Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šta se krije iza opcije "Ja nisam robot" na web stranicama?
Ako ste korisnik interneta sigurno vam se moralo desiti da vas prilikom ulaska na pojedine web stranice dočeka sigurnosna provjera u kojoj trebate potvrditi da "niste robot".
Iako većina nastoji što prije izvršiti zadatak koji se nađe pred nama, mali broj ljudi razmišljao je o tome šta se krije iza ove opcije.
Objašnjeno je to u epizodi emisije QI iz 2020. godine, gdje je voditeljica Sandi Toksvig otkrila o čemu je riječ. Isječak iz emisije sada je osvanuo na TikToku, a mnogi korisnici ostali su u čudu onim što su saznali.
"Nije poenta označiti taj kvadratić. Prava stvar je u onome kako ste se ponašali prije nego ste ga označili. Da budem iskrena, ne mogu otkriti sve pojedinosti, no ukratko govoreći, označite kvadratić i to web mjesto će izvršiti provjeru vaše historije pretraživanja. Primjerice, prije nego ste označili kvadratić pogledali ste nekoliko videozapisa s mačkama, svidio vam se tvit o Greti Thunberg, provjerili ste svoj Gmail - sve to ih navodi da misle kako se iza ekrana nalazi čovjek. U suštini, kada označite 'Ja nisam robot', upućujete stranicu da pogleda vaše podatke i sama odluči o čemu se radi. Ako računar nije siguran, tada vas upućuje da kliknete na fotografije protupožarnih hidranata".
Po svemu zaključujući, opcija "Ja nisam robot", zapravo je prikriveno odobrenje da date određenoj web stranici da "prečešlja" vašu historiju pregledavanja.
Ni jedan stambeni objekt, zgrada, institucija, banka, bolnica, pošta, prodajni centar, gradska i općinska uprava ne mogu obavljati videonadzor osoba ako nije vidno istaknuta obavijest o njegovu provođenju.
Za svaku instituciju ili objekt u kojem se uspostavlja sustav videonadzora, prema važećim zakonima, Agencija za zaštitu osobnih podataka mora donijeti odnosno uputiti odluku kojom će propisati pravila obrade u cilju poštivanja prava na zaštitu privatnosti i osobnog života nositelja podataka, kao i donijeti plan sigurnosti osobnih podataka kojima će biti propisane tehničke i organizacijske mjere za sigurnost osobnih podataka.
Svaka druga vrsta videonadzora, prema tumačenju Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, nezakonita je i zbog toga svaki građanin može pokrenuti sudski postupak.
Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka: U Agenciju svakodnevno stiže po desetak prigovora građana zbog postavljanja videonadzora u njihovoj okolini. Građani nam podnose prigovor da je netko postavio videonadzor bez našeg odobrenja i odobrenja stanara u zgradi. Mi se zatim obraćamo toj osobi za izjašnjenje, da dostavi snimke kamere, odgovori zašto to nije prijavila, a ako se predmet ne može riješiti na osnovi dostavljene dokumentacije, naš inspektor izlazi na teren.
Za svakoga tko nije donio odluku s pravilima obrade videonadzora ili nije istaknuo obavijest o nadzoru na vidnom mjestu, kazne se kreću od 10.000 do 100.000 KM. Kazne za odgovornu osobu su od 500 do 10.000 KM.
Ni jedan stambeni objekt, zgrada, institucija, banka, bolnica, pošta, prodajni centar, gradska uprava ne mogu obavljati videonadzor osoba ako nije vidno istaknuta obavijest o njegovu provođenju.
mali jomu wrote: ↑22/10/2022 10:56
To je čista glupost. Sve što se krije iza te opcije je potreba da misleće biće klikne određene slike i potvrdi da stranici ne pristupa neka nepoželjna skripta.
To je čista glupost. Sve što se krije iza te opcije je potreba da misleće biće klikne određene slike i potvrdi da stranici ne pristupa neka nepoželjna skripta.
Ljudi su se sokirali bas zato sto su kontali da je to radi nepozeljnih skriptovanih upada... dok je tehnologija otisla daleko ispred. Stari sistemi za bilo kakvo zaustavljanje nepozeljnih "posjetilaca" je odavno nemocna da reaguje na takva upadanja...
Ja sam se sokirao kako prije ovo nije provaljeno...
Ako ste korisnik interneta sigurno vam se moralo desiti da vas prilikom ulaska na pojedine web stranice dočeka sigurnosna provjera u kojoj trebate potvrditi da "niste robot".
Iako većina nastoji što prije izvršiti zadatak koji se nađe pred nama, mali broj ljudi razmišljao je o tome šta se krije iza ove opcije.
