Jevreji u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sejoBCN

#1 Jevreji u BiH

Post by sejoBCN »

Bas me interesuje koliko jevreja ima u BiH. Odavno me je interesovala ova tema, jer stvarno nisam skorom nikada ustupio u kontakt s jednim bosanskim jevrejom.
Zelio bi da znam koje je njihovo misljenje o Bosni, o poslijeratnoj i ratnoj situaciji, itd. Isto tako volio bih da znam, da li osjecaju nesto posebno prema Bosni i sta?
Smatram da su jevreji na neki nacin bili neutralni tokom ovog rata u Bosni, i saznati njihov pogled nasprem ostalim (dominantnim) religijama i narodima u BiH bio bi nam veoma vazan i koristan.
Isto tako, zelim da znam misljenje ostalih bosanca (muslim, katolika i pravoslavaca) o jevrejima u Bosni i o ovoj temi.
:)
ake

Post by ake »

vjerovatno isto kao sto je jevrej iz amerike, drugaciji od nekog drugog amerikanca :oops:
d-boy-b

Post by d-boy-b »

ovu temu treba staviti sa ostalim temama iz religije a ne gdje se govori o muzici
ake

Post by ake »

pazi stvarno, pod muzika :? :shock:
d-boy-b

Post by d-boy-b »

pa koju muziku oni slusaju
k_kanji

Post by k_kanji »

Kake ovo ima veze sa muzikom jarane moj to ti samo znas!!!!!!!!!!!!!!
blablacura

Post by blablacura »

Moj bivši momak je Jevrej.Šta da ti kažem,ima dvije ruke,dvije noge,onako normala :D
A, što se tiče njegovog položaja u Bosni, bolji je nego moj...čovjek ima izraelski pasoš i može ići kud ga volja.Inače, ono malo Jevreja što ima u SA, drže se uglavnom jedni drugih.A, da sve malo povežem s muzikom izraelska muzika je fascinantna.
Prince

Post by Prince »

Sve su to ista govna... :x
k_kanji

Post by k_kanji »

UBICA ISRAEL

FREE PALESTINE

Image
Prince

Post by Prince »

Oni se yebu međusobno i vjenčavaju da bi bogatstvo ostalo u istoj familiji.
Zato su onakvi retardosi, a pošto je granica između ludila i genijalnosti jako mala, od 5 retardosa rodi se jedan genije, i misli za sve. Retardose vješto skrivaju, dok genijalci vladaju svijetom.
Budala

Post by Budala »

Prince wrote:Oni se yebu međusobno i vjenčavaju da bi bogatstvo ostalo u istoj familiji.
Zato su onakvi retardosi, a pošto je granica između ludila i genijalnosti jako mala, od 5 retardosa rodi se jedan genije, i misli za sve. Retardose vješto skrivaju, dok genijalci vladaju svijetom.

Argumentiraj sine......razlika izmedju ludjaka i ne-ludjaka je ta sto ovaj prvi dolazi do zakljucaka na osnovu fantazije a ne cinjenica...

Jevreji u Bosni su donjeli samo napredak, napredak u medicini, biologiji, arhitekturi, muzici i umjetnosti uopste.
Onda dodju ustase i njemci, malo zamazu oci nekolicini budala, pa onda te iste ustase i handzar divizije pobiju skoro sve Jevreje.
Onda opet, Jevreji koji su prezivili, vas lijece, obrazuju, jevrejski lobi u Americi vrsi pritisak na Kilintona da bombarduje Srbe jer ih je ono sto se dogodilo podsjetilo na nesto u vezi cegu su davno rekli NEVER AGAIN.
I onda opet, nekolicini budala, kao sto si vjerovatno i ti, zamazu oci glupostima, pa da imas priliku ucino bi isto kao i tvoji istomisljenici tokom drugog svijetskog rata.
Hvala bogu pa postoji drzava Izrael koja to nece dopustiti.
farky

Post by farky »

Samo se nadam da će neko od moderatora ovo primjetiti i premjestiti temu na prikladnije mjesto :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Budala wrote: Argumentiraj sine......razlika izmedju ludjaka i ne-ludjaka je ta sto ovaj prvi dolazi do zakljucaka na osnovu fantazije a ne cinjenica...

