Inspektori, evo vam posla

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fixer

#1 Inspektori, evo vam posla

Post by fixer »

Danas sam nelatio na jednu trafiku u kojoj su cigare preprodavali po novim cijenama, ali su na onoj markici bile stare cijene. Ima li te inspekcije igdje? Jeste li vi imali isti slučaj? Hajmo da javno prozivamo ta mjesta. Ovo je jedna trafika na Dobrinji, a poslije ću saznati malo više o njoj.
sinus

#2 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by sinus »

Pa nije to samo sa cigaretama tako...večina ih u radnjama ima više robe na crno nego što je prikazano u knjigama...tako da su povukli sve što imaju na crno i ostavili vrlo malo ili ni malo robe na policama...I nakon što inspekcije sve obiđu...ta roba će se vratiti na police za par dana tako da će ostvariti Extra profit...Sve je to BANDA.
Chopper_Horrace

#3 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by Chopper_Horrace »

fixeru ne ofiraj mi trafiku :!: :D
Blaka

#4 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by Blaka »

Ne valja biti tužibaba :twisted:

Ljudi se snalaze u ova "mutna" vremena :bih:
black

#5 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by black »

koliko sam cuo receno je da ce ostati ove markice do nove godine a prodavace se po novim cijenama
fixer

#6 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by fixer »

Blaka wrote:Ne valja biti tužibaba :twisted:

Kakva tužibaba? :roll: Oni se ne snalaze, oni pljačkaju. Borimo se protiv pljačke!
Chopper_Horrace

#7 Re: Inspektori, evo vam posla

fixer wrote:

Kakva tužibaba? :roll: Oni se ne snalaze, oni pljačkaju. Borimo se protiv pljačke!

da li je pljacka ako nesta manje platis...svakako ti drzava nista ne daje od tih poreza, zareza i prireza... :-)
fixer

#8 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by fixer »

black wrote:koliko sam cuo receno je da ce ostati ove markice do nove godine a prodavace se po novim cijenama
Ja sam pak čuo nešto drugačije... Čuo sam da se cigarete moraju popisati u skladištima kako ne bi došlo do nove pljačke u tom periodu tranzicije sa jednog na novi zakon.
realna do boli

#9 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by realna do boli »

|01.07.2009. u 07:00

BiH
Počinje primjena novog Zakona o akcizama
Primjena novog Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini počinje danas, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).
Svi obveznici koji prometuju akcizne proizvode u našoj zemlji dužni su na dan početka primjene Zakona izvršiti popis zaliha akciznih proizvoda i popisne liste dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje u roku od sedam dana od dana početka primjene novog Zakona.

Za one akcizne proizvode gdje je u skladu s novim Zakonom predviđena veća akcizna stopa (duhanske prerađevine, kafa i naftni derivati), na zatečene zalihe se mora izvšiti obračun akcize po novim stopama, a razlika između nove akcize i one koja je obračunata i plaćena prema ranijim propisima mora biti uplaćena na jedinstveni račun UIO u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih listi u Upravu za indirektno oporezivanje.

Duhanske prerađevine zatečene na zalihama 1. jula 2009., koje su obilježene starim akciznim markicama u prodaji se mogu naći najduže šest mjeseci od dana početka primjene novog Zakona o akcizama.

U istom roku u prodaji se mogu naći i alkoholna pića, voćne prirodne rakije i vina označena sa starim kontrolnim markicama.

Kafa zatečena na zalihama na dan početka primjene novog Zakona, koja nije obilježena akciznim markicama, može se prometovati najduže u roku od tri mjeseca od dana početka primjene novog Zakona o akcizama.

Na derivate nafte koji se nađu na zalihama 1. jula mora se obračunati putarina u iznosu od 10 feninga po litru derivata. Ova se putarina uplaćuje na poseban račun, a sredstva prikupljena po ovom osnovu služit će za izgradnju autoputeva.

Novi Zakon o akcizama, Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama i sve potrebne obrasce, obveznici mogu pronaći na web stranici Uprave za indirektno oporezivanje : http://www.uino.gov.ba
(FENA)
Ljudi citajte malo ....
fixer

#10 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by fixer »

Chopper_Horrace wrote:
fixer wrote:

da li je pljacka ako nesta manje platis...svakako ti drzava nista ne daje od tih poreza, zareza i prireza... :-)
Nisi skontao. Oni naplaćuju po većoj cijeni...
Blaka

#11 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by Blaka »

fixer wrote:
Chopper_Horrace wrote:
fixer wrote:

Nisi skontao. Oni naplaćuju po većoj cijeni...
Ali državi daju manje :lol: :D
Chopper_Horrace

#12 Re: Inspektori, evo vam posla

@fixer: do mene....mamurluk, ili rano ustajanje, ili oboje pa to ti je...

pa, ja im ne bi platio vecu cijenu, ako na cigaretama pise manja cijena... ha ja....ljubazno bi im vratio kad bi trazili vise
Fozgen

#13 Re: Inspektori, evo vam posla

Post by Fozgen »

Zapravo, koliko sam ja skontao trgovci su duzni popisati svu robu koju imaju ( cigarete )pa ce na to platiti dodatno i onda ce ih moci prodavati po novim cijenama a sa starim markicama. Nimalo jednostavno trgovcima a oni koji su uvukli slepere po starim cijenama dodatno ima da zarade.
Post Reply