Islamske zemlje i tsunami donacije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlata

Post by zlata »

Fair Life wrote:
zlata wrote:VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
Prirodna katastrofa je ipak nesto drugo. Na nju nisu ljudi mogli uticati.

Rat je proizvod ljudi, proizvod njihovih nesposobnih vlada koje su sami izabrali i koje su ih u rat ili ratove sirom Svijeta uvalili za interese ostvarenja kojekakvih ciljeva.

Prirodne katastrofe ne biraju ni naciju, ni religiznost, niti politicko opredijeljenje, niti bilo kakvu drugu ideologiju. Jednostavno sastave ko grom iz vedra neba.
________
Onoga kome grom zapali kucu uvijek su drugi susretljivo pomagali, barem na nasim prostorima, ali onoga ko je sam sebi zapali - nikad i niko.
Oprosti Fair Life...ali nismo mi bili krivi...sto su nam neki tamo preko Drine...dugo..dugo..dugo...spremali pozare. Nit'su crnci u Darfuru krivi...sto postoje...i stoje na putu necijih teritorijalnih ambicija. Mislim da su "zapadne" sile krajnje dvolicne u tom moraliziranju. Valjda zato sto su skoro svi nekad rad'li TO isto...sto rade arapizirani Crnci u Sudanu,(klali, ubijali, otimali)..sto su nama rad'li Cetnici. I Austalci i Kanadjani danas izigravaju super moraliste na medjunarodnoj sceni. Znamo svi kol'ko su bili dzometni prema domorodcima...i KAKO su "prisvojili" te svoje zemlje. Valjda su zato hladnokrvni prema jednom Sudanu, jednoj Bosni, jednoj Ceceniji? A kad na Tajlandu potrese potres...satrase se od milosti.

Ostajem cinicar. Jer i ta dobrota koju istice Victory...iako vrlo dobrodosla...je usmjerena prema zrtvama tsuname. U Africi...ljudi i dalje crkavaju od gladi..i Side..susa, poplava, nevremena. Nikom nista!

Vol'la bi znati...dal'ce to dobrociniteljstvo...preploviti valove tsuname...i postati novo lice...humanijeg svjetskog poretka...ili je to samo tren-treput...u nasem zivotnom sjecanju.
Pravda30

Post by Pravda30 »

libertyBiH wrote:Meni se cini da ovde neko nije shvatio da bogate islamske zemlje vode ljudi koji su marionete u rukama masona koji su ih tu i doveli i zato se netreba nadati nekoj pomoci.....(pa jesu li nama nesto dali osim Fahdove dzamije i par donacijica koje su zavrsile po dzepovima domacih guzonja)..

ps....sav capital Saudijaca je u Americkim bankama i oni fakticki i neraspolazu sa njime vec ameri....
Saudijska Arabija je dala preko miliardu dolara pomoci BIH.

A od dzamija, sagradili su dzamiju Kralja Fahda, Dzamiju u Tuzli, Hdzicima i Kljucu.( izmedu ostalih).
zzzzz

Post by zzzzz »

Tema je bezveze.

Svaka cast na humanosti Australskih gradjana, a sto se drzave tice zna se jos od nezavisnosti Istocnog Timora da Australija ima namjeru da se etablira kao vodeci politicki faktor u regionu, sto se Azijatima bez obzira na naciju i vjeru ne svidja bas pretjerano.

Ono sto je mene sokiralo kad je u pitanju Australija, je oduzimanje djece od domorodaca Abordzina, pod isprikom da rade za njihovo dobro, kako bi im obezbjedili bolji zivot. Djeca su odvodjena od svojih roditelja i dodjeljivana bjelackim familijama.
Nisam mogao vjerovati da se to moze desiti u civilizovanom svijetu. :x
Ne mogu to da povezem sa ovim humanim ljudima :?
zlata

Post by zlata »

PRAVDA30

Mislim da skoro tol'ko, porodica SAUD potrosi po modnim kucama u Parizu i Milanu..po kockranicama u Monte Karlu, Las Vegasu, po kuplerajima sirom svijeta, i izdrzavajuci silne zene (svaki more do 4), od Londona do Casablanke.

Poznanica mi je radila BAS u palaci kraljeve tetke i tecisnje-stricevke. Kod njih je to sve isto...jer se stricevici i tecici i dajdzici...zene izmedjuse.
Tornjak

Post by Tornjak »

victory wrote:
VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
Kao prvo, puno neporebnog politiziranja i nesuvislih istorijskih paralela oko pruzanja neophodne pomoci unesrecenim ljudima. Ovo je prirodna katastrofa neslucenih razmjera tako da poredjene sa lokalnim ratovima, agresijama, diktaturama i ostalim nepravdama nemaju nikakvog uporista.

