunati, .... od semketovih 18000 godina prije Krista, ... od Kulina bana, ... od najezde Otomana ili Ugara na ove prostore, .... od 1941, ili 1991?
Cevljanovici su zakon, samo im fali jos sarajevska filharmonija i Nuhanovic, ... jel` da Toto?
Znas nas - yebo ti nas, ...
-
shalaedin
#166 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Prijedlog nije usvojen!PeroKosoric wrote:Shalaedine, predlazem ti oruzanu placku banke. Napravi usput dobar masakr. Skrenuces na sebe medijsku paznju, cak ce i CNN pisati o tvom podvigu. Bice to veliki medijski uspjeh za tebe, jer ce i veliki CNN pisati o malom Shalaedinu. Usput ces zaraditi i gomilu novaca, pa makar i na masakru. Napokon ce se i o Bosni pisati na neku drugu temu, a ne samo o Karadzicu, Mladicu, Osmanagicu i ponekom fesativalu. O tvojim podvizima pricace se sirom svijeta, i nece se svijet grohotom smijati kao na pricu o glupim Bosancima koji su progutali Osmanagicevu piramidalnu podvalu, nego ozbiljno, nakostrijesene kose, o hrabrom Shalaedinu.shalaedin wrote:Izmislite vi nesto sto ce skrenuti medijsku paznju na vas pa makar i laz bila i na tome zaradite?
Semir je poturio svoja leđa i gurnuo svoj trip ka nekim većim visinama. On je ublehaš, šarlatan i sve naj najgore, ali čovječe on nije neuk čovjek i totalni nesposobnjaković. Imao je on luđih i smjelijih podviga što se tiće pisanja svoga viđenja alternativne historije. On je sada pokušava doslovno kreirati. On je David Icke našeg podnevlja. Znaš li mozda ko je David Icke?
On je iskoristio povrsnost Bosanskog covjeka i povrsnost medija kojima treba senzacija vise nego prava i potvrđena informacija. Mogle su mu povjerovati samo budale. Ljudi akademskog kova bili su skeptični od početka samoga projekta.
Ovim gore citiranim mojim rijećima, dao si pravu sliku o medijima davajući mi tako divan savjet, ali to govori da moj post nisi shvatio kako treba, isto tako govori o tome koliko si ti limitiran covjek .
Poenta je u tome da on svoja leđa potura za svoj cilj i na kraju ga ostvaruje. On se trudi ispisati svoj trag . Bez dvojbe mnogo veći znalcima nije poslo za rukom ono sto je poslo njemu ublehasu. Za takvo što ipak inteligentan treba biti. On je svoj trip (po nama laž) upakovao u vlastitu naucnu teoriju kako je od Bosne krenuo historijski tok svijeta. Dao svijetu novu piramidu zbog koje ga ljudi gledaju sa podsmijehom, ali ko ispasta ili dobiva radi toga? Jedino on. Tako da se to treba cijeniti. Za svoj uspjeh ili neuspjeh nikoga nije morao ubiti.
Pročitaj mu neku od knjiga što je napisao, pa ćeš vidjeti da on fakat svoje tripove doslovno živi.
-
shalaedin
#167 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Prijedlog nije usvojen!PeroKosoric wrote:Shalaedine, predlazem ti oruzanu placku banke. Napravi usput dobar masakr. Skrenuces na sebe medijsku paznju, cak ce i CNN pisati o tvom podvigu. Bice to veliki medijski uspjeh za tebe, jer ce i veliki CNN pisati o malom Shalaedinu. Usput ces zaraditi i gomilu novaca, pa makar i na masakru. Napokon ce se i o Bosni pisati na neku drugu temu, a ne samo o Karadzicu, Mladicu, Osmanagicu i ponekom fesativalu. O tvojim podvizima pricace se sirom svijeta, i nece se svijet grohotom smijati kao na pricu o glupim Bosancima koji su progutali Osmanagicevu piramidalnu podvalu, nego ozbiljno, nakostrijesene kose, o hrabrom Shalaedinu.shalaedin wrote:Izmislite vi nesto sto ce skrenuti medijsku paznju na vas pa makar i laz bila i na tome zaradite?