Jevreji u Bosni su donjeli samo napredak, napredak u medicini, biologiji, arhitekturi, muzici i umjetnosti uopste.
Onda dodju malo ustase i njemci, malo zamazu oci nekolicini budala, pa onda te iste ustase i handzar divizije pobiju skoro sve Jevreje.
Onda opet, Jevreji koji su prezivili, vas lijece, obrazuju, jevrejski lobi u Americi vrsi pritisak na Kilintona da bombarduje Srbe jer ih je ono sto se dogodilo podsjetilo na nesto u vezi cegu su davno rekli NEVER AGAIN.
I onda opet, nekolicini budala, kao sto si vjerovatno i ti, zamazu oci glupostima, pa da imas priliku ucino bi isto kao i tvoji istomisljenici tokom drugog svijetskog rata.
Hvala bogu pa postoji drzava Izrael koja to nece dopustiti.
Nije bas sve tako crno-bijelo. Sjeti se koliko je Jevreja tokom II WW spaseno od strane Muslimana, Hrvata i Srba u Sarajevu ? Sjeti se deklaracije koju su uputili Muslimani 1942-43 Anti Pavelicu o protivljenju odvodjenja njihovih komsija Srba i Jevreja. Samo sto je ta deklaracija od strane komunista relativizovana. A sto se tice drzave Izrael, svaka rasprava na tu temu je izlisna. Mislim daleko od toga da mrzim Jevreje, cak sta vise, prema njima osjecam simpatije zbog onog sto su propatili u toku II WW. Medjutim ono sto danas cine u Palestini je van svake civilizacijske norme ponasanja, rusiti kuce pod plastom borbe protiv terorista, doseljavati Jevreje na podrucija koja su Palestinska, usput helikopterima napsti po naseljenom podruciju...etc. Spisak je predugacak.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

k_kanji wrote:UBICA ISRAEL

FREE PALESTINE

Image
Sve su to ista govna...
???

Oni se yebu međusobno i vjenčavaju da bi bogatstvo ostalo u istoj familiji.
Zato su onakvi retardosi, a pošto je granica između ludila i genijalnosti jako mala, od 5 retardosa rodi se jedan genije, i misli za sve. Retardose vješto skrivaju, dok genijalci vladaju svijetom
Hvala Sarajevo...

Image
Last edited by horns&drums on 10/08/2004 10:23, edited 1 time in total.
horns&drums

Post by horns&drums »

Image

Hvala na svemu

Image
Edit

Post by Edit »

A wrote:
Oni se yebu meðusobno i vjenèavaju da bi bogatstvo ostalo u istoj familiji.
Zato su onakvi retardosi, a po¹to je granica izmeðu ludila i genijalnosti jako mala, od 5 retardosa rodi se jedan genije, i misli za sve. Retardose vje¹to skrivaju, dok genijalci vladaju svijetom.
Prince - bijedo rasisticka. Retardos si kojeg eto porodica nije uspjela sakriti, valjda nisu imali genijalca da stave u prvi plan, pa ostavili tebe.
Angela bravo...
Angelu za predsjednika :))))
horns&drums

Post by horns&drums »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

And many more...
Last edited by horns&drums on 10/08/2004 15:19, edited 2 times in total.
Hart

Post by Hart »

Nazalost jevrejska zajednica je sve manja u Sarajevu, oni koji su prezivjeli naciste i vratili se u sarajevu, otisli su devedest-druge (kao i mnogi drugi)... a mozda su upravo oni uspostavljali nekakvu ravnotezu naseg drustva...
povezivati bosanske jevreje sa zlocinima koje neki drugi jevreji cine negdje drugdje je besmisleno ... vjerujem da vam se ne bi svidjele slicne analogije ... :roll:
Harrys

Post by Harrys »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Budala wrote:
Nije bas sve tako crno-bijelo. Sjeti se koliko je Jevreja tokom II WW spaseno od strane Muslimana, Hrvata i Srba u Sarajevu
Drvosjeca,
A koliko je to Jevreja spaseno u Sarajevu za vrijeme II WW .Znam da ih je preko 1o.ooo ubijeno ili 90%.
Da li to sarajevski Jevreji cine nesto lose Palestincima.Optuzivati sve Jevreje za ono sto se desava na Bliskom istoku se naziva moderni antisemitizam.
Harrys