Objašnjeno je to u epizodi emisije QI iz 2020. godine, gdje je voditeljica Sandi Toksvig otkrila o čemu je riječ. Isječak iz emisije sada je osvanuo na TikToku, a mnogi korisnici ostali su u čudu onim što su saznali.
"Nije poenta označiti taj kvadratić. Prava stvar je u onome kako ste se ponašali prije nego ste ga označili. Da budem iskrena, ne mogu otkriti sve pojedinosti, no ukratko govoreći, označite kvadratić i to web mjesto će izvršiti provjeru vaše historije pretraživanja. Primjerice, prije nego ste označili kvadratić pogledali ste nekoliko videozapisa s mačkama, svidio vam se tvit o Greti Thunberg, provjerili ste svoj Gmail - sve to ih navodi da misle kako se iza ekrana nalazi čovjek. U suštini, kada označite 'Ja nisam robot', upućujete stranicu da pogleda vaše podatke i sama odluči o čemu se radi. Ako računar nije siguran, tada vas upućuje da kliknete na fotografije protupožarnih hidranata".
Po svemu zaključujući, opcija "Ja nisam robot", zapravo je prikriveno odobrenje da date određenoj web stranici da "prečešlja" vašu historiju pregledavanja.
Meni vazda 4-5puta izbaciva da ponovim... i onda ponekad zna eror pa ponovo, valjda dok me kontaa pogubi se
a vazda sam se pitao odakle mi reklame na sesnaest.. jezika, ponekad mi znaju upast i Japanske reklame, ali jos ni jedne Kineske sto mi nije nikako u redu, tako da moram malo cesce do Kine
preko interneta hodam po svijetu a makeo iz kuce nisam
Buckethead wrote: ↑25/10/2022 09:29
Samo 2% ljudi na svijetu može istrčati maraton ispod 3h
nesto mi zvuci mnogo 2%... recimo da na svijetu postoji 7 milijardi ljudi (zadnje procjene kazu 7.9 milijardi), to bi znacilo da 140 miliona ljudi moze istrcati maraton ispod 3 sata... da tvrdnja kaze da 2% moze istrcati maraton (uopste), i nekako povjerovati...
Buckethead wrote: ↑25/10/2022 09:29
Samo 2% ljudi na svijetu može istrčati maraton ispod 3h
nesto mi zvuci mnogo 2%... recimo da na svijetu postoji 7 milijardi ljudi (zadnje procjene kazu 7.9 milijardi), to bi znacilo da 140 miliona ljudi moze istrcati maraton ispod 3 sata... da tvrdnja kaze da 2% moze istrcati maraton (uopste), i nekako povjerovati...
Onda sam se ja zajebao, vjerovatno je da samo 2% trkača može, a ne ljudi
da zohar obezglavljen moze da zivi 7 dana, da moze preziviti nuklearni rat, i da zivi s ljudima u simbiotskoj vezi odavnina, gdje su ljudi i njihova hrana ili otpatci, tu su i zohari, a mravi tek?, jos kako im zastrasujuce lice izgleda
Muškarac godinama živio u tržnom centru, a da to niko nije primjetio
Michael Townsend godinama je živio u sobi usred tržnog centra, a da to niko nije primijetio.
U tržni centar se uselio prije 15 godina kada je izbačen iz svoga stana.
Dok je razmišljao o različitim scenarijima, ugledao je reklamu za tržni centar i sjetio se da je jednom vidio praznu sobu u zgradi pa je ondje odlučio podići kamp.
Stvari su brzo izmakle kontroli i ubrzo je soba od 70 kvadrata opremljena foteljama i Play Stationom, a Michael je ondje dovodio i svoje prijatelje...
Mornar Popaj nesutrašivi hrabri i dobri lik iz crtanog filma je obeležio mnoga detinjstva i generacije. Verujemo da većina vas misli da je mornar Popaj izmišljena ličnost ali to nije tačno! Mornar Popaj zaista postojao u pravom životu!….
Popaj je zapravo zasnovan na stvarnoj osobi čije su karakteristike slične onima iz crtanog lika, a životna priča tog čoveka je neverovatna!
Mornara popaja je stvorio ga je Elzi Krisler Segar, poznati dizajner crtanih filmova koji je radio za Njujork tajms. Naime, Nev Iork Times je zamolio Segara 1919. godine da smisli novi lik iz crtanog filma koji će se pojaviti među mlađim generacijama.
Elzie Crisler Segar je bio iz grada zvanog Čester u Ilinoisu, SAD, u kojem je bilo mnogo zanimljivih ličnosti koje bi usvojio u svoje crtane filmove.