Semir je poturio svoja leđa i gurnuo svoj trip ka nekim većim visinama. On je ublehaš, šarlatan i sve naj najgore, ali čovječe on nije neuk čovjek i totalni nesposobnjaković. Imao je on luđih i smjelijih podviga što se tiće pisanja svoga viđenja alternativne historije. On je sada pokušava doslovno kreirati. On je David Icke našeg podnevlja. Znaš li mozda ko je David Icke?
On je iskoristio povrsnost Bosanskog covjeka i povrsnost medija kojima treba senzacija vise nego prava i potvrđena informacija. Mogle su mu povjerovati samo budale. Ljudi akademskog kova bili su skeptični od početka samoga projekta.
Ovim gore citiranim mojim rijećima, dao si pravu sliku o medijima davajući mi tako divan savjet, ali to govori da moj post nisi shvatio kako treba, isto tako govori o tome koliko si ti limitiran covjek .
Poenta je u tome da on svoja leđa potura za svoj cilj i na kraju ga ostvaruje. On se trudi ispisati svoj trag . Bez dvojbe mnogo veći znalcima nije poslo za rukom ono sto je poslo njemu ublehasu. Za takvo što ipak inteligentan treba biti. On je svoj trip (po nama laž) upakovao u vlastitu naucnu teoriju kako je od Bosne krenuo historijski tok svijeta. Dao svijetu novu piramidu zbog koje ga ljudi gledaju sa podsmijehom, ali ko ispasta ili dobiva radi toga? Jedino on. Tako da se to treba cijeniti. Za svoj uspjeh ili neuspjeh nikoga nije morao ubiti.
Pročitaj mu neku od knjiga što je napisao, pa ćeš vidjeti da on fakat svoje tripove doslovno živi.
-
shalaedin
#168 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Osmanagić ispade veći lopov nego naša politička elita.ultima_palabra wrote:Zadnjih 20 godina nas vode mnogo veći ublehaši koji isto tako zarađuju na lažima i šarlatanstvu, jel poruka da i njih cijenimo? Neki ovdje kao da su angažovani na "razvlačenju pameti"shalaedin wrote:Nek svaki koji bezdusno sere po Osmanagiću nek dokaže da je sposoban da uradi isto što i on, to jest i da na šupljak popravi Bosni malo njen rejting u svijetu. On je na svoj šupljak skrenuo pažnju na jednu Bosnu, na koju je samo rat mogao da skrene paznju i povremeno neki od nasih festivala. O njegovim piramidama se pričalo širom zemaljske kugle... Svi su se latili njegovih piramida... Čak je i CNN pričao o maloj Bosni, velikom supljatoru i njegovoj piramidi...
Na kraju je izgradio mit oko kojeg ce i naucnici i obicni ljudi bili podjeljeni jeli to u Visokom piramida ili nije? Izmislite vi nesto sto ce skrenuti medijsku paznju na vas pa makar i laz bila i na tome zaradite? Ucinite da neko u svijetu cuje za Pendicice za koje i Sarajlije ne znaju gdje su, a nalaze se tek 10-15 kilometara od Sarajeva!![]()
Veliko je dostignuce na CNN-u da se spomene i rijec Visoko...
On je poturio svoja leđa da bi izgradio vlastiti mit... na kraju on je jedini gubitnik ili dobitnik. On je uspjesno komercijalizovo svoje sarlatanstvo, neko ne uspije ni svoj profesionalizam da dostojno komercijalizuje. Prema tome cijenite Osmanagića jer je pokazao da ima entuzijazma da se hvata i sa nekim jalovim stvarima i zbog toga sto je probudio i ozivio entuzijazam jednih Visocaka ciji je gradic zivnuo sa pojavom navodne piramide.
