arzuhal wrote:seln wrote:arzuhal wrote:
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom je li Bosnjak ili musliman. Naravno, moze se biti oboje, ali se moze biti i samo jedno.
Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine? Odnosno, ako neko ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga... zasto iz istih razloga ne izbjegava alkohol i vanbracni seks, o kladarama da ne govorimo?
Pa to sam i pokušao da objasnim (ovo zadnje što govoriš): ne jesti svinjetinu je jedan od najlakših propisa/zabrana koje se mogu ispuniti - kojih se može neko pridržavati, jer za svinjetinu ima dosta alternativa (generalno, u islamu ništa nije zabranjeno a da ne postoji neka vrsta halal alternative onome zabranjenom) - za
one ljude kojima pridržavanje te zabrane ne predstavlja nekakav čisto vjerski (odnosno bilo kakav vjerski) razlog nego više kulturološki. Kao kada Meša Selimović kaže da je Srbin u nacionalnom smislu, ali i da je "musliman", odnosno da potiče iz islamskog kulturno-civilizacijskog kruga, ima taj background...
Musliman-ateista, recimo to nekadašnjim rječnikom...
Ne sporim ja da neko može biti Bošnjak i ateista koji konzumira svinjetinu a da se opet smatra Bošnjakom, ništa manji od drugih...
Inače, pitanje identiteta je jedno od najlakših i ujedno najtežih pitanja i odgovora, to je stvar najdubljih i najvećih manipulacija i ubleha koju mnogi niti razumiju niti žele da razumiju...
De ba, arzo...
Zasto neko mora uopste piti alkohol? Zasto mora u kladionicu, za koju eto nema alternative? A alternativa za blud postoji: il zenidba ili slajfanje.
Ne radi se o alternativi. Ako je nesto haram, onda je haram i nema price o alternativi.
"O vjernici! Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso. I ono sto je u necije drugo ime zaklano, a ne u Allahovo"
" I sto dalje od bluda"
"O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje, odvratne su stvari"
Vidis li ti tu neku gradaciju? Alternativu?
Ja ne vidim.
Meni se cini da je tu u pitanju "ono cega se ja licno mogu odreci je vise haram od onoga cega se teze odricem".
Pitanje za tebe: je li po islamu veci grijeh svinjetina ili kladara?