Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#151 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

alkalna_baterija wrote:Opet ja s pitanjem :D

Zanima me zašto mi je instruktor rekao da nikad u nizbrdici ne držim kočnicu previše dugo, a blago, već da prikočim malo više i pustim kočnicu barem na sekundu i onda opet kontroišem auto kočnicom i popustim je, i sve tako?

Btw, mene je učio da uvijek silazim onom brzinom kojom se i penjem. Ako se penjem prvom, silazim prvom pri čemu kad god pređe 2000 obrtaja malo prikočim i smanjim broj, i onda opet... je li ovo ispravno? Nisam imala priliku probati kako se auto ponaša.
:roll:
Da razgranicimo nesto - da li ti ovdje pricas o voznji po nekakvim gradskim ulicicama u kojima se provlacis, ili o voznji na otvorenoj cesti, recimo na relaciji Bradina-Konjic?

Btw, ako se uz Ivan penjes prvom, i vozis na 2000 obrtaja, bez obzira na vrstu i snagu motora neces se kretati brze od 20-25 km/h. Srecom, tu su dvije trake za uzbrdo, pa ti vjerovatno niko nece pocupati kosu radi takve voznje, nego ce biti sretan sto te prosao/la. Ali, na nizbrdici, gdje je jedna traka, imas dobre sanse da te neko preprijeci, uzme ti kljuc od auta i baci ga u hendek :D.
PRVA se na nagibima koristi samo i jedino u slucajevima koje sam ranije opisao (led, usko, veliki nagib, provlacenje), tj. samo tamo gdje je to zaista neophodno. Inace je druga sasvim OK za sve. Npr. zasto bi se kretala prvom uz/niz Dalmatinsku kad je cesta suha i kad je toplo? Razlog za tako nesto je - koji?
bingov buraz wrote:jedna stvar mi je nepoznata
recimo dolazim pred ostru krivinu cetvrtom a trebam u drugu da je prodjem,ja sam ucen da idem cetvrta treca pa druga dok sad vidim da ide iz cetvrte u drugu,doduse to sam vidio na zapadu a ja polagao prije petnaest ljeta
jesam li ja pogresno ucen ili se nesto promijenilo u medjuvremenu

a ovo sa prolaskom na kvacilu u raskrsnici je haos,zamisljam kamion pun cigle i taj rad :D
Sve zavisi kako volis da vozis - recimo da okuci prilazis cetvrtom i ides 60-70. Ako ti je draze da svi u autu prave naklon prije svake okuke, a i ti s njima, onda ces naglije kociti i saltati u drugu da bi smanjio na 40. Ako hoces da to, ipak, ide malo ljepse i ugladjenije, onda ces ipak uraditi varijantu 4-3-2 ;) (zrakni raniji post upravo o tome).
shiljak wrote:Kako smotati u krivinu (kad se već krećeš), kad prolaziš kroz naselje, sporednom cestom skroz.. Ideš drugom do krivine, i sad treba smotati desno, ali krivina je oštra.. ne možeš drugom jer je malo prebrzo i nepregleno, može biti auto iz suprotog smjera.. a nije toliko ni strašna da ti moraš stat da bi smotao u prvoj.. dakle je li normalno da držiš kvačilo pritisnuto u drugoj brzini, pa da ti taman uspori još malo dodatno (jer je ravnica) da savladaš krivinu? :-D

Usporis u drugoj do pred skretanje, kvacilo, kocis skoro do zaustavljanja, prva, smotas, gas, druga, treca...12-ta :D
dzemaludin007

#152 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dzemaludin007 »

Kandidati pogresno shvate. To vazi u nekim slucajevima. Npr spustas se niz vrace u guzvi pola sata. Logicnije je izbaciti iz brzine i na kocnicu polako, nego ga drzati u brzini i svako malo zastajkivati kociti, rizikovati gasenje i pritiskati kvacilo.
Dozer