Sad ti meni reci jeli pogrešno tvrditi da je Troja u Hercegovini, Turskoj, Crnoj Gori ili Albaniji?
Recimo svaki koji je rekao, takvo sto trazio je i dokaz za rečeno. Napisane su zanimljive knjige, ali nijedna od njih nije dobila potvrdu naučnog kruga. Zato sto naucni krug ne zeli ili ne moze da utemelji navode napisane u tim knjigama. Dali mi trebamo da odbacimo sve rečeno o tome, a tvorce tih knjiga proglasiti lažcima?
Ista takva priča je i sa Atlantidom i nekim drugim nestalim civilizacijama. More dokumentaraca, a šta je istina?
Po meni, on ne može u istu paralelu sa političarima. Treba ga cijeniti zbog onoga boljeg što je postigao poturavši svoja leđa i svoj obraz vjerujući da u Visokom piramida leži.
-
shalaedin
#169 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Nisam rekao trebamo se ponositi Semirom, ali vala ne treba ga zacrniti i rasparcati odmah. Od svih njegovih osobina samo trebamo cijeniti tu sto je on sarlatan sav podredio svome cilju i ispunio ga. Ko poznaje njegove radove od prije, zna da je Semiru alternativna historija smisao zivljenja. Prvo je pisao knjige, a sada je otisao korak dalje i iznjeo svoju teoriju o novim piramidama u Bosni. Sada ide korak dalje i pokušava balkanizirati svoj cilj. Ne branim ga. Cijenim ga samo zbog jednog sto nicijom krvlju on nije morao postizati svoje ciljeve. Svoja leđa je poturio i svoj obraz i on je najvise izgubio nakon svega.tranquil wrote:shalaedin wrote:Nek svaki koji bezdusno sere po Osmanagiću nek dokaže da je sposoban da uradi isto što i on, to jest i da na šupljak popravi Bosni malo njen rejting u svijetu. On je na svoj šupljak skrenuo pažnju na jednu Bosnu, na koju je samo rat mogao da skrene paznju i povremeno neki od nasih festivala. O njegovim piramidama se pričalo širom zemaljske kugle... Svi su se latili njegovih piramida... Čak je i CNN pričao o maloj Bosni, velikom supljatoru i njegovoj piramidi...
Na kraju je izgradio mit oko kojeg ce i naucnici i obicni ljudi bili podjeljeni jeli to u Visokom piramida ili nije? Izmislite vi nesto sto ce skrenuti medijsku paznju na vas pa makar i laz bila i na tome zaradite? Ucinite da neko u svijetu cuje za Pendicice za koje i Sarajlije ne znaju gdje su, a nalaze se tek 10-15 kilometara od Sarajeva!![]()
Veliko je dostignuce na CNN-u da se spomene i rijec Visoko...
On je poturio svoja leđa da bi izgradio vlastiti mit... na kraju on je jedini gubitnik ili dobitnik. On je uspjesno komercijalizovo svoje sarlatanstvo, neko ne uspije ni svoj profesionalizam da dostojno komercijalizuje. Prema tome cijenite Osmanagića jer je pokazao da ima entuzijazma da se hvata i sa nekim jalovim stvarima i zbog toga sto je probudio i ozivio entuzijazam jednih Visocaka ciji je gradic zivnuo sa pojavom navodne piramide.Jel' se zezaš?
Da, bio je na CNN-u prilog, gdje su ismijavali šarlatana koji se igra sa emocijama građana ratom razorene zemlje.
Više je nanijeo štete nego koristi. Odgovorno tvrdim da sam ja lično više doprinijeo državi nego on. Možda nisi čuo za mene, ali makar nisam štetočina kao pominjani.
