Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dinooh

#201 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

Dozer wrote:@dinooh
Ne moze te nikako oboriti ako si ti prosao na svoje zeleno. Crveno na slici se ne tice tebe.
Ja cu naravno proci kroz to "crveno" ako sam vec usao u raskrsnicu. Neka komisija nesto progovori, bit ce problema :-D
Dozer

#202 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Ama, ne postoji na planeti raskrsnica koja ce te s jedne strane pustiti da udjes u nju, a onda te s druge strane docekati crvenim i ostaviti na sred raskrsnice da ometas saobracaj.
Ako je ovo slika jedne od Sarajevskih raskrsnica, onda taj semafor na lijevoj strani slike koji je prvo crven, a onda zelen, 100% nije namijenjen tebi koji skreces lijevo, nego onima iz tog tamo pravca koji ce skrenuti lijevo nakon sto ti prodjes.
Last edited by Dozer on 29/08/2014 13:49, edited 1 time in total.
supercali

#203 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by supercali »

kako ti vidis to crveno gdje je okrenut taj semafor uopste?

znam recimo da u mnogo gradova semafor za ulicu se nalazi ne kao kod nas na "kraju" te ulice nego tamo na drugom kraju

ako je to to sto mislim onda je crveno svjetlo za ove sto u tu ulicu ulaze pravo znaci za ove sa tvoje desne strane prije skretanja
alkalna_baterija

#204 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by alkalna_baterija »

dinooh wrote:
Dozer wrote:@dinooh
Ne moze te nikako oboriti ako si ti prosao na svoje zeleno. Crveno na slici se ne tice tebe.
Ja cu naravno proci kroz to "crveno" ako sam vec usao u raskrsnicu. Neka komisija nesto progovori, bit ce problema :-D
Ma meni to stvarno nije jasno, niti sam primijetila ovakve situacije. Bar ih nema na glavnoj džadi u gradu, a nisam se zavlačila nigdje sa strane. :D Niti je bilo ovog dok sam vozala rute tokom obuke.
Ovo je baš glupo. Treba barem jedna ruta da vozi kroz neke "vanredne" situacije, da ne bacam ja sutra grah i ne odlučujem u par sekundi ovako nešto.
dinooh

#205 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

Nije u pitanju Sarajevo, nego drugi grad. Ako budem imao priliku, uslikat cu raskrsnicu jednom. Semafor je bas okrenut prema meni, gleda u mene. I ja sam ga tek neki dan prvi put tu vidio, a zivim 16 godina tu :-D . Nikad u zivotu nisam vidio takav semafor da je skroz na drugoj strani ulice a vazi za mene. Isao sa instruktoricom kroz taj semafor i naravno ispred nas jedno vozilo skrece isto lijevo.To vozilo je vec duboko uslo u raskrsnicu i ceka proalzak. Medutim ima puno auta koji idu odozgo prema dolje i zadrzavaju pravac kretanja i imaju prednost u odnosu na ove sta skrecu lijevo. Kad su oni prosli, ovo auto ispred nas prode iako je crveno na onom gore semaforu. I ja krenuo a intruktorica rece da stanem, tj., ona zakoci na mjestu gdje se ne ometa saobracaj. Tako smo cekali 3 zelena da bi konacno prosli jer je bila guzva sa ovima koji zadrzavaju pravac kretanja odozgo prema dole.
Jucer idem sa njenim muzem isto tako i skrecemo lijevo. Auto ispred nas krenu i prode lijevo, a ja cim sam prosao prvi semafor, ovaj drugi pali crveno. Ja stanem na isto mjesto gdje ne ometam saobracaj (osim ovih iza mene) i kaze mi instruktor sto si stao mogao si proci. Ja reko crveno na semaforu. Kaze mozes ti proci jer si vec na raskrsnici i nema auta iz suprotnog smjera koji zadrzavaju pravac kretanja.
To me malo zbunilo, ali sam skontao da sve zavisi od saobracaja iz suprotnog smjera koji zadrzavaju pravac kretanja odozgo prema dole. Ako ga nema, slobodno treba proci na crveno, a ako ima, bolje pricekati jer cemo samo smetati ako duboko udemo u raskrsnicu.
Hvala vam :thumbup:
Dozer

#206 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Jel to Bihac matere ti? Ona raskrsnica na ulasku u grad?
supercali

#207 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by supercali »

sta bi onda rekli na znakove kojih uopste nema ovdje

kao recimo u bg slucaj
imaju recimo 3 trake i izmedju malte i c vile moras se prestrojiti u krajnju lijevu da bi skrenuo na otoci lijevo

jbg ne mogu naci sliku da to slikovito prikazem
klaki

#208 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by klaki »

Sjetih se kako sam ostao na sinama na kruznom na Ilidzi, proso kroz zeleno, a onda se upalilo crveno, tramvaj kreno na mene

Sve zato jer je neki lola odlucio da pusta ljude u kruzni tok. Slicno se desilo ocu, samo sto nije bilo policije u njegovom slucaju.