Ljudima je potrebna pomoc a ne cinizam, supliranje i prebrojavanje konfesionalnih i nacionalnih otisaka na doniranim novcanicama i paketima.

Ono sto ujedinjuje ljude u ovakvim nesrecama jeste duh solidarnosti a ne cinizam i razvodnjavanje, sumnjicenje i neosnovano optuzivanje za neke druge planetarne probleme i nepravde. Sustina je pomoci koliko se moze, i to pomoci OVDJE i SADA.

I jos jednom da ponovim.
Australijska vlada je spremna da dugorocno pruzi pomoc od 1 milijardu AUS dolara, sto je za svaku pohvalu.

Kakve veze imaju Ceceni s tim?

Obicni Australci, koji su do SADA sakupili oko 100 miliona AUS$ pomazu zato sto HOCE i ZELE da pomognu.

Kakve veze imaju Bosanci i Sudanci s tim?

Osim sto je veliki broj bosanskih i sudanskih izbjeglica udomljen u Australiji.

Obicni australci pomazu zato sto se SAOSJECAJU sa zrtvama ove nesrece.
Ja nisam zelio da predstavim Australiju kao 'koljevku dobra', nego kao jedan sjajan primjer ljudske solidarnosti i dobrote.

Australijska vlada pomaze zato sto je svjesna svoje ODGOVORNOSTI i OBAVEZA u regionu. Drugim rijecima, Australija je svjesna svoga geopolitickog polozaja, reputacije i obaveza u regionu jugoistocne azije.

Da se rukovode teorijama o 'sukobu civilizacija', australci bi umjesto ogromnih doniranih sredstava poceli izgradjivati betonske zidine oko svoga kontinenta, a australijske medjunarodne vode bi bile zasute podvodnim minama. A unesrecenim ljudima bi rekli "eto vam vasa braca po zajednickoj vjeri i kulturi, nek vam oni pomazu'! :(

To sto su Evropljani, najvecim djelom, imali obavezu da najvise poture ledja i pruze pomoc unesrecenim tokom srpske agresije na Bosnu i tokom ostalih osvajackih pohoda na Balkanu, to nije sprijecilo Australiju da u sklopu prezuetih obaveza na nivou UN-a pomaze i taj dio svijeta.

Na kraju meni uopste nije jasno zasto si se ti okomila na Australiju i njene stanovnike?

Eto, ja stalno isticem jedan veliki osjecaj solidarnosti kod Australaca, spremnosti da se pomogne unesrecenim, davanje od srca, osjecaj odgovornosti i saznanje da se nesreca ovakvih razmjera moze desiti bilo gdje. Nista manje ni nista vise od toga.
Ti i tvoja Australijska solidarnost a kakva je ono solidarnost bila kada su gradani Australije bacali kamenje na obicni muslimanski narod i njihove autobuse i sta jos nisu radili bas poslje 11 septembra. Zato nepricaj molim te o njihovoj solidarnosti i dobroti. A sto se tice donacije Aziji, sada je postalo popularno i ove bogatije zemlje se trkaju ko ce najvise izdvojiti para za pomoc da pokazu svijetu svoju dobrotu i svoj ponos. To je mozda jedan razlog sto se Bosni nije davalo toliko para za vrijeme rata posto prije nije bilo popularno a sigurno ima jos nekih drugih razloga. A sto se tice Saudiske Arabije svi znamo da su oni obicna bagra i ostace jedino sto znaju je sjediti pusiti i uzivati kao prave ljencuge.
the seas of cheese

Post by the seas of cheese »

zlata wrote:Jel'treba zakljuciti da su Australci i kriscani BOLJI narod-ljudi?
kakvi. takav se zakljucak ne donosi na osnovu toga ko je kome spasio zivot i obezbjedio egzistenciju. svaki humanitarac koji posjeti indoneziju ili irak zasluzuje da mu se u ime boga odsjece glava jer je tu kao agresor. a dokaz je u kuranu.
macchia_velija

Post by macchia_velija »

ljudi ljudi, dragi ljudi...

ni jedna drzava nije donirala stotine miliona zrtvama

te cifre koje su spomenute 97,4353764596 % dugovi koji ce se otpisati,
a ti dugovi su vecinom od kamata...

n.p. turska je prosle godine 34% svih porezskih prihoda i prihoda trgovanja drzavnih firmi morala proslijediti imf i ostalim pljackarima za kamate

kod azijskih zemalja taj quocijent je jos nepovoljniji

i nije to neka solidarnost ako otipsu neki procent "placke" (kamate) najsiromasnijih zemalja
macchia_velija

Post by macchia_velija »

i te izjave su izjave

pogotovo kod usa ne bi trebali zaboravit kako je iskrena americka administracija

stoga je 20 milliona saudije efikasnije u pomoci nego nekih drugi 500 miliona otpisivanja dugova
macchia_velija