Ne mogu da vjerujem da nakon toliko velikana koje je ova država dala, danas imamo samo jednog šarlatana da se ponosimo sa njim. O, zaboravio sam, mentalnom sklopu našeg naroda priliči da se ponosi i sa onom malom hakerskom štetočinom koja je uhapšena zbog prodora na Pentagonov Web site, a Avaz svojevremeno objavio kao da je lik postigao ne znam ti kakav svjetski uspjeh, uz pozitivne reakcije građana.
Pa ja, mali je naša dika i ponos, eheeej prodrlo dijete u Pentagon!! Lik nas sve povukao za nos i prodao brdo za piramidu, hajde da njegovom lukavstvu i našoj gluposti sagradimo spomenik (piramidalnog oblika naravno).
OMG WTF!!!111Dzizs! (što bi rekla jedna stara forumašica
)
On je oportunista koji je svoje ciljeve podigao na veći nivo. A svaki put je on najviše time izgubio.
Kroz prizmu jednog čovjeka se ne može posmatrati cijeli akademski krug ove države. Bosna ima more velikana, ali danas ti velikani izumiru. Osmanagić iako je sam zavaran svojim tripom, ne šuti, ustrajniji je i gura ka većim ciljevima. A naši velikani koji bi trebali biti pokretači ove države su zatajili. I ako imaju šta da kažu to ne prevali preko njihovih usta, ako i prevali ne kažu kada je vrijeme i mjesto za to.
Koja je šteta Osmanagićeve tvrdnje?
-
shalaedin
#170 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Ne moras me uciti o Visokom i sposobnosti Visočaka. Tekstilno-kožarska industrija grada Visokog bila je cjenjena u bivšoj Jugi, a danas je još cijenjenija u BIH-a podotovo sa uspostavom slobodne zone. 90 posto visockog tekstila se izveze van BIH-a. Što se tiće malih obrta Visočaka, prejaku su u proizvodnji i prodaji prehrambenih namirnica.samo malo wrote:Od cijelog shalaedinovog posta meni najsmjesnije ono da je Visoko zivnulo sa pojavom ovog ublehasa.
Vjerujem da nikada nisi bio u Visokom, da jesi znao bi da taj grad itekako zivi. Uz Gracanicu, Visocaci su najsposobniji za male obrte, posebno trgovinu i kozarstvo. Njima piramida ne treba, realno, da bi zaradili novac. Imaju oni, svi, zavrsenu cuvenu visocku skolu.
To nije rečeno u kontekstu zarade, već u kontekstu da je Visoko posječeniji grad otkad je Visočica otkrivena. Pogotovo kad je priča bila svježa u Visoko se sjurilo mnoštvo ljudi. A Visoko je od toliko posijetilaca zivnulo, taj grad nakon sve halabuke oko piramide vise nece biti isti...
- Toto
#171 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Nemam ni ja nista protiv da se medjusobno kritikujemo i "observiramo" a da i Semira -uz put- podkacimo.tranquil wrote: Moj lični razlog zbog uključivanja u ovu priču nisu ni te devastacije kulturnog nasljeđa koje se tamo radi niti sisanje državne sise, mada su i to dobri razlozi. Moj razlog je zloupotreba emocija meni bliskih i pozitivnih osoba, ljudi koji su proživjeli rat i 14 godina nakon njegovog završetka i dalje proživljavaju ovaj "bosanski mir", i već cijeli život čekaju neku dobru vijest, a onda se pojavi Semir i postane žeteoc tih emocija. Na stranu zarada i slava koju pravi na račun toga, ali takav način operisanja nalazim izrazito perverznim i iskreno gadi mi se, to je način operisanja kojim se služe samo moralno najnakaradnije osobe - razni iscjelitelji, astrolozi i vidovnjaci - svjesno prodaju lažnu nadu.