A mene "ufatili" i kaze proso na crveno

Izvuko sam se, jer sam im se cinio kao "fin momak" i nisam zelio da se raspravljam
alkalna_baterija

#209 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

klaki wrote:Sjetih se kako sam ostao na sinama na kruznom na Ilidzi, proso kroz zeleno, a onda se upalilo crveno, tramvaj kreno na mene

Sve zato jer je neki lola odlucio da pusta ljude u kruzni tok. Slicno se desilo ocu, samo sto nije bilo policije u njegovom slucaju.

A mene "ufatili" i kaze proso na crveno

Izvuko sam se, jer sam im se cinio kao "fin momak" i nisam zelio da se raspravljam
Onaj kružni je tako retardirano osmišljen i napravljen, Bože sačuvaj :-)
Dozer

#210 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

supercali wrote:sta bi onda rekli na znakove kojih uopste nema ovdje

kao recimo u bg slucaj
imaju recimo 3 trake i izmedju malte i c vile moras se prestrojiti u krajnju lijevu da bi skrenuo na otoci lijevo

jbg ne mogu naci sliku da to slikovito prikazem
??
Zasto bi se prestrojavao izmedju Malte i C.Vile ako hoces lijevo tek na Otoci....?
Osim ako ne postoji namjenska traka za tako nesto, koja se odvaja izmedju Malte i C.Vile (preneseno na BG).
supercali

#211 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by supercali »

pa to pitaj onoga ko je taj znak stavio u bg
ako te bas zanima nalazi se u bulevaru kralja aleksandra i to s pocetka kad ides od skupstine mozda par raskrsnica od skupstine i taj znak otprilike ovako izgleda

Image

ps. i recimo iz te trake ne mozes skrenuti odmah na "c vilu" nego je ta traka tek za "otoku"
Rey_

#212 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Rey_ »

Jedno pitanje. Polozio sam vozacki i dobio od instruktora uvjerenje da sam polozio. Ja mislim da to uvjerenje izdaje Ministarstvo zaduzeno za to. Da li se sa tim uvjerenjem moze voziti auto. Pise da vrijedi godinu dana. U mup jos nisam predao to uvjerenje, uplatnicu i ljecnicko. Ici cu na put pa me zanim smijem li ja sjesti za volan sa ovim uvjerenjem
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#213 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Matijevic_Vlado »

mozes na put do skole i nazad
daxon

#214 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by daxon »

Rey_ wrote:Jedno pitanje. Polozio sam vozacki i dobio od instruktora uvjerenje da sam polozio. Ja mislim da to uvjerenje izdaje Ministarstvo zaduzeno za to. Da li se sa tim uvjerenjem moze voziti auto. Pise da vrijedi godinu dana. U mup jos nisam predao to uvjerenje, uplatnicu i ljecnicko. Ici cu na put pa me zanim smijem li ja sjesti za volan sa ovim uvjerenjem
Smiješ li sa uvjerenjem da si predao dokumentaciju za vađenje pasoša ići preko granice?
Odgovori sebi na ovo pitanje, i samo će ti se reći smiješ li voziti bez vozačke dozvole.

Usput, ministarstvo obrazovanja izdaje uvjerenje o uspješno položenom ispitu iz upravljanja mv, dok je za izdavanje vozačke dozvole nadležan MUP, naravno, u saradnji sa CIPS-om.
Bellica

#215 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Bellica »

Rey_ wrote:Jedno pitanje. Polozio sam vozacki i dobio od instruktora uvjerenje da sam polozio. Ja mislim da to uvjerenje izdaje Ministarstvo zaduzeno za to. Da li se sa tim uvjerenjem moze voziti auto. Pise da vrijedi godinu dana. U mup jos nisam predao to uvjerenje, uplatnicu i ljecnicko. Ici cu na put pa me zanim smijem li ja sjesti za volan sa ovim uvjerenjem
ne smiješ bez vozačke dozvole. Moraš i ono slovo "P"da nabaviši voziš na autu.
dinooh

#216 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

Ovo sa P je po zakonu, ali mislim da policajci toleriraju i ako nemas ovo P.
zvucnikk

#217 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by zvucnikk »

Smiješ li sa uvjerenjem da si predao dokumentaciju za vađenje pasoša ići preko granice?
Odgovori sebi na ovo pitanje, i samo će ti se reći smiješ li voziti bez vozačke dozvole.

