Btw postavio bih jednog snajperistu (koji voli video igrice
Ima li šta loše u..
-
uvala_borova
#1 Ima li šta loše u..
Zanima me ima li kakav valjan argument koji bi osporio ideju da se zatvorenici tj kriminalci šalju na neke akcije od kojih društvo ima koristi..npr besplatno pravljenje koridora 5C
, pošumljavanje i slične stvari...Pokušavam skontati šta bi tu moglo biti loše, u kontekstu "ugrožavanja njihovih ljudskih prava" i tih stvari, al stvarno ne mogu naći nijedan valjan argument. Ne mislim na neko tlačenje, pretjerivanje, ali isto tako spriječio bih mogućnosti zajebancije i zabušavanja na način da bi im npr 'kvalitet' obroka zavisio od učinka
U prvi mah možda izgleda malo surovo, ali kad malo bolje razmisliš..i obični ljudi koji žive pošteno rade svaki dan (a u kapitalizmu ako ne rade onda i ne jedu!), pa zašto se ne bi i oni koji su već nanijeli štetu društvu malo iskupili za to..
) na nekom uzvišenju u okolini gradilišta ukoliko se neki od njih bude pravio pametan i dođe do epohalne ideje "zašto ja ovde da radim kad mogu pobjeći"..e moreš qrtz jarane

- Epitop
#2 Re: Ima li šta loše u..
Nema tu ništa loše. Samo mislim na ove s lakšim prekršajima koji ne žele da plate kazne nego odaberu zatvor kao opciju i tako misle da su rješili dug društvu. Rad bi bio mnogo bolji disciplinski postupak od zatvora za te ljude. Što se tiče težih prekršja tipa ubistvo i sl. malo je to rizično, ali ako bi se moglo garantovati da neće bježati to bi bilo korisno.
- Pasiflora
#3 Re: Ima li šta loše u..
To sam spomenula vec u nekoliko tema - bilo bi super.uvala_borova wrote:Zanima me ima li kakav valjan argument koji bi osporio ideju da se zatvorenici tj kriminalci šalju na neke akcije od kojih društvo ima koristi..npr besplatno pravljenje koridora 5C, pošumljavanje i slične stvari...
Vrlo korisno.
-
uvala_borova
#4 Re: Ima li šta loše u..
Hehe ma garantujem da neće bježati (pobjeći)Epitop wrote:Nema tu ništa loše. Samo mislim na ove s lakšim prekršajima koji ne žele da plate kazne nego odaberu zatvor kao opciju i tako misle da su rješili dug društvu. Rad bi bio mnogo bolji disciplinski postupak od zatvora za te ljude. Što se tiče težih prekršja tipa ubistvo i sl. malo je to rizično, ali ako bi se moglo garantovati da neće bježati to bi bilo korisno.
- Layne
#5 Re: Ima li šta loše u..
A jeste li razmišljali o ljudima koji inače rade te poslove i to da bi ti zatvorenici njima oduzimali dnevnice od kojih i žive?
-
uvala_borova
#6 Re: Ima li šta loše u..
Layne wrote:A jeste li razmišljali o ljudima koji inače rade te poslove i to da bi ti zatvorenici njima oduzimali dnevnice od kojih i žive?
Jesam. Ima smisla to što kažeš, ali uvijek se to može pametno skontati i rasporediti. Evo recimo taj famozni koridor 5C, autoputevi, putevi u povratničkim naseljima, ko radi na njima? Jel se može reći da imamo previše radnika koji već rade na tim poslovima? Ja mislim da ne može. Osim toga, ti ljudi bi radili besplatno i pare koje trebaju zaraditi obični radnici ne bi završavale kod kriminalaca, nego kod njih.
- slavkoimamodilera
#7 Re: Ima li šta loše u..
To odlicno funkcionira u SAD-u... uz malo organizacije, moze se i ovdje sprovesti...
