Jedete li svinjetinu?
- Ajatolah_
#376 Re: Jedete li svinjetinu?
Znači samo eto da je bio malo drugačiji red riječi, naprimjer "zaslužuješ genocid ako jedeš svinjetinu", tad bi bilo OK, međutim smajli poslije ovako sročene rečenice je uvreda.
Koje banaliziranje... svašta.
- basicm
#377 Re: Jedete li svinjetinu?
Dobro je, vidim da jos ima ljudi sa dostojanstvom, dobro je...
- arzuhal
#378 Re: Jedete li svinjetinu?
Gledano s vjerskog, islamskog aspekta, ne konzumirati svinjetinu je jedan od najlakših propisa kojeg se neko može pridržavati, zabrana koja se najlakše može ispoštovati, haram s najviše halal-alternativa (govedina, ovčetina, itd), za razliku od nekih drugih (blud, kocka, alkohol, itd.). Zato je to, koliko god to smiješno i/ili licemjerno djelovalo za nekoga, ipak znak pripadnosti, odnosno jedna od konkretnih, možda smiješnih ali veoma ozbiljnih, odrednica ili niti nečijeg identiteta...
Ako taj vjerski momenat (kao ono u čemu se temelji sama zabrana, ono što je temeljni razlog zabrane) proširimo i na kulturološku ravan pa tu uključimo i one, kako reče @zvjezdica, "nominalne muslimane" - pripadnike jednog, da tako kažem, šireg kulturološko-civilizacijskog kruga koji nije određen samo i jedino, ali ipak podosta određenog i islamom - koji ne konzumiraju svinjetinu iz te kulturološke običajnosti i navike a ne iz vjerskih poriva i osjećaja vjerske obaveznosti,
onda imamo konzumaciju svinjetine kao svojevrsni marker ili odluku o svjesnom raskidu veze s tim kulturno-civilizacijskim krugom, s izlaskom iz njega iz dva moguća razloga: (1) nekakvog istinskog, iskrenog odbijanja bilo kakvih vjerskih, etničkih i drugih tradicijskih odrednica u svom identtetu kao bitnih, važnih i određujućih, i takvi konzumiraju svinjetinu bez nekog razmišljanja i razlikovanja svinjetine spram neke druge hrane ili (2) zbog kompleksa niže vrijednosti, isfrustriranosti i srama zbog svog vjersko-etničkog porijekla i bilo kakve pripadnosti islamu i muslimanima, a ovakvi obično svoju konzumaciju svinjetine naglašavaju i ističu, kao da je tu riječ o koraku na višu stepenicu kulturološke osvještenosti, civilizacijskom napretku i tome slično.
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
Ako taj vjerski momenat (kao ono u čemu se temelji sama zabrana, ono što je temeljni razlog zabrane) proširimo i na kulturološku ravan pa tu uključimo i one, kako reče @zvjezdica, "nominalne muslimane" - pripadnike jednog, da tako kažem, šireg kulturološko-civilizacijskog kruga koji nije određen samo i jedino, ali ipak podosta određenog i islamom - koji ne konzumiraju svinjetinu iz te kulturološke običajnosti i navike a ne iz vjerskih poriva i osjećaja vjerske obaveznosti,
onda imamo konzumaciju svinjetine kao svojevrsni marker ili odluku o svjesnom raskidu veze s tim kulturno-civilizacijskim krugom, s izlaskom iz njega iz dva moguća razloga: (1) nekakvog istinskog, iskrenog odbijanja bilo kakvih vjerskih, etničkih i drugih tradicijskih odrednica u svom identtetu kao bitnih, važnih i određujućih, i takvi konzumiraju svinjetinu bez nekog razmišljanja i razlikovanja svinjetine spram neke druge hrane ili (2) zbog kompleksa niže vrijednosti, isfrustriranosti i srama zbog svog vjersko-etničkog porijekla i bilo kakve pripadnosti islamu i muslimanima, a ovakvi obično svoju konzumaciju svinjetine naglašavaju i ističu, kao da je tu riječ o koraku na višu stepenicu kulturološke osvještenosti, civilizacijskom napretku i tome slično.
