Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1 Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Vec u par slucajeva cujem razne nebuloze kojima instruktori voznje uce danasnje vozace-pocetnike.
Izmedju mase idiotarija, poput one da se "za svaki slucaj vozi bar 10km/h ispod ogranicenja" ( cime se buduci vozac u startu uci da slobodno ometa saobracaj kad god mu to padne na pamet), preko nebuloze "da se sa semafora krece i ubrzava vrlo polako", ili "da se u raskrsnicu ne ulazi preduboko i preblizu pravcu u koji se skrece, kao i da se raskrsnica mora proci polako", zaista moram izdvojitit zadnju glupost koju cuh, a to je kada instruktor uci kandidatkinju "da se prilikom voznje nizbrdicom kvacilo mora drzati pritisnuto"?!

Zaista nije ni cudo sto se vozi kako se vozi i sto je ne cestama haos i krkljanac....

Kakva su vasa iskustva, pogotovo vas koji ste polagali u zadnjih 4-5 godina?
Last edited by Dozer on 22/08/2014 10:25, edited 2 times in total.
Drinski

#2 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Drinski »

Ovo sa kvačilom zbog goriva?
Dozer

#3 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Ne bih znao....imam preko 1 milion predjenih km, ali za takvu suicidalnu glupost jos nisam cuo....
JThomas

#4 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by JThomas »

ja sam položio prije 8 i po godina, ne smatram se nekim vozačem, čak štaviše, al' ništa od ovoga me instruktor nije učio. vazda mi je govorio "vozi, vozi, ne ometaj saobraćaj!".
Drinski

#5 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Drinski »

mozda je mislio na kocnicu ili kocnicu i kvacilo ili kakvo preneseno znacenje pa cura pomijesala..
vendetta87

#6 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by vendetta87 »

kvacilo niz brdo :? :? :? :? :?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#7 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Entropio »

S4mpion

#8 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by S4mpion »

Sistem je takav da su instruktori prinuđeni kandidate učiti da polože, a ne da znaju voziti. Sasvim je razumljivo to što se radi, jer te poslije mjesec dana obuke na zadnjem sjedištu čeka lola kojem moraš dati 200KM da te ne bi oborio zbog neke gluposti(u pravom smislu riječi).
Korisnikk

#9 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Korisnikk »

Neke stvari koje si naveo druze zaista nisu ok, ako ih instruktori tome uce, ali sa ovime "kao i da se raskrsnica mora proci polako" se moram sloziti. Jeste da nije napisano koliko se km/h smatra "polahko", ali necu se ni sa kime sloziti ko tvrdi da se raskrnica mora proci "brzo." Mislim znas i sam kakvi su nasi pjesaci, ne svi ali dobar dio. Bolje 10 km/h nego 30 km/h sto se mene tice ali naravno sve ovisi o tome o kakvoj je raskrsnici rijec. Nije isto raskrsnica u centru Sarajeva i na periferiji Zivinica.

A osim toga moze i naletiti neka zivotinja i bezbroj nepredvidivih okolnosti moze nastupiti.
Dozer

#10 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Korisnikk wrote:Neke stvari koje si naveo druze zaista nisu ok, ako ih instruktori tome uce, ali sa ovime "kao i da se raskrsnica mora proci polako" se moram sloziti. Jeste da nije napisano koliko se km/h smatra "polahko", ali necu se ni sa kime sloziti ko tvrdi da se raskrnica mora proci "brzo." Mislim znas i sam kakvi su nasi pjesaci, ne svi ali dobar dio. Bolje 10 km/h nego 30 km/h sto se mene tice ali naravno sve ovisi o tome o kakvoj je raskrsnici rijec. Nije isto raskrsnica u centru Sarajeva i na periferiji Zivinica.

A osim toga moze i naletiti neka zivotinja i bezbroj nepredvidivih okolnosti moze nastupiti.
S obzirom na sve moguce i nemoguce probleme koji se mogu desiti na cesti, a od kojih si naveo dio, ja mislim da je onda, ipak, bolje da se uopste ne vozi....? Mislim...ono...fakat...

