Jedete li svinjetinu?
-
Bodkin
#3501 Re: Jedete li svinjetinu?
Sve se istrazivanja vade, a onda ne vakcinisu djecu
- triconja
#3502 Re: Jedete li svinjetinu?
Toliko istine u jednoj recenici da more nadjacat 99% naprdjivanja na svim temama po pitanju tih diskusijaMaraschino wrote: Jedan krscanin iz Iraka(ime mu Sabah) ulazi u restoran i naziva selam. Svi mu odgovorise osim Jakova(koji se cinicki nasmija) i jednog jade iz V.Kladuse koji kaze da se kod njih ne naziva selam nego ''dobar dan''.
- triconja
#3503 Re: Jedete li svinjetinu?
To se u praksi zove prirodna selekcija i veoma je dobro da se tako radiBodkin wrote:Sve se istrazivanja vade, a onda ne vakcinisu djecu
- Bloo
- Globalna šefica
#3504 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne spadam niti u jednu od tri grupacije, ali u određenim situacijama koristim čestitke koje su uobičajene (Bajrami, Božići, Uskrsi itd.), a nazivanje selama kao pozdrava koristim u objektima u kojima većina ljudi tako pozdravlja. Ne možeš izjednačavati selam kao pozdrav i Hristos se rodi kao čestitku za Božić. Ja se nisam susretala sa pozdravima pomoz Bog i ostalim u Sarajevu, jedino u manjim sredinama. Mislim da bi me neki prijatelj koji je Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac pravo čudno pogledao da ga u sred grada pozdravim sa Pomoz Bog...Maraschino wrote: Isto mi je pricao moj djed(rahmetli) nekada davno kako je fino svakoga pozdraviti onako kako najvise voli pa bi on pokojnom Iliji ''pomoze Bog Iljo'' a on bi uz osmjeh odgovorio.
E sada, je li to vazi zamo za Bosnjake ili za svakoga?
Ja ne cuh nikada nikoga da nazva selam. Do skora bi svakome(pravoslavcima i katolicima) upucivao cestitke bas onako kako ih oni najvise vole ali rijetko ili nikada ne dobih kako ja volim...otuda moje veliko razocarenje u takve ljude.
Jedan krscanin iz Iraka(ime mu Sabah) ulazi u restoran i naziva selam. Svi mu odgovorise osim Jakova(koji se cinicki nasmija) i jednog jade iz V.Kladuse koji kaze da se kod njih ne naziva selam nego ''dobar dan''.
Sto se tice svinjetine, neka jede sta ko hoce.
Dobar dan je univerzalan pozdrav koji nema veze niti sa jednom konfesijom i značenje je lijepo. Isto je normalno da se koristi u svakodnevnim situacijama i prilikom ulaska u granap, javne institucije itd. Kao i doviđenja.
Nikom na čelu ne piše ko je i šta je.
- Maraschino
#3505 Re: Jedete li svinjetinu?
Ima jedan doktor ortoped na UKCT koji je hadzija. Sjecam se u toku rata kada ide u vizitu na vratima izreda sve pozdrave, zavrsi svoj dio posla i ponudi ako ko zeli neku vjersku literaturu(za svakoga je imao po nesto).
Ja nemam tih problema. Zavisno od situacije do situacije tako se i ponasam ALI ne razumijem pojedince kojima smeta bilo kakav ''tudji'' pozdrav ili nacin izrazavanja bliskosti.
Ja nemam tih problema. Zavisno od situacije do situacije tako se i ponasam ALI ne razumijem pojedince kojima smeta bilo kakav ''tudji'' pozdrav ili nacin izrazavanja bliskosti.
- dječak sa šibicama
#3506 Re: Jedete li svinjetinu?
Naravno da ce iracanin nazvati selam jer je selam arapski pozdrav i znaci "mir sa vama".
Pomoz Bog je na bosanskom pomogao ti Bog i svako razumije.
Da ja njemu na selam odgovrim na bosanskom "mir i sa tobom" sto znaci alejkumu selam, on bi se uvrijedio. Kao sto se ovdje neki uvrijede kad kazes "sretan Bajram". O cemu dalje.
Da ja njemu na selam odgovrim na bosanskom "mir i sa tobom" sto znaci alejkumu selam, on bi se uvrijedio. Kao sto se ovdje neki uvrijede kad kazes "sretan Bajram". O cemu dalje.