Nisu sporni motivi i pravo da se kaze svoje misljenje i stav. Sporni su nacini i izjave koji vrijedjaju i ponizavaju neistomisljenike. U motivima koje si nam naveo ukazujes da si se ti poduhvatio Semira
ne zato sto mislis da je njegova teorija supljak i sto hoces da je pobijes, nego zato da bi zastitio "glupe bosance". Postavio si se mesijanski, prosvjetiteljski i zastitinicki prema svima onima koji drukcije misle od
tebe i perfidno ih nazivas budalama, pod krinkom dusebriznistva i samilosti spram njihove prostodusnosti i naivne dobrote.
Mi smo onakvi kakvi jesmo i nije nas takvim stvoriti ni Semir, ni ti ni ja. Mozemo se truditi da neke stvari promjenimo ali meni -bez obzira kolika sam budala i naivcina- smeta kad me neko pravi budalom i kad mi podvaljuje da je to za moju korist.
Ti se obracunaji sa Semirom i sa cijelim svijetom koliko hoces, ali samo na svoj trosak i nemoj nikoga braniti od Semira, tvrdeci da su ostali budala i da im ti trebas kao zastitnik, prosvjetitelj i mesija .
Na osnovu cega ti zakljucujes da su vecina bosnja naivne budale koje su nasjele na Semirovu prdimahovinu. Teza ti je netacna i tendeciozna i ubjedjen sam da nemas ni jednog relavantnog argumenta za tu tezu.
Ako si i za nju radio anekete i opstarvacije medju svojom rajom onda bi se trebao zabrinuti prvenstveno za sebe a glupe bosance ostavi njima samima.
Ako u BiH postoji 100 000 onih koji misle da su Visocicu napravili marsovci, ako postoji drugih 100 000 koji misle da je Visocica prirodni fenomene, te ako ima trecih 100000 kojima se jebe za visocicom, ali bi nesto poklopili, popili i pojeli ja sam za to da se napravi visocki faraonski dernek koja ce svih 300 001 bosnju, svake godine dovest da obidju Visocicu: naprave dernek, sajam sudzuke, organuzju bodljavinu bikonja- koji ce u sudzuki zavrsit, zaigraju trusu i glamocko gluho i razgule kucama. I ja cu im se pridruziti, jer ih se ni mrve ne stidim. Znam udarat u saz i u tamburu, a bogme znami zaigrat podosta kola.
Ponukan ovom dikusijom odoh do sajta fondacije da vidim koliki im je budzet i koliko su para dobili od drzave -kako se ovdje tvrdi -.
Naletih na Upravni odbor fondacije i ostadh zadevecen. Sve bosnakoherecegovacka elita: akademik Vlatko Doloncek, glumac Josip Pejakovic, novinar Vlastimir Mijovic, privrednik Mahir Hadžiahmetović, Ahmet Bosnic, Amila Omersoftic, Slobodan Stajić, Jovo Jovanovic i jos neki za koje koje nisam cuo ali mi ne izgledaju toliki idioti koliko vi ovdje tvrditer.
Ako je Semir natego ovu bosansku elitu u upravni odbor onda mu svaka cast.
Ne cudim se onim rudarima sto su dolazili kopat ako su ih pozvali akademici, umjetnici novinari i ostali "glupi bosanci".
Takodej u UO Fondacije nigdje ne vidjeh ni Sina, ni Reisa ni Fahru. Sve go firaunin i nevjernik
- Toto
#172 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Ako neko oponira nekoj tezi o kretanju visocke turisticke ponude poslije i prije piramida zar je to dovoljno da se proglasi Semirovim fanom i piramidiotom? Zar svako ko ne misli isto kao i ti je -po defaultuPeroKosoric wrote: Mislis valjda da se istovara po piramidiotima.
"Svi mi" nismo svi mi. Vi ste piramidioti, mi uredno idemo u skolu, ili saljemo djecu u skolu, da naucimo i znamo o istinskim dostignucima ljudske inteligencije, a ne da nas se vara kao idiote o Hitlerima na Juznom polu i Majama sa galaksije Plejada. Sta semir radi nije nauka , to je napad najgore vrste na svaciji zdrav razum i inteligenciju (kome su vidim mnogi podlegli), a narocito na zdrav razum djece koje hapsi po osnovnim skolama da posjecuju Visocicu iz razloga koja ona to nije.
