SUBNOR - Savez Udruženja Boraca Narodnooslobodilačkog Rata
Jebeni engleski
-
chicha-glisha
#126 Re: Jebeni engleski
... kad nasi novinari SUBNOR kad je neko obiljezavanje necega iz NOR-a, izgovore sAbnor...akcenat na novinare Hayata

- ružmarin-a
#127 Re: Jebeni engleski
MoHiKaNaC wrote:Prije mozda godinu dana zove mene i u mene mi jednu kolegicu, direktorica u naske...
...i kaze, eto sutra cete sa predstavnicima drugih sektora imati prvi kik of (valjda kick off). Naravno mi je onako izbezumljeno gledamo i pitamo ''a sta je kik of'', a ona ce ''pa ne znam, valjda neki sastanak''. Frcaju se i kod nas na poslu ljudi ne samo rijecima koje imaju adekvatnu zamjenu vec i onima koje apsolutno ne razumiju...
Nije bas u skladu s temom al' mi pade na pamet. Cuo sam za neki sastav na eng. gdje je ucenik napisao:
She has guilty legs...
i moj rukovodilac kaže : seriozan (ozbiljan) od engl. serious, al on je stranac, pa hajd da ga čovjek razumije, al' ovi naši vole da se prave englezi, pa vole, bitno je da se upotrebi strana riječ, misleći pritom da su pametniji, a nemaju pojma ni o značenju upotrebljene...
tako je to u današnjoj fridom govora
-
arabeska
#128 Re: Jebeni engleski
osipam se kad naši 'umovi' kažu da su DUBIOZNO pregledali dokumente,
misleći da dubiozno znači pažljivo, dubokoumno, a ne sumnjivo

misleći da dubiozno znači pažljivo, dubokoumno, a ne sumnjivo
-
Klodovik
#129 Re: Jebeni engleski
Precisely? Znači, Arkan je kao vođa navijača Crvene Zvezde bio cheerleader? Da nekome trebaš objasniti ko je on bio, rekla bi "Arkan was a cheerleader?" Sa crveno-bijelim pom-pons?Latina wrote:Klodovik wrote:Final-year student jednostavno ne ide. Apsolvent je "a senior undergraduate who has completed his course of study but has not taken his final examinations". Da ne kompliciramo dodatno sa apsolventskim stažom ili apsolventskim rokom.Nevjerovatno.
![]()
Rijec apsolvent se ne koristi u engleskom jeziku, tako da je "final year student" najblizi zadatom pojmu.
Precisely.Cheerleader je "vođa navijača/navijačica"? Još će ispasti da je npr. Amir Puzić Džine bio cheerleader.
Cheerleader = one that calls for and directs organized cheering (as at a football game)
http://www.merriam-webster.com/dictionary/cheerleader
Ako već govorimo o rječnicima, Bujas cheerleader lijepo objašnjava sa "član ritmičke ekipe koja nastupa u toku utakmice, predvodeći kolektivno navijanje".
Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
- Fratris
#130 Re: Jebeni engleski
Ne znam kako je u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali u SAD-u i Kanadi termin za aposlventa ne postoji jer taj koncept ne postoji. Ispiti imaju vrlo precizan termin, ili par dana nakon zavrsetka nastave ili cak na zadnjem casu/satu.Klodovik wrote: Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
-
Klodovik
#131 Re: Jebeni engleski
Da, to je jasno. Slažem se.Fratris wrote:Ne znam kako je u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali u SAD-u i Kanadi termin za aposlventa ne postoji jer taj koncept ne postoji. Ispiti imaju vrlo precizan termin, ili par dana nakon zavrsetka nastave ili cak na zadnjem casu/satu.Klodovik wrote: Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
- tatjanamster
#132 Re: Jebeni engleski
I kad te neko pita šta si, ti bi mu tostvarno sve rekaoKlodovik wrote:Precisely? Znači, Arkan je kao vođa navijača Crvene Zvezde bio cheerleader? Da nekome trebaš objasniti ko je on bio, rekla bi "Arkan was a cheerleader?" Sa crveno-bijelim pom-pons?Latina wrote:Klodovik wrote:Final-year student jednostavno ne ide. Apsolvent je "a senior undergraduate who has completed his course of study but has not taken his final examinations". Da ne kompliciramo dodatno sa apsolventskim stažom ili apsolventskim rokom.Nevjerovatno.
![]()
Rijec apsolvent se ne koristi u engleskom jeziku, tako da je "final year student" najblizi zadatom pojmu.
Precisely.Cheerleader je "vođa navijača/navijačica"? Još će ispasti da je npr. Amir Puzić Džine bio cheerleader.
Cheerleader = one that calls for and directs organized cheering (as at a football game)
http://www.merriam-webster.com/dictionary/cheerleader
Ako već govorimo o rječnicima, Bujas cheerleader lijepo objašnjava sa "član ritmičke ekipe koja nastupa u toku utakmice, predvodeći kolektivno navijanje".
Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
Bože me sačuvaj, lijepi bosanski
- tatjanamster
#133 Re: Jebeni engleski
Ili još bolje,MoHiKaNaC wrote:Prije mozda godinu dana zove mene i u mene mi jednu kolegicu, direktorica u naske...