Post by macchia_velija »

sa tim dace nakon otpisivanja dugova ponuditi nove kredite, koji ne moraju bit povoljniji od starih!!!
winetou

Post by winetou »

Nije valjda da Indonezija duguje Norvežanima neke velike pare :?
macchia_velija

Post by macchia_velija »

ima i norveske

http://www.clubdeparis.org/en/presentat ... CH=B01WP03

da se to u klubu kompensirati kako ko koliko kome kada ...
winetou

Post by winetou »

macchia_velija wrote:ima i norveske

http://www.clubdeparis.org/en/presentat ... CH=B01WP03

da se to u klubu kompensirati kako ko koliko kome kada ...
Može biti :D Ja sam ipak tog mišljenja da je SA kojim slučajem dala milijardu, a mogla je, priča bi bila znatno drugačija :D
macchia_velija

Post by macchia_velija »

svakako...

ali me pomalo nervira da licemjersko ponasanje "zapada" prolazi i da se dozivljavaju kao spasioci...

u kongo-kinshhasa je u zadnjih pet godina "uginulo" tri miliona ljudi u izbjeglistu od gladi i ne dostatka ciste vode...

ali trenutno nema tu "spotlight" pa nikog nije briga,

a za konflikt u kongo-kinshhasa (nekada Zaire) krivaje belgijska politika ... ahh svijet je los, pa zato je schoppenhauer savjetovao da svi izvrsimo samoubistvo
violentjack

Post by violentjack »

Najvise su Emirati dali 21 mil $$

Ali i to je malo ako se gleda Franucuska 103 mil$ Ili neke druge drzave kao Australija sa 815 mil$
macchia_velija

Post by macchia_velija »

u islamu je pokudeno samohvalisanje bilokakve prirode

pa i govoriti o davanju sadake

Kur an II:271 Lijepo je kad javno dajete milostinju, ali je za vas bolje ako je dajete siromasima kad niko ne vidi...
II:262/263 One koji trose imetke svoje na Allahovu putu, a onda ono sto potrose ne proprate prigovaranjem i uvredama, ceka nagrada u Gospodara njihova, - nicega se oni nece bojati i na cim nece tugovati

Lijepa rijec i izvinjenje vrediniji su od milostinje koju prati vrijedanje. - A Allah nije ni o kom ovisan i blag je.

Ovo treba uvaziti da sejhovi vecinom se ovog drze i da
drzave nisu organizirane kao u zapadu: tamo drustvu, privatno, drzi socialnu mrezu; ne drzava.

Tako i u djelovanju milostinje nije centralno...
St.Germain

Post by St.Germain »

preko 150.000 ljudi bude izbrisano s lica zemlje u jednom jedinom danu, sto je tek par dana iza nas, a vi vodite ovakve diskusije.
stvarno mizerno
saaal

Post by saaal »

St.Germain wrote:preko 150.000 ljudi bude izbrisano s lica zemlje u jednom jedinom danu, sto je tek par dana iza nas, a vi vodite ovakve diskusije.
stvarno mizerno
potpuno si u pravu ali i Velija je tako isto u pravu,kad pise o dugovima nekim drzavama i licemjerno je da se bas tim kreditima laktaju ko je vise dao.Npr.veceras je na TV ovdje u Holandiji akcija za pomoc Aziji i veceras idu od vrata do vrata(upravo su prije 5 min.bili kod mene) i skupljaju pomoc,to ja zovem stvarnom i iskrenom pomoci-uplata a ne odplata.
Pozdrav!!!!!!!!!!!!!!
ulicar

Post by ulicar »

Evo, ova je tema pokazatelj razmisljanja Bosanaca. Ovdje vidimo hiljadu primjera ljudi koji ce pljuvati ljude kao sto je Australijanci, koji radi pravu stvar, i hvaliti Saudijsku Arabiju, koja radi losu stvar, samo zato sto su Arapi muslimani. Koji glupani. Zato Bosna i jeste tu gdje jeste, jer "nek' je lopov, samo nek' je nas", sto se ovdje prenese u "saudijsko govno je bolje od americkog kolaca".