#153 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

pink floydd wrote: nije valjda da vjeruješ u ovo, hoće ljudi i slagati, i pogrešno skontati šta im se kaže. Pogotovo pod pritiskom kojeg, budimo realni, ima previše kod pojedinih kandidata. To ako je stvarno reko instruktor nekom od kandidata onda ga treba pregaziti s njegovim autom, ali sumnjam da jeste, ipak je to previše.
100% siguran. Pogotovo jer su kod njega brat i sestra, istovremeno, ali ne zajedno u autu. I oboma je rekao isto. A imaju 20 i 21, pa ne bi trebalo da su toliko nerazumni da ne mogu shvatiti sta im se govori...
Last edited by Dozer on 28/08/2014 11:06, edited 2 times in total.
alkalna_baterija

#154 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by alkalna_baterija »

Dozer wrote:
alkalna_baterija wrote:Opet ja s pitanjem :D

Zanima me zašto mi je instruktor rekao da nikad u nizbrdici ne držim kočnicu previše dugo, a blago, već da prikočim malo više i pustim kočnicu barem na sekundu i onda opet kontroišem auto kočnicom i popustim je, i sve tako?

Btw, mene je učio da uvijek silazim onom brzinom kojom se i penjem. Ako se penjem prvom, silazim prvom pri čemu kad god pređe 2000 obrtaja malo prikočim i smanjim broj, i onda opet... je li ovo ispravno? Nisam imala priliku probati kako se auto ponaša.
Da razgranicimo nesto - da li ti ovdje pricas o voznji po nekakvim gradskim ulicicama u kojima se provlacis, ili o voznji na otvorenoj cesti, recimo na relaciji Bradina-Konjic?

Btw, ako se uz Ivan penjes prvom, i vozis na 2000 obrtaja, bez obzira na vrstu i snagu motora neces se kretati brze od 20-25 km/h. Srecom, tu su dvije trake za uzbrdo, pa ti vjerovatno niko nece pocupati kosu radi takve voznje, nego ce biti sretan sto te prosao/la. Ali, na nizbrdici, gdje je jedna traka, imas dobre sanse da te neko preprijeci, uzme ti kljuc od auta i baci ga u hendek :D.
PRVA se na nagibima koristi samo i jedino u slucajevima koje sam ranije opisao (led, usko, veliki nagib, provlacenje), tj. samo tamo gdje je to zaista neophodno. Inace je druga sasvim OK za sve. Npr. zasto bi se kretala prvom uz/niz Dalmatinsku kad je cesta suha i kad je toplo? Razlog za tako nesto je - koji?
bingov buraz wrote:jedna stvar mi je nepoznata
recimo dolazim pred ostru krivinu cetvrtom a trebam u drugu da je prodjem,ja sam ucen da idem cetvrta treca pa druga dok sad vidim da ide iz cetvrte u drugu,doduse to sam vidio na zapadu a ja polagao prije petnaest ljeta
jesam li ja pogresno ucen ili se nesto promijenilo u medjuvremenu

a ovo sa prolaskom na kvacilu u raskrsnici je haos,zamisljam kamion pun cigle i taj rad :D
Sve zavisi kako volis da vozis - recimo da okuci prilazis cetvrtom i ides 60-70. Ako ti je draze da svi u autu prave naklon prije svake okuke, a i ti s njima, onda ces naglije kociti i saltati u drugu da bi smanjio na 40. Ako hoces da to, ipak, ide malo ljepse i ugladjenije, onda ces ipak uraditi varijantu 4-3-2 ;) (zrakni raniji post upravo o tome).
shiljak wrote:Kako smotati u krivinu (kad se već krećeš), kad prolaziš kroz naselje, sporednom cestom skroz.. Ideš drugom do krivine, i sad treba smotati desno, ali krivina je oštra.. ne možeš drugom jer je malo prebrzo i nepregleno, može biti auto iz suprotog smjera.. a nije toliko ni strašna da ti moraš stat da bi smotao u prvoj.. dakle je li normalno da držiš kvačilo pritisnuto u drugoj brzini, pa da ti taman uspori još malo dodatno (jer je ravnica) da savladaš krivinu? :-D

Usporis u drugoj do pred skretanje, kvacilo, kocis skoro do zaustavljanja, prva, smotas, gas, druga, treca...12-ta :D
ja konkretno pričam o Mejdanu u Hrasnici, Velešićima i sličnim brdima u naseljima gdje je širina ceste tolika da se dva auta ne mogu normalno mimoići, a nagib je ko uz nos. :D
pink floydd

