Jahta , gliser...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sa_u_srcu

#51 Re: Jahta , gliser...

Post by Sa_u_srcu »

Da vratimo malo temu u zivot, kupio sam gliser od 6,5 metara, dugo sam mastao o tome i na kraju sam odlucio uzeti sebi laganu ladju.
Zanima me vez ne u luci nego oni u daljini gdje se vezu gliseri na Jadranu, kako to funcionise i koje su cijene za Hrvatsku. Luke me ne interesuju zanima me okvirna cijena ovakvog tipa veza ako neko poznaje. Pozdrav.
zavezata-vreca

#52 Re: Jahta , gliser...

Post by zavezata-vreca »

Imam jahtu doduse dosta skuplju ... Nije jeftino ali se isplati .. Ako nemas u depu mjesecno bar 20000 eur da skrsis na nju ne uzimaj .. Ako ce ti stajati usidrena ili u podrumu ne uzimaj.
MyTao

#53 Re: Jahta , gliser...

Post by MyTao »

Kaze Bill Burr: Ne zelis imati jahtu, vec prijatelja koji ima jahtu ;-)
Sa_u_srcu

#54 Re: Jahta , gliser...

Post by Sa_u_srcu »

zavezata-vreca wrote:Imam jahtu doduse dosta skuplju ... Nije jeftino ali se isplati .. Ako nemas u depu mjesecno bar 20000 eur da skrsis na nju ne uzimaj .. Ako ce ti stajati usidrena ili u podrumu ne uzimaj.
Znas li ti kako funcionise tip veza za koji sam pitao, dakle udaljen od obale ne luka. 2 hiljade eura mogu skrsiti na nju kada sam na moru ali naravno da ce na prikolicu i u garazu, pa necu je ostavljati u luci preko zime, nije jahta.
drndalo

#55 Re: Jahta , gliser...

Post by drndalo »

Ti vezovi su u principu za domace... Tako da mislim da ti je tu mrka kapa...
karanana

#56 Re: Jahta , gliser...

Post by karanana »

pa digni ga i privremeno unajmi dio bashtice kod nekog lokalca i nek ti stoji tu na prikolici u sezoni dok te nema
KB9

#57 Re: Jahta , gliser...

Post by KB9 »

Sa_u_srcu wrote:
zavezata-vreca wrote:Imam jahtu doduse dosta skuplju ... Nije jeftino ali se isplati .. Ako nemas u depu mjesecno bar 20000 eur da skrsis na nju ne uzimaj .. Ako ce ti stajati usidrena ili u podrumu ne uzimaj.
Znas li ti kako funcionise tip veza za koji sam pitao, dakle udaljen od obale ne luka. 2 hiljade eura mogu skrsiti na nju kada sam na moru ali naravno da ce na prikolicu i u garazu, pa necu je ostavljati u luci preko zime, nije jahta.
kakav on i jahta, napo zene u bingu kad je moro dat marku za kolica :lol:
jao_situacije

#58 Re: Jahta , gliser...

Post by jao_situacije »

Sa_u_srcu wrote:
kako misliš udaljen od obale
hrle1976

#59 Re: Jahta , gliser...

Post by hrle1976 »

Sa_u_srcu wrote:Da vratimo malo temu u zivot, kupio sam gliser od 6,5 metara, dugo sam mastao o tome i na kraju sam odlucio uzeti sebi laganu ladju.
Zanima me vez ne u luci nego oni u daljini gdje se vezu gliseri na Jadranu, kako to funcionise i koje su cijene za Hrvatsku. Luke me ne interesuju zanima me okvirna cijena ovakvog tipa veza ako neko poznaje. Pozdrav.
To je (mislis na) zimski vez u moru. Kad ne vadis brod i vode. Zavisi od duzine ali za period od pola godine tj. do sredine aprila placas zavisi od marine do marine koja vrsi naplatu ali recimo ako ima neko cudence od 9-10m 2.500€

A ako mislis na otvorenom moru da sidris onda se moras pofino udaljiti, jer HR zakon nauticki kaze; gdje ima marina za parkiranje brodova onda treba biti udaljen 150m od nje ili obale + jos 150m od te tacke tj. 300+ metara od obale.
U uvalama gdje nema marine opet nema pravila ali moras sidriti tako da nisi na stetu sebi i ostalima.