Evo ti spisak clanova Upravnog odbora Fondacije:PeroKosoric wrote:Ovo nema blage veze sa zdravom pameti. Brkas kruske i trule jabuke.
http://www.piramidasunca.ba/ba/index.ph ... odbor.html
akademik Vlatko Doloncek, glumac Josip Pejakovic, novinar Vlastimir Mijovic, privrednik Mahir Hadžiahmetović, Ahmet Bosnic, Amila Omersoftic, Slobodan Stajić, Jovo Jovanovic i jos neki.
Ako uz Semira mogu stati ova imena onda Semir moze i uz Miru Purivatru, Gracanicki sajam sljive i svaku bosansku koridu.
Prosto sumnjam da bi ti imao bjelih bubrega i hrabrosti da UO fondacije u oci kazes da su truhli karamuti a kamoli da su idioti.
Visocica je obicno brdo kamenja i samo likovi tipa Semira Oamanagice -sa onom njegovom prdimahovinom- mogu od toga napravit turisticki proizvod. Nema drugog nacina da se brdo proda nego da se oko njega napravi prdimahovina i mitomanija.
Ako su britanci od Stonehenge gomile kamenja mogli napravit turisticki proizvod, dovoditi hiljad turista, isplesti stotine legendi i prdimahovina: sto i mi u BiH ne bi mogli napravit malko prdimahovine oko Visocice?
- tranquil
#173 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Da, predmet ismijavanja cijelog svijeta.shalaedin wrote:On je David Icke našeg podnevlja. Znaš li mozda ko je David Icke?
Ma čitao sam, zato i ne pišem napamet, neka piše on svoje knjige, mišljenje nikoga nije ubilo, ali akcije i javni rad su mu destruktivni.shalaedin wrote:Pročitaj mu neku od knjiga što je napisao, pa ćeš vidjeti da on fakat svoje tripove doslovno živi.
- tranquil
#174 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Sve sam već pojasnio - akcije na lokaciji su se pokazale destruktivnim za našu pravu historijsku baštinu, a njegove same ideje o starosti naše civilizacije i da bismo se trebali stiditi našeg pravog porijekla je opasna. Pomenuo bih i varanje očekivanja ljudi ali to ću u idućem postu.shalaedin wrote:Koja je šteta Osmanagićeve tvrdnje?
- tranquil
#175 Re: Jos jedna piramida na Balkanu
Sve si me pogrešno shvatio i proizvoljno okrenuo.Toto wrote:Nemam ni ja nista protiv da se medjusobno kritikujemo i "observiramo" a da i Semira -uz put- podkacimo.tranquil wrote: Moj lični razlog zbog uključivanja u ovu priču nisu ni te devastacije kulturnog nasljeđa koje se tamo radi niti sisanje državne sise, mada su i to dobri razlozi. Moj razlog je zloupotreba emocija meni bliskih i pozitivnih osoba, ljudi koji su proživjeli rat i 14 godina nakon njegovog završetka i dalje proživljavaju ovaj "bosanski mir", i već cijeli život čekaju neku dobru vijest, a onda se pojavi Semir i postane žeteoc tih emocija. Na stranu zarada i slava koju pravi na račun toga, ali takav način operisanja nalazim izrazito perverznim i iskreno gadi mi se, to je način operisanja kojim se služe samo moralno najnakaradnije osobe - razni iscjelitelji, astrolozi i vidovnjaci - svjesno prodaju lažnu nadu.