#155 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by pink floydd »

Dozer wrote:
pink floydd wrote: nije valjda da vjeruješ u ovo, hoće ljudi i slagati, i pogrešno skontati šta im se kaže. Pogotovo pod pritiskom kojeg, budimo realni, ima previše kod pojedinih kandidata. To ako je stvarno reko instruktor nekom od kandidata onda ga treba pregaziti s njegovim autom, ali sumnjam da jeste, ipak je to previše.
100% siguran. oOgotovo jer su kod njega brat i sestra, istovremeno, ali ne zajedno u autu. I oboma je rekao isto. A imaju 20 i 21, pa ne bi trebalo da su toliko nerazumni da ne mogu shvatiti sta im se govori...

razmisli malo opet...to je van svake pameti da im kaže tako nešto. Moguće da im je rekao "u tom i tom slučaju kvačilo mora biti pritisnuto na nizbrdici" pa su to oni izvukli iz kontekstai protumačili kako uvijek u svakoj situaciji i na svakoj nizbrdici treba držati pritisnuto kvačilo.
Dozer

#156 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Ja po tim cestama vozim drugom ili trecom, sto niz, sto uz brdo. Naravno, ako nisu oni neki ranije opisani nakaradni uslovi i ako nema nikoga s kim se moram provlaciti da bih se mimoisao.
Nadam se da je sad jasnije.
Recimo, uzbrdica u Velesicima, iza Saobracajne, pa desno pored trafoa i gore (ne znam ime ulice). Tu krenem odozdo drugom i jacim gasom, da ubrzam, onda saltam u trecu, pa vracam u drugu kod skretanja desno u Mustafe Behmena. Pravo gore se vise ne moze jer su spucali "minus".
Logicno, ako se na bilo kojem dijelu iz bilo kojeg razloga mora usporiti toliko da se maltene stane, onda moras u prvu, htjela-ne htjela.

Niz isto brdo sam u trecoj, uz korekcije kocnicom, sve do trafoa jer se tu, ipak, moras zaustaviti da bi skrenula.

Mejdan - ista stvar.

@pink floyd
razmisli malo opet...to je van svake pameti da im kaže tako nešto. Moguće da im je rekao "u tom i tom slučaju kvačilo mora biti pritisnuto na nizbrdici" pa su to oni izvukli iz kontekstai protumačili kako uvijek u svakoj situaciji i na svakoj nizbrdici treba držati pritisnuto kvačilo.
Ama nemam sta razmisljati jer sam ih uredno sve ispitao, upravo da provjerim da li su nesto pogresno shvatili. I nisu. Covjek im uredno rekao, citiram (upravo sam ih opet zvao): "Kad god vozite na nizbrdici, obavezno morate drzati pritisnuto kvacilo."
Pa 20 im je godina, godinama gledaju oca i druge kako voze, nisu maloumni pa da nista i sami nisu skontali. Zato im i jeste cudno to sto im je rekao jer nisu nikad ranije vidjeli da neko to tako radi.
Evo, sad kazu da im je to rekao kad su se spustali niz Ljubljansku, s tranzita (nemam pojma da li je to neka redovna ruta).
Nigdje veze s pamecu... Tom cestom se spusta trecom, pa cak i cetvrtom bez gasa (bar ja tako radim, jer volim da je motor tih).
Last edited by Dozer on 27/08/2014 10:49, edited 1 time in total.
alkalna_baterija

#157 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Dozer wrote:Ja po tim cestama vozim drugom ili trecom, sto niz, sto uz brdo. Naravno, ako nisu oni neki ranije opisani nakaradni uslovi i ako nema nikoga s kim se moram provlaciti da bih se mimoisao.
Nadam se da je sad jasnije.
Recimo, uzbrdica u Velesicima, iza Saobracajne, pa desno pored trafoa i gore (ne znam ime ulice). Tu krenem odozdo drugom i jacim gasom, da ubrzam, onda saltam u trecu, pa vracam u drugu kod skretanja desno u Mustafe Behmena. Pravo gore se vise ne moze jer su spucali "minus".
Logicno, ako se na bilo kojem dijelu iz bilo kojeg razloga mora usporiti toliko da se maltene stane, onda moras u prvu, htjela-ne htjela.