Mornar Popaj je bio stvarna osoba! Inspiracija za Popaja bio je Frank “Rocky” Fiegel (rođen 27 januara 1868 godine) koga su meštani prozvali “Roki”.
Frenk je emigrirao sa porodicom iz Poljske u Ameriku kao mlad. Veći deo svog života radio je kao barmen, a ne kao mornar, iako je uvek govorio da želi da plovi oko sveta.
Bio hrabar, imao je jaku bradu, debele ruke i pušio je kao odžak. Uvek bi nosio prugastu mornarsku majicu, kapu i nikada nije izlazio iz kuće bez lule za u ustima. Prirodna deformacija njegovog lica bila je to što je imao jedno oko veće od drugog, pa je tako dobio i nadimak “Pop-Eye.”
Jedna od retkih fotografija mornara popaja Frank Rocky Fiegel
Iako je voleo da ulazi u tuče, jer su ga ljudi smatrali nenormalno jakim za njegovu građu i godine, voleo je i da bude ljubazan i da pomogne drugima, posebo slabijima od sebe. Ove iste karakteristike su predstavljene u crtanim filmovima Popaj kroz glavnog junaka.
Segar je upoznao Frenka u lokalnom baru u Česteru gde je odmah znao da je to njegov lik iz snova. Njegovo srce je takođe bilo veliko, jer je voleo da se igra sa decom oko Čestera i priča im priče, a to je posebno inspirisalo dizajnera.
Lik je zaista eksplodirao i pojavio se u 500 novina širom Amerike, a kasnije, 1930-ih, čak je privukao pažnju širom sveta. Nažalost, Sejdžer je umro u 45. godini 1938. godine, a naš slavni crtani lik Frank Fiegel -mornar Popaj u 47 godini, 24 marta 1947.godine
Međutim, način na koji je Popaj prikazan početkom 1900-ih nije isti kao ono što je postao kasnije. Popaj je prvobitno bio poznat kao “Popaj, obalska straža”, a ne mornar. To je zato što su drugi karikaturisti pronašli novu osobu koja je definisala izgled lika.
Ako se pitate da li je bilo koji od dva “popaja“ (crtani i pravi) konzumirao velike količine spanaća, nikada se nije pominjalo, kaže se da je ideja iza spanaća koji daje moć Popaju stvorena kako bi se deca podstakla da jedu više spanaća
Ovo je grob pravog mornara popaja odnosno Franka “Rocky” Fiegela
Plašite se razgovora za posao? Vježbati možete u virtualnoj stvarnosti uz pomoć ove aplikacije
Niko ne voli razgovore za posao. Obično vas intervjuira nekoliko ljudi među kojima bude i pokoji šef te svi bulje u vas i rešetaju vas nezgodnim pitanjima. No zahvaljujući razvoju umjetne inteligencije (AI) i virtualne stvarnosti (VR) odsad bi vas na razgovoru za posao mogli ispitivati kompjuteri.
Mindy, model "žene budućnosti": Ovako će izgledati pripadnice ljepšeg spola za 800 godina
Mindy bi mogla biti žena budućnosti i to s pogrbljenim leđima, širokim vratom, rukom u obliku kandži, pa čak i drugim očnim kapcima.
"Pribavili smo naučna istraživanja i stručno mišljenje na stvaranju budućeg čovjeka čije se tijelo fizički promijenilo zbog dosljedne upotrebe pametnih telefona, laptopa i drugih tehnologija"
Godine gledanja u naše pametne telefone ili u ekrane kompjutera rezultirat će...
Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2, a njeno putovanje je za sovjetskog lidera Nikitu Hruščova bila još jedna pobjeda u svemirskoj utrci s Amerikancima.
Lajka je bila mješanka, pronađena na ulici u Moskvi, stara oko tri godine i teška šest kilograma.
"Naravno da smo znali da će uginuti na letu jer u ono doba nije bilo načina da je vratimo natrag", dodala je Kotovska.
"Zamolila sam je da mi oprosti, pomazila je zadnji put i zaplakala", prisjetila se njihovog oproštaja.
Iznenada, tijekom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je rasti i dosegla je 40 stepeni. Izolacija nije bila dovoljno dobra. Znanstvenici su se nadali kako bi Lajka mogla preživjeti osam do deset dana, ali uginula je od dehidracije nakon nekoliko sati.
Sovjetski radio je bez obzira na to danima izvještavao kako je Lajka dobro. Službena verzija glasila je da je Lajka uginula od otrova koji joj je podmetnut u hranu kako bi je se poštedjelo bolne smrti pri povratku na Zemlju. Moskva se te izmišljotine držala još godinama.
Satelit s Lajkinim ostacima izgorio je u atmosferi pet mjeseci kasnije, a prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mješanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u augustu 1960. godine.