Post by Harrys »

blablacura wrote:Moj bivsˇi momak je Jevrej.Sˇta da ti kazˇem,ima dvije ruke,dvije noge,onako normala :D
A, sˇto se ticˇe njegovog polozˇaja u Bosni, bolji je nego moj...cˇovjek ima izraelski pasosˇ i mozˇe ic´i kud ga volja.Inacˇe, ono malo Jevreja sˇto ima u SA, drzˇe se uglavnom jedni drugih.A, da sve malo povezˇem s muzikom izraelska muzika je fascinantna.
blablacuro,
Da li je tvoj bivsi momak imao i glavu.
Inace,ono malo Jevreja sto ima u SA druzi se sa svim narodima kojih ima u SA pa i sa Jevrejima,u prosjeku mnogo vise nego drugi koji se drze samo svoje skupine.
Tvoj bivsi momak je imao Izraelski pasos,ali 95% Jevreja ga nema,
mnogi gradjani Sarajeva danas imaju Americke, Kanadske, Australijske itd.pasose,pa nevidim razlog da se to narocito napominje.
Angela je u svoja dva posta sve lijepo objasnila.
Last edited by Harrys on 10/08/2004 16:35, edited 1 time in total.
blablacura

Post by blablacura »

Ne možete sve Jevreje generalizovati, kao ni sve Palestince,Njemce...U svakoj naciji imate dobre i loše momke.Mi ne možemo birati pod čijom zastavom ćemo se roditi, al' možemo birati između dobra i zla.Moji roditelji nisu za to da hodam s momcima druge vjere, ali ja na to tako ne gledam.Npr. moj bivši momak Jevrej je bio prema meni bolji od svakog Muslimana.A isto tako momak koji se zove Bojan je uradio za mene nešto što ga je zauvijek urezalo u moje srce.
blablacura

Post by blablacura »

Harrys wrote:
blablacura wrote:Moj bivsˇi momak je Jevrej.Sˇta da ti kazˇem,ima dvije ruke,dvije noge,onako normala :D
A, sˇto se ticˇe njegovog polozˇaja u Bosni, bolji je nego moj...cˇovjek ima izraelski pasosˇ i mozˇe ic´i kud ga volja.Inacˇe, ono malo Jevreja sˇto ima u SA, drzˇe se uglavnom jedni drugih.A, da sve malo povezˇem s muzikom izraelska muzika je fascinantna.
blablakuro,
Da li je tvoj bivsi momak imao i glavu.
Inace,ono malo Jevreja sto ima u SA druzi se sa svim narodima kojih ima u SA pa i sa Jevrejima,u prosjeku mnogo vise nego drugi koji se drze samo svoje skupine.
Tvoj bivsi momak je imao Izraelski pasos,ali 95% Jevreja ga nema,
mnogi gradjani Sarajeva danas imaju Americke, Kanadske, Australijske itd.pasose,pa nevidim razlog da se to narocito napominje.
Angela je u svoja dva posta sve lijepo objasnila.
Da prvo pojasnim , svog bivšeg volim bez obzira na sve...vjera mi nije važna, kao ni njemu.On je iz mješovitog braka, al se izjašnjava kao Jevrej jer tako lakše prolazi u svijetu.I meni je to logično, ja bih se izjašnjavala kao Kineskinja ukoliko bi mi to omogućilo da šetam po svijetu.Ti mene nalijepi a ja sam samo navela činjenice.Kontaš bolan?!
horns&drums

Post by horns&drums »

Da prvo pojasnim , svog bivšeg volim bez obzira na sve
Pa pomirite se, bona.

Kako tuzna ljubavna priča... :D :D
blablacura

Post by blablacura »

A, to što si stavio blablakuro mi je pokazatelj da si ti imbecil bez obzira koje si vjeroispovjesti...Misli malo prije nego što reaguješ, misli!
Locked