IZJAVA GODINE
- baustelac
ako ti sad budem objasnjavao i dokazivao, ode tema u helac a svakako je otisla. Otvori drugi topic na npr. umjetnost zivljenja pa cu ti tamo dokazati.
P.S.
Po samom tvom pisanju se vidi da ne znas koji su sve nacini prijenosa toplote i da ne znas smisao koeficijanta provodjenja toplote.
P.S.
Po samom tvom pisanju se vidi da ne znas koji su sve nacini prijenosa toplote i da ne znas smisao koeficijanta provodjenja toplote.
- atko
@saim_adka, zaista zalosno
neznam sta drugo da ti kazem
Razumijem da se soferi mogu prepucavat oko trepcuceg zelenog na semaforu bez argumenata ... ali ako pricamo o nauci o matematici i fizici onda ti jedna tablica termicke provodljivosti nece pomoci da sakrijes svo svoje neznanje... zalosno.
Postoje tri bitna pojma: konvekcija,kondukcija i radijacija.
Dali uopste znas sta je to?
I dali si ti uopste gradjevinac? Prije bih rekao da si arhitekta
niko nije rekao da ako je u jednom stanu +20 a vani -10 da je u susjednom koji se ne grije +10... i ovo pokazuje kako zapravo ne razumijes mnogo toga i kako shvatas stvari :-S
Razumijem da se soferi mogu prepucavat oko trepcuceg zelenog na semaforu bez argumenata ... ali ako pricamo o nauci o matematici i fizici onda ti jedna tablica termicke provodljivosti nece pomoci da sakrijes svo svoje neznanje... zalosno.
Postoje tri bitna pojma: konvekcija,kondukcija i radijacija.
Dali uopste znas sta je to?
I dali si ti uopste gradjevinac? Prije bih rekao da si arhitekta
niko nije rekao da ako je u jednom stanu +20 a vani -10 da je u susjednom koji se ne grije +10... i ovo pokazuje kako zapravo ne razumijes mnogo toga i kako shvatas stvari :-S
- atko
evo prvo da se citiram sta sam ja rekao
Da ne ulazimo u matematiku evo konkretan primjer:
Zamisli da komsija sipod tebe iskljuci grijanje i temperatura u stanu padne na recimo +1, doci ce do prenos toplote iz tvog stana u njegov kroz tvoj patos i ti imas vece gubitke toplote, nemozes vise hodati bos po stanu jer je temperatura patosa 12 stepeni, temperatura zraka vise nije +21 nego ce pasti recimo na 19, osjetis da ti treba nesto vise od potkosulje.
A u komsijinom stanu ispod i dalje je +1 mozda je na plafonu +2 znaci on nece osjetiti grijanje a ti hoces zahladjenje.
A dok se grijao i stan ispod postojalo je ravnotezno stanje u njega +21 u tebe +21 tvoj patos je +21 odnosno zavisno od toplotnog kapaciteta.
E na tu foru toplane levate korisnike, pa nedaju ljudima da iskljuce grijanje nego moraju placati a posto moraju placati onda im to jos i pausalno zavale - kazu im nemozete vi iskljuciti grijanje osteticete komsiju njemu ce biti hladnije a vi ste do sad koristili njegovu toplotu, nema tu koristenja toplote radi se o uravnotezenju;) s jedne strane to je dobro za krajnje korisnike a sa druge toplane malo deru a znamo inakce kako su to ne-rentabilna i ne-organizovana i ne-racionalna preduzeca... sve mi placamo i pregoleme gubitke dok toplota dodje do nas
Jel se sad razumijemo;)
atko wrote: Evo da se i masinac upetlja u taj prenos toplote.
"poplava" je u pravu medjusobni uticaj postoji (i zavisi od parametara sredine) ali nema veze sa pausalom i pausal nemora da postoji.
Kao sto sam rekao, medjusobni uticaj postoji, tu tezu iznad NE PODRZAVAM u takvom obliku jer je ponarodski protumacena.saim_adka wrote:Samo mi reci je li podrzavas ovu tezu ili ne, a onda cemo ici dalje u raspravu - vrlo rado!?poplava wrote:Mora biti pausal jer toplota iz stana koji se grije prelazi u stan koji se ne grije, pa se onda taj stan grije indirektno. Znaci, u slucaju da neko grije stan, a ovi oko njega (lijevo, desno, dole i gore) ne griju, kad bi imali ugradjene mjerace potrosnje, ovaj sto grije bi placao za sebe i za njih, jer toplota prolazi kroz zidove. U slucaju da nema pausala, oni ne bi placali nista, a ovaj sto grije bi platio za sve. I sta onda?