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
-
Zvijezdica91
#379 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa imas hrpu Bosnjaka koji nisu muslimani po vjeri, zasto bi oni trebali da ne jedu svinjetinu?Cossack wrote: Vjera nije ideologija a ona kaže da je zabranjeno jesti svinjetinu. Šta ti tu nije jasno? I kakve veze poštivanje vlastite vjere ima sa turboislamom? Iznijela si gomilu neistina, ne valja ti to.
Licno mi svinjetina generalno cak i nije nesto posebno ukusna: niti posebno volim slaninu ni svinjski rostilj i pecenje. Ali prsuta mi je dobra, sunka je dobra na hljebu
I da, nisam ni od ovih koji revoltiraju protiv roditelja pa namjerno jedu svinjetinu pred njima i glasno deklarisu agresivni ateizam zbog nekog inata. Naprotiv, ja nikada ne bih donijela svojim roditeljima svinjetinu recimo. Pa i izbjegavam jesti svinjetinu pred njima jer ih volim i jer ih ne zelim uzrujati i rastuziti bezveze.
Ali necu zbog nekog inata da ne kupim sebi pokoji sendvic sa sunkom kad mi dodje, ili da odbijem neko jelo ako se negdje sluzi samo zato sto ima svinjetine.
Nema ni svrhe ni logike.
- Connaisseur Karlin
#380 Re: Jedete li svinjetinu?
Niemand wrote:Bgm neki ljudi nisu dobri s glavom. Ja sam muslimanka, ne jedem svinjetinu, ne pijem alkohol i to je moja stvar, nit kome trebam objasnjavati zasto ni kako, al svejedno ne vidim zasto je provokacija prica o svinjetini i kakve ramazan veze ima s tim nit sto je neki ateista ne bi jeo samo zato sto su mu roditelji bili muslimani pa onda ide prica o ratu-takve su i pobili. Ide mi na zivce to prostituiranje vjere.
Svakom njegovo, al Bgm nidje veze. I ovi sto im je svinjsko meso vrhunac nekakvog kozmopolitizma a i ovi sto im je svinjsko meso nacionalna izdaja.
Sta vam je vise.
Teme koje jesu provokacija, vise vrijedjanje, su one od proslih godina tipa-sta ce ovi muslimani vani po iftarima nek iftare u tisini svog doma. Sta te briga ba, da jedem samo pola sata ranije ne bi niko otvaro temu, al ako odlucim otici vani jesti u tolko i tolko sati to je vrijedno ismijavanja. Al ova tema konkretno je smijesna i nista drugo.
Jedite sta hocete, dokle god to nije jelenko, podrazumijeva se.
ma bezveze je, genrelano receno, ovakve teme prihvatati kao provokaciju
narod sirom svijeta jede hranu od koje mi se povraca, npr. smdljiva siva jaja sa pilicama u Aziji i slicni specijaliteti
-
Zvijezdica91
#381 Re: Jedete li svinjetinu?
Svakom njegovo, al Bgm nidje veze. I ovi sto im je svinjsko meso vrhunac nekakvog kozmopolitizma a i ovi sto im je svinjsko meso nacionalna izdaja.
Sta vam je vise.
-
Zvijezdica91
#382 Re: Jedete li svinjetinu?
Inace sam prije bila dosta militantnija ateistkinja nego sto sam danas, ali covjek odraste i shvati neke stvari. Pa nisam ja ateista iz inata nekom drugom nego jbg, jednostavno zato sto ne vjerujem u Boga.