-
kakavdanakneiskustvu
#3507 Re: Jedete li svinjetinu?
problemnatravunu wrote:Ja sam upoznao dosta ljudi , pogotovo iz Sa koji su otvoreno rekli "ja sam musliman po imenu", ali ne vjerujem u ta s_anja živim kao hoću i mogu, jedem i pijem šta želim, i šta si mogu priuštiti, a sticajem prilika sam, KEMO, MIRSAD, FUAD, SUAD, MUJO....
POŠTENO!
pa ko zdravo razumski moze vjerovati u te neke bajke?
-
moonca
#3508 Re: Jedete li svinjetinu?
Koje bajke?kakavdanakneiskustvu wrote:problemnatravunu wrote:Ja sam upoznao dosta ljudi , pogotovo iz Sa koji su otvoreno rekli "ja sam musliman po imenu", ali ne vjerujem u ta s_anja živim kao hoću i mogu, jedem i pijem šta želim, i šta si mogu priuštiti, a sticajem prilika sam, KEMO, MIRSAD, FUAD, SUAD, MUJO....
POŠTENO!
- arzuhal
#3509 Re: Jedete li svinjetinu?
Meni je najvažnije da ja, sa svoje strane, zbog sebe samog ispoštujem Drugog i pozdravim ga pozdravom ili mu čestitam blagdan na onaj način na kojeg on inače čestita, voli da bude pozdravljen i sl.
A to hoće li Drugi uzvratiti jednako prema meni, to već nije moje i nije me briga, to Drugom pripada, skupa s obrazom i svim njegovim razlozima da nešto čini ili ne (osim ako ne zna).
A to hoće li Drugi uzvratiti jednako prema meni, to već nije moje i nije me briga, to Drugom pripada, skupa s obrazom i svim njegovim razlozima da nešto čini ili ne (osim ako ne zna).
Last edited by arzuhal on 01/07/2018 15:34, edited 1 time in total.
-
moonca
#3510 Re: Jedete li svinjetinu?
U pravu si.dječak sa šibicama wrote:Naravno da ce iracanin nazvati selam jer je selam arapski pozdrav i znaci "mir sa vama".
Zbilja je postalo neugodno kako i kojim rijecima se pozdravljati a da ne dodaju e, ovako se kaze. Pogotovo cestitanje praznika.
Ma, odmah, djez, kako si- preskocim uvod...
-
kakavdanakneiskustvu
#3511 Re: Jedete li svinjetinu?
a opet ima ljudi koji ti na dobar dan nema teorije da ce odgovoriti,ni na zdravo,ne znam sto im to smetaBloo wrote:Ne spadam niti u jednu od tri grupacije, ali u određenim situacijama koristim čestitke koje su uobičajene (Bajrami, Božići, Uskrsi itd.), a nazivanje selama kao pozdrava koristim u objektima u kojima većina ljudi tako pozdravlja. Ne možeš izjednačavati selam kao pozdrav i Hristos se rodi kao čestitku za Božić. Ja se nisam susretala sa pozdravima pomoz Bog i ostalim u Sarajevu, jedino u manjim sredinama. Mislim da bi me neki prijatelj koji je Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac pravo čudno pogledao da ga u sred grada pozdravim sa Pomoz Bog...Maraschino wrote: Isto mi je pricao moj djed(rahmetli) nekada davno kako je fino svakoga pozdraviti onako kako najvise voli pa bi on pokojnom Iliji ''pomoze Bog Iljo'' a on bi uz osmjeh odgovorio.
E sada, je li to vazi zamo za Bosnjake ili za svakoga?
Ja ne cuh nikada nikoga da nazva selam. Do skora bi svakome(pravoslavcima i katolicima) upucivao cestitke bas onako kako ih oni najvise vole ali rijetko ili nikada ne dobih kako ja volim...otuda moje veliko razocarenje u takve ljude.
Jedan krscanin iz Iraka(ime mu Sabah) ulazi u restoran i naziva selam. Svi mu odgovorise osim Jakova(koji se cinicki nasmija) i jednog jade iz V.Kladuse koji kaze da se kod njih ne naziva selam nego ''dobar dan''.
Sto se tice svinjetine, neka jede sta ko hoce.
Dobar dan je univerzalan pozdrav koji nema veze niti sa jednom konfesijom i značenje je lijepo. Isto je normalno da se koristi u svakodnevnim situacijama i prilikom ulaska u granap, javne institucije itd. Kao i doviđenja.
Nikom na čelu ne piše ko je i šta je.