Sto se vode tice, mozes pogledati spisak stanara u ulazu koji su prijavljeni vodovodu - treba ti sifra potrosaca, pa fino na njihovu web stranu i provjeri pa prijavi ako sta ne valja. To je do vas u zgradi...
Da ne ulazimo u matematiku evo konkretan primjer:
Zamisli da komsija sipod tebe iskljuci grijanje i temperatura u stanu padne na recimo +1, doci ce do prenos toplote iz tvog stana u njegov kroz tvoj patos i ti imas vece gubitke toplote, nemozes vise hodati bos po stanu jer je temperatura patosa 12 stepeni, temperatura zraka vise nije +21 nego ce pasti recimo na 19, osjetis da ti treba nesto vise od potkosulje.
A u komsijinom stanu ispod i dalje je +1 mozda je na plafonu +2 znaci on nece osjetiti grijanje a ti hoces zahladjenje.
A dok se grijao i stan ispod postojalo je ravnotezno stanje u njega +21 u tebe +21 tvoj patos je +21 odnosno zavisno od toplotnog kapaciteta.
E na tu foru toplane levate korisnike, pa nedaju ljudima da iskljuce grijanje nego moraju placati a posto moraju placati onda im to jos i pausalno zavale - kazu im nemozete vi iskljuciti grijanje osteticete komsiju njemu ce biti hladnije a vi ste do sad koristili njegovu toplotu, nema tu koristenja toplote radi se o uravnotezenju;) s jedne strane to je dobro za krajnje korisnike a sa druge toplane malo deru a znamo inakce kako su to ne-rentabilna i ne-organizovana i ne-racionalna preduzeca... sve mi placamo i pregoleme gubitke dok toplota dodje do nas
Jel se sad razumijemo;)
- atko
Vrlo je tesko raspravljati o naucnim, egzaktnim stvarima na sa-x gdje se argumentacija svodi na: "prico mi lik ciji tetak radi u toplanama da je to tako i toako"
Bili smo dosli u situaciju da se nagadja da ili postji ili nepostoji taj medju-uticaj, u startu mi se ucinilo da zastupas tezu da ne postoji... ok razumjeli smo se... ali kad se oglasavas ko gradjevinac onda neka to bude konstruktivno... a ne ponarodski
Bili smo dosli u situaciju da se nagadja da ili postji ili nepostoji taj medju-uticaj, u startu mi se ucinilo da zastupas tezu da ne postoji... ok razumjeli smo se... ali kad se oglasavas ko gradjevinac onda neka to bude konstruktivno... a ne ponarodski
- baustelac
Ti kao gradjevinac trebao bi da se drzis gradjevinske struke i da ne pricas o stvarima koje ne poznajes. Niko ne govori da ce komsija moci sa zavrnutim grijanjem imati ugodnu temperaturu u sobi ali ce njegove negrijane prostorije biti izvor gubitaka koje ce nadoknaditi onaj komsija sto grije stan.
Neka je situacija kao sto ju je opisao poplava, da su sve prostorije oko njega negrijane, za jedan betonski zid debljine 15 cm plus malter, gubitci iznose oko
3 W/(m2Kh), pa tako npr. za 100 m2 i temperaturnu razliku od 10 K, gubitak iznosi 3 kWh. Komsije se siguno nece s ovom energijom ogrijati ali bi onaj koji grije, da se npr. grije na struju, itekako osjetio po dzepu. U ovom slucaju je u pitanju energija iz toplana koja je jeftinija, temperaturne razlike ipak nisu ovoliko ekstremne, ali kada se to sabere za cijelu godinu moze se lijepo sabrati.
Tu jos dolaze i gubici kroz cjevovod. Eh sad, kada bi se mjerila toplotna energija na recimo podstanici i svim radijatorima. Suma energije na radijatorima je znacanjno manja od energije na podstanici. E ta razlika (a mozda i jos sta) se placa u pausalu , podijeljeno na sve stanare. I onaj koji ima zavrnute radijatore, trosi tu energiju samo sto se ona ne moze izmjeriti pa se dijeli na ravne casti.