- Layne
#8 Re: Ima li šta loše u..
Znam da bi radili pesplatno, primaju i zatvoru i onako platu od 30 kekauvala_borova wrote:Layne wrote:A jeste li razmišljali o ljudima koji inače rade te poslove i to da bi ti zatvorenici njima oduzimali dnevnice od kojih i žive?
Jesam. Ima smisla to što kažeš, ali uvijek se to može pametno skontati i rasporediti. Evo recimo taj famozni koridor 5C, autoputevi, putevi u povratničkim naseljima, ko radi na njima? Jel se može reći da imamo previše radnika koji već rade na tim poslovima? Ja mislim da ne može. Osim toga, ti ljudi bi radili besplatno i pare koje trebaju zaraditi obični radnici ne bi završavale kod kriminalaca, nego kod njih.
- Layne
#9 Re: Ima li šta loše u..
Eh pa sad...porediš organizaciju u SAD-u i našu (ne)organizaciju.slavkoimamodilera wrote:To odlicno funkcionira u SAD-u... uz malo organizacije, moze se i ovdje sprovesti...
- slavkoimamodilera
#10 Re: Ima li šta loše u..
Pa kad je bal nek i hala gori!Layne wrote:Eh pa sad...porediš organizaciju u SAD-u i našu (ne)organizaciju.
- metal_rules_cura
#11 Re: Ima li šta loše u..
Uz adekvatnu organizaciju odlicna ideja. Prvenstveno zbog toga jer rad i disciplina najbolje pomazu zatvorenicima. Moje misljenje. Osjecaj da su zajednici korisni i da imaju obavezu. Posebno onima koji su narkomani.
-
uvala_borova
#12 Re: Ima li šta loše u..
@Layne
Kad kažem 'besplatno' hoću reći da to nisu radnici koji rade za firmu, dobijaju platu za to, dobijaju tendere i uništavaju ostale firme. Znači, u zemlji koja je ovako sjebana i porušena posla vazda ima(putevi kroz šume Podrinja recimo), ali ne i radnih mjesta. Radna mjesta su nešto drugo i za to je potreban kapital. Potreban je jedan precizan snajper i dosta lopata i krampi.
Btw ne vidim šta je problem sa težim osuđenicima ukoliko se procijeni da nisu retardirani da bi razumjeli da će biti ubijeni ako pokušaju pobjeći il napadnu nekoga. Pa ko god želi bujrum. Ionako su zaslužili puno gori tretman.
Kad kažem 'besplatno' hoću reći da to nisu radnici koji rade za firmu, dobijaju platu za to, dobijaju tendere i uništavaju ostale firme. Znači, u zemlji koja je ovako sjebana i porušena posla vazda ima(putevi kroz šume Podrinja recimo), ali ne i radnih mjesta. Radna mjesta su nešto drugo i za to je potreban kapital. Potreban je jedan precizan snajper i dosta lopata i krampi.
Btw ne vidim šta je problem sa težim osuđenicima ukoliko se procijeni da nisu retardirani da bi razumjeli da će biti ubijeni ako pokušaju pobjeći il napadnu nekoga. Pa ko god želi bujrum. Ionako su zaslužili puno gori tretman.
Last edited by uvala_borova on 16/05/2008 08:21, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
#13 Re: Ima li šta loše u..
ja bi ih radije pobio, ali ako to ne moze, onda bi pristao i na neku formu prisilnog rada...uvala_borova wrote:Zanima me ima li kakav valjan argument koji bi osporio ideju da se zatvorenici tj kriminalci šalju na neke akcije od kojih društvo ima koristi..npr besplatno pravljenje koridora 5C, pošumljavanje i slične stvari...Pokušavam skontati šta bi tu moglo biti loše, u kontekstu "ugrožavanja njihovih ljudskih prava" i tih stvari, al stvarno ne mogu naći nijedan valjan argument. Ne mislim na neko tlačenje, pretjerivanje, ali isto tako spriječio bih mogućnosti zajebancije i zabušavanja na način da bi im npr 'kvalitet' obroka zavisio od učinka
U prvi mah možda izgleda malo surovo, ali kad malo bolje razmisliš..i obični ljudi koji žive pošteno rade svaki dan (a u kapitalizmu ako ne rade onda i ne jedu!), pa zašto se ne bi i oni koji su već nanijeli štetu društvu malo iskupili za to..