Inace u HR je dosao novi zakon, gdje su popisane sve mairne koje smiju naplatiti vez. Ima ih koje nemaju koncesionara npr. ulava Zaklopica tamo se veze dzaba.
Sa_u_srcu

#60 Re: Jahta , gliser...

Post by Sa_u_srcu »

Mislio sam na otvorenom moru to mislim znam cijene po marinama, ali eto skontat cemo nesto, ima li jos neko ovdje da ima brodic itd da napise gdje se jos moze po BiH vozati osim Jablanickog...i ima li neki majstor dobar za plovila na potezu Sarajevo Mostar, za ne daj Boze...:)
jao_situacije

#61 Re: Jahta , gliser...

Post by jao_situacije »

Sa_u_srcu wrote:Mislio sam na otvorenom moru to mislim znam cijene po marinama, ali eto skontat cemo nesto, ima li jos neko ovdje da ima brodic itd da napise gdje se jos moze po BiH vozati osim Jablanickog...i ima li neki majstor dobar za plovila na potezu Sarajevo Mostar, za ne daj Boze...:)
ako sam ja shvatio ti bi da vežeš na bovu
imaš privatne bove, javne bove i od lučke kapetanije

kad dođeš u mjesto gdje misliš boraviti odeš u lučku kapetaniju i završiš papirologiju, usput ih pitaš ima li kakva javna bova najvjerovatnije da ima ali sam siguran 99% da će biti zauzeta jer ima puno ljudi koji bi tako da se vežu a da ne plate
druga opcija je da odeš kod nekog lokalca ako ga znaš ili ako ne znaš da se raspitaš ko ima bova, obično par komada imaju iznajmljivači brodica odeš kod njega dog. se platiš mu nešto tipa 200 kuna ili kako se već dog. da ti pusti da vežeš na njegovu bovu
brod veži na lanac ili konopac s donje strane bove, tu je najsigurnije
za vezanje na bove imaš detaljna uputstva ne netu kako kad u kojim uslovima vjetrovima itd. malo guglaj

nemoj bezveze doći i zavezati brod a da ne pitaš čije je i smiješ li, to ti je isto kao kad bi dalmatinac tebi došao i parkirao auto ispred garaže jer je bilo slobodno

vrlo često bove budu slobodne u toku dana jer su brodice iznajmljene a navečer dođu vezati i onda nađu tvoj brod i bude belaj
zavezata-vreca

#62 Re: Jahta , gliser...

Post by zavezata-vreca »

KB9 wrote:
Sa_u_srcu wrote:
kakav on i jahta, napo zene u bingu kad je moro dat marku za kolica :lol:

Skupo je to ... Ja imam vikendicu u puli sa garazom za jahtu ... Najbolja ti je solucija (i radi sigurnosti i radi ekonomicnosti) kod lokalca od povjerenja izmajmiti dio zemlje i partirati jahtu.
zavezata-vreca

#63 Re: Jahta , gliser...

Post by zavezata-vreca »

Jos jedna solucija s kojom ces proci jeftino cak je moguce i zaraditi. Naime na kvarneru je sada trend parkiranje jahti i brodica na ravnom krovu vile ... Gazdi to dodje kao reklama i egzibicija a ti imas besplatan parking. Malo je problem izvuci jahtu na krov, ja to radim licno sa svojim helikopterom.
mayab

#64 Re: Jahta , gliser...

Post by mayab »

Grohotom .........[SMILING FACE WITH OPEN MOUTH][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
zavezata-vreca

#65 Re: Jahta , gliser...