Zato i jedem svinjetinu kad mi pase ali ni ne "reklamiram" to sto jedem svinjetinu da bih sebi dokazala nekom. Kad sam sa svojima u porodicnoj kuci, ne jedem svinjetinu iz postovanja prema njima. Isto kao sto se moji prijatelji Srbi koji ne vjeruju u Boga krste kad slave Slavu sa svojima iako ne vjeruju u Boga... znaci niti ja ne odustanem od svinjetine niti se oni krste kad smo kod svojih zbog vjere nego zbog nekog postovanja prema svojima.
Imam prijatelja ateistu, Hrvata, koji odgovara s "ja to ne slavim" kad mu neko cestita Bozic
Nije da je moje da sudim ali to mi je cisto preseravanje 
Zato i jedem svinjetinu kad mi pase ali ni ne "reklamiram" to sto jedem svinjetinu da bih sebi dokazala nekom. Kad sam sa svojima u porodicnoj kuci, ne jedem svinjetinu iz postovanja prema njima. Isto kao sto se moji prijatelji Srbi koji ne vjeruju u Boga krste kad slave Slavu sa svojima iako ne vjeruju u Boga... znaci niti ja ne odustanem od svinjetine niti se oni krste kad smo kod svojih zbog vjere nego zbog nekog postovanja prema svojima.
Imam prijatelja ateistu, Hrvata, koji odgovara s "ja to ne slavim" kad mu neko cestita Bozic
- Connaisseur Karlin
#383 Re: Jedete li svinjetinu?
arzonja,arzuhal wrote:Gledano s vjerskog, islamskog aspekta, ne konzumirati svinjetinu je jedan od najlakših propisa kojeg se neko može pridržavati, zabrana koja se najlakše može ispoštovati, haram s najviše halal-alternativa (govedina, ovčetina, itd), za razliku od nekih drugih (blud, kocka, alkohol, itd.). Zato je to, koliko god to smiješno i/ili licemjerno djelovalo za nekoga, ipak znak pripadnosti, odnosno jedna od konkretnih, možda smiješnih ali veoma ozbiljnih, odrednica ili niti nečijeg identiteta...
hrana moze biti odrednice relgijsko idtnetieta , evo liste :
http://hprc-online.org/nutrition/warfig ... ligion.pdf
hrana moze biti , a i jeste, dio kulutroloskog idnetieta, specificni specijaiteti svake drzave
Arzonja, ne razumijem, zasto mislis da je neko poceo konzumirati svinjetinju jer je iskompleksiran i bez konkretne orijentacije u vlastitom identietu !?
- Connaisseur Karlin
#384 Re: Jedete li svinjetinu?
licno,mislim da je namjanje vazno sto ljudi jedu, ali neka budu i ostanu humaniZvijezdica91 wrote:Inace sam prije bila dosta militantnija ateistkinja nego sto sam danas, ali covjek odraste i shvati neke stvari. Pa nisam ja ateista iz inata nekom drugom nego jbg, jednostavno zato sto ne vjerujem u Boga.
Imam prijatelja ateistu, Hrvata, koji odgovara s "ja to ne slavim" kad mu neko cestita BozicNije da je moje da sudim ali to mi je cisto preseravanje
mislim da konzumiranje hrane je iskljucivo vezano za papanje i mislim da trebamo jesti ono sto volimo
previse se daje paznje necemu sto ne bi trebalo biti uzrok medjljudkih sukoba
- House
#385 Re: Jedete li svinjetinu?
klempa je najjeftinije meso. pitate li se zašto? zašto što kurcu ne valja! eto zašto.
lijepa puretina
lijepa puretina
-
Niemand
#386 Re: Jedete li svinjetinu?
Neki dan je bila na temi o popularnim stvarima nekakva ateisticka prica o vjernicima. Uz duzno postovanje svima njima, ja pola onih stvari ne shvatam, bukvalno taj termin militantni ateisti dobro opisuje to.Zvijezdica91 wrote:Inace sam prije bila dosta militantnija ateistkinja nego sto sam danas, ali covjek odraste i shvati neke stvari. Pa nisam ja ateista iz inata nekom drugom nego jbg, jednostavno zato sto ne vjerujem u Boga.