Btw postavio bih jednog snajperistu (koji voli video igrice![]()
) na nekom uzvišenju u okolini gradilišta ukoliko se neki od njih bude pravio pametan i dođe do epohalne ideje "zašto ja ovde da radim kad mogu pobjeći"..e moreš qrtz jarane
![]()
doduse, gledajuci nase gradjevinare koji fol grade autoput i sarajevsku obilaznicu... to i ne bi bila bog zna kakva kazna... moj odokativni dojam... od deset radnika 2-3 stoje i puse, 2-3 jedu ili rostiljaju, 2-3 odmaraju, a ostatak, ako su kojim slucajem uopste na poslu a ne u kafani il kladionici... se tek pretvaraju da rade...
- mofo33
#14 Re: Ima li šta loše u..
trebalo bi ih uvaliti u "ekoloski rad";
pesticidi su stetni za zdravlje, jeli, umjesto pesticida bi bilo bolje bilo pustiti zatvorenike
u njive i vocnjake, da plijeve parazite i korov
fino bi spavali poslije dana provedenog u radu, a ne u razmisljanju o ljudskim pravima
pesticidi su stetni za zdravlje, jeli, umjesto pesticida bi bilo bolje bilo pustiti zatvorenike
u njive i vocnjake, da plijeve parazite i korov
fino bi spavali poslije dana provedenog u radu, a ne u razmisljanju o ljudskim pravima
-
njeka
#15 Re: Ima li šta loše u..
mofo33 wrote:trebalo bi ih uvaliti u "ekoloski rad";
u njive i vocnjake, da plijeve parazite i korov![]()
To ti je super ideja!!! Proizvodnja zdrave hrane (košer)!!!
i onda ovim klincima ne bi bilo tako cool robijati!!!
- pitt
#16 Re: Ima li šta loše u..
a usput i ociste vocnjake i livade od mina
: D
-
njeka
#17 Re: Ima li šta loše u..
Ionako ih je previše!!pitt wrote:a usput i ociste vocnjake i livade od mina: D
"cigani lete u nebo 2"!!!!!!
- pitt
#18 Re: Ima li šta loše u..
njeka wrote:Ionako ih je previše!!pitt wrote:a usput i ociste vocnjake i livade od mina: D
"cigani lete u nebo 2"!!!!!!![]()
![]()
Ovo se nije odnosilo ni na koju rasnu/etnicku/vjersku grupu vec na kriminalce generalno.
-
zemo_online
#19 Re: Ima li šta loše u..
uvala_borova wrote:Zanima me ima li kakav valjan argument koji bi osporio ideju da se zatvorenici tj kriminalci šalju na neke akcije od kojih društvo ima koristi..npr besplatno pravljenje koridora 5C, pošumljavanje i slične stvari...Pokušavam skontati šta bi tu moglo biti loše, u kontekstu "ugrožavanja njihovih ljudskih prava" i tih stvari, al stvarno ne mogu naći nijedan valjan argument. Ne mislim na neko tlačenje, pretjerivanje, ali isto tako spriječio bih mogućnosti zajebancije i zabušavanja na način da bi im npr 'kvalitet' obroka zavisio od učinka
Btw postavio bih jednog snajperistu (koji voli video igrice![]()
![]()
ko je prvi uzeo pusku protiv bivse jna? ti isti kriminalci i lopovi?
Ideja ti je dobra.
- alphonse kauders
#20 Re: Ima li šta loše u..