Ovo za "polako preko raskrsnice" se odnosilo, bukvalno, na prelazak raskrnice prvom, cemu je instruktor ucio sina mog druga. Naravno, dijete to nije kontalo, ali je otac otisao jedan dan i pitao ga sta mu znaci to "polako preko raskrsnice", da bi mu instruktor "objasnio" da to podrazumijeva prelazak raskrsnice u prvoj brzini, sve do ukljucenja u/na pravac u kojem se krenulo. A konkretno se to odnosilo na prelazak raskrsnice u slucaju kada si na semaforu i hoces da se ukljucis na glavnu dzadu, ili da sidjes s nje na, recimo, Grbavicu, Alipasino, Mojmilo, Otoku... Jasno, drug je instruktoru rekao - Hvala, koliko smo duzni do sada?
Naravno, ove raskrsnice, ako nema nikoga ispred i bez obzira da li preko njih skrecete ili idete pravo, prelaze se na nacin da ih se zavrsava sa prebacivanjem u trecu (ne pod punim gasom, naravno) i brzinom izmedju 30-40 km/h. Voznja preko ciste raskrsnice brzinom od 10-20 km/h nije nista drugo nego ometanje normalnog odvijanja saobracaja i maltretiranje drugih vozaca (mada, kod nas se vecina ponasa kao da su sami na cesti...).
Evo i slikovito kako bi to trebalo biti, pa da niko ne ceka po 3 semafora...
Image

A sto se kvacila na nizbrdici tice - da, covjek djevojku uredno uci da se kvacilo na nizbrdici OBAVEZNO mora drzati pritisnuto do kraja, sve dok se nizbrdica ne zavrsi. :shock: :shock:
Da je radi ustede goriva (@ebo bezbjednost, naravno), ja bih shvatio da joj je rekao da ubaci u ler, i onda ga drzi samo na kocnici, ali drzati stisnuto kvacilo, vozilo u brzini, i pri tome na nizbrdici samo na kocnici.... mislim...WTF?! :skoljka:

A zaboravio sam jos jedan vrhunski biser, "ucenje" koje se desilo mom rodjaku - instruktor ga je ubjedjivao da se u slucaju bocnog proklizavanja auta na cesti obavezno stisne kvacilo, jer se na taj nacin "rasterecuje motor".
Ovo sam saznao kada je rodjak primijenio ovo "pravilo" na silasku s Karaule. I ogulio desnu stranu auta na bankinu (koja je, srecom, bila tu).
p206

#11 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by p206 »

Instruktor prvo treba da nauči kandidata šta je inercija i šta je centrifugalna sila :!:
to su dvije osnovne stvari koje treba znati bilo ko, ko sjedne na bicikl, a ne u auto teško jednu tonu

smijem se kladiti da 90% vozača nemaju pojma šta je to
Dozer

#12 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Izgubio bi opkladu. 95% :D
dinooh

#13 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

polazem, ali ne u Sarajevu i ovo za kvacilo je glupost. Pusti ga u prvoj i malo gasa jer prva ga koci tako i tako. A kvacilom ce otici prebrzo.
Polako kroz raskrsnicu i treba ali ako je ulica sa dvije trake, po jedna sa obje strane i ako je naselje. Tisne ulice i ako vozis polako mozes bolje pogoditi svoju traku nego pod gasom.
madner

#14 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by madner »

Fakat uce ljude kako da ometaju saobracaj.
Dozer

#15 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Par savjeta, na samom pocetku.

1. U prvoj se nizbrdo vozi samo i jedino kada je snijeg/led i/ili kad je nizbrdica zaista pod velikim nagibom. I nikad vise. Naravno, i ako se provlacis i sl.
U svim ostalim uslovima, i zavisno od brzine kretanja/ceste/puta, stepen prenosa je u drugom stepenu ili visem, a usporavanje se postize kombinovanim kocenjem motorom i kocnicom.