Nisu sporni motivi i pravo da se kaze svoje misljenje i stav. Sporni su nacini i izjave koji vrijedjaju i ponizavaju neistomisljenike. U motivima koje si nam naveo ukazujes da si se ti poduhvatio Semira
ne zato sto mislis da je njegova teorija supljak i sto hoces da je pobijes, nego zato da bi zastitio "glupe bosance". Postavio si se mesijanski, prosvjetiteljski i zastitinicki prema svima onima koji drukcije misle od
tebe i perfidno ih nazivas budalama, pod krinkom dusebriznistva i samilosti spram njihove prostodusnosti i naivne dobrote.
Mi smo onakvi kakvi jesmo i nije nas takvim stvoriti ni Semir, ni ti ni ja. Mozemo se truditi da neke stvari promjenimo ali meni -bez obzira kolika sam budala i naivcina- smeta kad me neko pravi budalom i kad mi podvaljuje da je to za moju korist.
Ti se obracunaji sa Semirom i sa cijelim svijetom koliko hoces, ali samo na svoj trosak i nemoj nikoga braniti od Semira, tvrdeci da su ostali budala i da im ti trebas kao zastitnik, prosvjetitelj i mesija .
Na osnovu cega ti zakljucujes da su vecina bosnja naivne budale koje su nasjele na Semirovu prdimahovinu. Teza ti je netacna i tendeciozna i ubjedjen sam da nemas ni jednog relavantnog argumenta za tu tezu.
Ako si i za nju radio anekete i opstarvacije medju svojom rajom onda bi se trebao zabrinuti prvenstveno za sebe a glupe bosance ostavi njima samima.
Ako u BiH postoji 100 000 onih koji misle da su Visocicu napravili marsovci, ako postoji drugih 100 000 koji misle da je Visocica prirodni fenomene, te ako ima trecih 100000 kojima se jebe za visocicom, ali bi nesto poklopili, popili i pojeli ja sam za to da se napravi visocki faraonski dernek koja ce svih 300 001 bosnju, svake godine dovest da obidju Visocicu: naprave dernek, sajam sudzuke, organuzju bodljavinu bikonja- koji ce u sudzuki zavrsit, zaigraju trusu i glamocko gluho i razgule kucama. I ja cu im se pridruziti, jer ih se ni mrve ne stidim. Znam udarat u saz i u tamburu, a bogme znami zaigrat podosta kola.
Ponukan ovom dikusijom odoh do sajta fondacije da vidim koliki im je budzet i koliko su para dobili od drzave -kako se ovdje tvrdi -.
Naletih na Upravni odbor fondacije i ostadh zadevecen. Sve bosnakoherecegovacka elita: akademik Vlatko Doloncek, glumac Josip Pejakovic, novinar Vlastimir Mijovic, privrednik Mahir Hadžiahmetović, Ahmet Bosnic, Amila Omersoftic, Slobodan Stajić, Jovo Jovanovic i jos neki za koje koje nisam cuo ali mi ne izgledaju toliki idioti koliko vi ovdje tvrditer.
Ako je Semir natego ovu bosansku elitu u upravni odbor onda mu svaka cast.
Ne cudim se onim rudarima sto su dolazili kopat ako su ih pozvali akademici, umjetnici novinari i ostali "glupi bosanci".
Takodej u UO Fondacije nigdje ne vidjeh ni Sina, ni Reisa ni Fahru. Sve go firaunin i nevjernik![]()
![]()
Ako su ovi firauni
jamili halku, reisa i drzavu za koju stoju hiljada markica: aferim im bilo.
Barem ja nikada nisam nazvao ovdje nikoga niti glupim niti idiotom niti sam čak koristio izraz piramidiot. Trpaš mi stvari u usta koje nikada nisam ni pomislio a kamoli rekao.
Kada sam rekao "zloupotreba emocija meni bliskih i pozitivnih osoba", vjerovatno ti je jasno da nisam mogao smatrati ljude koji vjeruju u Osmanagićeve teorije glupim, kako ti tvrdiš, niti se postavljam prosvjetiteljski i mesijanski. Među ljudima koji su povjerovali u to ima ljudi koje smatram pametnijim i od sebe. Na osnovu čega si molim te napravio konstrukciju da mislim za njih da su glupi?