Ja fakat ne vidim ništa loše u tome - umjesto zatvora ponudiš društveno - korisni rad, svi obuku ona narandžasta odijela i daš im da čiste korito Miljacke ili da kopaju ili da sade cvijeće i drveće, da metu po ulicama, čiste snijeg (ako padne), kose travu, pomažu u javnim ustanovama itd... Ko zabušava - novčana kazna ili zatvor ( ne mora odmah snajperom u čelo). Samo dodaš dva policajca da ih prate dok rade, pa tako 3-4 sata dnevno dok ne odsluže svoje..
-
njeka
#21 Re: Ima li šta loše u..
MA naravno, nisam mislila ništa protiv roma --samo onaj film,znate...Izvinite romi!!pitt wrote:njeka wrote:Ionako ih je previše!!pitt wrote:a usput i ociste vocnjake i livade od mina: D
"cigani lete u nebo 2"!!!!!!![]()
![]()
Ovo se nije odnosilo ni na koju rasnu/etnicku/vjersku grupu vec na kriminalce generalno.
- edin_Basket
#22 Re: Ima li šta loše u..
ljudi, mozete reci na ovo sta god hocete al ja stvarno mislim da ovakva BiH ne moze biti demokratska drzava. Ljudi koji vode zemlju sve to pogresno shvataju, misli da mogu raditi sta god pozele. Sve je otislo u pm. Fakat treba se uvest nesto specificno jer smo mi takvo drustvo. Volio bih kad bi najnormalnija stvar bila da radimo navedene stvari sa kriminalcima, NEMA NISTA LOSE U TOME, pored toga trebalo bi napisati jos mali milion SPECIFICNIH zakona jer oni koji se primjenjuju svugdje u svijetu KOD NAS NE MOGU, za to nam i jest ovako 
- Zwanziger
#23 Re: Ima li šta loše u..
Ma kakav drustveni rad, to je ovdje nemoguce. Jedino rjesenje je prebij mu i ruke i noge ko u arapskim zemljama, kakva resocijalizacija. Samo tuci stoku 
- metal_rules_cura
#24 Re: Ima li šta loše u..
Pojam demokratije je jaaaaaako rastezljiv i svako ka moze shvatiti na svoj nacin, a i nije definisan bas nesto precizno. Kad bi se sve sabralo ta tzv. demokratija je donijela vise loseg nego dobrog posto je ljudima u prirodi da traze supljine u svoju korist gdje god za to imaju priliku i da stvari tumace onako kako to njima najbolje odgovara.
Uglavnom, to nije tema. Smatram da nije problem u samim nekim slobodama koliko u nesposobnosti da se donese zakon (na slobodan nacin) i kao takav provodi. I ne izlazi iz tih okvira. Vuk sit, ovce na broju. Postoji red, a niko nije ugnjetavan ili nesto slicno. Ovdje samo nema drzave za tako nesto.
Uglavnom, to nije tema. Smatram da nije problem u samim nekim slobodama koliko u nesposobnosti da se donese zakon (na slobodan nacin) i kao takav provodi. I ne izlazi iz tih okvira. Vuk sit, ovce na broju. Postoji red, a niko nije ugnjetavan ili nesto slicno. Ovdje samo nema drzave za tako nesto.
-
melb26sa
#25 Re: Ima li šta loše u..
Drustveno-korisni rad koliko ja znam se spominje u Zakonu o izvrsenju krivicnih sankcija na svim nivoima (drzavni, entitetski). Dokle se doslo sa provodjenjem tj uvodjenjem ovoga ne znam. Definitivno sam za to da osobe na izdrzavanju kazne rade drustveno korisni rad umjesto da samo sjede, citaju novine, igraju saha.. Staviti ih u ona narandzasta odijela sa ili bez lanaca (k'o onaj serif u Texasu) i nek ciste ulice, grade ceste - ne bih im davala previse odgovornosti jer nikad se ne zna...