2. Noga se NIKAD u toku voznje NE DRZI na papucici kvacila iz razloga trosenja lamele, jer i onih 1-2-3 cm, koliko sama tezina stopala pritisne papucicu, imaju uticaj na lamelu. Spojka se ne odvaja, ali struze.

3. Kvacilo se UVIJEK pritisce do kraja prilikom promjene stepena prenosa mjenjaca, iz istih razloga kao i pod 2.

4. "Svoja traka" se NIKAD ne NISANI i NE POGADJA. U svoju traku se ukljucujes, ili je slijedis/pratis/drzis se nje. I naravno da se u uskim ulicama vozi polako. Ali, ja i ne pricam o uskim ulicama, nego o ulicama sa 2-3 i vise traka.
dinooh

#16 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

Instruktori uce za polaganje vozacke a i sami kazu kada polozis, vozi kako hoces, a sada vozi onako kako komisija trazi. Kada polozim, vozit cu brze, to je i logicno, ali sada cu voziti kako instruktor kaze, jer on zna na sta komisija gleda. Instruktori previse forsiraju i kvacilo. Svaka krivina u manjim ulicama ide sa stisnutim kvacilom i prvom brzinom. Isto tako svako kocenje ide kombinacija sa kvacilom.
To ce se naravno promijeniti nakon polozenog ispita, a za sada ce tako biti
TheMule

#17 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by TheMule »

Dozer wrote:[
Image

Na ovom crtezu vozilo iz trece trake se ubacuje u prvu traku?! Ili nije dobro nacrtano

U ostalom, mislim da tri primjedbe nisu na mjestu:

1. Ubrzavanje nakon crvenog je krkansko, nije bas ni dobro za motor, nije dobro za saputnike, lose ako neko naglo zakoci ispred tebe
2. Voznja 10 ispod ogranicenja je dobra stvar za nove vozace dok se ne prilagode. Novom vozacu, 50 na sat je ko iskusnom 100 na sat. Ne treba vrsitit pritisak da voze istom brzinim dok ne steknu neko iskustvo
3. Naravno, ne valja skretati preduboko ni "ostro" vec bas tamam, ne vozis autobus ili neki agilni motor
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#18 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by stetoskop »

Dozer wrote:
1. U prvoj se nizbrdo vozi samo i jedino kada je snijeg/led i/ili kad je nizbrdica zaista pod velikim nagibom. I nikad vise. Naravno, i ako se provlacis i sl.
U svim ostalim uslovima, i zavisno od brzine kretanja/ceste/puta, stepen prenosa je u drugom stepenu ili visem, a usporavanje se postize kombinovanim kocenjem motorom i kocnicom.
Prvom nizbrdo po klizavom, ali ni za živu glavu dirati gas. Pogonom po klizavom u prvoj brzini diriguje direktno motor i bit će koko on kaže, što znači, ako dirneš gas slijedi proklizivanje, ako pustiš gas isto slijedi.
Klizavim terenom daleko je bolje voziti drugom, jer se ublažuju nagle promjene između odnosa kretanja vozila i okretaja motora.
mimi22

#19 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by mimi22 »

Upozoravam sve na auto kuću ''BK'' - braća Kovačević i instruktora Nusreta Kovačevića.

Nusret je primitivan i veoma pokvaren čovjek koji će sve učiniti da NE NAUČITE ispravno voziti.

Znate li što je cilj toga?

Cilj je da što više obeshrabriti kandidata da izgubi samopouzdanje.

Na ovaj način Nusret podlo, hinjski, lijepo i kulturno iznudi MITO od kandidata (koje ovaj pokvarenjak otvoreno traži od svakoga), kako bi on sredio vozački ispit ''jer je dobar sa komisijom''.

Uhodan kriminal kome neko mora stati u kraj jer to proizvodi ubice na cestama.