Post by zavezata-vreca »

Ako ti je jahta benzibjara ugradi joj plin ... Imas kod Joce u Stonu povoljno ... Atestiran ... Trosi 50 l a imas boce po 500 - 1000 l koje se montiraju za dno i imaju aerodinamican oblik sa perajima za ravnotezu tako da jahta pici ko blesava.
Sa_u_srcu

#66 Re: Jahta , gliser...

Post by Sa_u_srcu »

jao_situacije wrote:
Sa_u_srcu wrote:Mislio sam na otvorenom moru to mislim znam cijene po marinama, ali eto skontat cemo nesto, ima li jos neko ovdje da ima brodic itd da napise gdje se jos moze po BiH vozati osim Jablanickog...i ima li neki majstor dobar za plovila na potezu Sarajevo Mostar, za ne daj Boze...:)

kad dođeš u mjesto gdje misliš boraviti odeš u lučku kapetaniju i završiš papirologiju, usput ih pitaš ima li kakva javna bova najvjerovatnije da ima ali sam siguran 99% da će biti zauzeta jer ima puno ljudi koji bi tako da se vežu a da ne plate
druga opcija je da odeš kod nekog lokalca ako ga znaš ili ako ne znaš da se raspitaš ko ima bova, obično par komada imaju iznajmljivači brodica odeš kod njega dog. se platiš mu nešto tipa 200 kuna ili kako se već dog. da ti pusti da vežeš na njegovu bovu
za vezanje na bove imaš detaljna uputstva ne netu kako kad u kojim uslovima vjetrovima itd. malo guglaj

nemoj bezveze doći i zavezati brod a da ne pitaš čije je i smiješ li, to ti je isto kao kad bi dalmatinac tebi došao i parkirao auto ispred garaže jer je bilo slobodno

vrlo često bove budu slobodne u toku dana jer su brodice iznajmljene a navečer dođu vezati i onda nađu tvoj brod i bude belaj
To je taj odgovor jer sam i ja cuo isto pa rekoh da provjerim zna li neko, ja sam cuo isto ali mi nije bilo realno ali vidis da jeste, ja sam isto dobio info da je to dzaba ako se dogovoris sa lokalcem ali mi sumnjivo bilo pa rekoh da provjerim. Hvala
jao_situacije

#67 Re: Jahta , gliser...

Post by jao_situacije »

Sa_u_srcu wrote:
jao_situacije wrote:

To je taj odgovor jer sam i ja cuo isto pa rekoh da provjerim zna li neko, ja sam cuo isto ali mi nije bilo realno ali vidis da jeste, ja sam isto dobio info da je to dzaba ako se dogovoris sa lokalcem ali mi sumnjivo bilo pa rekoh da provjerim. Hvala
samo se dogovori to je to
nemoj na svoju ruku ništa jer bude belaj, jebiga ti si gost
pazi se neverina i pazi kako spuštaš brod na rampi, ako ti je auto zadnja vuča i odeš predaleko izgubićeš podlogu zbog algi a vuča ti nazad i eto ti problema
obavezno gledaj vremensku prognozu navečer i ujutro kad ideš negdje brodom pazi na brzinu vjetra i ostalo.. kad vidiš da lokalci vežu brodice i da se prestaju vozati isto uradi i prati kako oni okreću i vežu, nemoj ti izmišljati toplu vodu znaju oni kakve su struje i kako vjetar puše, to ti je zlatno pravilo
Sa_u_srcu

#68 Re: Jahta , gliser...

Post by Sa_u_srcu »

Hvala...ma zvat cemo ovog s helikopterom u najgorem slucaju... :thumbup:
supercali

#69 Re: Jahta , gliser...

Post by supercali »

Iznajmit cu ti ja nosac aviona al moze i brodica pod palubu jeftino nek bude koliko cm toliko kuna
hrle1976

#70 Re: Jahta , gliser...