Neka je situacija kao sto ju je opisao poplava, da su sve prostorije oko njega negrijane, za jedan betonski zid debljine 15 cm plus malter, gubitci iznose oko
3 W/(m2Kh), pa tako npr. za 100 m2 i temperaturnu razliku od 10 K, gubitak iznosi 3 kWh. Komsije se siguno nece s ovom energijom ogrijati ali bi onaj koji grije, da se npr. grije na struju, itekako osjetio po dzepu. U ovom slucaju je u pitanju energija iz toplana koja je jeftinija, temperaturne razlike ipak nisu ovoliko ekstremne, ali kada se to sabere za cijelu godinu moze se lijepo sabrati.
Tu jos dolaze i gubici kroz cjevovod. Eh sad, kada bi se mjerila toplotna energija na recimo podstanici i svim radijatorima. Suma energije na radijatorima je znacanjno manja od energije na podstanici. E ta razlika (a mozda i jos sta) se placa u pausalu , podijeljeno na sve stanare. I onaj koji ima zavrnute radijatore, trosi tu energiju samo sto se ona ne moze izmjeriti pa se dijeli na ravne casti.
- poplava
U mojoj tezi
nigdje nisam spominjao temperature i kolicinu energije koja bi presla iz jednog stana u drugi. Govorio sam uopsteno, tako da bi i laici razumjeli zasto se mora placati pausal. Nemam namjeru zamarati narod racunicama, mislim da ovo nije prikladno mjesto.
I da rezimiram naucni rad
, mislim da je problem u neplacenim racunima, a ne u pausalu. Kako za grijanje, tako i za sve ostale komunalne usluge koje se "ne moraju" placati. Dok god to bude tako, imacemo ovakvih slucajeva a bogami i tema.
P.S.
beton je 13 puta slabiji toplinski provodnik od celika, ali zato 18 puta bolji od najlosije staklene vune (izvor: navedena tabela)
I da rezimiram naucni rad
P.S.
beton je 13 puta slabiji toplinski provodnik od celika, ali zato 18 puta bolji od najlosije staklene vune (izvor: navedena tabela)
- Discball
Kao prvo vrlo vjerovatno nikada nisi ni vidio gore spomenute kalorimetre, pa tako neznaš ni šta pričaš. Taj kalorimetar izgleda kao najobičniji termometar koji ti skinu sa radijatora jednom godišnje, najčešće ljeti (vidio sam u Njemačkoj kako se radi zamjena) i koji brat bratu ne košta više od 1-2 KM pogotovo ako ih toplana uzima npr 50000 komada.poplava wrote:Sve je to lijepo u teoriji, ali u praksi...
Postavlja se pitanje ko ce platiti postavljanje kalorimetara u stanove. Cak i kad bi bili postavljeni, postoji pausal koji je oko 40% (ako se dobro sjecam) i dio koji se obracunava po potrosnji. Znaci, opet bi bilo onih koji ne bi placali ni tih 40% cak ni kad bi im radijatori bili zavrnuti kao sto ne placaju sad.
Moje je misljenje da sudovi trebaju kaznjavati one koji ne placaju i naci nacin da se te kazne izvrse. Sve dok ima onih koji nekaznjeno ne placaju racune, placace oni koji placaju i za sebe i za njih. Ima tu vjerovatno i lose organizacije rada u toplanama, ali mi se cini da to sad nije toliko bitno, koliko je ovaj problem sa naplatom dugova.
A kome ne treba grijanje, neka mijenja stan za neki bez centralnog, pa neka se grije na drva, struju, nesto trece ili neka se ne grije nikako. Pozivanjem na neplacanje racuna doci cemo do toga da necemo imati nikakvog grijanja, sto bi bila totalna katastrofa.
Da i oni tamo plaćaju paušal, ali ako su potrošili manje vrati im se novac, a ako su potrošili više moraju da nadoplate i to je to.