...i kaze, eto sutra cete sa predstavnicima drugih sektora imati prvi kik of (valjda kick off). Naravno mi je onako izbezumljeno gledamo i pitamo ''a sta je kik of'', a ona ce ''pa ne znam, valjda neki sastanak''. Frcaju se i kod nas na poslu ljudi ne samo rijecima koje imaju adekvatnu zamjenu vec i onima koje apsolutno ne razumiju...
Nije bas u skladu s temom al' mi pade na pamet. Cuo sam za neki sastav na eng. gdje je ucenik napisao:
She has guilty legs...
prevod sa engleskog na bosanski
ENG: We were in forn of the mirror.
BHS: Mi smo bili u frontalno od ogledala.
PS. Sad se sjetih kad je prijateljicina kćerka trebala u IV osnovne odnijeti tekst na engleskom nastavnici da pregleda,
ja sve napisala, bila neka tema vezana za muziku, i dala prijateljici i mala odnijela u školu
I sad je njoj, ova, rekla da prevede sve napisano.
I ona je prevodila, i kad je rekla da joj je omiljena pjevačica Vjera Brežuljak, nastavnica zamalo nije pala sa stolice
Mala djeca, šta će
- tinchy
#134 Re: Jebeni engleski
Cuj ne pika seVares City wrote:Ne pika se,..tinchy wrote:Kaze se flyonTVares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,.....![]()
![]()
![]()
Sta bi sa poguzijom
Pa joj ovaj poguzija ispade bezobrazan na engleskom
Al' evo.. poguzija = byfuckI (i)
-
Vertigo
#135 Re: Jebeni engleski
Neelix wrote: al kad mi neko kaze "jutros sam SE ustao", hoce mi bit nesto
mislim da je ovo dio beogradskog govorasistem wrote:a setam se ?
a mozda se i varam, pa ako neko zna...
- sistem
#136 Re: Jebeni engleski
tacno, to je beogradski, kao i skijam seVertigo wrote:Neelix wrote: al kad mi neko kaze "jutros sam SE ustao", hoce mi bit nestomislim da je ovo dio beogradskog govorasistem wrote:a setam se ?i postao moderan u Sarajevu krajem 80-tih.
s druge strane, u sarajevu je u neka doba bila moda da se 'se' ukine tamo gdje ide - sta radis? evo odmaram ....
- tatjanamster
#137 Re: Jebeni engleski
pa kud baš u sridu...Vertigo wrote:Neelix wrote: al kad mi neko kaze "jutros sam SE ustao", hoce mi bit nestomislim da je ovo dio beogradskog govorasistem wrote:a setam se ?i postao moderan u Sarajevu krajem 80-tih.
Uvijek dodajem SE.....
-
Klodovik
#138 Re: Jebeni engleski
To već ovisi o datoj situaciji i kontekstu. U slučaju da se čovjek prijavljuje na neku stipendiju ili se nalazi u situaciji u kojoj mora biti jako precizan u pogledu svog studentskog statusa (ako je u pitanju prevod nekih zvaničnih dokumenata, uvjerenja o položenim ispitima i slično), gledao bih da budem što jasniji u izrazu i opisu.tatjanamster wrote:
I kad te neko pita šta si, ti bi mu tostvarno sve rekao![]()
Bože me sačuvaj, lijepi bosanski
A u nekom neformalnom razgovoru u dva ujutro u kafani i uz glasnu muziku odgovor bi svakako bio jednostavniji.
- studeni76
- tatjanamster
#141 Re: Jebeni engleski
swift wrote:Poguzija='alf ass and me
- vonunwerth
#142 Re: Jebeni engleski
Vares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,.....![]()
Ili POGUZIJA,..![]()
Ma kakav engleski,.![]()
![]()
poguzija - ON FUCK I
-
duboka_misao
#143 Re: Jebeni engleski
ne radimo uoci Bajrama = we are not working in the eyes of Bajram 
- hakazvaka
#144 Re: Jebeni engleski
ilivonunwerth wrote:Vares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,.....![]()
Ili POGUZIJA,..![]()
Ma kakav engleski,.![]()
![]()
poguzija - ON FUCK I
poguzija - fucked i
- vonunwerth
#145 Re: Jebeni engleski
hakazvaka wrote:ilivonunwerth wrote:Vares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,.....![]()
Ili POGUZIJA,..![]()
Ma kakav engleski,.![]()
![]()
poguzija - ON FUCK I
poguzija - fucked i
pa napisah on fuck i (I)
- plemba
#146 Re: Jebeni engleski
Pričam sam sa sobom - I'M TALKING ALONE WITH THE ROOM. 
- shape of despair
#148 Re: Jebeni engleski
punoljetan - fullsummer
- plemba
#149 Re: Jebeni engleski
Napet sam - I'M ON FIVE.
- Chopper_Horrace
#150 Re: Jebeni engleski
poguzija hmmmmVares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,.....![]()
Ili POGUZIJA,..![]()
Ma kakav engleski,.![]()
![]()
on butt me too hahahahaha