Post by hrle1976 »

Sa_u_srcu wrote:
jao_situacije wrote:

Nisu sve bove privatne. Bar u HR postoje dvije vrste bovi. Privatne i turisticke. Obicno do 17m duzine podnose brodice ali ne sve bove. Turisticke se placaju. Onda imate lucke bove tj. privatne koje pripadaju lokalnom stanovnistvu. Ako trazis dzabe parkiranje imas dvije opcije mada jedna je privremena, bar bi tako trebala biti. Prva je da ga izvadis iz vode i parkiras u svoje dvoriste. Druga (privremena) je da u nekoj uvaki spustis anker i vezes se za debela stabla i velike kamene.
drastic

#71 Re: Jahta , gliser...

Post by drastic »

klixo wrote:Hvala na odgovoru :)

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-5089013

Terenca imam kao i mjesto za skladistenje tako da mi winterzacija ne bi bila problem.Samo tu prikolicu nemam ,al nabavio bi je. Gore navedena mi je ono ... 8-)
Dakle trebalo bi mi nekih 1500 eura troskova oko marine plus 500-1000e za gorivo. Moram dobro da odmjerim snove i mogucnosti.Kad god sam nesto unaprijed racunao izaslo bi me najmanje duplo.
mnoge marine ti nece dati jesto ako nemas full osiguranje, jos jedan extra trosak. Troskovi goriva i marine nisu nista sa odrzavanjem i ne do bog nekim ozbiljnijim kvarovima. oj ti je savjet ako ikad budes kupovao polovan brod plati najboljeg ehanicara da ti dobro sve pregleda cak i da ti skine drives sa motora ako treba.
najbolje ti je imati prijatelja koji ima brod
hrle1976

#72 Re: Jahta , gliser...

Post by hrle1976 »

drastic wrote:
klixo wrote:Hvala na odgovoru :)

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-5089013

Terenca imam kao i mjesto za skladistenje tako da mi winterzacija ne bi bila problem.Samo tu prikolicu nemam ,al nabavio bi je. Gore navedena mi je ono ... 8-)
Dakle trebalo bi mi nekih 1500 eura troskova oko marine plus 500-1000e za gorivo. Moram dobro da odmjerim snove i mogucnosti.Kad god sam nesto unaprijed racunao izaslo bi me najmanje duplo.
mnoge marine ti nece dati jesto ako nemas full osiguranje, jos jedan extra trosak. Troskovi goriva i marine nisu nista sa odrzavanjem i ne do bog nekim ozbiljnijim kvarovima. oj ti je savjet ako ikad budes kupovao polovan brod plati najboljeg ehanicara da ti dobro sve pregleda cak i da ti skine drives sa motora ako treba.
najbolje ti je imati prijatelja koji ima brod

Ovo sa osiguranjem nije skroz tako rigorozno ali da se fuseri u marinama duz citave HR, bolje i da nepricam. Da budem iskren od kako je na snazi novi zakon bar se zna ko pije a ko placa. Prije su vazila manje vise indijaska pravila.
sunceKOtepsija

#73 Re: Jahta , gliser...

Post by sunceKOtepsija »

jahta, gliser, nisu za onog ko ima, vec ko je naucio
mayab

#74 Re: Jahta , gliser...

Post by mayab »

Nekad negdje procitah, ako ne znas gdje i kako da potrosis veliku kolicinu love, samo kupi plovilo, naravno sto vece to bolje, troskovima nema kraja, da se razumijemo , i uzitak je veliki , ali definitivno nije za “furdu”, samo za istinske kapitaliste.
Posjedovanje aviona manje kosta.....

mayab

#75 Re: RE: Re: Jahta , gliser...

Post by mayab »

supercali wrote:Iznajmit cu ti ja nosac aviona al moze i brodica pod palubu jeftino nek bude koliko cm toliko kuna
Oklen tebi nosac aviona, imperjalisto[emoji1] ?

Post Reply