Da se vratimo malo u ratno Sarajevo i da kazemo "dabogda te Merhamet hranio". Da se islamski svijet moze osloniti samo na bogate arapske zemlje, islamski svijet bi nestao. Hvala Bogu, pa imamo "kaure" koji ce priletiti kada je najgore.
macchia_velija

Post by macchia_velija »

samo taj nihov let traje godinama...

dok su stigli u bosnu trajalo je stotine hiljada poginulih...

a sto se tice njihove pomoci;

oni su iskoristili priliku da svoje vojne-ratne zalihe "obnove"
tako su smece slali u bosnu kao humanitarnu pomoc da je ne bi morali skupo unistiti kod sebe (ljekove istaklih rokova vrijednosti i ostali kritican otpad)

pa haman da je saudijsko bolje nego americki kolac; gen-manipuliran, zarazen svim bolestima... ili kako objasniti da ogroman broj ljudi umire od tumora kao posljedice "evropske paznje"?

ne znam da je iko od g... umro, od hemijskog otpada sigurno jeste
macchia_velija

Post by macchia_velija »

a kad vec humano argumentiras:

(zagovaramo da nije vazna ta etnicka predjela)

pa kad kuca gori u sred sela, trebao bi prvi, drugi... komsija da pomogne, a ne onaj sa kraja sela...
a ako nije dovoljno, onda i on nek se prikljuci..
ulicar

Post by ulicar »

NJemacka $700 mil cca (10 puta veca od svih arapskih zemalja SKUPA)? Koji je ovo susjed Indoneziji/Sri Lanki/Indiji/Tajlandu...? Usput, stvarno ti je logika na nivou :? Ako ti je draze arapsko govno, od "kaurskog" kolaca, ja ti predlazem da ga nastavis jesti. Valjda cete skontati jednom da to sto vam guraju u usta face koje vas vode, nije nista drugo nego govno, pa makar bilo arapsko.
macchia_velija wrote:a kad vec humano argumentiras:
(zagovaramo da nije vazna ta etnicka predjela)

pa kad kuca gori u sred sela, trebao bi prvi, drugi... komsija da pomogne, a ne onaj sa kraja sela...
a ako nije dovoljno, onda i on nek se prikljuci..
Toozla

Post by Toozla »

nije mi jasno kako pojedinci nisu u stanju napraviti razliku izmedju "dobra" i "zla"(pod navodnicima).....mozda zato sto im je lakse opravdati svoje dzilkosko ponasanje sa predpostavkom da su svi drugi i drugaciji oko njih "zli" 100% bez trunke "dobra" u njima....svim normalnim ljudima je apsolutno jasno da su ameri ispali totalni shupci sa intervencijom u iraku, al' je isto tako svima jasno da ameri, australijanci, svabe, norvezani...itd....itd...prljavi zapad....pokusava da uradi ispravnu i dobru stvar pomagajuci(bilo kakva pomoc onim nesrecnicima je dobro dosla) ljude pogodjene prirodnom katastrofom....
scarface32

Post by scarface32 »

Vidim da se mnogi bosnjaci drze laticeve recenice.blizi mu je svaki arapin musliman od komsije krscanina.uzas od komentara
zlata

Post by zlata »

Toozla wrote:nije mi jasno kako pojedinci nisu u stanju napraviti razliku izmedju "dobra" i "zla"(pod navodnicima).....mozda zato sto im je lakse opravdati svoje dzilkosko ponasanje sa predpostavkom da su svi drugi i drugaciji oko njih "zli" 100% bez trunke "dobra" u njima....svim normalnim ljudima je apsolutno jasno da su ameri ispali totalni shupci sa intervencijom u iraku, al' je isto tako svima jasno da ameri, australijanci, svabe, norvezani...itd....itd...prljavi zapad....pokusava da uradi ispravnu i dobru stvar pomagajuci(bilo kakva pomoc onim nesrecnicima je dobro dosla) ljude pogodjene prirodnom katastrofom....
Pa jel'ne slusas vijesti u SAD. Cijela rasprava poslije tsunamija je oko toga kako treba vise pomoci..."DA BI SE DOKAZALO MUSLIMANIMA...kako ih ne diskriminiraju". To me podsjeca na dobrodoslicu koju su mnogi muslimani imali u Beogradu..pocetkom rata. Sjecam se...jednoj prijateljici su u Beogradu ponudili super pos'o. Sestri joj povisili placu. Sve da dokazu kako ne mrze. Mozda ne diskriminiraju Indonezane...ALI definitivno se odnose racisticki prema Arapima...osobito Palestincima.

Pa da...cinim ti dobro...ali pri tom cu te "otkupiti" ili "usutiti" mrvicama kruha...jer ti JA somun drzim u ruci..a nedavno sam ti silom zaposjeo zitnice.

Sinoc sam gledala Kanadski CBC dnevnik...i cetiri poznata novinara su raspravljala o tome...koliko je vazan ovaj val ljudskog suosjecanja sa zrtvama tsunamija. Andrew Coyne...poznati novinar-konzervativac...tvrdi...da je to samo prolazno..."one shot deal". I navodi iste primjere koje sam ja navela gore (Darfur itd.). Opet...drugi...tvrdi...da je ovo novi scenarij u odnosu "prvog svijeta" prema nerazvijenima...i zrtvama inace...bilo prirode ili sukoba. Nadajmo se.
Post Reply