Što se tiče isplativosti i dali je grijanje skupo, evo jedan primjer. Moja kolegica s posla po prosjeku godišnje potrošnje plina u poređenju s mojim plaćanjem toplanama plati otprilike pola mog iznosa, grije kuću koja ima duplo više kvadrata i nema fasade, a da ne spominjem da je u taj račun uključena i topla voda za kupanje itd koju ja naravno platim kroz račun za struju.
Elem onako odokativno ugrubo mi bi na jednom masovnom sistemu trebali da plaćamo 1/4 cijene grijanja. Zašto kažem masovnom, pa zato što je na jednu toplanu spojeno par hiljada stanova te bi samim tim trebalo da bude puno jeftinije.
- Discball
malamaca wrote:Iako nemam (hvala Bogu) veze sa Toplanama, citam vasa iskustva i, znajuci iskustva mojih prijatelja, kontam koja je to pljacka... Pausal?! Kakav pausal, ugraditi svima mjerače (kako god da se zovu) pa da svako placa koliko je i potrosio. I nije to samo slucaj sa grijanjem, nego i sa vodom. To mi jos teze pada. Ja sam milion posto sigurna da placam komsijsku vodu. Mene nema nikad kuci - radim od jutra do mraka, pola zgrade je prazno, niko tu ne zivi pa i ne trosi vodu, ali je zato bezbeli uredno placa. Ali zato dva stana u zgradi sve po jedno prijavljeni kod VIK-a, a ujutro kad pocnu izlaziti iz stana k'o teletabisi, ne mozes ih razlikovati i nikad ne znas koliko ih ima! Po cijeli dan su kuci, u pola noci po sat vremena curi voda u stanu do mene (sta cu kad su tanki zidovi, sve se cuje), uredno provuce slauf kroz prozor iz ves kuhinje i pere auto pred zgradom, pere cilime u haustoru, voda lije na sve strane i onda plati isto vode koliko i ja. Meni u ljetnim mjesecima dodje veci racun za vodu nego za struju! Ne podnosim nepravdu i gotovo. I da se razumijemo, nije meni toliko do para koliko mi je zao vode; kad vidim da voda curi iz slaufa jer je komsiji mrsko da je zatvori dok pravi pus-pauzu u sred pranja cilima, odmah me spuca flesbek kako teglim kanistere i trcim da me Pam ne bi zakuc'o. Pa, kako imas srca pustiti tu blagodat da tako bezveze tece jbt?!
Rjesenje da se svi bunimo, pa makar i neplacanjem ako je to jedini nacin, dok se ne ugrade mjeraci za svaki stan. I to na racun onoga ko pruza uslugu - do sada su me toliko opljackali da mi dodju golfa a ne mjerac!
ovaj post me iskreno nasmijao, ali ga i potpisujem u cijelosti jer govori o akturalnoj situaciji
- anakadabra
tužno ali istinitomIRCerka wrote:Gdje ti zivis?poplava wrote:E onda si los gradjevinac... Pogledaj prenosenje toplote kroz armirani beton pa se javi. A sracunaj kolike su vanjske povrsine stana koji se nalazi u sredini u odnosu na unutrasnje i uracunaj da i te vanjske imaju kakvu-takvu izolaciju pa da vidimo sta je ispalo...
ALipashino polje je drama...u vecini stanova ne rade "radijatori" kad god zovu da se to sredi, nadje se neki izgovor, jedino sto grije je vertikala u hali i kuhinji...ostalo sve isto kocka leda...prozori...ko je ono postavljao dabogda mu grob onako postavili, zavjese se dignu i i do ugla od 70 stepeni od prozora kad vjetaric puhne...
na 5 cm ispod STOKA prozora fol zid a kroz njega puse ko kroz Vilerov goblen...
I jos salju tuzbe i prijetnje ....
Živim na Alipašinom... kad zapuše vjetar još pogotovu ljeti u dva u tri ujutro probudim se i kontam odoh u tri lijepe PM zajedno sa prozorima
- poplava
Discball wrote:Kao prvo vrlo vjerovatno nikada nisi ni vidio gore spomenute kalorimetre, pa tako neznaš ni šta pričaš. Taj kalorimetar izgleda kao najobičniji termometar koji ti skinu sa radijatora jednom godišnje, najčešće ljeti (vidio sam u Njemačkoj kako se radi zamjena) i koji brat bratu ne košta više od 1-2 KM pogotovo ako ih toplana uzima npr 50000 komada.poplava wrote:Sve je to lijepo u teoriji, ali u praksi...