Imam prijatelja ateistu, Hrvata, koji odgovara s "ja to ne slavim" kad mu neko cestita BozicNije da je moje da sudim ali to mi je cisto preseravanje
Ljudi se dotakli ramazana, i njih kao neko bombarduje ramazanom, pa onda kao kako mozes u 21 stoljecu postiti i tako ta prica. Ja ne znam sta je tim ljudima, toliki broj krscana, muslimana, jevreja, hindusa, budista i ne znam ni ja kakvih vise religija, svi su vjernici, i sve je to glupo i nazadno. Pitam se jel isto tako mrze bozicno vrijeme i jel im smeta bombardovanje bozicnim filmovima, bozicnim pakiranjima svega i svacega il izdanja cokoladica za bozic i uskrs. Ono, blokirate svijet zbog lika rodjenog prije dvi hiljade godina. U njemackoj svako malo slave nekog sveca, i nek slave ljudi, ne vidim zasto bi to nekom smetalo il se trebalo zabraniti da se bi se bilo napredno. Bombarduju ateiste svecima.
Nidje veze. Meni je to sve zanimljivo i daleko od toga da mi ista od tog smeta. Bas gledam neki supermarketi izbacili nesto ko adventski kalendar za ramazan, ono s cokoladicama i to. I vjerovatno ima neke suplje price kako to nije duh ramazana ko i za bozic da je komercijalizovano i to, al to je stvarno lijepo za djecu.
Jedno je ne vjerovati u nesto, to je sasvim oke, al nesto sasvim drugo ta nekakva hinjska mrznja i ismijavanje. Ne znam sta bi se to meni trebalo desiti da idem okolo i ismijavam ateiste kako su glupi jer eto, vecina svijeta su pripadnici neke od religija, 'ta vi hocete.
Ljudi nemaju razumijevanja odavno. Ispravno je samo njihovo i sve drugo treba da se smakne sa puta.
- House
#387 Re: Jedete li svinjetinu?
muhamed ne samo da je bio prorok, već i zdravstveni radnik. 
- pecpec
#388 Re: Jedete li svinjetinu?
Tema otvorena za ramazan a postavlja se pitanje "jedete li svinjetinu? pitanje je samo za ljude koji su iz porodice koja je bosnjacka/ili muslimanske tradicije?"Niemand wrote: kakve ramazan veze ima s tim
Tebi ako ovo ne zvuci kao provokacija onda nemamo sta pricati.Da je tema kojim slucajem bila posvecena svima nebih je shvatio kao provokacija.
- House
#389 Re: Jedete li svinjetinu?
naravno da je provokacija maskiranih đikana. ali... baš za ramazan otvoriti temu ovakvog tipa! pa jbt.
- klaki
#390 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne jedem. Sto zbog religioznih tako i zbog higijenskih razloga. 99% vremena jedem pilice i krave 
-
Niemand
#392 Re: Jedete li svinjetinu?
@pecpec
Al slazem se, nemamo o cemu pricati u sustini. Sadeta voli otvarati besmislene teme svakako, al ako nekog ovo provocira, sta da vam kazem.
Pitanje je postavljeno ljudima iz muslimanskih porodica, to uopste ne znaci da su i sami vjernici. A na temi se uostalom javilo i dosta ateista koji su iz muslimanskih porodica i reklo da svejedno ne jedu, sto iz navike, sto iz 10tih razloga, a drugi su rekli da jedu. Ne vidim zasto bi nekom vjerniku bila ovo provokacija. Ne jedem, i? Da, ramazan je, i pitanje tada postavljeno, i?sadie_forever wrote:jedete li svinjetinu? pitanje je samo za ljude koji su iz porodice koja je bosnjacka/ili muslimanske tradicije?
Al slazem se, nemamo o cemu pricati u sustini. Sadeta voli otvarati besmislene teme svakako, al ako nekog ovo provocira, sta da vam kazem.