Niz isto brdo sam u trecoj, uz korekcije kocnicom, sve do trafoa jer se tu, ipak, moras zaustaviti da bi skrenula.

Mejdan - ista stvar.
Nekadašnja Skadarska. :D
A pazi i moj stari tako vozi, i tetak, i rođak i sve je to super. Ovo je savjet za početnika. Zanimalo me koliko je to ispravno?
tendzera

#158 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by tendzera »

Odbijam da povjerujem u to da instruktor savjetuje kandidatima da voze na kvačilu niz brdo.
Sve m' se čini da su to lovačke kreirane od tih istih kandidata. :zoka:
Dozer

#159 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Dobro si - Skadarska :D
Ni pocetnik, po meni, nema potrebe da tako vozi jer je - pogresno. Samim tim, pocetnik od starta vjezba gresku. A sto je duze "koristi", samim tim sam sebi moze podsvjesno nabijati neku vrstu bojasni od desavanja koja bi mogla uslijediti ako to promijeni.

@tendzera
Odbijaj slobodno... Ali, vidim da i neki drugi ovdje govore o kvacilima u okukama na vangradskoj/otvorenoj cesti i sl., tako da meni ovo nije nimalo nevjerovatno, pogotovo gledajuci ponasanje raznih vozila na cestama...
Last edited by Dozer on 27/08/2014 10:56, edited 1 time in total.
tendzera

#160 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by tendzera »

Dozer wrote:@tendzera
Odbijaj slobodno... Ali, vidim da i neki drugi ovdje govore o kvacilima u okukama i sl., tako da meni ovo nije nimalo nevjerovatno, pogotovo gledajuci ponasanje raznih vozila na cestama...
Mah, ne bi me čudilo da to pričaju i savjetuju "obični" ljudi, pošto znam da ljudi vole soliti pamet drugima, al' da to isto savjetuje jedan instruktor djeluje mi nevjerovatno, doduše ima dns svakakvih instruktora. :-)
Dozer

#161 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Upravo o tome i pricamo - da danas ima svega i svacega sa instruktorskim licencama, a s obzirom kako nam sve funkcionise u drzavi, znamo i kako masa ljudi dolazi do kojekakvih certifikata, diploma, licenci, itd.... Nazalost :roll:
alkalna_baterija

#162 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Kako je moj instruktor samo lud bio :D

prilikom jedne vožnje, kaže KOČI KOČI KOČI :shock: i srećom bila autobuska tu, kaže
Ma da bolje vidim onu plavku, vidi je ko avion

ja ono :shock: :lol:

doduše imao je tako ispade gdje me tjerao da razmišljam, ono kaže mi da skrenem negdje, a zabranjeno, i slično... :D
tendzera

#163 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by tendzera »

Pih, pričaj mi o tome. :roll:
Nabaci čovjek cvike i samo snima kud koja dobra hanuma prodje, još mi kaže deR odavde uspori.
Doduše ima to i svoju dobru stranu, stajem na svaki pješački prelaz kojim želi hoditi zgodno djevojče. :mrgreen:
NediM17

#164 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by NediM17 »

O'zone wrote:
Bellica wrote:
Dozer wrote:Vec u par slucajeva cujem razne nebuloze kojima instruktori voznje uce danasnje vozace-pocetnike.
Izmedju mase idiotarija, poput one da se "za svaki slucaj vozi bar 10km/h ispod ogranicenja" ( cime se buduci vozac u startu uci da slobodno ometa saobracaj kad god mu to padne na pamet), preko nebuloze "da se sa semafora krece i ubrzava vrlo polako", ili "da se u raskrsnicu ne ulazi preduboko i preblizu pravcu u koji se skrece, kao i da se raskrsnica mora proci polako", zaista moram izdvojitit zadnju glupost koju cuh, a to je kada instruktor uci kandidatkinju "da se prilikom voznje nizbrdicom kvacilo mora drzati pritisnuto"?!

Zaista nije ni cudo sto se vozi kako se vozi i sto je ne cestama haos i krkljanac....