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 01/07/2018 15:37, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#3512 Re: Jedete li svinjetinu?
moonca wrote:Koje bajke?kakavdanakneiskustvu wrote:problemnatravunu wrote:Ja sam upoznao dosta ljudi , pogotovo iz Sa koji su otvoreno rekli "ja sam musliman po imenu", ali ne vjerujem u ta s_anja živim kao hoću i mogu, jedem i pijem šta želim, i šta si mogu priuštiti, a sticajem prilika sam, KEMO, MIRSAD, FUAD, SUAD, MUJO....
POŠTENO!
pa te iz tih kao svetih knjiga
- Bloo
- Globalna šefica
#3513 Re: Jedete li svinjetinu?
kakavdanakneiskustvu wrote:
a pet ima ljudi koji ti na dobar dan nema teorije da ce odgovoriti,ni na zdravo,ne znam sto im to smeta
Najkrvavije mi je kad mi na moje doviđenja u apoteci kažu Prijatno....a ja tamo izlazim sa kesom punom lijekova po koje ću se vratiti idući mjesec opet.
Kakvo ba prijatno, pola lijekova mi izazivaju bol u želucu..
- arzuhal
#3514 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa šta treba da ti poželi? Nada se žena da će sve biti ok...E kada kupiš ćukeće ili mačije hrane pa ti to kažu, onda se kofrči...Bloo wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
a pet ima ljudi koji ti na dobar dan nema teorije da ce odgovoriti,ni na zdravo,ne znam sto im to smeta
Najkrvavije mi je kad mi na moje doviđenja u apoteci kažu Prijatno....a ja tamo izlazim sa kesom punom lijekova po koje ću se vratiti idući mjesec opet.![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#3515 Re: Jedete li svinjetinu?
Bloo wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
Najkrvavije mi je kad mi na moje doviđenja u apoteci kažu Prijatno....a ja tamo izlazim sa kesom punom lijekova po koje ću se vratiti idući mjesec opet.![]()
da, i do vidjenja je izumrlo ko pozrdav
- triconja
#3516 Re: Jedete li svinjetinu?
Stae, hoš se tuc pozdravima? Nema cinicnijeg pozdrava od zdravo, eto imam i ja konja za trkuBloo wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
-
moonca
#3517 Re: Jedete li svinjetinu?
Evo opet moram da reagujemBloo wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
Mislim, one nude servis prodaje- prihvatljivo mi je to prijatno. Mislim da bi mi teze bilo da me sazaljeva.
- triconja
#3518 Re: Jedete li svinjetinu?
Eee, kako su ljudi dobri glumci samo da znasmoonca wrote: Mislim, one nude servis prodaje- prihvatljivo mi je to prijatno. Mislim da bi mi teze bilo da me sazaljeva.
-
moonca
#3519 Re: Jedete li svinjetinu?
Kako to mislis>triconja wrote:Eee, kako su ljudi dobri glumci samo da znasmoonca wrote: Mislim, one nude servis prodaje- prihvatljivo mi je to prijatno. Mislim da bi mi teze bilo da me sazaljeva.
Neka glume, ako nam pruzaju ugodnost.
- Bloo
- Globalna šefica
#3520 Re: Jedete li svinjetinu?
Zato što sve manje čujem do viđenja kao neki opšteprihvaćeni pozdrav neobojen nacionalnim ili religijskim. Odnosno dočeka me tišina.moonca wrote:Evo opet moram da reagujemBloo wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
Kakvo ba prijatno, pola lijekova mi izazivaju bol u želucu.., zasto ti to smeta-pa i kada dodjem kod dr- rukuje se, kaze kako si- eto ja 'nako navratila..
Mislim, one nude servis prodaje- prihvatljivo mi je to prijatno. Mislim da bi mi teze bilo da me sazaljeva.
Prijatno se koristi kada jedem.
Prijatan dan Vam želim - u određenim situacijama, kao što si i rekla u uslužnim djelatnostima.
Po mogućnosti nemoj u apoteci, jer većini raje koja izlaze odatle dan definitivno nije prijatan
Kaže kako si jer je moron koji ne zna kako da se pozdravi jer možda misli da ćeš se uvrijediti na dobar dan koji je percipiran kao pozdrav određene etnije, što je notorna budalaština.
Doviđenja i dobar dan - javne institucije, opšta mjesta.
Hvaljen Isus kad uđem u crkvu il vidim časnu.
Selam - u džamijama ili prema ljudima za koje znam da se pozdravljaju selamom.
Najbolje bi bilo da kao u nekoj epizodi Black Mirrora prvo skeniramo osobu i vidimo preferencije ka pozdravljanju
- Bloo
- Globalna šefica
#3521 Re: Jedete li svinjetinu?
arzuhal wrote:Pa šta treba da ti poželi? Nada se žena da će sve biti ok...E kada kupiš ćukeće ili mačije hrane pa ti to kažu, onda se kofrči...Bloo wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
dobar...