- Pandakonda
#393 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinjetinu u BiH ne jedu samo muslimani ili ateisti koji dolaze iz muslimanskih porodica, tako da ne vidim kome će drugom pitanje biti upućenopecpec wrote:Tema otvorena za ramazan a postavlja se pitanje "jedete li svinjetinu? pitanje je samo za ljude koji su iz porodice koja je bosnjacka/ili muslimanske tradicije?"Niemand wrote: kakve ramazan veze ima s tim
Tebi ako ovo ne zvuci kao provokacija onda nemamo sta pricati.Da je tema kojim slucajem bila posvecena svima nebih je shvatio kao provokacija.
- Ljakan
#394 Re: Jedete li svinjetinu?
Tema je provokacija prve klase samo se izgleda ovde vecina pravi blesava.Pitat bosnjake jedu li krme i sto ne jedu je isto kao da si pito srbina sto ne ide u dzamiju umjesto crkve.
- Pandakonda
#395 Re: Jedete li svinjetinu?
Neko je prije par dana postavio klip gdje je Bošnjak osvojio takmičenje u jedenju čvaraka u Prijedoru, tako da ništa nije isključenoLjakan wrote:Tema je provokacija prve klase samo se izgleda ovde vecina pravi blesava.Pitat bosnjake jedu li krme i sto ne jedu je isto kao da si pito srbina sto ne ide u dzamiju umjesto crkve.
- Pandakonda
#396 Re: Jedete li svinjetinu?
Prvo mjesto Mirsad Mrkalj, drugo mjesto Emir Hodžić
- Ljakan
#397 Re: Jedete li svinjetinu?
Ima bosnjaka nevjernika kao i ostalih sto ne vjeruju to je njihova stvar ali po islamu je zabranjeno jest krme i cemu onda pitat nekog sto ga ne jede ako je musliman kad je sve jasno imalo panetnoj osobi.Bolje da je otvorila temu tipa kolko ima ateista bosnjaka,dosla bi do istog odgovora ako je to vec zanima.
- klaki
#398 Re: Jedete li svinjetinu?
ovo je top mesoHouse wrote:
- medvjed23
#399 Re: Jedete li svinjetinu?
svijet, a posebno ovaj njegov virtualni dio, je pun "misionara" (za rok protiv narodne muzike, za vjeru protiv ateizma, za ateizam protiv vjere, za rumunske crno-bijele filmove protiv američkog mejnstrima, za nezavisne samosvjesne žene od karijere protiv domaćica itd.) koji imaju potrebu da se ohole omalovažavajući tuđe životne izbore.. znaju oni biti trunku iritantni, al opet, njima je najgore, jer ne mogu iz svoje kože.. zaglavili su 24/7 sa tom frustracijom koju nose i potrebom da stalno nekome nešto dokazuju..Niemand wrote:
Ljudi se dotakli ramazana, i njih kao neko bombarduje ramazanom, pa onda kao kako mozes u 21 stoljecu postiti i tako ta prica.
Jedno je ne vjerovati u nesto, to je sasvim oke, al nesto sasvim drugo ta nekakva hinjska mrznja i ismijavanje. Ne znam sta bi se to meni trebalo desiti da idem okolo i ismijavam ateiste kako su glupi jer eto, vecina svijeta su pripadnici neke od religija, 'ta vi hocete.
Ljudi nemaju razumijevanja odavno. Ispravno je samo njihovo i sve drugo treba da se smakne sa puta.
svijet bi bio puno sretnije i opuštenije mjesto kad bi ljudi usvojili onu jednostavnu: živi i pusti druge da žive.. al dabogda da to ikad postane opšteprihvaćen princip..
- sadie_forever
#400 Re: Jedete li svinjetinu?
Pandakonda wrote:
Prvo mjesto Mirsad Mrkalj, drugo mjesto Emir Hodžić
vidi se po njima da su neki nacitani kozmopoliti svi odreda