Postavlja se pitanje ko ce platiti postavljanje kalorimetara u stanove. Cak i kad bi bili postavljeni, postoji pausal koji je oko 40% (ako se dobro sjecam) i dio koji se obracunava po potrosnji. Znaci, opet bi bilo onih koji ne bi placali ni tih 40% cak ni kad bi im radijatori bili zavrnuti kao sto ne placaju sad.
Moje je misljenje da sudovi trebaju kaznjavati one koji ne placaju i naci nacin da se te kazne izvrse. Sve dok ima onih koji nekaznjeno ne placaju racune, placace oni koji placaju i za sebe i za njih. Ima tu vjerovatno i lose organizacije rada u toplanama, ali mi se cini da to sad nije toliko bitno, koliko je ovaj problem sa naplatom dugova.
A kome ne treba grijanje, neka mijenja stan za neki bez centralnog, pa neka se grije na drva, struju, nesto trece ili neka se ne grije nikako. Pozivanjem na neplacanje racuna doci cemo do toga da necemo imati nikakvog grijanja, sto bi bila totalna katastrofa.
Da i oni tamo plaćaju paušal, ali ako su potrošili manje vrati im se novac, a ako su potrošili više moraju da nadoplate i to je to.
Što se tiče isplativosti i dali je grijanje skupo, evo jedan primjer. Moja kolegica s posla po prosjeku godišnje potrošnje plina u poređenju s mojim plaćanjem toplanama plati otprilike pola mog iznosa, grije kuću koja ima duplo više kvadrata i nema fasade, a da ne spominjem da je u taj račun uključena i topla voda za kupanje itd koju ja naravno platim kroz račun za struju.
Elem onako odokativno ugrubo mi bi na jednom masovnom sistemu trebali da plaćamo 1/4 cijene grijanja. Zašto kažem masovnom, pa zato što je na jednu toplanu spojeno par hiljada stanova te bi samim tim trebalo da bude puno jeftinije.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hajde fino, ako ti to znas eto ti dobrog biznisa, nabavi te njemacke "kalorimetre" za 1-2 marke pa ugradjuj u Sarajevu...
- Discball
Vidim ja ovdje ti najpametniji, a mi svi glupi! Ako nikada nisi vidio ono što sam spomenuo onda se majke ti nemoj javljat, dovoljno tvojih "pametnih" je bilo iznad.poplava wrote:Discball wrote:Kao prvo vrlo vjerovatno nikada nisi ni vidio gore spomenute kalorimetre, pa tako neznaš ni šta pričaš. Taj kalorimetar izgleda kao najobičniji termometar koji ti skinu sa radijatora jednom godišnje, najčešće ljeti (vidio sam u Njemačkoj kako se radi zamjena) i koji brat bratu ne košta više od 1-2 KM pogotovo ako ih toplana uzima npr 50000 komada.poplava wrote:Sve je to lijepo u teoriji, ali u praksi...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hajde fino, ako ti to znas eto ti dobrog biznisa, nabavi te njemacke "kalorimetre" za 1-2 marke pa ugradjuj u Sarajevu...
A sad pitanje koliko može koštati proizvodna cijena komada plastike 2x7cm sa komadom stakla u okviru tih dimenzija ispunjenim tekućinom koja ekspandira akumuliranom toplotom?
Upravo tako izgleda kalorimetar koji je naširoko u upotrebi u Njemačkoj. Nalazi se na sredini radijatora (na svakom radijatoru u stanu) upravo iz razloga da mjeri "isporučenu" energiju a ne u sredini sobe da mjeri koliko me ugrijao komšija. I kada se vrši takozvano očitanje, čitaj zamjena kompletnog, postavlja se novi (sigurno nebi bilo racionalno da nije jeftino) jer je stari za očitanje jedan puta (jednokratno), jer se tekućina ne vraća u prvobitni položaj kao naprimjer kod živinog ili alkoholnog termometra.
Za tvoju informaciju takava komad plastike i stakla u vidu termometra kupiš i koda nas na pijaci za marku dvije...