Zapravo jezički interesantna dilema. Da li je uobičajenija konstrukcija Ugodan dan Vam/ti želim ili Prijatan dan?
-
Bodkin
#3522 Re: Jedete li svinjetinu?
Kakva glupost. Gdje god odem pozdravljam ili na eng ili na domacem jeziku. Naucis par rijeci jebote. Ali ne, dodje iracanin i na svom jeziku pozdravlja i ljudi kod kojih to ima odredjene konotacije ne zele da odgovore i sad je to problem. Bjezi bolantriconja wrote:Toliko istine u jednoj recenici da more nadjacat 99% naprdjivanja na svim temama po pitanju tih diskusijaMaraschino wrote: Jedan krscanin iz Iraka(ime mu Sabah) ulazi u restoran i naziva selam. Svi mu odgovorise osim Jakova(koji se cinicki nasmija) i jednog jade iz V.Kladuse koji kaze da se kod njih ne naziva selam nego ''dobar dan''.
- triconja
#3523 Re: Jedete li svinjetinu?
Najveci problem u bosni je to sto ljudi ne pridaju nikakav znacaj propagandi i indoktrinaciji i onda imas sta imas, mrznju i tako to. Jer psihologija i sociologija je za mlakonje, jelteBodkin wrote:Kakva glupost. Gdje god odem pozdravljam ili na eng ili na domacem jeziku. Naucis par rijeci jebote. Ali ne, dodje iracanin i na svom jeziku pozdravlja i ljudi kod kojih to ima odredjene konotacije ne zele da odgovore i sad je to problem. Bjezi bolantriconja wrote:Toliko istine u jednoj recenici da more nadjacat 99% naprdjivanja na svim temama po pitanju tih diskusijaMaraschino wrote: Jedan krscanin iz Iraka(ime mu Sabah) ulazi u restoran i naziva selam. Svi mu odgovorise osim Jakova(koji se cinicki nasmija) i jednog jade iz V.Kladuse koji kaze da se kod njih ne naziva selam nego ''dobar dan''.
-
moonca
#3524 Re: Jedete li svinjetinu?
To je interesantno i zabrinjavajuce. Bilo je nekih incidenata, sto ukazuje na to.?Bloo wrote:
Zato što sve manje čujem do viđenja kao neki opšteprihvaćeni pozdrav neobojen nacionalnim ili religijskim. Odnosno dočeka me tišina.
Prijatno se koristi kada jedem.
Prijatan dan Vam želim - u određenim situacijama, kao što si i rekla u uslužnim djelatnostima.
Po mogućnosti nemoj u apoteci, jer većini raje koja izlaze odatle dan definitivno nije prijatanpogotovo onima koji izlaze sa teškim medikamentima.
Kaže kako si jer je moron koji ne zna kako da se pozdravi jer možda misli da ćeš se uvrijediti na dobar dan koji je percipiran kao pozdrav određene etnije, što je notorna budalaština.
Doviđenja i dobar dan - javne institucije, opšta mjesta.
Hvaljen Isus kad uđem u crkvu il vidim časnu.
Selam - u džamijama ili prema ljudima za koje znam da se pozdravljaju selamom.
Najbolje bi bilo da kao u nekoj epizodi Black Mirrora prvo skeniramo osobu i vidimo preferencije ka pozdravljanju
Opet, razumijem te i ako su teski medikamenti-nisam imala licno to iskustvo,zao mi je ako ti imas, ali opet bih radije da me ne
sazaljeva. ne oni, jer s njima bi trebalo da nastupi olaksanje. Ili ti kaze do vidjenja--dakle, doci ces opet - nema ti spasa,
Sve je to do naseg mozga i kako koju situaciju procesiramo.
- Bloo
- Globalna šefica
#3525 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne vidim korelaciju između prijatno, do viđenja i sažaljenja.moonca wrote:
To je interesantno i zabrinjavajuce. Bilo je nekih incidenata, sto ukazuje na to.?
Opet, razumijem te i ako su teski medikamenti-nisam imala licno to iskustvo,zao mi je ako ti imas, ali opet bih radije da me ne
sazaljeva. ne oni, jer s njima bi trebalo da nastupi olaksanje. Ili ti kaze do vidjenja--dakle, doci ces opet - nema ti spasa,
Sve je to do naseg mozga i kako koju situaciju procesiramo.
Do viđenja - možda će biti viđenja, možda neće.