Usput Nusret je seksualni manijak koji seksualno napada i uznemirava gotovo sve ženske kandidatkinje.

Ljeti nikad ne koristi dezodorans, pa se usmrdi ko tvor ne možeš disati u autu.

Ovo su neka moja iskustva uglavnom - Auto kuća ''BK'' - FUJ!

Poslije polaganja, morala sam ponovo plaćati časove da me ljudi nauče ispravno voziti.

Bježite od primitivca i manijaka Nusreta Kovačevića!

Nadam se da će neko iz policije ovo pročitati i stati u kraj manijacima koji kao na traci radi 5,6 stoja mita NAMJERNO proizvode ubice na ulicama.

Policija treba uzeti izjave od kandidata koji su polagali kod Nusreta Kovačevića i napraviti istragu.
lajkujMe

#20 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by lajkujMe »

Prva stvar sto sam ja rekao instruktoru je da znam voziti, pitao me kako znam ja mu objasnio i odmah me pustio na prvom casu da vozim s tim da je on insistirao da on koristi kvacilo i kocnice prva 2 casa to jest ja sam koristio volan i mjenjac :D

Posto me stvarno nije morao mnogo toga uciti sto se tice same voznje, najvise me ucio prestrojavanje, voznja niz brdo, da covjek me ucio da ne drzim kvacilo nego ubacim u drugu ili cak prvu i pustim motor da odradi kontrolu brzine za mene.
Polazak iz stajace pozicije uz brdo.

I najvise me ucio ili bolje reci pokusao mi istjerati iz glave da kad vozim drzim nogu nad kvacilom nekakva navika mi bila jedva mi je to iz glave izbio.

Zadnjih 15 casova je u biti sve proslo u miru nije nista intervenisao niti imao potrebu da objasnjava, potrosili materijal za razgovor tako da su tu bila dva lika u autu koji cruzaju uz narodnjake :lol:

Po meni sasvim korektan instruktor nikada nije digao ton ili nesto nego je sve jasno objasnio u miru i po potrebi objasnjavao, na svakoj njegovoj intervenciji on je dao i objasnjenje za istu i nacin ispravke.

Nismo toliko mnogo po rutama za polaganje vozili od 35 casova samo 10 casova me ucio rute sve zivo smo provozali, isli smo putem za kiseljak, tamo po selima tako da kazem prvih 7-8 casova, onda gradska voznja, vogosca, rajlovac, onda grad, dobrinja, carsija itd itd.

Jedina moja zamjerka je bila sto nije bilo ama bas ni jedne nocne voznje iako je morao to uraditi a nije.... jos ga pitam kako cu bolan nocu voziti on meni ma isto ti je to ko danju. Ne moram reci nakon sto sam dobio vozacku prvi put da sam u pravom mraku vozio (ne u grad gdje je fkt ko danju) nego na otvorenom na putu, sjebao sam se na pocetku jer NIJE ISTO.

Btw testove iz prve polozio nakon 7 dana ucenja, voznju iz prve isto polozio a mogao sam pasti zbog drugog kretena koji me nepropisno preticao (to jeste ja sam ga vidio na vrijeme i izbjegao havariju) i instruktor i komisija me pohvalili :D
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by O'zone »

lajkujMe wrote:Prva stvar sto sam ja rekao instruktoru je da znam voziti, pitao me kako znam ja mu objasnio i odmah me pustio na prvom casu da vozim s tim da je on insistirao da on koristi kvacilo i kocnice prva 2 casa to jest ja sam koristio volan i mjenjac :D

Posto me stvarno nije morao mnogo toga uciti sto se tice same voznje, najvise me ucio prestrojavanje, voznja niz brdo, da covjek me ucio da ne drzim kvacilo nego ubacim u drugu ili cak prvu i pustim motor da odradi kontrolu brzine za mene.
Polazak iz stajace pozicije uz brdo.

I najvise me ucio ili bolje reci pokusao mi istjerati iz glave da kad vozim drzim nogu nad kvacilom nekakva navika mi bila jedva mi je to iz glave izbio.