Niti sam bilo kako uvlačio Reisa i Fahru u cijelu priču - reis se periferno pomenuo (ti si tražio dokaz da je ono stvarno slikano na Visočici, dao sam ti ga).
Jedini koji je ovdje tendenciozan i zlonamjeran si ti jer tvrdiš da sam rekao nešto što 100% nisam. Naravno da je teza netačna jer je nikad nisam tvrdio i nikada neću stati iza nje. Idući put kada pokušavaš da pobiješ nešto što sam rekao, pobrini se da si siguran da sam to stvarno rekao.Toto wrote:Na osnovu cega ti zakljucujes da su vecina bosnja naivne budale koje su nasjele na Semirovu prdimahovinu. Teza ti je netacna i tendeciozna i ubjedjen sam da nemas ni jednog relavantnog argumenta za tu tezu.
Jedino što sam rekao je da su naivni, a naivan nije isto što i budala. Svi smo u životu više ili manje puta ispali naivni, pa nismo glupi.
Ne znam što si se toliko zakačio na mene do te mjere da izmišljaš neke besmislice koje sam navodno rekao samo da bi mogao lakše pobiti. Jesi li pitao otkud reis i bager na Visočici a ja ti dao izvore sa sajta Fondacije? Jesi li me pitao za turiste a ja ti citirao informaciju o posjetama, plus informacija o ekskurzijama koju sam dobio od osobe iz Fondacije?
Dobro ne sviđa ti se odgovor jer si po svemu sudeći mislio da lupam i očekivao si da neće biti takav odgovor, ali zašto sada ja ispadam lik sa sindromom prosvjetiteljskog mesije? I to zato što mi smeta nešto što je očigledna i dokazana prevara?
Ona imena iz odbora Fondacije me nimalo ne impresioniraju. Ima Semir iza sebe i člana predsjedništva (samo me ne pitaj da dokažem Tita ti nego sam malo proguglaj), pa šta? To samo pokazuje da se i inteligentni ljudi mogu prevariti, i da pametni i poznati mogu biti naivni.
Znaš li da su u tom odboru na početku bili ljudi iz struke koji su stvarno relevantni za predmet istraživanja, dakle historičari i geolozi, i da su se svi redom ogradili od projekta? Uz svo poštovanje prema nekima od sadašnjih članova odbora, npr. Josipu Pejakoviću, ali zašto misliš da je Josip stručniji po ovom pitanju od recimo mene ili tebe?
Mislim da je osnovno neslaganje ovdje što ti misliš da je moguće napraviti veliku turističku atrakciju i da nema nikakvih problema sa tim što je on možda baziran na pukoj izmišljotini. Moje stajalište je da ovo jeste dokazana izmišljotina i kao takva nikada ne može poslužiti za zdravu osnovu turizma, te da dok postoji samo sisa pare i odvlači pažnju od realnih problema.
Stonehenge, kakva god hrpa kamenja bila, ipak je ljudska tvorevina, za razliku od jednog brda.
Eto, možda sam malo "not-quite-tranquil", ali shvataš da si, nasumice se raspucavajući o mom karakteru, što ti izgleda predstavlja neku vrstu zabave, tvrdio da sam neke meni drage osobe proglasio "piramidiotima i budalama i prostodušnim Bošnjama koji trebaju moju zaštitu i izvođenje na pravi put". To je proizvoljno nagađanje sa tvoje strane, i cijelo vrijeme u raspravi pokušavaš da neuspješno napraviš sagovornikov psihološki profil, jer ti rasprava o piramidama baš i ne ide. Ako imaš šta da kažeš o temi, reci, ali nemoj više o meni živ bio jer ja ne pričam o tebi, a o meni znaš i manje nego o piramidama.