Kakva su vasa iskustva, pogotovo vas koji ste polagali u zadnjih 4-5 godina?
Ja sam položila prije sedam godina, sestra tek polaže. Neuporediva je moja obuka s njenom, ako samo pođemood testova u kojem stoji da vozilo koje se nalazi u kružbom toku mora pustiti sva vozila koja se uključuju u kružni tok, do tako loše objašnjenog pravila desne strane, skoro da se svako vozilo koje dolazi iz nekog puteljka s desne strane mora pustiti. što se vožnje tiče, ja sam prvo dobro uvježbala poligon, vožnju unazad, parkiranje, "vagu", nakon nekoliko časova tamo sam "izašla" i počela voziti na ulici, instruktor je cijelo vrijeme objašnjavao, davao upute, svemu dobrom me naučio dok je po novom, dođe instruktor ispred zgrade pokupi kandidata i kandidat se sam doveze kući već prvi dan bez obzira što nikada ranije nije vozio. I to usred gužve, po Dobrinji uglavnom voze oko 16h. Realno, u zadnjih nekoliko godina je došlo do porasta saobraćajnih nesreća, a sve to zbog gore navedenih razloga, ako se vozi po pravilima ne može nikome ništa biti. A ova pravila očito nisu uredu.
Da, 100% tacno, osim u slucaju kada ispred kruznog toka ima znak da se nailazi na put sa pravom prvenstva prolaza (a do sada jos nisam vidio nijedan na svijetu da nema)! U drugim slucajevima se gleda pravilo desne strane, i onaj ko se tek treba ukljuciti u kruzni tok ima prednost!
alkalna_baterija

#165 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

:shock:

Zar onaj ko se uključuje u kružni tok ne čeka da prođe onaj ko je već u kružnom?

Pa jebo te, nije ni čudo što nam je rasulo na ulici, kad se oko pravila ne mogu dogovoriti.
FMDzem

#166 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by FMDzem »

Ukoliko ispred kružnog imaš znak da je kružni prvenstvo prolaza onda čekaš, ako nema ništa onda se možeš komotno uvaliti, bar po pravilu. Simpl.
dinooh

#167 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

alkalna_baterija wrote::shock:

Zar onaj ko se uključuje u kružni tok ne čeka da prođe onaj ko je već u kružnom?

Pa jebo te, nije ni čudo što nam je rasulo na ulici, kad se oko pravila ne mogu dogovoriti.
ako nema znakova, vrijedi pravilo desne strane. A onaj koji se ukljucuje dolazi onom sta je u kruznom sa desne strane
Image
Image
Last edited by dinooh on 27/08/2014 18:35, edited 2 times in total.
alkalna_baterija

#168 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

ma znam, ali mi je nekako logičnije da je zakrčenje na cesti, nego u kružnom toku, ako se već desi da je gužva...
FMDzem

#169 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by FMDzem »

To sam i ja alkalna bio govorio :D reko šta frajer mi se zakači pozadi, automatski udes..
Isto tako jedna situacija sa klasičnim pravilom desne strane, bez ikakvih znakova, ičeg, reko ma sačekaću, možda se zafuro (slikica sa džipom) tu mi se ismiju :D
alkalna_baterija

#170 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

ja nekad više volim ne iskoristit svoje pravo prvenstva, nego da me pokupi neki nervozan čiča :D
supercali

#171 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by supercali »

teorija je jedno a praksa i realnost je sasvim drugacija
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#172 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Velkoski »

Ključ dobre vožnje je samopouzdanje. 8-)
mefistofilis

#173 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by mefistofilis »

nekad kad staru negdje vozim ona me na raskrsnici zna pitati ko ima prednost, ja uvijek kazem da ja imam prednost :D
nijet je najvazniji :D
Zastavnik_dzemo

#174 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Zastavnik_dzemo »

Ja imam obicaj na 50ak metara kad vidim da ce mi crveno .... izbacim iz brzine i na ler .... znwm tako iz 5te u ler i lagano se zaustaviti do semafora .... je li to ok?
dzemaludin007

#175 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dzemaludin007 »

Zastavnik_dzemo wrote:Ja imam obicaj na 50ak metara kad vidim da ce mi crveno .... izbacim iz brzine i na ler .... znwm tako iz 5te u ler i lagano se zaustaviti do semafora .... je li to ok?
Jeste, ako ne kocis, jer vise trosis pakne :D
Post Reply