Zadnjih 15 casova je u biti sve proslo u miru nije nista intervenisao niti imao potrebu da objasnjava, potrosili materijal za razgovor tako da su tu bila dva lika u autu koji cruzaju uz narodnjake :lol:

Po meni sasvim korektan instruktor nikada nije digao ton ili nesto nego je sve jasno objasnio u miru i po potrebi objasnjavao, na svakoj njegovoj intervenciji on je dao i objasnjenje za istu i nacin ispravke.

Nismo toliko mnogo po rutama za polaganje vozili od 35 casova samo 10 casova me ucio rute sve zivo smo provozali, isli smo putem za kiseljak, tamo po selima tako da kazem prvih 7-8 casova, onda gradska voznja, vogosca, rajlovac, onda grad, dobrinja, carsija itd itd.

Jedina moja zamjerka je bila sto nije bilo ama bas ni jedne nocne voznje iako je morao to uraditi a nije.... jos ga pitam kako cu bolan nocu voziti on meni ma isto ti je to ko danju. Ne moram reci nakon sto sam dobio vozacku prvi put da sam u pravom mraku vozio (ne u grad gdje je fkt ko danju) nego na otvorenom na putu, sjebao sam se na pocetku jer NIJE ISTO.

Btw testove iz prve polozio nakon 7 dana ucenja, voznju iz prve isto polozio a mogao sam pasti zbog drugog kretena koji me nepropisno preticao (to jeste ja sam ga vidio na vrijeme i izbjegao havariju) i instruktor i komisija me pohvalili :D
Dobro si prošao :mrgreen:

Meni je prvi čas bio na parkingu kod pijace Hrasno. Krenuo meni instruktor da objašnjava komande na vozilu a ja mu kažem znam ja to :mrgreen: gleda on u mene i onda u po frke "Hajmo onda" tako sam ja nakon dvije i pol minute prvog časa završio na cesti sasran ko grlica.

Položio od prve i smijem se pohvaliti da sam u evo 11 godina aktivne vožnje fasovao jednu kaznu za prekoračenje brzine (vozio 61 na mjestu gdje je ograničenje 50) i dvije za pogrešno parkiranje :mrgreen:
theEraser

#22 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by theEraser »

Da, zaista katastrofalno. Instruktor rekao vozacu pocetniku da vozi malo ispod ogranicenja i da na raskrsnici vozi polahko. Neka si intervenirao, ko bi davao takve sulude savjete.
dadoka84

#23 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dadoka84 »

Ja sam sa 14 godina naucio voziti auto, ali uglavnom po nekim zabacenim planinskim cestama u hercegovini, dijelom i po veoma losem makadamu, a i parkiranje sam usavrsio prije nego sam napunio 18. Da napomenem da sam uvijek vozio polako, odgovorno i uz nadzor starije osobe vozaca.
Prvi čas voznje u auto skoli je bio pravo stresan, sa parkinga na vrbanji pravo na raskrsnicu kod sadasnjeg SCC-a, malo je reći da su mi se noge oduzele i da sam vidio otprilike 2 kvadrata ceste ispred sebe :D Cim je trema prosla nastavio voziti normalno, a zavrsio tamo negdje kod olova i naravno povratak u grad. Instruktor je bio odličan i dosta me je naučio, tad je radio u skoli selektor, a zove se munib kadribasic.

Ovo sto cujem za nizbrdo u leru je teska glupost, cak i sa aspekta potrosnje goriva jer motor na leru drzi inercija da se ne gasi.
alkalna_baterija

#24 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by alkalna_baterija »

Moj instruktor mene nije učio takvim nebulozama. Dajite dijete u provjerene ruke. :D
MedenoSrce

#25 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by MedenoSrce »

mene moj instruktor nista nije naucio
fino sam mu rekla, ove casove ja placam i ima da vozim kako se meni svidja.
Post Reply