Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
-
damir75
#1 Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Zanima me Vaše mišljenje o davanju našeg novca ( http://www.sarajevo-x.com/sport/rukomet ... #komentari ) za finansiranje razno raznih sprtskih klubova! Ovaj primjer sa RK Bosnom koja je dobila 300 000KM!! od BH Gasa, koji svake sezone povećava cijena svojih usluga i koji posluje sa gubitkom, je za mene klasičan kriminal za koji treba da odgovara menadžment ovog JP!!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Ne znam šta da kažem,...Trošim i plaćam gas, a nekada, u najljepšim godinama svoga života sam trenirao rukomet.
Neuspješno, doduše, ali samo treniranje je bilo ogromno zadovoljstvo,...I nezaboravno,...
I tada smo imali sponzore u vidu nekih opštinskih firmi, opštine i Grada. Bili smo sklonjeni sa ulice, stasavali u ''zdrav duh u zdravom tijelu''.
Međutim, vrijeme je kapitalizma i sve se plaća,...
Odgovore na pitanje kako finansirati vrhunski i opštenarodni sport, sklanjanje omladine sa ulica i udaljavanje od loših navika, droge, duhana, kocke,...USA filmova...Ostavljam pametnijim od mene da odgovore.
Neuspješno, doduše, ali samo treniranje je bilo ogromno zadovoljstvo,...I nezaboravno,...
I tada smo imali sponzore u vidu nekih opštinskih firmi, opštine i Grada. Bili smo sklonjeni sa ulice, stasavali u ''zdrav duh u zdravom tijelu''.
Međutim, vrijeme je kapitalizma i sve se plaća,...
Odgovore na pitanje kako finansirati vrhunski i opštenarodni sport, sklanjanje omladine sa ulica i udaljavanje od loših navika, droge, duhana, kocke,...USA filmova...Ostavljam pametnijim od mene da odgovore.
- Korisnicko ime
#3 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Sve dok se ne donese zakon o sportu ovakvo finansiranje ce biti ako ne netransparentno onda bar nesistemsko. Zavisice od toga ko iz uprave klubova je veci haver s nekim direktorom javnih preduzeca...
Tacno je da je svaka marka ulozena u rad sportskih klubova dobro ulozena marka jer pomaze sklanjanju djece i omladine s ulice ali bi trebao postojati neki sistem gdje bi se novac ravnomjernije rasporedjivao a ne RK Bosna 300,000 KM a nekom karate klubu nista...
Znaci, sistem a ne jaransko prebacivanje love javnih preduzeca samo nekim klubovima...
Tacno je da je svaka marka ulozena u rad sportskih klubova dobro ulozena marka jer pomaze sklanjanju djece i omladine s ulice ali bi trebao postojati neki sistem gdje bi se novac ravnomjernije rasporedjivao a ne RK Bosna 300,000 KM a nekom karate klubu nista...
Znaci, sistem a ne jaransko prebacivanje love javnih preduzeca samo nekim klubovima...
-
finansijska kriza
#4 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Pa normalno da je plin poskupio kada je 300.000 otislo na RK Bosnu.
Becarevicu sto nisi bar 50 000 KM dao u FK Sarajevo u cijem si upravnom odboru?
Becarevicu sto nisi bar 50 000 KM dao u FK Sarajevo u cijem si upravnom odboru?
-
palamuda
#5 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Tema za 10
Kakvo finansranje klubova, poslat na tržište i ko opstane nek bude klub i profesionalac, ostalo pretvorit u amaterska društva i omasovit sport, to nije ništa strašno masa liga po Evropi ima status amaterski. A ne kod nas sasipaju se pare u klubove koji nemaju ni r od rezultata, stvara se bespotrebni pritisak, rastjeruje se omladina, a dovode bjelosvjetski smutljivci ko pojačanja da bi se osvojila opštinska liga i kvalifikovalo se u kantonalnu, fuj.
Kakvo finansranje klubova, poslat na tržište i ko opstane nek bude klub i profesionalac, ostalo pretvorit u amaterska društva i omasovit sport, to nije ništa strašno masa liga po Evropi ima status amaterski. A ne kod nas sasipaju se pare u klubove koji nemaju ni r od rezultata, stvara se bespotrebni pritisak, rastjeruje se omladina, a dovode bjelosvjetski smutljivci ko pojačanja da bi se osvojila opštinska liga i kvalifikovalo se u kantonalnu, fuj.
- Comrad
#6 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Bravo. Sve dok klubovi ne postanu privatna svojina u pravom smislu te rijeci, bog zna gdje ce ove pare odlaziti.
Kad bi klubovi bili privatni ne bi se tek tako moglo desavati da odjednom nestane para, da se pere lova kroz kupovinu polu-igraca i da se svi razbjeze na kraju i niko nije odgovoran, kao sto se desilo sa KK Bosna. Sve je to kratkotrajno i RK Bosna ce sigurno dozivjeti istu sudbinu...
Ja sam za razvoj sporta, ali sistematski. Ovako ako im vec drzava daje pare, onda nek treninzi za mlade budu besplatni, nek ulaznice budu besplatne...hoce al mali sutra, nego uzmu od drzave pod parolom razvoj sporta, mladi ovo ono i onda dodje djetetu naplati 100KM za mjesec treninga...ma daj.
Kad bi klubovi bili privatni ne bi se tek tako moglo desavati da odjednom nestane para, da se pere lova kroz kupovinu polu-igraca i da se svi razbjeze na kraju i niko nije odgovoran, kao sto se desilo sa KK Bosna. Sve je to kratkotrajno i RK Bosna ce sigurno dozivjeti istu sudbinu...
Ja sam za razvoj sporta, ali sistematski. Ovako ako im vec drzava daje pare, onda nek treninzi za mlade budu besplatni, nek ulaznice budu besplatne...hoce al mali sutra, nego uzmu od drzave pod parolom razvoj sporta, mladi ovo ono i onda dodje djetetu naplati 100KM za mjesec treninga...ma daj.
-
michio
#7 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Amaterske klubove i sport treba finansirati. Ne znam zasto bi trebalo finansirati profesionalne klubove koji ionako igrace dovode sa strane.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#8 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Ja sam za to da se privremeno zabrani profesionalni sport uključujući i fudbal!
-
palamuda
#9 Re: Javni novac za finansiranje polu-privatnih klubova!
Dobar prijedlog, to bi sport rasteretilo raznih menadžera i kriminalaca. Mi ništa ne bi izgubili jer ti klubovi ne daju nikakav rezultat ni sada, sve bi bilo isto, samo bi mladi svijet dobio priliku da koristi terene i borilišta do mile volje, a ne kako se kojem kauboju ćefne da upravlja imovinom svih nas. Pod hitno zabraniti bilo kakve dotacije iz budžeta sa svih nivoa vlastu sportskim društvima, klubovima i drugim sličnim glupostima. Profesionalni sport razvija novac, a ne neka crkavica iz budžeta.PipiDugaDevetka wrote:Ja sam za to da se privremeno zabrani profesionalni sport uključujući i fudbal!