I na kraju, u jednoj Njemačkoj je to dovoljno dobar sistem za naplatu grijanja (kad god spomenemo, a spomenemo s razlogom Njemačku, kao veoma razvijenu i tehnološku zemlju) a mi se ovdje nešto preseravamo i izmišljamo toplu vodu, i uvijek smo najpametniji, da jesmo da pljačkamo druge pod razno raznim izgovorima, za lopovluke kojih nema nigdje na svijetu samo kod nas, ma j..o nas...
A da si pročitao malo pažljivje gore iznad, reci mi "poplavni" kako jedan individualni sistem "gore spomenuti" može biti ekonomičniji ne energetski nego ekonomski od masovnog...pošto znaš koliko se gubi toplota kroz evo ti za primjer neizolirane zidove....
- poplava
Prvo smiri strasti, razgovaraj k'o covjek, a ne dzukela...Discball wrote:Vidim ja ovdje ti najpametniji, a mi svi glupi! Ako nikada nisi vidio ono što sam spomenuo onda se majke ti nemoj javljat, dovoljno tvojih "pametnih" je bilo iznad.poplava wrote:Discball wrote: Kao prvo vrlo vjerovatno nikada nisi ni vidio gore spomenute kalorimetre, pa tako neznaš ni šta pričaš. Taj kalorimetar izgleda kao najobičniji termometar koji ti skinu sa radijatora jednom godišnje, najčešće ljeti (vidio sam u Njemačkoj kako se radi zamjena) i koji brat bratu ne košta više od 1-2 KM pogotovo ako ih toplana uzima npr 50000 komada.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A sad pitanje koliko može koštati proizvodna cijena komada plastike 2x7cm sa komadom stakla u okviru tih dimenzija ispunjenim tekućinom koja ekspandira akumuliranom toplotom?
Upravo tako izgleda kalorimetar koji je naširoko u upotrebi u Njemačkoj. Nalazi se na sredini radijatora (na svakom radijatoru u stanu) upravo iz razloga da mjeri "isporučenu" energiju a ne u sredini sobe da mjeri koliko me ugrijao komšija. I kada se vrši takozvano očitanje, čitaj zamjena kompletnog, postavlja se novi (sigurno nebi bilo racionalno da nije jeftino) jer je stari za očitanje jedan puta (jednokratno), jer se tekućina ne vraća u prvobitni položaj kao naprimjer kod živinog ili alkoholnog termometra.
Za tvoju informaciju takava komad plastike i stakla u vidu termometra kupiš i koda nas na pijaci za marku dvije...
I na kraju, u jednoj Njemačkoj je to dovoljno dobar sistem za naplatu grijanja (kad god spomenemo, a spomenemo s razlogom Njemačku, kao veoma razvijenu i tehnološku zemlju) a mi se ovdje nešto preseravamo i izmišljamo toplu vodu, i uvijek smo najpametniji, da jesmo da pljačkamo druge pod razno raznim izgovorima, za lopovluke kojih nema nigdje na svijetu samo kod nas, ma j..o nas...
A da si pročitao malo pažljivje gore iznad, reci mi "poplavni" kako jedan individualni sistem "gore spomenuti" može biti ekonomičniji ne energetski nego ekonomski od masovnog...pošto znaš koliko se gubi toplota kroz evo ti za primjer neizolirane zidove....![]()
![]()
![]()
![]()
Drugo jel' to taj komad plastike:
http://www.danfoss.com/Products/Categor ... 66462.html
-
malamaca
Au, jeste zakuhali, bogme k'o da se vise radi o tome ko je pametniji a ne o prakticnim zivotnim stvarima
Ako sam dobro skontala ovo oko termicke provodljivosti betona, ispada da se mi ne mozemo bas ugrijati komsijinim kalorijama ali nam one pomazu da se bolje ugrijemo svojim, jel tako? Ako jeste, onda nam opet ne bi smjeli naplacivati nikakav pausal.
Sto se tice gubitaka u cjevovodu, a o njemu pricaju i oni iz Vodovoda, pa nije to nas problem, ljudi moji. Neka svaka komunalna sluzba sanira svoje podzemne instalacije (ili neka to ucini Grad ili Kanton) da bi se ti gubici sveli na minimum. Ne znam, mozda sam ja luda ili nisam za ovog svijeta, ali meni je van pameti da placam nesto sto nisam potrosila i sto nema nikakve veze sa mnom.