Usput, ministarstvo obrazovanja izdaje uvjerenje o uspješno položenom ispitu iz upravljanja mv, dok je za izdavanje vozačke dozvole nadležan MUP, naravno, u saradnji sa CIPS-om.

e ovakve pametne glavice tacno ocima ne mogu...momak pita ne sa uvjerenjem/potvrdom da je predao za vozacku dozvolu,vec sa papirom koji kaze da je polozio.Taj papir kopiraj,ovjeri,a original predaj sa ljekarskim da bi dobio vozacku.
Sa tom kopijom komotno mozes voziti.
alkalna_baterija

#218 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

To što imaš položen vozački ispit ne znači da smiješ za volan. Šta je s onima kojima je oduzeta vozačka? Znači oni mogu za volan bez obzira na to jer imaju položen vozački?
shandrprcSA

#219 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by shandrprcSA »

Dozer wrote:A ovaj clanak svi dobro zapamtite, jer upravo na ovome nam svima pisu redovne kazne, i to protivzakonito.

Clan/Clanak 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.

Drugim rijecima, ako i kad vam dodje kazna da ste vozili MAGISTRALNIM putem brzinom 61-70, na kojem je ogranicenje 50 (ovakvih primjera je krcata cijela drzava), slobodno napisite zalbu i idite na sud s tim. Dobijate 100%, i to samo na osnovu ovog clana zakona.

Za one koji ne znaju, nasa glavna dzada u Sarajevu, od kina Radnik pa sve do Ilidze, i obratno, nije cesta u naseljenom mjestu, nego magistralni put. Zato i jeste ogranicenje 60, a ne 50, i zato i jesu promijenjeni cak i znakovi pored skola (Pofalici) koji su bili 40 ;).
Masa ljudi se zalila, murija gubila sporove, i onda promijenili znakove.

Takodjer, radarska tolerancija je +10 na svim cestama, pa ako je ogranicenje 50, kazna ide tek na 61. Ako je 60, ide na 71, ako je 110, ide na 121, itd.
magistralni put ti je tranzit do pekare "as" pa prema Malti ulicom Azize Sacirbegovic i dalje glavnom prema Ilidzi...

hamo, pipa i ostala ekipa
shandrprcSA

#220 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by shandrprcSA »

zvucnikk wrote:

e ovakve pametne glavice tacno ocima ne mogu...momak pita ne sa uvjerenjem/potvrdom da je predao za vozacku dozvolu,vec sa papirom koji kaze da je polozio.Taj papir kopiraj,ovjeri,a original predaj sa ljekarskim da bi dobio vozacku.
Sa tom kopijom komotno mozes voziti.
e jesi pametan i ti :lol:

Rey_

#221 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Rey_ »

Meni je instruktor dao dokument na kojem pise sljedece
Ministarstvo znanosti, porsvjete, kulture i sporta
Broj: __________
Datum:__________
Uvjerenje
o uspjesno polozenom ispitu za vozaca motornih vozila
___________ kandidat za vozaca motornog vozila kategorije/podkategorije ____ roden ________ sa prebivalistem ________ dana _______ usjesno je polozio ispit iz upravljanja motornim vozilom, a i time ispit vozaca motornih vozila za kategoriju/podkategoriju ______- u cjelini.
Ovo uvjrenje vrijedi godinu dana od dana izdavanja.

Znam da mi je instruktor govorio da mogu vozati i prije nego vozacku dobijem sa nekom potvrdom. Sad ne znam je li ova potvrda ili se dobije neka nova kad se predaju dokumenti u MUP. Dokumente jos ne mogu predati, tek cu slejdecu sedmicu, a idem na put sutra pa me zanima mogu li na osnovu ovog uvjerenja voziti. Vidim neko kaze ne moze, dok neko kaze moze. Necu prelaziti granicu nego samo kroz BiH.
MOSALJOZE

#222 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by MOSALJOZE »

NE MOŽEŠ KRAJ PRIČE
shandrprcSA

#223 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by shandrprcSA »

naziv teme je bas prikladan :D

seoBIH

#224 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by seoBIH »

Ne mozes voziti sa ovim papirom niti u svom dvoristu, a kamo li na cesti. Sve dok ne dobiješ vozačku, ne možeš voziti. U najboljem slučaju će te kazniti novčano, a u najgorem novčano i zahtjevati da neko dođe po auto sa vozačkom (ili vlasnik auta).
Rey_

#225 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Rey_ »

dobro, ne galamite odmah :D. Necu voziti dok ne dobijem vozacku. Evo jos jedno pitanje, ako neko zna koliko dana treba za izdavanje vozacke nakon sto predam papire. Moze li za 7 dana biti gotova
Post Reply