Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
edin_Basket wrote:ljudi, mozete reci na ovo sta god hocete al ja stvarno mislim da ovakva BiH ne moze biti demokratska drzava. Ljudi koji vode zemlju sve to pogresno shvataju, misli da mogu raditi sta god pozele. Sve je otislo u pm. Fakat treba se uvest nesto specificno jer smo mi takvo drustvo. Volio bih kad bi najnormalnija stvar bila da radimo navedene stvari sa kriminalcima, NEMA NISTA LOSE U TOME, pored toga trebalo bi napisati jos mali milion SPECIFICNIH zakona jer oni koji se primjenjuju svugdje u svijetu KOD NAS NE MOGU, za to nam i jest ovako
Slažem se i mislim da nije problem u političarima nego u strukturi društva, u običnim ljudima, njihovom stepenu kritičke misli..jednostavno još uvijek nismo društvo za takav oblik vladavine, previše je nepismenih i neosviještenih. Demokratija jednaku težinu glasa daje nekom čovjeku koji se trudi da nešto promijeni, koji stvari sagledava suštinski,i nekom levatu koji se pred izbore proda za 3 piva. Kao što Rambo Amadeus jednom prilikom predloži, na glasački listić bi barem trebalo ubacit neko pitanje tipa 'nabroji zemlje s kojim se graniči BIH' i u slučaju tačnog odgovora listić bi bio važeći. Prije par godina se npr u Francuskoj pokušao usvojit zakon nepovoljan po ljude koji su tek završili faxove, i pola Francuske je danima gorjelo dok zakon nije ukinut...ljudi su jednostavno zreli za demokratije. A kod nas..ja bi najradije probo autokratiju, pa šta bude bude..tada bi se barem kretali negdje, ili u pozitivno ili u negativno, a ovako je čista stagnacija.
I Vi stvarno mislite da bi oni radili te poslove djabe? Nema sanse.. oni imaju poslove u krugu zatvora.. Ko zeli radit' naravno.. I zarade vise nego solidnu mjesecnu platu.. Na mjestu na kojem se nalaze..
Pogledaj samo one skorašnje proteste protiv povećanja plata parlamentarcima!! Više je se raspravljalo o Zlatku i SDP-u n
ego o razlogu protesta! A i raje je skroz malo došlo, ne znam dokle treba da potonemo da bi se digli
A u zatvorima treba uvesti neki vid samofinansiranja! Pa koliko zaradiš toliko ćeš i da ručkaš,dosta mi love trošimo na te bikove,pošten narod nema šta da jede a mi šljam tovimo!!
njeka wrote:
A u zatvorima treba uvesti neki vid samofinansiranja! Pa koliko zaradiš toliko ćeš i da ručkaš,dosta mi love trošimo na te bikove,pošten narod nema šta da jede a mi šljam tovimo!!
Slazem se! Iz prve ruke znam da samo registrovani narkomani drzavu kostaju svaki dan brdo novca! Huja me uhvati na to saznanje, a ovamo se posten narod pati i nema SVOJ zaradjen novac. A oni dodju, stanu u red i dobiju. Objasnjenje: bolest. Jeste, ali ovaj ostali spomenuti narod je kao zdrav?? Raditi pa zasluziti.
uvala_borova wrote:Zanima me ima li kakav valjan argument koji bi osporio ideju da se zatvorenici tj kriminalci šalju na neke akcije od kojih društvo ima koristi..npr besplatno pravljenje koridora 5C , pošumljavanje i slične stvari...Pokušavam skontati šta bi tu moglo biti loše, u kontekstu "ugrožavanja njihovih ljudskih prava" i tih stvari, al stvarno ne mogu naći nijedan valjan argument. Ne mislim na neko tlačenje, pretjerivanje, ali isto tako spriječio bih mogućnosti zajebancije i zabušavanja na način da bi im npr 'kvalitet' obroka zavisio od učinka U prvi mah možda izgleda malo surovo, ali kad malo bolje razmisliš..i obični ljudi koji žive pošteno rade svaki dan (a u kapitalizmu ako ne rade onda i ne jedu!), pa zašto se ne bi i oni koji su već nanijeli štetu društvu malo iskupili za to..
Btw postavio bih jednog snajperistu (koji voli video igrice ) na nekom uzvišenju u okolini gradilišta ukoliko se neki od njih bude pravio pametan i dođe do epohalne ideje "zašto ja ovde da radim kad mogu pobjeći"..e moreš qrtz jarane
odlicna ideja,samo nisam sigurna kako bi se ponasati policajci koji bi bili zaduzeni za posmatranje radova
uvala_borova wrote:Zanima me ima li kakav valjan argument koji bi osporio ideju da se zatvorenici tj kriminalci šalju na neke akcije od kojih društvo ima koristi..npr besplatno pravljenje koridora 5C , pošumljavanje i slične stvari...Pokušavam skontati šta bi tu moglo biti loše, u kontekstu "ugrožavanja njihovih ljudskih prava" i tih stvari, al stvarno ne mogu naći nijedan valjan argument. Ne mislim na neko tlačenje, pretjerivanje, ali isto tako spriječio bih mogućnosti zajebancije i zabušavanja na način da bi im npr 'kvalitet' obroka zavisio od učinka U prvi mah možda izgleda malo surovo, ali kad malo bolje razmisliš..i obični ljudi koji žive pošteno rade svaki dan (a u kapitalizmu ako ne rade onda i ne jedu!), pa zašto se ne bi i oni koji su već nanijeli štetu društvu malo iskupili za to..
Btw postavio bih jednog snajperistu (koji voli video igrice ) na nekom uzvišenju u okolini gradilišta ukoliko se neki od njih bude pravio pametan i dođe do epohalne ideje "zašto ja ovde da radim kad mogu pobjeći"..e moreš qrtz jarane
odlicna ideja,samo nisam sigurna kako bi se ponasati policajci koji bi bili zaduzeni za posmatranje radova
a sta se to policajci imaju "ponasati'"? bili bi tu da paze na zatvorenike,to je sve.
radovi se uce i kontrolisu sa strane strucnih lica
a sta se to policajci imaju "ponasati'"? bili bi tu da paze na zatvorenike,to je sve.
radovi se uce i kontrolisu sa strane strucnih lica
pisem o onim istim policajcima sto ljude slatko isprebijaju pendrecima bez razmisljanja,citas li ponekad vijesti
Ideja je loša, zatvorenici su, sudeći po medijima, već našli profitabilnije rješenje : da rade u svojim firmama bilo onim koje su već pokrali ( i za to leže u zatvoru) bilo onim u kojima su nemarom pobili ljude. Što će njima društveno koristan rad kad oni samo prespavaju i jedu u zatvoru a još imaju i prevoz do radnog mjesta i nazad i još platu!!! ne znam da li im plaćaju regres za odmor ili ih šalju u odmaralište????
slavkoimamodilera wrote:To odlicno funkcionira u SAD-u... uz malo organizacije, moze se i ovdje sprovesti...
Sigurno bi se i kod nas to moglo izvesti, nego kod nas nema ko o tome da razmislja.
A zakonom se to utvrdjuje, svima po istom arshinu. Pa skrivi majcin sine!
Ma kakav drustveni rad, to je ovdje nemoguce. Jedino rjesenje je prebij mu i ruke i noge ko u arapskim zemljama, kakva resocijalizacija. Samo tuci stoku
Joj kralju, i ja bih im najradije koljena smrsko, koji su to bezobraznici!
Ma i ove politicare bi najradije upregao u plug da oru polje po citav dan!!!