Ako sam dobro skontala ovo oko termicke provodljivosti betona, ispada da se mi ne mozemo bas ugrijati komsijinim kalorijama ali nam one pomazu da se bolje ugrijemo svojim, jel tako? Ako jeste, onda nam opet ne bi smjeli naplacivati nikakav pausal.
Sto se tice gubitaka u cjevovodu, a o njemu pricaju i oni iz Vodovoda, pa nije to nas problem, ljudi moji. Neka svaka komunalna sluzba sanira svoje podzemne instalacije (ili neka to ucini Grad ili Kanton) da bi se ti gubici sveli na minimum. Ne znam, mozda sam ja luda ili nisam za ovog svijeta, ali meni je van pameti da placam nesto sto nisam potrosila i sto nema nikakve veze sa mnom.
- poplava
Pa zar 57 miliona duga do kraja 2006 nije prakticna stvar? Jel' to isto treba da sanira kanton? Znaci, prvo ce se namiriti od para ovih koji placaju racune a onda od poreskih obveznika. Bas lijepo, znaci neki ce grijanje platiti i dvaput, prvi put za sebe i komsiju koji ne placa jer nece, a drugi put kroz poreze.
A ovo za komsijine kalorije...Dodaj ovome jos vertikale i to je to... ili mislis da vertikale ne griju?
A ovo za komsijine kalorije...Dodaj ovome jos vertikale i to je to... ili mislis da vertikale ne griju?
-
malamaca
Ja sam govorila o pausalu a ne o nenaplacenom a utrosenom, nemoj da brkas stvari.
Dalje, pare poreznih obveznika ce se svakako potrositi, moguce cak i nenamjenski, pa je onda bolje da se potrose na bolji zivot (i jeftinije grijanje) istih tih poreskih obveznika koji su napunili budzet.
Kad bi stvari bile tako lijepo i pravedno uredjene sigurno bi bilo i puno manje onih koji nece da placaju. A i naplata dugovanja bi bila uredjena po nekom sistemu, da u ovoj drzavi ima ikakvog reda.
Po meni je upravo to glavni problem, ljudi nisu budale, komunalna preduzeca nekakvim pausalima deru one koji su uredne platise zato jer od neplatisa ne mogu da naplate dug. Pa kakvog to smisla ima, molim te lijepo? Napravi sistem, fer mjerenje i efikasnu naplatu i svi ce placati, ili bar ogromna vecina.
Dalje, pare poreznih obveznika ce se svakako potrositi, moguce cak i nenamjenski, pa je onda bolje da se potrose na bolji zivot (i jeftinije grijanje) istih tih poreskih obveznika koji su napunili budzet.
Kad bi stvari bile tako lijepo i pravedno uredjene sigurno bi bilo i puno manje onih koji nece da placaju. A i naplata dugovanja bi bila uredjena po nekom sistemu, da u ovoj drzavi ima ikakvog reda.
Po meni je upravo to glavni problem, ljudi nisu budale, komunalna preduzeca nekakvim pausalima deru one koji su uredne platise zato jer od neplatisa ne mogu da naplate dug. Pa kakvog to smisla ima, molim te lijepo? Napravi sistem, fer mjerenje i efikasnu naplatu i svi ce placati, ili bar ogromna vecina.
- Discball
poplava wrote:Prvo smiri strasti, razgovaraj k'o covjek, a ne dzukela...Discball wrote:Vidim ja ovdje ti najpametniji, a mi svi glupi! Ako nikada nisi vidio ono što sam spomenuo onda se majke ti nemoj javljat, dovoljno tvojih "pametnih" je bilo iznad.poplava wrote:
A da si pročitao malo pažljivje gore iznad, reci mi "poplavni" kako jedan individualni sistem "gore spomenuti" može biti ekonomičniji ne energetski nego ekonomski od masovnog...pošto znaš koliko se gubi toplota kroz evo ti za primjer neizolirane zidove....![]()
![]()
![]()
![]()
Drugo jel' to taj komad plastike:
http://www.danfoss.com/Products/Categor ... 66462.html
NIJE:::::::
Eh a sada domaći zadatak, bez fušeraja molim pažljivo pročitati opis gore navedenog mjerača, pa onda zaključiti neke stvari, za sada toliko, nastavak slijedi.....